A Kódolás Hete, "Arany János 200" és Toldi Miklós szobra - hosszabb összeállítás
Írta: Eleven Televízió   
2017. november 12. vasárnap, 14:27

A Kódolás Hete programsorozathoz az idén ismét csatlakozott a bükkábrányi iskola, annak érdekében, hogy az általános iskola korosztályával megismertessék a számítástechnikai programozásban rejlő lehetőségeket.
Az előkészületek már október elején megkezdődtek, hiszen október 2-án egy flashmob keretében formázták meg a hét angol nevének, a Code Week-nek a D betűjét.
A következő napokban az osztályok tanórai keretek között vagy napköziben is programozhattak, kódolhattak.
Az elsősök legóból rakták ki a számokat, így ismerkedtek a kódolással, a 2.osztályban pedig az EU Code Week feliratot alkották meg legóból, majd egy robot méhecske útvonalát programozták be, a felsősök pedig a titkosírás rejtelmeiben mélyülhettek el, kódolhattak, programozhattak.
Október 12-én reggeltől egy különleges busz fogadta a gyerekeket: Arany János születésének 200.évfordulója alkalmából, a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában egy buszban járja be az országot az a kiállítás, amely egyedi látványvilágával, versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettek, amelyek interaktív módon mutatják be a gyerekeknek Arany János munkásságát, műveit.

Hirdetés_______________________________________________________________________

Középkori sisakok, petrencés rúd, és persze malomkő is kipróbálható volt. A busz külső felületén pedig a Toldi eseményei elevenedtek meg, illetve az ott olvasható feladványokra a gyerekek válaszolhattak a megfelelő idézetekkel.
A különleges kiállítás egész nap várta a gyerekeket, a felsősöknek rendhagyó irodalomórát is tartottak, a bükkábrányi osztályok mellett érkeztek diákok Mezőnagymihályról, Vattáról, Mezőkeresztesről, Mezőnyárádról és a sályi mozgásjavító intézetből is.
11 órától, szintén Arany Jánoshoz kötődően, Toldi Miklóst megformázó szobrot adtak át ünnepélyes keretek között az iskola udvarán, amely Mónus Béla csécsei fafaragó, népi iparművész keze munkáját dicséri.
Arany János születésének 200. évfordulójának tiszteletére, a község önkormányzata által a Magyar Művészeti Akadémiához benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően készülhetett el a köztéri alkotás.A gyerekeket és a vendégeket Derekasné Orosz Andrea intézményvezető köszöntötte illetve bemutatta az alkotót, majd Szalai Szabolcs polgármester tolmácsolta a művész gondolatait szoborról, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársaival közösen leplezték le az alkotást. Az ünnepség zárásaként a Toldi Előhangját szavalta el közösen az egész iskola, a szintén jelenlévő mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola diákjaival együtt.
A nap harmadik fő programelemeként az Abacusan VándoRobot programozó foglalkozáson vehetett részt a média szakkör.
A kezdeményezést elindító Abacusan Studió munkatársai, valamint a programot támogató General Electric Hungary Kft. informatikai vezetője jöttek el a gyerekekhez. A 10 foglalkozásból álló programban egyébként a bükkábrányi iskolán kívűl csak Fonyód és Kőbánya egy-egy általános iskolája vehet részt az országból.
A gyerekek a következő hetekben is egy különleges robotkészlet megismerésére, használatára kapnak lehetőséget. Az első alkalommal a robotok hasznáról, a bennük rejlő lehetőségekről beszélgettek, majd kutyát és kígyót készítettek el a készlet elemeiből. Az iskolában Derekasné Orosz Andrea, Birinyiné Kleszó Anita és Vizes Rita tanárnővel közösen tevékenykednek majd a következő hetekben a gyerekek.
A programok sora egyébként tovább folytatódik a napokban.

 
 

 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com