Bükkaljai Mozaik 2017. november 22.
Írta: Eleven Televízió   
2017. december 08. péntek, 15:41
 
A Kódolás Hete, "Arany János 200" és Toldi Miklós szobra
 

A Kódolás Hete programsorozathoz az idén ismét csatlakozott a bükkábrányi iskola, annak érdekében, hogy az általános iskola korosztályával megismertessék a számítástechnikai programozásban rejlő lehetőségeket.
Az előkészületek már október elején megkezdődtek, hiszen október 2-án egy flashmob keretében formázták meg a hét angol nevének, a Code Week-nek a D betűjét.
A következő napokban az osztályok tanórai keretek között vagy napköziben is programozhattak, kódolhattak.
Az elsősök legóból rakták ki a számokat, így ismerkedtek a kódolással, a 2.osztályban pedig az EU Code Week feliratot alkották meg legóból, majd egy robot méhecske útvonalát programozták be, a felsősök pedig a titkosírás rejtelmeiben mélyülhettek el, kódolhattak, programozhattak.
Október 12-én reggeltől egy különleges busz fogadta a gyerekeket: Arany János születésének 200.évfordulója alkalmából, a Petőfi Irodalmi Múzeum gondozásában egy buszban járja be az országot az a kiállítás, amely egyedi látványvilágával, versek, képek, különféle dokumentumok és relikviamásolatok segítségével mutatja be Arany János életművét, kapcsolatait, költészetének máig ható jelentőségét. A buszba manuális játékokat és digitális eszközöket is beépítettek, amelyek interaktív módon mutatják be a gyerekeknek Arany János munkásságát, műveit.
Középkori sisakok, petrencés rúd, és persze malomkő is kipróbálható volt. A busz külső felületén pedig a Toldi eseményei elevenedtek meg, illetve az ott olvasható feladványokra a gyerekek válaszolhattak a megfelelő idézetekkel.
A különleges kiállítás egész nap várta a gyerekeket, a felsősöknek rendhagyó irodalomórát is tartottak, a bükkábrányi osztályok mellett érkeztek diákok Mezőnagymihályról, Vattáról, Mezőkeresztesről, Mezőnyárádról és a sályi mozgásjavító intézetből is.
11 órától, szintén Arany Jánoshoz kötődően, Toldi Miklóst megformázó szobrot adtak át ünnepélyes keretek között az iskola udvarán, amely Mónus Béla csécsei fafaragó, népi iparművész keze munkáját dicséri.
Arany János születésének 200. évfordulójának tiszteletére, a község önkormányzata által a Magyar Művészeti Akadémiához benyújtott sikeres pályázatnak köszönhetően készülhetett el a köztéri alkotás.A gyerekeket és a vendégeket Derekasné Orosz Andrea intézményvezető köszöntötte illetve bemutatta az alkotót, majd Szalai Szabolcs polgármester tolmácsolta a művész gondolatait szoborról, majd a Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársaival közösen leplezték le az alkotást. Az ünnepség zárásaként a Toldi Előhangját szavalta el közösen az egész iskola, a szintén jelenlévő mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola diákjaival együtt.
A nap harmadik fő programelemeként az Abacusan VándoRobot programozó foglalkozáson vehetett részt a média szakkör.
A kezdeményezést elindító Abacusan Studió munkatársai, valamint a programot támogató General Electric Hungary Kft. informatikai vezetője jöttek el a gyerekekhez. A 10 foglalkozásból álló programban egyébként a bükkábrányi iskolán kívűl csak Fonyód és Kőbánya egy-egy általános iskolája vehet részt az országból.
A gyerekek a következő hetekben is egy különleges robotkészlet megismerésére, használatára kapnak lehetőséget. Az első alkalommal a robotok hasznáról, a bennük rejlő lehetőségekről beszélgettek, majd kutyát és kígyót készítettek el a készlet elemeiből. Az iskolában Derekasné Orosz Andrea, Birinyiné Kleszó Anita és Vizes Rita tanárnővel közösen tevékenykednek majd a következő hetekben a gyerekek.

 
 
 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
 
alt
 
Szüreti bálon mulattak Bükkábrányban
 

Szüreti bált rendeztek Bükkábrányban október 14-én. Az iskola tornatermében este 7 órától kezdődött a rendezvény, a vendégeket Szabó Barbara tanuló köszöntötte. A mintegy 100 fős vendégsereg először a János vitéz paródiáját nézhette meg a 7.osztályosok előadásában. Ezt követően indulhatott a táncos mulatság, a vendégek szórakoztatásáról Vanczák Árpád gondoskodott.

 
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 
Ábrányi Ősz 2017. - a szépkorúak ünnepe Bükkábrányban 2.rész
 

Immár hagyománnyá vált, hogy az ősz beköszöntével a bükkábrányi önkormányzat vendégül látja a falu szépkorú lakosságát.
Szeptember 29-én délután 4 órára várták az idős lakosokat a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontba. A nagy számban megjelent időseket először Takács Katalin köszöntötte, majd Szalai Szabolcs polgármester ünnepi köszöntője hangzott el. A polgármesteri köszöntő után Tállai András a térség országgyűlési képviselője is szólt az egybegyűlt népes vendégsereghez, majd egy-egy tábla csokival is megajándékozta az ábrányi időseket.
A köszöntők után egy kitüntetés átadása következett. Lengyel József a helyi polgárőrség vezetője vehette át az önkormányzat által számára adományozott Bükkábrányért Érdemérmet Szalai Szabolcstól és Tállai Andrástól.
Ezek után került sor a település legidősebb női és férfi lakosának köszöntésére . A legszebb kort megélt hölgy Berta Jánosné Mariska néni, aki ebben az évben töltötte be 96. életévét. A férfiak közül a legidősebb Sós Sanyi bácsi, aki idén volt 91 éves. A legrégebbi házasok Fülöp Imréné Soós Edit néni és párja Imre bácsi akik idén ünnepelték 60. házassági évfordulójukat. Az említettek közül ugyan csak Sanyi bácsi volt jelen személyesen, de természetesen az önkormányzat a többieknek is eljutatta ajándékait.
A bükkábrányi óvoda gyermekei egy vidám zenés műsorral nyitották meg a műsorok sorát, majd a helyi iskolások néptánccsoportjának műsora aratott nagy sikert a vendégek körében. Őket a Bükkábrányi Hagyományőrző Egyesület népdalokból összeállított műsora követte, majd pedig Baksi Árpádné Rozika néni énekelt régi ismert dalokat, melyet a közönség a végén vastapssal kísért
A kultúrprogram után finom vacsora került a meghívottak asztalára, melyet a községi vezetés és az önkormányzat dolgozói szolgáltak fel és a központi konyha készített el. A vacsora alatti és utáni jó hangulatról pedig Vanczák Árpád gondoskodott zenével és dalokkal egyaránt.
A vacsorát követően még egy meglepetés várt az idősekre: Solymos Tóni az Express együttes énekese jól ismert régi slágerekkel tette még hangulatosabbá és vidámabbá az estét.

 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com