Bükkaljai Mozaik 2017. október 25.
Írta: Eleven Televízió   
2017. november 06. hétfő, 09:43
 
Énekelj velünk! - ünnepi megemlékezés Harsányban
 

Október 6-án az Aradi Vértanúk Emléknapja ünnepi megemlékezésének Harsányban a Hunyadi Mátyás Általános Iskola adott otthont. Az idei megemlékezés különleges volt, hiszen az ünnepség keretében jelentették be az "Énekelj velünk 1848-2018" mozgalom indulását. A vendégeket Szabó Gergely, a település polgármestere köszöntötte, majd Tállai András, a térség országgyűlési képviselője beszédében kiemelte a dal, az éneklés közösségformáló erejét.
Ezt követően a harsányi iskolások mutatták be emlékező műsorukat, amelyben az iskola pedagógusain kívül közreműködött Kovács Emilné és Sólyom Ferenc.
Az "Énekelj velünk 1848- 2018" mozgalom fővédnöke, Schmittné Makray Katalin a programot bemutatva hangsúlyozta, a világ magyar közösségeit összefogásra buzdítják a dal ereje által.
Az ünnepség keretében a Kiss Kata Zenekar Magyar vagyok cimű dalát egy közel 150 fős kórus közreműködésével adták elő. Határon innen és túlról érkezett gyermekkórusok, az erdélyi Parajd, Székelyhíd és a felvidéki Hetény mellett Bükkábrány, Bogács, Harsány, Kisgyőr, Monok és Sátoraljaújhely gyermekkórusaival együtt énekelte a dalt Kiss Kata.

 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
VII. Máté Napi Sokadalom Bükkábrányban (délutáni programok 1.rész)
 

Szeptember 23-án ismét megrendezésre került Bükkábrányban a már hagyományosnak számító Máté napi sokadalom, emlékezve a középkori vásártartási jogra. Az idén hetedik alkalommal várta az érdeklődőket az önkormányzat változatos, szórakoztató programokkal a délután folyamán.
14 órakor a szokásos ünnepi felvonulás kezdődött meg az iskola udvaráról a község központjába. Ide megérkezve nem csak a helyi termékek bemutatója és vására, valamint népi gyermekjátékok várták az érdeklődőket, hanem számos egyéb program is. Elsőként a felvonulást is vezető Fresco Bello zászlóforgatók adtak fergeteges műsort a vendégeknek. Ezt az esemény sorozat idei díszvendégének, az erdélyi Bereck településnek a bemutatkozása követte. Dimény Zoltán polgármester mutatta be a Kárpátok lábánál elterülő, festői környezettel bíró községet. Őt Karuczka Jánosné követte a színpadon, aki az idén a szőlő- és borkultúrát helyezte a plébánián megrendezett kiállításának központjába.
Ezt követően a helyi óvodások kedveskedtek egy rövid műsorral a közönségnek, majd pedig a Nefelejcs Néptánccsoport lépett a színpadra.
Fél négykor a bereckiek kiállításának megnyitójára került sor, akik Bodó Csaba fafaragó műveit hozták magukkal. Mindezek mellett az érdeklődők a településről és környezetéről készült fotókat és kulturális kiadványokat is megtekinthettek. Egy helységgel odébb pedig a szüreti kiállítás várta az érdeklődőket.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Zene mindenkinek - zongora koncert Mezőnyárádon
 

Szeptember 15-én különleges élményben lehetett része a mezőnyárádiaknak, különös tekintettel az iskola tanulóinak egy jelentős részére.
A római katolikus templomban Kiss Márton zomgoraművész adott koncertet ezen a délutánon. A szombathelyi származású művész Ausztriában folytatott zenei tanulmányokat, jelenleg pedig Párizsban teljesíti ki tudását.
A délutáni, több mint egy órás koncert során számos művet felvonultatott a komolyzene világából, de jól ismert filmzenék is felcsendültek a repertoárban.
A program során a gyerekeket is aktívan bevonta az előadásba a művész. Aki ugyanis egy-egy kérdésre helyesen felelt annak egy kis édesség volt a jutalma.
A "Zene mindenkinek" elnevezésű országos kezdeményezés következő állomása ugyan ezen a napon a kora esti órákban Tard volt.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com