Megújult a könyvtár Cserépváralján és Szentistvánon
Írta: Eleven Televízió   
2017. június 14. szerda, 13:08
 

Megújult a cserépváraljai könyvtár, amelyet június 9-én délelőtt adtak át ünnepélyesen, az átadón pedig fellépett a Kiss Kata zenekar is. Bokrosné Stramszky Piroska, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár megyei hálózati igazgatóhelyettese beszédében reményét fejezte ki, hogy minél többen használják a megújult könyvtárat, közös tér lesz a beszélgetésekre, olvasnak, hasznosan töltik együtt a szabadidőt.
Dávid Zoltán polgármester szerint a falu szívét és lelkesedését adta a projekthez. Tavaly sikeresen pályáztak a Nemzeti Kulturális Alapnál a könyvtár felújítására, a régi helyiségből egy tágasabb újba költözött az intézmény, bővült a kínálat és lehet internetezni is. A megyei könyvtár segítségével programokat is szerveznek majd, valamint szeretnék bővíteni a könyvtári állományt.
Bokrosné Stramszky Piroska kifejtette, a pályázat segítségével a berendezés újult meg, a számítógépeket pedig a megyei könyvtár szolgáltatási rendszerének keretében hozták ki, így a teljes fejlesztés értéke 2,5 millió forint volt, a település vezetése pedig a helyiség belső felújítását vállalta magára.

 

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Szentistvánon mindig is fontos volt a könyvtár – számon tartják korábbi könyvtárosaikat, és az sem általános, hogy 25-30 év alatt a második felújítás is megtörténjen. Most a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszer keretében, milliós értékben újult meg a bútorzat, készült el a gyerekkuckó, a padló helyreállítását és a festést pedig az önkormányzat végezte el a közmunkaprogram keretében.
A május végi átadóünnepség részeként játékos anyanyelvi vetélkedőt is szerveztek az általános iskolásoknak, ami jelzi, ezután is számos rendezvény otthona lesz a szentistváni könyvtár, és ezen belül is kiemelt figyelmet szentelnek a gyerekeknek.
– Fontos, hogy megtanuljanak jól olvasni, ezáltal értőn tanulni, hiszen az életben is jobban eligazodik, aki tudására építhet – emelte ki az ünnepségen dr. Prokai Margit, a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. – Ehhez pedig ma is nélkülözhetetlen segítséget adnak a könyvtárak, hiszen a könyvek által léleküdítő szórakozáshoz és hiteles információkhoz jutunk. Ez napjainkban egyre fontosabb, mert a netes felületekről ránk zúduló információkról nem mondható el ugyanez.
Dr. Pusztai-Csató Adrienn polgármester az élmények által fogalmazta meg köszönetét a könyvtárosok által elvégzett munkáért: mennyi emberi sors, átvirrasztott éjszaka, boldogság, csalódás és megvilágosító gondolat vesz minket körül a polcokon, a könyvek lapjain! És ezt gyarapíthatják azok az élmények, amiket a látogatók oszthatnak meg egymással a közösségi térré vált könyvtárban.
Egy éve már, hogy a KSZR keretében megújuló könyvtárak mindegyike kap egy eredeti Szekeres Erzsébet-meseillusztrációt. A művész ugyanis tavaly azzal a kéréssel adományozta Fésűs Éva meséihez készült rajzait a II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtárnak, hogy minél több kistelepülés gyermekeihez is eljussanak. A szentistváni könyvtár azonban még egy ajándékot kapott: Gregovszki Gábor grafikus a csak itt ismert „nevető” matyó rózsát írta át könyvjegyként is használható formára. Így ha valóban bekerül a könyvtári könyvekbe, akkor mindegyik fellapozása egyszerre nyit majd ablakot a helyi hagyományokra, és az egész világra.
(fotó és forrás: Tóth Balázs, II. Rákóczi Ferenc Megyei és Városi Könyvtár)
 

 

<>

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com