Bükkaljai Mozaik 2017. június 21.
Írta: Eleven Televízió   
2017. június 21. szerda, 13:02
 
Emlékezés a trianoni tragédiára Bükkábrányban
 

1920. június 4-én írták alá Trianonban azt a diktatórikus békeszerződést, amelynek következtében Magyarország elvesztette területének és gazdasági erőforrásainak mintegy kétharmadát. Magyarországon 2010. óta a nemzeti összetartozás napja június 4-e.
Az I. világháborút lezáró diktatorikus békeszerződésre és a magyarság nemzeti tragédiára emlékeznek ez időtájt az ország számos településén. Bükkábrány Önkormányzata a helyi általános iskolával közösen június 1-én délelőtt 11 órakor szervezett színvonalas emlékműsort a polgármesteri hivatal melletti Trianon emlékműnél.
A Himnusz eléneklése után az iskola három ötödikes tanulója idézte fel a világháború gyászos kimenetelét, a hazánkra kényszerített békeszerződés megkötését és annak következményeit. A megemlékezést a harmadikosok tették még színvonalasabbá dalos, zenés betétekkel. A tanulókat Hok Andrea tanítónő készítette fel a megemlékező műsorra.
Szalai Szabolcs polgármester és Kiss Zoltán jegyző közösen helyezett el koszorút az emlékhelynél, legvégül pedig a Székely Himnuszt énekelték el a jelenlévők.

 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Szavaló verseny a bükkábrányi óvodában - 2. rész
 

Április 6-án az előző évekhez hasonlóan idén is versmondó versenyre várták a térség óvodásait a Napsugár Napközi Otthonos Óvodába Bükkábrányba.
A meghirdetett versenyre a helyiek mellett neveztek a mezőkeresztesi, mezőnyárádi, harsányi, tibolddaróci és a sályi óvoda nebulói is. Ebben az évben a gyerkőcök kedvenc elfoglaltsága, a játék volt megjirdetve, mint a versek fő témája.
Galambos Lajosné óvodavezető köszöntő szavai után kezdhette meg munkáját a zsűri, Kiss Sándorné nyugalmazott óvodapedagógus, Riczkó Lászlóné nyogalmazot tanítónő és Lázárné Hoffmann Erika logopédus személyében.
A kicsik egyenként, településenként az óvónénik irányítása mellett mondták el a verseket. Miután mindenki túl volt a nehezén a zsűri tagjai visszavonultak, hogy döntést hozzanak. A leginkább figyelembe vett szempontok a kiejtés, a kifejezésmód, a bátor kiállás voltak az értékelésnél.
Amíg pedig a pedagógusok meghozták a végleges döntést a gyerkőcöknek alkalma volt az ismerkedésre, játékra és a csemegézésre. Finom sütemények és idítő várta őket a csoportszobában.
Végeredményként négy helyezést és két különdíjat osztottak ki a résztvevőknek. De az sem távozott üres kézzel, aki nem nyert, hisz' minden résztvevő egy bábfigurával és emléklappal térhetett haza.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Konfirmálás Bükkábrányban
 

Bükkábrányban május 21-én tartották a konfirmálást, 3 fiú és 5 lány lett a református gyülekezet felnőtt tagja. Maga az esemény két részből állt: vizsgából és istentiszteletből. A vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását.
Az istentiszteleten megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival ezután megáldották őket egy bibliai idézettel, utána pedig a gyülekezettel együtt úrvacsorát tettek.
A református vallásban a konfirmáció nyilvános bizonyságtétel a hitről, miáltal a fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak.
A konfirmáció értelme az, hogy a megkeresztelt személy, mint aki elnyerte a hit ajándékát, a gyülekezet nyilvánossága előtt tesz bizonyságot Krisztus mellett hozott személyes döntéséről. A döntés magába foglalja a bűnbánat, a megtérés Lélek által munkált eseményét és a bűnbocsánat evangéliumának meghallását.
E döntés kifejezésével a hívő betagolódik Krisztus testébe, szolgáló közösségébe.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com