Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Térségi top
Cikk címe Találatok
Kutyachip: január 1-től kötelező
Január 1-jétől hatályos a kedvtelésből tartott állatok tartásáról és forgalmazásáról szóló kormányrendelet módosítása, amely előírja, hogy a négy hónaposnál idősebb ebek csak elektronikus chippel megjelölve tarthatók.
Az állatorvosok végzik el a chip beültetését,  és a jegyző, illetve az állategészségügyi hatóság ellenőrzi majd.
Fontos tudni, hogy az állatok védelméről és kíméletéről szóló törvény kimondja, hogy az eb chippel történő megjelöléséért legfeljebb 3.500 Ft összeg kérhető az állat tartójától, amely
magában foglalja a chip árát, a beültetés díját és az országos eb-adatbázisba való regisztráció díját is.
Ugyanakkor január 1-től már büntethetők a kutyatulajdonosok, ha kedvencükben nincsen chip. A chip nélkül rendelőbe vitt kutyákat az állatorvosok nem láthatják el a chip beültetéséig, illetve az orvosoknak az önkormányzat és az Állat Egészségügyi Hatóság felé jelenteniük kell a chipezetlen kutyák tulajdonosait.
A kisállat-nyilvántartó rendszer bárki számára elérhető az interneten: http://www.petvetdata.hu/
1373
ÖNHIKI: térségünk települései is támogatást kaptak
Minden pályázó, aki igényelt: összesen 1637 önhibáján kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzat kapott támogatást a Belügyminisztériumtól 27 milliárd 996 millió forint értékben, jelentette be Tállai András, a tárca önkormányzati államtitkára még szerdán - írja a boon.hu.
Az érintett önkormányzatokhoz már meg is érkezett az elnyert összeg, amelynek mértéke átlagosan 17 millió 100 ezer forint.
Az államtitkár az elbírálási szempontok között említette az adósságkonszolidáció nagyságrendjét, a szállítói, más társulással vagy állammal szembeni tartozását. Kiemelte: utóbbiakat minden pályázónál teljes mértékben rendezték.

(Forrás: www.boon.hu)


1162
Földkábelre cserélték a légvezetékeket
Befejeződött a földkábel építés a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság madárvédelmi programja keretében a Borsod Mezőségi Tájvédelmi Körzet területén.
A munkálatok során csaknem 9 km földkábelt építettek meg a korábbi elektromos szabadvezetékek helyett. Ugyancsak véget értek a munkálatok a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzetben Tarnaszentmiklós - Pély között. Ezen a területen a madarak védelmét nem csak a föld alá helyezett kábelek biztosítják a jövőben, hanem az is, hogy egyes belterületi részeken - ahol más közművezetékek miatt nem volt lehetőség földkábel építésére - burkolt légvezetékre cserélték az eddig nem szigeteltet. A rekonstrukció a következő évben Hevesvezekény - Kisköre térségében folytatódik. A Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet és a Borsodi Mezőség Tájvédelmi Körzet 2-2 vezetékszakaszán végzett beruházást több, mint 410 millió Ft-os támogatásban részesítette az Európai Unió.
1094
Átveszi az állam a kistelepülések adósságát
alt

Mezőkövesd volt az egyik első állomása a Belügyminisztérium által szervezett, az önkormányzati adósságátvállalás során elvégzendő feladatokról, teendőkről szóló országjárásnak december 5-én. Tállai András önkormányzati államtitkár tájékoztatóját hallgathatták meg a feladatokkal kapcsolatban a térség településeinek polgármesterei.
Az önkormányzatokért felelős államtitkár elmondta, a konzultáció célja, hogy minden érintett település megismerje a konszolidáció menetét, az önkormányzatok feladatait. A határidők szűkösek, és amennyiben az önkormányzatok a rájuk rótt feladatokat nem teljesítík, akkor előfordulhat, hogy az ilyen települések
kimaradnak az adósságrendezésből.

 
1186
Tervben a vasúti felüljáró
A Bükkábrányi Bányaüzem szén kitermelése egyre nagyobb területet igényel. Ezért a közeljövőben sor kerül majd a Budapest-Miskolc vasútvonal nyomvonalának áthelyezésére is. Ez a változtatás Mezőkeresztest kevésbé érinti, hiszen a nyomvonal déli irányba történő elmozdítása inkább Csincse közelében történik majd meg.
Ezzel párhuzamosan azonban folyik az említett fővonal korszerűsítése is, melynek nyomán egy 160 km/h sebességű pályaszakaszt tervez kialakítani a vasúttársaság. Ennek a korszerűsítésnek nyomán a Mezőkeresztes városvezetése szeretné elérni a MÁV Zrt.-nél, hogy a mostani, a közúttal egy szintben lévő vasúti átjárót a társaság egy felüljáróval váltsa ki. Ez a megoldás nem csak a sorompónál történő hosszas várakozásokat szüntetné meg, de jelentősen csökkentené az esetleges balesetek kockázatát is.
Egyelőre a MÁV nem akarja ezt az igényt elfogadni. A város polgármestere azonban további tárgyalásokat folytat a jövőben is a felüljáró megépítéséről.
1183
Halloween-partyk az iskolákban
A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, amely mára hazánkban is egyre nagyobb teret hódít.
A mezőkeresztesi iskolások 24-én szerdán a tanítás után vehettek részt töklámpás faragó versenyen, igénybe véve a szülők segítségét is. Az elkészült lámpásokra a zsűri mondta ki a végső szót. De nem csak a kifaragott, tökből készült alkotásokkal lehetett versenyezni, hanem egyénileg, vagy csoportosan nevezhettek a vállalkozó kedvűek a jelmez versenyre is. Itt azonban a jelmezes bemutatkozást egy saját, alkalomhoz illő verssel is ki kellett egészíteni. Hogy pedig ne csak egymás és a szellemek ijesztgetése legyen a programban, a legkülönbözőbb játékos vetélkedőkön is részt vehetett, aki elég ügyesnek érezte magát. A délután zárásaként a jelmezesek a karbantartói épületet látogatták meg, ahol jókora adag
cukorkával lehettek gazdagabbak.
1141
ELBIR hírlevél - 2012. október
A Borsod-Abaúj-Zemplén Bűnmegelőzési Alapítványt 1990. április 6-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésével a megye 33 intézménye, gazdasági társasága hozta létre. Később közel száz szervezet csatlakozott még a kezdeményezéshez. Az Alapítvány munkáját az elnök és titkár vezetésével 9 tagú kuratórium irányítja. Tevékenységét a közrend és közbiztonság védelme érdekében kezdettől fogva a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Szolgálatával összehangoltan végzi.
1591
Energetikai korszerűsítés a nemesbikki iskolában

 

Június 26-án lépett kivitelezési szakaszába és október 20-án, az átadó ünnepséggel fejeződött be az a projekt, amelynek eredményeként – jelentős uniós támogatás segítségével - sor került Nemesbikk alsó tagozatos tagiskolájának energetikai fejlesztésére.
A beruházás elősegíti az épület költségtakarékos működtetését, emellett komfortosabb körülményeket teremt a diákok és pedagógusok számára egyaránt.
Október 20-án 10 órától az iskola előtt megtartott zárórendezvényen Bódogh Bertalan polgármester köszöntötte a vendégeket.
Beszédében a kezdetektől felvázolta a projekt egyes lépéseit, és megköszönte a közreműködők munkáját.
Szót ejtett arról is, hogy miért volt szükség a fejlesztésre: a szigetelés nélküli épület, a régi ablakok, a korszerűtlen kazán miatt az épület fenntartási költsége nagyon magas volt, ezért az energetikai korszerűsítésre nagy szüksége volt az önkormányzatnak.
A köszöntő után Falucskai Gábor tagintézmény-vezetővel együtt átvágták a nemzeti színű szalagot, átadva ezzel a korszerűsített intézményt. A jelenlévő vendégek ezt követően megtekintették a
fejlesztés minden elemét.

 

1608
Átadták az új labdarúgó utánpótlás centrumot Mezőkövesden
Október 21-én, vasárnap került sor arra az avató ünnepségre és futball ünnepre, amely során hivatalosan is átadták a Mezőkövesd-Zsóry SE új utánpótlás bázisát az egykori tűzoltó pálya helyén.
A mezőkövesdi egyesület utánpótlás csapataiba a városi gyerekeken kívűl sok környékbeli településről jár gyerek sportolni, egészen az óvodás korosztálytól kezdve. Az ő fejlődésüket nagyban segíti, hogy mostantól egy-egy nagyméretű, villanyvilágítással ellátott műfüves és füves pálya áll az utánpótlás nevelés szolgálatába.
A Mezőkövesd Zsóry Sport Egyesület közel kétszázmillió forintot fordíthatott utánpótlás programjára, ebből 140 milliót költöttek a megfelelő infrastruktúra megteremtésére.
A két pályán kívűl parkoló épült a bázis mellé, továbbá a társasági adó kedvezmény pályázat segítségével eszközök, sportfelszerelések, játékszerek beszerzése valósult meg és természetesen a nevelés költségeit is fedezi a pályázati összeg.
Az ünnepség előtt az ovis focisták vették birtokukba elsőként a pályát, majd a mazsorettek és a mezőkövesdi fúvósok műsora következett.
1374
Állatok Világnapja az óvodákban
Az állatok világnapját 1931 óta ünnepelik minden esztendőben Szent Ferenc emléknapján, október 4-én. Ez a nap Assisi Szent Ferencnek, az állatok védőszentjének halála napja. A rendalapító Assisi Szent Ferenc a legenda szerint nemcsak értette az állatok nyelvét, hanem beszélgetett is velük, s már a 13. század elején azt hirdette, hogy mindent szeretnünk kell, ami körülvesz minket, legyen az élő vagy élettelen.
1870
ELBIR hírlevél - 2012. szeptember
A Borsod-Abaúj-Zemplén Bűnmegelőzési Alapítványt 1990. április 6-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésével a megye 33 intézménye, gazdasági társasága hozta létre. Később közel száz szervezet csatlakozott még a kezdeményezéshez. Az Alapítvány munkáját az elnök és titkár vezetésével 9 tagú kuratórium irányítja. Tevékenységét a közrend és közbiztonság védelme érdekében kezdettől fogva a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Szolgálatával összehangoltan végzi.
1734
A 10 napos közlekedési akció eredményei
A személyi sérüléses közúti közlekedési balesetekben meghalt személyek számának alakulása országosan az év első hét hónapjában 2,19%-kal megemelkedett a 2011-es év azonos időszakához viszonyítva, az ittasan okozott baleseteknek az összes személysérüléses közúti közlekedési baleseten belüli aránya 10-ről 11%-ra nőtt.
A július végi, illetve az augusztus első felében a baleseti statisztika kedvezőtlen alakulásáról számolhattunk be. Ebben az időszakban egymást követően három „fekete hétvégét” jegyeztünk. Megfigyelhető volt, hogy a halálos kimenetelű balesetek túlnyomó részben a hétvégéken, illetőleg a gyorsforgalmi úthálózaton történtek.
1081
Borsodivánka: átadták a felújított orvosi rendelőt, a Dózsa telepre vezető utat és hidat


A dél-borsodi településen befejeződtek a Dózsa telepre vezető út és híd rekonstrukciós munkái, illetve helyreállították és fejlesztették a község egészségügyi központját is az elmúlt hónapokban.
Borsodivánkán is jelentős károk keletkeztek, amikor 2010.júniusában a heves esőzések hatására megemelkedett a Rima patak vízszintje. A vízátfolyások eláztatták a Dózsa telepre vezető utat, amelynek alapja megsüllyedt, az útfelületen repedések alakultak ki, ezeken keresztül további jelentős vízmennyiség került az útalapba. A hídpillérek esetében megsérültek a támfalak, gerendák.
Az egészségügyi épületben – melyben együtt működik a háziorvosi- és fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat – elsősorban az alagsorban okozott károkat a befolyó víz: átázott a betonburkolat, a lábazat, de károsodtak a nyílászárók illetve sérült a festés is.
Az önkormányzat a korábbi Vis Maior pályázatból elnyert támogatások segítségével már mérsékelni tudta a károkat, de szükség volt további külső forrásokra is, hogy teljes körűen helyre tudják állítani a károsodott közlekedési utat és ingatlant. Az elnyert uniós pályázati támogatás ugyanakkor a felújításon túl a fejlesztésre, korszerűsítésre is lehetőséget adott.
A híd és az út esetében a pillérek és gerendák megerősítése, javítása mellett kátyúzásra került sor az érintett útszakaszon, megerősítették a támfalakat és helyreállították a padkát. A megfelelő csapadékvíz elvezetés biztosítása érdekében földárkot készítettek, korrózió elleni bevonattal látták el a hídszerkezetet.
Az egészségügyi szolgáltatásokat nyújtó intézményben elsősorban az árvíz okozta károk javítását folytatták, továbbá nyílászáró cserére, fűtéskorszerűsítésre, a víz- és gázellátó rendszer cseréjére is sor került, valamint az
épületet külső hőszigeteléssel látták el.
Nagy jelentősége van a beruházás azon elemének, amellyel a jövőbeni árvizek által okozott károk megelőzhetők, mérsékelhetők: mintegy 850 fm-en épült vízelvezető árok a telepre vezető út kivitelezése során, míg az egészségügyi intézmény megfelelő védelme érdekében további 65 fm-nyi árok készült el a projekt keretében.

1753
Sajópetri két utcájában újult meg a csapadékvíz-elvezető rendszer


Május 15-én indult és augusztus 10-én fejeződött be az a projekt, amelynek eredményeként jelentős uniós támogatás segítségével kiépült illetve felújításra került Sajópetriben a csapadékvíz elvezető rendszer a József Attila utcában és a Szabadság út egy részén.
Augusztus 10-én 10 órától a Polgármesteri Hivatalban megtartott zárórendezvényen és sajtótájékoztatón Debreczeni Balázs polgármester köszöntötte a vendégeket abból az alkalomból, hogy befejeződött a József Attila utcát és Szabadság utat érintő beruházás.
Beszédében a kezdetektől felvázolta a projekt egyes lépéseit, és megköszönte a közreműködők munkáját. A tervezett befejezési időpontnál jóval korábban elkészült a beruházás, így a mai napon megtörténhetett a rendszer műszaki átadása is.
A polgármester úr beszédében szót ejtett arról is, hogy miért volt szükséges a csapadékvíz elvezető rendszer kiépítése: mint ismeretes, Sajópetriben jelentős károk keletkeztek a korábbi vízelvezető rendszerben és a település utcáiban, amikor 2010.júniusában a heves esőzések miatt a településen átvezető közútról a József Attila utcán keresztül terelték el a forgalmat, annak érdekében, hogy folyamatos legyen a közlekedés az árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolcára.
A nagy mennyiségű csapadékvíz és az árhullám a talajvíz szintjét is megemelte a Sajóhoz közeli utcákban, így az árvízi védekezést szolgáló teherforgalom jelentős károsodásokat okozott az útfelületben: az út alapját jelentősen meggyengítette a víz, nyomvájús süllyedések, felületi beszakadások, ezen felül mozaikos repedések, kátyúk alakultak ki.
Az érintett utcák vízelvezető rendszerében is károk keletkeztek a nagy mennyiségű víz miatt.

1715
Motoros baleset Borsodivánka közelében - szemtanúkat keres a rendőrség

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya nyomozást folytat halálos közlekedési baleset gondatlan okozása miatt.
Az elmúlt hétvégén, augusztus 5-én 13 óra 10 perckor (a 3302 számú közút 16 km 800 méter szelvényében) Négyes irányából Borsodivánka irányába haladva egy személygépkocsi (Suzuki Swift) sofőrje egy balra ívelő útkanyarulatban indokolatlanul áttért a menetirány-szerinti bal oldali forgalmi sávba.
Ekkor nem biztosított elsőbbséget a vele szemben érkező motorosnak (Ducati ZDM 600M Monster), amelynek következtében
frontálisan összeütköztek.
 
2104
Baleset a 3-as úton - szemtanúkat keres a rendőrség
alt
 
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya nyomozást folytat halálos közlekedési baleset gondatlan okozása miatt.
Az elmúlt hétvégén, július 27-én 6 óra 54 perckor a 3-as számú főútvonal 146 km 400 méter szelvényében Mezőkövesd és Bükkábrány közötti útszakaszon egy Renault Master típusú tehergépkocsi hátulról beleütközött egy előtte balra kanyarodási szándék miatt megálló tehergépkocsi hátsó részének.
A baleset következtében a Renault tehergépkocsi vezetője és utasa a helyszínen életét vesztette.
A baleset bekövetkezésekor Bükkábrány irányából több jármű is közlekedett, valamint a baleset bekövetkezése után is több gépkocsi is megállt a baleset helyszínén.
A rendőrség kéri azon személyek jelentkezését, akik a közlekedési baleset időpontjában az útszakaszon közlekedtek, valamint a baleset után megálltak, és érdemi információval rendelkeznek a balesettel kapcsolatban, jelentkezzenek az ingyenesen hívható a 112-es rendőrségi segélyhívó számon, vagy személyesen a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályán (3526 Miskolc, Szeles u. 73.), illetve 06-46-514-500/70-28 telefonszámon, vagy a stefanja@borsod.police.hu elektronikus címen.
A bejelentő, tanúk adatait a Rendőrség bizalmasan kezeli. Köszönjük a segítségüket!
B-A-Z: MRFK Kommunikációs Iroda
 
2096
Jelentős változások az egészségügyi ellátásban
Olyan, az egész ország területét érintő átalakítások történtek az egészségügyi ellátásban, amelyek térségünket sem kerülték el.
Július 1-től 35 év működés után megszűnt az aktív fekvőbeteg ellátás az eddig miskolci Semmelweis Kórház fenntartásában lévő mezőkövesdi belgyógyászati osztályon.
Mivel nézőink közül is többen érdeklődtek az életbe lépett változásokkal kapcsolatosan, igyekeztünk különböző forrásokból tájékozódni a kialakult helyzetről.
A minisztériumi döntés értelmében a délborsodi térségben található 23 községet két részre osztották.
Mezőnyárád és az attól keletre lévő 12 település a miskolci ellátási körzetbe, míg az attól nyugatra eső területek az egri vonzáskörzethez kerültek.
1230
Két ember vesztette életét a 3-as úton történt balesetben
alt
A tápot szállító, Mezőkövesd irányából érkező nyerges vontató egy baromfitelepre szeretett volna bekanyarodni a tardi elágazás közelében. Ezért megállt, de a mögötte közlekedő kisteherautó hosszas fékezés után sem tudta elkerülni az ütközést és nagy sebességgel a tehergépkocsi hátuljába rohant.
A zöldséggel és gyümölccsel megrakott kisteherautót vezető, középkorú ongai férfi és a mellette ülő szintén középkorú - miskolci nő a helyszínen életüket vesztették a teljesen összeroncsolódott vezetőfülkében.  A kiérkező mentőhelikopter személyzete így sajnos már csak a halál beálltát tudta megállapítani.
 
1980
Ballagó diákok maskarában
Bár az iskolai ballagások illő öltözéke az ünneplő ruha, Bükkábrányban és Mezőkeresztesen a ballagás előtti napon mégis a legkülönbözőbb jelmezeket vették magukra a búcsúzó 8. osztályosok, hogy vidám hangulatot kölcsönözzenek a küszöbön lévő eseménynek.
Az indiánnak, utcaseprőnek és ki tudja mi minden másnak maszkírozott fiatalok bükkábrányban az iskola aulájában slágereket énekelve búcsúztak az intézménytől és az alsóbb évfolyamoktól, majd a településen végig vonulva előbb az óvodát látogatták meg a kicsik nagy örömére, majd a polgármesteri hivatal dolgozóihoz ballagtak le bemutatni jelmezük mellett ének tudásukat is.
A 3-as úton még rendőri biztosítást is kaptak. Igaz,
a rendőr is közülük került ki.
1167
Komplex felújítás, fejlesztés Borsodivánkán


A dél-borsodi településen elkezdődtek a Dózsa telepre vezető út és híd rekonstrukciós munkái, illetve helyreállítják, fejlesztik a község egészségügyi központját is a következő hónapokban.
A jelentős uniós támogatással megvalósított beruházásra nagy szüksége van a településnek, hiszen Borsodivánka lakóinak mindennapi életében fontos szerepet játszik a 2010-es árvíz kapcsán károkat szenvedett közlekedési útvonal és épület.
Borsodivánkán is jelentős károk keletkeztek, amikor 2010.júniusában a heves esőzések hatására megemelkedett a Rima patak vízszintje. A vízátfolyások eláztatták a Dózsa telepre vezető utat, amelynek alapja megsüllyedt, az útfelületen repedések alakultak ki, ezeken keresztül további jelentős vízmennyiség került az útalapba. A hídpillérek esetében megsérültek a támfalak, gerendák.
Az egészségügyi épületben – melyben együtt működik a háziorvosi- és fogorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat – elsősorban az alagsorban okozott károkat a befolyó víz: átázott a betonburkolat, a lábazat, de károsodtak a nyílászárók illetve sérült a festés is.
Az önkormányzat a korábbi Vis Maior pályázatból elnyert támogatások segítségével már mérsékelni tudta a károkat, de szükség volt további külső forrásokra is, hogy teljes körűen helyre tudják állítani a károsodott közlekedési utat és ingatlant. Az elnyert uniós pályázati támogatás ugyanakkor a felújításon túl a fejlesztésre, korszerűsítésre is lehetőséget ad.

1744
Sajópetri: két utcát érint a csapadékvíz-elvezető rendszer felújítása


Május 15-én lépett kivitelezési szakaszába az a projekt, amelynek eredményeként kiépül illetve felújításra kerül Sajópetriben a csapadékvíz-elvezető rendszer a József Attila utcában és a Szabadság út egy részén.
A jelentős uniós támogatással megvalósított beruházásra nagy szüksége van a településnek, hiszen az érintett utcák lakóinak mindennapi életében fontos szerepet játszik a 2010-es árvízi védekezés kapcsán megsérült útszakasz.
Sajópetriben jelentős károk keletkeztek a vízelvezető rendszerben és a település utcáiban, amikor 2010.júniusában a heves esőzések miatt a településen átvezető közútról a József Attila utcán keresztül terelték el a forgalmat, annak érdekében, hogy folyamatos legyen a közlekedés az árvíz által leginkább sújtott Felsőzsolcára.
A nagy mennyiségű csapadékvíz és az árhullám a talajvíz szintjét is megemelte a Sajóhoz közeli utcákban, így az árvízi védekezést szolgáló teherforgalom jelentős károsodásokat okozott az útfelületben: az út alapját jelentősen meggyengítette a víz, nyomvájús süllyedések, felületi beszakadások alakultak ki, ezen felül mozaikos repedések, kátyúk alakultak ki.
Az érintett utcák vízelvezető rendszerében is károk keletkeztek a nagy mennyiségű víz miatt. Ugyanakkor a megfelelő csapadékvíz elvezetés nem volt megoldott már az elmúlt évtizedekben sem, mivel az árkok nem összehangoltan, egyirányú lejtéssel épültek az ingatlanok előtt, az átereszek átmérője és anyaga szintén nem megfelelő és nem egységes. Így az érintett területen a tartósabb esőzések és a tavaszi hóolvadás idején
rendszeresen gondot jelentett a víz gyors elvezetése.

1548
ELBIR hírlevél - 2012. június
A Borsod-Abaúj-Zemplén Bűnmegelőzési Alapítványt 1990. április 6-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésével a megye 33 intézménye, gazdasági társasága hozta létre. Később közel száz szervezet csatlakozott még a kezdeményezéshez. Az Alapítvány munkáját az elnök és titkár vezetésével 9 tagú kuratórium irányítja. Tevékenységét a közrend és közbiztonság védelme érdekében kezdettől fogva a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Szolgálatával összehangoltan végzi.
1714
Kezdődik a hulladéklerakók rekultivációja
Települési szilárdhulladék-lerakók rekultivációja a Heves Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási Társulás területén (KEOP-2.3.0/2F/09-2010-0028)
A felszíni és felszín alatti vizek további szennyeződésének megakadályozása és a környezetterhelés mérséklése érdekében, az országos Hulladékgazdálkodási Tervvel és és a vonatkozó jogi szabályozással összhangban térségi szinten kell kezelni a települések bezárt, illetve felhagyott szilárdhulladék-lerakóit.
1537
Megújult a Szemere-park Vattán

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében, az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap falumegújítás és fejlesztés jogcímére beadott sikeres pályázat tette lehetővé azt a fejlesztést, amely az elmúlt hónapokban valósult meg Vattán.
A pályázat céljai között szerepelt a bükkaljai kistelepülés emlékparkjának megújítása, így a település híres szülöttéről elnevezett téren elsőként a tereprendezést végezte el a kivitelező Szilvási Trans Kft., majd a vízelvezetés megoldása került sorra a nyílt vízelvezető árok lefedésével.
Ezután elkészült a díszlépcső és térkő burkolattal látták el a területet, amely köré új kerítéslábazatot készítettek és a teret korláttal vették körbe ezt követően.
A településkép javítása, formálása is fontos szempont volt, így a Szemere-park zöld felületeinek kialakítása, a terület parkosítása is megvalósult a beruházás során.
Új köztéri bútorok, utcanév táblák és iránymutató oszlopok is beszerzésre kerültek a projekt keretében, továbbá a település közterületeinek tisztán tartását segítik elő a beszerzett hulladékgyűjtők is.
A projekt részeként a település játszóterén három új, a szabványoknak megfelelő, fából készített játék került elhelyezésre.

1743
ELBIR hírlevél - 2012. május
A Borsod-Abaúj-Zemplén Bűnmegelőzési Alapítványt 1990. április 6-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésével a megye 33 intézménye, gazdasági társasága hozta létre. Később közel száz szervezet csatlakozott még a kezdeményezéshez. Az Alapítvány munkáját az elnök és titkár vezetésével 9 tagú kuratórium irányítja. Tevékenységét a közrend és közbiztonság védelme érdekében kezdettől fogva a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Szolgálatával összehangoltan végzi.
1725
Megszépül a Szemere-park, padok és utcanévtáblák kerülnek kihelyezésre Vattán

A falumegújításra- és fejlesztésre kiírt pályázatból elnyert pályázati támogatás segítségével megújul a kistelepülés emlékparkja, a nyílt vízelvezető árok lefedésével megfelelő lesz a csapadékvíz elvezetése is.
Folyamatban van a díszlépcső és térkő burkolat kialakítása is, majd ezt követően elkészülhet a korlát és megindul a parkosítás is.
Új köztéri bútorok, utcanév táblák és iránymutató oszlopok is beszerzésre kerülnek majd a projekt keretében, továbbá a település közterületeinek tisztán tartását segítik elő a hamarosan kihelyezésre kerülő hulladékgyűjtők is.
A projekt részeként a település játszóterén három új, a szabványoknak megfelelő, fából készített játékok került elhelyezésre még 2011 folyamán.
Mindezekről Vatta polgármesterével, Korán István Attilával beszélgettünk.

1496
Térségi szavalóversenyt tartottak Mezőkövesden
A költészet napja alkalmából évek óta hagyomány a Mezőkövesdi Könyvtárban, hogy szavalóversenyt hirdetnek az óvodásoktól egészen a középiskolásokig, minden korosztálynak.
Április 16-án, 18-án és 19-én zajlottak a versenyek a könyvtár és gyermekkönyvtár olvasótermeiben. Idén is rengeteg versenyző indult a környék iskoláiból.
Az alsó tagozatosok Gazdag Erzsi vagy Nemes Nagy Ágnes verssel készültek, a felsősök József Attila verset hoztak a versenyre. A középiskolások Áprily Lajos vagy Gárdonyi Géza verset mondtak, míg az óvodások egy szabadon választott, de állatokról szóló verssel készültek az idei évben. A zsűri nyugdíjas pedagógusokból, tanítókból, óvónénikből állt, akik az értékelések után kiosztották az első három helyezettnek járó díjakat.
2195
ELBIR hírlevél - 2012. április
A Borsod-Abaúj-Zemplén Bűnmegelőzési Alapítványt 1990. április 6-án a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szervezésével a megye 33 intézménye, gazdasági társasága hozta létre. Később közel száz szervezet csatlakozott még a kezdeményezéshez. Az Alapítvány munkáját az elnök és titkár vezetésével 9 tagú kuratórium irányítja. Tevékenységét a közrend és közbiztonság védelme érdekében kezdettől fogva a B-A-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Szolgálatával összehangoltan végzi.
1607
Hulladékgyűjtés a térség iskoláiban
alt
A mezőnyárádi iskola március 23-án, pénteken hulladékgyűjtést szervezett. A program célja a 2012. áprilisában Londonba utazó tanulók támogatása volt.
A programba nemcsak a diákság, de a mezőnyárádi lakosság is aktívan bekapcsolódott. Többen telefonon vagy személyesen jelezték, hogy háztartásukban van fölösleges papír –és fémhulladék, s csak ezek elszállításáról kellett gondoskodni. A délután folyamán az iskola tanulói közül sokan járták a falut, s szállították a hulladékot az iskola udvarára. Több szülő is segítette a tanulók munkáját és szorgalmukért minden osztály jutalmat kapott. Az 5 óráig tervezett program fél hétkor ért véget, ahol rekord mennyiségű hulladék gyűlt össze.
 
1043
Nyílt napok a térség iskoláiban
Mind a pedagógusok, mind pedig a szülők szemszögéből nézve nagy jelentősége az iskolákban és óvodákban évente rendezett nyílt napoknak
Március 20-án és 21-én és 22-én Mezőnyárádon és Bükkábrányban került sor a nyilvános órákra. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget biztosítanak mindkét fél részére, egyrészt a személyes kontaktus megteremtésére, másrészt az iskolai és óvodai nevelő munkába való betekintésre. A szülőktől érkező visszajelzések pedig nagyban segítik az oktató, nevelő munkát.
Mindkét településen inkább az alsós osztályok tanórái voltak látogatottabbak. A gyerekekhez a délelőtti órákban ülhettek be a szülők, akik osztályonként általában 5-en 6-an éltek a lehetőséggel. Volt alkalmuk bepillantani az elsősökhöz, de képet kaphattak arról, hogy testnevelés órán vagy éppen olvasás órán milyen tananyagot tanulnak a gyerekek.
1184
Startmunka a mezőkövesdi kistérségben
A közfoglalkoztatás új rendszerében március elsején a mezőkövesdi kistérségben is elindul a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás által szervezett startmunka mintaprogram. Ennek keretében 16 településen 309 álláskeresőnek tud a Társulás 8-10 hónapon keresztül, napi 8 órában munkalehetőséget biztosítani (további kb. 150 ember foglalkoztatását az önkormányzatok végzik).
994
Figyelem! Rendkívűli hideg időjárás megyénkben is!

A rendkívűl hideg időjárásra figyelmezetető jelzést adott ki hétfő reggel az Országos Meteorológiai Intézet Észak-magyarországi Regionális Központja.
Ezzel összefüggésben, a környezetünkben élő idősek és egyedül élők védelmében fontos, hogy odafigyeljünk rájuk, ezért lehetőség szerint a szomszédok, rokonok rendszeresen tájékozódjanak az idősek, egyedülállók állapotáról!

Mindezt a következő napok rendkívül hideg időjárása indokolja, melynek következtében a kihűléses halálesetek, fagyási sérülések száma megnőhet. Ezek megelőzéséhez szükséges intézkedések megtételéhez, a lakosság tájékoztatásához készítették az előrejelzést, amelyet az alábbiakban olvashatnak.

1712
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Versmondó verseny a bükkábrányi óvodában
A Magyar Kultúra Napja alkalmából, az előző évekhez hasonlóan idén is, versmondó versenyre várták a térség óvodásait, a Napsugár Napközi Otthonos Óvodába, Bükkábrányba. A nagycsoportosok részére hirdetett eseményre 22 gyermek érkezett, Sály, Tibolddaróc, Mezőnyárád, Mezőkeresztes, Vatta és Bükkábrány települések óvodáiból. Kiss Sándorné óvodavezető köszöntő szavai után, kezdhette meg munkáját a zsűri, Ungerné Lévai Mária nyugalmazott óvodapedagógus, Lázárné Hoffmann Erika logopédus, valamint Birinyiné Kleszó Anita könyvtáros. A kicsik egyenként, településenként, az óvónénik kíséretében mondták el a verseket. Az idei évben a megadott témakör szerint „tréfás verseket” kellett tanulni a kicsiknek. Érdekesebbnél – érdekesebb, szépen előadott versek hangoztak el, néha egészen nagy terjedelemben is, nehéz döntés elé állítva ezzel a zsűri tagjait, akik végül három helyezést és egy különdíjat osztottak ki a résztvevőknek.
1681
Szenteste - pásztorjáték Bükkábrányban
A bükkábrányi római katolikus templomban december 24-én este fél 8-kor, a szentmise előtt kezdődött a Jézus születéséről megemlékező, több száz éves hagyományokat felelevenítő misztériumjáték, közismertebb nevén a pásztorjáték, melyhez több helyütt zenés betétek társultak.
Ennek során a jelmezbe öltözött gyerekek újra játszották a Megváltó születésének eseményeit egészen az angyali üdvözlettől a napkeleti bölcsek hódolatáig. A hittanosokat Nagyné Krokos Rita hitoktató készítette fel a szerepre.
781
Karácsony a bükkábrányi református templomban
December 24-én, vagyis Szentestén mind a református mind pedig a katolikus egyházközségekben külön műsorral is megemlékeznek Krisztus születésének misztériumáról.
A bükkábrányi református gyülekezet ünnepi istentisztelete délután három órakor kezdődött. Ez alkalommal a Berók Zsuzsanna sárospataki 5. éves teológus hallgató, mint legátus hirdetett Igét az összegyűltek számára. A hittanos gyerekek egy csoportja pedig külön énekes és verses műsorral is készült az ünnepre ezzel is emelve és kiemelve a karácsonyi ünnep jelentőségét, bensőségességét.
A műsor végén minden szereplő külön kis ajándékban is részesült.
725
Adventi Est Bükkábrányban
December 20-án délután 5 órakor került megrendezésre a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ adventi műsoros estje, ahol gyermekek, szülők és pedagógusok együtt ünnepelhettek.
A műsort az intézmény tanulóiból álló énekkar 2 éneke nyitotta meg. A tanulók előadásában felcsendült színes versek, dalok, jelenetek még közelebb hozták a decemberi ünnepsorozat hangulatát. A műsorszámok között szerepelt betlehemes, különleges fényeffektusokra építő jelenet épp úgy, mint tánc és sok-sok zene.
769
Mikulás Kupa Bükkábrányban
A Mátrai Erõmű szakszervezeti bizottsága december 8-én rendezte meg Bükkábrányban, a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidő Központban a mára már hagyományosnak számító Mikulás Kupát. Az eseményre nem csak a környéken élő bányász dolgozók, és azok családtagjai látogattak ki, hanem szervezett, külön buszjárat érkezett Visontáról is. A hagyományos családi rendezvény vidám sorversennyel indult, ahol nem a győzelem sokkal, inkább a mozgás volt a lényeg.
1204
A bükkábrányi alsósoknál is járt a Mikulás
December 6-án a negyedik órája kezdődött volna a bükkábrányi iskola alsó tagozatosainak, amikor betoppant hozzájuk a Mikulás. Így nem az osztálytermekben, hanem a tornateremben volt a gyülekező. Itt miután rövid pihenőre leült a jóságos, fehér szakállú öreg az első osztályosok vették át a főszerepet: dalokkal, versekkel, zenével kedveskedtek a Mikulásnak. A rövid műsor végén természetesen nem maradt el az ajándékok kiosztása sem, függetlenül attó, hogy jó, vagy rossz volt valaki az elmúlt évben.
782
Szülős munkadélután a bükkábrányi oviban
Ebben az évben is, minden csoportba karácsonyi szülős munkadélutánt szerveztek a Napsugár Napközi Otthonos Óvodában, Bükkábrányban, melynek időpontjai és a tervezett foglalkozásokon készített tárgyak eltérőek voltak az egyes korosztályoknál.
2012. december 11-én a nagycsoportban fenyődísz készítésére tobozból valamint angyalka és szalvétatartó készítésére papírból volt a lehetősége az érdeklődőknek.
2012. december 12-én délután a kiscsoportba látogattak el a szülők, hogy közösen készítsék el az angyalkákat lisztgyurmából, mikulásos szalvétagyűrűt és sokak örömére kókuszgolyót is formázhattak kezükkel a gyerekek. Természetesen a nagy munka után jól esett falatozni az elkészült édességből.
863
Közmeghallgatás volt Bükkábrányban
Mint minden évben idén is decemberben tartotta Bükkábrány község önkormányzata az éves közmeghallgatását. December 11-én a Polgármesteri Hivatalban megtartott ülésen, a polgármester és jegyző mellett a képviselő-testület tagjai várták a lakosság felvetéseit, kérdéseit.
Bevezetéskén Szalai Szabolcs, a község polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, majd kiértékelte az elmúlt évet.
Elsőként beszámolt a testület 2012-es évi munkájáról, amelyből kiderült, hogy eddig 26 ülésen van túl a testület, melyen több rendelet is született ami megtekinthető az önkormányzat honlapján.
A beszámoló szerint a beruházások a tervek szerint alakultak, 2 db nyertes pályázat majd csak a jövőévben fog megvalósulni, valamint 2 db pályázat elbírálás alatt van összesen 100 millió forint értékben. Ezenkívül 3 db pályázat az előkészítési fázisban van, melyek összköltsége 120 millió forint.
711
Az internet veszélyei - előadás iskolásoknak
Ma, amikor különösen a fiatalabb generáció mindennapi életének részévé vált az internet használata, igen fontos, hogy mindenki tisztában legyen vele, milyen veszélyek fenyegethetik a net használata során. Ezekre a veszélyekre hívta fel a figyelmet az az előadás amelyet a Safer Internet Program keretében november 29-én hallgathattak meg egy rendhagyó órán a bükkábrányi iskola felső tagozatos tanulói. Természetesen nem csak az esetleges vírus veszélyről, hanem az ismeretlen személyekkel történő ismerkedés, chatelés veszélyességéről, a hasonló tartalmak körültekintő használatáról is hasznos ismereteket szerezhettek a tanulók Pappné Bodolai Rita jóvoltából. Az előadást prezentáció vetítése és tanulságos filmbejátszások tették még szemléletesebbé, megfoghatóbbá mindenki számára.
1784
Adventi koszorú a falu központjában
Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt (december 25-ét) megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak. A karácsonyi ünnepkör advent első napjával kezdődik, és vízkeresztig (január 6-ig) tart.
A közelgő ünnep alkalmából Bükkábrány központjában a szökőkút helyét egy hatalmas adventi koszorú foglalja el, melyet szorgos kezek készítettek, hogy minden arrajárót emlékeztessen a karácsony közeledtére.
Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként (vagy előző este) gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Az adventi koszorún mind a négy gyertya egyszerre ég az utolsó vasárnapon. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
802
45 éve ballagtak el a bükkábrányi iskolából
alt

45 éve ballagtak el annak az osztálynak a tagjai a bükkábrányi iskolából, akik az elmúlt hétvégén, november 17-én találkoztak a jelenlegi iskola ebédlőjében. A hajdani 37 fős osztályból 30-an vannak az élők sorában, közülük 19-en jöttek el feleségük illetve férjük kíséretében a találkozóra.
Többeket közülük távolabbi településekre sodort az élet, vannak akik a térségünk központjában, Mezőkövesden telepedtek le, és persze bükkábrányi lakosok is maradtak jópáran azután, hogy iskoláikat elvégezték.
A találkozó elején, a pezsgős koccintás után Kiss Sándorné, mint a találkozó főszervezője köszönötte egykori osztálytársait, majd egy perces néma csenddel adóztak az elhunyt 7 osztálytársuk és tanáraik emléke előtt.
Ezt követően, az osztálynaplójuk alapján haladva, mindenki elmesélte az elmúlt évtizedek történéseit, családi életét, munkásságát. A találkozás, a viszontlátás öröme mindenkin észrevehető volt, így a vacsorát követően
meghatottan folytatták a beszélgetést, visszaemlékeztek iskoláséveikre, gyermekkorukra. 

 
941
Testületi ülés Bükkábrányban
Bükkábrány község képviselő – testülete 2012. november 13-án, kedden 14 órakor tartotta soron következő ülését a hivatal házasságkötő termében. Az első napirendben Bükkábrány község önkormányzat 2012. évi költségvetési rendeletének módosítására került sor. A bevételi és kiadási főösszeg 487.905.000 Ft-ra változott. A módosításra 2,5 millió forintos pótelőirányzat miatt volt szükség. A tagok egyhangúan támogatták a napirendet.
1310
Sportbált rendezett a Bükkábrányi SC
alt

A Bükkábrányi Sport Club vezetősége az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendezte Sportbálját. Az esemény 2012. november 10-én 19 órától került megrendezésre a Sport és Szabadidőközpontban.
A rendezvényt Kovács Attila, a BSC elnöke nyitotta meg. Beszédében méltatta a felnőtt csapat NB III-as szereplését és szót ejtett az utánpótlás nevelésről, az utánpótlás csapatok helyzetéről, mérkőzéseiről.
A beszédet követően zumba bemutató következett, amelynek végén a BSC felnőtt csapatának játékosait is megtornáztatták.
A vacsorát követően hajnalig tartó tánc, éjfélkor tombola-sorsolás következett.

 
1148
Egészségnap Bükkábrányban
Bükkábrány Község Önkormányzata a Misek Kft. dolgozóinak közreműködésével Egészségnapot szervez 2012. november 10. ( szombat) 9.00 – 15.00 óráig.
A vizsgálatok az Arany János Általános Iskola termeiben folynak. A szűrőnap házigazdája a község polgármestere Szalai Szabolcs lesz. A nap folyamán ingyenes szűrővizsgálatok elvégzésére kerül sor, melyhez a szükséges eszközöket, orvosokat, szakdolgozókat a kórház biztosítja.
Térítésmentesen igénybe vehető vizsgálatok:
- Tüdőszűrés
- Szájüregi szűrés
- Csontritkulás mérés
- Vérnyomás, Vércukor mérés
- Látásvizsgalat
- Hallásvizsgálat
- Hasi ultrahang vizsgalat
- Arteriográfia (áttekintő érrendszeri vizsgalat)
810
Testületi ülés Bükkábrányban
Bükkábrány község képviselő – testülete október 2-án tartotta soron következő ülését. Az ülésen összesen három napirend került megtárgyalásra. Első napirendben a közös önkormányzati hivatalhoz való csatlakozás megtárgyalására került sor. Hat település Bükkábrány központtal hozza létre a tervek szerint a közös hivatalt. Vatta, Kács, Borsodgeszt, Tibolddaróc, Sály és Bükkábrány hivatali teendőinek ellátására. A törvényi változások miatt erre mindenképp szükség volt. A tagok egyhangúlag támogatták a napirendet.
A második napirendben a közterületek és egyéb ingatlanok tisztán tartásáról alkottak rendeletet a jelenlévők. A magasabb szintű jogszabályok, valamint a Katasztrófavédelmi Igazgatóságtól érkezett kérés teszi ezt szükségessé. Az új szabályozás a tűzgyújtásról, valamint a csapadékelvezető árkok tisztán tartásáról szól. A testületi – tagok egyhangún támogatták a rendelet megalkotását.
Indítványok, javaslatok között programajánlók hangoztak el, valamint Szalai Szabolcs polgármester beszámolója a két ülés között eltelt idő történéseiről, intézkedéseiről.
Ezután zárt ülésen segélyeket, kérelmeket tárgyalt a testület.
1259
DÖK táborban voltak a bükkábrányi iskolások
A BÁMK Arany János Általános Iskola Diákönkormányzatának tagjai az idei évben is több napos képzésen vettek rész. A tanév eleji tréningre a 2012/13-as tanévre megválasztott diákvezetők voltak hivatalosak A választott tagok szeptember 6-7-én Berekfürdőn töltötték a tábor első két napját, ahol megbeszélték az éves munkatervet, megválasztották az elnököt, illetve a szakbizottságok vezetőit. Másnap a csapatzászló elkészítésével foglalatoskodtak a tanulók, majd megbeszélték a rendezvényszervezéssel kapcsolatos tudnivalókat. A diákönkormányzat 2012. október 4-én bonyolította le képzőtáborának utolsó napi programjait. A Diákönkormányzati képzőtábor utolsó napja a szakbizottságok osztályonkénti felelőseivel, illetve a patronáló tanárokkal bővült ki, immáron az iskola épületén belül. A délután egy játékkal kezdődött, amelyet Kovács Gréta 8. osztályos tanuló vezetett „Mit tennék, ha hatalmam volna” címmel. A kérdésre minden diák szóban felelt, majd az adott válaszok alapján együtt levonták a következtetést, amely szerint hatalmat gyakorolni nem tanácsos önkényesen, rájuk vetítve a diákönkormányzat vezetőségének kötelessége figyelembe venni mások érdekeit, hiszen az iskola összes tanulóját képviseli.
1200
Projektzáró rendezvények Bükkábrányban
A KEOP-6.1.0/A/11-2011-0105 számú uniós projekt záró rendezvényére került sor október 5-én pénteken a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában.
A pályázat és a hozzá kapcsolódó projekt középpontjában a környezettudatos nevelés állt. Az alsó és felső tagozatos diákok többnyire külön csoportokban töltötték a délelőttöt. A reggeli programismertetés után egy-egy filmvetítésen vettek részt. Az alsósok egy rajzfilm, a felsősök pedig egy dokumentumfilm segítségével szerezhettek bővebb ismereteket korunk környezetvédelmi problémáiról, azok következményeiről. A vetítés után interaktív tanári előadás keretében beszélhették meg a látottakat.
1013
Könyvtári napok Bükkábrányban
Október 1-jétől került megrendezésre Bükkábrányban is az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata, amely a hét szinte minden napján kínált valamilyen tartalmas programot az érdeklődőknek.
Hétfőn a miskolci Irodalmi Rádió három szerzője látogatott a községbe. Zsoldos Árpáddal, Horváth Dávid Boldizsárral és Papp Andrással a könyvtár olvasótermében találkozhatott a nagyközönség, ahol nem csak az ő tollukból származó írások hangzottak el, hanem Garad Annamária több Barna László művet is felolvasott.
718
Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna Bükkábrányban
Az idei évben is megrendezésre került Bükkábrányban a Szép Pál Sporttelepen a több mint tíz éves múltra visszatekintő Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna.
A meghívást öt csapat fogadta el, így a házigazdákkal együtt összesen hat csapat mérkőzött meg a győzelemért és a vándorserlegért. A szervezők úgy döntöttek körmérkőzéses rendszerben bonyolódjon le a torna, kispályás szabályok alkalmazásával. Pontegyenlőség esetén a jobb gólarány volt a döntő tényező. A kialakított két pályán folyamatosan zajlottak a mérkőzések egészen egy óráig.
729
Október 6-ai megemlékezés a bükkábrányi iskolában
Mint minden évben idén is megemlékeztek október 6-án az aradi vértanúkról a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában.
Az aradi vértanúk azok a honvédtisztek, akiket a szabadságharc bukása után az 1848–49-es szabadságharcban játszott szerepük miatt Aradon végeztek ki. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi így, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is.
Idén Tóth Erika tanárnő rövid műsora gondoskodott arról, hogy a gyerekek méltón gondolhassanak hősi hallottainkra.
677
Társadalmi összefogás – faültetés az iskolában
A bükkábrányi iskola udvara szépítése, zöldebbé tétele céljából pályázati forrásból fákat és cserjéket kapott, melynek ültetését társadalmi munkában valósították meg.
Az ültetéshez előzetesen a talaj előkészítést az önkormányzat dolgozói elvégezték, az ültetés viszont a pedagógusok felvállalták, melyhez szülői segítséget kértek.
A szépszámban összegyűlt szülők, gyerekek valamint a nevelőtestület október 5-én és 6-án látott neki a feladatnak. A munkához szükséges saját kerti szerszámokat az önkéntesek vitték magukkal. A szülők aktív közreműködésével nemcsak az iskola udvarának zöldebbé tétele valósult meg, hanem jó példaként is szerepel a gyerekek környezeti nevelésében.
733
Rendezvények a Népmese Napján Bükkábrányban
A Népmese Napja alkalmából a bükkábrányi általános iskolában rajzversenyt és mese bemutatót tartottak. Szeptember 27-én csütörtökön 30 alsó tagozatos és 4 felsős tanuló rajzolt meseillusztrációt a könyvtár olvasótermében és akik oda nem fértek be a 3. osztályban. Közülük a legjobb 18 rajz készítője október 7-én a megyei könyvtárba utazhat a Katáng Együttes műsorára. Pénteken reggel Benedek Elek születésnapjára emlékeztek az iskola aulájában, ahol a második osztályosok a "Béka király papucsa" című mesét adták elő, az 5. osztályosok pedig "Az ördög kilenc kérdése" című meséből mutattak be egy részletet.
1280
Ábrányi Ősz - szépkorúak ünnepe Bükkábrányban
A hagyományokhoz híven ebben az évben is sor került Bükkábrányban az "Ábrányi Ősz" elnevezésű rendezvényre, melynek keretében a község 65 év fölötti lakóit köszöntötte és vendégelte meg az Önkormányzat a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontban szeptember 28-án.
A nagy számban megjelent időseket előbb a helyi óvodások köszöntötték egy zenés műsorral, majd Szalai Szabolcs polgármester mondott ünnepi beszédet, melynek keretén belül köszöntötte a település legidősebb női és férfi lakóját. Előbbi Gere Dezsőné, aki helyett fia vette át a neki szánt ajándékot. Erzsi néni ebben az évben ünnepli 99. születésnapját. A férfiak között Derekas Lajos bácsi tudhat maga mögött legtöbb esztendőt: őt két év választja el a kilencventől, vagyis idén tölti a 88-at.
1743
Megújult a bükkábrányi rendőrőrs
Önkormányzati támogatással újították fel a Bükkábrányi Rendőrőrs dolgozói a rendőri objektum épületét. A felújított rendőrőrs épületének ünnepélyes átadásra 2012. szeptember 22-én került sor.
A Bükkábrányi Rendőrőrs épületét immáron tíz éve, 2002-ben vették birtokba a rendőrök, ahol a kor elvárásainak megfelelően szép, tiszta és rendezett épületben kezdhették meg a munkát.
Az épületet ünnepélyes keretek között Tállai András, a térség akkori országgyűlési képviselője adta át. Az eltelt 10 évben az idő múlásával az épület erősen leamortizálódott, szükségessé vált - a munkakörülmények javítása és az állampolgári ügyek méltó intézésének lehetővé tétele érdekében – az indokolt felújítási munkák elvégzése.
Előzetes megbeszélés szerint ez év áprilisában egyeztetésre került sor Szalai Szabolccsal, Bükkábrány község polgármesterével, aki a rendőrőrs helyzetét ismerve felajánlotta, hogy a felújításhoz szükséges anyagi forrásokat az önkormányzat rendelkezésre bocsájtja, viszont munkaerőt nem tudott biztosítani.
1406
Kiállítás megnyitó Bükkábrányban
A Máté napi eseménysorozat előestéjén, szeptember 21-én pénteken nyílt meg az a kiállítás, amelynek a helyi házasságkötő terem adott otthont. A tárlaton helyi kötődésű festők képeit csodálhatta meg a nagyközönség. Többen itt helyben élnek, van aki elszármazott a községből és sajnos már olyan is van, akinek örökre kihullott az ecset a kezéből.
Név szerint Novák János, Novák József, Járó Ferenc, Dudás Sándor és Demjén István képei kerültek kiállításra. A tárlatnak különös apropót szolgáltatott, hogy újabb, maradandóan a teremhez kötődő festmények készültek el. Járó Ferenc két történelmi témájú képe és Novák József római katolikus templombelsőt egy keresztelő kapcsán bemutató festménye a kiállítás után is
a házasságkötő terem díszei maradnak.
747
Vigadtak az ábrányiak - Máté Napi Sokadalom Bükkábrányban
A tavalyi évhez hasonlóan ismét megrendezésre került a Máté Napi Sokadalom Bükkábrányban.
A program már szeptember 21-én pénteken elkezdődött helyi festőművészek kiállításának megnyitójával a házasságkötő teremben, majd a következő nap délutánján folytatódott tovább, ahol mindenki megtalálhatta a kedvére való programot.
Szombaton déltől már a helyi termékek bemutatója zajlott, ahol nemcsak megtekinteni hanem meg is lehetett vásárolni az árusok portékáját.
868
Erdei iskolában jártak a bükkábrányi iskola 6. osztályosai
Öt felejthetetlen napot töltöttek el erdei iskolában a bükkábrányi iskola 6. osztályos tanulói szeptember hónapban.
Ezalatt Parád és környékének sok nevezetességével megismerkedhettek. Túráztak az Ilona-vízeséshez, látták a Csevice-kutat, jártak a Cifraistállóban, a Kocsi Múzeumban. Kirándultak a recski meddőhányóhoz, a Fehérkőhöz és az utolsó napon országunk legmagasabb pontját – a Kékestetőt – is megmászták. Megismerkedtek a parádi népi iparművészek alkotásaival.
Az együtt töltött néhány nap alatt a kis csapat összekovácsolódott. A gyerekek tanúbizonyságot tettek bátorságukról, elszántságukról, együttérzésükről, segítőkészségükről. Nagyon sok ismerettel, örök emlékekkel gazdagodva térhettek haza.
681
Évkezdés a bükkábrányi óvodában
Nem csak az iskolások, hanem az óvodások és pedagógusaik számára is egy új év kezdetét jelenti szeptember elseje.
A bükkábrányi Napsugár Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde területén azonban a nyáron sem állt meg az élet. Erről és sok másról is beszélgettünk az intézmény vezetőjével, Kiss Sándornéval.
Az új évben pedig a létszám mellett a technikai eszközök száma is növekedett, az éves tervek pedig már most letisztultak, elindult megvalósításuk is.
873
Kartalon járt a Bükkábrányi Népdalkör
2012. szeptember 8-án immár második alkalommal Kartalon járt a Bükkábrányi Népdalkör abból az apropóból,hogy most ünnepelte fennállásának 30. évfordulóját a kartali asszonykórus.
A Bogácsi Pávakörrel közösen indultak útnak útnak délelőtt 9 órakor. Kartalra érve a helyi asszonyok fogadták a népdalkör tagjait, majd megtekintették a 30 év "gyümölcsét"bemutató kiállítást a művelődési házban. Ezt követően egy finom ebédet fogyaszthattak el,majd 14 órakor megkezdődött a program. Sokan köszöntötték a kartali asszonyokat,és egy szabadtéri rendhagyó "misén” is részt vehettek az odalátogatók.
705
Máté Napi vásár Bükkábrányban - 2012.szeptember 21-22.
Nem csak az emlékezés, hanem a hagyományteremtés is célja volt annak a rendezvénynek, amely a tavalyi év szeptemberében a régi vásárok hangulatát idézte Bükkábrány községben.
Az idén már szeptember 21-én pénteken megkezdődik a Máté napi sokadalom. Délután 5 órától helyi festőművészek kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők a házasságkötő teremben.
Az igazi mulatság azonban szeptember 22-én szombaton délután 2 órától kezdődik. Elsőként a megújult településközpont avató ünnepségének keretein belül felavatásra kerül egy mini erőmű, a II. András tér, a felújított rendőrörs, valamint egy Szent Borbála szobor. Közreműködik a Perecesi Bányász Zenekar.
1060
Testületi ülés Bükkábrányban
Bükkábrány község képviselő – testülete 2012. szeptember 4-én tartotta a nyári szünet utáni első nyilvános ülését, a polgármesteri hivatal dísztermében. A tanácskozáson összesen 3 napirendi pont került megvitatásra.
Az első napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2012. évi költségvetésének első félévi végrehajtásáról szóló beszámoló került megtárgyalásra. A bevételi előirányzat az első félévben 53,4%-ban teljesült. Iparűzési adó bevételek 59,7%-ban, gépjárműadó 55,2%-ban teljesült. A kiadásoknál az előirányzatból 39,6%-a realizálódott, a működési kiadások 45%-ban teljesültek. A költségvetés a terveknek megfelelően halad. A testület tagjai egyhangúlag támogatták a napirendet.
1080
Lezajlott a 62. bányásznap Bükkábrányban
A 62. bányásznapon idén is mindenki megtalálhatta a neki tetsző programot.
A rendezvény pénteken koszorúzással és kitüntetések átadásával indult. A bányász hősök emlékművénél beszédet mondott Dr. Joachim Witzel úr a Mátrai Erőmű Zrt. Igazgatóságának elnökhelyettese. Kiemelte: „A bányászati és Erőműves szakértelmünk, a motivált csapatunk és az elmúlt évek pozitív fejlődése szolid alapját képezik a jövőre történő felkészülésnek és az ehhez szükséges változtatások megvalósításának.
Ezután a jelenlévők megkoszorúzták az emlékművet és közösen elénekelték a Bányász Himnuszt. Az ünnepség további része a szombati események helyszínén a Szép Pál Sporttelep előtti területen zajlott.
1163
"Öregfiúk Futballtorna" Bükkábrányban
Hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre Bükkábrányban a Szép Pál Sporttelepen egy négy csapatos „Öregfiúk Futballtorna„ a BSC szervezésében augusztus 20-án négy csapat részvételével. A kupát végül Kazincbarcika vihette haza. Második lett Hajdúnánás csapata, harmadik helyen zárt Tiszaújváros. A sort pedig a hazai bükkábrányi csapat zárta. A résztvevők egyöntetű véleménye alapján sort kell keríteni a folytatásra, úgyhogy várható, hogy a bükkábrányi öregfiúk hamarosan meghívást kapnak valamelyik résztvevő csapattól.
1265
Médiatáborban voltak a bükkábrányi iskolások
2012. augusztus 13-án Kácson került megrendezésre a Bükkábrányi Ifjúságért Közalapítvány által szervezett három napos médiatábor. Az Arany János Általános Iskola hatodik és hetedik osztályos tanulói közül kilencen vettek részt ezen a nyári programon. A mai ifjúság életét egyre jobban átszövi az informatika és a multimédia. A táborozó gyerekek megismerkedhettek a riportkészítéssel, kamera kezeléssel, multimédiás programok használatával. Hiszen az iskolában a tervek szerint megindul az iskola rádió, amelynek üzemeltetésére jó felkészítést jelent ez a pár nap. A délelőtt és délután folyamán közösen az Eleven Televízió munkatársainak segítségével, előadások hangzottak el a média világáról. A táborban töltött idő alatt a gyerekek megtapasztalhatták a csoportban való munka örömeit.
1101
Zumba Bükkábrányban
Manapság hatalmas népszerűségnek örvend a zumba elnevezésű mozgásforma. Bükkábrányban egy nagy létszámú lelkes csapat gyűlik össze hétről – hétre hogy együtt mozogjon, képzett oktató segítségével. Kortól, nemtől, testsúlytól függetlenül bárki részt vehet ezeken az órákon. A kezdetekről Kósikné Tóth Veronika oktatót kérdeztük.
1855
Mezőkövesden a Bükkábányi Hagyományápoló Egyesület
A Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület kilenc fővel augusztus 5-én Mezőkövesdre látogatott a több évtizedes múltra visszatekintő Matyóföldi Folklórfesztiválra. A rendezvények zöme most is a "Hadasban" került lebonyolításra. Kézműves mesterek itt lévő alkotóházai, vendég mestereknek , látványos produkcióknak is bemutatkozási lehetőséget nyújtottak.
1211
Elkészült az NB III-as Mátra csoport sorsolása

 


 
Nemrég elkészült az NB III csoportbeosztása, majd megtörtént a a sorsolás is, így már tudhatjuk, hogy mikor és kivel játszik a Bükkábrányi SC felnőtt csapata.
A bajnokság augusztus 18-án, szombaton 17 órakor rajtol a bükkábrányiak számára is, akik hazai pályán fogadják a Maglódi TC focistáit.
A tovább gombra kattintva megtekintheti az őszi szezon további mérkőzéseit is.
 
1134
Testületi ülés Bükkábrányban
Július 17-én rendkívüli testületi ülés volt Bükkábrányban. Az ülésen összesen egy napirendet tárgyalt a testület. Helyi lakosok a jelenlegi és Nemzei Bajnokságban induló sport klub mellett, elsősorban Bükkábrányban élő játékosokból MBIII csapatot szeretnének indítani a labdarúgó bajnokságban. Ehhez támogatást kértek az önkormányzattól.
1003
Elkészült Bükkábrány új dísztere
A közelmúltban vehették birtokba az ábrányiak a felújított II. András teret, amelynek felújítási munkálatai mintegy nettó 15 millió forintos önerőből valósultak meg.
A korábbi híradásokban már említett munkák gyakorlatilag teljes egészében befejeződtek. Beindult a középen elhelyezett szökőkút is, amelynek környékén napközben és az esti órákban egyre több ember keres enyhülést a meleg ellen. Ennek tőszomszédságában egy ősi mocsárciprus törzs kapott helyet egy erős üveglap alatt elhelyezve.
1142
Bükkábrányi győzelem a háromcsapatos futballtornán
alt

A Bükkábrányi Sport Club felnőtt csapata 2012. július 14-én, szombaton felkészülési tornát rendezett a Szép Pál Sporttelepen, amelyre Felsőtárkány és Kazincbarcika csapatait hívta meg.
A háromcsapatos tornán a bükkábrányi csapatban már az új játékosok is szerepet kaptak. Közülük Vasas Viktor Kazincbarcikáról, Balázs Ádám Tállyáról, Hegedűs Bence Répcelakról, Demeter Bence a TFSE-től, Szabó Dávid Diósgyőrből, Darai Tamás Ózdról, míg Sebe Attila és Gallik Gábor Mezőkövesdről került a bükkábrányi csapathoz.

 
853
Hagyományőrző tábor Tardon
Bükkábrányi iskolások július első hetében Tardon táboroztak Zelei Ferenc táncpedagógus irányítása alatt. Az egy hét alatt rengeteg érdekes program várta őket. Táncház, kézműves programok, néphagyományok megismerése, túrázás. Jó alkalom volt ez arra, hogy megismerkedjenek a régmúlt értékeivel.
2450
Továbbképzésen a bükkábrányi iskola pedagógusai
A bükkábrányi Arany János Általános Iskola pedagógusai a nyári szünet előtti utolsó napokban háromnapos továbbképzésen vettek rész.
A képzés során a tanárok megismerkedhetnek azokkal az ikt eszközökkel és technikákkal amelyekkel az oktatási tevékenységet illetve a tanulók számára a befogadási folyamatot korszerűbbé, színesebbé és ezáltal hatékonyabbá tehetik.
742
Új játékosedzővel vágnak neki az NB III-nak
Távozik a Bükkábrányi SC csapatatától Vígh Ferenc, aki eddig játékosedzőként tevékenykedett és vele történetének legsikeresebb szezonját zárta a bükkábrányi sportegyesület.
Megüresedett helyét az eddigi csapatkapitány, Vincze Richárd tölti be, aki szintén mint játékosedző tevékenykedik tovább.
Vígh Ferenc egyébként az ugyancsak az NB III. Mátra csoportjában futballozó, Heves megyei Felsőtárkány gárdájának játékosedzője lesz.
(fotó és információ: bukkabrany.gportal.hu, boon.hu)
680
Éremátadó és értékelés - indul az NB III-ban a BSC

Június 16-án véget ért a megyei I. osztályú labdarúgó bajnokság. Ezt követően, az évet értékelő évadzáró bankettet is megrendezték a Bükkábrányi Sport Club felnőtt és utánpótlás csapatai számára. Elsőként június 22-én, pénteken a felnőtt és az ifjúsági együttes összevont bankettjét tartották.
Először Kovács Attila elnök tartotta meg évértékelő beszédét, majd Szalai Szabolcs, Bükkábrány község polgármestere szólt a megjelentekhez.
Mindketten méltatták a felnőtt együttes tavasszal elért szép eredményeit, amely kezdődött a Borosi László Teremlabdarúgó Tornával, ahol minden csapatot, köztük NB-s együtteseket is maguk mögé utasítva lettek elsők és elhozták a kupát.
Majd folytatódott sikerszéria a Magyar Kupa sorozattal, ahol Bükkábrány - szintén története során először - felkerült az ún. országos főtáblára, és az i-re feltéve a pontot, a Bükkábrányi Sport Club felnőtt csapata a 2011/2012. évi megyei I. osztályú labdarúgó bajnokság első helyezettje lett és ezzel kivívták az NB III-as szereplés lehetőségét, amelybe -
a napokban született döntés eredményeként - benevez a BSC.

782
Évzáró értekezlet a BÁMK-ban
A 2011/2012-es tanév szakalkalmazotti értekezletén zárult a tanév június 25-én a Bükkábányi ÁMK-ban. Derekasné Orosz Andrea igazgatónő évértékelésében összefoglalta az éves munkatervbe foglalt feladatok szakmai megvalósulását az intézményben. Kiemelte a bölcsőde-óvoda, iskola és a könyvtár hatékony együttműködését, a megjelenő innovációs folyamatok fontosságát.
A forrásteremtő pályázatoknak köszönhetően 12 millió Ft összegű európai uniós projekt megvalósításán dolgoznak a pedagógusok, melyhez 200.000.-Ft értékű hazai pályázati forrás is társult a tanévben. Sokszínű, tartalmas szakmai munka áll az intézményegységek mögött, melyet elismerő szavakkal illetett az igazgató asszony.
902
Megfelelő ütemben halad a térfelújítás Bükkábrányban
2012. június 21.-én Bükkábrány központjának felújító munkálatairól, illetve ezek jelenlegi állásáról kérdeztük Szalai Szabolcs polgármester urat. A rekonstrukciós folyamatok és felújítási munkák, még május első felében kezdődtek meg, és feltehetően július 1-jére be is fejeződnek.
1071
Aranykezek Tábor Bükkábrányban
Befejeződött az általános iskolai tanítás Bükkábrányban, de az élet nem állt meg. Az érdeklődő gyermekek a hagyományosan a tanév vége utáni első héten megrendezésre kerülő "Aranykezek" kézművestáboron vehetnek részt. Idén 40 érdeklődő gyűlt össze, hogy szebbnél - szebb ajándéktárgyak kerüljenek ki a kezeik közül. A programok délelőtt és délután egyaránt lekötik a kicsik figyelmét. A rendezvényről Hegedűsné Kovács Anitát és Derekasné Orosz Andreát kérdeztük.
1048
Ballagás a bükkábrányi iskolában
2012. június 16-án a délutáni órákban tartották a ballagási illetve a tanévzáró ünnepséget a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. A rendezvényen a ballagó 8. osztályosok versekkel, idézetekkel búcsúztak az iskolától, tanáraiktól és az itt maradt iskolatársaktól.
A 7. osztály mint régi jó barátok búcsúztak az elballagó diáktársaiktól. A búcsúbeszédet követően a hagyományok szerint a végzős diákok leendő iskolájuk szalagjait helyezték el az élet fájára.
Derekasné Orosz Andrea az ÁMK igazgatója ünnepi beszédében először köszöntötte a megjelenteket majd átadásra kerültek az Arany János díjak valamint a sport és tanulmányi illetve a diákéletben betöltött kiemelkedő szerep elismerésére szolgáló jutalomkönyvek, oklevelek is.
Az elismerő szavak után Éliásné Takács Anikó intézményegység-vezető kiemelte milyen szép eredményeket is értek el az iskola egyes tanulói a különféle versenyeken.
692
Bankett - a 8.osztályosok búcsúzása
Mint minden évben idén is megtartották bankettjüket a bükkábrányi iskola 8. osztályos tanulói június 15-én este 6 órától.
Már az esemény előtt néhány nappal meghívókkal invitálták a ballagó nyolcadikosok tanítóikat, tanáraikat a közelgő estére. Helyszínül az iskola ebédlőjét választották ahol gazdagon, ízlésesen megterített asztalok látványa fogadta az érkezőket.
Közben már izgatottan várták a diákok a műsor kezdetét, amelyben a szerzők és a szereplők egyaránt saját maguk voltak. Humoros dal formájában egyenként köszöntek el tanáraiktól egy-egy ajándék átnyújtásával.
Ezután következett a finom vacsora, melynek elfogyasztása után a kötetlen beszélgetésé és a táncé volt a főszerep.
758
Bükkábrányba érkeztek a zarándokok
"A hitetlenség, a szegénység, a kilátástalanság és a tehetetlenség egyre nagyobb elkeseredést okoz. Az előző korszakok öröksége egyre elviselhetetlenebb terhet ró a lakosságra. Egyre erősebb támadások érik Magyarországot. Itt az ideje, hogy kiálljunk keresztény nemzeti értékeink mellett, saját érdekünkben."
Ezeknek a gondolatoknak szellemében indultak útjukra ismét a Nemzeti Zarándoklat résztvevői a négy égtáj felől, hogy május 15-én Budapesten találkozhassanak.
A Komlóskáról és Pálházáról kiinduló keleti útvonal résztvevői elmúlt hét vasárnap este 7 órakor érkeztek meg Bükkábrányba. A 3-as számú főút mentén Vatta irányából érkező zarándokokat a helybeliek népes tábora fogadta a település határában kenyérrel és frissítővel kínálva az úton lévőket.
906
Megnyerték a Bükk-kupát a bükkábrányi iskolások
Idén 2012. június 01-én Harsány adott otthont a Bükk-kupának. A tanév végi legnagyobb versenyen a házigazdán kívül Bükkaranyos, Bükkábrány, Bükkszentkereszt és Kisgyőr csapatai mérhették össze atlétikából, labdarúgásból és kézilabdából tudásukat és ügyességüket.
A rendezvényt Szabó Gergely Harsány község polgármestere nyitotta meg.
A kupa először atlétikai versenyszámokkal kezdődött: 60m és 80m-es gyorsfutások, 300m és 400m-es futások, és távolugrás. A versenyre a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ az 5-6. osztályból, és a 7-8. osztályból külön-külön egy-egy fiút és lányt indított.
Ezután az 5-6. osztályos fiú labdarúgás, a 7-8. osztályos fiú labdarúgás, és az 5-8. osztályos lány kézilabda csapatsportágakban folytatódott a megmérettetés.
Természetesen a győzteseket érmekkel, illetve oklevéllel jutalmazták. A gyermekek mindent beleadtak a versenybe, aminek meg is lett az eredménye: Atlétikában összesítésben első helyen végzett Bükkábrány, a csapatsportokban pedig az 5-6. osztályos fiúk második, a 7-8. osztályos fiúk szintén második, míg a lányok kézilabdában harmadik helyen végeztek. Így összesítésben az "Arany" tanulók elnyerték a Bükk-kupát!
Gratulálunk a lányoknak és a fiúknak! A szervezők külön köszönetüket fejezik ki Kovács Attilának és Péntek Anettnak a csapatok melletti segítségükért, valamint a helyi polgárőrségnek a kíséretért!
814
Pedagógus Nap a bükkábrányi óvodában
Egy kis szülői segítséggel, de nagy lelkesedéssel köszöntötték a Napsugár Napközi Otthonos Óvoda pedagógusait az intézménybe járó gyermekek május 31-én. Énekeltek, verseltek és egy szál virágot adtak át a dolgozóknak. Az ovisok műsorát a felnőttek mellett a csoportok is megnézték.
810
Bükkábrányi nevelő lett az év tanára
Idén 10. alkalommal rendezték meg a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás által szervezett  Pedagógusnapot Mezőkövesden. Az ünnepség keretében díjakkal, kitüntetésekkel ismerték el a kiemelkedő munkát végző tanárok munkáját.
A rendezvényen az óvodások és a diákok ünnepi műsorát követően Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondott ünnepi beszédet, amelyen köszöntötte a pedagógusokat e jeles nap alkalmából. A köszöntő gondolatok után adták át a különböző elismeréseket, díjakat.
817
Kiváló minősítést kapott a Bükkábrányi Népdalkör
2012. június 1-3 között Egerben került megrendezésre a Ködellik a Mátra regionális népzenei találkozó, citera-zenekari fesztivál.
A háromnapos rendezvénysorozaton közel 70 fellépőt tekinthettek meg az ide ellátogatók. Június 2-ára a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület is meghívást kapott és kihasználva az alkalmat egy újabb megmérettetésen is részt vett, ugyanis ezen a napon több mint 50 csoport, térségi és országos szintű minősítésen vehetett részt. A bükkábrányiak ezúttal is remekeltek, a zsűri döntése alapján a térségi szintű minősítő legmagasabb Kiváló fokozatát érdemelték ki, mellyel jogosultságot nyertek az ősszel megrendezésre kerülő országos minősítő versenyre.
630
Testületi ülés Bükkábrányban
Május 24-én tartotta soron következő ülését Bükkábrány község képviselő – testülete. Az ülésen összesen négy napirend került megvitatásra, majd zárt ülés következett.
Az első napirendben Bükkábrány község önkormányzat 2012. évi költségvetésének módosítását tárgyalták a tagok. Technikai jellegű változtatásokra volt szükség. Megnyert pályázatok és a II. András tér, faluközpont kialakítása miatt volt szükség a módosításokra. Ehhez kapcsolva tárgyalták és idekapcsolták a harmadik napirendi pontot, a BÁMK költségvetésének módosítását, amire szintén a nyertes pályázatok miatt volt szükség. A képviselők egyhangúlag támogatták az előterjesztéseket.
667
Zene vizsga a bükkábrányi iskolában
Május 25-én a bükkábrányi iskolában mintegy harminc gyerek adhatott számot a szülők és a pedagógusok előtt arról a zenei tudásról, amelyet az elmúlt tanév során szerezhetett meg.
A növendékek között többen voltak olyanok is, akik a tanév elején kezdtek játszani valamilyen hangszeren, de többen már nagyobb rutinnal rendelkeznek. A hangszerek közül megszólalt a trombita, zongora és furulya épp úgy, mint a klarinét és a gitár is.
677
Pünkösdölés a bükkábrányi iskolában
A Pünkösdölés: pünkösdi, énekes-táncos adománygyűjtő népszokás. Eredeti formájában lányok és legények, újabban inkább gyermekek vesznek részt benne. Házról házra járó csoportok bekéredzkedés után szavalnak, énekelnek, táncolnak, átveszik az adományokat, majd ismét táncra perdülnek. A szereplők száma, neme, kora nagy változatosságot mutat a pünkösdölésben. Ha lányok és legények voltak a játék szereplői, közös táncmulatsággal zárták a napot. Az ilyen világi jellegű pünkösdi mulatságokat már a 17. sz.-ban is tiltó rendelkezésekkel igyekeztek megszüntetni.
669
Nyertes pályázatok Bükkábrányban
Bükkábrány község önkormányzata több pályázaton is sikeres volt az elmúlt időszakban. Szalai Szabolcs polgármesterrel két energetikai pályázatról beszélgettünk, amelyek jelentősen befolyásolják a polgármesteri hivatal és az óvoda működtetésének gazdaságosságát.
691
Ismét Bükkábrány Magyarország legsportosabb települése
2012-ben ismét sikerült elnyerni a Kihívás Napja III. kategóriájában a "Magyarország legsportosabb települése" címet Bükkábrány községnek.
A program már 0 órakor elkezdődött az iskola tornatermében. A hajnali focin 18 csapat mérte össze erejét, de volt pingpong, darts és csocso is. Közel 220 fiatal sportolt aktívan reggel 6 óráig.
A korán reggel munkába, iskolába indulókat a lelkes szervező fiatalok invitálták egy kis játékra a buszmegállókba, és egyúttal felhívták a nap eseményeire figyelmüket. A konditerem egész nap ingyenes volt, ahol erőpróbákon mérték össze a fiatalok magukat. A legerősebbnek Szepesi Szilárd bizonyult, Tóth Gábor és Bene Alex előtt.
659
Madarak és Fák Napja a bükkábrányi iskolában
Május 11-én izgalmas programok vártak a bükkábrányi iskolásokra. A KEOP 6.1.0 pályázatnak köszönhetően a Madarak és Fák Napján a környezetvédelmi témák kerültek a középpontba. "Ne pazarolj!" címmel előzetesen rajzversenyen vettek részt a tanulók, majd filmvetítéssel és előadásokkal kezdődött a pénteki program.
756
Megújul a központ - új főtér Bükkábrányban
alt
Május 7-én hétfőn vonult fel és kezdte el a kivitelező Bükkábrányban azokat az átfogó munkálatokat, amelyek a község új főterének kialakítását célozzák és teljes egészében megváltoztatják majd a központ arculatát.
A helyi képviselő testület még az idei költségvetés tárgyalásakor döntött úgy, hogy egy külön összeget szavaz meg erre a célra, tehát a beruházás önerőből valósul meg.
A régi buszmegálló átalakítása, felújítása mellett számos új elem is kialakításra kerül, több terület pedig teljes rekonstrukción esik át. A kivitelezési munkák fázisait komoly technológiai előkészítés előzi meg. Ezekről és a megvalósítás sorrendjéről a kivitelezőt kérdeztük.
Jó tudni, hogy hamarosan megváltozik a parkolási rend is a község központjában az átalakításoknak köszönhetően.
 
987
Országos sikerek
A közelmúltban a bükkábrányi Arany János Általános Iskola két tanulója is országos versenyen vehetett rész, sőt részvételüket komoly siker is koronázta.
Egyikük Sebők Klaudia, vagy ahogy legtöbben ismerik, Dana volt. A triatlonos lány a Gödöllőn megrendezett országos mezeifutó diákolimpia döntőjén csaknem 200 másik versenyző elől hozhatta el a megtisztelő hatodik helyezést, ami eddigi pályafutásának legkiemelkedőbb eredménye. A teljesítmény mögött természetesen rengeteg edzés, és még több kitartás van.
A másik országos versenyen sikeresen szereplő ábrányi diák a 4. osztályos Birinyi Gábor. Ő az Országos Közlekedési Ismeretek Versenyén képviselhette Borsod megyét a budapesti döntőben, miután a megyei versenyen
minden ellenfelét maga mögé utasította.
787
Pályázat a Víz Világnapja alkalmából
A BÁMK Arany János Általános Iskola néhány tanulója sikeresen pályázott a Víz Világnapja alkalmából meghirdetett versenyre. A pályázaton elnyert virágokat közösen ültették el a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ bejáratánál.De nem csak az ültetés volt a feladat, hanem a növények ápolása a nyári szünetben is.
577
Nyílt nap a bükkábrányi óvodában
"Óvodába hívogató, bölcsődei kóstolgató" címmel hirdette meg április 24-i nyílt napját a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvoda.
Ezen a napon az érdeklődő szülők és gyermekek, akik a következő nevelési évre szeretnének beiratkozni megnézhették a bölcsőde és óvoda helyiségeit, felszereléseit. Az egész napi programban a leendő bölcsődéseknek és óvodásoknak lehetőségük volt a tornaszobai és udvari játékeszközök kipróbálására, együtt játszhattak a szülőkkel és leendő gondozóikkal, óvónénikkel. De volt alkalom
közös csoportszobai játékra, valamint kézműves foglalkozásra is.
733
Ábrányi portfólió - festmények a házasságkötő teremben
Még 2007-ben született az ötlet az akkori képviselő testület részéről, hogy a bükkábrányi házasságkötő terem üresen álló fali kazettáit olyan festők műveivel díszítsék, akiket szoros szálak fűznek a településhez. Hamarosan el is készült az első mű: Novák János megfestette Barabás Miklós „A menyasszony hazatérése” című híres festményét, amelynek különlegessége, hogy a művet régi ábrányi környezetbe helyezi.
Az elmúlt év végén megfogalmazódott az igény a folytatásra. Két művész is vállalta, hogy részt vesz a kezdeményezésben. Egyikük Járó Ferenc, másikuk pedig
Novák József.
738
A Föld Napjára emlékeztek a bükkábrányi óvodások
A bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában is megünnepelték a Föld Napját. Ebből az alkalomból mindhárom csoport virágot ültetett. Volt aki odabent egy cserépbe, volt aki odakint az óvoda előtt szépítette a virágágyásokat, a nevelők segítségével. A kicsiknek kis ásó is járt, s amíg a fiúk a földmunkát végezték, a lányok elhelyezték a virághagymákat és gondosan betakargatták őket.
464
Közeleg a megújult sportöltöző átadása
Közeleg az új bükkábrányi sportöltöző átadásának ideje. A külső és belső munkálatok párhuzamosan folynak, hogy időre elkészüljön a kor igényeinek megfelelő épület. A várható befejezésről Kovács Attilát a Bükkábrányi Sport Klub elnökét kérdeztük.
A sportpálya mellett egy edzőpálya kialakításának előkészületei is megkezdődtek. Előreláthatólag csak a jövő évben lesz lehetőségük a játékosoknak erre a pályára lépni.
653
Ismét megrendezésre kerül a Kihívás Napja Bükkábrányban
Az Bükkábrányi Általános Művelődési Központ szervezésében idén is megrendezésre kerülnek a Challenge Day eseményei. A tavalyi eredmények tükrében illetve a az idei tervek alapján ismét változatos sportolási lehetőségeket fog kínálni ez nap a szórakozni és sportolni vágyóknak.
665
Útfelújítási munkálatok kezdődtek Bükkábrányban
Bükkábrányban komoly útfelújítási munkálatok kezdődtek az elmúlt napokban. A főként kátyúzást magába foglaló javítási munkákat a település Mezőnyárád felőli oldaláról kezdték meg. Tervek szerint az egész falu teljes úthálózatát fogja érinteni a felújítás.
A sokakat érintő Béke út felújítására is adott be egy pályázatot az önkormányzat, amely jelenleg elbírálás alatt van.
629
Húsvéti munkadélután az óvodában
A bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában már évek óta hagyomány, hogy a Húsvéti ünnepek előtt a szülőkkel közös munkadélutánt szerveznek minden csoportban. Így történt ez ebben az évben is. A délutánok alkalmával lehetőség van a kötetlen játékra, alkotásra. Apukák és anyukák egyaránt megmutathatják tehetségüket, kézügyességüket az idén is változatos ajándéktárgyak megalkotásánál. Árilis 2-án, hétfőn a nagycsoportos, kedden a középsős, szerdán pedig a kiscsoportos szülők látogattak el az óvodába, hogy gyermekükkel közösen készüljenek az ünnepre. A munkadélutánokon sor került például tojásfestésre, papírtojás díszítésére, valamint pom-pom- és textil nyuszi készítésére is. Nyuszi fakanálbábot és csibét is készíthettek az óvodások, szüleik segítségével.
641
Húsvétvárás a bükkábrányi iskolában
2012. április 5-én Bükkábrányban az általános iskola aulájában a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódva adtak műsort az intézmény második osztályos tanulói. A reggel 8 órakor kezdődő műsorban rövid ismertetővel, mondókákkal, tánccal, énekkel elevenítették föl a népszokásokat. A gyermekek felkészítő nevelője Somogyi Dóra tanárnő volt.
483
Kiszehajtás Bükkábrányban
"A fiatal lányok egy szalmabábut menyecske ruhába öltöztettek, majd végigvitték a falun, aztán levetkőztették, a szalmát pedig a vízbe dobták, vagy ahol erre nem volt lehetőség, elégették."-írja a Magyar Néprajzi Lexikon a kiszehajtás címszó alatt.
A bükkábrányi Arany János Általános Iskolában már évekkel ezelőtt elkezdték feleleveníteni ezt a régi télűző hagyományt. Így volt ez március 30-án is.
A 4. osztályos gyerekek előbb az iskola aulájában igyekeztek rövid kis műsorral minél távolabb űzni a hideget. Ezek után pedig a kisze bábu is a patakba került, igaz, egyelőre még csak jelképesen.
573
„eNTER” Könyvtárhasználati Vetélkedő Bükkábrányban
Március 29-én zárult az "eNTER" Könyvtárhasználati Vetélkedő. A Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontban megrendezett vetélkedőre Bükkábrányból, Mezőkövesdről, Bogácsról és Bükkzsércről kapcsolódtak be 5-6. osztályos csapatok.
A két előzetes feladatlap megoldói közül 6 csapat jutott a döntőbe. Az izgalmas megmérettetésen 3 feladatot kellett sikeresen teljesíteni a 3 főből álló csoportoknak. A megoldások helyességét, a kreativitást, feladatmegoldó készséget folyamatosan értékelte a zsűri.
660
Ünnepi megemlékezés Bükkábrányban
2012. március 15-én reggel 9 órára várták az érdeklődőket a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidő Központba az 1848/49-es szabadságharc ünnepi megemlékezésére.
A himnusz eléneklése után az iskola tanulóiból álló énekkar által felcsendült énekek teremtettek ünnepi hangulatot.
Az énekkart követően a település első embere Szalai Szabolcs polgármester ünnepi beszédét hallgathatták végig a jelenlévők, amelyben kiemelt szerepet kapott a forradalom és szabadságharc fontossága, eszmeisége.
569
Nyílt nap a bükkábrányi óvodában
 A bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvoda nagycsoportjában március 6-án a középső csoportban pedig március 7-én rendeztek nyílt napot az érdeklődő szülők részére, melynek keretében különböző foglalkozásokat tekinthettek meg a szép számban megjelent érdeklődők. A délelőtt folyamán lehetőségük volt megtekinteni a kezdeményezéseket, foglalkozásokat, valamint a gyermekek étkezését.
 
A nagycsoportban az ének-zene és a környezeti nevelés rejtelmeibe tekinthettek be az érdeklődők. A második napon a középső csoport mindennapi testnevelését, ének-zene foglalkozás és ábrázolás, kézimunka követte. Az óvodások megilletődve, de ügyesen teljesítették a rájuk bízott feladatokat, aktívak voltak a foglalkozásokon.
971
Közgyűlést tartott a bükkábrányi polgárőrség

5 napirendet tárgyalt a Bükkábrányi Polgárőr Egyesület közgyűlése a március 10-én 17 órától kezdődő megbeszélésen.
Elsőként a 2011.év értékelésére, a 2012.évi költségvetés és az Országos Polgárőr Szövetség felé küldendő beszámoló elfogadására került sor.
Elhangzott, hogy az egyesületnek jelenleg 24 tagja van, akik közül 8-10 fő teljesít aktívan szolgálatot.
Az elmúlt évben 800 óra álló és mozgó szolgálatot láttak el a tagok, az esti, éjszakai és nappali járőrözésen kívűl részt vettek pl. az összes települési rendezvény biztosításában és az iskolafelújítás során is őrizték az intézmény területét.
Az elmúlt időszakban több lopás is történt Bükkábrányban, ennek visszaszorításában is részt kíván vállalni a polgárőrség. Több kerékpárt is eltulajdonítottak a településen, ám a közelmúltban sikerült elfogni a tettest. A házalók, utcai árusok problémája is szóba került a megbeszélésen. A 2011.évről szóló beszámolót egyhangúlag elfogadták a jelenlévők.
Ezt követően a tavalyi gazdálkodás adatait ismertették, majd az idei költségvetésről esett szó. A rendelkezésre álló idei önkormányzati támogatás, a tagdíjak, és a támogatók befizetései segítségével az egyesület vállalt feladataira rendelkezésre áll a megfelelő összeg, ugyanakkor a törvényi változások miatt több, előre be nem tervezhető kiadás is jelentkezhet az év folyamán.
A 2012. évi költségvetést, majd ezt követően a küldendő beszámolót is egyhangúlag elfogadták a tagok.

698
Nőnapi köszöntő a bükkábrányi iskolában
Mint minden évben idén is versekkel, zenével és virággal kedveskedtek nőnap alkalmából a bükkábrányi Arany János Általános Iskola fiú tanulói a hölgy dolgozóknak és a leány tanulóknak.
Az intézmény aulájában összegyűlt hölgyeket az ötödik osztály tanulói köszöntötték műsorukkal.
723
Arany Napok – Névadójukra emlékeztek az iskolások
2012. március 1-én és 2-án került megrendezésre Bükkábrányban a mára már hagyományosnak számító Arany Napok elnevezésű rendezvény.
Ezen a két rendhagyó napon emlékeznek meg névadójukról az iskola tanárai és diákjai.
Csütörtök reggel a tanítási órák előtt Éliásné Takács Anikó nyitotta meg a rendezvényt és ismertette a 2 nap programját. A délelőtt folyamán műveltségi feladatokkal várták a pedagógusok és segítőik az óraközi szünetekben a diákcsapatokat. Elsőtől hetedik osztályig vetélkedhettek egymással az Arany Tallérok gyűjtésében az előre összeállított csoportok.
579
Testületi ülés Bükkábrányban
2012. február 21-én tartotta a házasságkötő termben, Bükkábrány község képviselő– testülete, soron következő februári testületi ülését. Az ülésen összesen  nyolc napirendi pont került megtárgyalásra.
Az első napirendben a települési képviselők tiszteletdíjának megállapítására került sor. Az előző év testületi üléseinek sokasága, valamint a testület munkája alapján a tiszteletdíj, a mindenkori illetményalapra 38650 Ft -ra számolt 1.3 –as szorzó. Így, bruttó 50.245 Ft tiszteletdíj illeti meg a képviselőket az idei évben. A képviselők egyhangúan támogatták a javaslatot.
559
Február 25. - megemlékezés a bükkábrányi iskolában
Az Országgyűlés 2000-ben döntött úgy, hogy február 25-én tartják a kommunizmus áldozatainak emléknapját. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba a Független Kisgazdapárt akkori főtitkárát, Kovács Bélát.
Az országgyűlési határozat meghozatala óta minden évben országszerte tartanak megemlékezéseket ezen a napon. A kommunista diktatúrára és annak áldozataira emlékeztek a bükkábrányi iskolában is február 24-én a hetedik osztályosok egy rendhagyó történelem óra keretében. Az óra anyagát Tóth Erika tanárnő állította össze. A diákok nem csak a Szálin, illetve Magyarországon a Rákosi Mátyás és utódaik nevével fémjelzett korszak eseményeivel ismerkedhettek meg, de annak szellemiségével, módszereivel is.
552
Vadászbált rendeztek Bükkábrányban
A Diana Vadásztársaság az idei évben első alkalommal rendezte meg a vadászbált. A hagyományteremtés céljából létrejött eseményen közel 200 a vadásztársadalomhoz közel álló vendég mulathatta át az éjszakát.
Az iskola tornatermében este fél nyolckor vette kezdetét a mulatság. Elsőként Demjén Béla a vadásztársaság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd a Bükkábrányi Népdalkör tolmácsolásában a vadászhimnusz hangzott el.
A bál fővédnöke Kurucz Miklós védnöki beszédét követően a népdalkör két énekcsokrát hallgathatták végig a jelenlévők.
A vendégeket finom vacsorával fácánlevessel és vaddisznópörköltel várták ezen az estén. A vacsora után a Horizont zenekar gondoskodott a hajnalig tartó jó hangulatról amit csak az éjfélkor megrendezett tombolasorsolás szakított meg.
1673
Alapítványi bál Bükkábrányban
A Bükkábrányi Általános Művelődési Központ szervezte az idei évben is azt a jótékonysági bált, amelyre február 18-án várták a résztvevőket.
Az általános iskola tornatermében este 7 órakor vette kezdetét a mulatság. A vendégek köszöntése után tervezett teljes nyitó műsor sajnos elmaradt a gyerekek sorozatos megbetegedései miatt. Az intézmény eddigi tevékenységéről annak igazgatója, Derekasné Orosz Andrea számolt be a jelenlévőknek és köszönte meg minden vendégnek és támogatónak azt a támogatást, amely egyrészt adományokból, másrészt a belépők árából jött össze és amelyet az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány javára fordítanak majd a szervezők.
908
Farsangi mulatság a bükkábrányi iskolában
Teltház volt február 11-én a bükkábrányi iskola tornatermében, ahol 16 órakor vette kezdetét az idei farsangi mulatság.
Nem egyéni jelmezbemutatóra került sor, hanem minden osztály egy-egy külön vidám műsorszámmal készült az eseményre, természetesen a műsor jellegének megfelelően beöltözve. Az idei évben is remekeltek az egyes osztályok, egyesek szerint az eddigi legszínvonalasabb műsort láthatta a közönség.
A műsor után hagyományokhoz híven a fellépő csoportok fotózása következett, majd a felajánlott tárgyakból került megrendezésre a tombolasorsolás. Az eredményeket Szalai Szabolcs a település polgármestere ismertette, ezt követően estébe nyúló táncos mulatságon szórakozhattak az iskolások.
826
Szavaló verseny az óvodában
A bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvoda ebben az évben is hirdetett szavalóversenyt és rajzversenyt a környékbeli óvodák nagycsoportos gyermekei részére a Kultúra Napja alkalmából. A szavalóversenyre január 23-án hétfőn 10 órakor került sor. Hat intézményből összesen 19 gyermek nevezett a versenyre.
870
A Magyar Kultúra Napja - bükkábrányi programok
1989 óta szerepel ünnepnapként január 22-e a magyar naptárban. A Magyar Kultúra Napján bükkábrányban mind az iskolában, mind pedig a polgármesteri hivatalban tartottak megemlékezést e jeles napról.
Reggel 8 órakor a tanítás előtt az iskola aulájában gyűltek össze az osztályok és a pedagógusok, hogy Tóth Erika tanárnő vezetésével Kölcsey Ferencre, a Himnusz megírására és a magyar kultúra kiemelkedő alakjaira emlékezzenek. A megemlékezést az a rövidfilm zárta, amely a magyarság értékeit mutatta be, külön kiemelve a helyi vonatkozásokat.
584
Ökumenikus imahét Bükkábrányban
A 2012-es Imahét imádságos és tanulmányi anyagát egy olyan munkacsoport készítette, amely a Lengyelországban élő római katolikus, ortodox, ókatolikus és protestáns egyházak képviselőiből áll. Ez az anyag adta a vezérfonalat hazánkban is minden olyan településen a különböző keresztény felekezetek közös istentiszteleteihez, melyeken január 15.-e és 22.-e között tartottak ökumenikus szertartást. Bükkábrányban két alkalommal rendeztek közös imádságos estét a római katolikus és a református hívek. 20-án este a római katolikus templomban, 21-én pedig a református templomban volt az ünnepi összejövetel.
541
Zenevizsgát tartottak Bükkábrányban
2012. január 18-án délután tartották a zeneiskolások hagyományos félévi vizsgáját Bükkábrányban.
Az Arany János Általános Iskola ebédlőjébe gyűltek össze a kíváncsi családtagok és ismerősök.
Esőként a zongoristák mutathatták meg tudásukat, őket követték a gitárosok. A zenészpalánták között akadtak szép számmal olyanok akiktől már egész komoly műveket is halhatott a közönség. A pengetős hangszereket megszólaltatók után következtek a furulyások és fuvolások, majd a zenés délutánt a trombitások zeneszámai zárták.
504
Szakalkalmazotti értekezlet a BÁMK-ban
2012. január 20-án került sor a Bükkábrányi Általános Művelődési Központ 2011/2012-es tanévének 1. félévi szakalkalmazotti értekezletére.
Az Arany János Általános Iskola ebédlőjében tartott megbeszélésen jelen volt a település első embere is, valamint a művelődési központ összes intézményének vezetői, dolgozói és a szülői munkaközösség tagjai is.
Elsőként egy beszámolót hallgathattak meg a Napsugár Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde 2011/2012-es nevelési évének 1. félévi munkájáról, melynek előadója Kiss Sándorné intézményegység-vezető volt.
709
Alapszintű digitális készségek kialakítása
Infokommunikációs ismeretterjesztő képzés indult útjára a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárral együttműködve, az NT Nonprofit Közhasznú Kft – mint az eMagyarország Centrum üzemeltetője – támogatásával Bükkábrányban.
A képzés részleteiről Birinyiné Kleszó Anitát kérdeztük.
483
Szinte minden drágul az idén - bükkábrányi árak
A 2012-es árváltozások legfőbb oka az ÁFA mértékének 27%-ra történő emelése. Természetesen az idei árképzésbe beleszólnak más tényezők is. Arra azonban mindenhol számítanunk kell, hogy az ÁFA emelés az élet minden területén kifejti majd hatását, ez alól mindössze néhány alapvető élelmiszer lesz kivétel. Bükkábrány önkormányzatánál érdeklődtünk: mi az, aminek biztosan változik az ára ebben az évben. Több olyan dolog is van, amelyről még bizonyos homályos pontok miatt nem született testületi döntés, de hamarosan az erről született határozatok eredményét is közlik a lakosokkal.
553
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Kézműves délután a szülői munkaközösség tagjaival
Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolába évek óta hagyomány. Hogy ilyenkor Karácsony táján kézműves foglalkozásra hívja az iskola valamennyi tanulóját a szülői munkaközösség. Idén december 19-én gyűltek össze az anyukák és diákok, hogy közösen készítsenek ünnepi díszeket, ajándéktárgyakat, a munkaközösség tagjai által hozott alapanyagokból. Minden érdeklődőt szívesen láttak az intézmény kistornatermébe délután fél háromkor. A kitartó munkának meg lett az eredménye, hiszen szebbnél – szebb kézműves termékek készültek az ügyes kezek munkája nyomán.
473
Karácsonyi ünnepségek a mezőnyárádi intézményekben
A mezőnyárádi óvodások izgatottan gyülekeztek óvodájuk előterében december 18-án, kedden. A két csoportba járó gyerekeket a szépen felöltöztetett karácsonyfa köré ültették az óvónénik, majd a legkisebbek, utánuk pedig a középső- és nagycsoportos korú gyerekek mondták el verseiket, illetve énekszóval tették hangulatossá az ünnepi délelőttöt.
Az óvónénik a végén csillagszórókat gyújtottak, ennek fénye mellett az összes óvodás együtt dalolt.
Karácsonyi ünnepséget rendeztek a Szederkényi Anna Tagiskolában is, december 21-én. A tanulók verssel, tanulságos jelenetekkel, tánccal, hangszeres zenével, énekléssel hozták el a szeretet ünnepének hangulatát.
Nem maradhatott el a tanárok hagyományos éneklése sem, amely után Tóth Sándor tagintézmény-vezető mondott ünnpi köszöntőt.
Végül a Szülői Munkaközösség nevében Korpás Zoltánné nyújtotta át a szülői közösség ajándékát az osztályok képviselőinek.
Az ünnepség után még egy örömteli, megható esemény következett: az iskola folyosóján felállított karácsonyfa előtt adta át Kassainé Szilágyi Éva tanárnő azt az összeget, amelyet az elmúlt hetekben a Mezőnyárádon elhelyezett pénzgyűjtő üvegekbe dobtak be az embererek
Német Dorottya Henrietta gyógyulásának elősegítésére.

555
Testületi ülést rendeztek Mezőnyárádon december 10-én
Testületi ülést tartott december 10-én Mezőnyárád község képviselő-testülete. Három napirendi pontot vitattak meg az ülésen a képviselők.
Elsőként az önkormányzati adósságrendezés kapcsán kellett döntést hozniuk a képviselőknek. A számukra kiadott anyag részletesen tartalmazta a konszolidáció menetét, amelynek lényegét az ülésen is elmondta dr.Horváth László polgármester.
Az 5.000 fő alatti települések hiteltartozásának 100%-át átvállalja az állam, így Mezőnyárád esetében a főút felújítása kapcsán, az önerő biztosításához szükséges hitel hátralévő részleteit, mintegy 2,6 millió forintot illetve az önkormányzat folyószámla-hitelének összegét, mintegy 20 millió forintot érint a konszolidáció. Az adósságátvállalásnak feltételei is voltak, így például számlatartozásokat nem egyenlít ki az állam.
A december 12-ei állapot alapján december 17-ig az államkincstár felé kell adatot szolgáltatni az önkormányzatnak, így december 28-án az érintett pénzintézetek megkapják a megállapított összeget.
A polgármester a következő év gazdálkodásáról is beszélt, elmondta, hogy egyenlőre arról tudnak, hogy nagyjából milyen elvonásokkal kell számolniuk, de a január 1-től életbe lépő, feladat alapú finanszírozásnak csak bizonyos elemei ismertek.
Az biztos, hogy az önkormányzatoknak a későbbiekben csak nagyon szigorú feltételekkel lehet majd hitelt felvenni, hiányt nem építhetnek be a költségvetésbe, kiadásainak és bevételeinek tehát egyensúlyban kell lennie.
Az iskola állami kézbe vétele jelentős kiadás alól mentesíti az önkormányzatot, viszont ennek kapcsán az eddig az államtól kapott normatíva is megszűnik, amely az intézmény fenntartásának és a béreknek egy részét fedezte.
Várhatóan a helyi adók itt maradó része hagy majd mozgásteret az önkormányzatnak, de biztosat ezzel kapcsolatban nem lehet még mondani.
A képviselők az önkormányzati adósságrendezéssel kapcsolatos határozati javaslatot egyhangú igennel elfogadták, így Mezőnyárád önkormányzata is élni fog ezzel a lehetőséggel.
A 2. napirendi pontban a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról volt szó. Bár korábban a képviselők elfogadták, hogy Mezőkeresztes város önkormányzatával közösen működtetik majd a hivatalt, ezt a megállapodást Mezőnyárád érdekében szükséges lenne felmondani - hangzott el az ülésen.
Mivel a mezőkeresztesi önkormányzattal közösen működtetett hivatal itt Mezőnyárádon jelentős leépítéssel, az ügyfélfogadás szűkítésével járt volna, ezért a polgármester Csincse községgel közösen működtett hivatal felállítására tett javaslatot. Az elmúlt hetekben többször egyeztetett ennek érdekében Csincse polgármesterével, végül elviekben megállapodtak abban, hogy a testületeknek a két község által közösen működtetett hivatal létrehozását javasolják.
A két település lakossága együtt több mint 2000 főt tesz ki, így törvényileg is lehetséges a közös önkormányzati hivatal felállítása. Dr.Horváth László szerint a település lakóinak életében nem jelentene változást a hivatal átalakulása, mivel a továbbra is az önkormányzatokhoz tartozó feladatokat
teljes létszámmal, az eddig meglévő ügyfélfogadási időben tudná ellátni a hivatal.
562
Fonalfűrész verseny a Szederkényi Anna Tagiskolában
December 13-án 14 órától került megrendezésre a Luca-napi fonálfűrész verseny a Szederkényi Anna Tagiskolában Mezőnyárádon, az intézmény technikatermében.
Az ötödik alkalommal megrendezett versenyen a szentistváni Szent István Király Általános Iskola vett részt a helyiek mellett a megmérettetésen.
A versenymunka az idén is egy karácsonyi dísz, egy télapót és a rénszarvasát megjelenítő minta kidolgozása volt. Az elkészítéshez a tanulók csak fonálfűrészt, fúrót használhattak. Az értékelés a pontosság, a szépség alapján történt.
A verseny eredménye:
I. helyezett: Papp Tibor – Szederkényi Anna Tagiskola, Mezőnyárád
                  Lakatos Balázs – Szent István Király Ált. Isk. Szentistván
II. helyezett: Vacsi Bálint – Szederkényi Anna Tagiskola Mezőnyárád
III. helyezett: Szabó Boglárka – Szederkényi Anna Tagiskola Mezőnyárád 
972
Összefogás Dorottyáért
A Mezőnyárádon élő 15 éves Német Dorottya Henrietta a hozzá hasonló fiatalok szokásos életét élte egészen ez év nyaráig. Ekkor azonban súlyos máj megbetegedést és lisztérzékenységet diagnosztizáltak nála.
Állapota sajnos odáig romlott, hogy az egyedüli megoldást már csak egy máj transzplantáció jelentheti számára, addig is szigorú, gluténmentes diétát kell betartania minden nap. Hogy az ezzel járó anyagi terheket családja vállalni tudja, a közelmúltban többen is összefogtak, különböző módon igyekeznek segíteni Dorottyának és szüleinek. Volt iskolája Mezőnyárádon több akciót is indított a kislány megsegítésére.
1466
Kémia előadás Mezőnyárádon
2012. december 5-én, szerdán az Eszterházy Károly Főiskola kémia tanszékének két tanára látogatott el a Szederkényi Anna Tagiskolába, Mezőnyárádra. Dr. Murányi Zoltán a tanszék vezetője, és Oldal Vince tanár úr mutatott be a hatodik, hetedik, és nyolcadikos gyerekeknek látványos és érdekes kísérleteket. A bemutató során különböző kísérletek során láthatták a tanulók, hogy milyen a fémek lángfestése, különböző oldatok összeöntésével a körülmények változtatásával más csapadékok keletkeznek. A bemutató végén az előadóknak a "Szeretem a kémiát" feliratot sikerült "elővarázsolniuk" egy üres papírra.
552
Ismét Mikulás kupa Mezőnyárádon
alt

2012. december 8-án, szombaton Mezőnyárádon Mikulás Kupa teremfoci-tornát rendeznek, amelyre végül 13 csapat adta be nevezését.

 

A csapatokat 3 csoportba sorolták, az A csoport mérkőzései és maga a kupa 9 órától kezdődik, majd 12:20-tól a B csoport, 14:20-tól a C csoport mérkőzéseit láthatják a nézők.
Az elődöntők 16:20-tól, a döntők 17:20-tól láthatóak.
Díjakat kap majd az első 3 helyen végzett csapat, valamint a gólkirály, legjobb játékos, - kapus, -hazai játékos.

A tornáról televíziónk is összeállítást készít, amelyet megtekinthetnek honlapunkon is.


A nap menetrendje:

A csoport:

9.00 Sose halunk meg - FC LSL
9.20 IFI - Bükkábrány
9.40 Sose halunk meg - Sehol SE vagyunk
10.00 Sose halunk meg - IFI
10.20 FC LSL - Bükkábrány
10.40 FC LSL - Sehol SE vagyunk
11.00 Sose halunk meg - Bükkábrány
11.20 IFI - Sehol SE vagyunk
11.40 FC LSL - IFI
12.00 Bükkábrány - Sehol SE vagyunk

B csoport:

12.20 Xanthi Gyros Bár - Bükkalja SE
12. 40 Gang Bang - Tiszabábolna
13.00 Xanthi Gyros Bár - Gang Bang
13.20 Bükkalja SE - Tiszabábolna
13.40 Xanthi Gyros Bár - Tiszabábolna
14.00 Gang Bang - Bükkalja SE

C csoport:

14.20 Papplak - BF FC
14.40 FC Beverem - Emődi huligánok
15.00 Papplak - FC Beverem
15.20 BF FC - Emődi huligánok
15.40 Papplak - Emődi huligánok
16.00 BF FC - FC Beverem
 
Elődöntők:
16.20 A1 - B2 (X)
16.40 C1 - A2 (Y)
17.00 B1 - C2 (Z)
 
Döntők:
17.20 x - y
17.40 x - z
18.00 y - z
 
505
Baranta edzések Mezőnyárádon
A Szederkényi Anna Nap délutáni programjai között is bemutatkozott, valamint minden hétfőn edzéseken is részt lehet venni, egy eddig kevésbé ismert sportág, nép-, és harcművészet megismerésében. A Barantát röviden Soós Ferenc oktató mutatta be nekünk.
550
Idősek Napja Mezőnyárádon
Ebben az évben is nagy számban vettek részt Mezőnyárádon december 3-án a szép korú lakosok, a tiszteletükre rendezett ünnepi műsoron és vacsorán a hagyományokhoz híven az iskola kistornatermében. A rendezvényt idén is a Vöröskereszt helyi alapszervezete és az önkormányzat közösen szervezte.
717
Testületi ülés Mezőnyárádon
November 26-án tartotta havi rendes ülését Mezőnyárád képviselő testülete. Az ülés során összesen tíz napirendi pont került a községi vezetés elé.
Elsőként Szemán Imre őrsparancsnok tartott beszámolót a közbiztonság helyzetéről. Eszerint a község az ún. „nem fertőzött” települések közé tartozik. A bűnügyi statisztika az előző évihez képest számottevően nem változott. 2013-ban várhatóan bővül a bükkábrányi rendőrőrs létszáma, így nagy valószínűséggel Mezőnyárádon is külön körzeti megbízott fog szolgálatot teljesíteni. A parancsnok elmondta továbbá, hogy évek óta jó a kapcsolat a helyi polgárőrséggel és az önkormányzattal, akiknek köszönetét fejezte ki az együttműködésért.
Második napirendben az elmúlt háromnegyed év gazdálkodása volt a fő téma. Képviselői kérdésekre válaszolva Dr. Horváth László polgármester elmondta: az állam átvállalja az 5 000 fő alatti települések adósságainak jelentős részét. Ez Mezőnyárád esetében főleg a banki tartozások alól való mentesülést jelenti majd. Másik oldalról viszont, mint például a gépjárművek súlyadója, jelentős elvonások is várhatóak lesznek. A beszámolót egyhangú igen szavazattal fogadták el a jelenlévők.
548
"Egészséges táplálkozás" projectnap Mezőnyárádon
„Egészséges táplálkozás” projektnapokat tartott a Szederkényi Anna Tagiskola 2. osztálya, Horváthné Gomány Judit osztályfőnök vezetésével. A témakört komplex módon dolgozták fel. Már szerdán elkezdődött a ráhangolódást. 4 fős csoportokkal: váltóversenyek a testnevelés órán, találós kérdések gyűjtése és leírása a magyar órákon, illusztráció készítése a tablóra a rajz órán.
642
Ünnepelt a Hungarocell zenekar
A mezőnyárádi Hungarocell zenekar egy november 24-ei koncert keretében ünnepelte fennállásának 3. évfordulóját. A fiúk ismerősek lehetnek, hiszen nemrégiben az Eleven Televízión is látható volt a róluk készült riport műsor. Az eltelt időben tagcsere is bekövetkezett az együttesben, de töretlen lelkesedéssel folytatják a koncertezést. Este nyolc órára várták az érdeklődőket, barátokat egy kis közös zenés ünneplésre.
709
A Galagonya Bábszínház járt Mezőnyárádon
alt
A mezőnyárádi óvodába ismét ellátogatott a Galagonya Bábszínház. A hétfői napra egy ismert mese feldolgozását hozták. „A szorgalmas és a rest lány" című mesében egy özvegyember új asszonyt visz a házhoz a lányával együtt, ám azok nem szeretnek dolgozni.
 
683
Erzsébet-Katalin bált rendeznek Mezőnyárádon
Nyugodtan mondhatjuk, hogy igazi hagyománya van Mezőnyárádon az Erzsébet-Katalin bálnak. Idén ugyanis már a 20. alkalommal vehetnek részt a szórakozni vágyók a november 17-én megrendezésre kerülő mulatságon.
Éjfélkor szokásokhoz híven tombolasorsolás vár értékes nyereményekkel a bálozókra. A kiváló hangulatról pedig egyrészt az egész éjjel nyitva tartó büfé, másrészt pedig a zenét szolgáltató Bacsi József gondoskodik.
A belépőjegyek árából, illetve az eladott tombolákból befolyó összeget, igazodva az előző évek gyakorlatához, a nyolcadikosok ballagtatására fordítják a szervezők.
745
'56-os megemlékezés Mezőnyárádon
Október 19-én délután a Szederkényi Anna Általános Iskola udvarán gyülekeztek mindazok, akik az 1956-os eseményekre kívántak emlékezni.
Az itt felállított színpadon az iskolások előadásában egy olyan ember emlékei és megpróbáltatásai keltek életre, aki átélte az akkori eseményeket, azok minden negatívumával együtt.
Az előadás után az ünneplők a könyvtár előtti térre vonultak, ahol előbb Korpás Zoltán szavalta el Váci Mihály "Nem könnyebb a béke" című költeményét, majd Dr. Horváth László polgármester tartott ünnepi beszédet.
581
A Less Nándor Túrán voltak a mezőnyárádi gyerekek
2012. október 13-án, szombaton reggel egy közel 60 fős, kirándulni vágyó csapat indult Cserépfalu irányába.
A Szederkényi Anna Tagiskola diákjai és a keresztesi iskola pedagógusai vállalkoztak a 12 km-es táv teljesítésére a Less Nándor Túra keretében. A diákönkormányzat szervezésében már második alkalommal vehettek részt a mezőnyárádi gyerekek a Less Nándor emlékére rendezett túrán, amelyet
több távon több ezren teljesítettek.
615
Dióverés a mezőnyárádi óvódában
A mezőnyárádi tagóvodában hagyomány hogy az udvaron álló diófák termését összegyűjtik, hogy a későbbiekben felhasználhassák. A dióbélből sütemény, a héjból különböző figurák készülnek majd, az év során. A gyermekek láthatóan nagyon élvezték a programot. Játszva tanultak, miközben a pedagógusok segítségével, kosárba, vödörbe gyűjtötték a termést.
901
Hagyományok átadása,nagymamáktól unokáknak Mezőkeresztesen
A mezőkeresztesi óvódások a könyvtár vendégei voltak október 4-én, mivel az Országos Könyvtári Hét keretében a Tahy Olga Városi Könyvtárban is programokat szerveztek a könyvtárosok. A gyerekeket ezen a napon a "Hagyományok átadása, nagymamáktól unokáknak" elnevezésű rendezvényre hívták meg.
A címből is kiderül, hogy az idősebb korosztály a hagyományok átadásával a gyerekeket abba a korba repítette vissza, amikor ők gyermekek voltak.
693
Ülésezett Mezőnyárád képviselő-testülete
alt
Október 3-án ült össze Mezőnyárád község képviselő-testülete, hogy megtartsa soron következő rendes ülését.
Az ülésen hét napirendi pont megtárgyalására került sor.
Elsőként Dr. Horváth László polgármester beszámolt a közös önkormányzati hivatal felállításával kapcsolatos eddigi fejleményekről. Előző testületi ülésen a tagok felhatalmazták a község vezetőjét a Mezőkereszteshez való csatlakozás előkészítésére. A beszámolóban elhangzott: Mezőkeresztes részéről nem merült fel kifogás a csatlakozással kapcsolatosan. Egyelőre a legnagyobb probléma és egyben fontos kérdés is a közhivatalnokok későbbi létszáma. A keresztesi 15, a nyárádi 5 és a csincsei 3 fő kevésnek tűnik minden feladat maradéktalan ellátására. A létszám alakulására a későbbiekben még a kormányzat döntései is hatással lehetnek. Az eddigiek alapján a Mezőkereszteshez való csatlakozást egyhangú igen szavazattal hagyták jóvá a tagok.
 
514
Szüreti mulatság a mezőnyárádi óvodában
Szüreti mulatság volt a mezőnyárádi óvodában. Az egész nap a szüret jegyében telt. A csoportokban festettek, rajzoltak a gyermekek, amíg kint a konyhában sült a pogácsa és a kifli. Leszüretelték az intézmény mellett található lugasról a szőlőt, majd présbe rakták. A gyermekek segítségével lassan elkezdett folyni a must, ahogy egyre beljebb teketrék a szerkezetet. Közben az őszhöz, a szürethez kapcsolódó dalokat hallgattak és énekeltek.
755
Diákönkormányzati gyűlés a mezőnyárádi iskolában

A Szederkényi Anna Tagiskolában a 2012/2013-as tanév első diákközgyűlésén bemutatkozott a diákönkormányzat képviselő-testülete, akiknek mandátuma az idei tanévre szól.
A diákképviselők a tavalyi tanév végén egy 3 napos, többrétű képzésen vettek részt, mely során elsajátíthatták a jövőben végzett munkájukhoz szükséges önkormányzási ismereteket és egyéb hasznos készségeket.
A tavalyi évhez hasonlóan 5 bizottság alakult: tanulmányi, média, egészségügyi, kulturális és turisztikai szakbizottságok folytatják az előző tanévben megkezdett munkát és
szervezik a területekhez kapcsolódó programokat.


588
Betakarítás - kukorica törésen a nyárádi ovisok
Országszerte elkezdődött a kukorica betakarítása.
Szeptember 12-én a munkálatokból a mezőnyárádi óvodások sem maradtak ki. Délelőtt 10 órakor kerekedett fel mindkét csoport egy hosszabb sétára. Most azonban nem csak a séta volt a fontos, hanem más egyéb is: uticéljuk egy Toldi utcában lévő kert volt, ahol jókora kukorica tábla várta a nebulókat. A kirándulás haszna pedig szintén többszörösre tehető: egyrészt a gazdának jelentett némi segítséget a gyereksereg, másrészt - és természetesen a fő cél ez volt - minden gyerek megismerkedhetett az őszi betakarítási munkák ezen részével.
625
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
Mezőnyárád Képviselő Testülete szeptember 10-én tartotta soron következő rendes ülését. Ezúttal hat napirendi pont került a testület elé.
 
Elsőként az Önkormányzat 2012. évi költségvetésének módosítása volt a téma.
Az erről szóló írásos anyagot a képviselők már előre megkapták tanulmányozás céljára. A módosításokra azért volt szükség, hogy az úgynevezett pótelőirányzatok, melyek a költségvetés korábbi megállapításakor még előre nem voltak láthatóak, megbeszélésre kerülhessenek. A polgármesteri beszámolóban elhangzott, hogy a község hitel állománya ez évben nem növekedett, az önkormányzati kiadásokat továbbra is a bér kifizetésekre és az intézmények fenntartására fordított összeg jelenti.
799
Kilencedszer is Nyárádi Lovasnapok
Kilencedik alkalommal rendezték meg Mezõnyárádon a Lovasnapokat szeptember második hétvégéjén 8-9-én. Az időjárás kegyes volt a szervezőkhöz, hiszen ragyogó napsütésben élvezhette mindenki a versenyszámokat.
Szombaton 9-kor a B0-ás versenyszámmal kezdõdtek a programok, ezután a B1, B2 versenyszámmal, majd az ebédszünet után a B3 versenyszámmal és Derbyvel folytatódott a délutáni program.
Szeptember 9-én, vasárnap fél 10-tõl az Országos Gyermek Ügyességi Lovasverseny mezõnyárádi fordulóját rendezték meg. A pályán kialakított körben futószáras feladatokat láthatott a közönség.
870
Két csoportal kezdi a nevelési évet a mezőnyárádi óvoda
Mezőnyárádon a csökkenő gyereklétszám miatt, szükségessé vált egy óvodai csoport bezárása. Tóth Sándornét az óvoda vezetőjét kérdeztük az aktuális gyermeklétszámról, jövőbeni tervekről illetve arról, hogy a csoportmegszűnés milyen változásokat hozott az intézmény életében.
640
Nyárádi Napok - 2012. augusztus 18-19.
Szent István király valamint az Új Kenyér ünnepe alkalmából Mezőnyárádon 2 napos rendezvénysorozat veszi kezdetét.
Augusztus 18-án szombaton 17 órától ünnepi megemlékezésre és koszorúzásra várnak mindenkit a Szent István szobornál. Este pedig a Bikini zenekar élő koncertje várja az érdeklődőket.
Augusztus 19-én vasárnap reggel 9 órától indulnak a programok. Lesz lovasbemutató, lovaglás, sportrendezvények, egészségfelmérés, helyi termékek bemutatója. 10 órától szentmise és kenyérszentelés déltől pedig ebéddel várják a kilátogatókat.
Délután a Hejőbábai Hagyományőrző Csoport fellépését követően Zán Tamás dob bemutatóját láthatják, majd Oszvald Marika operett slágereket énekel. A rendezvény zárásaként pedig este 18:00:órától Rokker Zsolti humorista mozgatja meg a rekeszizmokat.
Mindkét napon a gyermekeknek ugrálóvár és trambulin biztosítja a felhőtlen szórakozást, valamint egész nap büfével várják a  kilátogató érdeklődőket.
738
Alkotótábor Mezőnyárádon
2012. június 26.-a és 29.-e között idén harmadik alkalommal került megrendezésre Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában a Hagyományőrző Alkotótábor. A táborban idén 58 tanuló és 6 óvodás vett részt. A 4 nap alatt mézeskalácsot készíthettek, lovagolhattak, üveget festhettek, gyöngyöt fűzhettek, elmerülhettek a batikolás rejtelmeiben, valamint dekor gumiból virágot készíthettek a résztvevő gyerekek.
737
II. Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő – Főző fesztivál
Az idei évben július 6-án és 7-én második alkalommal került megrendezésre a Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő – Főző fesztivál. A tavaly is nagy népszerűségnek örvendő eseményre talán most még többen érkeztek szerte az országból, Szegedtől Budapestig. Senkit nem tántorított el a nagy meleg, hiszen az általános iskola mögötti parkban rengeteg gasztronómiai ínyencség várta a közönséget.
A két nap eseményeiről később bővebb összefoglalót láthatnak.
3297
Szép sikereket értek el a mezőnyárádi iskolások
alt
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tanulói idén is részt vettek a Kazincbarcikai Diákolimpián, ahol szép eredményeket értek el.
Eddig minden alkalommal kijutottak erre az országos versenyre és szép egyéni és csapatsikereket értek el, így
Gallik Gábor felkészítő testnevelő tanár nagyon büszke az elért sikerekre.
 
720
DÖK tábor Mezőnyárádon
A 2011/2012-es tanév végén a nyárádi diákönkormányzat még el sem ballagott már munkához is fogott.
Az új tanévre választott képviselők diák önkormányzati képzése június 19-én hétfőn kezdődött.
Míg a tanulók többsége a nyári szünetet kóstolgatta, 12 diák képviselő a délelőtt folyamán megismerkedett a demokratikus kormányzás alapvető szabályaival. A hatékony működés érdekében a feladatvállalásról és a szervezésről is hallhattak előadást Tóth Sándor tagintézmény-vezetőtől. A délután során a rendezvényszervezés rejtelmeibe nyerhettek bepillantást, hiszen szeptembertől az ő irányításuk alatt jönnek majd létre a programok. A gyakorlati tapasztalatok alapjait építgették a számítástechnika segítségével, a téma pedig a plakáttervezés volt.
654
Ballagás és tanévzáró a mezőnyárádi iskolában

Június 23-án délután 5 órától tartották a mezőnyárádi iskolában a ballagási ünnepségét illetve a tanévzárót. A hagyományoknak megfelelően a gyerekek - ballagási dalokat énekelve - végigjárták az iskola épületeit, termeit, majd a többi osztállyal együtt a sportpályára vonultak.
Az iskola zászlaját dobpergés kíséretében hozták be, majd a Himnusz eléneklése után elsőként az iskola tanulói nevében Kiss Levente búcsozott el a ballagóktól.
A nyolcadikos tanulók búcsúbeszédükben felidézték az elmúlt 8 évet, megköszönték a tanítók, tanárok munkáját, illeve szüleiket is köszöntötték egy szál virággal, majd egy rövid műsort adtak elő.
Hagyomány, hogy minden ballagó diákkal kapcsolatban elhangzik, hol, milyen tagozaton tanul tovább, így természetesen ez most sem maradt el.

581
Idei évben is kuruttyolnak a békák Mezőnyárádon
Az idei évben is megrendezésre kerül a tavaly nagy sikert aratott Mezőnyárádi Békafesztivál.
A tavalyi évben 28 csapat készítette el ételeit békából vagy éppen halból. Emellett süteményeket is vártak a zsűriasztalhoz a szervezők. Az előkészületek sok csapatnál már előző este elkezdődtek, hiszen páclébe helyezték a szervezők által kiosztott békaadagot. Az idén is sok versenyzőre és látogatóra számítanak. Programokban nem lesz hiány, minden korosztály megtalálhatja a maga kedvére valót.
Pénteken este kiállítás megnyitóval, főzőhelyek kijelölésével és a békacombok kiosztásával indul a rendezvénysorozat.
1149
Ballagás a mezőnyárádi óvodában
alt
A mezőnyárádi nagycsoportos óvodások 2012. június 8-án búcsúztak el az intézménytől. Az óvoda udvarán a szülők és érdeklődők először a kicsik és középsősök műsorát tekinthették meg, majd a ballagók búcsúztak az intézménytől.
Az iskola nevében Tóth Sándor igazgató és Farkas Jánosné pedagógus köszöntötte a ballagókat. A szülői munkaközösség két tagja vehetett át ajándékot eddigi munkája elismeréseként.
Az idei évben nyugdíjba ment két dolgozó, Dudás Katalin és Hajnal Istvánné, illetve Harangozó Barnabásné a következő oktatási évtől más intézményben folytatja munkáját.
 
812
Testületi ülés Mezőnyárádon
Június 4-én tartotta Mezőnyárád község képviselő testülete soron következő ülését, ahol összesen 7 napirendi pont került megtárgyalásra.
Az első napirendben beszámoló hangzott el a Többcélú Kistérségi Társulási Tanácsban végzett tevékenységről. 21 község Mezőkövesd központtal tagja a társulásnak. Olyan feladatokra jött létre, amelyet egyetlen település egyedül képtelen ellátni, vagy gazdaságosan nem működtethető. Oktatás, közművelődés, foglalkoztatás, belső ellenőrzés és még számtalan terület, amelyet ez a társulás átölel. A tanács havi rendszerességgel ülésezik, ahol megbeszélik az aktuális kérdéseket. A járási hivatalok felállításával a társulás valószínűleg megszűnik, feladatait az új hivatal veszi át. A tagok egyhangúlag elfogadták a beszámolót.
552
Iskolába látogattak az óvodások Mezőnyárádon
A mezőnyárádi óvoda nagycsoportosai meglátogatták az első osztályos gyermekeket május 31-én délelőtt. Szünetben érkeztek a Szederkényi Anna Tagiskolába, így volt alkalmuk megnézni, hogy hol játszanak az iskolások és hogy a következő tanévtől, ők hová fognak minden reggel megérkezni, hogy megkezdjék általános iskolai tanulmányaikat. A csengőszóra a kicsik is felsorakoztak és együtt vonultak be a tanterembe, ahol az elsősök megmutatták, hogy mennyi tudásra tettek szert mindössze egy év alatt.
641
Trianoni megemlékezés Mezőnyárádon
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, vagyis a trianoni békeszerződés 92. évfordulóján országszerte tartottak megemlékezéseket.
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tanulói is a kistornateremben gyülekeztek hétfőn reggel 3/4 8-kor. A tanulók verseken, dalokon, képeken keresztül tájékozódhattak róla, hogy mi történt 1920. június 4-én, miért jelentős ez a dátum számunkra.
A visszaemlékezést Vályi Nagy Réka 4. osztályos tanuló nyitotta meg egy verssel, majd Trianon jelentőségéről és következményeiről Tóth Sándorné beszélt a gyerekeknek.
640
A pedagógusokat köszöntötték Mezőnyárádon
Május 30-án délután 5 órakor kedves műsorral köszöntötték a mezőnyárádi gyerekek a pedagógusnap alkalmából a község pedagógusait, illetve mindazokat akik az óvoda és az iskola mindennapi életében tevékenyen részt vállalnak.
A műsor fő szervezője az iskolai és óvodai Szülői Munkaközösség volt. A rövid bevezető és köszöntő után az óvodások léptek színpadra és adtak egy rövid kis műsort, megköszönve ezzel az óvodai dolgozók gondoskodását.
588
Madarak és Fák Napja és Gyereknap a mezőnyárádi iskolában
A korábbi évekhez hasonlóan idén májusban ismét eljött a gyermeknap a mezőnyárádi iskolások számára is, melyet a madarak és fák napjával, illetve a DÖK nappal kötöttek össze.
A növényekhez és állatokhoz kapcsolódó feladatokat a diákoknak csapatokban kellett megoldaniuk. A faluban és környékén állomásokat helyeztek el a szervezők, amelyeket egy térkép segítségével kellet megtalálni.
668
Pünkösdi teniszkupa Mezőnyárádon
Már több mint 10 éve rendezik meg Mezőnyárádon a pünkösdi teniszkupát. A korábbi évekkel szemben ezúttal csak párosban küzdött meg egymással az a 9 páros, akik Mezőkövesdről, Miskolcról, Mezőkeresztesről és természetesen Mezőnyárádról neveztek be a kupáért folyó küzdelembe.
A Mezőnyárádi Sportegyesület tenisz szakosztálya által szervezett verseny egyszerre 3 pályán, 2 csoportban zajlott, majd az elődöntőkre, és a döntőre került sor.
659
Lármafa együttes Mezőnyárádon
A Lármafa együttes Boncsér Gábor vezetésével visszatérő vendége a mezőnyárádi óvodának. Az előadások alkalmával a gyermekek megismerkedhetnek népi hangszerekkel, népszokásokkal és tánccal. Ünnepkörökhöz kötődően barangolhatják be képzeletben a tájat tapasztalt vezetőik segítségével.
684
Megérkeztek - lezárult a londoni project
2012. április 28-tól május 5-ig a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola 17 tanulója egyhetes tanulmányi kiránduláson vett részt Londonban.
Mezőkeresztesről, Vattáról Bükkábrányból is csatlakoztak diákok az utazókhoz, valamint pedagógusok, szülők és kívülállók is elkísérték őket.
Az utazást hosszú szervezés és előkészítés előzte meg, mint arról már korábban beszámoltunk. A London projekt zárása alkalmából az iskolában május 15-én kiállítást és multimédiás bemutatót tartottak a szervezők, melyen sok érdeklődő vett részt.
684
Testületi ülés Mezőnyárádon
Mezőnyárád község képviselő – testülete május 2-án tartotta soron következő testületi ülését. Az előzetesen kiadott négy napirend helyett összesen hat napirend került megtárgyalásra.
Az első napirendben az önkormányzat 2011. évi zárszámadását tárgyalták a tagok. Mivel technikai jellegű észrevételeken kívül más hozzászólás nem volt. A tagok egyhangúlag elfogadták a napirendet.
593
Sütés, főzés, foci - majális Mezőnyárádon
Már kora reggel igen nyárias hőmérséklet és kimondottan jó hangulat várta a mezőnyárádiakat elmúlt hét vasárnap az iskola mögötti parkban tartott majálison.
A főszerep a nap folyamán leginkább a gasztronómiai élvezeteké és a focié volt. Igen sokféle étel készült tárcsán és a bográcsokban. Volt, aki a gulyásra, volt aki a halászlére esküdött, de voltak türelmesebbek is, akik hosszú órákat tüzeltek a bogrács alatt, mire elkészült az ebéd. Természetesen a finom ételek mellett főszerep jutott némi itókának is, ami nem csak a jó hangulatot fokozta, de kiválóan oltotta a szomjat is a szokatlan melegben. Riportalanyt sem volt nehéz találni stábunknak, viszont akadt, aki kifejezetten igényelte a tévés szereplést.
674
Májusfát állítottak a mezőnyárádi ovisok
alt
A népi hagyományt követve az idén is gondoskodtak a mezőnyárádi óvoda pedagógusai arról, hogy ne maradjon májusfa nélkül az intézmény.
Idén is csakúgy mint tavaly környezetbarát módon oldották meg a fa feldíszítését. A színes szalagok a gyerekek és a felnőttek keze nyomán egy karikára kerültek. Bár a kezdeti lelkesedés a nebulók részéről kissé alább hagyott a felszalagozott karika így is hamar elkészült, majd az udvaron lévő diófa ágaira került egy óvónéni segítségével.
A gyerekek lelkesedése is egycsapásra visszatért, mikor a fa alatti közös éneklésre került sor.
 
591
A Föld Napja a mezőnyárádi óvodában
alt
Hosszú sétára indult a mezőnyárádi óvoda mindhárom csoportja április 23-án megemlékezve a Föld napjáról.
Miután a reggeli foglalkozásokon környezetünk védelméről és tisztaságának megóvásáról volt szó, 10 órakor hosszú sorban indultak a gyerekek és óvónénik a ma már csak leginkább romjaiban látható kistemplomhoz. Itt nem csak az ősi falakat, hanem a környező réten ébredő természet tavaszi zsongását is megcsodálhatták a gyerekek. Visszafelé indulva a nem rég megérkezett gólyapárnak is küldhettek néhány üdvözlő szót.
Ha pedig valaki azt hitte, hogy a meglehetősen hosszú séta kimerítette a gyerkőcöket, az nagyot tévedett: az óvoda udvarán mindenkinek
volt energiája játékkal folytatni a napot.
 
663
Testületi ülés Mezőnyárádon
Április 19-én tartotta soron következő ülését Mezőnyárád község képviselő–testülete, ahol összesen három napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsőként az önhibájukon kívül hátrányos helyzetű települések 2012. évi támogatási igényének benyújtásáról döntöttek a tagok egyhangúan. Az előző években is szükség volt erre a pályázatra a forráshiány miatt. Minden évben két alkalommal van lehetőség arra, hogy egy-egy önkormányzat éljen ezzel a lehetőséggel. Mezőnyárádnak ez a tavalyi évben közel 13 millió forintot jelentett. A pályázatban meg kell indokolni azt, hogy milyen célra kér támogatást az önkormányzat.
585
Vivicittá - a mezőnyárádi gyerekek is versenyeztek
Április első napján Budapestre indultak a mezőnyárádi iskola sportkedvelő tanulói, hogy részt vegyenek az idei Vivicittán. Az Olaszországban 1984-ben életre hívott futó-városvédő mozgalom lassan három évtizede minden tavasszal a világ több nagyvárosában előcsalogatja a sportolni vágyókat.
Budapesten idén 27. alkalommal került megrendezésre a városvédő futás, ahol futni és gyalogolni is lehetett, így mindenki megtalálhatta a testhez álló távot magának a Margitszigeten és környékén.
A mezőnyárádi csapat a 3,2 km-es távot, a Minicitta teljesítését tűzte ki célul.

706
Húsvétvárás a mezőnyárádi iskolában
Mezőnyárádon a hagyományoknak megfelelően az idei évben is, a Húsvéti készülődés jegyében, ajándéktárgyakat készíthettek a gyermekek, a szülői munkaközösség szervezésében. A délutánra meghirdetett programra a kistornaterembe várták az érdeklődőket. Négy nagy színpadelemen folyt a munka, minden asztalon más és más tárgyak készültek, szülői felügyelet mellett. Minden ügyességére és kreativitására szüksége volt annak aki kilátogatott a programra, hiszen néhány darab igen érdekes technikákat tartogatott az ifjú kézműveseknek.
546
Parktakarítás Mezőnyárádon
alt
Mint sok más helyen is ez idő tájt, a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában is tavaszi nagytakarítást rendeztek március 27-én a délután két órától A pedagógusok és a tanulók, több éves gyakorlat szerint, közösen fogtak bele a munkába és tették tisztábbá, szebbé az iskola környékét, különös gondot fordítva a nemrégiben megújult az intézmény mögött található parkra.
 
598
Kiszehajtás a mezőnyárádi óvodában
alt
A mezőnyárádi óvodában 2012. március 27.-én a kiszézés néphagyományait elevenítették fel a gyermekek, egy bemutató foglalkozás keretén belül, melyet a társult óvodák óvónői tekinthettek meg.
Évek óta hagyománnyá vált, hogy a telet a kiszebábbal búcsúztatják el . A kisze egy menyecskének öltöztetett szalmabáb, melyet a néphagyomány szerint lányok és fiúk énekszóval vittek végig a falun húsvét előtti virágvasárnapon.
 
557
Londonba utaznak a mezőnyárádi iskolások
alt
2008-ban már lehetősége volt a mezőnyárádi iskola tanulóinak, hogy Anglia fővárosában, Londonban tölthessenek néhány napot. Ebben az évben ismét megszervezésre kerül az akkor nagy élményt jelentő utazás.
Március 27-én az iskola kistornatermébe várták az útra jelentkező gyerekeket és szüleiket az út szervezői és a felügyeletet ellátó tanárok, hogy a hamarosan induló külföldi út minden részletét megbeszéljék. Az út fő szervezője és koordinátora Tóth Sándorné, aki részletes tájékoztatást adott sok más mellett az
útvonalról, a Londonban töltött napok tervezett programjáról.
 
562
Miniszteri kitüntetés Mezőnyárád volt polgármesterének
alt
Sárosi Ferenc Mezőnyárád nyugalmazott polgármestere 1990. óta vett részt tevékenyen a község közigazgatásának életében. Előbb képviselőként, majd alpolgármesterként, 2006. és 2010. között pedig polgármesterként tevékenykedett a településen.
A közigazgatásban eltöltött húsz éves munkájának elismeréseként március 15-én Budapesten a Belügyminisztérium épületében személyesen vehette át Pintér Sándor belügyminisztertől "A Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany Fokozata" elnevezésű kitüntetést a vele járó elismerő oklevéllel együtt.
 
625
A Víz Világnapja a mezőnyárádi óvodában

A mezőnyárádi óvodában is minden évben megünneplik a Víz Világnapját. A gyerekek figyelmét ebben az évben is arra irányították az óvónők, hogy milyen fontos szerepet játszik a víz mindennapi életünkben, ezért ezen a napon a földi élet egyik alapeleme állt a beszélgetés középpontjában.
Papírhajókat is készítettek az óvodások, majd mindhárom csoport lesétált a patakhoz, ahol az óvónők segítségével a gyerekek vízre bocsájthatták alkotásaikat.

704
Közmeghallgatás Mezőnyárádon
Mezőnyárád önkormányzata március 13-án közmeghallgatásra várta a község lakosságát a helyi házasságkötő terembe.
Elsőként Dr. Horváth László polgármester számolt be a megjelenteknek a 2011-es év gazdálkodásáról. Az elmúlt esztendő legfőbb feladataként említette a település eladósodásának megállítását. A különböző bevételi forrásokból befolyt összegekből elsődleges cél volt az intézmények fenntartása, ami egyben a legnagyobb kiadást is jelentette. Komoly kihívás volt ezen kívül a Szent István király út felújítási munkálataiból visszamaradt költségek kifizetése. Az ehhez szükséges 46 millió Ft-os összeget sikerült megszereznie az önkormányzatnak és így kifizetésre került a kivitelező is.
563
Nyárádi óvodások zászlót tűztek az emlékműhöz
Március 14-én a hagyományokhoz híven a mezőnyárádi óvodások elindultak, hogy a saját kezűleg elkészített nemzetiszín kokárdákat kitűzzék a településen található emlékműhöz. Több éve hagyomány, hogy a nagyobbak a középső és nagycsoportosok, Március 15-e tiszteletére megteszik ezt a sétát az intézménytől.
624
Munkaközösségi foglalkozás Mezőnyárádon
A Kossuth Lajos Általános Iskola humán munkaközössége munkatervében tervezett foglalkozását tartotta a Szederkényi Anna Tagiskolában Mezőnyárádon február 28-án. A foglalkozáson Mezőkeresztes, Vatta, Sály és Mezőnyárád humán szakos pedagógusai vettek részt.
560
Bükkzsércre kirándultak a mezőnyárádi gyerekek

Február 25-én, a leghidegebb évszakunk utolsó hétvégéjén Bükkzsércre indult egy kis csapat Mezőnyárádról.
A diákönkormányzat turisztikai bizottsága szervezett egy télinek hirdetett túrát, az időjárás azonban olyan kegyes volt hozzájuk, hogy az erdőben található hófoltokon kívül semmi sem emlékeztetett a télre, és tavaszi napsütés kísérte végig a túrázók útját.
A Fekete Kos fogadó volt az első állomás, itt bemutatkozott a túravezető, aki a helyi református lelkész, Józsi bácsi volt.
Először a vadaskertnél álltak meg, ahol láthattak dámszarvasokat, szürke marhákat és kisbirkát is.

520
Télűző tuskóhúzás
A mezőnyárádi napközisek a tavalyi évhez hasonlóan nagy érdeklődést mutattak a néphagyományok megismerése és ápolása iránt. Így 2012. február 24-én megpróbálták elűzni a telet, a régi hiedelmeknek megfelelően. Az iskolaudvarról nagykabátban indultak el farönköket vontatva maguk mögött. A településen már csak nyomokban lehet havat találni, így már elérkezettnek látták az időt, hogy elhajtsák a szürke téli napokat. Hangos kiabálással, vidám lármával ijesztgették a hideg szelet a gyerekek, ami eredményre is vezetett.
538
Angol mini nyelvvizsgát tartottak Mezőnyárádon

Második alkalommal rendezték meg a mini angol nyelvvizsgát Mezőnyárádon. A diákok a megmérettetésen 10-12 általános témakörben mutatták meg angoltudásukat, kommunikációs képességeiket. A verseny időpontjának megválasztása is tudatos volt, hiszen mostanában felvételiznek a nyolcadikos diákok.
A versenyre 6 környékbeli iskolából 9 tanuló nevezett be, akiket elkísértek felkészítő tanáraik is. A zsűrizést a mezőkövesdi gimnázium két angol nyelvtanára vállalta magára, elmondásuk szerint a versenyző diákok teljesítményével elégedettek voltak.
A versenyen a következő eredmények születtek:
1. Kriston Milán (MÁAMIPSZ Bárdos Lajos Tagiskola, Mezőkövesd)
2. Sárosi Boglárka (Szent István Katolikus Általános Iskola, Mezőkövesd)
3. Zakar Máté (Kossuth Lajos Általános Iskola, Mezőkeresztes)

474
Testületi ülés Mezőnyárádon
2012. február 13-án tartotta soron következő ülését Mezőnyárád község képviselő – testülete. Az ülésen összesen 6 napirendet tárgyaltak, mintegy 1,5 órán át.
 
Elsőként a napközi otthonos óvoda egy csoportjának megszüntetéséről tárgyaltak a jelenlévők. A gyereklétszám 2-3 évre előre tekintve úgy alakul, hogy nem indokolt a három csoport fenntartása az intézményben. Egy csoport fenntartása kb. 5-6 millió forintba kerül aminek egy részét így meg lehet spórolni. A felszabaduló csoportszobát, más óvodai célra például tornaszobaként hasznosítani lehet. A pedagógusi létszám is változni fog. Egy fő nyugdíjba megy, egy főt a társulás helyez el más intézménybe, egy fő dajka pedig közmunka programban van felvéve neki automatikusan megszűnik a munkaviszonya a támogatás lejárta után. A csoport június 30-ával szűnik meg, de amennyiben a gyermeklétszám indokolttá teszi újraindítják az ígéretek szerint. A napirendet egyhangúlag elfogadták a képviselők.
722
20. alkalommal rendezték meg a Mazsi-kupát
Az idei évben is megrendezésre került a meglehetősen hosszú múltra visszatekintő Mazsi-kupa Mezőnyárádon. A településen 1992 óta immár 20 éve rendezik meg ezt teniszbajnokságot.
A 16 versenyző által alkotott 8 páros az ország számos pontjáról érkezett, sőt voltak akik az országhatáron túlról jöttek, hogy összemérhessék tudásukat a pályán. Versenyzők érkeztek Buadapestről, Zalaegerszegről, Ceglédről, Hajdúszoboszlóról valamint a szolvákiai Fülekről is, de helyi résztvevőkről sem szabad megfeledkezni.
973
Kenyeret sütöttek a mezőnyárádi óvodában
Minden a Luca búza ültetésével kezdődött decemberben. A gyerekek figyelemmel kísérték a búza növekedését fejlődését.
Az ünnepek után visszatérve a búzánk még mindig dús és zöld volt. Ez adta az ötletet, hogy egy project keretén belül feldolgozzuk, hogy hogyan lesz a búzából kenyér. A project zárásaként igazi házi kenyeret sütöttünk a gyerekekkel. A ropogósra sült kenyeret jó ízűen elfogyasztották.
 
Tóth Sánorné
Tagóvoda-vezető
679
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
alt
Mezőnyárádon január 30-án tartották a soron következő képviselő – testületi ülését. Az ülésen összesen 4 napirendi pont került megvitatásra.
Az első napirendi pontban a közétkeztetési nyersanyagnorma megállapítása került megtárgyalásra.
A testület egyhangúlag elfogadta a következő normákat:
Óvodai étkeztetés: tízórai+ebéd+uzsonna 320 Ft+ÁFA
Napközis étkeztetés: tízórai+ebéd+uzsonna 375 Ft+ÁFA
Iskolai étkeztetés: tízórai 95Ft+ÁFA, ebéd 230 Ft+ÁFA
Felnőtt étkeztetés: ebéd: 295 Ft+ÁFA
Szociális étkeztetés: 295 Ft+ÁFA
 
477
Rendkívüli testületi ülés Mezőnyárádon
Munkarenden kívüli ülésre jöttek össze Mezőnyárádon január 19-én a képviselő testület tagjai.
Első napirendben a szociális célú tűzifa juttatásról esett szó. Az Önkormányzat 200 köbméter, szociális alapon szétosztható tűzifát rendelt a lakosság számára. A szociális bizottság időközben a jogosultság feltételeit is megtárgyalta.Ennek értelmében mindazok jogosultak az igénylésre, akiknek családjában az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg az 57 200 Ft-ot. Erről és az igénylés egyéb feltételeiről minden lakos külön szórólapon kap majd tájékoztatást. A jogosultaknak mindössze a házhoz szállítás költségét kell majd kifizetni, ami várhatóan 5 000Ft lesz. Az erről a témáról szóló határozatot a testület tagjai egyhangú igennel hagyták jóvá.
Második napirendi pont a képviselő testület 2012. évi munkarendje volt. Az előre kiadott írásos tervezetet a tagok már áttanulmányozhatták, ennek alapján pedig egyhangúlag szavazták meg.
561
Nem tudni,mikor javul a Vasút út állapota Mezőnyárádon

2011.decemberében Mezőnyárád község önkormányzata megkereste a Vasút út állapotával kapcsolatban a Magyar Közút Noprofit  Zrt.-t. Ők az alábbi tájékoztatást adták:

440
Diákközgyűlést tartottak Mezőnyárádon
alt
2012. január 23-án tartották Mezőnyárádon az első félév értékelése kapcsán a diákközgyűlést.
A kora reggeli összejövetelen a DÖK 5 bizottsága adott számot az eső félévi munkájáról. Sorra vették a szeptember óta megrendezésre került programokat és ezek sikereit illetve nehézségeit. Ezt követően ízelítőt adtak a második félévre tervezett rendezvényeikből.
A tanulmányi bizottság eredményt hirdetett az eddig eltelt hónapok eredményeit összevetve. A teljesítményeket osztályonként és évfolyamonként egyénileg is összevetették.
Majd igazgató úr hívta fel a diákok figyelmét a január elseje óta életbe lépett megváltozott házirendre, és egyéb a mindennapokban felmerülő problémákra.
 
496
Szinte minden drágul az idén - mezőnyárádi változások
Mezőnyárádon is utána néztünk: milyen árváltozásokra számíthatnak a lakók a tavalyiakhoz képest.
A szolgáltatási díjakra itt is kihatással van az ÁFA kulcs emelése, ami természetesen emeli az árakat. A következőkben felsorolt díjak már az új ÁFA beleszámításával értendők.
Az önkormányzati tulajdonú vízi-közműből szolgáltatott ivóvíz díja 436 Ft lesz köbméterenként. Ehhez kapcsolódik a lakossági szennyvízelvezetés, amelyért az idén köbméterenként 530 Ft-ot kell majd fizetni. A szippantott szennyvíz lerakási és tisztítási díja 953 Ft/m3 lesz elsejétől.
509
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Ünnepi istentisztelet a mezőkeresztesi ref. templomban

December 24-én 17 órától Mezőkeresztesen is ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban. A padsorok teljesen megteltek ez alkalomra. Elsőként Berók Zsuzsanna, a Sárospataki Református Teológiai Akadémia 5. éves teológus hallgatója, mint legátus hirdetett igét az összegyűltek számára.
Ezt követően a gyerekek verssel és dalokkal köszöntötték Jézus születését. Az óvodások és iskolások ünnepi műsorát követően az egyházközség apró ajándékkal is kedveskedett a gyerekeknek.

601
Karácsonyváró hétvége Mezőkeresztesen
Főleg a délutáni és esti órákra kínált gazdag programot a mezőkeresztesieknek az IKSZT szervezésében megtartott karácsonyi vásár Advent utolsó hétvégéjén.
21-én, pénteken már reggel kezdetét vette a karácsonyi vásár, amely édességgel, karácsonyi díszekkel, játékokkal és sok egyébbel várta az érdeklődőket.
Délután 4 órakor a központban elkészített adventi koszorúnál gyülekeztek sokan, ahová egy régi néphagyományt, a lucázást felelevenítve érkeztek meg a püspöki óvoda nebulói. Jelmezekbe öltözve, kotyoló rigmusokban fejezték ki jövő évre vonatkozó jókívánságaikat mindenkinek.
A napi program a Művelődési Házban folytatódott. Itt a József Attila úti óvodások karácsonyi misztérium játékában elevenedett meg Jézus születésének története.
Az estébe nyúló programot Boncsér Gáborék zenés műsora zárta, melynek során népdalok hangzottak fel illetve a néptánc és a népi játékok világába vezették be a gyerekeket a csapat tagjai.


490
Lucázás a mezőkeresztesi óvodában
A karácsonyi ünnepkörhöz tartozik a Luca-nap, melyhez sok népszokás és babona kötődik. A Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában évek óta hagyomány a Luca napi alakoskodás, kotyolás népszokását föleleveníteni. A gyerekek humoros mondókákat, jókívánságokat tanulnak, melyet előadnak először az óvodában, majd a település több pontján és az intézményekben. Előző napon ültetett Luca-búzát ajándékoznak, hogy mindenki meg tudja állapítani milyen lesz a jövő év, és a várható termés. Évről évre nagy feltűnést keltenek a kucsmába, mellénybe, illetve horgolt fehér kendőbe öltözött lucázó óvodások mezőkeresztes utcáin. A szülők, boltok és intézmények dolgozói nagy örömmel fogadják a műsort, gyümölccsel, édességekkel ajándékozzák meg a gyerekeket. Idén a József Attila úti Katicás csoport december 13-án először az óvoda egyik termében adta elő műsorát a gyereknek és az éppen jelen lévő hagyományőrző munkacsoport pedagógusainak. Ezután indultak körbe a településen, hogy előadják műsorukat, első állomásként mindjárt a falu karácsonyfája alatt.
726
Mézeskalács díszeket készítettek Mezőkeresztesen
Mézeskalácsot díszíthettek a mezőkeresztesi Művelődési Házba látogató gyerekek december 15-én. A karácsonyváró kézműves foglalkozásra az érdeklődők maguk vitték az alapanyagot, a mézeskalácsot, a szervezők pedig a díszítéshez szükséges anyagokat biztosították.
Változatos formákat díszítettek ki a gyerekek, amelyeket a végén természtesen elvihettek és otthonuk illetve a karácsonyfa díszítésére használhattak.
490
Adventi koncerteket adott a Mezőkeresztesi Kamarakórus
Advent harmadik vasárnapján a Mezőkeresztesi Kamarakórus adott koncertet a térség több templomában. Először Mezőkeresztesen, a püspöki római katolikus templomban, majd a református templomban csendültek fel a kórusművek.
Délután pedig a bükkábrányi református templomban mutatták be karácsonyi műsorukat.
A szentmise illetve az istentiszteletek előtt bemutatott előadást a karácsonyi ünnepkör jegyében állították össze, koncertjüket mindhárom helyen nagy szeretettel fogadták a gyülekezetek tagjai. 
522
Közmeghallgatás Mezőkeresztesen
December 10-én Mezőkeresztes Önkormányzata közmeghallgatásra várta az érdeklődő lakosokat a Művelődési Házba.
A nyilvános testületi ülésen a Képviselő Testület mellett részt vett Fodor Tamás rendőr százados is, a helyi rendőrőrs parancsnoka. Miután a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, visszatekintett az elmúlt esztendőre, az éves beszámolóban több témát is érintett.
A városvezetés munkájáról elhangzott, hogy ebben az évben eddig 12 alkalommal ültek össze a képviselők, az üléseken pedig 52 határozat és 11 rendelet született. A város népességi mutatói kissé szomorú képet festenek. Összesen 88 haláleset történt, de csak 44 a születések száma. Házasságot 5 pár kötött helyben.
Szó esett továbbá a pénzügyekről is. Ebben az évben a város mintegy 900 millió forintból gazdálkodhatott, ebből 83 millió volt a szociális kiadások összege. Pályázati forrásokból összesen 43 millió forintot költhetett el a település különböző beruházásokra. Ez mellett vannak már benyújtott, de még el nem bírált pályázatok is. Ezek sikere esetén többek között megújulna az iskolai sportcsarnok, fejlődnének a zöldövezeti területek. A gazdálkodásról elmondható, hogy Mezőkeresztes azon kevés - országosan mindössze 24 - település közé tartozik, kiknek
nincs adósság állománya.
628
Mikulás-járás Mezőkeresztesen
Nemigen volt ideje unatkozni elmúlt héten a Mikulásnak, miután landoltak a rénszarvasok Mezőkeresztesen.
December 5-én első útja a Kossuth Lajos Általános Iskola alsós diákjaihoz vezetett. Itt miután az osztályok zenés, táncos műsorát meghallgatta és megnézte, maga is mikrofont ragadott és alaposan kikérdezte a nebulókat, ki hogy viselkedett az elmúlt egy év alatt. Ezek után pedig kiosztásra kerültek az ajándékok is.
Az igazi nagy munka 6-án kezdődött. Ekkor ugyanis a délelőtt folyamán előbb a Szentistváni úti óvoda gyermekei fogadták versekkel és dalokkal a Mikulást, majd pedig a József Attila úti ovi volt a következő állomás, ahol szintén nagy örömöt okozott minden gyerkőcnek a látogatás. Természetesen az ajándékok kiosztása ezeken a helyszíneken sem maradhatott el. Sőt ha mindenki jól viseli magát jövőre is, az ígéret szerint
újabb látogatásra és ajándékokra lehet majd számítani.
629
Ülésezett a mezőkeresztesi városvezetés
November 29-én ült össze soron következő rendes ülésére Mezőkeresztes képviselő testülete, hogy hat napirendi pontot érintően hozzon döntéseket.
A tanácskozás zárt üléssel kezdődött. Itt első napirendi pontként a benyújtott Bursa Hungarica ösztöndíj pályázatok elbírálása történt meg.
A második fő téma már nyílt ülésen került megvitatásra és szorosan kapcsolódott a kitűzött harmadik napirendhez. Itt ugyanis a város III. negyedévi költségvetésének végrehajtásáról, valamint a 2013. évi költségvetési koncepcióról folyt a tárgyalás. Az ezekről szóló írásos anyag korábban már kiadásra került a testületi tagok részére, a Pénzügy Bizottság és az Ügyrendi Bizottság pedig külön is tárgyalt a témákkal kapcsolatosan. Általánosságban elmondható, hogy az idei költségvetési előirányzat a III. negyedévben is időarányosan teljesült. A következő évi koncepció inkább csak általános, átfogó képet ad a jövőre végrehajtandó tervekről. Tényszerűen sajnos még mindig kevés dolgot tudhat az önkormányzat, a kormány ugyanis még a későbbiekben közöl konkrétumokat. A bizottságok tagjai mindkét témában elfogadásra javasolták a beszámolót és az előirányzatot.
A szavazat egyhangú igen volt.
495
Ünnepi hangulat – Adventi koszorú és naptárkészítés
Bár még aludni kell jópárat karácsonyig, a mezőkeresztesi IKSZT-ben már most ünnepi hangulat uralkodik. A gyerekek kapcsolódva a közelgő ünnephez adventi koszorúkat ás naptárakat készíthettek.
Az első karácsony, amikor a koszorú az áhítatos várakozás részévé vált, 1860-ban volt, amikor a berlini árvaházban egy evangélikus lelkipásztor az ünnep előtt gyertyákkal díszített kör alakú, abroncsos csilláron jelezte a még karácsonyig hátra lévő idő múlását. Nemcsak a koszorú hanem az adventi naptár is régi múltra tekint vissza, méghozzá az 1900-as évek elejéig.
584
Többszörös véradókat köszöntöttek Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen az önkormányzat és a Vöröskereszt közösen köszöntötte a helyi többszörös véradókat egy ünnepség keretében, a művelődési házban. A november 26-án megrendezésre kerülő eseményre 73 főt vártak a város lakói közül. A kitüntetettek névre szóló minőségi bort és oklevelet kaptak ajándékba.
634
Félmillió forint értékben érkeztek könyvek Mezőkeresztesre
Ismét egy nyertes pályázaton van túl a Tahy Olga Városi Könyvtár. A napokban érkezett meg a több kartondoboznyi új könyv 500.000 forint értékben. Volt olyan sorozat melyek értéke elérte a 63.000 forintot. A kipakolás előtt kérdeztük meg az új kötetek beszerzéséről Fűrész Istvánnét a könyvtár vezetőjét.
566
Átalakul a sportöltöző Mezőkeresztesen
alt
Mezőkeresztes egyrészt pályázati forrásból, másrészt az önkormányzat hozzájárulásával újul meg a sportöltöző a közeljövőben. Új tetőszerkezet került az épületre, nyílászáró csere, teljes gépészeti felújítás, festés zajlik jelenleg is. A felújítási munkálatokról, az átadás várható időpontjáról és a további tennivalókról Dr. Dózsa György polgármesterrel beszélgettünk.
 
643
A mezőkeresztesi csatára emlékeztek
A mezőkeresztesi csatára emlékeztek október 26-án a Kossuth Lajos Általános Iskolában a város lakói. A gyermekek múltidéző műsora után Fekete Zoltán alpolgármester elevenítette fel a csata főbb mozzanatait és emelte ki jelentőségét a török elleni harcokban. Ezután a jelenlévők megkoszorúzták a csata 400. évfordulójára a mezőkeresztesi lakosok által állíttatott emlékművet.
750
Idősek napja Mezőkeresztesen
Október 22-én rendezték meg az Idősek Napját Mezőkeresztesen a művelődési házban. A színpadi produkciókat megelőzően Dr. Dózsa György, a város polgármestere mondott köszöntőt, majd Spisák András, a Nyugdíjasok Megyei és Városi Képviseletének elnöke beszédében elismerését fejezte ki a szervezőknek, valamint díjjal jutalmazta azok munkáját, akik az idősek érdekében aktívan tevékenykedtek. A hagyományokhoz híven külön köszöntötték a jelenlévő legidősebb lakosokat is. Ezután kezdődtek a színpadon a műsorok, ahol a helyi iskolások és óvodások műsora mellett meghívott amatőr és profi előadók is szórakoztatták a szép számban megjelent szépkorú nézőket. Az ünnepség után kötetlen beszélgetésre és vacsorára vártak mindenkit az épület mellé felállított sátorba. Jó alkalom volt ez arra, hogy a régen nem látott ismerősökkel egy kis bor és zene mellett elbeszélgessenek a település nyugdíjas lakói.
625
Jótékonysági szüreti bált rendeztek Mezőkeresztesen
A Kossuth Lajos Általános Iskola Szülői Közössége és a Mezőkeresztes Iskolájáért Alapítvány szervezte azt a jótékonysági szüreti bált, amelyre október 20-án szombaton került sor az iskola ebédlőjében.
A bál bevételét, hasonlóan az előző évek gyakorlatához, ismét az iskolára és a tanulókra fordítja az alapítvány.
Az összegyűlt vendégeket a megnyitón elsőként a Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény mezőkeresztesi tanulóinak nyitótánca szórakoztatta, majd Kirnyák András az intézmény igazgatója köszöntötte az összegyűlteket és kívánt kellemes szórakozást. Ezt követően egy meglepetés is várt a szórakozni vágyókra, hiszen az általános iskola tanáraiból verbuválódott néptánccsoport feledhetetlen pillanatokat csempészett az estébe.
A bőséges vacsora után a Koktél zenekar gondoskodott róla, hogy mindenki kedvére táncolhasson és mulathasson az este folyamán. Természetesen idén sem maradhatott el a tombolasorsolás amin rengeteg értékes nyeremény várt mindazokra akikre rámosolygott Fortuna.
688
Hastánc - újabb mozgásforma az IKSZT-ben
Gál Kata már nyolc éve, hogy elkezdett a hastánccal foglalkozni, két éve oktatja is azt.
Az ő és szentistváni tanítványai segítségével ismerkedhettek meg ezzel az ősi, keleti eredetű tánccal az érdeklődők október 12-én a mezőkeresztesi Művelődési házban. A program természetesen nem egyszeri alkalomra szólt. A későbbiekben minden érdeklődő jelentkezését szívesen fogadják a szervezők és az oktató, aki szeretne közelebbről is megismerkedni a hastánc művészetével.
667
Jótékonysági szüreti bál Bükkábrányban
Hasonlóan az előző évekhez az idén is a hetedik osztály Szülői Munkaközössége szervezte Bükkábrányban október 13-án azt a szüreti mulatságot az iskola ebédlőjében, melynek a bevételéből jelentős összeget fordítanak arra, hogy a tanév végén ballagó 8. osztály búcsúztatását támogassák. A bevétel a belépők, a tombola, illetve a támogatói jegyek árából állt össze.
Az immár 7. alkalommal megrendezésre kerülő rendezvény bevezetőjeként Bihari Márta köszöntötte a megjelent szülőket, képviselő-testületi tagokat, pedagógusokat és a jelenlévő vendégeket.
650
Környezettudatos és sport nap az ovisoknak
A mezőkeresztesi Harmattcsepp Napköziotthonos óvodában október 11-én meglehetősen sűrű, de annál hasznosabb programokon vehettek részt a gyerekek.
A délelőtt folyamán mind a József Attila úton, mind pedig a Szentistváni úton a környezettudatos nevelés kapta a főszerepet. A kicsik csoportonként más-más dologgal ismerkedhettek meg. Mindenkit elbűvöltek a napelemmel működő játékok, melyeken keresztül a napenergia hasznosításáról bővülhettek az ismeretek, de szó volt a komposztálás folyamatáról és hasznáról is. Levezetésképpen pedig óriás társasjáték állt a gyerkőcök rendelkezésére.
623
Rendkívüli testületi ülés Mezőkeresztesen
2012. október 11-én rendkívüli ülést tartott Mezőkeresztes képviselő testülete. Az ülés egyetlen napirendi pontja a Járási Hivatalok létrehozásának kérdése volt. Dr. Dózsa György polgármester külföldi tartózkodása miatt online kapcsolaton keresztül volt jelen az összejövetelen.
Korábban a város jegyzője egy megbeszélésen vett részt a Megyei Kormányhivatalban, ahol a járások kialakítására, azokhoz való csatlakozásra vonatkozó írásos megállapodást kapott több más települési vezetővel együtt.
546
Fejős Éva író, újságíró látogatott Mezőkeresztesre
A könyvtári hét utolsó állomása Mezőkeresztesen egy olvasótalálkozó volt Fejős Éva írónővel a művelődési házban. A több mint 30 résztvevő október 6-án gyűlt össze azért, hogy betekintést kapjon a művek születésébe az írói folyamatokba és természetesen, hogy választ kapjon a kérdésre, hogyan lesz valakiből író.
593
1 éves lett a mezőkeresztesi IKSZT
Lassan 1 éve már, hogy létrejött a mezőkeresztesi Integrált Közösségi Szolgáltató Tér. Ezen alkalomból is színes programokkal várják majd a vendégeket. Régmúltat idéző kiállítás és batyus bál is szerepel a tervek között. Az időpontról és a pontos ütemtervről a szolgáltató tér vezetőjét Okosné Kemény Henriettát kérdeztük.
713
Színes programok a mezőkeresztesi búcsún
Vasárnap délelőtt színes programok vártak azokra akik ellátogattak Mezőkeresztesre a katolikus templom előtti térre. A rendezvény hagyományteremtő céllal jött létre, a szervezők a régmúlt idők búcsúit szerették volna felidézni. A gyerekeknek volt aszfaltrajzverseny, gyertyaöntés és keresztrejtvény is. Az ünnepi szentmise után körmenettel folytatódod a rendezvény, majd minden jelenlévőt vendégül láttak, közben pedig a Mezőcsáti Népi Együttes műsorát csodálhatták meg.
661
Rovásírásos helységnévtábla Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen a Jobbik helyi alapszervezete rovásírásos városnévtáblát avatott. Mezőkeresztes Mezőnyárád felé első részén gyülekezett a tömeg, hogy láthassa a tábla leleplezését. Az esemény ezután kulturális programokkal és koncertekkel folytatódott tovább.
831
Rendőrségi fórum Mezőkeresztesen
Fórumot hívott össze a rendőrség, közbiztonsági témakörben az illetékességi területéhez tartozó minden településen. Ennek egyik állomása volt Mezőkeresztesen, ahol a meghívott lakossággal közvetlenül foglalkozó helyi szervezetekkel közösen próbálták felderíteni a problémákat. Jó alkalom volt ez a párbeszédre. A tapasztalatokról Fodor Tamás rendőr századost, a mezőkeresztesi őrs parancsnokát kérdeztük.
1074
Kossuth Nap Mezőkeresztesen
Mint minden évben idén is névadójuk tiszteletére több napos rendezvényt szerveztek a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Mégis kicsit más volt a 2012. évi eseménysorozat, hiszen kettős ünnep szolgáltatta az apropóját. Kossuth születésének évfordulója és az, hogy immár 10 éve viseli a „legnagyobb magyar” nevét az intézmény. Szerdán a születésnapon ünnepi műsorral vette kezdetét a három napos ünneplés.
858
Templombúcsú lesz Mezőkeresztesen.
A mezőkeresztesi római katolikus templom ez évi búcsújának ünnepe október 7-én vasárnap szentmisével veszi kezdetét.
Bár az ünnepi szentmise és az utána következő körmenet még egy évben sem maradt el, az elmúlt évek során az ezt követő ünneplés meglehetősen elsekélyesedett. Éppen ezért az egyházközség és a Művelődési Ház idén közös programokat szervez a keresztesiek és a vendégek számára.
Magáról az egyházközségi ünnepről és a tervezett programokról beszélgettünk
Dr. Linczenbold Levente plébánossal.
928
Testületi ülés Mezőkeresztesen
2012. szeptember 13-án tartotta soron következő testületi ülését Mezőkövesd város képviselő–testülete. Az ülésen összesen négy napirend került megvitatásra. Az ülés elején az első napirendi pontban sor került a Jegyzői eskütétel hivatalos aktusára. A munkakör jellegéből adódóan volt erre szükség. Második napirendben a vezetőóvónői pályázatok elbírálására került sor. A posztra egyedül az előző időszakban is az intézményt vezető Czirják Károlyné adott be pályázatot, akinek a testület egyhangúlag, újabb 5 évre bizalmat szavazott.
680
A mezőkeresztesi óvoda is megnyitotta kapuit
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában is elkezdődött a 2012/13-as nevelési év. Az intézmény vezetőjét Czirják Károlynét kérdeztük a jövőbeni tervekről, a gyermeklétszám alakulásáról, személyi változásokról, tárgyi feltételekről.
593
Évnyitó a mezőkeresztesi iskolában
Az ország számtalan iskolájában kezdődött meg a 2012/13 -as tanév szeptember 3-án. Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában reggel 8 órára várták a régi és új tanulókat. Megérkeztek az elsősök is, akik nem is olyan rég még az óvoda padjait koptatták. A gyermekek műsora után Kirnyák András az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a legkisebbeket. Elhangzott, hogy az új tanév rengeteg változást hozott a közoktatásban, amelyhez alkalmazkodni kell. Többek között átalakításra kerül például a házirend is. Az évnyitó végén közösen énekelték el a Szózatot a jelenlévők, majd a gyerekek az osztálytermekbe vonultak, hogy kezdetét vegye a tanítás.
699
Augusztusi Vígasságok Mezőkeresztesen
A mezőkeresztesi Augusztusi Vígasságok három napon át kínált változatos programokat a helyieknek és az ide látogatóknak.
Augusztus 18-án több mint 20 főzőcsapat szorgoskodott a Népkertben, ők a Dávid János főzőversenyen vettek részt. Ezzel párhuzamosan zajlott a Bartók Pálról és Turóczki Károlyról elnevezett labdarúgó emléktorna is, amelyre öt csapat nevezett.
A Népkertben középkori haditechnikai eszközöket, népi játékokat próbálhattak ki az érdeklődők, de volt lehetőség íjászkodni, és kipróbálni a kardvívást.
A mesterségbemutatók között találkozhattunk a kosár- és gyékényfonókkal, és a fafaragókkal, míg az egészségsátorban ingyenes vércukor, vérnyomás, és testzsír mérés, illetve véradási lehetőség várta a látogatókat a Magyar Vöröskereszt jóvoltából. Közben a gyerekek szórakoztatásáról a bábszínház, az ebédhez illő dallamokról pedig Vitéz Bacsi József gondoskodott.
Természetesen már szombaton is itt voltak a haditorna szereplői, akik a középkori életbe is bepillantást adtak, hiszen táborukban a korabeli életmódot, ruházkodást is meg lehetetett tekinteni. Már szombat este ízelítőt adtak harciasságukból is, hiszen török harcosoknak és magyar vitézeknek öltözve, egy harctéri ütközet bemutatásával repítettek vissza minden érdeklődőt az 1596-os események idejére. A szombat estét az István a király című film szabadtéri vetítése zárta.
679
Rendezvény az Anyatej Világnapja alkalmából
alt
2012. augusztus 15-én nyolcadik alkalommal került Mezőkeresztesen megrendezésre az Anyatej Világnapja alkalmából tartott rendezvény. Ebből az apropóból kérdeztük a rendezvényről Kovács Károlyné nyugdíjazott védőnőt. A programokról pedig Szendrei Éva védőnővel beszélgettünk.
 
771
Augusztus 20-ai programok Mezőkeresztesen
Alig telt el egy bő hónap a Szent Iván éji vigasságok és a Lovas napok óta, a mezőkeresztesiek egy újabb attrakcióra készülnek. Augusztus 18-20 között kerül megrendezésre az 1596-os mezőkeresztesi csatának emléket állító haditorna.
Az előkészületekről és a tervekről kérdeztük az egyik szervezőt Okosné Kemény Henriettát.
865
Társasjáték készítés a mezőkeresztesi IKSZT-ben
Az utóbbi időben nem unatkozhatott mezőkeresztes apraja-nagyja, hiszen majd minden héten kínált valami elfoglaltságot a Mezőkeresztesi Integrált Szolgáltató Tér. A múlt hétvégén társasjátékot készíthettek a kicsik és a nagyok, valamint a szülők is bekapcsolódtak a munkába.
Az elkészült játék az agusztus 20-ai programsorozaton fog debütálni, remélhetőleg nagy sikerrel.
650
Bemutatkozik Mezőkeresztes új jegyzője
Mezőkeresztes Képviselő Testülete két egész napos ülés keretében tárgyalta és vitatta meg annak a 14 beérkezett pályázatnak a tartalmát, amelyek a meghirdetett jegyzői állás betöltésének céljával érkeztek. Végül a július 5-én megtartott ülésen született végleges álláspont. A Képviselő Testület döntésének értelmében augusztus 1-jétől a város új jegyzője Dr. Pelládi Ildikó lett.
A jegyző asszony Miskolcon született, majd a Miskolci Egyetem jogi karán szerzett diplomát, több szakvizsgával és pénzügyi végzettséggel is rendelkezik. Harminchat éve tevékenykedik a közigazgatásban, amiből harminc évig dolgozott a megyeszékhelyen az Államkincstár munkatársaként, illetve hat évig
különböző önkormányzatoknál.
1734
Elkészült a megyei II.osztály Közép csoportjának sorsolása is

 


 
Megtörtént a sorsolás a megyei II.osztály három csoportjában, így a Közép csoportban is.
A bajnokság szintén augusztus 18-án, szombaton 17 órakor rajtol a csoportban futballozó Mezőkeresztes számára is, akik idegenben játszanak Mezőcsát ellen.
A tovább gombra kattintva megtekintheti az őszi szezon további mérkőzéseit is.
 
740
Életre kel a keresztesi csata - Programok Mezőkeresztesen
Alig telt el egy hónap a Szent Iván éji vigasságok és a Lovas napok óta, a mezőkeresztesiek egy újabb attrakcióra készülnek.
Augusztus 18-20 között kerül megrendezésre az 1596-os mezőkeresztesi csatának emléket állító haditorna.
A tervek szerint a török-magyar összecsapás életre keltése, a múlt felelevenítése a cél. A látogatók egy korhű világba csöppenhetnek. Megismerkedhetnek a szokásokkal, a harci eszközökkel, a harcmódokkal, kipróbálhatják a kardforgatást, az íjászatot, a kézi fegyvereket, a kovácsolást és többek között a kosárfonást is.
876
Aszfaltrajzverseny Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen a Művelődési Ház udvarában általános iskolás gyerekek készítettek szebbnél szebb aszfaltrajzokat június 18 -án. Készültek képek a nyárról, vérengző cápákról, sportról és autókról is. Az elkészült műveket az érdeklődők megtekinthetik és szavazhatnak rá a város honlapján. Az első három helyezett díjazásban részesül. A rendezvényről Okosné Kemény Henrietta szervezőt kérdeztük.
836
Nyári programok a mezőkeresztesi IKSZT-ben
alt
Most, hogy megkezdődött az igazi nyári szezon, a mezőkeresztesi Művelődési Ház szervezői is igyekeznek újabb és újabb, főleg nyárias programokkal az intézménybe csábítani az érdeklődőket. A kulturális programokat inkább a sport és szabadidős programok váltják fel. Mivel pedig iskolai szünet is van, egyre több szórakozási és verseny lehetőség kínálkozik az ifjúságnak is.
Hamarosan aszfaltrajz versenyre és tollaslabda bajnokságra is invitálják majd a kicsiket és nagyobbakat egyaránt.
 
975
102 éves Mezőkeresztes legidősebb lakója
alt
Július 9-én Dr. Dózsa György a város polgármestere is csatlakozott a helyiek nevében azokhoz, akik jókívánságaikat fejezték ki Árvai Miklósnénak, aki most töltötte be a 102. életévét és így Ő a város legidősebb lakója.
A matuzsálemi kort megélt Juliska néni 1910. július 9-én született Mezőkeresztesen és itt is élte le az életét. Itt ment férjhez és itt jutott özvegységre 1997-ben. Négy gyermeke közül sajnos ma már csak egyikük él.
Nézőink és a magunk nevében kívánunk mi is még sok, jó egészségben megélt születésnapot!
 
740
Úszásoktatás Mezőkeresztesen
A szülők, az iskola és az iskolai alapítvány összefogásával újra úszásoktatást szerveztek a mezőkeresztesi iskola tanulóinak. A lehetőséggel az elsős, a másodikos és a harmadikos tanulók élhettek. A tanév utolsó heteiben 8-8 alkalommal összesen 48 kisgyerek kezdte a napot Mezőkövesden a Zsóry fürdőben, majd a ,,reggeli torna” után folytatták a munkát az iskolapadban eleget téve a tanórai kötelezettségeiknek.
834
Poroszlóra kirándultak a keresztesi iskolások
Immáron hagyomány, hogy a mezőkeresztesi iskola alapítványa minden tanévben ősszel és tavasszal papírgyűjtő akciót hirdet az iskola tanulóiknak. Alkalmanként értékelik és jutalmazzák az osztályok és az egyes tanulók teljesítményét. A tanév végén összesítik az eredményeket, és a legtöbb papírt gyűjtők, illetve a gyűjtésben lelkesen segítő tanulók ,,extra jutalomba” részesülnek. Az idén már a 200 kg fölött gyűjtők kerültek fel a jutalmazottak listájára. Jutalmuk egy egész napos kirándulás volt Poroszlóra a nemrég megnyílt Tisza-tavi Ökocenrtumba. Az élmény olyannyira megkapó volt, hogy többen is tollat ragadtak, hogy beszámoljanak a látottakról, a történtekről, illetve köszönetüket fejezzék ki a szervezésért. (Pap Dóra Rebeka 3.b; Gaál Zsófia Eszter 6.b; Szél Kristóf 7.b)
837
Tanévzáró a mezőkeresztesi iskolában
A mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a hagyományokhoz híven külön kerül megrendezésre a ballagás és a tanévzáró ünnepség. Június 21-én, majd egy héttel a 8. osztályosok búcsúztatása után az iskola pedagógusai és diákjai véglegesen búcsút mondhattak az idei tanévnek, és hivatalosan is elkezdhették nyári pihenésüket.
842
Szentivánéji vigasságok és lovasnapok Mezőkeresztesen

Ismét megrendezésre került a Szentiván éji vigasságok és díjugrató verseny Mezőkeresztesen, ami most a térségben egyedi versenytípust is megmutatott, a derbyt.
A kétnapos rendezvényen a lovasbemutatókat délelőtt láthatták az érdeklődők, kora délután pedig interaktív gyermekműsorok és táncbemutatók voltak műsorra tűzve.
Szombaton dr.Dózsa György, Mezőkeresztes város polgármestere nyitotta meg beszédével a kétnapos eseményt.
Ezt követően a különböző lovasegyesületek és egyéni indulók méretteték meg tudásukat a versenypályán a felnőtt díjugrató versenyen. Ezzel párhuzamosan a Népkertben főzőverseny zajlott 5 csapat részvételével.

1041
Ballagás a Kossuth Lajos Általános iskolában
2012. június 16-án ballagtak el a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói Mezőkeresztesen. A gyermekek a műsor kezdetét jelző csengőszó után, körbejárták régi, megszokott tantermeiket és az iskola virágokkal feldíszített udvarát, amíg a kézilabdapályán felállított színpadhoz nem értek.
1088
Erdei Iskolai foglalkozás Mezőkeresztesen
2012. június 11-15-ig a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola 3. osztályosai erdei iskolában voltak. Hagyomány már hogy ennek keretében bejárják a tanulók szűkebb környezetüket. Vízparti, mezei és erdei növényeket, állatokat ismernek meg.
663
Könyvtárban jártak az erdei iskolások Mezőkeresztesen
2012. június 11-én a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola 3. osztályosai az erdei iskola egyik állomásaként, az elmúlt évhez hasonlóan, most is a városi könyvtárba látogattak. Az egész hetes programsorozat keretében bejárják a tanulók szűkebb környezetüket.
695
Óvodai ballagás Mezőkeresztesen
A mezőkeresztesi József Attila úti óvodában 1/2 10-kor gyülekeztek a gyerekek és a szülők, hogy részt vegyenek az intézmény tanévzáró ünnepélyén és elbúcsúztassák azt a 23 gyereket, akik szeptembertől már nem itt, hanem az iskola első osztályában kezdik a tanévet.
A legkisebbek egy állatokról szóló vidám műsorral, a középsősök pedig a "Tavaszi hajnal köszöntő" című előadással engedték útjukra az oviból immár kinőtt társaikat. A búcsúzó nagycsoportosok egy népi ihletésű lakodalmas játékkal köszöntek el, mielőtt utoljára végig járták az ovi termeit és udvarát.
Az ünnepség végén Czirják Károlyné az intézmény vezetője gratulált mindazoknak a gyerekeknek, akik az év folyamán kiírt pályázatokon eredményesen szerepeltek, illetve köszönte meg a szülők segítő munkáját.
952
Ismét helyén a keresztesi kereszt
Még február 4-én tombolt az a nagy erejű szél, amely megrongálta, majd ledöntötte Mezőkeresztesen a római katolikus templom főtornyán lévő, mintegy két méter magasságú keresztet. Szerencsére az nem zuhant le, hanem a villámhárító vezetékén lógott alá. Akkor a kivonuló tűzoltóknak az eszközök rövid volta miatt nem sikerült eltávolítani a mintegy ötven méteres magasságban lógó jelképet.
Végül az alpin technika hozott eredményt. Mostanra pedig a kereszt egy teljes felújításon esett át.
709
Tovább folytatódik a virágosítás Mezőkeresztesen
Tovább folytatódtak Mezőkeresztesen a város közterületeinek virágosítási munkálatai. Összesen 25 db virágoszlopot helyeztek el a város forgalmas pontjain, intézmények és boltok előtt. Ezekbe futópetóniát és muskátlit ültettek.
Korábban többek között árvácska és büdöske került a város területén kialakított virágágyásokba, illetve a faállványokba és faládákba.
A virágosítás tovább folytatódik, a következő napokban az intézmények területére kerülnek majd ki a virágok. 
679
Gyermeknap a mezőkeresztesi iskolában
Mezőkeresztesen május 25-én reggel 8 órakor indult a gyermeknap a Kossuth Lajos Általános Iskolában. 8 állomáson különböző ügyességi és logikai feladatokat kellett megoldani az osztályoknak. Az állomások az intézmény területén voltak elhelyezve és egységesen 50 percet töltött el egy csapat a helyszíneken. A gyermekek egyénileg matricákat gyűjtöttek, amelyért a teljesítményük alapján a nap végén jutalomban részesültek. Az akadályverseny után kulturális seregszemle vette kezdetét, amelyen 14 fellépő tánccal, mesével, énekkel szórakoztatta a közönséget. Az előadók mind az iskola tanulói voltak. Zárásként pedig csincsei fiatalok produkcióját csodálhatták meg a jelenlévők.
789
Fa megmunkálók kiállítása Mezőkeresztesen
Május 19-én a mezőkeresztesi Művelődési Házban egy nem mindennapi kiállítás megnyitójára került sor. Öt olyan ember mutathatta be műveit a nagyközönségnek, akik művészi szinten foglalkoznak fa megmunkálással. Hárman közülük: Lakatos József, Faragó Zoltán és Horváth Ferenc leginkább a fafaragás területén jeleskednek. Egyrészt szobrokkal, másrészt egyéb fából készült tárgyakkal mutatkoztak be a tárlaton.
844
Papírgyűjtés Mezőkeresztesen
alt
Nagy volt a sürgés-forgás Mezőkeresztesen elmúlt hét szombaton az iskola udvarán, de még a városban is.
Az iskola tanulói szorgalmasan gyűjtötték a papír hulladékot és szállították az iskola udvarára, ahol aztán egy hatalmas konténerben gyűlt össze a beszállított mennyiség, köszönhetően a fiúk lelkesedésének. Ami pedig nem fért el, abból jutott a tornaterem falain belülre is. A gyűjtésből több szülő is kivette a részét, volt, aki autóval is besegített a nebulóknak. A tanárok segítségével pontos statisztika készült az összegyűlt mennyiségről és csak szigorú mérlegelés után kerülhetett berakodásra a hulladék.
 
684
Új műfüves pálya az iskola udvarán
alt
Mezőkeresztes Önkormányzata még 2011. március végén adta be azt a pályázatot, amelynek nyomán több, mint 12 millió forintos támogatást kapott a település. Az elnyert összegből és az azt kiegészítő önrészből egy 22X44 méter alapterületű multifunkciós műfüves sportpálya kerül kialakításra a Kossuth Lajos Általános Iskola salakos teniszpályája helyén.
Az építési munkálatok ottjártunkkor már el is kezdődtek az alapozási munkákkal, valamint a pálya víz elvezető rendszerének kiépítésével. A pályázat tartalmazza a pálya felszerelését képező sportszerek, kapuk, palánkok, hálók beszerzését is.
 
781
Táncgála Mezőkeresztesen
2012. május 14-én hétfőn tartotta Mezőkeresztesen év végi gálaestjét a Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény.
A sok érdeklődőt vonzó esten a mezőkeresztesi tanítványokon kívül felléptek kistokaji táncosok is. Az ovisoktól az iskola felső tagozatos diákjaikig mindenki megmutathatta az erre az alkalomra betanult koreográfiát, ami egyben az év végi vizsgát is jelentette. A megjelentek ízelítőt kaphattak a modern tánctól a klasszikus keringőig szinte mindenből, sőt volt olyan produkció is amit nemcsak itt, de már máshol is láthatott a nagyközönség, hiszen egy miskolci megmérettetésen 3. helyezést értek el a begyakorolt koreográfiával.
743
Pusztítás, vagy újítás? - fasor-alakítás Mezőkeresztesen
Akár a helyi lakosok, akár a Mezőkeresztesre látogatók csodálkozva láthatták, hogy az elmúlt időszakban a város büszkeségének és díszének számító Dózsa György úton található fasor 100-120 éves fáit sok helyütt igen csak visszavágták, sőt többet közülük el is távolítottak.
A nagy munkát nagy előkészítés előzte meg. A fák állapotának felmérésére már két évvel ezelőtt is sor került, mostanra pedig elkészült a végleges szakértői vélemény, amelyet egy erdészeti cég műszeres vizsgálataira alapoztak. Ennek figyelembe vételével került aztán sor a gallyazásra, a veszélyt jelentő, elöregedett részek eltávolítására. Mindezt a helyiek közül sokan nem nézték jó szemmel, de volt olyan is, aki kimondottan elégedett volt a megkezdett munkálatokkal.
646
Készülődés az Anyák Napjára a mezőkeresztesi 5.b-ben
Az Anyák Napja alkalmából a mezőkeresztesi iskola 5.b osztályosai is közösen készítettek ajándéktárgyakat az édesanyáknak, nagymamáknak.
Az osztály minden hónapban szervez közös programokat, így most erre a jeles alkalomra üdvözlőkártyát, illetve drótból és krepp-papírból készített virágcsokrot alkothattak a gyerekekek.
Ezen kívűl egy decoupage technikával készült gipszképet is készítettek nemcsak a lányok, hanem az osztály fiú tanulói is.
669
Tesületi ülés Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő – testülete 2012 április 26-án tartotta soron következő ülését. A nyílt ülésen összesen négy napirendi pont került megtárgyalásra.
Az első napirendben Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2011. évi költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet végrehajtását tárgyalták. Az illetékes szakbizottságok előzetesen megtárgyalták. Az iparűzési adó várakozáson felül folyt be az elmúlt évben. Fordulópont volt a tavalyi költségvetésben hogy átlépte a gazdálkodás az egy milliárdos határt. A napirendet egyhangúan támogatták a tagok.
630
Virágültetés a mezőkeresztesi óvodában
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre. Ennek példája az is, hogy a szülőkkel közösen a Föld Napja alkalmából szebbé varázsolták az óvodaudvart. A sziklakertek mellett a betonvirágtartók is új évelő és sziklakerti növényeket kaptak. A balkonládákban ültetett muskátlik a gondos ápolás után még szebbé varázsolták a területet. Az ovisok elgereblyézték a tűleveleket és kis ásóikkal segítették a felnőttek munkáját. A program amellett hogy hasznos volt, nevelte is a gyermekeket, a munkára, a gondoskodásra és helyes értékekre.
721
Pályázati ismertető kulturális szakembereknek
A TÁMOP 3.2.12-12/1 kódszámú pályázattal könyvtárak, muzeális intézmények és közművelődési intézmények juthatnak plusz forrásokhoz, amelyek leginkább a szakemberek képzésére használhatók fel. Az így elnyert összeg pályázattól függően 5 és 30 millió Ft között lehet.
A mezőkeresztesi IKSZT-ben került sor április 18-án arra az előadásra, amelyet Adorján Borbála humánerőforrás fejlesztési tanácsadó, a Széchenyi Programiroda Észak-magyarországi régiójának munkatársa tartott.
Bár az ismertetett pályázat, illetve a vele elnyerhető összeg leginkább a kulturális szakemberek, vagyis programszervezők, könyvtárosok munkáját érinti leginkább, a tájékoztató előadáson
több környékbeli település polgármestere és jegyzője is részt vett.
547
Föld Napja a mezőkeresztesi óvodában
A környezetvédelmi jeles napok megünneplésével szeretnék felhívni a figyelmet a környezettudatos életre a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában. Április 20-án útnak indult az óvoda, hogy a Föld Napja alkalmából sétával, kirándulással ünnepeljék ezt a napot. Mezőkeresztes külterületén lévő rétet meglátogatva a gyermekek megfigyelhették a természetet, állatokat, növényeket.
Az év minden szakában figyelnek a nevelők a környezettudatos magatartás kialakítására. A környezetbarát eszközöket részesítik előnyben, a gyermekekkel együtt megfigyelik, védik, óvják a közvetlen és tágabb környezetüket. Növényeket, virágokat gondoznak, rendben tartják az udvart. Szelektíven gyűjtik a hulladékot, szeméttárolót, komposztálót használnak. Túrákat, kirándulásokat szerveznek és madárbarátokként télen etetik a madarakat is.
666
Bemutató táncfoglalkozás Mezőkeresztesen
A Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény már több éve tart táncképzést Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában valamint a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában is.
Április 13-án a szülők, érdeklődök is betekintést nyerhettek egy-egy óra menetébe, hiszen bemutató órát tartottak a csoportok. A táncpedagógus köszöntője után indult el az óra bemelegítéssel, úgy, ahogy azt mindig is teszik egy foglalkozás alkalmával. A jelenlévők végigkísérhették az egész órát rövidített, 25 perces formában. Képet kaphattak a tanult táncokról, lépésekről, koreográfiákról.
A kicsiknél egy kicsit több játék és játékos gyakorlatok a jellemzőek, hogy észrevétlenül tanuljanak és ne veszítsék el érdeklődésüket. A látottakból májusban a záróvizsgán beszámolnak a tanulók, akkor már a táncoknak megfelelő ruhában a nagyközönség előtt.
571
A Magyar Költészet Napja a mezőkeresztesi iskolában
Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik a Magyar Költészet Napját.
Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és -versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt. Ebből az alkalomból irodalmi vetélkedőt rendeztek a Kossuth Lajos Általános Iskolában április 16-án. Az intézmény ebédlőjében megtartott házi versengésen négy fős csapatok mérhették össze irodalmi jártasságukat. A csapatnév választás után kezdetét vette a versengés, amelyen elsősorban írásbeli feladatok szerepeltek. Elsőként mindjárt József Attila tíz versét kellett összegyűjteni a versenyzőknek.
586
Interaktív gyerekműsor a mezőkeresztesi óvodában
A mezőkeresztesi óvodásokhoz április 3-án látogatott el a Csiga-Biga Gyermekszínház egy interaktív gyerekműsorral.
Az óvodások maguk is bekapcsolódhattak a történetbe, hiszen többen közülük egy-egy szereplő bőrébe bújhattak. A kicsik láthatóan önfeledten szórakoztak a műsoron.
662
Küldöttgyűlés a Borsod Takaréknál
Mezőkeresztesen délelőtt fél 10-kor koszorúzással kezdődött a Borsod Takarék zárszámadó küldöttgyűlése az elmúlt hét szombaton. Az egybegyűlteket Kuzmi István elnök köszöntötte és emlékezett vissza mindazokra, akik 1957-ben alapító tagjai voltak az egykori Mezőkeresztes és Vidéke Takarékszövetkezetnek. Az alapító tagok emléktáblájánál Varga Antal az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség ügyvezető igazgatója helyezte el a megemlékezés koszorúját.
A küldöttgyűlés a rövid ünnepség után a szentistváni Művelődési Házban folytatódott. A hivatalos megnyitás előtt a Takarékszövetkezetek országos helyzetéről érdeklődtünk.
A közgyűlésen a vezetőség tagjai és a küldöttek mellett több környező település polgármestere is részt vett.
713
A Víz Világnapját ünnepelték a mezőkeresztesi óvodások
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában az idei évben is megemlékeztek a Víz Világnapjáról. A csoportokban az éltető vízzel kapcsolatos játékokat tevékenységeket végeztek.
Minden alkotásban, mozdulatban benne szerepelt a 2012. évi Víz Világnap témája: „A világ szomjas, mert mi éhesek vagyunk” arra szeretnék felhívni a figyelmet, milyen sok vizet használunk fel ahhoz, hogy egy egyszerű reggeli – legyen az akár zsömle, tej, felvágott, paradicsom – az asztalunkra kerüljön.
590
Ünnepi megemlékezés Mezőkeresztesen
A 164 évvel ezelőtt Pesten kitört forradalom, majd az azt követő szabadságharc eseményeire emlékeztek Mezőkeresztesen is március 14-én este a Polgármesteri Hivatal előtti téren, illetve a Művelődési Házban a város lakosai.
A megemlékezés azzal a fáklyás felvonulással vette kezdetét, amelynek résztvevői egyrészt a római katolikus templom, másrészt pedig az általános iskola elől vonultak a település központjába. Itt rövid filmvetítés után Kirnyák András iskolaigazgató mondott ünnepi beszédet, amelyben felelevenítette a forradalmi eseményeket és hangsúlyozta:
az akkori összefogása a ma embere számára is példaértékű lehet.
610
Továbbképzés a Kossuth Lajos Általános Iskolában
Márciusban három napon át a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola tanárai, tanítói valamint a társult intézmények pedagógusai, egy 30 órás akkreditált továbbképzésen vettek részt a székhelyintézményben. A foglalkozásokon tanulás módszertani kérdésekkel foglalkoztak elméleti és gyakorlati példákon keresztül.
731
Elstartolt a Start program Mezőkeresztesen
A Mezőkövesdi Kistérség 21 települése közül 16 csatlakozott a kormány által meghirdetett és finanszírozott úgynevezett "Start közmunkaprogramhoz". A 16 település között szerepel Mezőkeresztes is, ahol többszöri halasztás után március 1-én indult a közfoglalkoztatásnak ez a formája. A közfoglalkoztatásra felvett 25 főnek több területen biztosít munkát a város önkormányzata.
Az egész kistérséget tekintve összesen 309 ember foglalkoztatása valósul meg, mintegy 400 millió forintos ráfordítással. Mindez azonban sem kistérség, sem azon belül Mezőkeresztes és a többi csatlakozott település költségvetését nem terheli, mivel a munkabért, annak járulékait, illetve az egyéb kiadásokat teljes egészében fedezi az állami finanszírozás.
690
Szépkiejtési verseny Mezőkeresztesen
A Kossuth Lajos Általános Iskola alsó tagozatos munkaközössége 2012. február 27-én vers és olvasás, március 5-én pedig prózamondás kategóriában várta a versenyezni vágyó alsó tagozatosokat. A két időpontban összesen 46 tanuló szerepelt az intézményből. Valamennyi vers és mese témája a vidámság, a humor volt, így nem csoda, hogy a zsűri tagok arcára sikerült mosolyt csalni a versenyzőknek. A legjobb helyezést elért tanulók képviselik iskolát a térségi szépkiejtési versenyen Mezőnyárádon.
1087
In memoriam Monoki László
Fájdalommal és megrendülve értesülhetett róla mindenki, aki ismerte, hogy február 25-én 57 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Mezőkeresztes Város jegyzője. Monoki László 1955-ben született Mezőkeresztesen. Tanulmányait szülőfalujában és Mezőkövesden végezte, majd Veszprémben az Államigazgatási Főiskolán szerzett diplomát. Ezt követően 1973-tól élete végéig kevés híján 40 évet töltött el a közszférában. Valamivel több, mint 7 évet az igriciek szolgálatában dolgozott, de az eltelt idő többi részét mezőkeresztesi munkája tette ki. 2000 óta volt a település jegyzője egészen haláláig.
1080
Egészséges táplálkozás - előadás Mezőkeresztesen
Ismét az IKSZT adott otthont Mezőkeresztesen egy újabb értékes programnak február 29-én.
Az előadás szervezője, Besenyei István képviselő bevezetőjében elmondta: a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás több munkatársával azt a célt tűzték maguk elé, hogy ez a kistérség legyen az ország legegészségesebb kistérsége. Ennek apropóján kapott meghívást a településre Dr. Sebestény Tamás aki szentistváni és jelenleg Németországban praktizáló orvos, a mainzi Johannes Guttenberg Orvostudományi egyetemem tanára. Az előadót a Művelődési Házban nagy számú érdeklődő fogadta. Az előadás keretében többek között szó esett arról, hogy Magyarországon a vezető halálokok között kiemelkedő helyet foglal el a cukorbetegség, illetve a szív és érrendszeri megbetegedések.
675
A Pillangós csoport a könyvtárban
„Egyszer volt, hol nem volt…”, ez egy folyamatban lévő projekt címe, amelynek során mezőkeresztesi Pillangós csoport pedagógusai, óvodásai kedvenc mesékkel foglalkoznak: Bálint Ágnes: Mazsola mesék, A három pillangó, A vajaspánkó, stb. A meséket többféle módon dolgozzák fel: különféle technikákkal elkészítik a meseszereplőket, báboznak, dramatizálnak, rajzolnak, a mesékhez kapcsolódó verseket, mondókákat, énekeket tanulnak. A mesekönyveket nézegetve merült fel az ötlet, hogy jó lenne elmenni könyvtárba is!
696
Elhunyt Monoki László, Mezőkeresztes Város jegyzője
alt
Mély fájdalommal tudatjuk, hogy Mezőkeresztes Város jegyzője, Monoki László  életének 57. évében, 2012. február 25-én (szombaton) tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Monoki László 2000 júniusa óta volt a település jegyzője. A város saját halottjának tekinti, temetéséről később rendelkeznek.
 
821
Hagyomány és mozgás - táncház a mezőkeresztesi IKSZT-ben
Második alkalommal rendeztek családi táncház programot február 18-án a mezőkeresztesi Művelődési Házban.
A szervezők elsődleges célkitűzése ezeken az alkalmakon, hogy ne csak gyerekeket, hanem felnőtteket és egész családokat is megszólítsanak annak érdekében, hogy megismerkedjenek a néptánccal.
A foglalkozások vezetője Zelei Ferenc tánctanár a Mezőcsáti Népi Együttes tagja, aki minden alkalomra segítőket is hoz magával, illetve alkalmanként más-más magyar tájegység táncaival igyekszik megismertetni a résztvevőket. A szombati alkalommal egy matyó csárdást és egy moldvai táncot tanulhattak meg az érdeklődők.
657
Új Széchenyi Terv - előadás Mezőkeresztesen
Széchenyi Programiroda Nonprofit Kft. elsősorban az Uniós források terhére megvalósított projektek és kiemelt kormányzati programok előkészítésében, menedzselésében, valamint az azokhoz kapcsolódó képzési programok megszervezésében és lebonyolításában vesz részt.
Ennek a programnak a részeként került sor arra a tájékoztató jellegű előadásra, amelyet az észak-magyarországi régió szakemberei tartottak mezőkeresztesen február 17-én. Az előadások célközönségéhez mind a vállalkozók, mind pedig a magánszemélyek hozzá tartoznak, ugyanúgy, mint adott esetben az
önkormányzatok.
612
Mezőkeresztesen megrongálódott a templom
Mezőkeresztesen az erős szél megrongálta a katolikus templom tetején lévő keresztet. A kiérkező tűzoltók segítségével sem sikerült a villámhárítóra felakadt jelképet lejuttatni. Várhatóan alpin technikával, szakértők segítségével sikerülhet majd a mentés. Félő azonban, hogy addik a kereszt elmozdul és kárt tesz az épületben.
706
Egyesületi közgyűlés Mezőkeresztesen
A Mezőkeresztesi Férfikórus Kamaraegyüttes Citerazenekar Egyesület tagjai jöttek össze február 4-én a helyi Művelődési Házban, hogy megtartsák éves rendes közgyűlésüket.
Az egyesület nevéből is kitűnik, hogy két kórust és egy zenekart foglal magába. Az összegyűlt tagságot Tóth Móricz Péter egyesületi elnök köszöntötte. Mivel pedig a közgyűlés évzáró és évnyitó rendezvény is volt egyben, a a kórusok és a zenekar vezetői számoltak be
az elmúlt év fellépéseiről, történéseiről, illetve vázolták az idei év terveit.
662
Keresztesi Kupa
Január 28-án hat csapat részvételével rendezték meg a XXV. Keresztesi Kupát a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében. Az évek óta hagyományos gyermek labdarúgó tornán a házigazdák mellett Bükkábrány, Mezőnyárád, Mezőnagymihály, Szentistván és Vatta fiatal labdarúgói mérhették össze futballtudásukat. A sorsolás után két csoportban folytak a küzdelmek.
710
Ökumenikus imahetet tartottak Mezőkeresztesen

Az egyetemes imahét keretén belül január 18-án gyűltek össze a katolikus és református hívek Mezőkeresztesen a római katolikus templomban, hogy közös istentiszteleten vegyenek rész, amelyet Hajdu Ferenc és Hajdu Ferencné helyi református lelkipásztorok vezettek.
2012-ben a Krisztusban való hit átformáló ereje köré szerveződött az imahét, ezen belül kiemelt szerepet kapott az egyház látható egységéért folytatott imádkozás.

500
Vállalkozói Klub indult Mezőkeresztesen

A mezőkeresztesi művelődési ház az új évben is számos programmal várja az érdeklődőket. Folytatódnak a már megkedvelt programok, de újdonságokkal is találkozhatunk a kínálatban. Ezek egyike a vállalkozói klub, amely az elmúlt héten indult útjára a művelődési ház szervezésében.
A klub létrehozásában a szervezőket az is motiválta, hogy a városban jelenleg még nincs egy olyan adatbázis, amit bárki bármikor elérhet, hogyha pl. a háztartásban felmerülő probléma miatt szakemberre van szüksége. Éppen ezért a közeljövőben ezt az adatbázist szeretnék összeállítani és a lakosság rendelkezésére bocsájtani.
Ezen kívűl a klub célja, hogy a vállalkozókat megismertesse egymással, tapasztalatot cseréljenek, tanuljanak a másiktól. A szervezők terve szerint minden hónapban lenne egy olyan előadás is, amikor többek között pénzügyi, jogi ismeretekről kaphatnának tájékoztatást az érdeklődők.
Január 13-án, a klub nyitórendezvényén a Dél-Borsodi Értéktárat mutatta be a létrehozó Dél-Borsodi Leader Egyesület képviseletében Murányi Norbert.
Ez szintén egy - mostmár folyamatosan gyarapodó - adatbázis, az egyesület honlapjának keretein belül a térség helytörténeti ismereteit, épített örökségét, a hagyományőrzőket, a zenekarokat, a különleges hobbikat, a képzőművészeket, a népi mesterségeket és a természeti értékeket is megtalálhatjuk.
Tulajdonképpen mindenki számára egy saját kis honlapot hoztak létre, amelyet díjmentesen készítettek el és tartanak karban az egyesület munkatársai. Folyamatosan térképezik fel a fenti kategóriákba illeszkedő ismereteket, embereket, csoportokat, de természetesen szívesen várják a jelentkezőket, akik tevékenységük révén bekerülhetnek Dél-Borsod értéktárába.
A témával hamarosan bővebben is foglalkozunk a Bükkaljai Mozaik jövő heti műsorában.

551
A Lármafa Együttes járt a mezőkeresztesi óvodákban
Térségünk óvodáiban és iskoláiban gyakori vendégek a Lármafa Együttes tagjai. A nagyobb gyerekek már név szerint is ismerik Gábor bácsit aki mindig valami újdonsággal lepi meg a kis nebulókat.
Előadásaikban fontos szerepe van a zene és daltanulás mellett a mozgásnak is, hiszen minden egyes alkalommal közösen táncolnak is a csöppségekkel.
Nemvolt ez máshogy január 11-én sem Mezőkeresztes óvodáiban. Először a Szentistván úti óvoda gyermekei ismerkedhettek meg a régi hagyományos lakodalom mozzanataival, majd ezt követően a József Attila úti óvodások is belecsöppentek a vigadalomba.
566
Olcsó és maradandó - póló festés Mezőkeresztesen
Újabb ötlettel álltak elő a mezőkeresztesi IKSZT szervezői február 7-én délután, hogy a szülőknek és a gyerekeknek egyaránt hasznos délutáni elfoglaltságot nyújtsanak.
Miközben a háttérben ádáz csocsó és pingpong meccsek zajlottak, az erre a célra kirakott asztaloknál az érdeklődők egyedi mintájú pólókat festhettek maguknak, vagy akár ajándékként másnak is. Nem csak a minta volt azonban egyedi minden pólón, hanem az elkészítés technikája is, amelyet a foglalkozást vezető egyik szülő dolgozott ki erre a célra.
994
Szomolya top
Cikk címe Találatok
Átadták a Integrált Közösségi és Szolg. Teret Szomolyán

alt

Befejeződött az önkormányzati tulajdonban lévő, a Polgármesteri Hivatal mellett álló épület felújítása Szomolyán, amely az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér funkció ellátását szolgálja a jövőben a településen.
A július 6-án 10 órától rendezett átadó ünnepségen az épületet ünnepélyesen Fekete Cseresznye Szolgáltató Központ névre keresztelték.
A beruházás keretében egy olyan épület készült el a kivitelezés megkezdését, 2011. május 19-ét követő közel egy évben, amely hármas funkciót kínál elsősorban a helybelieknek, de akár a Szomolyára látogatóknak is: egyrészt könyvtárként, információs központként, másrészt a civil szervezetek otthonaként, közösségi térként szolgálja majd a települést. Harmadrészt pedig helyi vállalkozások, elsősorban szolgáltatók számára teremt lehetőséget arra, hogy az önkormányzattól bérbevett helyiségekben végezhessék tevékenységüket.
A funkciókat tekintve – többek között - könyvtár- és olvasóterem, internetelérést és egyéb informatikai szolgáltatásokat nyújtó számítógépes terem, a helyi civil szervezetek igényeit kiszolgáló próbaterem, továbbá bérelhető irodahelyiségek és egy, a helyi termelők által termelt vagy készített termékek árusítására és bemutatására bolthelyiség került kialakításra a teljes körűen felújított, a kor elvárásainak megfelelő épületben. A református gyülekezettel kötött megállapodás alapján a hívők részére, istentiszteletek és egyéb alkalmak megtartására is rendelkezésre áll majd egy helyiség.
Továbbá teakonyha, mosdó, pelenkázó és egyéb kiszolgálóhelyiségek állnak az ide látogatók és az itt dolgozók rendelkezésére.

 
1987
Bogács top
Cikk címe Találatok
Megújul a Bükkalja Általános Iskola
Megújul a Bükkalja Általános Iskola. Mintegy 90 millió forintos energetikai beruházás zajlik Bogácson. A község önkormányzata 2011 tavaszán nyújtotta be terveit a fejlesztésre, „A Bogácsi iskola energetikai fejlesztése” címmel a KEOP -4.9.0 pályázatra. Az iskola a 1980-as évek elején épült. Az évek során többször átalakították, illetve bővítették, azonban a nyílászárók és a fűtési rendszer lényegében változatlan maradt. Az épület rekonstrukciós munkálatait június 26-án kezdték meg a melléképületek nyílászáróinak cseréjével. A kivitelező a projekt keretében minden külső nyílászárót lecserélnek, ami 400 négyzetméter felületen összesen 100 nyílászáró szerkezet cseréjét jelenti. A pályázat keretén belül sor kerül még külső homlokzati szigetelésre,a radiátorok szelepének a cseréje valósul meg, illetve egy szolár rendszer fog elkészülni az iskola épületén kazáncserével egybekötve. A felújítási munkálatok az ütemtervnek megfelelően haladnak, így az épület átadásának határidejére, azaz augusztus 30-ára teljes egészében befejeződhet az oktatási intézmény energetikai korszerűsítése.
1956
Kamra mustra és kocsonyaverseny Bogácson

2012.január 21-én rendezi meg a Bogácsi Önkormányzat ezt a hagyományteremtő rendezvényt, az I. Falusi Kamra Mustrát.
A kamra mustra tulajdonképpen egy falusi spájz (éléskamra) bemutatása a nagyközönség felé úgy, hogy a hagyományokat a régies ízeket megőrizzük és átadjuk a mai ifjúságnak azzal, hogy ők is továbbadják ezen értékeket így valódi hagyományőrzést és gasztronómiai értékmentést tudunk végezni az utókor számára.
1420
Tibolddaróc top
Cikk címe Találatok
Iskolafelújítás Tibolddarócon
Bruttó 108 millió forint értékű fejlesztés valósul meg Tibolddarócon az általános iskolában. A beruházás keretében megtörténik az oktatási intézmény energetikai rekonstrukciója. A fejlesztéssel érintett iskola több mint 50 éve épült, azóta ilyen jellegű komplex átalakítás nem valósult meg az épületen. Pedig régóta szükséges a korszerűsítés az energiaszámlák csökkentése érdekében. A mostani beruházás remélhetőleg egy 40-50% -os megtakarítást jelent majd az intézménynek. A június 23-án megkezdett munkák tartalmazzák a teljes külső szigetelési feladatok elvégzését, nyílászáró cseréket a régi, az új épületben, valamint a konyha és étkező részben. Megtörténik még a födémek szigetelése, valamint a fűtési rendszer cseréje, felújítása, a kazánok cseréje. Megújuló energiaforrások felhasználása, nevezetesen napkollektorok telepítése. A munkálatok befejezése augusztus végére várható. Már elküldésre is kerültek a szeptember másodikára tervezett ünnepélyes átadó meghívói, tájékoztatott minket Harai Istvánné, polgármester.
626
Jótékonysági felhívás
alt
Tibolddaróc Község Önkormányzata a 2012. február 21-én történt tűzeset miatt súlyos anyagi kárt szenvedett és eddigi lakhatási feltételeit elvesztő 4 gyermekes Herceg család megsegítésére adománygyűjtést szervez.
Az Önkormányzat a család elemi életfeltételeinek biztosításához várja a pénzbeni és természetbeni adományokat. A pénzbeni adományok Hercegné Bráz Éva nevére, a BORSODTAKARÉK Takarékszövetkezetnél nyitott 55100179-12171596 számú számlára utalhatók át vagy fizethetők be. A természetbeni adományokat a Polgármesteri Hivatalban gyűjtjük (3423.Tibolddaróc, Széchenyi út 1. sz. alatt).
 
565
Csincse top
Cikk címe Találatok
Rajzkiállítás Csincsén
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda Csincsei Tagóvodája rajzkiállítást szervezett a Föld Napja alkalmából. A megnyitóra április 21-én került sor a csincsei művelődési házban. A rendezvényről Czirják Károlynét az intézmény vezetőjét kérdeztük.
2083
Harsány top
Cikk címe Találatok
Megújult, modern könyvtárat használhatnak a harsányiak


A közelmúltban átalakított és teljességében új arculatot kapott valamikori iskolaépületben kapott helyet Harsány község új közösségi könyvtára. Nem csak maga az épület lett azonban modernebb, szélesebb igényeket kiszolgáló színfoltja a községnek, hanem maga a könyvtár is: IKT eszközök, szoftverek és integrált könyvtári szoftverrendszer került beszerzésre a TIOP-1.2.3-11/1 pályázat elnyerésének köszönhetően.
Ez év tavaszán Harsány önkormányzata sikeres pályázatot nyújtott be az Új Széchenyi Terv keretében meghirdetett TIOP-1.2.3-11/1 kódszámú, "Könyvtári szolgáltatások összehangolt infrastruktúra-fejlesztése – Tudásdepó Expressz támogatására” című pályázatra, „Harsány Községi Könyvtár infrastruktúra fejlesztése” címmel.
Az elbírálás sikere után 8 millió forintot költhetett a település a helyi könyvtár fejlesztésére. Maga a pályázat 100%-ban támogatott volt, a teljes összeget a kiíró biztosította.
Korunk elvárásainak megfelelően a könyvtár helységei mára a legszélesebb igényeket is kielégítik. Az említett összegből hat darab használói számítógép került beszerzésre, természetesen a hozzájuk tartozó perifériákkal, egérrel, billentyűzettel, LCD monitorral együtt. A nagy teljesítményű asztali PC-k lehetőséget kínálnak minden látogatónak az internet korlátlan és költségmentes használatára. Azok pedig, akik erre igényt tartanak, egy szintén újonnan beszerzett, nagy teljesítményű multifunkcionális nyomtató segítségével vethetik papírra dokumentumaikat, amely a nyomtatás mellett fénymásolásra, szkennelésre is lehetőséget biztosít. Ezen kívűl egy szervert, külső illetve hálózati adattárolókat, szünetmentes tápegységeket is vásároltak a támogatásból.
A biztonságos és eredményes munkát a számítógépekre telepített szoftverek biztosítják. Ezek között szerepel többek között HTML szerkesztő, CD-DVD író, PDF szerkesztő és vírusvédelmet ellátó program is.  

1518
Új szupermarket nyílt Harsányban
Modern, színvonalas 600 négyzetméter alapterületű, parkolókkal ellátott áruházat adott át Szabó Gergely polgármester és Tóth László vezérigazgató december 7-én Harsányban.
A vásárlók nagy örömmel és megelégedéssel vették birtokba az új szupermarketet. Az átadón a polgármester hangsúlyozta, hogy az új bolt létesítése a legjobb bizonyítéka annak, hogy az önkormányzat megfelelő befektetői környezett mellett vállalkozásbarát gazdaság politikát folytat, mellyel ösztönzi a munkahelyteremtést. Arra törekszik, hogy minél színvonalasabb szolgáltatások álljanak a helyiek rendelkezésére.
1006
Több százmillió forintos fejlesztés Harsányban
alt
Munkagépek, állványok, brigádok, és számos dolgos kéz jellemzi Harsány mindennapjait. Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően 5 új szegélykővel ellátott út épül a településen. Az utakhoz tartozó vízlevezető árkok is megújulnak, és több száz méteren burkolttá válnak.
Bővül és megújul a Közösségi Ház is. A régi iskolaépületből kialakított közösségi és kulturális centrumban megtálalható lesz a teleház és könyvtár mellett egy galéria, egy közösségi terem, valamint itt kap majd helyet a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat is.
 
980
Újabb iskolafejlesztés Harsányban
A végéhez közeledik a harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda fejlesztése, felújítása. A szeptemberi tanévkezdésre befejeződő beruházásra 85 millió forintot nyert uniós pályázaton a település, amelynek iskolája az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján elnyerte a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerést, az Ökoiskola címet. A beruházás az iskola, az óvoda és a tornaterem nyílászáróinak cseréjét, az épületegyüttes szigetelését, valamint egy zöldenergián alapuló fűtésrendszer kiépítését foglalja magában. A felújítást végző cég szakemberei 86 db ablak, 10 db ajtó cseréjét, 2db100kw-os faaprítékkal működő kazán, 1568 méter fűtéscső, 116 db radiátor és 12 db, 60 m2 összfelületű napkollektor beépítését végzik el.
1692
Újabb iskolafejlesztés Harsányban
Megkezdődött a harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola és Napköziotthonos Óvoda újabb nagyszabású fejlesztése, felújítása. Az önkormányzat, mint fenntartó 2011-ben 56 millió forintból újította fel az oktatási intézmény belsejét, melyet az idén több mint 100 millió forintos energetikai korszerűsítés követ.
A beruházás az iskola, az óvoda és a tornaterem nyílászáróinak cseréjét, az épületegyüttes szigetelését, valamint egy zöldenergián alapuló fűtésrendszer kiépítését foglalja magában. A felújítást végző cég szakemberei 86 db ablak, 10 db ajtó cseréjét, 2db100kw-os faaprítékkal működő kazán, 1568 méter fűtéscső, 116 db radiátor és 12 db, 60 m2 összfelületű napkollektor beépítését fogják elvégezni a közeljövőben.
Az oktatás fejlesztése a szakmai munkára is kiterjed, Harsányban, hiszen az intézményben 2011. szeptembertől elindult a mára már a diákok és a szülők körében egyaránt nagy népszerűségnek örvendő Ökoiskola program, melynek sikerét jól tükrözi, hogy az iskola az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Vidékfejlesztési Minisztérium döntése alapján elnyerte a hazai közoktatásban a fenntarthatóságért adható legmagasabb állami elismerést az Ökoiskola címet.
1147
8 millió könyvtárfejlesztésre Harsányban
A Községi Könyvtár informatikai fejlesztésére nyert 8.000.000 forint támogatást Harsány Község Önkormányzata. A projekt célja a községi könyvtár mai kor elvárásai szerinti működését biztosítani, modern informatikai eszközállomány beszerzésével és szolgáltatásbővítéssel.
A projekt keretében IKT eszközök és szoftverek, kiemelten integrált könyvtári szoftverrendszer kerül beszerzésre. A támogatásból beszerzésre kerülő a könyvtárhasználók számára fenntartott, Internet elérést biztosító számítógépek száma 6 db, a könyvtári rendszer működését segítő, a számítógépek száma 2 db, köztük egy hordozható számítógép a hozzá kapcsolható projektorral. A fogyatékossággal élők könyvtárhasználatát segítő eszközök közül 1 db fejegér szettet kerül beszerzésre. A fejlesztéssel a Községi Könyvtár egy modern 21. századi intézménnyé alakul át.
1008
Harsányi hírek - 2012. május
A harsányi iskola lesz a központ
 
Oktatási tanácskozás színhelye volt Harsány Közösségi Háza 2012. április 27-én. Bogács, Bükkábrány, Kistokaj és Harsány községek részéről polgármesterek és intézményvezetők vettek részt azon a találkozón, melyen az megismerkedhettek a közeljövő oktatást segítő, tehetséggondozással foglakozó pályázati lehetőségeivel, valamint a harsányi iskolában szakértők által kidolgozott, a Köznevelési Törvénnyel összhangban lévő, „Zene benned van" című pedagógiai módszerrel.
A tervek szerint szeptembertől induló mintaprojekt keretében a népzene, a néptánc és a néprajz segítségével erősíthetjük a nemzeti identitástudatot és a hagyományok tiszteletét. A több iskolát tömörítő mintaprojekt központja a harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola lesz.
 
Takácsné Oczela Csilla intézményvezető
1182
Vetőmagosztás Harsányban
Harsány Község Önkormányzata más sikeres országos program mintájára, a Szociális Földprogrammal összhangban 2012. április 11-én vetőmag-csomagokat osztott szét a Foglalkoztatást Helyettesítő Támogatásban (FHT) részesülők között, akiknek havi jövedelme 22.800 Ft. A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei település vezetésének célja, hogy a pénzbeli segélyezés helyett természetbeni juttatásokkal (tűzifa, vetőmag) segítse elő, a munkával való önfenntartást, ösztönözze az öngondoskodást, ezzel javítva az érintettek szociális helyzetén, megélhetési körülményein. Gondos munkával a kiosztott vetőmagokból több 10 ezer forint értékű élelmiszer alapanyag termelhető meg.
A kiosztott vetőmag-csomag sárgarépa, petrezselyem, zöldborsó, bab, uborka, hagyma, saláta, retek vetőmagot, illetve vetőburgonyát tartalmazott.
1037
Víz Világnapja a harsányi általános iskolában
Öko iskolai programjaink részeként iskolánkban 2012. március 24-én emlékeztünk meg a víz világnapjáról.
Reggel minden tanulónk kék ruhában érkezett az iskolába, ezzel is felhívtuk a figyelmet a víz fontosságára. Az első órákban az osztályfőnökök vezetésével vízi élőlényeket készítettek a diákok. Ezekkel díszítették föl az aulában található papírakváriumot.
Ezt követően játékos feladatok színesítették a programot: mocsárjárás, célbadobás, halkereső verseny, daltanulás, a víz körforgásának eljátszása. A vízvédelemmel kapcsolatos ismereteikről is számot adtak, mert ügyesen válaszoltak a villámkérdésekre. Ezután tanácsokat kaptak, hogy miért és hogyan kell takarékoskodni a vízzel.
1587
Mezőkövesd top
Cikk címe Találatok
Takács István tárlat Mezőkövesden
Újabb ékkővel gazdagodott a matyó örökség. Ünnepélyes keretek között megnyitották a Takács István alkotásaiból nyílt állandó kiállítást Mezőkövesden. A Városi Galériában megrendezett ünnepséget december 14-én bonyolították le.

Takács István festőművész a 20. század egyik kiemelkedő magyar alkotója. Takács István munkásságát dicséri egyebek mellett az Egri Bazilika kupolafreskója, valamint a Szent László templom freskóinak megalkotása. A művész festményei, illetve freskói elsősorban Északkelet- Magyarországon, valamint a fővárosban találhatóak meg.

1400
Mezőkövesdi hírek - 2012. október 8.
Lezárult a TIOP pályázat

Lezárult a mezőkövesdi iskolák informatikai infrastruktúra fejlesztését célzó pályázat. A projekt záró rendezvényét a közelmúltban szervezték meg.
A TIOP 1.1.1-07/-es számú, az Európai Szociális Alap által 100 %-ban finanszírozott pályázat keretében a kedvezményezett Mezőkövesd Város Önkormányzata, mint gesztor 77.191.134 forintot nyert a mezőkövesdi iskolák informatikai fejlesztésére. Ebből nettó 61.752.955 Ft értékű eszközbeszerzést valósíthattak meg.
A projektben a Mezőkövesdi Általános és Alapfokú Művészeti Iskola, Pedagógiai Szakszolgálat minden mezőkövesdi és vidéki tagintézménye, a Széchenyi István Szakképző Iskola és a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola vett részt.

1571
Tour de Mezőkövesd
Ötszáz kerékpáros, 350 gyalogló, valamint 70 kisgyermek vett részt az idei, immár nyolcadik alkalommal megrendezett Tour de Mezőkövesden.
Az esős, hűvös időjárás ellenére nagy sikerrel zárult a rangos sportesemény. Az elmúlt évekhez hasonlóan újra a kerékpárosok és a gyalogosok vették birtokukba Mezőkövesd főterét, főutcáját. Az Életmódváltók, az Ódor Kerékvár, a Progressio Bt, Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft., mint szervezők ez alkalommal is változatos programmal várták a rendezvényre látogatókat.
1678
Mezőkövesdi hírek - 2012. szeptember 11.
A 40. Hajdu kötet

Megjelent Hajdu Imre, író-újságíró legújabb, sorrendben 40. kötete Jónás könyve címmel. Az irodalomkedvelők szeptember 10-én, a mezőkövesdi Könyvtárban megrendezett bemutató keretében ismerkedhettek meg a bogácsi születésű író új könyvével.
A kötet az egykor Szentistvánon és Mezőkövesden katonsákodó, Honvéd Trencsényi SE-ben futballozó Jónás Sándor, a későbbi sikeres üzletember-vállalkozó kalandoktól, tragédiáktól sem mentes, újrakezdésekkel teli élettörténetét adja közre. A könyv interjú formátumban készült. Az író Hajdu Imre célja az volt a kötet megírásakor, hogy Jónás Sándor rögös életének bemutatásán keresztül felhívja a figyelmet arra, hogy bárhogy is alakul az ember sorsa, mindig folytatni kell, küzdeni kell.

1536
Mezőkövesdi hírek - 2012. szeptember 6.
Nyert az Egri úti Tagóvoda fejlesztésére beadott pályázat

Három csoportszobával, tornateremmel, egészségügyi helyiségekkel bővül a közeljövőben az Egri úti Tagóvoda. A fejlesztésre az Önkormányzat mintegy 200 millió forint európai uniós támogatást nyert.
Az Önkormányzat a közelmúltban pályázatot nyújtott be az Egri úti Tagóvoda fejlesztésére, illetve bővítésére. Az európai uniós projekt sikeréről az elmúlt héten értesült a városvezetés.

1451
Mezőkövesdi hírek - 2012. augusztus 23..
Pap János díszpolgár lett

Pap János lett Mezőkövesd díszpolgára a város képviselő-testületének döntése értelmében ebben az esztendőben. A Pro Urbe díjat Laczkó Pető Mihály, valamint Holdoner István vehette át. A kitüntetéseket az augusztus 20-án megrendezett városi ünnepség keretében kapták meg a jutalmazottak dr. Fekete Zoltán polgármestertől.
Pap János a rendszerváltás után, 1990 és 1994 között volt településünk első polgármestere, így az általa vezetett képviselő-testület nevéhez fűződik a közigazgatás helyi átszervezése. Pap János a közéleti tevékenység mellett a kulturális életben is kiemelkedő munkát végzett a Matyóföldi Alkotók és Művészetpártolók Egyesületének vezetőjeként, továbbá aktívan részt vett például a Matyóföld Periodika szerkesztésében.

1428
Mezőkövesdi hírek - 2012. augusztus 8..
A népi hagyományok hétvégéje

Idén is nagy sikert aratott a Matyóföldi Folklórfesztivál Mezőkövesden augusztus 3-a és 5-e között. A több évtizedes hagyományra visszatekintő nemzetközi rendezvény az elmúlt évekhez hasonlóan külföldi esttel kezdődött a Táncpajtában. A gálán három határon túlról érkezett néptáncegyüttes lépett a színpadra. A romániai Zilah városából érkezett Meszes Néptáncegyüttes mellett, a „SARI” Ének és Táncegyüttes szórakoztatta a közönséget, akik a lengyel testvérvárosunkból, Zory-ból látogattak el Mezőkövesdre. A folklórfesztivál legtávolabbról érkezett vendégei, a spanyol Jáén városából látogattak el a településre. Az Andalúz vidéket képviselő Lola Torres Tánccsoport szintén nagy sikert aratott a vendégek körében. Az estet a nemzetek táncháza zárta.

1299
Mezőkövesdi hírek - 2012. június 27.
Megkezdődött a szennyvízberuházás

Mintegy kétmilliárd forintból megépül a csatornarendszer befejező üteme Mezőkövesden. A városközpontot érintő beruházásnak köszönhetően 100%-os lesz a szennyvízrendszer kiépítettsége a településen. A fejlesztés három ütemben valósul meg, ugyanis a Keleti és a Nyugati területek teljes kiépítése után a középső régióban is elkezdődhettek a munkálatok. Mezőkövesd Önkormányzata a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán sikeresen szerepelt 2007-ben, így városunk az 1 982 592 733 Ft összértékű fejlesztéshez 685 203 823 Ft-ot nyert el támogatásként az Európai Uniótól. A projekt az EU támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg.

1506
Mezőkövesdi hírek - 2012. június 21.
Mágnesesség a gyógyításban

Regionális klubnapot szervezett a Mozgássérültek Mezőkövesdi Egyesületének SM klubja Mezőkövesden. Az összejövetel keretében a mágnesesség gyógyhatásait ismerhették meg az érdeklődök június 16-án.
A Rózsa Panzióban megrendezett eseményen Gáspár László, az SM klub vezetője köszöntötte a jelenlévőket, majd Dr. Guseo András ideggyógyász és pszichiáter előadását hallgathatták meg a résztvevők, aki az elektromágnesesség gyógyászatban betöltött szerepéről osztotta meg gondolatait. A szakorvos a mágnesesség története mellett többek között beszámolt azokról a kutatási tapasztalatokról és eredményekről, melyeket az elektromágneses gyógyítás területén végzett. Az előadásból kiderült, hogy az elektromágneses energia számos betegségnél hatékonyan segíti a gyógyulást és miután a kezeléseknek nincsenek mellékhatásai egyre szélesebb körben alkalmazzák.

1583
Mezőkövesdi hírek - 2012. május 30.
Városi Gyermeknap

Játszósátorral, ugrálóvárral, arcfestéssel várták a kicsiket az idei Gyermeknapon Mezőkövesden. Május 27-én több száz gyermektől volt hangos a Kavicsos-tó és Szabadidőpark.
Mint minden esztendőben idén is színes programkavalkáddal várták a gyermekeket ezúttal a Kavicsos-tó partján. A legkisebbek játszhattak a kabócás játszósátorban, mesét hallgathattak a Maszk Egyesület sátrában, de különböző madárkákat készíthettek hurkapálcikából, papírból, színezhettek, rajzolhattak. Sok gyermeket megmozgatott az ugrálóvár és a trambulin.
A nap során a rendőrség is bemutatót tartott, ahol ki lehetett próbálni, fel lehetett ülni a rendőrmotorokra, KRESZ-tesztet tölthettek ki a vállalkozó kedvű csemeték, valamint rendőrségi fegyvereket láthattak, illetve megsimogathatták a speciális kiképzést kapó kutyusokat is. De az állatszerető gyerekek a lovaglást is kipróbálhatták.

1362
Mezőkövesdi hírek - 2012. május 21.
Útkarbantartás Mezőkövesden

Útkarbantartási és útjavítási munkálatokat végeznek Mezőkövesden. A dél- borsodi város önkormányzata önerőből hajtja végre az úthálózat rekonstrukcióját.
Az önkormányzat kezelésébe tartozó úthálózat felújítási munkálatait minden évben elvégzik városunkban. A rekonstrukciós feladatokat az útfelület természetes elhasználódása, valamint a téli fagykárok miatt kialakult úthibák miatt hajtják végre. Az úthálózat felmérését és a kivitelező kiválasztását követően április közepén kezdték meg az útjavítási munkálatokat a szakemberek. A rekonstrukció csak azokat a területeket érinti, ahol a szennyvízhálózat már kiépült, mivel a város középső részén július elején megkezdődik a csatornarendszer építése. „A munkálatokat elsőként a városközpontban a Mátyás király úton és a rácsatlakozó fontosabb utakon kezdtük el. Ezeken a területeken nagyságrendileg 90%-ban elvégeztük az útjavítást.” – emelte ki Vígh Henrik, a Városüzemeltetési Iroda vezetője.

1413
Mezőkövesdi hírek - 2012. május 4.
Átadták az új gyártócsarnokot

Átadták a mezőkövesdi Modine Hungária Kft. új 5400 m2 területű gyártócsarnokát, amely révén az 1991-ben Mezőkövesden megalapított cég újabb 140 embernek ad munkát.
A Modine Hungária Kft. tavaly, 2011. márciusában kezdte meg az 5 400 m2 területű gyártócsarnok építését, mely egy 10 millió Eurós beruházás keretein belül valósult meg. Az elkövetkezendő öt évben a forgalom megduplázásával számolnak, s a mezőkövesdi dolgozói létszámot a jelenlegi 400 főről 540 főre kívánják bővíteni. Az emissziós normák szigorodásával a Tier IV és EURO 6 szabványok követelményeit teljesítő motorok gyártását fogják az új egységben végrehajtani. A beruházás megvalósulása lehetőséget nyújt egy modern üzemben a világszínvonalú termékek sorozatgyártására. Az új termékek a kipufogógáz visszahűtését végzik majd Daimler, Deutz és MAN haszonjármű motorokban.
Az 5 kontinensen jelen lévő Modine mezőkövesdi vállalata ezzel a beruházással nemcsak a város, hanem a térség, a megye, de a régió egyik legmeghatározóbb cégévé nőheti ki magát, mindamellett, hogy újabb 140 ember számára nyújt megélhetési lehetőséget.

1540
Mezőkövesdi hírek - 2012. április 2.
Eredményes a startmunka-program

Járdát építenek, patakmedret takarítanak, földutakat tesznek rendbe azok a munkások, akik a startmunka program keretében dolgoznak Mezőkövesden. A dél-borsodi településen e lehetőség révén mintegy 115 fő jutott értékteremtő munkához.
Március 1-jével Mezőkövesden is elindult a Startmunka-program. E hónap első napján 115 fő vette fel a munkát, vett részt a munkavédelmi és balesetvédelmi oktatáson és vette át munkaruháját és a szükséges eszközöket. Azóta eltelt közel egy hónap alatt látványos, értékes eredményekről lehet beszámolni.
„Jelenleg a program résztvevői a Jegenyesoron járdát építenek, a Katonai úton és több út környékének rendbetételét, takarítását végzik, valamint a Pece-patakot takarították ki. A későbbiekben pedig a földutakat teszik majd rendbe, illetve a csapadékvíz-elvezetési munkákban is részt vesznek.” – mondta dr. Fekete Zoltán polgármester.

1443
Uniós forrásból valósult meg a Kánya-patak rekonstrukciója
Befejeződött az uniós forrásból megvalósuló Kánya patak rekonstrukciója. A nagy volumenű beruházás 2011. június elején indult el és 2012. év elejére elkészült.
Mezőkövesd Város Önkormányzata még 2010-ben nyújtott be pályázatot „Kánya-patak középső szakaszának rekonstrukciója” címmel, amelyen sikeresen szerepelt településünk. A projekt a Magyar Állam és az Európai Unió támogatásával jöhetett létre. A beruházás összköltsége 536 millió forint, amelyből 482 millió forint pályázati forrás. Az összköltség 10%-át pedig az Önkormányzatnak kellett biztosítania önerő formájában, amelyhez az uniós önerős pályázaton 32 168 654 nyertünk.
1216
Mezőkövesdi hírek - 2012. március 19.
Testvérvárosi látogatás

24 fős delegáció érkezett lengyel testvérvárosunkból, Zoryból Mezőkövesdre március 12-én.
A lengyel vendégek elsőként március 13-án kedden mutatkoztak be a mezőkövesdiek előtt. A délelőtt során Zory karatecsapata, valamint a kövesdi Shotokan Karate Egyesület tartott bemutatót a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában.
A délután során elsőként a Zory város múzeumával ismerkedhettünk meg, amely a helytörténeti gyűjtemény mellett a színes és gazdag afrikagyűjteményéről híres.
A Żory Museum helytörténeti részlegében az ősök történetét, életvitelét igyekszik bemutatni a kiállítás, ahol egyebek mellett a konyha, a szobák berendezése, kellékei, eszközei láthatóak.
Egy másik szobában pedig szilézia mezőgazdasági világáról tudhat meg az érdeklődő. Emellett rangos helyet foglal el a múzeumban az európaszerte híres afrikagyűjtemény is.

1325
Mezőkövesdi hírek - 2012. február 22.
Már a finisben

Végéhez közelednek a Városi Galéria felújítási munkálatai Mezőkövesden. Az épület színezését és a külső még hátra lévő betonozási munkálatokat később, az enyhébb időjárás mellett tudják majd kivitelezni.
Mezőkövesd Város Önkormányzata „Vonzó és élhető városi környezet kialakítása Mezőkövesden” című pályázatán belül megszépül a Városi Galéria. A Galéria a Magyar Állam és az Európai Regionális Alap támogatásával új, korszerűbb, impozáns külsőt kap. A kivitelező, Wiktori Kft. ősszel vonult fel az érintett területre és kezdte el a felújítási munkálatokat.
Elvégezték a belső bontási feladatokat, új udvari támfalat építettek, megújult az ingatlan tetőszerkezete, valamint teljesen új elektronikai és gépészeti vezetékelés valósult meg az épületben. Emellett újracsiszolták és újralakkozták a termek parkettáját, és belül is új festést kapott a Galéria.
A rekonstrukciós munkálatok a végéhez közelednek, hiszen az épület belső munkálatai apróbb javítások után befejeződnek.

1546
Mezőkövesdi hírek - 2012. február 7.
Pulmonológiai tanácsadás

Új, rendhagyó szolgáltatást kínál a mezőkövesdi Városi Rendelőintézet az egészségügyben dolgozó kollégáknak, a betegeknek és hozzátartozóiknak.
Február 1-jével egy új kezdeményezés indult el a Rendelőintézetben működő szakrendelések keretében, amely révén az egészségügyi intézmény a lakosság, a betegek felé szeretne nyitni.
A diabetológiai szakellátás keretében már régóta jól működő tanácsadás mintájára a pulmonológiai szakrendelésen is egy hasonló tájékoztató fórumot szeretnének létrehozni a Rendelőintézetben, az egészségügyben dolgozók, valamint a betegek hozzátartozói számára. A tüdőgyógyászaton tapasztalták, hogy sokan, aki inhalatív terápiát alkalmaznak, asztmások, vagy krónikus légzőszervi megbetegedésekben szenvednek, nem tudják megfelelően használni a különböző sprayket, pipákat, így nem érik el a kívánt legjobb hatást, a leghatékonyabb kezelést. Ebből adódott az ötlet, hogy a szakrendelés munkatársai segítségképpen nyissanak a szakdolgozók és a lakosság felé, hogy alkalmanként, időközönként szükség esetén több alkalommal is tanácsadásokat szervezzenek, ahol megtanítják a betegeknek ezeket az eszközöket helyesen használni, valamint egyéb életvezetési tanácsokat, segítséget adjanak nekik az egészségmegőrzés, az állapotmegőrzés érdekében.
Az első ilyen tanácsadást február 28-án fél háromtól rendezik meg a Városi Rendelőintézet tüdőgondozó épületében. Erre és a jövőbeni találkozókra, alkalmakra a szakemberek mind a betegeket, mind a hozzátartozóikat várják, azonban kérik, hogy a helyszínek behatárolt kapacitására, a foglalkozások személyre szabottságára való tekintettel előre jelentkezzenek be ezekre a tájékoztató fórumokra. Az előadásra telefonon időpont kérhető a 49/505-304 telefonszámon hétfőtől csütörtökig 13-15 óra között.

M. Zs.

1406
Mezőkövesdi hírek - 2012. január 31.
Kovács István az Év Vállalkozója

Kovács István, a Mezőkövesden működő Kovács Kft. ügyvezető-tulajdonosa Év Vállalkozója díjat kapott a december 2-án megrendezett Vállalkozók Napján Budapesten.
A Művészetek Palotájában megszervezett Vállalkozók Napján a VOSZ megyei szervezetéből hárman részesültek kitüntetésben kiemelkedő vállalkozói tevékenységük elismeréséül. A mezőkövesdi cég, a Kovács Kft. ügyvezető-tulajdonosa és Nagy Ferenc, a Tiszacash Zrt. vezérigazgató-tulajdonosa az Év Vállalkozója díját kapta meg, míg Szabó János, a  Novico Szervező és Tanácsadó Kft. ügyvezető-tulajdonosa a Nemzetgazdasági Minisztérium Magyar Gazdaságért Díját vehette át az ünnepség keretében.

M.Zs.
1414
Mezőkövesdi hírek - 2012. január 24.
Szerelmem, Erdély

Rékasi Károllyal találkozhatott a mezőkövesdi közönség január 23-án a Közösségi Házban a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A színész rendhagyó megoldásokkal tarkított Szerelmem, Erdély című önálló estjében Wass Albert emigrálása utáni, megkapaszkodásával járó gyötrelmeit, és az íróban dúló érzéseket mutatta be.

Az összeállítás középpontjában a második világégés után imádott Erdélyéből menekülni kényszerülő, életének nagyobbik felét emigrációban élő író lelki és szellemi vívódásait, a megkapaszkodással járó gyötrelmeket igyekszik bemutatni.
Az előadóest „cselekménye” az 50-es évek elején, Amerikában kezdődik. A fő gondolati ív az író életében meghatározó szerepet játszó asszonyokhoz írott levélrészletek montázsából épül fel.
Felesége és öt gyermekének édesanyja Siemers Éva. Wass Albert 1952 tavaszán Amerikából elválik tőle, és még ugyanebben az évben házasságot köt Elizabeth McClainnel, aki korábban a tengerentúlon szeretettel fogadta. A harmadik nő – valószínüleg Wass Albert legnagyobb szerelme – az írónál tíz évvel idősebben Éltető Marianne, akit a levelekben Cikének, Cikécskének, olykor Bubának szólít. Az író 90 éves korában, 1998-ban hunyt el, és életében mindhárom asszonyt elveszítette. Felbukkantak Szeleczky Zita művésznőhöz írt sorok is, melyből kiderül, hogy a színésznő a Wass Albert versek nagy népszerűsítője volt.

1101
Mezőkövesdi hírek - 2012. január 18.
A kistérség kincsei képekben

A kistérség kincsei, kulturális örökség képekben címmel nyílt fotókiállítás január 16-án a Közösségi Ház aulájában.
A tárlat egy évvel ezelőtt indult útnak, amikor is amatőr fotósok számára írt ki pályázatot a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás és a mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. Három témában, a kistérség természeti, építészeti és turisztikai értékeit megörökítő fényképeket lehetett beküldeni a pályázatra, amelyre szép számban érkeztek alkotások. A kiállítás megnyitóján dr. Fekete Zoltán polgármester, a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás elnökének köszöntő gondolatai után Korpás Károly, a Fotó Klub vezetője nyitotta meg és mutatta be a tárlatot.
„A pályázatra számos alkotás érkezett be. A zsűri által legjobbnak ítélt képekből egy évvel ezelőtt vándorkiállítást szerveztünk, amely keretében a kistérség településein mutattuk be a kistérség értékeit bemutató fotókat. Egy év után érkezett haza a tárlat anyaga Mezőkövesdre, így a mezőkövesdiek is megtekinthetik a színvonalas képeket. A három kategóriában külön-külön megválasztották az első helyezett alkotókat. A zsűri értékelése alapján Szlovák Sándorné, Koncz László és Kaló László fényképeit ítélték a legjobbnak.” – mondta el Korpás Károly.
A Mezőkövesden és térségében található értékeinket bemutató fotókat február 20-ig tekinthetik meg a művészetkedvelők a Közösségi Ház aulájában.

N. E.

1125