Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Térségi top
Cikk címe Találatok
Felhívás - az I. világháború Borsodban
Ezúton osztjuk meg Olvasóinkkal a Mezőnyárádon élő Pásztor Levente felhívását.
Kérjük, amennyien lehetőségük van rá segítsék értékes munkáját, a témát érintő, családi vonatkozású kérdésekkel pedig forduljanak hozzá bizalommal!

Kedves borsodiak!

A Nagy Háború Kutatásáért Közhasznú Alapítvány segítségével megkezdjük a mai Borsod-Abaúj-Zemplén megye déli részéről bevonult lakosok I. világháborús részvételének kutatását. Ehhez szeretném a segítségüket kérni.
Aki birtokában van fényképnek, tábori levelezőlapnak, naplónak vagy esetleg nagyapjától, dédapjától hallott történeteket, azokkal kérem segítsenek és osszák meg velünk!
Bárkivel szívesen elbeszélgetek, feljegyzem a történeteiket, a fotókat, tábori levelezőlapokat lemásolom. Munkánk eredményéről természetesen beszámolunk!

Tisztelettel:
Pásztor Levente
Tel: +36 70 242 2209
email: pasztorl92@gmail.com
998
Idén Vad László lett az „év szerelője”
Október 4-én és 5-án rendezték meg egy mezőkövesdi hotel előterében az "Év szerelője" verseny országos döntőjét, a mezőkeresztesi Hungarofék Kft. szervezésében. A versenyzők feladata az volt, hogy minél hamarabb kicseréljék a versenyre kiállított autóbusz egy oldali fékjét, miközben mindent szakszerűen, megfelelő sorrendben és minőségben végeznek el.
A megmérettetést elsősorban autóbusz- és kamionszerelők számára rendezték meg, a döntőre pedig azok juthattak el, akik megnyerték az egyes területi döntőket az elmúlt hónapok során.
Összesen 32 versenyt tartottak országszerte, főleg Nyugat-Magyarországon. A versenyzőknek túl kellett jutniuk a helyi versenyen, majd egy területi döntő következett, majd az országos döntő. Országszerte több mint 300 versenyző volt, amiből 24 jutott be az országos döntőbe.
A résztvevők sokat gyakorolnak a verseny előtt, hiszen nem csak a gyorsaság és az ügyesség számít a megmérettetésen, hanem hogy fejben meg kell lenni a szerelés teljes menetének.
A keddi megnyitót követően tartották az első fordulót, egyszerre két versenyző állt a rajthoz.
1260
Takarékossági Világnap - ünnepség Szentistvánon
1924-ben ünnepelték először a Takarékossági Világnapot, ebben az évben tehát 90 éves maga az emléknap. Ebből az alkalomból október 27-én a szentistváni művelődési házban került sor a Takarékszövetkezetek B.A.Z. Megyei Szövetségének rendezvényére.
A Himnusz eléneklése után Kuzmi István a Borsod Takarék elnök-ügyvezetője köszöntötte a résztvevőket, majd Szentistván polgármester asszonya Dr. Pusztai-Csató Adrienn külön is köszönetet mondott a mezőkeresztesi székhelyű szövetkezetnek az önkormányzat pénzügyeinek vezetéséért, valamint kiemelte: fontosnak tartja a pénzintézet és a község közötti együttműködést.
1710
Nyitott Templomok Napja
Mezőkeresztes, Mezőnyárád és Tard is bekapcsolódott az Ars Sacra Fesztiválba a Nyitott templomok napjába, amely idén szeptember 20. és 28. között került megrendezésre. Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül, az Európai Örökségnapokkal együttműködve minden év szeptemberének harmadik szombatján az országban meghívják a történelmi egyházak képviselőit, hogy nyissák meg templomaik kapuját, és színes kulturális programokkal várják az érdeklődőket. Mutassák be a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján.
1688
Megújulnak az egészségházak Mezőnagymihályon és Gelejen
alt

A mintegy 58,88 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás célja, hogy a felújítást követően a két település 1680 lakója komfortosabb körülmények között részesüljön ellátásban az egészségügyi intézményekben és az egészségügyi személyzet munkakörülményei is javuljanak. 

A fejlesztést, átalakítást több tényező is indokolja: Mezőnagymihályon és Gelejen egyaránt rendkívűl kis alapterületű helyiségek álltak eddig rendelkezésre a háziorvosi rendelő és a védőnői szolgálat részére, ráadásul a mozgáskorlátozottak és a fogyatékosok részére a rendelőkbe való akadálymentes bejutás és annak külső segítség nélküli használata nem volt megoldott. A váróterem mérete egyik épület esetében sem volt kielégítő, továbbá a helyiségek elrendezése sem volt megfelelő.

Összességben tehát mindkét település rendelőjében olyan körülmények között fogadták és látták el a pácienseket, amely a betegellátás és munkavégzés hatékonyságát csökkentette. A helyiségek átalakítása, elrendezésének funkcióhoz való alakítása ezért a beruházás egyik fő eleme.

641
FRISSÍTVE! Önkormányzati Választás 2014 - eredmények - Bükkábrány, Mezőnyárád, Mezőkeresztes

Bükkábrányban, Mezőnyárádon, Mezőkeresztesen is eredményes és érvényes volt, illetve fennakadás és rendzavarás nélkül zajlott le az önkormányzati választás október 12-én.
Bükkábrányban 55,27 %-os volt a részvételi arány, az 1395 választásra jogosult választópolgár közül 771-en éltek szavazati jogukkal.
 

2314
Súlyos baleset Bükkábrány és Sály között
alt
Súlyos baleset történt a Sály és Bükkábrány közötti útszakaszon, nem messze Sálytól 7 óra körül. Egy kisteherautó és egy személyautó ütközött, úgy tudjuk, utóbbi tért át a vizes úton a nagyobb elé. Ahogy a képeken is látszik, az egyébként kenyeret szállító kisteherautó felborult, a személyautó pedig jóval messzebb, az útpadkáig sodródott.
A balesetben a személyautó sofőrje sérült meg súlyosan, mentőhelikopter szállította kórházba, a kenyérszállító sofőrje nem sérült meg.
 
4868
Nyitott Templomok Napja
Az Ars Sacra Fesztivál keretén belül minden év szeptemberének harmadik szombatján megnyílnak a különböző egyházak templomai és színes kulturális programokkal helyenként toronymászással várják az érdeklődőket. Bemutatják a templom építészeti, művészeti értékeit, előadásokat, beszélgetéseket, gyerekprogramokat, filmvetítéseket, kiállításokat szervezzenek a Nyitott Templomok Napján.
Szeptember 19-én pénteken délután templomtorony járással várják az érdeklődőket a Mezőkeresztesi Magyarok Nagyasszonya templomban, valamint gyermekrajzokból összeállított kiállítás is megtekinthető lesz.
Másnap szombaton 10 órától Mezőnyárádon gyertyamerítés Tardon aszfaltrajz várja a kicsiket és nagyokat egyaránt.
1195
Tájékoztató az Eleven Televízió választási műsoráról

Az Eleven Televízió Bükkábrány, Mezőnyárád községekben illetve Mezőkeresztes városában  látható televíziós műsorában az önkormányzati választások idején lehetőséget biztosít a megjelenésre a televízió választási műsorblokkjában az önkormányzati képviselő-jelöltek és polgármester-jelöltek részére.
Mint helyi, kistérségi és közszolgálati céllal működő televízió, arra kívánunk a jelölteknek lehetőséget adni, hogy programjukat, céljaikat, stb. azonos feltételek mellett mondhassák el a lakosságnak. Ebből következik, hogy - az esélyegyenlőség biztosítása érdekében - a televízió által megszabott feltételekkel, a médiatörvény és a választással kapcsolatos törvények, rendelkezések figyelembevételével tudjuk biztosítani a megjelenést.
A gyakorlatban tehát minden jelölt-aki vállalja a televízió nyilvánosságát - azonos feltételek mellett, azonos időtartamban - jelenik meg a választási műsorokban. A rendelkezésre álló időtartamban elhangzott beszéde vágatlanul kerül műsorba.
A televízió fenntartja a jogot, hogy a személyiségi és egyéb emberi jogokat sértő hozzászólásokat törölje az adásba kerülő felvételről.

1707
Súlyos következményei lehetnek a mulasztásnak
Még tavasszal figyelmeztettek egy vendéglőst a NAV ellenőrei, de hiába, mert nyárra sem gondoskodott az új pénztárgépről.
A NAV kockázatelemzői a pénztárgép rendszerből észlelték, hogy a vendéglátós az ellenőrzést követően sem rendelte meg az online kasszát, ezért a nyári akcióban ismét meglátogatták a vállalkozót, aki továbbra sem tudott felmutatni online pénztárgépre vonatkozó megrendelést. Figyelembe véve azt, hogy a vendéglősnek már jóval korábban intézkednie kellett volna az új kassza beszerzéséről és a korábbi revízió után sem teljesítette kötelezettségeit, a NAV 12 napos üzletzárást rendelt el.
A szigorú hatósági intézkedés végül célt ért, és az étterem a kellemetlen kényszerpihenő után már új kasszából adja a nyugtát az ételek mellé.

Nemzeti Adó - és Vámhivatal

1103
A lángossütőket is ellenőrizte a NAV
A NAV kockázatelemzői folyamatosan figyelik és elemzik az online pénztárgépekből érkező információkat, amelyek alapján az ellenőrök nyugtaellenőrzéseket és forgalomszámlálásokat végeznek az Észak-magyarországi régióban.

A piacokon, illetve pályaudvarokon működő lángossütők adózási fegyelmét is vizsgálják a NAV revizorai. Az ellenőrzésre kiválasztott helyek azért váltak gyanússá, mert a piaci napok reggelén, illetve munka- és iskolakezdéskor hiába állnak hosszú sorok lángosért, a már bekötött pénztárgépekből csak elenyésző számú adat érkezik a NAV-hoz.

A hétvégi és hajnali próbavásárlások, majd a folyamatos forgalomszámlálás igazolta az ellenőrök gyanúját: több vállalkozó a hajnali „nagy kapkodásban” nem rögzítette a gépben a vásárlásokat. A forgalom megfigyelésekor azzal szembesültek a revizorok, hogy egyes sütödések valójában már délelőtt 9-10 óra magasságában elérik az egész napra bejelentett forgalmat, így gyakorlatilag több órányi értékesítést nem ütnek be a pénztárgépbe.


Nemzeti Adó és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

1115
Beszédes kasszák
Az online kasszákból érkező forgalmi adatok elemzésének és a kockázatelemző szoftvereknek köszönhetően már több észak-magyarországi vendéglátósról bebizonyosodott, hogy bevételeiknek csak egy részét ütötték be a pénztárgépbe.

Több olyan nógrádi kocsmáros pénztárgépi forgalmát elemezte a NAV, ahol korábban nem adtak nyugtát, vagy ahol a bevétel eltitkolása miatt a hivatal kénytelen volt becslést alkalmazni. Helyszíni ellenőrzéskor a revizorok kaptak ugyan nyugtát, de több kocsmában a törzsvendégek sokszor nem. Legalábbis erre utal, hogy már a délelőtti kasszazárás után több ezer forint többlet volt a pénztárgépekben. Ráerősített a revizorok gyanújára a számos helyen elvégzett egész napos forgalomszámlálás is: a hónap közepére eső hétfő regisztrált forgalma elérte a hó eleji fizetésnapokat követő első hétvége értékeit.

Nemzeti Adó és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

1194
Érdekes találat a meccs alatt
Az elmúlt hetekben mindenki a labdarúgó-világbajnokság lázában égett, sokan az utcákon, kivetítők előtt drukkoltak kedvenc csapatuknak. A NAV észak-magyarországi revizorai azonban nem a szurkolással voltak elfoglalva, inkább górcső alá vették azokat az éttermeket, kocsmákat, és kitelepüléseket, ahol a meccseket televízión, kivetítőn közvetítették. 2014. június 18-tól július 13-ig 25 településen mintegy 90 ellenőrzést végeztek.

Eger belvárosában is megjelentek a revizorok az egyik esti mérkőzés idején. Próbavásárlást végeztek egy kivetítőt és sörsátrakat üzemeltető vállalkozásnál, és az alkalmazottak foglalkoztatását is ellenőrizték. A vásárolt sörről semmilyen bizonylatot nem kaptak, sőt a mérkőzés félidejében végzett ismételt vásárlásról sem, majd az is kiderült, hogy az adott napon a sátorban senkinek sem adtak bizonylatot. További meglepetés is érte az ellenőröket, mert nemcsak nyugtát nem kaptak, hanem még azzal is szembesültek, hogy a vállalkozó nem jelentette be két munkavállalóját.

A revizorok egy héttel később ismét ellenőrizték a vállalkozót, ám nyugtát ezúttal sem kaptak, ahogy aznap a két sörsátorban senki sem. Pozitív tapasztalat azonban, hogy a kiszolgálókat addigra már szabályszerűen bejelentették.

A többszörös mulasztás miatt a vállalkozó jelentős bírságra számíthat.

Nemzeti Adó és Vámhivatal
Észak-magyarországi Regionális Adó Főigazgatósága

1193
Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a Kurmai és Társa Kft-nél

A Kurmai és Társa Kft. sikeresen pályázott az Új Széchenyi Terv, Észak Magyarországi Operatív Program keretében meghirdetett „Telephelyfejlesztés és ipartelepítés a területi kohézióért” tárgyú pályázati felhívásra. A cég infrastrukturális fejlesztésével és új munkahelyek teremtésével hozzájárul a kistérség felzárkózásának ösztönzéséhez.
A Kurmai és Társa Kft. az észak-magyarországi régió egyik meghatározó kommunális vállalkozása. Az 1993-as megalakulása óta töretlen fejlődési pályát futott be, szolgáltatási területeit pedig folyamatosan bővíti. A csatornatisztítás és szennyvízszállítás valamennyi területét felölelő komplex kommunális szolgáltatásokkal képes ügyfelei rendelkezésére állni. Jelenleg, működési feltételeit a Felsőzsolca, Bólyai u. 045/2 hrsz. található telephelyén teremti meg.

1246
Befejeződött az orvosi rendelő felújítása Tarnaszentmiklós községben

Az ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0010 azonosítószámú projekt keretében lehetőség nyílt Tarnaszentmiklós Község önkormányzati tulajdonú orvosi rendelőjének korszerűsítésére és az egészségügyi feladatellátást biztosító új eszközök beszerzésére Az orvosi rendelő felújítása az „ÉMOP-4.1.1/A–12 Egészségügyi alapellátás, egészségházak és járóbeteg-szakellátás fejlesztése tárgyú felhívás támogatási keretéből készült.
Az Önkormányzat alapfeladatai között szerepel többek között az egészségügyi alapellátás biztosítása. Ennek elősegítésére, ehhez illeszkedve nyújtott be pályázatot a település önkormányzata az Észak-Magyarországi Regionális fejlesztési Ügynökséghez. Az Önkormányzat az "Egészségügyi alapellátás fejlesztése Tarnaszentmiklóson" című, ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0010 azonosító számú projektjében foglalt fejlesztések megvalósítására 55 885 370 Ft vissza nem térítendő támogatást nyert.
A Támogatási szerződés aláírására 2013. július 15-én került sor. Ezt követően a sikeres közbeszerzési eljárás eredményeképpen 2013. október 07-én aláírásra került a vállalkozási szerződés a nyertes HBH 2000 Kft.-vel (3360 Heves, Alkotmány u. 93.) és megkezdődhettek a munkálatok.

1784
Megújult az egészségügyi központ Nyékládházán

A tervezett ütemterv szerint befejeződtek annak a projektnek a kivitelezési munkálatai, melynek eredményeként megújult, kibővült az egészségügyi központ Nyékládházán.
A használatbavételi engedélyezést követően elkezdődhet a rendelők visszaköltöztetése, így július végére újra a régi helyen működhetnek majd az orvosi praxisok a településen. 
A felújítás során új tetőszerkezet épült és azbesztmentesítést végeztek el az épületben. Egy liftet is beépítettek, így a tetőtérben elérhető szolgáltatásokat már a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek is el tudják érni. Nyílásokat falaztak be illetve újakat alakítottak ki, így - a szolgáltatatói jelleget erősítendő - a rendelőket és a belső tereket az ott dolgozók és természetesen a beteg igényihez alakították át. Összesen 5 rendelőt és a kiszolgálóhelyiségeket érintett a felújítás.

1240
Trianonra emlékezve - Nemzeti Összetartozás Napja térségünkben
Trianonra emlékezve a nemzeti összefogás napját ünnepelték a térség iskoláiban.
A bükkábrányi Arany János Általános Iskolában a 6. osztályosok műsora az egységes magyar nemzetről, a nemzeti múltunkról, a hazaszeretetről szólt.
Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában két 8-os tanuló előadásában elevenedtek meg az események, valamint filmen éledt újra a történelem.
1240
Pedagógusnap térségünkben
Egy 1951-es minisztertanácsi határozat a pedagógusok munkájának társadalmi elismeréseként június első vasárnapját Pedagógusnapnak nyilvánította. Megünneplésére először 1952-ben került sor: ekkor átadták a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.
Intézményi szinten is minden évben ünneplik ezt a jeles napot, ahol a gyermekek köszöntik tanáraikat, tanítóikat az óvónőket.
1231
Térségi pedagógusnap Mezőkövesden
Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Mezőkövesdi Tankerületének Pedagógusnapi ünnepségére, Mezőkövesden a Művelődési Házban került sor május 30-án 16 órakor.
A Himnusz eléneklése és a bevezető után ünnepi műsor tekinthettek meg a jelenlévők a térség iskoláiból érkezett gyermekek előadásában, valamint a Mezőkövesdi Zeneiskola tanulóinak és tanárainak tolmácsolásában.
Az ünnepi beszédet Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára mondta el. A Pedagógusnapi köszöntő után kitüntetések, díjak és elismerések kiosztása következett.
Elsőként a szakszervezeti kitüntetések, majd Mezőkövesd Város Önkormányzatának díjai kerültek átadásra.
1382
Európai Parlamenti választás 2014: dél-borsodi eredmények
Lezajlott a 2014-es európai parlamenti választás, rendkívül alacsony részvételi aránnyal. Az országos átlaghoz hasonlóan a térség településein is kevesen járultak az urnák elé.
Bükkábrányban 1385 szavazásra jogosult választópolgárból 424 adta le voksát.
A szavazatok megoszlása a következő:
MSZP – 50 - 11.79 %
SMS – 2 - 0.47 %
FIDESZ-KDNP – 233 - 54.95 %
A HAZA NEM ELADÓ – 2 - 0.47 %
JOBBIK – 95 - 22.41 %
LMP – 5 - 1.18 %
EGYÜTT-PM – 17 - 4.01 %
DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ - 20 - 4.72 %

Mezőnyárádon 1357 szavazásra jogosult választópolgárból 326 adta le voksát.
A szavazatok megoszlása a következő:
MSZP – 31 - 9.54 %
SMS – 4 - 1.23 %
FIDESZ-KDNP – 138 - 42.46 %
A HAZA NEM ELADÓ – 0 - 0.0 %
JOBBIK – 114 - 35.08 %
LMP – 5 - 1.54 %
EGYÜTT-PM – 4 - 1.23 %
DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ – 29 - 8.92 %

Mezőkeresztesen 3189 szavazásra jogosult választópolgárból 745 adta le voksát.
A szavazatok megoszlása a következő:
MSZP – 107 - 14.4 %
SMS – 8 - 1.08 %
FIDESZ-KDNP – 356 - 47.91 %
A HAZA NEM ELADÓ – 5 - 0.67 %
JOBBIK – 191 - 25.71 %
LMP – 16 - 2.15 %
EGYÜTT-PM – 17 - 2.29 %
DEMOKRATIKUS KOALÍCIÓ – 43 - 5.79 %

1170
Korszerűsítik az orvosi ellátást Ongán

Elkezdődik az „Egészségügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés területi esélykülönbségének csökkentése Ongán” című, ÉMOP-4.1.1/A-12-2013-0108 azonosítószámú projekt megvalósítása.
Onga önkormányzata pályázatát támogatásra érdemesnek ítélték az egészségügyi ellátás színvonalának javítása céljából és a lakóhely-közeli hozzáférés biztosítása érdekében meghirdetett, a leromlott infrastruktúra fejlesztésére és szükséges eszközeinek beszerzésére irányuló kiíráson, így a településen megvalósulhat a tervezett egészségügyi alapellátásokhoz kapcsolódó korszerűsítés, mellyel a lakosság számára hozzáférhetővé válnak a megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező, I. körzethez tartozó egészségügyi intézmény közszolgáltatásai.
Ongán az I. sz. háziorvosi rendelő épületében jelenleg is működik felnőtt háziorvosi és védőnői szolgáltatás, azonban az ingatlan nem felel meg a támasztott követelményeknek, illetve az eszközök, informatika és bútorzat terén mutatkozik hiányosság. A fejlesztési program: eszközbeszerzéssel és a meglévő épület felújításával, átalakításával, bővítésével a rendelő előírásoknak megfelelő kialakítása, az intézmény korszerűbb, hatékonyabb, biztonságosabb és energiatakarékosabb üzemelése érdekében. Eszközbeszerzés külön a védőnőnek, külön a háziorvosnak, illetve a tanácsadó komfortosításához bútorzat; a teljes körű akadálymentesítéshez indukciós hurokerősítő berendezés beszerzése, valamint informatikai és infokommunikációs korszerűsítés is tervezett.
1240
BioSzentandrás: kitűnő példa, hogyan boldogulhat egy magára hagyott közösség

Egy egyedülálló falu, egy egyedüálló közösség mutatkozott be jó példaként a térségünk települései számára május 7-én Mezőkeresztesen. A mindössze 445 lelkes Hernádszentandrás, a Miskolctól 35 kilométerre, a valamikor virágzó, földművelésből élő kis falu áldozatul esett a rendszerváltásnak: az ott élők nagy része munka nélkül maradt.
Ahogy a település polgármestere, Üveges Gábor korábban megfogalmazta, éveken keresztül bíztak benne, hogy valaki vagy valakik gondolnak rájuk. De hiába várták kívülről a segítséget,
a megoldás – mint mindig – helyben született meg.

1934
Szavalóverseny a térség óvodásainak és iskolásainak
A Mezőkövesdi Városi Könyvtárban a Magyar Költészet Napja tiszteletére szervezetek szavalóversenyt. A versmondók április 7-10. között mérhették össze tudásukat, melyen mezőkövesdi és kistérség óvodások és iskolások vehettek részt. A legszebb versekért az első három helyezettnek könyvjutalmat osztott ki a három tagú szakértői zsűri.
1248
Országgyűlési Választás 2014: dél-borsodi eredmények

Április 6-án ismét országgyűlési választásokra került sor Magyarországon.
Az eredményeket illetően elmondható, hogy Borsod-Abaúj-Zemplén megye 7.számú egyéni választókerületében a szavazóköri adatok 99,02%-os összesítése alapján Tállai András (FIDESZ-KDNP)
jutott egyéni mandátumhoz ebben a választókerületben, a szavazatok 47,35 %-át szerezte meg 21.466 szavazattal.
Dr.Bóta Mihály, a Jobbik képviselő-jelöltje 27,31%-os eredményt ért el 12.379 szavazattal, míg Nyeste László, az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP jelöltje a szavazatok 18,94%-át kapta meg 8.587 szavazattal. Vajda Béla, az LMP képviselő-jelöltje 1,87%-os eredményt ért el, 848 szavazatot kapott.
További 26 képviselő-jelölt szintén indult a választáson ebben a választókerületben, az ő szavazataik száma arányaiban nem vagy éppen csak hogy elérte az 1%-ot, honlapunkon természetesen az ő eredményeiket is elolvashatják, ha lejjebb lapoznak.

1991
Eddigi munkáját értékelte a Bükk-Makk Leader Akciócsoport
2014. március 4-én Sajóperti községben tartotta ülését a Bükk-Makk Leader Akciócsoport. Az ülésen értékelték az eddig elért eredményeket és felvázolták a következő tervezési ciklus feladatait.
Egy jól működő leader csoportba részt vállalnak az önkormányzatok mellett a civil szervezetek, egyesületek és gazdasági társaságok is, hogy közösen tudjanak olyan feladatokat és célokat kitűzni, amelyek elősegítik az adott térség felemelkedését. Hiszen ennek a programnak az a célja, hogy a leader csoport által elnyert összeget maguk a csoport tagjai pályáztassák meg és osszák szét, mert a helyiek ismerhetik legjobban a gazdasági, földrajzi, társadalmi adottságokat. A rendezvényen egy-egy percben bemutatkoztak a települések és elmondták melyik fejlesztéseikre a legbüszkébbek. A fórumon részt vett Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára, aki köszöntötte a résztvevőket.
1658
Ünnepi megemlékezések térségünkben
Az idei évben is megemlékeznek a 166 évvel ezelőtt Pesten kitört forradalom, majd azt azt követő szabadságharc eseményeire.
Bükkábrányban március 15-én 10.00 órától a község főterére a II. András térre, rossz idő esetén pedig a Házasságkötő terembe várnak minden érdeklődőt. A megemlékezésen ünnepi beszédet mond Szalai Szabolcs Bükkábrány község polgármestere, majd egy vers hangzik el Garand Annamária előadásában. A műsorban közreműködik a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület, zárásként pedig Karády István előadó zenés darabjai csendülnek fel. Az ünnepség után 10 óra 45 perckor koszorúzás kezdődik a polgármesteri hivatal előtti emlékműnél.
1359
Innováció a Miskolci Baross Gábor Szakközépiskolában
A Miskolci Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskola 2012. szeptemberében sikeres pályázatot nyújtott be a TÁMOP-3.1.4-12/2 számú pályázati felhívásra, melynek témája „Innovatív iskolák fejlesztése”. 
A projekt pozitív döntést követően 2013. január 15-én kezdődött meg. A pályázat keretében az intézmény pedagógiai-módszertani megújulása, szaktárgyi tanár továbbképzések, a diákok egészséges életmódra nevelése, környezettudatos szemléletük kialakítását megcélzó iskolai szabadidős tevékenységek ösztönzése, digitális, sport- és egyéb taneszközök intézményi szintű fejlesztése valósul meg.
1498
Elkészült a szennyvíz-csatorna rendszer Szendrőládon

Szendrőlád Község Önkormányzata 2010. évben támogatást nyert az „ÉMOP-3.2.1/A-09-2010-0008 – 2000 LE alatti települések szennyvízkezelése (LHH)” kiíráson a szennyvízcsatorna-hálózat és tisztítómű kiépítésére. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 371 191 952 Ft. A csatorna-hálózat 2013. június 30.-án elkészült, majd a sikeres próbaüzem után 2014.02.27-én  ünnepélyes átadásra kerül sor.
Többéves előkészítést követő eredményes közbeszerzési eljárás lefolytatása után nyílt lehetősége Szendrőlád településnek arra, hogy megbízást adjon a FER-3331 Építőipari és Kereskedelmi Kft.-nek az összesen nettó 371,2 millió Ft elszámolható összköltséggel megvalósuló települési csatorna-hálózat és korszerű tisztítótelep építésére.
A projekt eredményeként lehetővé vált, hogy Szendrőlád település lakó ingatlanainak mintegy 100%-a (kb.: 372 lakóingatlant jelent) csatlakozhasson a község szennyvízcsatorna-hálózatába.
1560
Az egészségmegőrzés jegyében: már látogatható a sószoba Mezőnyárádon

Megkezdte működését a sószoba Mezőnyárádon. A házasságkötő terem szomszédságában, a tavaly november 30-án átadott felújított épületben működő szolgáltatás így helyben ad lehetőséget egészségünk megőrzésére, az egyes betegségek tüneteinek enyhítésére.
A  szolgáltatást csak kúraszerűen lehet és érdemes igénybe venni. Egy kúra 5, 10 vagy 15 alkalmat jelent, egymást követő munkanapokon, egy-egy kezelés pedig 45 percig tart. Évente a kúrát 3 – 4 alkalommal meg lehet ismételni.
A szolgáltatást mindenki a saját felelősségére veszi igénybe, ezért az önkormányzat, mint üzemeltető ajánlja, hogy a kezelések megkezdése előtt mindenki konzultáljon a háziorvosával.

1585
50 milliárd forint a jól gazdálkodó önkormányzatoknak


Négy év alatt 50 milliárd forintban részesíti az állam a jól gazdálkodó önkormányzatokat - jelentette be a kormány szerdai döntését Tállai András önkormányzati államtitkár Budapesten.
A döntés 1176 települést érint, az ebben a körben szereplő, kétezres lélekszám alatti települések pedig idén március 31-ig megkapják a négy évre szóló összeg felét. Ez 1018 önkormányzatra vonatkozik.
Az adósságkonszolidációban nem részesült települések kötelező önkormányzati feladataikhoz kapcsolódó tevékenységekre használhatják fel a támogatási forrást, például út- és hídépítésre, felújításra, az intézményhálózat korszerűsítésére - mondta Tállai András, hozzátéve, hogy az igénylést belügyminisztériumi rendelet szabályozza majd.

2933
8 településen bővült a térfigyelő rendszer Dél-Borsodban

77 millió forint értékben összesen 67 darab térfigyelő-kamerapontot alakítottak ki a mezőkövesdi kistérség nyolc településén. Mezőkövesden így már 17 kamera van kihelyezve a város területén. A rendszer ünnepélyes átadására január 30-án került sor a Mezőkövesdi Rendőrkapitányságon.
A nyertes pályázat révén Sály, Szentistván, Tard, Kács, Borsodivánka, Tiszavalk, Tiszabábolna és Mezőkövesd térfigyelő rendszere bővülhetett tovább.
A mezőkövesdi kistérségből nyolc település a 4/2012. (III.1.) BM rendelet alapján pályázatot nyújtott be önkormányzati feladatellátást szolgáló fejlesztésekhez kapcsolódó központosított előirányzatból származó támogatásra, a közbiztonság növelését szolgáló fejlesztések megvalósítására ennek keretében, térfigyelőrendszer bővítésére.
A pályázatokat 2012. március 30-ig nyújthatták be az érintett települések. A kedvező elbírálást követően 2012 decemberében kötötték meg a támogatási szerződéseket.
Kistérségi szinten összesen 67 db kamerapont került kialakításra, amelynek értéke több mint 76 millió forint, melyhez a települések összesen mintegy 15 millió forint önerőt adtak. A fennmaradó részt, azaz a mintegy 61 millió forintot a Belügyminisztérium biztosította.

1586
Útfelújítások kormányzati támogatásból Dél-Borsodban

230 millió forintból újulhatnak meg két dél-borsodi település belterületi útjai kormányzati támogatásból.
A kormány 2013 decemberi utolsó ülésén döntött arról, hogy két dél-borsodi település, Mezőcsát és Bükkzsérc belterületi útjai újulhatnak meg 230 millió forint értékben.
Ebből az összegből összesen 130 millió forint jut Mezőcsát Város Önkormányzatának, amely révén a 3307-es számú Nyékládháza-Tiszacsege összekötőútjának a településen áthaladó szakasza újulhat meg. Az erről szóló támogatási szerződést Tállai András, országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és dr. Domján László polgármester ünnepélyes keretek között írták alá január 29-én délelőtt a mezőcsáti Polgármesteri Hivatalban.

1658
Megkezdődött az egészségügyi központ felújítása Nyékládházán

 

Január közepén elindultak és megfelelő ütemben zajlanak annak a projektnek a kivitelezési munkálatai, melynek eredményeként megújul, kibővül az egészségügyi központ Nyékládházán.

 

A 60 millió forintos uniós támogatással megvalósuló beruházás elsődleges célja, hogy a felújítást követően a település lakói minőségi ellátásban részesüljenek egy olyan intézményben, amely költséghatékonyan és betegbarát módon működik.

A település egészségügyi alapellátását biztosító intézménye közel 5200 fő számára biztosítja a háziorvosi és gyermekorvosi praxison keresztül az alapellátást, továbbá helyet ad a fogorvosnak is. Ez az épület ad helyet az orvosi ügyeleti szolgálatnak is, amely további 6 település közel 10.000 lakójának ellátásért felelős.
A rendelők kihasználtsága magas: idősek, kismamák, fogyatékkal élők és krónikus betegek gyakran megfordulnak az intézményben. Számukra és az intézménybe ritkábban látogatók számára is nagyon fontos, hogy megfelelő körülmények között kapjanak minőségi ellátást.

A fejlesztés több területet is átölel: egyrészt felújítják a tetőszerkezetet, azbesztmentesítést végeznek el. Akadálymentesítés is történik, egy liftet építenek be az épületbe, a tetőtérben elérhető szolgáltatásokat így a fogyatékkal élők és a megváltozott munkaképességűek is el tudják érni. A szolgáltatatói jelleget erősítendő, a rendelőket és a belső tereket az ott dolgozók és természetesen a beteg igényihez alakítják, ezért nyílásokat falaznak be illetve újakat alakítanak ki.

1508
Január 19.-26. között rendezik meg az ökumenikus imahetet
2014. január 19. és 26. között rendezik meg az ökumenikus imahetet. Az esemény mintegy két évtizedes hagyományra tekint vissza Magyarországon. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért. A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa szervezésében az imahét nyitó istentiszteletét a Kálvin téri református templomban tartották, január 19 -én vasárnap 18 órai kezdettel. Igét hirdetett Erdő Péter bíboros, prímás, érsek és Gáncs Péter evangélikus elnök – püspök.
Az imahét központi igéje:”Hát részekre szakítható-e Krisztus”(1Kor 1,13a) Esténként közös istentiszteletet tartanak a helyi egyházak lelkipásztorai, a térség különböző templomaiban.
Bükkábrányban január 24 -én 16 órától először a katolikus templomban, majd január 25 -én szombaton szintén 16 órától a református templomban tartanak közös istentiszteletet. Február 5 -én 17 órakor Mezőkeresztesen a katolikus templomba, február 7 -én 17 órakor pedig a református templomba várják a híveket közös imádságra.
1499
Elindult a közfoglalkoztatottak oktatása
A környék településein megindult a közfoglalkoztatottak oktatása, képzése. Mezőnyárádon 18 fő település karbantartót képeznek a miskolci Andrássy Gyula Szakközépiskola oktatóinak segítségével. A mezőnyárádiak mellett Csincséről érkeztek tanulók, valamint négy fő várható Tardról is. Az elméleti képzések a hivatal területén, a gyakorlati képzések pedig a településen történnek. Ezzel egy időben Mezőkeresztesen is elindultak a képzések.
1574
Mi mennyi 2014-ben?
Mint év elején általában, idén is számos változásra számíthat a magyar lakosság bevételek és kiadások terén egyaránt.
Kezdjük talán a kismamákat érintő legfontosabb változással. Bevezetésre kerül ugyanis a gyed extra, ami azt jelenti, hogy a gyes és gyed folyósítása mellett újra vállalható munka a gyermek egyéves kora után. Testvér születése esetén a korábbi ellátások megmaradnak, így például két gyedre vagy két gyesre is jogosulttá válhatnak az érintettek egy időben.
Másik, sokakat érintő változás a nyugdíjak emelése. Az ellátásban részesülők ez évben 2.4 százalékos emelésre számíthatnak.
1632
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Szentesti pásztorjáték Bükkábrányban
Híven a hagyományokhoz a bükkábrányi római katolikus templomban december 24-én este fél 8-kor, a szentmise előtt kezdődött a Jézus születéséről megemlékező, több száz éves hagyományokat felelevenítő misztériumjáték, közismertebb nevén a pásztorjáték, melyhez több helyütt énekes betétek társultak.
Ennek során a jelmezbe öltözött gyerekek újra játszották a Megváltó születésének eseményeit egészen az angyali üdvözlettől a pásztorok hódolatáig. A hittanosokat Nagyné Krokos Rita hitoktató készítette fel a szerepre.
A pásztorjáték befejezése után Pálfi János plébános mondott köszönetet mind a felkészítőnek, mind pedig a szereplőknek a színvonalas ünnepi megemlékezésért.
709
Karácsonyi istentisztelet a bükkábrányi református templomban

December 24-én, vagyis Szentestén a bükkábrányi református templomban is megemlékeztek Krisztus születésének misztériumáról.
A bükkábrányi református gyülekezet ünnepi istentisztelete délután három órakor kezdődött. A hittanos gyerekek egy csoportja külön énekes és verses műsorral is készült az ünnepre, ezzel is emelve és kiemelve a karácsonyi ünnep jelentőségét, bensőségességét. A műsor végén minden szereplő kis ajándékban is részesült.

703
Falukarácsony Bükkábrányban
Bükkábrányban a tavalyi évhez hasonlóan az idén is hangulatos koncerttel vártak minden érdeklődőt a református templomba december 19-én.
Ebben az évben az Animus Csengettyű Együttes kápráztatta el a közönséget egyedi, főleg karácsonyi hangulatot idéző műsorával. A kilenc tagú együttest és a nagy számú hallgatóságot az előadás előtt előbb Hajdu Ferencné református lelkipásztor, majd Bodzán Antal alpolgármester köszöntötte.
A nagy sikert aratott zenés óra után a polgármesteri hivatal előtti tére várták a község lakosságát. Az itt felállított betlehemnél vallási énekeket hallgathattak a résztvevők, közben pedig forró teával, forralt borral, sőt finom halászlével vendégelt meg mindenkit az önkormányzat.
871
Karácsonyi koncert a bükkábrányi iskolában
alt
December 16.-án délelőtt 11 órától került megrendezésre a bükkábrányi Arany János Általános Iskola karácsonyi ünnepsége, melyen a zeneiskolások adtak koncertet.
 
719
Karácsonyi ünnepség a bükkábrányi óvodában
alt
December 16.-án tartották a bükkábrányi Napsugár Napköziotthonos Óvodában a karácsonyi ünnepséget. A rövid köszöntő beszéd után meggyújtották a négy adventi gyertyát, majd a nagycsoportosok a Hétszínvirág című mesét játszották el.
 
720
Adventi koncert és képviselői eskü Bükkábrányban
A karácsonyi készülődés időszakában, advent harmadik vasárnapján ebben az évben is a Bükkábrányi Népdalkör tagjai is segítették a közelgő ünnepre való ráhangolódást. A koncertre a helyi római katolikus templomban került sor december 14-én a szentmise végén. Ennek során régi népénekek hangoztak el átmelengetve a jelenlévők szívét. A rövid műsor után Czégel Károlyné az Egyházközségi Képviselő Testület világi elnöke köszönte meg a hívek nevében is a színvonalas előadást.
820
Pályázati előadás vállalkozóknak
December 11-én délután Bükkábrányban a házasságkötő terembe várta az önkormányzat egy tájékoztató fórumra a helyi vállalkozókat, illetve a településen vállalkozást működtetőket.
A fórum fő témája az uniós pályázatok várható lehetőségei voltak, különös tekintettel a kisvállalkozásokra. Az előadás elején Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte az előadót és az érdeklődőket, valamint tájékoztatott arról, hogy a 2014-2020. közötti időszakban is folytatódnak az Európai Unió több milliárdos pályázati projektjei. A következő hét év lehetőségeiről és az előadás fő témájáról kérdeztük Sedlák-Bihar Orsolya pénzügyi tanácsadót.
743
Luca-Nap a bükkábrányi iskolában
alt
December 13.-án Luca napján rendhagyó tanítási napot tartottak a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. 8 órától kezdődtek a legkülönbfélébb programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
755
Testületi ülés volt Bükkábrányban
December 15-én tartotta az év vélhetően utolsó ülését Bükkábrány község képviselő-testülete. Összesen hét napirendi pontot tárgyaltak meg a tagok.
Az első napirendben a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtése témájú közszolgálati szerződés elfogadására került sor. A tavalyi évhez képest változás nem történt. Ez minden évben kötelezettsége az önkormányzatnak, amíg a szennyvízcsatorna hálózat ki nem épül. A mostani szerződést két évre kötik a gördülékenyebb munkavégzés miatt. A képviselők egyhangúan támogatták a szerződéstervezetet.
A második napirendben a belső ellenőrzési jelentés jegyzőkönyvének megtárgyalására került sor. A belső ellenőr elvégezte a 2014. évi ellenőrzést. A belső ellenőrzést kötelező jogszabály írja elő.
A képviselők egyhangúan támogatták a napirendet.
741
A hógömb birodalma: meseelőadás Mikulás alkalmából
alt
Mikulás alkalmából hagyománnyá vált a bükkábrányi iskolában, hogy a pedagógusok és a Szülői Munkaközösség tagjai mesejátékot adnak elő a gyerekeknek. December 4-én reggel a "A hógömb birodalma" című zenés előadást láthatták az alsósok, amely Szaszák Luca "Hógömb" című díjnyertes meséjéből született, Hlad Renáta napközis nevelő tollából.
A gyerekek tetszését elnyerte a történet,  a mesében életre kelt figurák, a zene és a tánc magával ragadta őket.

 
624
Mikulás ünnepség a bükkábrányi óvodában
alt
A bükkábrányi ovisok és a bölcsisek nagy izgalommal várták december 4-én délelőtt a Mikulás érkezését. Ám először a tornaszobába hópihék érkeztek és megelevenedett a Hópihék című mese, amelynek hőseivel a gyerekek havat varázsoltak, együtt táncoltak, énekeltek.
Bár a műsor elnyerte minden apróság tetszését, nagyon várták a pillanatot, amikor megérkezik a Mikulás. A nagyszakállú pár perc múlva meg is érkezett! Minden csoport egy rövid műsorral kedveskedett neki, majd az óvónénikkel együtt a Mikulás csomagokkal teli kosárral tértek vissza a csoportszobába.
A meseelőadás egyébként a nyugdíjba vonuló Évike óvó néni ajándéka volt, amelyért a Szülői Közösség köszönetét fejezi ki.

 
643
Mikulás ünnepség a bükkábrányi iskolában
alt
A bükkábrányi iskolába is megérkezett a Mikulás december 5-én. Az első osztályos gyerekek műsorral készültek, amelyet a többi alsós osztály is megtekintett, persze a Télapóval együtt. Ezt követően elérkezett a várva várt pillanat, minden kisdiák megkapta Mikulás csomagját. A Télapónak segítői is akadtak, ám ezúttal nem a krapmpuszok, hanem a szülői munkaközösség tagjai segédkeztek a csomagok kiosztásában.
 
614
Közmeghallgatás volt Bükkábrányban
Mint minden évben idén is decemberben tartotta Bükkábrány község önkormányzata az éves közmeghallgatását. December 8-án a Polgármesteri Hivatalban megtartott ülésen, a polgármester és jegyző mellett az újonnan megválasztott képviselő-testület tagjai várták a lakosság felvetéseit, kérdéseit.
Bevezetéskén Szalai Szabolcs, a község polgármestere köszöntötte az érdeklődőket, majd kiértékelte az elmúlt évet egy PowerPoint bemutató segítségével.
Elsőként beszámolt a testület 2014-es évi munkájáról, amelyből kiderült, hogy eddig számtalan ülésen van túl a testület, melyen több rendelet és határozat is született.
A beszámoló szerint a beruházások a tervek szerint alakultak, számtalan fejlesztés valósult meg. Jelenleg zajlik az óvodabővítés és 2 db pályázatnak, pedig folyamatban van az elbírálása.
A beszámolóban természetesen előkerült a közös önkormányzati hivatal működése is, ami zavartalan volt az elmúlt évben.
A jövőévi tervben szerepel a megkezdett útfelújítások folytatása, valamint energetikai korszerűsítések is.
Ezt követően a lakosok kérdéseit várták a testület tagjai.
Kérdésként merült fel a szociális tűzifa kiszállításának ideje, valamint a temető felé vezető híd karbantartása, illetve a tornateremben zuhanyzási lehetőség biztosítása.

 

730
Mikulás-napi bányász kupa Bükkábrányban
Ismét Miku-kupa azaz Mikulás napi bányász kupát szervezett a Bükkábrányi Bánya Szakszervezeti Bizottsága, valamint a ME Zrt. BDSZ.
December 6-án várták a sportolni, szórakozni vágyókat a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár- és Szabadidőközpont tornatermébe. A reggel kilenckor kezdő rendezvény hagyományosan sorversennyel indult, ahol két csapat mérhette össze tudását különböző ügyességi feladatokban. A felnőttek ezek után vehették birtokba a termet, hogy megkezdődhessen a labdarúgó torna.
A Visontáról és Bükkábrányból érkezett öt csapat között parázs mérkőzések zajlottak a helyezésekért. Végül a BányÁszok csapat bizonyult a legjobbnak, mögöttük a bükkábrányi, majd harmadik helyen a visontai bányász csapat végzett. A gólkirály Hulicskó Gergő lett. Közben az ebédlőben a gyermek készíthettek különböző kézműves termékeket az Arany János Általános Iskola pedagógusainak segítségével. Délben pedig megérkezett a Mikulás, hogy megjutalmazza az egész évben jól viselkedő gyermekeket.
883
Testületi ülés Bükkábrányban
November 18-án tartotta első nyílt ülését Bükkábrány újonnan megalakult képviselő testülete. Összesen hat napirendi pontot tárgyaltak a testület tagjai.
Elsőként az idei közmeghallgatás időpontjáról született döntés. A korábbi évek gyakorlatát követve erre az idén is az év végéhez közeli időpontban kerül sor. Szalai Szabolcs polgármester javaslata alapján a jelenlévők a december 18-ai időpont mellett tették le voksukat. Ezen a napon 17 órai kezdettel várják a község lakosságát a közügyek megvitatására.
Másodikként az önkormányzat Szervezeti és Működési Szabályzatának elfogadása volt napirenden. Az írásos anyagot a képviselők már korábban megkapták, az Ügyrendi Bizottság pedig már megtárgyalta azt. Az előző ciklusban érvényes szabályzat néhány ponton került csak változtatásra. Ezek a változások részben tartalmi, de nagyobb részben stilisztikai jellegűek voltak. Az új szövegezést egyhangú igennel hagyták jóvá a tagok.
Ezt követően a Napsugár Óvoda és Bölcsőde téli és nyári szüneteinek időpontjáról kellett dönteni. Az intézmény vezetője a téli szünettel kapcsolatban a december 22-e és január 2-a közötti időpontra kért jóváhagyást, a nyári szünetre vonatkozó időpont pedig 2015. június 29-e és július 31-e közötti időszak volt a beadványban. Mindkét szünetet a kért időpontokkal hagyta jóvá a község vezetése.
802
Újabb óvodai beruházás Bükkábrányban
Bükkábrány Község Önkormányzata még 2012-ben adta be azt a pályázatot, amelynek anyagi forrása a helyi óvoda és bölcsőde épületének bővítésére kínált lehetőséget. A pályázati összeg sikeres elnyerése után nem indultak el azonnal a munkálatok, minderre csak az idei évben került sor, az építkezés viszont jó ütemben halad. A beruházásról és a további tervekről Szalai Szabolcs polgármesterrel beszélgettünk.
A műszaki átadásra is hamarosan sor kerül. December 31-ig ugyanis az önkormányzatnak már el kell számolnia az illetékes minisztérium felé a forrás felhasználásával, a projekt megvalósításával.
902
10 éves a Bükkábrányi Népdalkör
Idén ünnepelte fennállásának 10. évét a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület, vagy ahogy mindenki ismeri őket a Bükkábrányi Népdalkör. November 15-én szombaton az iskola tornatermében gyűltek össze a meghívott vendégek, hogy együtt ünnepelhessék meg az évfordulót.
A népdalkör énekkel és versel köszöntötte a megjelent vendégeket.
Bükkábrány község polgármestere Szalai Szabolcs gratulált az elmúlt tíz év sikereihez, a közel 100 helyi fellépéshez, az elért eredményekhez és a tagjok lelkiismeretes munkájához.
A köszöntő szavak után Birinyiné Kleszó Anita ismertette a népdalkör múltját és jelenét, valamint az elért eredményeket, minősítéséket.
Az ünnepeltek ezek után ajándékokkal kedveskedtek a támogatóknak, segítőknek. Meglepetés is várt az szülinaposokra, hiszen művészeti vezetőjük Benyovszki Mária egy díszoklevelet adott át a Vass Lajos Népzenei Szövetség vezetősége nevében az egyesület népzene területén kifejtett tevékenységéért.
Ezután elkezdődött a dalos találkozó, melyen az ünnepelten kívül fellépett a Kartali Népdalkör, a Tibolddaróci Népdalkör valamint a Bogácsi Népdalkör is.
Az dalcsokrok éneke után nem ért véget a műsor. A résztvevők átvonultak az ebédlőbe ahol elsőként megtekintették azt a visszaemlékezést amit az Eleven Televízió munkatársai készítettek el az elmúlt 10 év fellépéseiből.
A bükkábrányi központi konyha finom ebédjét a szülinapos népdalkör tagjai szolgálták fel, majd mindenki kedvére
táncolhatott, mulathatott, hiszen az élő zenét egy helyi zenész Vanczák Árpád szolgáltatta.
782
Galagonya Bábszínház a bükkábrányi óvodában
alt
Idén november 11-én délelőtt látogatott el a Galagonya Bábszínház a bükkábrányi Napsugár Napköziotthonos Óvodába.
 
927
Sportbált tartottak Bükkábrányban
A Bükkábrányi Sport Club az előző évekhez hasonlóan az idén is megrendezte Sportbálját a Jánosházi Sándor Sport- és Szabadidőközpontban 2014. november 8-án.
A rendezvényt Kovács Attila, a BSC elnöke nyitotta meg. Beszédében méltatta a felnőtt csapat szereplését helytállását és szót ejtett az utánpótlás nevelésről, az utánpótlás csapatok helyzetéről, valamint a fejlesztésekről és anyagi lehetőségekről.
Ezt követően a bál fővédnökei kaptak szót. Derekas Barnabás a Mátrai Erőmű Zrt. stratégiai igazgatója és neje Derekasné Szép Márta. A vacsorát követően - amelyet a Bükkábrányi Konyha dolgozói készítettek - hajnalig tartó tánc, majd tombola-sorsolás következett, értékes nyereményekért. A jó hangulatról a Silver Moon zenekar gondoskodott, a résztvevőkre és értékeikre a Bükkábrányi Polgárőr Egyesület tagjai vigyáztak.
679
Alakuló ülés Bükkábrányban
Október 27-én Bükkábrány újonnan megválasztott képviselői és polgármestere is letette az esküt, ezzel megalakult az községi vezetés az elkövetkező öt esztendőre.
Az alakuló ülés elején Szilágyiné Lassu Mária a Helyi Választási Bizottság elnöke számolt be az eredményekről. E szerint a voksolás eredményes volt. 14 képviselő jelöltre és 1 polgármester jelöltre adhatták le szavazataikat a helyiek. A megválasztott polgármester Szalai Szabolcs, míg a képviselők Birinyiné Kleszó Anita, Bodzán Antal, Dr. Cseh Gergely, Hlad Lajos, Székely Ottóné és Takács Sándorné lettek.
A beszámoló után előbb a képviselők, majd a polgármester eskütételére került sor, melyet mindannyian írott formában is hitelesítettek. Szalai Szabolcs programjának ismertetése során elmondta, hogy mind a saját, mind pedig a testületi tagok munkáját három dolog fogja jellemezni a következő ciklusban: a lendület, a fejlődés és szolgálat. Legfőbb célkitűzése a fejlesztések folytatása. Ezen belül az utak felújítása és a szennyvíz beruházás megvalósítása kiemelten is fontos feladat lesz. A szolgálattal kapcsolatban külön is hangsúlyozta, hogy a rászorulók segítését kiemelten fontos feladatkén ítéli meg, de talán még ennél is nagyobb hangsúlyt kell kapnia az új munkahelyek teremtésének. Végezetül megköszönte a két leköszönő képviselő eddigi munkáját.
1430
Október 23-ai megemlékezés a bükkábrányi iskolában

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek a bükkábrányi iskolában az őszi szünet előtti utolsó tanítási napon, október 23-én reggel 8 órától.
Az iskola tornatermében tartották a megemlékezést, melynek keretein belül először a Himnusz dallama csendült fel, majd Derekasné Orosz Andrea intézményvezető mondta el beszédét, kiemelve azokat a nemes célokat - a szabadságot, a hazát, a függetlenséget - amelyekért az 56-os forradalom hősei küzdöttek.
A megemlékezés a 7.osztályosok által előadott műsorral folytatódott, melyben bemutatták a forradalom jelentősebb eseményeit, közben az énekkar által előadott dalok csendültek fel. Az ünnepség a Szózat közös eléneklésével ért véget.

950
Október 23-ai megemlékezés Bükkábrányban
Bükkábrányban október 23-án a polgármesteri hivatal előtti téren tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 58. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának 25. évfordulója alkalmából.
Elsőként a hivatal, az egyházak, a civil szervezetek és pártok koszorúi kerültek elhelyezésre a történelmi emlékműnél.
A koszorúzás után a megemlékezés a polgármesterei hivatal házasságkötő termében folytatódott. A Himnusz eléneklését követően először Szalai Szabolcs a település választott polgármestere tartotta meg ünnepi beszédét.
A köszöntő szavak után a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület tisztelgett a forradalom hősei előtt dalcsokrával.
A felcsendült dalok után a szavak ereje következett. A Bükkábrányi Irodalmi Kör is műsorral készült erre az alakalomra. Az ünnepi műsort előadta: Garad Annamária, Korpás Kristóf és Birinyiné Kleszó Anita
Az
ünnepség a Szózat eléneklésével zárult.
974
Halloween a bükkábrányi iskolában
Halloween az egyik legrégibb ünnep, eredete évszázadokra vezethető vissza. Mai formája több kultúra hagyományainak keveredésével alakult ki. A töklámpás lett az idők folyamán eme ünnep legfontosabb jelképe. Európában sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért.
Magyarországon egyre több helyen ünneplik meg. Az iskolákban beöltöznek a gyerekek és cukrot osztanak az osztályokban.
Hasonlóképpen cselekedtek a bükkábrányi iskola tanulói is. Elsőként egy előadást hallgathattak meg az ünnep kialakulásáról, a töklámpás kifaragásának módszeréről. A szülők és pedagógusok segítségével az este töklámpások kifaragásával folytatódott, ahol több remekmű is született. A gyerekek különféle rémisztő jelmezekbe bújtak, és táncolhattak az ebédlőben kialakított disco-teremben. A mulatság ideje alatt büfé vártak az éhezőket és szomjazókat.
955
Találkozzunk a könyvtárban!-Könyvtári Napok Bükkábrányban
Az Országos Könyvtári Napok programsorozat mára az októberi napok mindennapjaihoz kapcsolódik.
2014-ben október 13. és 20. között országszerte vártak mindenkit a könyvtárak, minden nap elhangzott a hívogatás: Találkozzunk a könyvtárban!
Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpont is minden nap új és érdekes témával várta a gyerekeket, óvodásokat és felnőtteket egyaránt. Csütörtökön Vig Balázs meseíró látogatott a könyvtárba, hogy bemutassa eddig megjelent írásait. A megjelent gyermekek és felnőttek közösen játszhattak, csillagokat nézhettek, de a bátrabbak még bajuszt is növeszthettek a Három bajusz gazdát keres című mese alapján. A Móra Kiadónál tevékenykedő fiatal író autogramot is kért a gyerekektől arra a vászonra, amit országjárása alatt mindenhová elvisz.
1842
Szüreti bál Bükkábrányban
Az ősz és a szüret hangulatát idézte a bükkábrányi iskola ebédlőjének dekorációja október 11-én szombaton, amikor is jótékonysági bálra várták a mulatni vágyókat.
A hagyományokhoz híven az idén is a hetedik osztály Szülői Munkaközössége szervezte a mulatságot, melynek a bevételéből jelentős összeget fordítanak majd arra, hogy a tanév végén ballagó 8. osztály búcsúztatását támogassák. A bevétel a belépőjegyek, a tombolaszelvények, illetve a támogatói jegyek árából állt össze. Az immár 9. alkalommal megrendezésre kerülő mulatság bevezetőjeként Garad Annamária köszöntötte a megjelent szülőket, vendégeket. A nyitó műsort idén is hetedik osztályosoknak köszönhette a népes vendégsereg. Az előadott népi komédiából mindenki megtudhatta, mennyire pletykásak egyáltalán az asszonyok.
1350
Elkezdődött Bükkábrányban a "macskaköves" út felújítása
A Magyar Közút Zrt. kezelésében lévő, úgynevezett macskaköves út felújítása október 7-én reggel elkezdődött Bükkábrányban. A közútkezelő munkásai aszfaltréteget húznak a volt TSZ irodától egészen az út Sályi úthoz való csatlakozásáig.


943
Ábrányi Ősz – az szépkorúakat köszöntötték Bükkábrányban
Immár hagyománnyá vált, hogy az ősz beköszöntével a Bükkábrányi Önkormányzat vendégül látja a falu szépkorú lakosságát. Október 3-án délután 4 órára várták a 60. életévüket betöltő lakosokat a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontba.
A nagy számban megjelent időseket először Birinyiné Kleszó Anita köszöntötte, majd Szalai Szabolcs polgármester ünnepi köszöntőjének keretében adott át ajándékokat a település legidősebb női lakosának Gere Dezsőnének, aki idén töltötte be 101. évét - mivel az ünnepségen nem tudott jelen lenni nevében fia vette át a virágcsokrot –, a legidősebb férfi lakosnak Soós Sándornak, aki idén volt 89 éves, a legrégebbi házasoknak Márton Dezsőnek és Márton Dezsőnének, akik 63 éve élnek együtt.
2864
Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna Bükkábrányban
alt
Idén szeptember 26-án 14 órai kezdettel került megrendezésre a Jánosházi Sándor Labdarúgó Torna a bükkábrányi Szép Pál Sporttelepen. Derekasné Orosz Andrea a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola igazgatónőjének köszöntő szavai után Bodzán Antal alpolgármesterúr nyitotta meg a sport rendezvényt. Ezt követően Mező Gábor testnevelő ismertette a labdarúgó torna menetét és a szabályokat.
 
951
Szüreti mulatság a bükkábrányi óvodában

Szüreti mulatságot rendeztek a bükkábrányi óvodában szeptember 26-án, az ősz beköszöntével eljött ennek is az ideje. A szőlőtőkén megérett finom gyümölcsből a gyerekek közreműködésével készült el a finom must ezen a délutánon. A korábban leszedett fürtöket az óvodások szüleik segítségvel, a szőlőt kóstolgatva szemezték le, majd a terem közepébe felállított présbe öntötték. Lassan megtelt az eszköz, majd elkezdődhetett a préselés, amit néhány gyerek is örömmel kipróbált.
Közben a prés alá egyre-másra kerültek a poharak, a gyerekeknek nagyon ízlett a finom must.
A munka után jött a szórakozás: előbb egy közös játékkal mozgatták meg a gyerekeket, majd megérkezett a Lármafa Együttes, akik a szürettel kapcsolatos dalokkal, táncokkal készültek. A vidám délután további részében már együtt táncoltak, játszottak és énekeltek a gyerekek és szüleik.

973
Immár 4. alkalommal rendezték meg a Máté-napi Sokadalmat
Immár negyedik alkalommal került megrendezésre Bükkábrányban a Máté-napi Sokadalom. Az idén is több a település fejlődését, szépülését jelező beruházás is átadásra került. Délben a felújított úgynevezett felső temető átadására került sor, majd 1 óra múlva a megújult iskola mögötti arborétumot is átadták a nagyközönségnek.
Délután két órától gyülekeztek a sokadalom résztvevői az iskola udvarán, majd fél háromkor elindult a menet a település főterére. Itt először megemlékeztek ábrány hőseiről – az I. és II. világháború katonáiról, majd ismét egy beruházás átadójára került sor. A Petőfi és Kossuth út átadóján Szalai Szabolcs a település polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Tállai András államtitkár ünnepi beszédét követően, a nemzeti színű szalag átvágásával jelképesen átadták a felújított utakat a település lakosságának.
1313
Máté-napi Sokadalom Bükkábrányban
Az idén is megrendezésre kerül a Máté Napi Sokadalom Bükkábrányban. A tavalyi évhez hasonlóan rengeteg érdekes látnivaló várja a kilátogató vendégeket. Az idei évben pálinkák és sütemények is megmérettetik magukat, melyre már reggel 9 órától 12 óráig lehet nevezni az önkormányzat épületében.
A program szeptember 20-án 12 órától kezdődik a nemrég felújított úgynevezett alsó temető ünnepélyes átadásával, majd egy óra múlva 13 órakor az ábrányi lakosok nagy örömére rendbetett, iskola mögötti Arborétum átadására is sor kerül.
Délután 2 órától gyülekező az iskola udvarán, és innen fél háromtól indul a sokadalom felvonulása.
Három órától ismét egy ünnepélyes átadóra kerül sor, a felújított Petőfi és Kossuth utakat adják át jelképesen a falu lakosságának, majd egy fél óra múlva kezdődik a dalos találkozó Bükkábrány, Szentistván, Egercsehi népdalköreinek és a Mezőkeresztesi Citerazenekar közreműködésével.
1445
Bányásznap Bükkábrányban - szombaton a szórakozásé volt a főszerep

Az idei évben is megrendezésre került a Bányásznap a Mátrai Erőmű Bükkábrányi Bányaüzemének szervezésében. Immár 64. alkalommal vártak minden érdeklődőt, ezúttal szeptember 6-án a Szép Pál Sporttelepre. A bükkábrányi rendezvénnyel párhuzamosan, Gyöngyösön is hasonló programok várták a vendégeket.
A délután a Pom-Pom Família zenés gyermekműsorával kezdődött 14 órakor. Háromnegyed óra múlva az operett zenét kedvelőket várta a színpadhoz Leblanc Győző és Tóth Éva, akik az operett mellett ismert musical slágereket is előadtak.

1087
Augusztusi Vígasságok Mezőkeresztesen: változatos programok három napon át
Háromnapos programsorozat vette kezdetét Mezőkeresztesen augusztus 29-én  délelőtt: az Augusztusi Vígasságok nyitányaként 10 órától a Tájházba várták az érdeklődket a régi Mezőkeresztest bemutató kiállítás megnyitójára. Az ünnepségen elsőként Rajna Józsefné Margó néni énekelt népdalokat, majd dr.Dózsa György polgármester mondott köszöntő beszédet és egyben megnyitotta az Augusztusi Vígasságokat. A tájházról, a benne lévő és a nemrég feltárt értékekről, Mezőkeresztes sokszínű kulturális életéről Murányi Norbert vidékfejlesztési és kulturális menedzser beszélt.
Szent Erzsébet Nyugdíjas Klub kórusának dalcsokra után a jelenlévők megtekinthették a kibővített tárlatot a tájházban, amely többek között egy 1913-as Mezőkeresztes térképpel, a két világháború közötti időszakból előkerült tárgyakkal, Dávid Jánosról valamit Jakab Miklósról megemlékező öltözékekkel, tárgyakkal gyarapodott.
Délután 4 órakor a Népkertben elkezdődtek a szórakoztató programok. A Számadó zenekar koncertje, majd hagyományőrző táncbemutató várta az érdeklődőket, este a Bon-Bon Együttes és a Horizont zenekar szórakoztatta a közönséget.
Másnap reggel 8 órától a Dávid János Főzőversennyel és V. Jakab Miklós Fogathajtó Versennyel kezdődött a szombati nap. A főzőversenyen 23 csapat indult, a fogathajtó versenyen pedig 3 versenyszámban mérték össze tudásukat az ország több pontjáról érkezett fogatok.
1265
10 éves lett a bükkábrányi Főnix Életmód Egyesület
Megalakulásának 10. évfordulóját ünnepelte augusztus 29-én a Főnix Életmód Egyesület Bükkábrányban. 2004-ben több más civil szervezettel együtt alakult meg az egészséges életmódot és táplálkozást zászlajára célul tűző egyesület, melynek jelenleg 34 tagja van. Az ünnepségre és közös vacsorára minden támogatójukat, segítőjüket meghívták, hogy ezúton is megköszönjék nekik az egy évtizedes támogatást.
1058
Tanévnyitó a bükkábrányi iskolában
Szeptember 1-én a Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában is becsengetnek reggel 8 órakor. Ám ezelőtt még sor került a szünidő hivatalos lezárására: a tanévnyitóra.
Az iskola tornatermében
megtartott ünnepségen a szülők, tanárok és persze a gyerekek jelenlétében kezdődött el tehát a 2014/15-ös tanév.
A Himnuszt követően a jelenlévők egy perces néma csenddel emlékeztek a napokban elhunyt Bodzán Lászlóné Erzsike tanító nénire.
A vakációt búcsúztató vers után a gyerekeket - köztük a legfiatalabbakat, a kis elsősöket - Derekasné Orosz Andrea intézményvezető köszöntötte és ismertette az új tanévvel és az első tanítási nappal kapcsolatos tudnivalókat.
Beszédét követően négy első osztályos mondott verset, végleg elbúcsúzva az óvodától, üdvözölve az iskolát.
Ezután a legnagyobbak is köszöntötték a legkisebbeket, majd az első osztályosok megkapták az iskola jelképeit, a nyakkendőt és a jelvényt.
A kicsik fogadalmat is tettek, az ünnepélyes percek után pedig - mintegy jelképesen besétálva az iskolába - átmentek az "Arany-kapun".
1020
64. alkalommal rendezik meg szeptember 6-án a Bányásznapot
Az idei évben is megrendezésre kerül a hagyományos bükkábrányi bányásznap a Mátrai Erőmű Zrt szervezésében. Már 64. alkalommal várnak minden érdeklődőt szeptember 6-án szombaton a Szép Pál Sporttelepre.
A változatos műsorokban idén sem lesz hiány. A délutáni bőséges kínálat kezdő műsorszáma a 14 órakor kezdődő Pom-Pom Família zenés gyermekműsora lesz. Háromnegyed óra múlva a komolyzenét kedvelőket várja a színpadhoz Leblanc Győző és Tóth Éva, akik egy operett és musical összeállítással készülnek erre a napra. 13:45-kor mozgalmasabb táncos showműsor elevenedik meg a színpadon, majd 16 órakor a kicsik és nagyok kedvence Szandi előadást láthatja a közönség. Délután 17 óra előtt magyar nótákat énekel a Sógorok kéttagú együttese, majd háromnegyed hatkor a Miskolci Illés Emlékzenekar előkoncertje kezdődik.
19:15-kor a könnyűzenét hallgatók körében nagy népszerűségnek örvendő Kerozin Együttes lép a színpadra, majd egy rövid filmvetítést követően, az 1980-as évek egyik legnépszerűbb magyar rockegyüttese a Karthago ad élő közel 2 órás koncertet. Az estét mint mindig látványos tűzijáték zárja.
Mindenkit szertettel várnak a szervezők!
 
1013
Lezárult az óvodafejlesztési projekt Bükkábrányban

2013. február 6-án kezdődött el a bükkábrányi óvodában a TÁMOP 3.1.11-12/2-2012-0017 számú projekt megvalósítása. A 18 hónapos projektidőszak során az óvoda szakmai munkájának fejlesztését, továbbképzések és intézményi rendezvények, családi napok, szülői fórumok megvalósítását tette lehetővé az elnyert európai uniós forrás. 
A pályázat célja volt, hogy szoros együttműködés alakuljon ki a Szülői Közösséggel: ennek érdekében számos szülői fórumot szerveztek, többek között az egészséges táplálkozás, nevelési problémák vagy éppen az anyanyelvi nevelés illetve az iskolai érettség témakörében.
Több szülős munkadélutánt és családi napot is szerveztek az elmúlt másfél évben: többek között játéknapon sportnapon, közös Állatok Világnapi programon, szüreti mulatságon vehettek részt a gyerekek szüleikkel együtt.

 

814
Testületi ülés volt Bükkábrányban
Augusztus 7-én tartotta legutóbbi testületi ülését Bükkábrány képviselő testülete. Ezúttal hét napirendi pont került a képviselők elé.

Az első napirendben kötelező kéményseprő ipari szolgáltatás ellátására beérkezett pályázatok elbírálására került sor. A két pályázatból a testület egyhangúlag a Mezőkövesdi VG Rt. ajánlatát találta jobbnak. A VG Rt. az egész ellátási területén ugyanazt az árat alkalmazza, plusz költségek nélkül. A tagok egyhangúan támogatták a napirendet.

A második napirendben Bükkábrány Község Önkormányzat 2014. évi munkaterve került terítékre. A munkaterv tartalmazza az előző évek alapján vélhetően felmerülő feladatokat. Valószínűleg azonban a leírtnál jóval több testületi ülést fognak tartani. A jelenlévők egyhangúan támogatták a munkatervet.

 

1145
Simsonosok találkoztak Bükkábrányban
A Simson motorkerékpárok már évtizedek óta nagy népszerűségnek örvendenek a motorosok körében. A kelet-német márka népszerűsége pedig aligha csökkent az évek alatt. Különösen a fiatalabb generáció tagjai között hódítanak még ma is ezek a megbízható kétkerekűek.
Bükkábrányban már ötödik alkalommal került megrendezésre augusztus 2-án és 3-án a simsonosok megyei találkozója, amely az elmúlt évek során országos rendezvénnyé nőtte ki magát. A szombati gyülekező végső fázisában ugyanis már közel százan jelentek meg az iskola udvarán, természetesen járgányaikkal együtt. A széria felszereltségű járművek mellet nagy sikere volt a feltuningolt, motoros nyelven "felhúzott" vasak is, melyek nem annyira a közúti közlekedést, hanem a versenyzést szolgálják gazdáik kezei között. Versenyzésre pedig volt is alkalom. A motoros konvoj délelőtt 10 órakor indult Vattára, ahol a Szemere utca egy lezárt szakaszán gyorsulási versenyben derült ki, kinek mit tud a motorja. A versenyszám három kategóriában zajlott: az 50, 60 és 70 köbcentiméteres járgányok és lovasaik külön-külön mérhették össze tudásukat.
1699
Bohócok és vidámság az Alapítványi Játszó-Téren
 

Újra szerda, újra Alapítványi Játszó-Tér: július 30-án második alkalommal várta az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány a bükkábrányi gyerekeket és szülőket a település főterére egy vidám, közös együttlétre.
Az elmúlt heti játékkavalkád és a jókedv most is megvolt, először azonban Pepe bohóc és családjának produkciója szórakoztatta és mozgatta meg a gyerekeket és szüleiket.
Közben cukorkával és apró ajándékokkal, illetve lufifigurákkal jutalmazták az ügyes gyerekeket, sőt, egy hátizsák is gazdára talált műsoruk végén.
Ezalatt a hivatal előtti tér és a játszótér is megtelt: lehetőség volt csocsózni, ismét felállították a trambulint és mászókázhattak is a kicsik.
A nyári szünidőben szerdánként tartott program tovább folytatódik, így garantált a közösen eltöltött vidám koraeste, és miközben a gyerekek játszanak, a szülők és nagyszülők is együtt tölthetik idejüket, akár baráti társasággal együtt.
Augusztus 6-án tehát újra Alapítványi Játszó-Tér, ekkor bohóc-csúszda légvárral is kedveskednek a kisebbeknek, de lehet gólyalábon járni, és a trambulinon ugrálni.
Augusztus 13-án pedig az idei záró napot tartják, ekkor egy mobil játszóház is érkezik a főtérre.

964
Megkezdődtek a temető felújítási munkálatai Bükkábrányban
Megkezdődött a temető felújítása. A központi kriptáig, valamint a ravatalozóig térkővel burkolják az utakat.
Mellékhelyiségek kerülnek kialakításra, valamint két ponton vízvételi lehetőség is lesz a bányával kötött megállapodás eredményeképpen. Nagyobb területű parkolók kerülnek kialakításra a bejáratnál, ezért a mostani hulladéklerakót hátrább költöztetik. A beruházás jól halad a kivitelezőt csak egy-két nap lassította az eső.
960
Testületi ülés volt Bükkábrányban
Július 15 -én tartotta legutóbbi testületi ülését Bükkábrány képviselő testülete. Ezúttal öt napirendi pont került a képviselők elé.

Az első napirendben ,,Bükkábrány-Napsugár Óvoda és Bölcsőde kapacitásbővítése-2O14'' és ,, Bükkábrány- Petőfi és Kossuth út felújítása -20 l 4" tárgyú közbeszerzési eljárásban született döntés. Kiválasztásra kerültek a kivitelezők. Az utak építése hamarosan megkezdődik, azonban az óvoda esetében még nem érkezett meg az építési engedély, így az várhatóan csúszik az előzetes tervekhez képest. Az utak felújításánál folyamatos párbeszédet kezdeményez az önkormányzat a lakókkal és minden esetlegesen felmerülő ésszerű kérést, kérdést megpróbál kezelni. A jelenlévők egyhangúan támogatták a napirendet.

978
Tovább bővül a bükkábrányi sportpálya
Folyamatosan megújul a Szép Pál Sporttelep Bükkábrányban. Új gyakorlópálya, strandfoci pálya építését kezdték meg. A várható fejlesztésekről Kovács Attilát a BSC elnökét kérdeztük.
1244
Több beruházás is indul a következő hetekben Bükkábrányban
Bükkábrányban nem ált meg az élet a nyáron sem. Több beruházás is elkezdődik a következő hetekben. A részletekről Szalai Szabolcs polgármester beszélt.
1184
6 fő jelentkezett diákmunkára Bükkábrányban
Idén 6 fő adta be jeletkezését határidőre a bükkábrányi önkormányzathoz diákmunkára. A részletekről Szalai Szabolcs polgármestert kérdeztük.
1124
Kemény munka, sok edzés: ezüstérem a jutalom
Pénteken zajlott a Bükkábrányi SC utánpótlás csapatainak évzáró bankettje. Az U15, U17 és U19-es korosztályokat megterített asztal várta a sportöltőző mellett. Az üstben már elkészült a bográcsgulyás ami kiosztásra várt.
Elsőként Kovács Attila a BSC elnöke idézte fel a szezon fontosabb mozzanatait, és ejtett pár szót a jövőt illetően is. Az U15-ös korosztály végi a bajnokság ideje alatt versenyben volt az aranyéremért, végül az előkelő második helyen végeztek. Ennek eredményeképpen Bodzán Antal a község alpolgármestere gratulált a csapatnak és osztotta ki az ezüstérmeket. Az érmek mellé oklevél és kupa is dukált a jól megérdemelt munkáért. Az átadás után minden résztvevő elfogyasztotta az edzők által készített gulyást.
1087
Véget ért az Aranykezek kézművestábor
Idén is megrendezésre került a mára már hagyományosnak számító Aranykezek kézművestábor a bükkábrányi iskolában. A Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidő Központban megrendezett egy hetes foglalkozáson a gyerekek a pedagógusok és önkéntes segítők felügyelete mellett kipróbálhatták kézügyességüket és megismerkedhettek különféle kézműves technikákkal.
1027
A Lármafa Együttes járt a bükkábrányi óvodában
Június 20-án pénteken a Lármafa Hagyományőrző Együttes vendégeskedett a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában. A zenés mulatságon különböző népi hangszerekkel ismerkedhettek meg a gyerekek, valamint szüleikkel együtt táncházon vehettek részt.
1135
10 éves a „FŐNIX” Életmód Egyesület
Bihari Mártával a „FŐNIX” Életmód Egyesület elnökével beszélgettünk a 2014-es év eddig eltelt időszakáról és a jövőbeni tervekről.
- Mi történt az elmúlt időszakban és mi várható a jövőben az egyesület háza táján?
Bihari Márta: 2004 júniusában alakult az egyesület, úgyhogy pontosan 10 évesek vagyunk. Készülünk egy nagy ünnepségre, amely pár héten belül realizálódik. Ebben az évben is voltak már rendezvényeink. Az elmúlt két évben – mint a főnix - újraéledt és egyre aktívabb a társaság. Megmutatkozik ez abban is, hogy nagyon sok új ötlet van, programokat szervezünk és egyre többen vagyunk a rendezvényeken is, valamint a tagság is folyamatosan bővül.
A 10 éves jubileumunkat megszépíti még az is, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház 2014-ben beválasztotta az egyesületet a kórház felügyelő tanácsába.
1147
Bolondballagás a bükkábrányi iskolában
A hagyományokhoz híven 2014-ben is volt bolond ballagás Bükkábrányban. Az elköszönő 8. osztályosok érdekes, meghökkentő, vicces jelmezekben vonulnak végig a településen. De mielőtt elindultak még énekeltek egyet az itt maradó tanulóknak és pedagógusoknak, majd az osztályba vonulva egy kis frissítő várta őket a nagy út előtt.
1054
Testületi ülés Bükkábrányban
Június 6-án tartotta legutóbbi testületi ülését Bükkábrány képviselő testülete. Ezúttal három napirendi pont került a képviselők elé.
Elsőként Szalai Szabolcs polgármester beszámolt be arról, hogy július elsejétől a Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézményvezetője Kiss Sándorné nyugdíjba vonul. Ezért az Önkormányzat pályázatot ír ki az állás betöltésére. A pályázati kiírást a testület tagjai írásban előre megkapták, amelyet a szavazás során egyhangú igennel jóvá is hagytak. A pályázat majdani nyertesével egyébként egy öt éves szerződést köt majd az Önkormányzat.
Második napirendben Kiss Zoltán jegyző adott tájékoztatást arról, hogy az ide vonatkozó jogszabályok értelmében minden település saját hatáskörébe vonhatja a kéményseprő-ipari szolgáltatás ellátását. Bükkábrány kíván élni ezzel a lehetőséggel. Magát a szolgáltatót azonban pályázat útján kell kiválasztani, ehhez a pályázati terv pedig már el is készült. A szavazás során mind a szolgáltatás saját kézbe vételével, mind pedig a pályázati kiírással egyetértettek a testületi tagok.
1162
Trianonra emlékeztek Bükkábrányban
Idén 94 éve, 1920. június 4-én írták alá azt a diktatórikus békeszerződést, amelynek következtében Magyarország elvesztette területének és gazdasági erőforrásainak mintegy kétharmadát. Erre a nemzeti tragédiára emlékeztek a közelmúltban az ország számos településén a Nemzeti Összetartozás Napján.
Bükkábrány Önkormányzata délután 5 órakor szervezett színvonalas emlékműsort a polgármesteri hivatal melletti Trianon emlékműnél. A Himnusz eléneklése után Szalai Szabolcs polgármester emlékezett vissza az 1920-as eseményre és azok következményeire, majd a helyi általános iskola három tanulója egy-egy rövid zeneművel színesítette a megemlékezést.
1045
Búcsú az óvodától Bükkábrányban
Június 6-án a bükkábrányi óvodában elballagtak azok a nagycsoportos gyerekek, akik szeptembertől már az iskolapadban ismerkednek a betűvetés, számolás rejtelmeivel. Kiss Sándorné óvodavezető köszöntötte a megjelenteket, beszédében többek közt megköszönte a szülői munkaközösség, a szülők munkáját, külön kiemelve három anyukát, akiknek jelképes ajándékot is átadott áldozatvállalásuk elismeréseként.
Nem csak az óvodások búcsúztak azonban ezen a napon, hanem az óvoda vezetője is, mivel hamarosan nyugdíjas éveinek örülhet. Több, mint négy évtizedes munka után ez volt az utolsó nevelési év, mely az Ő irányítása alatt zajlott az oviban. Szalai Szabolcs polgármester külön is köszönetet mondott az elmúlt évtizedek áldozatos munkájáért mind a maga, mind pedig az azóta már felnőtt egykori ovisok nevében.
1203
Második alkalommal rendezték meg a Bükk Kupát Bükkábrányban
2014. június 5-én Bükkábrányban második alkalommal került megrendezésre a Bükk Kupa, a Bükk- Makk Leader közösség hagyományos sportrendezvénye.
Hat település tanulói mérhették össze ügyességüket atlétikában, lány kézilabdában és fiú labdarúgásban. Versenyzők érkeztek Bükkábrány, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt-Répáshuta, Harsány, Kisgyőr és Tibolddaróc településekről. A sporttelepen megtartott megnyitóban a Pünküsdölés néphagyományát elevenítették fel az iskola tanulói Riczkó Lászlóné vezetésével.
984
Napsugaras Napok a bükkábrányi óvodában
Május 19-én hétfőn vette kezdetét a bükkábrányi óvodában a Napsugaras Napok elnevezési programsorozat.
Ennek keretében a hétfői napon a focipályára sétáltak ki a gyerekek, ahol mindenki kipróbálhatta a sárkányeregetést, mely tevékenységhez szerencsére az időjárás is kedvezett. Minden korosztály megtalálhatta a neki tetsző repülő eszközt, hiszen háromféle sárkányt vittek ki a szervezők.
A keddi nap is tartogatott meglepetést a gyermekek számára. Délelőtt a Ludas Matyi című mesét nézhették meg, az óvó nénik előadásában. A szereplők zseniális alakításának köszönhetően remekül szórakozott az óvoda apraja-nagyja.
Szerdán bekapcsolódott az ovi a Kihívás Napi programokba reggeli tornával és később szülős sportdélutánnal.
926
Kihívás Napja Bükkábrányban
Ismét becsatlakozott Bükkábrány a Kihívás Napi rendezvénybe május 24 -én. A hagyományokhoz híven hajnali focival kezdődött a program, most először a műfüves pályán. Közben pingpong és darts várta az érdeklődőket.
A Kihívás Napi települési program fő helyszíne az általános iskola volt.
7 óra 45 perctől reggeli tornával kezdték tanulók-pedagógusok-szülők a napot. Délelőtt a 20 perces szünetekben teljesítették a 15 perces sportaktivitásokat, melyben az öreg diákok is segítettek. Az idén a harsányi iskola is meghívást kapott a sportprogramokra. Kézilabda és futballmérkőzéseken mérték össze ügyességünket, majd este családi sorversenyen találkozott a két iskola ismét.
1113
Tízen voltak elsőáldozók Bükkábrányban
Összesen tíz gyermek, öt fiú és öt lány vehette magához első ízben az Oltáriszentséget május 25-én vasárnap a bükkábrányi római katolikus templomban a reggel 8 órakor kezdődő ünnepi szentmise alkalmával. A hosszas felkészülés időszakában Nagyné Krokos Rita hitoktató volt az elsőáldozók segítségére a hitbeni alapismeretek elsajátításában. A gyerekeknek és a szentmisén résztvevő híveknek Pálfi János plébános beszélt az ünnepi alkalom jelentőségéről. Az ünnepi prédikációban nem csak a Jézussal való találkozás fontosságát, de a hit gyakorlásának fontosságát is kiemelte.
1045
Keresztény nagykorúság - bérmálkozás Bükkábrányban
Ünnepi esemény színhelye volt május 18-án vasárnap a zsúfolásig megtelt bükkábrányi római katolikus templom. A bükkábrányi, tibolddaróci és kácsi egyházközségekből több éves felkészülés után összesen 26-an részesülhetett a bérmálás szentségében és ez által a Szentlélek kegyelmeiben. Bükkábrányból kilencen, Tibolddarócról tizennégyen, Kácsról pedig hárman voltak a bérmálkozók.
Az ünnepi szentmise celebrálását és a szentség kiszolgáltatását Palánki Ferenc püspök végezte. A résztvevőket és a főpásztort a szentmise elején előbb Szalai Szabolcs polgármester, majd Czégel Károlyné a helyi Egyházközségi Képviselő Testület elnöke köszöntötte.
Prédikációjában Palánki Ferenc külön kiemelte: a keresztény életvitel nem szabad, hogy a bérmálkozással véget érjen. Annak egy életen át része kell hogy legyen a Krisztushoz való ragaszkodás.
1279
Madarak és Fák Napja a bükkábrányi iskolában

A bükkábrányi iskolában május 10-én tartották meg a Madarak és Fák Napját. Az alsósok és a felsősök külön útvonalat és más-más feladatokat teljesítettek, így a reggeli eligazításon a verseny részleteinek ismertetésére is kitértek. A csapatok a témához illő nevet választottak maguknak, és persze csatakiáltással és menetlevéllel is készültek.
A kicsik és a nagyok feladatai is változatosak voltak: a tanítók illetve tanárok az év madarával, az év fájával kapcsolatos feladatokkal, vagy éppen keresztrejtvénnyel készültek a csapatok számára. Máshol a fák levele alapján kellett megnevezni az adott fát, de volt madárfelismerés, illetve Herman Ottó életéhez is szorosan kapcsolódtak az egyik állomáson feltett kérdések.

1018
Nyílt nap a bükkábrányi óvodában és bölcsődében
Minden érdeklődőt vártak a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodába és Bölcsődébe 2014. május 8-án (csütörtökön) az „Óvodába hívogató” és „Bölcsődei kóstolgató” címmel rendezett nyílt napra.
A leendő óvodás és bölcsődés gyermekek, valamint szüleik részére meghirdetett programon 8-12 óráig és 15-17 óráig nyílt lehetőség arra, hogy betekintsenek az intézmény és a gyermekek mindennapi tevékenységeibe. A vendégek bekapcsolódhattak a gyermekcsoportokban folyó tevékenységekbe, mozgásos játékokba a tornaszobában, valamint megtekinthették az intézmény helyiségeit.
1043
IV. Ősfa Fesztivál Bükkábrányban
Április 26-án már negyedik alkalommal került megrendezésre Bükkábrányban az Ősfa Fesztivál, amely idén is színes programokkal várta mind a helyieket, mind a környező települések lakóit.
Az események sora délután egy órakor kezdődött az ebéddel, ahol finom babgulyásra várta az Önkormányzat a község lakóit. Az ebéd alatti jó hangulatról Oszvald Marika operett énekes gondoskodott majd' egy órás színpadi műsorral. Előadása után Szalai Szabolcs polgármester köszöntötte a vendégeket és kívánt kellemes, hasznos kikapcsolódást.
Mindeközben a Bányász Emlékház udvarán is bőven talált mindenki ismereteinek bővítéséhez programot. Egyidőben három kiállítás is nyílt az Emlékház területén: régi és mai fotók segítségével tehettek bükkábrányi utazást az érdeklődők a község múltjában és jelenében. Ez mellett a Hermann Ottó Múzeum interaktív kiállítása és a Subalyuk barlangban feltalált neandervölgyi ősember maradványait és használati tárgyait bemutató tárlat hívta újabb időutazásra az érdeklődőket.
1079
Testületi ülés volt Bükkábrányban április 24-én

Testületi ülést tartottak Bükkábrányban 2014.április 24-én, a képviselők összesen 8 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Elsőként a Családsegítő és Gyermekjóléti Szolgálat 2013. évi tevékenységéről készített beszámolóról volt szó. A képviselők elmondták, hogy egy részletes anyagot állítottak össze a szolgálat munkatársai, és a munkájukkal kapcsolatban is pozitívan nyilatkoztak, hatékonyan oldják meg a településen felmerülő problémákat. Kiemelték, hogy a szolgálat által szervezett programokra szívesen várják a bükkábrányi lakosokat, gyerekeket is. A képviselők egyhangú igennel elfogadták a beszámolót.
A 2. napirendi pontban Bükkábrány Község Önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosítására került sor. Az év végén a teljesítési adatok és az utolsó negyedéves előirányzat alapján kellett lekönyvelni összegeket, többek között a bérkompenzációkat, intézményi működtetést, közfoglalkoztatást, pályázati előleget érintően.
A 3.napirendi pontban a Bükkábrányi Közös Önkormányzati Hivatal 2013. évi zárszámadását fogadták el a képviselők egyhangú igennel. A szavazás előtt elhangzott, hogy a költségvetés az előirányzaton belül maradt, és a közös hivatal működtetése a kezdeti nehézségek után rendben zajlott.

2392
Föld Napja a bükkábrányi óvodában

A Föld Napja alkalmából a bükkábrányi óvodások is aktívan tevékenykedtek a csoportszobákban és az udvaron. A legkisebbek, a kiscsoportosok kigyomlálták az óvoda előtti területet, virágot öntöztek és évelő virágpalántákat ültettek.

1042
Lackfi János: író-olvasó találkozó Bükkábrányban
A Jánosházi Sándor Könyvtár olvasótermébe látogatott április 25 -én Lackfi János - József Attila Díjas költő, író, műfordító, tanár.
1282
Föld Napja a bükkábrányi iskolában
A Táj-Kor-Kép szakkör tanulóinak fotóiból készült kiállítás a közelgő Föld napja alkalmából a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. Ezen a napon a természeti értékekre, a bolygó védelmére irányult a figyelem iskolában.
Tóth Erika tanárnő óráin a magyarországi geoparkokkal ismerkedtek meg közelebbről a 7-8. osztályosok. Többféle tevékenységbe kapcsolódhattak be a gyerekek ezen a napon: ásványokat tekinthettek meg, rajzoltak, tablót készítettek, totó-t tölthettek ki a természetvédelemmel kapcsolatosan.
976
Húsvétolás a bükkábrányi iskolában
Húsvét alkalmából a bükkábrányi iskolában is felelevenítették a régi népszokásokat. A tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap reggelén a második osztályosok rövid előadásának keretében tavaszköszöntő dalokat énekeltek és körjátékokat mutattak be.
Természetesen a legismertebbet, a locsolást is felelevenítették, egy locsolóvers után a szereplő lányoknak is jutott az illatos kölniből. A fiúk jutalma sem maradt el, a Szülői Munkaközösség jóvoltából
mindenki egy csokinyuszit kapott.
1022
Negyedik alkalommal rendezik meg az Ősfa Fesztivált
Az idei évben negyedik alkalommal kerül megrendezésre április 26-án Bükkábrányban az Ősfa Fesztivál. Ebben az évben is színes programokkal várják a Szép Pál Sporttelepre kilátogató vendégeket
10 órától veszi kezdetét a Bükkábrány-Bőcs bajnoki labdarúgó mérkőzés. Elsőként az ifisták lépnek a pályára majd déltől a felnőtt csapatok mérik össze tudásukat.
Délután 13:00 órától minden lakost várnak egy finom ebédre, majd 14:00 órától elkezdődnek a programok színpadon. Elsőként Oszvald Marika műsorát tekinthetik meg a nézők, majd az település óvodásai lépnek a színpadra. Őket az iskolások néptánccsoportja követi, majd a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület dalcsokrai csendülnek fel. 15 órától Kiss Kata és zenekara, majd egy óra múlva az Alma Együttes műsora szórakoztatja a közönséget. Egy rövid átszerelés után 17 óra 30 perckor a 2013-as X-Faktor 2. helyezettjének fiúcsapata a By The Way lép a színpadra. Ezt követően egy érdekes bemutatót láthat mindenki, aki kilátogat a rendezvényre. A miskolci SPIDER mentőcsoport bemutatója mindenki számára érdekes lehet. A tűzijáték előtt a sokak által ismert és kedvelt Fenyő Miklós ad koncertet.
Egész délután folyamán dodgem, légvár, trambulin is várja a kicsiket és nagyokat, mindezt díjmentesen vehetik igényben a szórakozni vágyók.
15:00 órától kézműves foglalkozással várják az ügyeskezűeket.
14:00 órától pedig ellátogathatnak a Vöröskereszt sátrába is, valamint több kiállítást is megtekinthetnek a látogatók. Bükkábrány régen és ma, szomszédunk a subalyuki ősember, és a Hermann Ottó Múzeum interaktív kiállítása is várja az érdeklődőket.
1210
Illusztrálták a költészetet - verseny a helyezésekért
A Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpont óvodásoknak meghirdetett Költészet Napi illusztráció készítő pályázatára 38 alkotás érkezett. A feladat az volt, hogy Kiss Ottó: Tavaszi medvedal című verséhez bármilyen technika felhasználásával készítsenek egy képet. Bükkábrány, Mezőkeresztes, Mezőnyárád és Sály óvodásai versengtek a dobogós helyezésekért. A zsűri összesen 12 díjat osztott ki a három évfolyamban.
1065
Költészet Napja a bükkábrányi iskolában
Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból a bükkábrányi Arany János Általános Iskola 8. osztályosai Éliásné Takács Anikó vezetésével két verssel készültek a tanítási órák megkezdése előtt.
1071
Rendkívüli testületi ülés Bükkábrányban
Bükkábrány Község Képviselő Testülete rendkívüli ülést tartott március 27-én 13 órától a község házasságkötő termében. A meghívott vendégek, intézményvezetők, civil szervezetek képviselői jelenlétében Tállai András a Belügyminisztérium önkormányzatokért felelős államtitkára adta át jelképesen az adósság konszolidációban nem résztvevő önkormányzatok számára megállapított támogatás első részletét, ami Bükkábrány esetében 20 millió forintot jelent. Ebből az összegből a tervek szerint három utca újulhat meg a 2014-es évben.
2407
Folytatódnak a képzések a bükkábrányi óvodában
Tovább folytatódott a képzések sora a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvoda és Bölcsőde tornatermében. 2014. március 20-22-ig a TÁMOP 3.1.11-12/2-2012-0017 - Óvodafejlesztés Bükkábrány községben - című pályázat keretein belül ismét szakmai képzés zajlott az intézményében.
Az oktatáson és interaktív elméleti és gyakorlati órákon Harsány, Sajókaza, Sajóbábony, Tardona és Bükkábrány óvodapedagógusai vettek részt. A továbbképzés témája: Cselekvő, felfedező tevékenység szervezésének módszertana az óvodában.
A továbbképzés előadói voltak: Ternainé Fodor Mariann, Szombathelyiné Nyitrai Ágnes, valamint Páli Judit.
1111
Nyílt nap a bükkábrányi óvodában
A bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában március 10-én és 11-én 9 órától nyílt napot tartottak a középső- és nagycsoportos szülők számára. Ez alkalommal a szülők betekintést nyerhettek a gyermekcsoportok életébe.
A középső csoportosok a gyülekezési időben tavaszi képeslapot készítettek, majd dalos játékot játszottak, ritmushangszerekkel zenéltek. A tízórai során a szülők a naposi munkát kísérhették figyelemmel. Ezt követően testnevelés foglalkozáson mutatták meg a gyermekek ügyességüket, fejlett mozgásukat.
A nagycsoportban a reggeli játékot követően mindennapi testnevelésen vettek részt a gyerekek, utána pedig a tízórai következett. Ezt követően Gabi óvó néni a tavasz témaköréhez kapcsolódóan komplex foglalkozást tartott, ahol a "varázsdoboz" minden feladatát megvalósította. Dalos játékot játszottak, élő társasjátékban gyakorolták a számlálást, végül pedig képazonosítást végeztek versenyszerűen, csapatokban. A gyerekek a foglalkozásokon jól teljesítettek, a szülők elégedetten távozhattak az óvodából.
1193
Szakmai továbbképzés a bükkábrányi óvodában
2014. március 6–8-ig a TÁMOP 3.1.11-12/2-2012-0017 - Óvodafejlesztés Bükkábrány községben - című pályázat keretein belül szakmai továbbképzés volt a Bükkábrányi Napsugár Óvoda és Bölcsőde intézményében. A továbbképzésen Harsány, Sajókaza, Tardona és Bükkábrány óvodapedagógusai vettek részt.
A továbbképzés témája: Mérés, értékelési alapismeretek az óvodában
A továbbképzés előadói: Sarusi Etelka és Ternainé Fodor Marianna szakértők voltak. Az elméleti ismeretek mellett gyakorlati példákon keresztül is megismerhették a résztvevők az alapismereteket.
1423
Március 15-ei megemlékezés a bükkábrányi iskolában
A bükkábrányi Arany János Általános Iskola tanulói és tanárai március 14-én reggel 8 órától tartottak megemlékezést az iskola tornatermében.
A Himnusz közös éneklésével kezdődött az ünnepség, majd egy rövid köszöntő hangzott el. Az iskola 7. osztálya felidézte a 166. évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc eseményeit. Az előadásban a márciusi ifjak mellett feltűnik többek között Rottenbiller Lipót alpolgármester, hogy elsőként aláírja a 12 pontot, valamint az is kiderül, hogy miért pont piros-fehér-zöld színű a magyar nemzeti lobogó.
Az előadást többször is az iskola énekkarának dalai színesítették, Tóth Erika tanárnő vezetésével.
1182
Március 15-ei megemlékezés Bükkábrányban

Bükkábrányban március 15-én délelőtt 10 órától tartottak megemlékezést a házasságkötő teremben. Elsőként Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere mondta el ünnepi beszédét, amelyben felidézte a 166 évvel ezelőtt e napon történt eseményeket, és a forradalom és szabadságharc máig tartó hatását méltatta.
A Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület dalcsokrával a forradalom hőseinek emléke előtt tisztelget, majd Garad Annamária szavalta el Petőfi Sándor "Európa csendes" című versét.
Varga Izolda, a Mezőkövesden az ünnep alkalmából megrendezett szónokverseny 2.helyezettje, bükkábrányi diáklány mondta el a versenyre megírt beszédét.
Ezután Karády István adott elő megzenésített verseket, és Kormorán-dalokat.
A megemlékezés végén helyezték el koszorúikat Bükkábrány Önkormányzata, az intézmények vezetői, valamint a pártok és civil szervezetek képviselői.

1145
Elindult a fizikoterápiás kezelés Bükkábrányban
Bükkábrányban elindultak a fizikoterápiás kezelések a megújult orvosi rendelőben. Az eddigi tapasztalatokról Molnárné Pető Mária fizikoterápiás asszisztenst kérdeztük.
1402
Testületi ülés volt Bükkábrányban
Február 25-én tartotta soron következő ülését Bükkábrány község képviselő–testülete. Az ülésen összesen öt napirend szerepelt.
Az első napirendben Bükkábrány község 2014. évi költségvetését tárgyalták meg a tagok. 523.119.000 Ft kiadás mellett 41.326.000 Ft hiánnyal készült a költségvetés, amely hiány az előző évi tartalékokból lesz fedezve, ezért hitel felvételére nincs szükség. Valamint 8,5 millió forint tartalék került még betervezésre. Az első körös tárgyaláshoz képest jó hír, hogy a Belügyminisztérium tájékoztatása alapján 6.578.000 Ft plusz gyermekétkeztetési támogatás jelentkezik a bevételeknél. Iparűzési adó bevételnél 10% -os csökkenés van tervezve az előző évekhez képest. Több mint 23 millió forint elvonás történik adóerőképesség címen. A kiadások az áthúzódó pályázatok miatt alakultak így. Orvosi rendelő, arborétum. A 2014. évbe már vannak nyertes pályázatok is. Óvodabővítésre, komposztálási pályázatra, gépkocsira nyert pénzt az önkormányzat. Tervben van az alsó temető felújítása, valamint jelentősebb útfelújítás.
A képviselők egyhangúlag támogatták a költségvetést.
2952
Középpontban Arany János - Arany-napok az iskolában
2014. február 28-án és március 3-án két napon át tartott a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában az Arany–napok és a Diákönkormányzati nap.
Ezen a két rendhagyó napon emlékeznek meg névadójukról az iskola tanárai és diákjai. Péntek reggel a hivatalos megnyitó után 40 perces órák és 20 perces szünetek kezdődtek diáktanítással. A szünetekben játékos versenyek várták a gyermekeket az intézmény számos pontján, ahol a DÖK tagjai segédkeztek. A 4. órában az alsós, az ötödik órában pedig a felsős Arany - olimpia került megrendezésre a tornateremben.
1171
Farsang a bükkábrányi óvodában

Farsangi mulatságra várták a szülőket és ismerősöket a bükkábrányi óvodába február utolsó napján. A kiscsoportostól a nagycsoportosig minden óvodás izgatottan várta ezt a napot, hiszen most megmutatthatták, a szülőkkel együtt milyen ötletes jelmezt találtak ki vagy éppen készítettek el.
A rendezvény kezdetén Kiss Sándorné óvodavezető köszöntötte a vendégeket.Elsőként a legkisebbek léptek a népes közönség elé, egy kört tettek meg együtt, majd egyenként is bemutatták jelmezüket.

1253
Farsang a bükkábrányi iskolában
Teltház volt február 21-én a bükkábrányi iskola tornatermében, ahol 16 órakor vette kezdetét az idei farsangi mulatság, amit a hagyományokhoz híven az iskola diákönkormányzata szervezett.
Az idei évben is a 8. osztályosok tánca nyitotta meg a kellemes kikapcsolódást nyújtó rendezvényt. Nem egyéni jelmezbemutatóra került sor, hanem minden osztály egy-egy külön vidám műsorszámmal készült az eseményre, természetesen a műsor jellegének megfelelően beöltözve.
Az idei évben is remekeltek az egyes osztályok, a zsűri pedig mindenkinek kiosztott valamilyen, az előadott produkcióhoz kapcsolódó „LEG”-et. A műsorban olyan híres személyek is képviseltették magukat, mint maga Chuck Norris, vagy Dzsingisz kán.
1665
Jótékonysági farsangi bált rendeztek Bükkábrányban

Jótékonysági farsangi álarcos bált rendeztek Bükkábrányban február 15-én. A rendezvényre ismét szép számmal látogattak el a vendégek, és a hangulat is kitünő volt az este folyamán.
A mintegy 160 vendéget elsőként Derekasné Orosz Andrea, az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány kuratóriumának elnöke köszöntötte, aki elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy ennyi vendég és támogató segíti őket, így a bál bevétele az idei célok megvalósítását - az iskolarádió kiépítését és az óvoda gyereknapi programjainak megvalósulását - nagyban segíti.
Ezt követően az iskola néptáncot tanuló diákjai mutatták be műsorukat.
A bál védnökeként Mata Tibor, a bükkábrányi bánya igazgatója is köszöntötte a vendégeket, és hangsúlyozta, hogy a nemes cél érdekében tett felajánlás nagyon jó helyre kerül az alapítványon keresztül. Közben maga is maszkot öltött álarcos bál lévén, és erre bíztatott minden vendéget.

1591
Ifjú novellaíró Bükkábrányban
A bükkábrányi Arany János Általános Iskolába jár Szaszák Luca, aki hosszú évek óta sikeresen ír és pályázik novelláival és verseivel különböző fórumokon. Újabb sikere okán beszélgettünk vele iskolájában.
1691
Egészséges életmódra neveltek és szemléletet formáltak Bükkábrányban
 

10 millió forintos uniós támogatással valósultak meg az elmúlt egy esztendőben az az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Bükkábrányban, amelyek segítségével a lakosság egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve mozgásos foglalkozásokat, túrákat és életmódtábort is szerveztek.
A projekt keretében kitűzött cél volt a település lakóinak tekintetében - mint célcsoport - az egészségi állapot fejlesztése egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítése.
Bükkábrány Község Önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik a település lakóinak egészségügyi állapotával.
Az önkormányzat ezúttal is szorosan együttműködött a helyi Főnix Életmód Egyesülettel, amelynek vezetősége és tagsága aktívan hozzájárult az év programjának összeállításában, megszervezésében és megvalósításában.

A település vezetősége felismerte, hogy lakóinak egészségi állapota jelentősen javítható a megfelelő életmód kialakításával. A fiatalok körében az egészségi állapot javulása a munkavállalási esélyek javításához is hozzájárulhat az aktív korosztály tekintetében. Az idősebb lakók számára pedig fontos járóképességük megtartása, illetve javítása, hogy aktívan részt tudjanak venni a település életében.
Az elmúlt időszakban ennek - és a lelki és testi egészségmegőrzés – jegyében rendszeresen szerveztek előadásokat illetve mozgásos programokat.



{loadposition hirdetes01}
{loadposition hirdetes02}
{loadposition hirdetes03}
{loadposition hirdetes04}
{loadposition hirdetes05}

 

Előadást hallgathattak meg az érdeklődők a betegségek megelőzéséről, a civilizációs betegségekről. Fontos szerepet kapott a helyes, egészséges táplálkozás bemutatása: például a rostok szerepéről, a fűszernövényekről és a helyes folyadékfogyasztásról is szó esett a klubfoglalkozásokon, amelyek után több alkalommal a résztvevők maguk is elkészíthették és megkóstolhatták az ételeket.
A rendszeres testmozgást elősegítő programok megvalósítása is hangsúlyos szerepet kapott: kondicionáló és zsírégető torna, aerobic torna neves oktatók segítségével, kerékpártúra és néptánc foglalkozás is egyaránt helyet kapott a palettán, július elején pedig egy öt napos életmódtáborba kapcsolódhattak be a lakosok.
Az egy év alatt megvalósult egészségre nevelő programok élményszerű, tapasztalati ismereteket hordoztak, melyekkel a hozzájárult a település lakosságának fizikai, szellemi és szociális közérzetének javulásához. A programok látogatottsága kifejezetten jó volt, a klubdélutánokon illetve a mozgásos foglalkozásokon is sokan vettek részt.
A projekt keretében eszközbeszerzésre is nyílt lehetőség, így sporteszközöket, vérnyomásmérőt, testzsírmérőt, személymérleget, illetve az előadások alkalmával jó szolgálatot tevő eszközöket – projektort, televíziót, laptopot – is vásárolt az önkormányzat. 

A projekt befejezési dátuma 2014. február 10.  Az „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok Bükkábrányban” című, TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0701 azonosító számú pályázat által az önkormányzat 10.000.000 Ft európai uniós támogatást kap a projekt megvalósításához, amely a költségek 100%-át fedezi.
 
 
 
 

 

2523
Farsangoltak a népdalkörösök
A Bükkábrányi Népdalkör február 1 -én tartotta zenés Farsangi délutánját az általános iskola ebédlőjében öt órai kezdettel.
A meghívott bogácsi és mezőnagymihályi népdalkörök közreműködésével, közös énekléssel és Nagy Józsefné által előadott Farsangi verssel kezdődött a rendezvény. Köszöntőt mondott Chrudinák Zsoltné a Bükkábrányi Hagyományápoló Egyesület elnöke.
A megjelentek a műsorban hallhattak vicceket, dalokat, láthattak táncot vagy éppen bohózatot. Minden meghívott népdalkör készült az alkalomra, amelyet minden évben másik településen rendeznek meg. A vendéglátók apáca show-ja után, elkezdődött a tánc, az önfeledt szórakozás. A zenéről Magyar Gyula és barátai gondoskodtak, a felajánlott tombolatárgyakat pedig az est folyamán kisorsolták.
1345
Szülői fórum az óvodában
A TÁMOP 3.1.11-12/2-2012-0017 pályázat keretein belül 2014. január 29 -én szülői fórumot rendeztek a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvodában.
A délután előadója Dr. Lubinszki Mária pszichológus volt, aki a „Nevelési problémák az óvodás korban” című előadása után válaszolt a megjelent szülők kérdésére. A mintegy 30 résztvevő számos problémát vázolt fel saját élethelyzeteit alapul véve. Szó esett az éjszakai félelemről, a testvér féltékenységről, az ujjszopásról, a makacsság kezeléséről, arról hogy hogyan dolgozza fel a gyermek a halálesetet a családban. A több mint másfél órás interaktív beszélgetésben minden résztvevő választ kaphatott az őt legjobban érdeklő témában.
1302
Az év első testületi ülése Bükkábrányban
Először ülésezett idén Bükkábrány község képviselő-testülete. A január 28-ai testületi ülésen négy napirendi pontot vitattak meg.
Elsőként
a 2014. évi költségvetés első körös tárgyalására került sor. Az idei büdzsé tervezett kiadási és bevételi adatait Szalai Szabolcs polgármester ismertette. A kiadási oldalra az idén közel 407 millió forintot állítottak be, a bevételi oldalon mintegy 367 millió forint szerepel. A két összeg különbözetét a tavalyról áthozott pénzmaradvány fedezi, így a költségvetést hiány nélkül tervezik.
A bevételek tekintetében a polgármester elmondta, hogy az iparűzési adónál 10%-os csökkenéssel számoltak, továbbá a gépjárműadó - helyben maradó 40%-a - esetében is némi csökkenés várható. A térítési díjak nem emelkednek, a szemétszállítás esetében a szolgáltatóváltás némi díjcsökkenést is eredményezett.
2742
Ima az egységért-ökumenikus imahét Bükkábrányban
Idén január 19-e és 26-a között került megrendezésre az ökumenikus imahét. Az imahét napjain a különböző felekezetű gyülekezetek ökumenikus közösségben tartanak istentiszteleteket és imádkoznak a keresztények egységéért.
Ebben az évben az imahét vezérfonalául szolgáló szentírási részletet a kanadai keresztények választották ki. mely Szent Pál apostol Korintusiaknak írt első leveléből való és melynek fő gondolata: "Hát részekre szakítható-e Krisztus?"
Bükkábrányban január 24-én délután jöttek össze közös istentiszteletre a katolikus és református hívek, valamint a felekezetek lelkészei a római katolikus templomban.
1336
Szakmai Nap a bükkábrányi iskolában
Szakmai napot tartottak a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában január 24-én, amely a TÁMOP 3.1.5 "Pedagógusképzés támogatása" projekt keretében az Educatio Nonprofit Kft. szervezésében valósult meg. Az előadók Budai Erzsébet és Sándor Tamás voltak, akik a köznevelés aktuális tartalmi változásaival kapcsolatban tartottak előadást és egyben irányították a közös szakmai gondolkodást.
1472
Szavalóverseny az óvodában
A Napsugár Napközi Otthonos Óvodában a Kultúra Napjáról az idén is megemlékeztek. A környező óvodák bevonásával szavalóversenyt hirdettek, melynek témája a „család” volt. A szomszédos települések – Sály, Mezőnyárád, Mezőkeresztes, Vatta, Tibolddaróc – és Bükkábrány óvodásai közül 19 nagycsoportos gyermek vett részt a január 22-i rendezvényen.
Kiss Sándorné óvodavezető beszéde után a gyerekek – a felkészítő óvónő jelenlétében – egyenként adták elő a zsűrinek a kiválasztott verseket.
Az előadások alapján a zsűri - Ungerné Lévai Mária nyugalmazott óvodapedagógus, Lázárné Hoffmann Erika logopédus, valamint Birinyiné Kleszó Anita könyvtáros - a következő döntést hozta:
 
I. helyezett: Zádori Gergely - Tibolddaróc
II. helyezett: Lengyel Emma - Bükkábrány
III. helyezett: Nagy Adrienn - Mezőkeresztes
Különdíjban részesült: Sárosi Mihály - Mezőkeresztes
1337
Megemlékezés a Magyar Kultúra Napján
A Magyar Kultúra Napja alkalmából január 22 -én szerdán este a házasságkötő teremben gyűltek össze az ünneplők, ahol „A Himnusztól napjainkig” című irodalmi esttel emlékeztek meg a Himnusz születéséről.
A bevezető gondolatokat Bodzán Antal alpolgármester mondta el személyes élményeire alapozva, majd a Bükkábrányi Népdalkör „Hazám, hazám” címmel erdélyi népdalcsokrot adott elő.
„Gömörország” Regionális Kulturális Egyesület Irodalmi fonó sorozatának előadóművészei voltak azok, akik több mint 20 versen keresztül vezették át a hallgatóságot a Himnusztól egészen napjainkig. A műsorban közreműködött Koncz Károly György, Ötvös Éva, Petri Nóra és Balázs István.
1167
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Két jelölt lesz az időközi polgármester-választáson Mezőnyárádon

Mint arról már többször beszámoltunk, két jelölt, Sümegi Péter (FIDESZ-KDNP) és Bárdos József Szabolcs (független) között szavazategyenlőség állt elő a 2014. október 12-ei polgármester-választáson Mezőnyárádon.
A polgármester-választást a szavazategyenlőség miatt, az idei vonatkozó törvényi szabályozás szerint 120 napon belül kell megismételni. Addig a leköszönő polgármester, Dr.Horváth László maradt a település vezetője.
Az önkormányzati képviselők választása viszont eredményes és érvényes volt, így 15 napon belül megalakult az új testület.
A Mezőnyárádi Helyi Választási Bizottság a mezőnyárádi időközi polgármester-választás időpontját 2015. január 25-ére (vasárnapra) tűzte ki.
A polgármester-jelöltet legkésőbb 2014. december 22-én 16.00 óráig kellett bejelenteni a választási irodában. A megadott határidőig Bárdos József Szabolcs (független) és Sümegi Péter (FIDESZ-KDNP) adta le az ajánlóíveket, így ők ketten indulnak a polgármesteri címért.
 

916
Pásztorjáték a mezőnyárádi katolikus templomban
December 24-én a mezőnyárádi katolikus templomban az ünnepi szentmise előtt a gyermek betlehemes játékát tekinthették meg a jelenlévők. A zenei betétekkel és versekkel színesített történet Jézus születését elevenítette fel.
667
Meggyújtották a negyedik adventi gyertyát Mezőnyárádon
alt
December 21-én fellobbant a negyedik adventi gyertya lángja is Mezőnyárádon, a templom előtt felállított adventi koszorún. A reggeli szentmise után, az egyházi képviselő-testületet, az iskolát és az óvodát követően, az önkormányzat dolgozói adták elő kis műsorukat.
Korpásné Szabó Mariann szavalatát követően dr.Horváth László polgármester mondta el gondolatait az utolsó gyertya meggyújtása kapcsán. 
 
764
Adventi ünnepség a mezőnyárádi iskolában
December 19-én a Szederkényi Anna Tagiskolában is megtartották a közös adventi ünnepséget.
Szakítva az eddigi hagyományokkal a tanári kar éneke már a műsor elején felcsendült, majd a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola tanárainak meglepetés éneke is hozzájárult az emelkedett hangulathoz.
Az osztályok hangulatos, megható vagy éppen elgondolkodtató darabokkal hozták el az ünnep hangulatát és hallhattunk angolul is karácsonyi dalokat.
Az ünnepséget a Szülői Munkaközösség jóvoltából – az osztályok karácsonyi ajándékának átadása zárta.
Januártól egy pedagógus megy az iskolából nyugdíjba, így a kollégák és a gyermekek is búcsút vettek Tóth Sándorné tanárnénitől, akinek értékes munkáját többek között díszoklevéllel jutalmazta a diákönkormányzat.
732
Testületi ülés Mezőnyárádon

December 17-én összeült Mezőnyárád Képviselő Testülete, hogy összesen 5 napirendi pontot tárgyaljon meg és hozzon döntést azokkal kapcsolatban.
Első pontban az alpolgármester tiszteletdíjának és költségtérítésének megállapítására került sor. Ezt a törvényi minimumban foglaltak szerint 157.052 forintban állapították meg a képviselők, aminek a 30.000 Ft feletti részéről lemondott az alpolgármester. Költségtérítésként a 30.000 forint 15%-a jár törvényileg. Egyhangúlag elfogadták a képviselők.

735
Fellobant a harmadik adventi gyertya Mezőnyárádon is

December 14-én meggyújtották a harmadik adventi gyertyát is Mezőnyárádon, a templom előtt felállított adventi koszorún. A reggeli szentmise után, az egyházi képviselő-testületet és az iskolát követően, ezúttal az óvodások adtak elő egy rövid műsort az óvónénik közreműködésével, majd meggyújtották a harmadik gyertyát a koszorún.
A gyertyagyújtást követően, meleg teával és süteménnyel kedveskedtek a szervezők az összegyűlt híveknek.
A negyedik adventi gyertya meggyújtására is szeretettel várnak mindenkit, december 21-én a szentmisét követően az önkormányzati dolgozók kedveskednek egy rövid műsorral.

848
Mikulás ünnepség a mezőnyárádi óvodában
alt
Mikulás ünnepséget tartottak a mezőnyárádi óvodában december 5-én délelőtt. A gyerekek izgatottan, énekszóval várták az ovi társalgójában a nagyszakállút, aki hamarosan meg is érkezett közéjük. Puttonyát telepakolta csomagokkal, sőt, olyan sok ajándékot hozott, hogy még az óvónénik és a dadusnénik is segítettek neki, hogy mindent be tudjon hozni.
A gyerekek ezt követően énekeltek és egy kedves jelenetet is bemutattak a Mikulásnak és társaiknak, majd ezt követően minden óvodás bemutatkozott a Télapónak, aki egy-egy csomaggal ajándékozta meg őket.
Végül a gyerekek, az óvónénik és a Mikulás együtt táncoltak, mulattak, majd a nagyszakállú továbbindult, hogy a többi gyerekhez is elvigye ajándékait.

 
690
Mikulás a mezőnyárádi iskolában
December 5-én délután az iskola kistornatermében gyűltek össze a mezőnyárádi iskola alsós diákjai, hogy együtt várják a Mikulás érkezését.
Mivel a jóságos öreg csak fél 5-re jelezte érkezését előtte bőven volt idő játékos vetélkedőn összemérni az osztályoknak ügyességüket, tudásukat. A feladatokban felváltva kapott szerepet a kreativitás, a gyorsaság és a találékonyság. Mire az vetélkedő a végéhez ért megérkezett Télapó is, akit rövid műsorral köszöntöttek a gyerekek, majd függetlenül attól, ki mennyire viselkedett jól kiosztásra kerültek az ajándék csomagok is.
792
Fellobant a második adventi gyertya Mezőnyárádon
December 7-én meggyújtották a második gyertyát Mezőnyárádon, a templom előtt felállított adventi koszorún. A reggeli szentmisét követően folytatódott az a tavaly útjára indított hagyomány, hogy az iskolások, óvodások, polgármesteri hivatal dolgozói és az egyház képviselői rövid műsort adnak az ünnep tiszteletére.
Ezen a napon a Mikulás is megérkezett és ajándékot osztott az egész évben jól viselkedő gyermekeknek. A gyertyagyújtást követően, meleg teával és egy kis süteménnyel kedveskedtek a szervezők az összegyűlt híveknek.
797
Fellobbant az első adventi gyertya lángja
Folytatódott Mezőnyárádon a reggeli szentmisét követően az a tavaly útjára indított hagyomány, hogy a templom előtt felállított adventi koszorút a település egy-egy intézményének dolgozói gyújtják meg, valamint ebből az alkalomból rövid műsorral is készülnek.
Advent a karácsony előtti negyedik vasárnap veszi kezdetét, és karácsonyig tart. Adventkor a 19. század óta szokás koszorút készíteni.
Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, szeretet, öröm.
Az első gyertya meggyújtásának időpontja a hétvégére, vasárnapra esett. A reggeli szentmisét követően az egyházközség képviselő testület tagjai kedveskedtek egy rövid kis műsorral a jelenlévőknek. A templom kertjében felállított koszorú első gyertyájának meggyújtását követően,
meleg teával és egy kis süteménnyel kedveskedtek az összegyűlt híveknek.
796
Testületi ülés Mezőnyárádon

November 24-én összeült Mezőnyárád Képviselő Testülete, hogy összesen 7 napirendi pontot tárgyaljon meg és hozzon döntést azokkal kapcsolatban.
Első pontban a kommunális adó rendeletet fogadták el egyhangúlag a jelenlévők. Az idén sem emelkedik az adó mértéke, 4000Ft lesz évente. A meglévő kedvezmények mellett a képviselők megszavazták, hogy aki egyedül él és a mindenkori öregségi nyugdíj minimuma alatt van a jövedelme, az ha kérvényezi és megfelel a követelményeknek, mentességet kaphat az adó befizetése alól.
Másodikként az iparűzési rendelet elfogadására került sor. A módosításra főként a törvényi változások miatt volt szükség, az adó mértéke az idén sem változik. Egyhangúlag elfogadták a jelenlévők.

853
Erzsébet-Katalin bált rendeztek Mezőnyárádon
Idén 22. alkalommal rendezték meg Mezőnyárádon az Erzsébet-Katalin Bált. Hagyományosan a mindenkori 7.osztály szervezi ezt a rendezvényt, ezzel is támogatva a nyolcadikosok ballagását. Idén Kis-Varga Zsolt és Boros Szabolcs szórakoztatta azt a több száz helybeli és a térségből érkezett vendéget, akik egész éjszaka jókedvűen mulattak a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tornatermében.
A vendégeket Korpás Zoltán, az est műsorvezetője köszöntötte, majd ezt követően egészen éjfélig a táncoslábuaké volt a parkett, változatos zenékre táncolhattak a párok és a baráti társaságok.
Éjfélkor elsőként az Erzsébeteket és a Katalinokat köszöntötték virággal, majd a tombolahúzás következett. Ennek fődíja egy kétszemélyes wellness lehetőség volt, melyet Parádfürdőn vehet igénybe majd a szerencsés nyertes.
A tombola után ismét a
zenéé és a táncé volt a főszerep.
1670
Október 23. - Szederkényi Anna Tagiskola
Az 1956-os forradalom eseményeire és hőseire emlékeztek Mezőnyárádon 2014. október 22-én a délután két órától a Szederkényi Anna Tagiskolában. Az intézmény pedagógusai, tanulói, valamint a meghívott vendégek a kistornateremben idézték fel az 58 évvel ezelőtti eseményeket.
1528
Választás után - alakuló ülés Mezőnyárádon
Október 22-én 17 órakor a község házasságkötő termében tartotta alakuló ülését Mezőnyárád újonnan megválasztott Képviselő Testülete.
Első napirendi pontban Bajnóczki Mátyás a Helyi Választási Bizottság elnöke tájékoztatta a megjelenteket a választás eredményéről. Beszámolója szerint a településen 3 polgármester jelöltre és 19 képviselő jelöltre voksolhattak a választók. Az 1356 választásra jogosult lakó közül 759-en járultak az urnákhoz, így a részvétel megközelítette az 56%-ot. A képviselők választása eredményes volt így 6 személy, Bogyó József, Hajdu Gábor, Orosz Lajosné, Szajlai Gábor, Dr. Szántai-Kiss László és Udvari János töltik be a képviselői tisztséget az elkövetkező öt évben. A polgármester választás érvényes volt ugyan de eredménytelen. Két jelölt, Bárdos Szabolcs és Sümegi Péter egyaránt 343 szavazatot kapott, így a törvény értelmében a választás ezen részét meg kell ismételni. A voksolás várható időpontja 2015. január 25-e lesz. Addig is Dr. Horváth László előző polgármester vezeti a települést, látja el az ezzel kapcsolatos feladatokat.
1012
Gazdaságba látogattak a mezőnyárádi ovisok
alt
Október 4-e az állatok világnapja. Ebből az alkalomból idén október 9-én egy gazdaságba látogattak el a mezőnyárádi ovisok. Délelőtt rövid sétát követően érkeztek meg a helyszínre ahol már várták őket.
 
1163
Szüreti délelőtt a mezőnyárádi óvodában
A szüreti mulatság az idei évben sem maradt el a mezőnyárádi óvodában. Ám mielőtt leszemezték volna a szőlőfürtöket, a csoportszobában először elkészítették a sajtos stanglit, hogy mire végeznek a préseléssel, elfogyaszthassák a finom, ropogós süteményt.
Ezt követően a kis csapat kivonult a teraszra és megkezdődött a bogyózás. Közben persze daloltak, majd az óvónénik segítségével a zúzás és préselés következett: a kis présgépből lassan, de biztosan csurogni kezdett a finom szőlőlé.
Mire végeztek, elkészült a sajtos stangli, amit frissen készített teával folyasztottak el az ovisok. Délután pedig a friss szőlőlevet, a mustot is megkótolhatták természetesen.

995
Szépkorúak Napja alkalmából köszöntötték az időseket Mezőnyárádon
alt
Az idei évben szeptember 29.-én köszöntötték a szép korúakat Mezőnyárádon, az Idősek Napja alkalmából. Az ünnepség elején Korpás Zoltán adta elő, Keresztury Dezső: Nézz vissza című versét, majd adta át a szót Dr. Horváth László polgármesterúrnak. A köszöntő beszéd után Juhász Józsefné védőnő a Vöröskereszt részéről köszöntötte a településen élő legidősebb asszonyt Tóth Pálnét aki idén töltötte be 95. életévét és a legidősebb férfit Orosz Lászlót, aki idén ünnepelte 92. születésnapját.
 
2962
Emléktáblát avattak Boldog Sándor István születésének 100. évfordulója alkalmából
2014. szeptember 19-én pénteken délután 2 órától tartották Mezőnyárádon azt az emléktábla avató ünnepséget, amit a tavaly októberben boldoggá avatott Sándor István egykori szalézi szerzetes születésének 100-ik évfordulójának tiszteletére tartottak.
Az ünnepségen jelen volt a szalézi szerzetesrend több tagja is. Elsőként Reményik Sándor: Templom és iskola című verse hangzott el Korpás Zoltán tolmácsolásában, majd az iskolás gyermekek éneke csendült fel. Ezt követően a település polgármestere Dr. Horváth László köszöntötte az egybegyűlteket, majd a Ábrahám Béla tartományfőnök tartotta meg ünnepi beszédét. Beszéde végén Bárdos Szabolcs alpolgármesterrel közösen leleplezésre került az iskola falára elhelyezett emléktábla, amit Dr. Linczenbold Levente plébános áldott meg. Ezután méltó helyre - az emléktábla alá - kerültek elhelyezésre az emlékezés koszorúi.

(Kedves Olvasó! Cikkünkben korábban tévesen fogalmaztunk, hogy Sándor István halának 100. évfordulója tiszteletére avatták fel az emléktáblát.
A táblát a szalézi szerzetes születésének 100. évfordulójára emlékezve állították. Szíves elnézésüket és megértésüket kérjük a tévedésért!)

1346
Testületi ülés Mezőnyárádon

Szeptember 15-én ismét összeült Mezőnyárád Képviselő Testülete, hogy összesen 12 napirendi pontot tárgyaljon meg és hozzon döntést azokkal kapcsolatban.
Első pontban az önkormányzat 2014. évi költségvetésében az első félévben történt átcsoportosításokról döntöttek egyhangúlag.
Második pontban egy tájékoztató hangzott el az önkormányzat I. félévi gazdálkodásáról. Dr. Horváth László polgármester elmondta, hogy a gazdálkodásban fennakadás nem volt, időarányosan gazdálkodik az önkormányzat, a bevételek fedezik a kiadásokat.
Egyhangúlag elfogadták a beszámolót.

1085
Lovasnap Mezőnyárádon: négy kategóriában megyei bajnokot avattak

Mezőnyárádon immár 11.éve rendezik meg a Lovasnapokat. Az idei évben a rendezvény egy napos volt, szeptember 7-én reggel 9 órától kezdődtek, ezúttal 7 versenyszámot láthattunk. A nyárádi verseny az öt állomásból álló megyei sorozat döntője is volt egyben, így négy versenyszámban bajnokot is avattak.
Elsőként a B/0 nyitott versenyszámban álltak rajthoz a versenyzők, összesen 15-en. A 80-90 cm-es akadályok a B/1A stílusversenyben már 100 cm-re emelkedtek, itt összesen 12 nevezés érkezett. Bár ezúttal nem volt a legjobbak között, a kategória idei bajnoka mégis Jacsó Ilona lett, a házigazda Forgács Ló Lovasklub versenyzőjeként állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.
A legnépesebb a B1C nyitott versenyszám mezőnye volt, itt összesen 28 rajtot láthattunk.

1068
Évnyitók-elkezdődött az új tanév
Augusztus 31-én a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában a hagyományokhoz híven az osztályok bevonulásával kezdődött az évnyitó ünnepség. Az első osztályosokat most is a 8. osztályosok kísérték be. Ezt követően az iskola zászlaja is megérkezett dobpergés kíséretében.
A legkisebbek rövid műsorral is készültek, majd minden kis elsős be is mutatkozott, ezek után pedig megkapták az iskola címerével díszített nyakkendőt, melyet osztályfőnökük kötött a nyakukba. Mind az iskolába újonnan érkezőket, mind pedig a többi diákot Farkas Jánosné köszöntötte és nyitotta meg a 2014/15-ös tanévet.
1195
Testületi ülés Mezőnyárádon
Augusztus 18-án ismét összeült Mezőnyárád Képviselő Testülete, hogy összesen hat napirendi pontot tárgyaljon meg és hozzon döntés azokkal kapcsolatban.
Elsőként Farkas Julianna jegyző tájékoztatott arról, hogy Magyarország köztársasági elnöke a 2014. évi helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek általános választásának időpontját október 12-re tűzte ki. A községben két választókerület lesz, melyekbe egyenként 3-3 bizottsági tagot delegál az Önkormányzat. A delegáltak személyét a testületi tagok egyhangú igen szavazattal elfogadták.
Második napirendi pontban egy bírósági ítélet felülvizsgálati kérelméről kellett döntenie a tagoknak, melyet a Kúriához kíván benyújtani a település vezetése.
1264
Augusztus 20. - változatos programok Mezőnyárádon
Mezőnyárád Önkormányzata augusztus 20-án változatos programokkal várta a lakosokat előbb a templomba, majd a község központjába, végül az iskola mögötti parkba.
Dr. Linczenbold Levente plébános celebrálta azt a szentmisét, amelynek keretén belül államalapító királyunkra emlékeztek és sor került az új lisztből készült kenyér megszentelésére is. A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten az Önkormányzat részéről is többen részt vettek. A kenyér megszentelésére a szentmise végén került sor. A plébános prédikációjában külön hangsúlyozta: Szent István élete, tevékenysége és népe irénti elkötelezettsége a ma emberének is példaképül szolgál.
1230
50 éves házasságukat ünnepelték családjukkal
Szülőfalujukban, Mezőnyárádon jeles esemény történt Mátyus Erzsébet és Fekete László életében 1964.július 11-én. Ezen a napon fogadtak egymásnak örök hűséget az akkori tanácsháza, azaz a mostani Polgármesteri Hivatal házasságkötő termében. Anyakönyvvezetőjük Stefán János, a település tanácselnöke volt.
50 év elteltével úgy gondolták, akkor tett fogadalmukat gyermekeik, unokáik és közeli rokonaik jelenlétében újra megerősítik. Erzsike nénit fiúk, míg Laci bácsit lányuk kísérte be a terembe. Az ünnepélyes pillanatok után pezsgővel koccintottak egészségükre.
Az elmúlt öt évtizedben boldogságban és harmóniában éltek, egymás iránti tiszteletük végig megmaradt. Egy fiú és egy lány gyermek született házasságukból, akik három fiú- és egy lány unokával ajándékozták meg őket.
1189
Több ezer látogató, finomságok békából és halból: ismét nagy siker volt a Békafesztivál Mezőnyárádon
Immár negyedik alkalommal rendezték meg július 5-én és 6-án a korábban is nagy sikert aratott Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő-főző fesztivált, melyre az ország minden szegletéből érkeztek versenyzők és vendégek. A helyiek mellett Kistelek, Kazincbarcika, Ráckeve is képviseltette magát, hogy csak néhányat említsünk.
Szombaton reggel 8 órakor kezdődött a sütés-főzés, ahol a szomorú végzetű kétéltűek combjai mellett halból is került bőven a bográcsokba, tárcsákra, majd pedig szépen tálalva a zsűri asztalára. Volt, aki a sörben, volt, aki kólában pácolt békacombra esküdött, de készült zöldséges szószban pácolt és helyben füstölt békacomb és hal is.  Akadt bőven dolga az ítészeknek, mivel mintegy 70 csapat ételei vártak elbírálásra.
Az étel mellett pedig az italra is gondoltak a nyárádiak: a pálinkamustrára is bőven érkezett itóka, melyeket szintén szakemberek bíráltak. Hogy a zsűri tagjai felitassák a kóstolót, pogácsával és sós süteményekkel is nevezhettek a háziasszonyok.
Közben az érdeklődők sem unatkoztak. Szombaton délben a Csiribiri együttes várta a színpad elé a gyerekeket egy interaktív, zenés műsorral, majd Straub Dezső operett előadása inkább már a középkorú generáció érdeklődésére tartott számot. A Mezőkeresztesi Férfikórus és a Mezőcsáti Népi Együttes a népi hagyományokat elevenítette fel dalokban és táncban.
1833
Negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Békafesztivál
Ez év nyarán negyedik alkalommal kerül megrendezésre a Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő-főző Fesztivál. A tavalyi évhez hasonlóan a fesztivál keretein belül ismét megrendezésre kerül a II. Mezőnyárádi Pálinkamustra és Pogácsa Sütő Verseny.
A versenyek időpontja július 5. (szombat), ám további szórakoztató programokkal e napon és július 6-án is várják az érdeklődőket. A fesztivált az elmúlt évekhez hasonlóan a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület közösen szervezi Mezőnyárád Község Önkormányzatával. A rendezvény két napos, a helyszín változatlanul az árnyékos iskolapark.
A szervezők változatos produkciókkal várják a látogatókat, emellett természetesen megkóstolható a helyben készült sült békacomb, halászlé, sült hal.
1856
Búcsú a ballagóktól: játékos este Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában hagyomány, hogy a hetedik osztály egy kis játékkal, megvendégeléssel búcsúzik a ballagóktól.
Június 6-án a kistornateremben játék várta a ballagókat, majd átvonultak a helyi pizzériába, hogy elfogyasszák a vacsorát. Visszatérve pedig egy fergeteges karaoke party kezdődött.
Bár a ballagás és a tanévzáró június 21 -én volt, a hetedikesek mellett a tanárok is elbúcsúztak a végzősöktől június 16-án este. A hagyományokhoz híven ilyenkor a pedagógusok megvendégelik a ballagókat, miközben az elmúlt 8 évre emlékeznek vissza, felidézve a szép és humoros emlékeket. Nem volt ez másképp most sem: először Tóth Sándor igazgató, majd az első osztályfőnökük, Horváthné Gomány Judit idézte fel az emlékeket és nyújtotta át ajándékát. Hasonlóképpen emlékezett a gyerekekre Harangozó Lászlóné Csilla tanár néni, aki 6 évig volt osztályfőnökük. Ezt követően kötetlen beszélgetés és a vendéglátás következett, este pedig a hagyományos szerenádra indultak a végzősök.
1300
Épül-szépül Mezőnyárád
Újabb beruházás kezdődött el az elmúlt időszakban Mezőnyárádon. Most a buszmegállókon van a sor, felújítják mindegyiket. Már az ötödiket készítik, de mind a 8 új külsőt kap, a tervek szerint a hónap végére. Az újak fából lesznek és a Bükkábrány felőli végén lévő két megálló új térkövezett járdaszigetet is kap. A beruházást teljes egészében az önkormányzat fedezi, a régi építmények bruttó 310.000Ft-os darabáron kerülnek felújításra.
Lassacskán befejeződik a pihenőpark kialakítása is, közel 100%-os a beruházás állása. Elkészültek a sétányok alapjai amire még pár centi vastagon sétánykő kerül majd. A járda térkövezése befejeződött, a könyvtár előtti feljáró van még hátra. A növények ültetése folyamatos, még hiányzik pár darab facsemete és rózsatő. A kiültetett cserjék, évelő növények és virágok száma közel 1000 darab. Ezenfelül 12 db facsemete is elültetésre kerül, fajta szerint tűzvörös juhar, mezei juhar, tiszafa, kislevelű hárs. Körülbelül 2 hét múlva a helyükre kerülnek a kandelláberek és a padok is. Az éltető vizet biztosító locsoló berendezés is kiépült már. Az átadást augusztus 20-ára tervezik, amire is szívesen várják az érdeklődőket és pihenni vágyókat.
1107
Tiniséf roadshow Mezőnyárádon
A Diákönkormányzat és a Tesco-Tiniséf közös programja 2014. június 6-án 8 órától került megrendezésre a Szederkényi Anna Tagiskolában Mezőnyárádon.
A 7. osztály tanulói és szülei az év folyamán beneveztek a Tiniséf Sulicsata nevezetű sütő-főző pályázatra, melyen egészséges ételt kellett elkészíteni, frappáns, egyedi, településünkhöz vagy iskolánk névadójához illő névvel kellett ellátni. Az osztály a Nyárádi Királylány csókja fantázianevű ételt készítette el, melyet videó formájában kellett benyújtani, dokumentumokkal együtt az elbíráló zsűrinek. 55 iskola pályázott és az intézmény 7. osztálya a 4. helyen végzett a népes mezőnyben és ezáltal a nyertesek közé sorolták őket.
1337
Madarak és Fák Napja a mezőnyárádi iskolában
Május 30-án ünnepelték a Madarak és Fák Napját, valamint a Gyermeknapot Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában.
Reggel a sorakozó után felcsendült a „Süss fel nap” kezdetű dal, hogy előcsalogassák a napot, majd megszólalt az iskolainduló és elkezdődött a program. Elsőként Simon Laura beszélt az ünnepről, valamint Majnár Csenge mondott el egy verset.
A csapatok elmondták a csatakiáltásokat és bemutatták az otthon előzetesen elkészített csapatzászlókat. Ezek után elkezdődött a hagyományos akadályverseny, a nyolcadik osztály kivételével – akik most segítők voltak – minden évfolyamból két csapat indult a versenyen. Az alsósok és a felső tagozatosok külön útvonalakat jártak be a településen.
1052
Elsőáldozás Mezőnyárádon
Június 1-én délelőtt 10 órától Mezőnyárádon 6 kisfiú és 1 kislány újította meg keresztségi fogadalmát – amelyet egykor szüleik, keresztszüleik tettek helyettük – és lett elsőáldozó a katolikus egyházközségben.
Első szentgyónásukat követően izgalommal várták a Jézussal való találkozást. Az ünnepi eseményre hosszas hitoktatói felkészítés mellett jutottak el a gyerekek. Az elsőáldozás Istennel való találkozás, az utolsó vacsora emlékezete, s egy lépés előbbre. Ha Jézussal élünk, Jézussal halunk, és Jézussal fogunk feltámadni.
A gyerekeknek és a szentmisén résztvevő híveknek Linzenbold Levente plébános beszélt az ünnepi alkalom jelentőségéről. Az ünnepi prédikációban nem csak a Jézussal való találkozás fontosságáról, de annak megtartó erejéről, a szülők és a család további felelősségéről is szó volt.
1239
Bérmálkozás Mezőnyárádon
Május 25-én az ünnepi szentmise keretében tartották a bérmálkozást Mezőnyárádon. Összesen 15 fiatal Mezőnyárádról, Mezőkeresztesről és Szentistvánról lett az Egyház nagykorú tagja.
A szentmisét Csizmadia István, az Egri Bazilika plébánosa celebrálta. Az ünnepi szentmisén részt vett Póta Ferenc atya, szentistváni plébános, Jéger Károly nyugdíjas plébános és dr. Linczebold Levente plébános, valamint két kispap az Egri Szemináriumból..
A gyerekeket Doba Elekné és Panyi Csaba hitoktató készítette fel a bérmálásra. A bérmálkozás szentsége által válnak a megkereszteltek az Egyház nagykorú tagjaivá, akiknek kötelességük, hogy Krisztus tanúi legyenek szóban és tettben. A keresztségi kegyelem teljessé válásához szükséges a bérmálás szentségének felvétele. A bérmálkozás lényegi szertartása, a homloknak szent krizmával való megkenése, valamint a kézrátétel pár pillanat alatt megtörténik. A kegyelem pillanatai maradandóvá válnak, ha a bérmálkozó a csönd alatt megnyílik, és alázattal veszi, fogadja a Szentlélek ajándékának jelét.
1421
Anyák Napja alkalmából köszöntötték az anyukákat
Az anyák napját május első vasárnapján ünnepeljük. Az anyák tiszteletére már az ókori görögök is rendeztek tavaszi ünnepet, ilyenkor az istenek anyjával együtt ünnepelték az édesanyákat is. Az idén is minden intézményben virággal és ajándékkal kedveskednek a gyerekek az anyukáknak és nagymamáknak e jeles nap alkalmából.
Nemvolt ez máshogy a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában sem. Elsőként a 4. osztály köszöntötte az anyukákat április 29-én, majd május 6-án az 1. és 3. osztályosok is virággal ás egy kis ajándékkal kedveskedtek a megjelent édesanyáknak és nagymamáknak. Másnap május 7-én a délutáni órákban tartották a 2. osztályos tanulók ezen alkalomból műsorukat.
1058
Két testületi ülést is rendeztek Mezőnyárádon április 28-án

 

Két testületi ülést rendeztek egymást követően Mezőnyárádon április 28-án. Az első, 15 órakor kezdődő ülésen egy napirendi pontot tárgyaltak: az önkormányzat 2013.évi költségvetését módosították, átcsoportosításokat fogadtak el. Az évközben, év végén érkező források beépítésére a költségvetés tervezésekor értelemszerűen nincs lehetőség, így ezt most, a zárszámadás elkészítése előtt tudták megtenni. A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.

Ezt követően kezdődött el az újabb testületi ülés, amelyre azért volt szükség, mivel a költségvetés módosítását nem lehetett a zárszámadással egy testületi ülésen tárgyalni.
2283
Tűz volt az egyik mezőnyárádi boltban

Lángok csaptak fel egy mezőnyárádi bolt raktárában péntek délután: helyszíni, nem hivatalos információink szerint, vélhetően elektromos rövidzárlat miatt kigyulladt egy hűtő a Szent István király út és a József Attila út kereszteződésében lévő bolt raktárában 16 óra előtt nem sokkal.
A tüzet gyorsan érzékelték a dolgozók, kimenekültek a boltból és azonnal hívták a tűzoltókat, akik perceken belül a helyszínre érkeztek Mezőkövesdről. A tűzoltók gyorsan eloltották a raktárban tárolt árukra is tovább terjedő tüzet és kigyulladt hűtőszekrényt is kivitték az épületből.
Ezt követően egy ventilátor segítségével átszellőztették a boltot és a raktárhelyiségeket, ezután kezdődhetett meg a károk felmérése. Személyi sérülés nem történt.

1983
Jubileumi váltófutó verseny Mezőnyárádon
40 év, több mint 18 ezer versenyző: igazán impozáns számok egy dél-borsodi községben, Mezőnyárádon rendezett tömegsportrendezvény esetében. A verseny nemcsak a térségben egyedülálló: a szervezők ismeretei és kutatásai szerint a megyében, sőt, az országban sincs ilyen hosszú múltra visszatekintő, minden évben megrendezett váltófutóverseny. Elsőként 1974.április 4-én rendezték meg a versengést a település hosszú főutcáján, Szolnoky Jenő, a mezőnyárádi iskola akkori igazgatójának és testnevelő tanárának kezdeményezésére.
1179
Közmeghallgatás Mezőnyárádon
Március 31-én közmeghallgatásra várta a község lakosságát a mezőnyárdi önkormányzat.
Az ülésnek három fő témája volt. Elsőként Dr. Horváth László polgármester számolt be a 2013-as év gazdálkodásáról.
Az év egyik legfontosabb változása volt, hogy a település iskolájának fenntartása is állami kézbe került. A község vezetője szerint ez egyrészt jó, mivel így a mintegy 25-30 millió forintos fenntartási költséget ezentúl nem Mezőnyárádnak kell kigazdálkodnia. Másrészt viszont kellemetlen, hogy a település már nem szólhat bele az intézmény életébe.
Másik jelentős dolog, hogy az adósságkonszolidációnak köszönhetően kb. 23 milliós tartozástól szabadult meg az önkormányzat. A község elmúlt évben mintegy 190 millió forintból gazdálkodott. Előre láthatólag ez az összeg ebben az évben is rendelkezésre áll majd.
A beruházásokat illetően a polgármester külön kiemelte a Faluszépítő Egyesület tevékenységét, illetve köszönetet mondott mindazoknak, akik önkéntes munkával segítették Mezőnyárád fejlődését.
1214
Nyílt tanítási órák a mezőnyárádi iskolában
Mind a pedagógusok, mind pedig a szülők szemszögéből nézve nagy a jelentősége az iskolákban és óvodákban évente rendezett nyílt napoknak. Ezeken a napokon az érdeklődők megismerkedhetnek az intézmény programjával, tanáraival, a környezettel, beülhetnek a tanítási órákra.
Április 2-án és 3-án Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában került sor a nyilvános órákra. Az ilyen alkalmak kiváló lehetőséget biztosítanak mindkét fél részére, egyrészt a személyes kontaktus megteremtésére, másrészt az iskolai és óvodai nevelő munkába való betekintésre. Többségében az alsó osztályokba látogató szülőktől érkező visszajelzések pedig nagyban segítik az oktató, nevelő munkát.
1248
Teljes átalakulás - megújul a mezőnyárádi pihenőpark
Közel 15 millió forintos pályázati támogatást nyert el korábban a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület. Az összeg egy részéből már elkészült a kor követelményeinek megfelelő játszótér, nemrég pedig elkezdődött a pihenőpark átépítése.
A kivitelezés során megnövelik a zöldfelületet, több nyomvonalon sétányokat alakítanak ki, kandelábereket, új padokat helyeznek el, valamint a park mellett lévő járdaszakaszt is felújítják. Bővül a növényzet is, lombhullató fákat, különféle cserjéket, díszbokrokat ültetnek.
Térkövezést kap a játszótér előtti járda, valamint tervek szerint a könyvtár és az emlékmű környéke is. A munkálatok várhatóan április végére befejeződnek.
1222
Továbbképzés testnevelőknek Mezőnyárádon
A Magyar Diáksport Szövetség 2013. május 24-én útnak indította az „A testnevelés új stratégiájának és a fizikai állapot új mérési rendszerének kialakítása és az önkéntes részvétel ösztönzése a komplex iskolai testmozgásprogramok szervezésében” elnevezésű kiemelt projektjét. Ennek keretében 30 órás továbbképzések zajlanak az ország egész területén. Térségünkben Mezőnyárád ad otthont az oktatásnak.
1381
A Galagonya Bábszínház járt a mezőnyárádi óvodában
A Galagonya Bábszínház már évek óta visszatérő vendége a mezőnyárádi óvodának. Minden alkalommal érdekes mese feldolgozásokkal kápráztatják el a gyermekeket. Március 17-én a „Kiskakas gyémánt félkrajcárja” című bábelőadáson vehettek részt az ovisok.
1338
A mezőnyárádi óvodások az emlékműhöz látogattak
Március 14-én a hagyományokhoz híven a mezőnyárádi óvodások elindultak, hogy a saját kezűleg elkészített nemzetiszín zászlóikat kitűzzék a településen található emlékműhöz. Több éve hagyomány, hogy Március 15-e tiszteletére megteszik ezt a sétát az intézménytől.
1302
Kiszézés a mezőnyárádi óvodában
A mezőnyárádi óvodában március 13-án a kiszézés néphagyományait elevenítették fel a gyermekek. Évek óta hagyománnyá vált, hogy a telet a kiszebábbal búcsúztatják el .
A kisze egy menyecskének öltöztetett szalmabáb, melyet a néphagyomány szerint lányok és fiúk énekszóval vittek végig a falun húsvét előtti virágvasárnapon. Először a kerítésen áthajítva elűzték a bábut, vele együtt a telet és a betegségeket, majd az addig a kezükön tartott ujjbábot dobálták be egyenként a tűzbe, mintegy személyre szabott megtisztulásként. A téltől elbúcsúzva a várva várt tavaszt köszöntötték, s közben mindenki vidáman énekelte a Bújj, bújj zöld ág kezdetű dalt.
1311
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
Mezőnyárád község képviselő – testülete március 10 -én tartotta soron következő ülését a polgármesteri hivatalban. Az ülésen összesen öt napirendi pont került megvitatásra.
Az első napirendben a belső ellenőrzési terv került elfogadásra. 2012 -ig az ellenőrzéseket a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás megbízott ellenőre látta el. Mivel a társulások már nem kapnak állami támogatást, ezért ezt a feladatot a továbbiakban minden településnek önállóan kell megoldania. A terv tartalmazza azokat a szempontokat amelyek mentén az ellenőrzéseket le kell bonyolítani, valamint a vizsgálatok ütemezését is. Saját hatáskörben megbízott külső cég segítségével történnek majd a belső ellenőrzések, az első mindjárt a választások után a harmadik negyedévben.
A képviselők
egyhangúlag támogatták a napirendet.
2530
Angol mini nyelvvizsga Mezőnyárádon
A mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában negyedik alkalommal szervezték meg a mini nyelvvizsgát angol nyelvből a 7. és 8. osztályos tanulók számára. A cél az, hogy ne csak írásban, hanem szóban is megmérettessék magukat a gyerekek.
A vetélkedőre Mezőkövesd vonzáskörzetéből érkeztek tanulók, akik elsőként kötetlen társalgást folytattak a zsűri tagjaival, Reményi Gyulánéval és Tóthné Bárczi Gabriellával - akik a mezőkövesdi Szent László Gimnázium tanárai – és az elmúlt négy évben értékelték a versenyzők teljesítményét. Majd következett a verseny, ahol egyenként beszéltek az angolosok, mind a 19-en és mutatták meg tudásukat az értékelőknek. Végül osztályonként külön pontozták a résztvevőket és az első három helyezett jutalmat is kapott.
1212
Nagy létszám a mezőnyárádi alapítványi bálon
Március 8-án rendezte hagyományos jótékonysági bálját a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány és a Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma. A rendezésben mind az óvoda, mind pedig az iskola Szülői Munkaközössége részt vállalt.
A rendezvény este 8 órakor nagy résztvevői létszámmal vette kezdetét az iskola tornatermében. Híven az eddigi évek hagyományához a bált színvonalas nyitó műsor előzte meg. Elsőként Tóth Sándor az általános iskola igazgatója köszöntötte a megjelent vendégeket, majd, a bál fővédnöke Tállai András államtitkár, országgyűlési képviselő kívánt jó szórakozást az estéhez.
A műsorban előbb a 8. osztályosok által táncolt bécsi keringő aratott nagy sikert, majd az Easy Dance tánciskola növendékeinek társastáncát tekinthették meg a jelenlévők. Mivel a tánciskola táncosai között szép számmal mezőnyárádi gyerekek is akadnak, ezért több helybéli gyermek táncprodukcióját is megcsodálhatták a bálozók. A hajnalig tartó tánchoz a Koktél zenekar szolgáltatta a zenét, éjfélkor pedig a támogatók által felajánlott tombolanyeremények kerültek kisorsolásra.
 
A fellépő táncosok:
1. Mini Manók
2. Tigrisek
3. Kiscsillagok
4. Fekete Párducok
5. Csini Csajok
1608
Sikeres egészségprogram zárult Mezőnyárádon
Lezárultak az Új Széchenyi Terv keretében európai uniós és hazai finanszírozásból támogatott „Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok Mezőnyárád község Önkormányzatánál” című projekt rendezvényei. A település a pályázati kiírás céljával összhangban a projekt keretében célul tűzte ki az egészséget szolgáló egyéni magatartásminták és közösségi értékek elterjedésének ösztönzését, az egészségfejlesztés települési színterén megvalósuló közösségi programok elterjesztését, a lakosság életminőségének javítását.
2427
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
Február 19-én tartotta Mezőnyárád község képviselő – testülete soron következő ülését. Az ülésen összesen három napirendet tárgyaltak meg a tagok.
Az első napirendben az Önkormányzat 2014. évi költségvetését tárgyalták meg és fogadták el a tagok. Az előző testületi ülésen a költségvetést már áttárgyalták a tagok, a fő számokat elfogadták. Az addig eltelt időben a Belügyminisztérium értesítése alapján 7.800.000 Ft többlettel gazdálkodhat az önkormányzat. Ezt az összeget elosztották részterületekre. A ravatalozó előtti út térkövezésére, a házasságkötő terem előtti terület rendezésére, valamint egyéb dologi kiadásokra. Felmerült még, hogy egy térfigyelő rendszer kiépítésére irányuló pályázat önerejére is fel lehetne használni az összegből. Módosításként elhangzott még, hogy a házipénztár maximális keretét 300.000 Ft -ról 500.000 Ft -ra emelik.
A tagok egyhangúlag elfogadták a 2014. évi költségvetést.
2532
Farsangoltak a mezőnyárádi iskolások
Az idén február 22-én tartotta farsangi bálját a Szederkényi Anna Tagiskola. A zsúfolásig megtelt tornateremben elsőként Tóth Sándor az intézmény igazgatója köszöntette a megjelent vendégeket és a zsűri tagjait.
Bár Tállai András államtitkár elfoglaltsága miatt nem tudott jelen lenni a rendezvény, de értesülve az iskolában történt betörésekről a felajánlott tombolanyeremények mellett, egy új digitális fényképezőgéppel is megajándékozta a diákönkormányzatot.
A köszöntő után bevonult a hercegi pár Farkas Lilla és Szabó Krisztián 8. osztályos tanulók. A bál a 8. osztályosok nyitótáncával vette kezdetét. A tánc után sorra vonultak fel az osztályok. Rögtön az elején az első osztály nyitotta a sort, ezután minden osztály, valamint nyolc egyéni jelmezes is megmutatta maskaráját és bemutatta színvonalas műsorát.
1679
Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon január 31-én
Először ülésezett 2014-ben Mezőnyárád község képviselő-testülete. A január 31-ei ülésen összesen 6 napirendi pontot tárgyaltak meg a képviselők.
Elsőként a 2014.évi költségvetés beterjesztésére került sor, ezt február 5-ig kell megtenni. Dr.Horváth László polgármester elmondta, hogy minden jel szerint a gazdálkodás kiegyensúlyozottsága megmarad, a tavalyi évhez hasonlóan. Vannak pályázatok, amelyek elszámolása, ill. az önkormányzat felé a támogatás kifizetése áthúzódik erre az évre.
A betervezett fejlesztéseket - pl. a buszmegálló felújítást, az orvosi rendelők lépcsőjének rendbetételét - saját forrásból oldják meg. A közfoglalkoztatási programban lehetőség volt dologi kiadások fedezésére, pl. az útkarbantartás terén, ez a lehetőség valószínűleg továbbra is megmarad. 
Egyenlőre - várhatóan őszig - nem nyílnak meg újabb Leader pályázati kiírások.
Nem emelkednek az idén az étkezési térítési díjak, ugyanis a település költségvetéséből kompenzálni tudják pl. a nyersanyagok idei áremelkedését.
Az iparűzési adó esetében a bánya részéről mintegy 10%-os csökkenéssel lehet számolni. Szó esett arról, hogy a közös önkormányzati hivatal költségvetése mintegy 36 millió forintot tesz ki, ebből Mezőnyárádra mintegy 27 millió forint jut, ugyanakkor a közös hivatal működtetésének több mint 90%-át állami forrásból fedezni tudják.
A testület jelen állapotában nem kellett, hogy szavazzon a tervezetről, ezt a következő ülésen teszik majd meg.
2648
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Emberölés Mezőkeresztesen: elfogták a tetteseket
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjába  2015. január 12-én 19 óra 10 perckor érkezett telefonos bejelentés, hogy egy mezőkeresztesi családi házban idegen, „gyanús külsejű” személyeket láttak mozogni.
A járőrök a bejelentést követően haladéktalanul a helyszínre mentek, ahol a ház 66 éves tulajdonosának holttestére bukkantak. Az ügyben elvégzett szemle adatai alapján a férfi bűncselekmény áldozata lett, akit támadói olyan súlyosan bántalmaztak, hogy a helyszínen elhalálozott.
A bevezetett forrónyomos intézkedések eredményeként a rendőrök a bejelentéstől számított két órán belül mindkét feltételezett elkövetőt elfogták, előállították, majd bűnügyi őrizetbe vették.
A mezőkeresztesi  36 éves F. Józseffel és 15 éves, még fiatalkorú társával szemben a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást.
A nyomozóhatóság előterjesztéssel él az illetékes megyei főügyészségen a terheltek előzetes letartóztatásának indítványozására.
 
(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság)
2002
Karácsonyi istentisztelet a mezőkeresztesi ref. templomban
December 24-én Szenteste a templomok padsorai megteltek hívekkel.
17 órától Mezőkeresztesen is ünnepi istentiszteletet tartottak a református templomban. Elsőként az igehirdetést hallgathatták meg a jelenlévők, ezt követően pedig a gyerekek verssel és dalokkal köszöntötték Jézus születését. Az óvodások és iskolások ünnepi műsorát követően az egyházközség apró ajándékkal is kedveskedett a gyerekeknek.
765
Táncos karácsony az IKSZT-ben
Hosszabb ideje készültek a Diamond Dance Művészeti Iskola mezőkeresztesi növendékei arra, hogy karácsony előtt bemutassák tánc tudásukat és színvonalas előadással lepjék meg szüleiket és minden résztveőt.
Az eseményre december 20-án 17 órakor került sor a Művelődési Házban, ahol előbb Márai Sándor szavaival köszöntötték a szép számmal összegyűlt vendégeket, majd kezdődhetett a táncos meglepetés. Előbb a legkisebbek, az óvodások léptek színpadra, majd sorban minden olyan iskolai osztály, amelynek növendékei tánc oktatásban is részt vesznek. A koreográfiát minden fellépő csoportnak Szuhánszki Mónika alkotta és tanította meg a gyerekekkel.
838
A Mezőkeresztesi Sportegyesület évzáró sportnapot tartott
alt
December 20.-án került sor Mezőkeresztesen a Sportegyesület évadzáró rendezvényére. A tornacsarnokban először az U14-es foci mérkőzésre került sor Mezőkeresztes és Mezőnagymihály csapatai között.
 
868
A Betlehemi Lángról gyúlt meg a negyedik gyertya Mezőkeresztesen
alt
Mezőkeresztesen is fellobbant a negyedik gyertya lángja advent negyedik vasárnapján. A Szervita Nővérek Gyermekotthonának kertjébe sokan látogattak el, hogy részesei legyenek a gyertyagyújtásnak is megtekintsék az ünnepi műsort.
Elsőként a gyermekotthon lakói adták elő megható és elgondolkodtató műsorukat, majd Majoros János polgármester mondta el gondolatait.
 
853
Karácsonyi ünnepség a mezőkeresztesi Szentistváni úti óvodában

Karácsonyi ünnepséget tartottak Mezőkeresztesen a püspöki városrész óvodájában is december 18-án. Az ovisok lelkesen készültek az ünnepre, díszbe öltöztették a csoportszobákat és szép műsorral készültek, amelyet ezen a délelőttön mutattak be egymásnak.
Elsőként a Virág csoportosok gyújtották meg a gyertyákat az adventi koszorún, majd a Katica csoportosok mutatták be "A manó karácsonya" című zenés jelenetet.
Az ünnepség végén a saját maguk által készített mézeskalácsot fogyasztották el a gyerekek. Az ovisok műsorát Majoros János polgármester és a vezető óvónéni, Czirják Károlyné is megtekintette, mindketten megköszönték a gyerekek színvonalas műsorát és kellemes karácsonyi ünnepeket kívántak mind az ovisok, mind az óvónénik számára.

692
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város képviselő testülete 2014. december 18-án délután 1 órától tartotta soron következő nyílt ülését. A testületi ülésen összesen 4 napirendi pontot vitattak meg a jelenlévők.
Elsőként Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatának módosítására kerület sor, törvényi változások miatt. Az írásos előterjesztést egyhangúlag elfogadták a jelenlévők.
Második pontban a gyermek és szociális intézményekben alkalmazandó nyersanyagköltségek és térítési díjak megállapításában döntöttek a képviselők. Utoljára 2012. márciusában volt aktualizálva a nyersanyagnorma, ezért vált szükségessé a 10-12%-os emelés. Egyhangúlag elfogadták az testületi tagok.
820
Karácsonyi ünnepség a mezőkeresztesi iskolában
A Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában december 19-én ünnepelték a Karácsonyt.
Reggel 8 órakor a tornaterembe várták a diákokat, ahol az alsós és felsős tanulók műsora mellett a pedagógusok is felléptek. Az ünnepség után közösen vonultak át a városháza elé, ahol már várták őket az óvodások, a város karácsonyfája alatt. Az érkezőket Majoros János polgármester köszöntötte. Az intézmények összefogásával pályázaton elnyert fenyő előtt közösen énekeltek, a program végén pedig szaloncukor is került minden gyermek kezébe.
720
Karácsonyi ünnepség a mezőkeresztesi József Attila úti óvodában
December 17-én tartották karácsonyi műsorukat a mezőkeresztesi József Attila úti Harmatcsepp Óvoda gyermekei. Minden csoport rövid előadással készült erre az alkalomra.
A Macis-csoport gyermekei az ünnepség nyitásaként meggyújtották az adventi koszorú gyertyáit.
A Pillangó csoport egy téli jelenettel, míg a Méhecske csoport gyermekei versekkel és dalokkal készültek e jeles napra.
A Süni csoport betlehemi királyokat idézett a csoportszobába, míg legvégül a Varázsládika csoport a „Hol találom a kis Jézuskát” című jelenetet adta elő.
Az ünnepséget a nevelők és az óvodások közös éneke zárta, majd kiosztásra kerültek az ajándékok is a csoportoknak.
691
Ég a harmadik adventi gyertya
Advent harmadik vasárnapján több program is várta Mezőkeresztes város lakosságát. Az egész napos karácsonyi vásár mellett, délután 3 órakor „Jófej pelyhek” címmel a Kiss Kata Zenekar interaktív karácsonyi koncertjére várták a kicsiket és nagyokat egyaránt a Művelődési Házba.
5 órától az adventi koszorúhoz vártak mindenkit, hogy együtt ünnepelhessenek a harmadik adventi gyertya meggyújtásának alkalmából.
Elsőként a Harmatcsepp Óvoda Pillangós csoportja mutatta be műsorát, "Hol található a Jézuska" címmel.
790
Irodalmi előadóest Mezőkeresztesen
Vallomások időről, hitről és szerelemről. Ez volt annak az előadóestnek a címe, amit december 13-án a délutáni órákban tartott Kemecsi Ferenc író és filmrendező Mezőkeresztesen a Művelődési Házban.
A 90-es években a Göteborgi Egyetemen színészetet tanító előadóművész vallja, hogy okossággal már bőven el van látva a világ, ám közben bölcsességünk elveszett valahol. Kemecsi Ferenc ma már itthon él, novellákat ír, retorikai, kommunikációs tréningeken okít, és nem utolsó sorban közvetlen baráti hangulatú irodalmi esteket tart.
Ez utóbbiakon őszintén vall érzéseiről, és tolmácsolásában olyan nagy költők versei csendülnek fel, mint Ady Endre, József Attila, Petőfi Sándor, vagy éppen Szabó Lőrinc és Radnóti Miklós.
715
Lucázás a mezőkeresztesi óvodában
A karácsonyi ünnepkörhöz tartozik a Luca-nap, melyhez sok népszokás és babona kötődik. A Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában évek óta hagyomány a Luca napi alakoskodás, kotyolás népszokását föleleveníteni.
A gyerekek humoros mondókákat, jókívánságokat tanulnak, melyet előadnak a település intézményeiben. Előző napon ültetett Luca-búzát ajándékoznak ebből az alkalomból, hogy meg tudja mindenki állapítani milyen lesz a jövő év, és a várható termés.
900
"Újra nálunk jártak az Ovitündérek…" - tudósítás a mezőkeresztesi Szentistváni úti óvodából
alt
"Jobb adni, mint kapni!" Biztosan már mindenki hallotta ezt a mondást. Nincs is annál jobb érzés, ha meglepjük valami kis ajándékkal az embert és látjuk, az örömét, főleg ha gyerekeket ajándékozunk meg. Ennek szellemében a Femina csapata úgy döntött, hogy egy kis ajándékkal kedveskedne a gyermekeknek, de nem akármilyen módon.
Pályázatot
hirdetett az óvodák számára. A Femina Ovitündérek vállaltak kertészkedést, egy helység kicsinosítását, illetve, hogy játékokkal, könyvekkel lepik meg a gyerkőcöket. A pályázatban azt kellett tehát megfogalmazni, hogy minek és miért örülnének legjobban az óvodában. 500 pályázó közül nyert a mezőkeresztesi Szentistván úti óvoda!
 
837
Fellobbant a második adventi gyertya is Mezőkeresztesen
Advent második vasárnapján este öt órára gyölekeztek a helyiek a püspöki római katolikus templom udvarán, hogy ünnepélyes keretek között vegyenek részt a második adventi gyertya meggyújtásán.
A rövid ünnepség elején Pónuzs Andrea köszöntötte a jelenlévőket, majd Nagy Józsefné tolmácsolásában egy adventi vers hangzott el. Majoros János polgármester ünnepi beszédében külön kiemelte: ebben az időszakban különösen fontos, hogy érezzük, nem vagyunk egyedül, körül vesz bennünket tágabb közösségünk, különösen pedig családunk.
A beszéd után a polgármester Edita Moraga Gratica nővérrel, a Gyermekotthon vezetőjével közösen gyújtotta meg a második adventi gyertyát, majd a helyi óvodások kedveskedtek a résztvevőknek rövid énekkel. Lázár Zsófia pedig egy történettel idézte meg az adventi angyalokat.
880
Motoros Mikulások jártak Mezőkeresztesen
Ha valaki azt hitte volna eddig, hogy a jó öreg Mikulás csak a szánkón érzi igazán jól magát, nos az téved. Mezőkeresztesen több nagy szakállú Mikulás is motorkerékpárra pattant december 6-án és bejárta a város számos utcáját. Itt-ott megállva nem csak a látvánnyal, hanem néhány szem szaloncukorral is megörvendeztették a járókelőket. Az ötlet a helyi Motoros Klub legutóbbi összejövetelén vetődött fel, aztán egy közösségi portálon szerveződött tovább. Ha a hőmérséklet nem is a legideálisabb már ilyenkor a kétkerekűn való guruláshoz, sikerült jónéhány tagot összeverbuválni a nem mindennapi akcióhoz.
1232
Mikulás járt a mezőkeresztesi óvodában
alt
December 5.-én idén is ellátogatott a Télapó a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvoda püspöki tagóvodájába és a József Attila úti tagóvodájának 4 csoportjába.
 
923
Mikulás est a mezőkeresztesi IKSZT-ben
December 5 én Mikulás estre vártak kicsiket és nagyokat a mezőkeresztesi IKSZT -be. A játszóház és kézműves programok után egy mesemondó szórakoztatta és mozgatta meg a kicsiket, valamint a Mikulás is megjelent, hogy személyesen, névre szólóan adja át az ajándékokat.
660
Mikulás járt a mezőkeresztesi iskolában
Megérkezett a Mikulás a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolába is. December 5-én 14 órától az alsó tagozatos gyermekek várták osztályonként zenés, táncos műsorral a nagyszakállút, akitől természetesen ajándékkal teli csomagot kaptak a jó gyerekek.
A felső tagozatosok közösen ünnepeltek az osztálytermeikben, 16 órától pedig disco várta őket az ebédlőben.
624
Fellobant az első adventi gyertya lángja Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen november 30-án este együtt ünnepelt a lakosság a város karácsonyfája alatt és meggyújtották a felállított nagy adventi koszorún az első adventi gyertyát.
Az elsőként elhangzó vers után Majoros János Mezőkeresztes polgármestere mondott köszöntőt a szervezőknek Mezőkeresztes Város Önkormányzatának és a Katolikus Karitász Mezőkeresztesi Csoportjának, majd Hajdu Ferenc református lelkipásztor osztotta meg ünnepi gondolatait. A Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak és pedagógusainak műsora után, ünnepi hangversenyre várták az érdeklődőket a Magyarok Nagyasszonya Templomba, ahol Birincsik Péter az Egri Bazilika orgonistájának műsorát halhatták, versekkel színesítve. Közben odakint a vendégeket meleg tea várta. A rendezvénynek lesz folytatása is Karácsonyig.
628
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város képviselő testülete második nyílt ülését 2014. november 19-én reggel 9 órától tartotta. Az ülésen összesen 4 napirendi pontot vitattak meg a jelenlévők.
Elsőként a 2014. éves költségvetési előirányzatok módosítását fogadták el a képviselők. Ez egy technikai jellegű módosítás volt, amire a pénzmozgás aktualizálása miatt volt szükség. Mind a pénzügyi, mind az ügyrendi bizottság elfogadta és előterjesztette elfogadásra, amit egyhangúlag meg is tettek a jelenlévők.
Második pontban a települési szilárd hulladékkal kapcsolatos közszolgáltatás ellátásáról szóló rendeletet fogadták el egyhangúlag a jelenlévők. A társulás tisztújító ülésén a gesztor település Mezőkeresztes város polgármestere Majoros János lett az új elnök.
976
Szerencs ellen játszotta a mezőkeresztesi női kézilabda csapat első hazai meccsét
alt
November 15.-én délután 5 órai kezdettel került sor az újonnan, szeptemberben alakult Mezőkeresztesi Női Kézilabda Csapat első hazai meccsére. A csapatban, mely hosszútávú tervekkel, utánpótlásra építkezve jött létre, jelenleg kb. 30-an edzenek.
 
934
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes város újonnan megalakult képviselő testülete első nyílt ülését 2014. november 10-én délután 1 órától tartotta. Az ülésen összesen 4 napirendi pontot vitattak meg a jelenlévők.
Elsőként a képviselő-testület bizottságainak magalakításáról döntöttek egyhangúlag a jelenlévők.
Ebben a ciklusban is 3 bizottság fogja segíteni a munkát.
A Szociális Bizottság 3 testületi tagból Fekete Zoltán, Tóthné Sándor Edit és Páricsi László képviselőkből és két külsős tagból fog állni. A külsős tag közül egyet a Nemzetiségi Önkormányzat delegál a másik pedig a védőnő Antal Bernadett lesz.
A Pénzügyi Bizottság két tagja Palatics Attila és Páricsi László képviselők lesznek, valamint külsős tagként egy helyi vállalkozót Demeter Józsefet kértek fel.
Az Ügyrendi Bizottság tagjai Tóthné Sándor Edit és Sípos István képviselők lesznek, munkájukat egy harmadik külsős tag fogja segíteni Gál Bertalan személyében.
Második pontban a szociális tűzifa támogatás került szóba. Az önkormányzat jogosult 93 erdei köbméter tűzifa vásárlásra, amit február 15-ig ki kell osztani a rászoruló családoknak. A kiszállítás költsége az önkormányzatot terheli.
Egyhangúlag elfogadták a jelenlévők.
924
Kommunikációs tréningsorozat a térség IKSZT munkatársainak
Kemecsi Ferenc színművész, operatőr, filmrendező a Vidékfejlesztési Minisztérium tanácsadójaként vezetői kommunikációs és retorikai tréningsorozatot tartott térségünkben.
A tréning elsősorban vidékfejlesztési szervezetek, önkormányzatok és más közigazgatási szervek,civil szervezetek, oktatási és kulturális intézmények vezetői és kommunikációs szakemberei számára volt ajánlott. Az egész napos tréning célja a kommunikációs, retorikai és beszédtechnikai készségek fejlesztése elméleti ismeretek átadása és gyakorlati feladatok elvégzése által, de a tréning során a résztvevők a közösségi kapcsolatok fejlesztésének módszereit is elsajátíthatták. A két részből álló tréningen térségünk IKSZT munkatársai vettek részt.
1034
Október 23. - Mezőkeresztes
Mezőkeresztesen minden évben hármas ünnepet jelent október 23-a. Nemcsak az '56-os forradalom és szabadságharc, illetve a Magyar Köztársaság kikiáltásának emlékét ünneplik ilyenkor a városban, hanem megemlékeznek az 1596-ban lezajlott végzetes kimenetelű mezőkeresztesi csatáról is.
1866
Halloween Mezőkeresztesen
A Halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg, bár mára már az egész világon elterjedt. A boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe, amely mára hazánkban is egyre nagyobb teret hódít. A mezőkeresztesi iskolások a DÖK szervezésében október 20 -án csütörtökön három órától vehettek részt töklámpás faragó versenyen, igénybe véve szülői segítséget is. Az elkészült lámpásokra a zsűri mondta ki a végső szót. De nem csak a kifaragott, tökből készült alkotásokkal lehetett versenyezni, hanem egyénileg, vagy csoportosan nevezhettek a vállalkozó kedvűek a humán munkaközösség által szervezett jelmez versenyre is.
1959
Rajz- és technikaverseny Mezőkeresztesen
Október 16 -án tartotta a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola alsós munkaközössége a hagyományok rajz- és technikaversenyét 1-4. osztályig. A téma a környezettudatosság volt. Otthon mindenki kitalálhatta, milyen alkotást készít vagy rajzol, ám a végleges megmunkálásra az iskola ebédlőjében került sor egy óra alatt. A pedagógusokból álló zsűrinek nem volt egyszerű a dolga az értékelésnél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy különdíjak és megosztott helyezések egyaránt születtek. Külön értékelték a műveket évfolyamonként és kategóriánként is. Így alakult ki a végeredmény, amit fél ötkor ismertettek az ebédlő előtti aulában.
1492
Közmeghallgatás Mezőkeresztesen
Október 10-én 18 órától Mezőkeresztes Önkormányzata közmeghallgatásra várta az érdeklődő lakosokat a Művelődési Házba. A nyilvános testületi ülésen a Képviselő Testület mellett szép számban vettek részt érdeklődő lakosok is. Miután a város polgármestere köszöntötte a megjelenteket, visszatekintett az elmúlt négy esztendőre, a beszámolóban több témát is érintett.
1789
Kossuth Nap Mezőkeresztesen
A névadójuk tiszteletére minden évben több napos ünnepség és versengés veszi kezdetét a Kossuth Lajos Általános Iskolában. Idén szeptember 18 -án ünnepi megemlékezéssel kezdődött a programsorozat. Az új tornateremben verssel, prózával, dalokkal emlékezett Kossuth Lajos életére, munkásságára. Délután a sporté és a történelemé volt a főszerep. 13 órától a hagyományos történelmi vetélkedőn mérkőzhettek meg a helyi és meghívott csapatok. A kinti pályákat a focisták a tornatermet pedig a kézilabdások különböző korcsoportjai foglalták el.
1524
Több mint százmillió forint támogatás Mezőkeresztesnek
Az adósságkonszolidációban nem részesült települési önkormányzatoknak március 6-ig lehetett pályázni fejlesztési támogatásra. Ezt, egy kivételével mind a 1176 érintett önkormányzat megtette.
Mezőkeresztes város szintén részesült támogatásban, 112 millió forint értékben hála az előző testület felelősségteljes gazdálkodásának, aminek köszönhetően nem kerület adósságban a település.
A támogatás hozzájárult több, nagyobb beruházás megvalósításához. Egy részét a közösségi könyvtár új helyének kialakítására és átköltöztetésére használták fel. Az új könyvtár az iskola ebédlője fölött kapott helyet, amely mostmár kielégíti a kor követelményeit. A költözés már szeptember elején megtörtént, a könyvek és a bútorok egy része átkerült az új épületbe. A könyvtár gazdagodott új bútorokkal több, mint egymillió forint értékben, a kialakítás költsége közel 10 millió forintba került. Érkeztek új könyvállványok, szekrények, egy könyvtári kiadópult, székek és asztalok, valamint egy könyvszállító görgős kocsi és konténer is.
998
Október 23-ai megemlékezés a mezőkeresztesi iskolában
Az 1956-os forradalom Magyarország népének és a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt. Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében még aznap éjjel fegyveres felkeléssé nőtt. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett.
Erre az alkalomra emlékeztek Mezőkeresztesen az általános iskola tornatermében. A 6. osztályosok rövid műsorral készültek erre az eseményre.
890
Megalakult a Roma Nemzetiségi Önkormányzat Mezőkeresztesen
Az október 12-i választások során három képviselőt választhattak Mezőkeresztesen, akik a helyi roma nemzetiség képviseletét látják majd el az elkövetkező öt év során, ők név szerint Varga Gyula, Illés Erika és Csörögi Gábor.
A nemzetiségi képviselők eskütételére október 21-én került sor a helyi házasságkötő teremben. Az eskü után az elnök és az alelnök megválasztása történt meg. A szavazatok alapján az elnöki tisztet Varga Gyula, az alelnökit pedig Illés Erika tölti be a képviseleten belül. Az újonnan megválasztott elnök rövid beszédben megköszönte a rájuk leadott szavazatokat, majd elmondta: szeretnének szoros együttműködést kialakítani egyrészt a városvezetéssel, másrészt pedig az iskola vezetőjével. Majoros János polgármester mind önmaga, mind pedig a Képviselő Testület nevében együttműködést ígért és kifejezte reményét, hogy az sikeres is lesz.
1039
Alakuló testületi ülés Mezőkeresztesen
Kedden tartotta Mezőkeresztes Város Önkormányzatának frissen megválasztott képviselő testülete alakuló ülését. A hivatal házasságkötő termében összegyűlt vendégeket először Fekete Zoltán korelnök köszöntötte, és gratulált az újonnan megválasztott polgármesternek és képviselő testületi tagoknak, majd Virág Józsefné, a helyi választási bizottság elnöke ismertette a választás eredményét.
Az új polgármester Majoros János lett, akik pedig a munkáját segítik: Fekete Zoltán, Tóthné Sándor Edit, Kovács Károlyné, Páricsi László, Palatics Attila és Sípos István. Ezt követően az testületi tagok és a polgármester eskütétele következett, majd átadásra kerültek a megbízó levelek is.
 
Az ülésről készült vágatlan felvételt október 30-án csütörtökön 17 óra 30 perces kezdettel láthatják nézőink az Eleven Televízió műsorán.
1074
Előtérben a jótékonykodás - Szüreti bál Mezőkeresztesen
A Kossuth Lajos Általános Iskola Szülői Közössége és a Mezőkeresztes Iskolájáért Alapítvány szervezte azt a jótékonysági szüreti bált, amelyre október 18-án szombaton került sor az iskola ebédlőjében. A bál bevételét, hasonlóan az előző évek gyakorlatához, ismét az iskolára és a tanulókra fordítja az alapítvány.
Az összegyűlt vendégeket elsőként Majoros János a település új polgármestere köszöntötte és kívánt jó szórakozást az estéhez. Az estét a Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény tanulóinak kerindője nyitotta meg. A nyitótánc után a kisebbek következtek kik nagy sikert arattak a vendégek körében.
A bőséges vacsora után egy helybéli zenész és egyben szülő gondoskodott róla, hogy mindenki kedvére táncolhasson és mulathasson az este folyamán. Természetesen idén sem maradhatott el a tombolasorsolás amin rengeteg értékes nyeremény várt mindazokra akikre rámosolygott a szerencse.
963
Egészséghét a mezőkeresztesi óvodában
alt
Idén október 6.-a és 10.-e között tartott egészséghetet a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda. Hétfőn a „Tök jó” elnevezésű kiállítás kialakításával kezdődött a hét, melynek keretein belül kerültek kiállításra azok a tök figurák illetve szobrocskák, melyeket a szülők segítségével készítettek el a gyerekek.
 
1093
Október 4. – Az Állatok Világnapja
Október negyedike az Állatok Világnapja. Erre az alkalomra a világ minden iskolájában és óvodájában együtt készülnek a felnőttek és gyermekeke egyaránt. Pénteken a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában is megemlékeztek e jeles napról.
A központi, József Attila úti óvodában mind a négy csoportszobában más és más meglepetés várta a kicsiket. Elsőként mozgásos játékok segítségével mutatták be, hogy repül egy pinty, hogy úszik a vízben a ponty vagy éppen hogy vágtat egy ló. A következő állomáson az egyes állatok hangjával ismerkedhettek a meg a nebulók. A harmadik helyen pedig a kézügyességükre volt szükség, hogy pillangó és lovacska szülessen az asztalra kirakott papírból.
938
A szépkorúakat ünnepelték, majd este meggyújtották a Szent Mihály napi tüzet Mezőkeresztesen
alt
A Mezőkeresztesi IKSZT és az Önkormányzat idén szeptember 27-én újra változatos programokkal várt mindenkit a Művelődési Házba. Délelőtt 11 órakor kezdődött a köszöntő műsor a Szépkorúak Napja alkalmából, melyre a település 70 év feletti lakosait várták. Az ünnepség kezdeteként először Móra Ferenc: Napló című műve hangzott el Nagy Jázmin Vivien előadásában. Ezt követte Dr. Dózsa György polgármesterúr köszöntő beszéde, melynek végén egy csokor virágot és egy üveg bort is átadott a Mezőkeresztesen élő és az ünnepségen megjelent legidősebb hölgynek és úrnak.
 
1329
Augusztusi Vígasságok Mezőkeresztesen
Augusztus 29-én veszi kezdetét Mezőkeresztesen az idei Augusztusi Vígasságok. 10 órára mindenkit szertettel várnak a Tájházhoz kiállítás megnyitóra, ahol hallható lesz a Szent Erzsébet Nyugdíjas Klub kórusa, és író-olvasó találkozó keretein belül mindenki elbeszélgethet Rajnan Józsefné - Margó nénivel.
Ezen a napon délután 4 órakor a népkertben elkezdődnek a szórakoztató programok. Számadó zenekar, hagyományőrző táncbemutató, táncház, Bob-Bon Együttes és a Horizont zenekar szórakoztatja majd a közönséget.
Másnap reggel 8 órától a Dávid János Főzőversennyel és V. Jakab Fogathajtó Versennyel kezdődik a nap.
A kilátogató vendégeket 11 órától elsőként a mezőkeresztesi csatára emlékezve, és a középkor mindennapjait felvillantva megkezdődő haditorna bemutató szórakoztatja, melynek során a korabeli fegyverekkel, ruhákkal is megismerkedhetnek az érdeklődők.
Délben a nótaszó mellett a reggel óta rotyogó és eddigre már elkészült finomságokat mindenki elfogyaszthatja.
Fél kettőkor kerül sor az eredményhirdetésre, majd két órától ismét szórakoztató programok sokasága gondoskodik a jó hangulatról. Citerazenekar, Mezőnagymihályi Népdalkör, Őszirózsa Népdalkör, Tardi Gyöngykaláris Kamara Néptáncegyüttes, 4-Dnace operett-musil show és még egy bűvészt is láthat aki kilátogat a Népkertbe. Este 18 órakor Muri Enikő, este 8 órakor pedig a Magna Cum Laude szórakoztatja a közönséget. Az estét hagyományosan tűzijáték zárja.
A rendezvény ideje alatt középkori tábor, fegyverzet és viselet bemutató, íjászati lehetőség, középkori látványkonyha, népi játékok, büfé, arcfestés, ugrálóvár és kirakodóvásár várja a kiérkező vendégeket.
Vasárnap a programsorozat zárásaként 10 órakor ünnepi istentiszteletet tartanak a református templomban.
Minden érdeklődőt szertettel várnak a szervezők!
 
1200
Ötven év után találkoztak
Fél évszázada annak, hogy ballagó tarisznyát akaszthattak a vállukra Mezőkeresztesen azok a ma már nagypapa és nagymama korú volt osztálytársak, akik augusztus 16-án ennyi idő elteltével ismét találkoztak az iskola ebédlőjében.
Azért is volt különleges ez az alkalom, mert két külön osztályról van szó, kiknek külön-külön már több találkozójuk is volt, közösen viszont még nem szerveztek összejövetelt, pedig valaha együtt mondtak búcsút az iskolapadnak és egymásnak. A valaha 80 fős évfolyamból 27-en voltak jelen a mostani találkozón, többen párjukkal együtt. Sajnos 28 főről biztosan lehet tudni, hogy már nem élnek, de a szervezők erőfeszítéseinek ellenére is akadtak olyanok, akikről nem sikerült kideríteni merre laknak, hová sodorta őket az élet.
1593
Veszélyes anyag szivárogott egy tartályautóból Mezőkeresztesnél - videóval
Veszélyes anyag került a szabadba egy szállítójármű megsérült tartályából Mezőkeresztes közelében. A jármű vezetője az M3-as autópályán haladt, amikor érzékelte, hogy a tartályból valamilyen oknál fogva szivárog a szállítmánya. Lehajtott az autópályáról, és a Mezőnagymihály irányába vezető úton, a benzinkút melletti úton megállt.
Riasztotta a tűzoltókat, akik úgynevezett II-es, kiemelt riasztási fokozat alapján több járművel, több városból vonultak a helyszínre. Az iratok illetve a sofőr segítségével azonosították a tartályban lévő anyagot, amelyről megállapították, hogy rendkívűl korrozív, maró, egészségre ártalmas.
A vegyi balesettel érintett utat lezárták, amíg a mentesítési eljárásokat végezték a szakemberek.

 

2442
Két napig dübörögtek a motorok és szólt a rock Mezőkeresztesen

Újra motorostalálkozót rendeztek Mezőkeresztesen az elmúlt hétvégén. Péntek délután folyamatosan érkeztek a motorosok a fesztivál helyszínére, a csónakázótóhoz és szabadidőparkhoz. 5 óra körül aztán megmutatták magukat a városnak: egy nagy kört tett meg az addig összegyűlt csapat, egyúttal a lakosokat is invitálták a következő programokra.
6 órától ugyanis a húrok közé csaptak a zenekarok: motoros találkozóhoz illően rockzenét játszó csapatok álltak színpadra. Elsőként a Horizontrock zenélt, majd a Silex illetve az Extázis zenekar koncertje következett. Utánuk a tűzzsonglőrök hajmeresztő mutatványai következtek, az este élőzenés részét pedig az Illés emlékzenekar fellépése zárta, de a buli nem állt meg, ki-ki
tovább szórakozott egészen reggelig.

2406
Alapítványi JátszóTér várja a mozogni vágyó családokat
Az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány 4 héten át várja az érdeklődő, kikapcsolódni vágyó családokat, kicsiket és nagyokat egyaránt, Bükkábrányban a II. András térre.
A JátszóTér elnevezésű programon július 30-án, augusztus 6-án és 13-án, szerdai napokon délután 4 órától este 7 óráig állnak rendelkezésre az előkészített játékok. Az első játékos délutánon július 23-án a csepergős, rossz idő ellenére is többen kilátogattak a térre. A gyerekeket a felépített játszótér mellett többek között bohóc csúszda, tranbulin, csocsó, mászóka, légvár, gólyaláb, lufihajtogatás és csőbújócska is várta. Nemcsak játékokkal hanem zenével is várják a mozogni vágyókat, így akár dalolhat vagy táncra is perdülhet akinek kedve tartja.
A programon való részvétel ingyenes, mindenkit szeretettel várnak a szervezők.
958
Ismét motoros találkozóra várnak mindenkit Mezőkeresztesen
Az idei évben ismét megrendezésre kerül Mezőkeresztesen a motoros találkozó. Az immár második alkalommal rendezett fesztiválon sok érdekes látnivaló várja majd a kilátogatókat.
Lesz motoros felvonulás és bemutatók, ügyességi és gyorsulási versenyek, street fighter show, bolhapiac, véradás, kismotoros ügyességi játékok. Esténként pedig koncertek zárják a napot. Színpadra lép többek között az Extázis, Lord, Silex, Takszihárom és a Living Steel is.
Mindenkit szertettel várnak július 25-dike 27-ke között a Mezőkeresztesi csónakázótó és szabadidőparkba
1117
Szent Iván - családi nap Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen már hagyomány, hogy az év leghosszabb napján, vagy az ahhoz közel eső hétvégén nagyszabású programsorozat várja az érdeklődőket a Népkertben.
Június 21-én délelőtt 10 órától vette kezdetét a Népkerti Káposzta Party, melynek lényege az volt, hogy a benevezett csapatok minél különlegesebb és természetesen minél finomabb káposztás ételeket készítsenek el az üstökben, bográcsokban. A gyerekeket egész nap népi játszótér és kézműves foglalkozás várta a helyszínen.
Szintén a legkisebbeket szórakoztatta 11 órátől a Panni és a kutyusok nevű csapat, majd nem sokkal dél után zeneszó mellett ebédelhettek meg a Népkertbe látogatók.
Ebéd után pedig mozgás következett. A Diamon Dance Művészeti Alapoktatási Intézmény helyi táncosai mutatták meg tánc tudásukat a színpad előtti téren, majd táncra csábítottak a szülőket és nagyszülőket is. Bár az eredeti műsortervben nem szerepelt, de barátai rábeszélték Pál Sándort a veterán autósklub tagját és nem mellékesen délelőtti főszakácsát, hogy bizonyítsa be: nem csak az autók és a káposzta főzés nagy mágusa, de gitározni is kiválóan tud. Így Sanyi bácsi nagy sikert aratva túlesett élete elsó színpadi szereplésén.
1286
Ballagás és tanévzáró a mezőkeresztesi iskolában
Június 14-én ballagtak el a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói Mezőkeresztesen. A gyermekek a kezdetet jelző csengőszó után, énekelve indultak el és az iskolát elhagyva elértek az udvaron felállított színpadot.
A ballagók műsorában, amelyben mindannyian szerephez jutottak, elbúcsúztatták a hetedikesek a nagyokat, majd a 8. osztályosok búcsúztak szeretett iskolájuktól. Tóthné Sándor Edit intézményvezető ünnepi beszédét követően került sor a jól sportoló és tanuló, valamint az aktív közösségi életet élő tanulók jutalmazására. Oklevelet kaptak a szülői munkaközösség legaktívabb tagjai is. A műsor zárásaként énekelve, virágokkal a kézben vonultak vissza az iskolába.
1412
Kapával bántalmazta az apját,majd a rendőrökre is rátámadt a férfi Mezőkeresztesen


Rendőrök mentették meg egy mezőkeresztesi idős férfi életét, akit magából kivetkőzött fia egy kézikapával bántalmazott. A járőrök a 44 éves fiút gázspray, figyelmeztető-, majd célzott lövés leadásával tudták csak megfékezni.
A miskolci 112-es Hívásfogadó Központba 2014. június 24-én 11 óra 54 perckor segélykérő telefonhívás érkezett. Egy mezőkeresztesi lakos kért rendőri intézkedést, mert utcájukban 72 éves szomszédját előzetes szóváltást követően annak magából kivetkőzött 44 éves fia egy kézikapával bántalmazta.
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Mezőkeresztesi Rendőrőrs járőrei 6 perc alatt kiérkeztek a helyszínre. Miután a támadó a rendőri felszólításnak nem engedelmeskedve a kapával a járőrökre támadt, az egyenruhások az arányosság követelményét betartva gázsprayt, majd lőfegyvert alkalmaztak a magából kivetkőzött, felbőszült férfivel szemben.
A rendőrök a rájuk támadó - figyelmeztető lövéstől sem hátráló - felnőtt férfit a lábára leadott célzott lövéssel fékezték meg. A bántalmazott, később kórházba szállított szülőnek csak a járőrök helytállása eredményeként sikerült megmenekülnie.
A lábsérülést szenvedett, kórházba szállított támadóval szemben a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett büntetőeljárást.

 

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság)

2582
Egészségre nevelő és szemléletformáló programokban vehettek részt Mezőkeresztes Város Önkormányzatának munkavállalói

Mintegy 9,55 millió forintos uniós támogatással valósult meg 2013. augusztus 1-től kezdődően az az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Mezőkeresztesen, amelynek segítségével a mindennapos mozgás fontosságára,  az egészséges táplálkozásra hívták fel az önkormányzat munkavállalóinak figyelmét, emellett szűrővizsgálatokat, előadásokat szerveztek számukra.
Mezőkeresztes Város Önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik munkavállalóinak egészségügyi állapotával, és elősegíti számukra a testi és lelki egészség megőrzését. Emellett fontos célkitűzés volt, hogy a dolgozók ismeretei kibővüljenek az egészséges életmóddal kapcsolatban.

 

 

979
Bolondballagás a mezőkeresztesi iskolában
Bár az iskolai ballagások illő öltözéke az ünneplő ruha, Mezőkeresztesen a ballagás előtt mégis különböző jelmezeket öltöttek magukra a 8. osztályosok. A város központjából indulva énekelve vonultak az iskolába, hogy még utoljára bejárjanak minden termet.
1154
Ballagás a József Attila úti óvodában
A mezőkeresztesi József Attila úti óvodában június 7-én, szombaton 1/2 10-kor gyülekeztek a gyerekek és a szülők, hogy részt vegyenek az intézmény tanévzáró ünnepélyén és elbúcsúztassák azt a 24 gyereket, akik szeptembertől már nem itt, hanem az iskola első osztályában kezdik a tanévet.
Az ünnepi műsor előtt Czirják Károlyné az intézmény vezetője köszönt el a most ballagó nagycsoportosoktól és köszönte meg azoknak a szülőknek a munkáját, akik nagy segítséget nyújtottak az elmúlt év folyamán a nevelő munkában.
1095
Egészségmegőrző és egészségre nevelő programok a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában

Mintegy 9,9 millió forintos uniós támogatással valósult meg 2013. augusztus 1-től kezdődően az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Mezőkeresztesen, amelynek segítségével a Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodába járó gyerekek és szüleik, valamint az óvodapedagógusok egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve egészségnapokat is szerveztek számukra.
A projekt keretében kitűzött cél volt, hogy az óvodások, szüleik illetve a pedagógusok - mint célcsoport – tekintetében szemléletváltozást érjenek el, valamint az egészségi állapotot fejlesszék egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítésével. A gyermekek tekintetében különösen fontos volt, hogy kiskoruktól hozzá szoktassák őket a testmozgáshoz és megismertessék velük az egészséges táplálkozás fontosságát.

2898
Ballagás a mezőkeresztesi óvodákban - Szentistváni út
Elballagtak az óvodából a legnagyobbak a mezőkeresztesi Szentistváni úti óvodából is. Az ünnepség elején Czirják Károlyné óvodavezető köszöntötte a gyerekeket és a vendégeket, illetve megköszönte két ballagó gyermek édesanyjának munkáját, akik az elmúlt években sokat tettek az óvodai közösségért.
Ezután legkisebbek műsora következett "Játékba hívogató" címmel: verseikkel, táncukkal vidám hangulatot teremtettek. A ballagók egy nagy műsorral készültek: egy lakodalom egész napi eseményeit mutatták be, a készülődéstől a kikérőn át egészen a táncos mulatságig, gyermeki humorral fűszerezve.
A nagyok után ismét a kicsik következtek: elbúcsúztak ballagó társaiktól, majd a nagycsoportosok szintén a búcsú jegyében és az iskolával kapcsolatban szavalták verseiket.
Az óvónéniknek egy kis meglepetéssel készültek a nagycsoportosok, majd a köszönet jeleként virágokat adtak át. Ezután már igazán eljött a búcsú ideje, először átbújtak a 6-oson a ballagók, majd körbejárták az óvodát, énekelve, könnyes szemmel.
Végül az óvodába maradó társaikkal együtt
elfogyasztották ünnepi uzsonnájukat.
1022
Diákönkormányzati Nap a mezőkeresztesii iskolában

A mezőkeresztesi iskolában is közeledik a tanév vége. Ám még mielőtt felkerül a táblákra a Vakáció! minden betűje, még vannak olyan programok, amelyek a gyerekeket a közösségépítésre, a csapatban való összefogásra biztatják.
Az egyik ilyen program volt a Diákönkormányzati Nap, amelyet több helyszínen rendeztek meg.
Az alsósok a Népkertben, az árnyat adó hűs fák között töltötték a délelőttöt, sorversenyt rendeztek számukra a tanárok, ezután pedig mindenki kedvére tölthette el az időt az eredményhirdetésig, voltak, akik futballoztak, mások hullahopp karikát ragadtak.
A felsősöket közben egy 5 állomásból álló szellemi és ügyességi erőpróba várta a település több pontján. Volt, ahol Magyarország megyéit kellett beazonosítani, és volt, ahol az ügyességükre volt szükség a zsákbanfutáshoz, vagy éppen célbadobáshoz.
Közben ahogy a csapatok egy-egy kör végére értek vagy éppen az indulásra vártak, az iskolaudvaron lány kézilabdában és fiú futballban küzdöttek meg egymással a csapatok, illetve osztályok.

1005
Egészséges életmódra neveltek és szemléletet formáltak Mezőkeresztesen

10 millió forintos uniós támogatással valósult meg 2013. augusztus 1-től kezdődően az egészségre nevelő és szemléletformáló projekt Mezőkeresztesen, amelyek segítségével a lakosság egészséges életmóddal kapcsolatos ismereteit gyarapították, illetve mozgásos foglalkozásokat is szerveztek.
A projekt keretében kitűzött cél volt a település lakóinak tekintetében - mint célcsoport - az egészségi állapot fejlesztése egészségtudatosságra neveléssel, illetve motiválással, az egészséges életvitelhez szükséges készségek elsajátításának elősegítése.
Mezőkeresztes Város Önkormányzata, mint kedvezményezett ennek a programnak a keretében is megmutatta, hogy kiemelten foglalkozik a település lakóinak egészségügyi állapotával.

907
Gyereknap Mezőkeresztesen
Az idei évben május 31-én tartották Mezőkeresztesen a Művelődési Házban a gyereknapot. Az egész napos elfoglaltság reggel 9 órától késő délutánig tartott. Minden korosztály megtalálhatta a kedvére való programot, hiszen egész nap vártak mindenkit kézműveskedésre, sorversenyre, tréfás és sport vetélkedőkre. A megunt dolgokat pedig a rögtönzött bolhapiacon cserélhették egymás között résztvevők.
A legnagyobb népszerűségnek a karaoke számított, ahol nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szívesen kipróbálták énektudásukat.
1234
Madarak és Fák Napja a mezőkeresztesi óvodában
A mezőkeresztesi óvodában május 23-én ünnepelték a Madarak és Fák Napját. A három csoport az udvar három fája alatt gyülekezett és oldott meg feladatokat, vagy éppen játszott a pedagógusok irányításával. Volt ahol madarakat kellett felismerni a hangjukról, vagy éppen képről. Vagy az elrejtett madárfészket kellett megtalálni. Volt olyan állomás is ahol cseresznyét kóstolhattak a kicsik.
A feladatok megoldása után tovább vándoroltak a csoportok a következő fához, így mindenki kipróbálhatta ügyességét az összes feladatban.
1005
Konfirmálás Mezőkeresztesen
A református egyházban a konfirmáció nyilvános bizonyságtétel a hitről és egyben bizonyság is a hitbeni alapismeretek elsajátításáról, miáltal a konfirmáló fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak.
Május 18-án vasárnap a mezőkeresztesi református templomban 7 fiatal konfirmált. Közülük öten a helyi gyülekezet tagjai, egy fő Miskolcról, egy fő pedig Felsőpakonyból érkezett. Az ünnepi istentiszteleten Hajdú Ferencné lelkipásztor hirdetett igét, majd az ezt követő vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását, illetve megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival.
2361
Harmatcsepp Nap a mezőkeresztesi óvodában

A mezőkeresztesi óvodások számára ismét megrendezték a Harmatcsepp Napot május 19-én a Művelődési Házban. A két óvoda minden aprósága hivatalos volt a rendezvényre, így teljesen megtelt a nézőtér 10 órára.
A gyerekeket Czirják Károlyné óvodavezető köszöntötte, majd két vers következett Sárosi Mihály és Juhász Anna előadásában. Ezután a Szentistváni úti óvodások "Az ezüsthegedű" című mesejátékot mutatták be társaiknak.
Utána ünnepélyes pillanatok következtek a legkisebbek számára: az óvónéniktől megkapták a Harmatcsepp-jelvényt a kiscsoportosok.
A Lármafa Együttes műsora ismét elvarázsolta és megtáncoltatta az összes óvodást. Emellett többen egy-egy ritmushangszerrel is megismerkedhettek Boncsér Gáborék jóvoltából.

1136
Egészséges életmód: a mozgás öröme
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában újabb állomásához érkezett az egészségmegőrző és egészségre nevelő program.
Május 9-én múlt hét pénteken a mozgásé volt a főszerep. A jó időnek hála mindkét óvodában nemcsak a benti tornát, táncot tudták megvalósítani az óvónők, hanem a kint a friss levegőn is játékos feladatok vártak a kicsikre.
A Szentistván úti óvodába míg az egyik csoport a teremben tánccal mozgatta át végtagjait, addig a másik csoport kint a jó levegőn játszhatott. A központi óvodában szintén nagy volt a mozgás. A benti tornát követően kint folytatódott a sport különféle játékeszközök segítségével.
944
Majális Mezőkeresztesen
A hagyományosnak számító járműfelvonulással kezdődött a majális Mezőkeresztesen május 1-én. Az indulás előtt a Mezőkeresztesi Motoros Egyesület néhány tagja által készített, meglepetésnek szánt átalakított motor került átadásra, Kürti Sanyi bácsinak az egyesület pénztárosának. Sanyi bácsi ezzel a motorral vezette a sort végig a város főutcáján.
A művelődési házhoz érve kezdődtek meg a hagyományos programok. A kicsik ugrálóvárban mozgathatták meg magukat, vagy kézműveskedhettek a sátor alatt. Bemutatót tartottak a Diamond Dance Tánciskola növendékei, valamint a Bükkalja Sport Egyesült shotokan karatésai is. Délután táncház, jóga, ping-pong és csocsóbajnokság várta az érdeklődőket. Fellépett az Alma együttes a gyermekek nagy örömére.
1293
Az egészség jegyében: egészséghét a keresztesi óvodában
Egészséghét keretében a mezőkeresztesi harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda gyermekei és pedagógusai három napon keresztül az egészséggel kapcsolatos tevékenységeket végeztek.
Szerdán amennyire az idő engedte egy rövid kirándulást tettek a város körül.
A csütörtöki napon a szülőkkel, érdeklődőkkel közösen udvartakarítás, ültetés várt az óvodásokra. Minden csoport megkapta a saját területét, amelyen belül tevékenykednie kellett.
Pénteken pedig egy kedves doktornéni látogatta meg a kicsiket. Megmérte a súlyukat, magasságukat, valamint elbeszélgetett velük és alaposan megvizsgálta és tanácsokkal látta el őket.
1087
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő – testülete 2014. április 24 -én tartotta soron következő ülését. A nyílt ülésen összesen négy napirendi pont került megtárgyalásra.
A napirendek előtt Tóthné Sándor Edit a Kossuth Lajos Általános Iskola megbízott igazgatója kérte, hogy a testület véleményezze és járuljon hozzá ahhoz, hogy az eredeti alapító okirat kerüljön elfogadásra a Kossuth Lajos Általános Iskola részére, mert adminisztrációs hiba miatt eddig ez nem történt meg. Ez leginkább az SNI-s gyermekek esetében fontos. A módosítás után minden folytatódik tovább az eddigi, elmúlt években alkalmazott gyakorlat szerint.
Az igazgató kérte még, hogy járuljanak hozzá a tagok a művészeti alapoktatás beindításához. Eddig az iskolában kizárólag tánc oktatásra volt lehetőség, a jövő tanévtől a tervek szerint beindul a zeneoktatás is.
A képviselők mindkét esetben egyhangúan támogatták a kérést.
1230
Ismét az önkormányzatok tulajdonában a repülőtér
A mezőkövesdi repülőtér három tulajdonosa – a miskolci, a mezőkövesdi és a mezőkeresztesi önkormányzata – 6 év után újra birtokba vette a repülőteret az eddigi befektetőtől, a Fieldstone Kereskedelmi és Szolgáltató Kft-től. Jelenleg is folynak a tárgyalások a jövőről.
1029
Megalakult a 32 települést tömörítő hulladékkezelési társulás
Harminckét település polgármestere írta alá még októberben azt a megállapodást, melynek értelmében hulladékkezelési társulást hoznak létre. Az Észak-Magyarországi Regionális Hulladékkezelési Önkormányzati Társulás az aláírásokat követően alakuló ülést tartott, melyen megválasztották a társulás tisztségviselőit. A társulás elnöki tisztét Dózsa György Mezőkeresztes polgármestere tölti be.
949
Térségi Mesevetélkedő Mezőkeresztesen
12. alkalommal került megrendezésre Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában a Térségi Mesevetélkedő.
Hét iskolából 20 csapat mérte össze tudását 1.-től 4. évfolyamig. A 3-3 fős csapatok Bogácsról, Tibolddarócról, Mezőnyárádról, Bükkábrányból, Mezőnagymihályról, Sályból és természetesen Mezőkeresztesről érkeztek. A versengés, hasonlóan az előző évekhez, idén is két részből tevődött össze: egyrészt egy-egy mese részletet kellett színpadra vinniük a versenyzőknek, amit minden évfolyamnál külön zsűri értékelt, figyelve a beszédre, előadásmódra és díszletre. A feladat második része már az osztálytermekben zajlott. A játékos írásbeli feladatok között volt totó, villámkérdés, igaz–hamis játék.
1108
Majálisra várnak mindenkit Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen színes programokkal és főzési lehetőséggel várják azokat, akik május 1-én egy közös majálison szeretnék eltölteni a napot.
Reggel fél kilenckor motoros felvonulással indul a nap. A városból és a környékről érkezett motorosok bejárják az egész települést megadva ezzel az alaphangot a nap további részéhez. A vonulás a rendezvény helyszínén a művelődési ház udvarán ér véget.
Tíz órától kezdődnek a műsorok. Lesz tánc és jóga bemutató, májusfaállítás, gyermekvetélkedők, rajzkiállítás, rendőrségi bemutató és természetesen kézműveskedésre is sor kerül. Délután 3 órától pedig a kicsik nagy kedvence az Alma Együttes lép a színpadra, hogy szórakoztassa a közönséget.
Minden érdeklődőt szeretettel vár Mezőkeresztes Város Önkormányzata
1036
Sportnap a mezőkeresztesi óvodákban
Április 11-én a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában a mozgásé volt a főszerep. Sportnapra várták nem csak a gyermekeket, hanem szüleiket, nagyszüleiket is.
Zenés gimnasztikával kezdődött a délután, majd csoportonként ügyességi, játékos feladatok várták a jelenlévőket. Lehetett körjátékokat játszani, ügyességi feladatokat megoldani közösen a felnőttekkel, vagy a csoportszobán mozogni gyermeknek, szülőnek egyaránt.
1064
Sikeresek a keresztesi iskola diákjai a tanulmányi versenyeken
Szép eredményeket értek el a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai a különféle megyei és országos tanulmányi versenyeken. A versenyzőket kérdeztük a felkészülésről és magáról a megmérettetésről is.
1806
Az egészséges víz
Mezőkeresztes Város Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0773 jelű „Egészségmegőrző és egészségre nevelő programok megvalósítása a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában” pályázati program keretében egészségnapokat szervezett. A programok mindkét óvodában egyidejűleg kerültek megvalósításra. Cél az egészséges életmódra nevelés, az egészséges étkezés fontosságának kihangsúlyozása volt játékos formában. Az élményszerű, tapasztalati úton való ismeretszerzés előtérbe helyezése.
Ennek jegyében március 26-án a vízzel foglalkoztak a csoportokban. Különböző kísérleteket végeztek, hogy megállapítsák, megtapasztalják a különböző tulajdonságait. Az óvodások mikroszkópba néztek, rajzoltak, vagy a kezükkel tapasztalták a meg az éltető folyadék hatásait. A délután folyamán pedig teát készítettek, bábelőadást néztek a csoportszobákban.
1070
Rendkívüli testületi ülés Mezőkeresztesen
Rendkívüli testületi ülésre került sor március 29-én Mezőkeresztesen. Az ülésen a képviselők mellett megjelent Tállai András belügyminisztériumi államtitkár és a helyi intézmények vezetői is.
Az összejövetel elején Dr. Dózsa György polgármester köszöntötte a megjelenteket, majd ismertette a városban jelenleg zajló beruházásokat.
Tállai András beszámolt arról, hogy mint ismeretes, a kormány a közelmúltban átvállalta az eladósodott települések adósságállományát. Ugyanakkor jó gazdálkodásuk miatt nem érhette hátrány azokat a településeket sem, akik nem halmoztak fel tartozást az elmúlt években. Így mintegy 1170 önkormányzat pályázhatott különböző összegű támogatásra, amelynek nagysága az érintett város vagy község lélekszámától függ. Mezőkeresztes esetében ez az összeg 224 millió forint, amelyet négy évre egyenlően elosztva kap majd meg a város, vagyis a részletek összege 56 millió forint lesz. A tájékoztatót követően az államtitkár aláírásra átnyújtotta az erről szóló megállapodást a polgármesternek.
1064
LEADER fórum Mezőkeresztesen
"Tapasztalatcsere és jövőbe tekintés" címmel került megrendezésre március 27-én a mezőkeresztesi IKSZT-ben a Dél-borsodi LEADER Egyesület fóruma, amely több témát is érintett.
Szó volt az elmúlt hét év alatt elért eredményekről, a következő, 2020-is terjedő időszak terveiről, az egyesület közösségfejlesztési törekvéseiről, illetve a helyi termékek és értékek feltárásáról és népszerűsítéséről is.
Az egyesülethez összesen 37 település tartozik,amelyekben összesen több mint 2 milliárd forint pályázati forrás felhasználására volt lehetőség 2007 óta.
1274
Víz Világnapja - programok a mezőkeresztesi óvodákban
A Víz Világnapja alkalmából nem csak az országban, de térségünkben is programok várták az iskolák, óvodák tanulóit.
Mezőkeresztesen a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában március 24-én közösen beszélgettek a víz fontosságáról a József Attila úti óvodában. Előzetes feladatként a csoportok terepasztalokat készítettek az előző héten, amit a folyosón ki is állítottak. A délelőtt folyamán először a pillangó csoport gyermekei mutatták meg, hogy mit tudnak az óceánokról, majd a macis csoport a folyókról beszélt és demonstrálta is a hegyekből lezúduló vizet. Végül a méhecske csoportosok a tavakról tanultakat osztották meg és verseltek is a közönségnek.
A Szentistváni úti óvodában „A szél és a bárányfelhők” című mesét játszották el, majd közösen találós kérdéseket fejtettek meg és énekeltek, mondókákat mondtak. Papírhajót is hajtogattak, amit a tervek szerint vízre is bocsátanak.
1016
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Képviselő-testülete 2014. március 13-án, csütörtökön 8 órai kezdettel a Városháza tanácskozó termében tartotta képviselő - testületi ülését, amelyen összesen három napirendi pontot vitattak meg.
Az első napirendben Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet módosítására került sor törvényi változások miatt. A tagok
egyhangúlag támogatták a rendeletet.
1072
Folytatódtak az egészségnapok a mezőkeresztesi óvodában
Az óvodában újabb állomásához érkezett az egészség program.
Mezőkeresztes Város Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0773 jelű „Egészségmegőrző és egészségre nevelő programok megvalósítása a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában” pályázati program keretében egészségnapokat szervezett. A programok mindkét óvodában egyidejűleg kerültek megvalósításra. Cél az egészséges életmódra nevelés, az egészséges étkezés fontosságának kihangsúlyozása volt játékos formában. Az élményszerű, tapasztalati úton való ismeretszerzés előtérbe helyezése. Március 14 -én zöldségekkel, gyümölcsökkel ismerkedtek a gyermekek, majd a hozzávalókat megtisztítva salátát készítettek, amit később közösen fogyasztottak el. Tízórai után az egészséggel, az egészséges életmóddal kapcsolatos játékos feladatokat találós kérdéseket oldottak meg. Később pedig egy kellemes sétára is lehetőség nyílt a városban.
1095
Tájház átadó és ünnepi megemlékezés Mezőkeresztesen
Mezőkeresztesen a közelmúltban elkészült és berendezett tájház átadó ünnepségével kezdődött elmúlt hét pénteken az az ünnepség sorozat, amelynek keretén belül az 1848-49 forradalom és szabadságharc eseményeiről, hőseiről is megemlékeztek a jelentős létszámban összegyűlt helyiek és vendégek.
A tájház már a megnyitó előtt is nyitva állt a nagyközönség előtt. Délután 5 órakor Dr. Dózsa György mondott ünnepi beszédet, melynek keretében külön is megköszönte mindazok munkáját, akik az ötlettől a megvalósulásig vitték a helytörténeti kiállításnak is helyet adó, szépen felújított épület ügyét.
Ezt követően a helyi általános iskola néptáncosainak, majd pedig a Mezőkeresztesi Férfikórusnak az előadása tette még színesebbé az ünnepi eseményt.
A szalag árvágása után minden résztvevő fáklyát gyújtott és azzal a kezében vonult át a tömeg a Polgármesteri Hivatal előtt felállított színpadhoz.
1334
Tehetséggondozás - továbbképzés óvodapedagógusoknak
Február 22-én reggel 8 órától egy különleges továbbképzésen vehetett részt húsz óvodapedagógus a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában.
A pályázati pénzből finanszírozott továbbképzés fő témája a gyermekek különböző területeken jelentkező kiemelkedő tehetségének felismerése, illetve a tehetséggondozás volt. A képzésen, melynek előadója Farkasné Borza Éva tehetséggondozó szakértő volt, természetesen nem csak mezőkeresztesi, hanem a mezőnyárádi, vattai és sályi tagintézmények óvónői is részt vehettek és rengeteg új információval gazdagodhattak a tíz órás program során.
1489
Szűrőnap és egészségnap Mezőkeresztesen
Egy programsorozat részeként szűrővizsgálati napot tartottak Mezőkeresztesen. Mezőkeresztes Város Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0866 jelű „Egészségre nevelő és szemléletformáló programok megvalósítása Mezőkeresztes város lakosai számára„ pályázati program keretében 2014. február 20 -án reggel 9 – 14 óráig ingyenes szűrésekre várta az érdeklődőket. A fenti időszakban többféle vizsgálatot is elvégeztethettek azok akik ellátogattak a polgármesteri hivatalhoz. Az épületben helyet kapott a vérnyomás, vércukor mérés, szájüregi daganat és rák megelőzésére szolgáló vizsgálat, látásvizsgálat, csontsűrűség mérés. A hivatal előtt parkolt a mobil szűrőbusz, ahol tüdőszűrésre várták a megjelenteket.
1155
Évértékelő gyűlés a térség polgárőr egyesületeivel Mezőkeresztesen

Évértékelő polgárőr összejövetelt tartottak február 22-én Mezőkeresztesen. A helyi polgárőr egyesület aktív és korábbi tagjai mellett Tard polgárőrei vettek részt nagyobb számban a rendezvényen. További, a mezőkövesdi járáshoz tartozó településekről, többek között Csincséről, Egerlövőről, Tibolddarócról is jelen voltak az egyesületek vezetői.
Az összejövetelen részt vett Szerencsi Árpád rendőr alezredes, Mezőkövesd rendőrkapitánya és
Cseh László, a megyei polgárőr szövetség alelnöke.

1332
Jótékonysági bál Mezőkeresztesen
Február 15-én tartották a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda jótékonysági farsangi bálját Mezőkeresztesen. A szülői munkaközösség szervezésében megvalósult rendezvényen több mint 120 vendég szórakozott hajnali négy óráig.
Az eseménynek az iskola tornaterme adott otthont, ahol először Czirják Károlyné óvodavezető köszöntötte a vendégeket és nyitotta meg a bált. A Diamond Dance Tánciskola mezőkeresztesi óvodás és iskolás növendékei tartottak bemutatót a vacsora előtt. Meglepetés műsorszámként pedig az óvónők humoros tánca szolgáltatta a jó hangulatot. Az asztalra kerülő vegyes tálakat, köreteket, savanyúságot a konyha dolgozói készítették el.
A zenéről Vitéz Bacsi József gondoskodott. A szerencsések pedig értékes nyereményekkel térhettek haza az éjféli tombolasorsolás után.
1738
Farsang a mezőkeresztesi iskola alsó tagozatában
Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában február 14-én tartották az alsó tagozatosok farsangi bálját az iskola alapítványának és a diákönkormányzatnak a szervezésében.
A programok a műsorismertetés és a zsűri bemutatása után a 3. osztályosok nyitóműsorával, a hercegi pár bevonulásával kezdődött el. Ezután vonultak fel a csoportos és egyéni jelmezesek. A négy tagú zsűrinek – Gaál Zsófia Eszter, Oravecz Istvánné, Szuhánszki Mónika, Taizs Emese – idén sem volt könnyű dolga, hiszen számtalan ötletesebbnél – ötletesebb jelmezből kellett kiválasztaniuk a legjobbakat. Megelevenedett a vadon, eljöttek a törpök, egzotikus állatok, focisták. Meglepetés műsorszámként pedig az Easy Dance Akrobatikus Rock&Roll Tánc- és Sportegyesület növendékei tartottak bemutatót. A bemutató után a zsűri visszavonult értékelni a gyerekek pedig birtokba vehették a táncparkettet.
 
A következő eredmények születtek:
Csoportos jelmezesek között:
1. Elveszett manók – 2. a.
2. Zebrák – 1. a.
3. Hupikék Törpikék – 4. b.
 
Egyéni jelmezesek között a gólyákat, valamint a lovagot és a Sárkányt emelték ki a zsűri tagjai.
1519
Ökumenikus istentisztelet Mezőkeresztesen
Igazodva a keresztény felekezetek imahetének programjához Mezőkeresztesen február 5-én szerdán a város római katolikus templomában, 7-én pénteken pedig a református templomban gyűlhettek össze a református és katolikus hívek közös imádságra.
Ez utóbbi alkalommal előbb Hajdú Ferenc református lelkipásztor, majd Dr. Linczenbold Levente plébános köszöntötte a híveket. Közös zsoltár éneklés, könyörgés és az evangéliumi részlet felolvasása után Kiss Endre diakonus hirdetett igét, melyben az Istennel való kapcsolattartás, vagyis az imádság fontosságáról és helyes voltáról beszélt.
1282
9 szűrőnap első állomása Mezőkeresztesen
Egy programsorozat részeként szűrővizsgálati napot tartottak Mezőkeresztesen. Mezőkeresztes Város Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0784 jelű „ Egészségre nevelő és szemléletformáló programok megvalósítása Mezőkeresztes város önkormányzatának munkavállalói számára„ pályázati program keretében 2014. február 7 -én reggel 9 – 14 óráig ingyenes szűrésekre várta az érdeklődőket.
A fenti időszakban többféle vizsgálatot is elvégeztethettek azok akik ellátogattak a polgármesteri hivatalhoz. Az épületben helyet kapott a vérnyomás, vércukor mérés, szájüregi daganat és rák megelőzésére szolgáló vizsgálat, csontsűrűség mérés. A hátsó tárgyalóban kapott helyet a hallásvizsgálat. Míg az orvosi rendelőben a nőgyógyászati vizsgálatok. A hivatal előtt parkolt a mobil szűrőbusz, ahol tüdőszűrésre várták a megjelenteket.
A program keretei között a város lakosai részt vehetnek számtalan különböző egészséges étkezéssel, életmóddal kapcsolatos stresszkezelési előadásokon, csoportfoglalkozásokon, túrákon. A cél az, hogy lehetőleg minél nagyobb számban vegyenek részt a lakosok a programokon, hogy fontosnak érezzék az egészségük megőrzésével kapcsolatos kérdéseket és életmódot váltva megelőzzék egyes betegségek kialakulását.
 
 
1198
Farsang a mezőkeresztesi Szentisván úti óvodában
Február 7 -én délután kettő órától a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda püspöki óvodásai farsangi mulatságon vehettek részt a Művelődési Házban. Ezúttal a Katica csoport készült műsorral: a dzsungelek hangulatát idézték a színpadra táncukkal.
Az előadást követően a gyerekek mindkét csoportból egyenként is bemutatkoztak és bemutatták jelmezeiket. Végül kötetlen formában folytatódott a program: volt, aki táncolt, volt, aki játékos vetélkedőkön vett részt. Ami azonban biztos, hogy az összes gyerek önfeledten, boldogan szórakozott ezen a délutánon, ahol a tombolával még értékes nyereményeket is megnyerhettek a szerencsések.
1296
Márai program keretében új könyvek érkeztek a mezőkeresztesi könyvtárba
2013 -ban is folytatódott a Márai-program, melyet 2011-ben indított a Nemzeti Kulturális Alap a Nemzeti Erőforrás Minisztérium miniszterének döntése alapján. A program célja az olvasás- és könyvkultúra fejlesztése. A megvalósítás érdekében a Nemzeti Kulturális alap két ideiglenesen létrehozott Kollégiuma, egy a külön, „A Márai-programba meghívott könyvtárak jegyzékén” szereplő könyvtárak számára lehetőséget kínált arra, hogy a Márai-I., a Márai-II. és a Márai III. listára felkerülő szakirodalmi és szépirodalmi művek közül, az adott könyvtár, intézmény részére megállapított keret mértékéig könyveket rendelhessen, és azokat az olvasóknak hozzáférhetővé tegye.
A Mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtár már a kezdetektől részt vesz ebben a programban. Idén 250.000 Ft értékben 105 kötettel bővülhetett a könyvtári állomány. A könyvek feldolgozása megtörtént az olvasók már birtokba is vehetik azokat.
1306
Műveltségi vetélkedő a mezőkeresztesi iskolában
Műveltségi vetélkedőt szervezett a felsős tanulók részére a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola Humán Munkaközössége február 6 -ára. Négy fős csapatokat vártak - amelyekben minden évfolyamnak képviseltetni kellett magát - a C épületbe, hogy számot adjanak tudásukról az irodalomtól a matematikáig számtalan területen. Az egy órás verseny alatt a résztvevő öt csapatnak igen csak igénybe kellett venni minden megszerzett tudását, hogy felállhasson a képzeletbeli dobogó valamelyik fokára. Érdemes volt jól küzdeni, ugyanis az első három helyezett csapat jutalomban részesült.
1289
Egészségügyi fórum Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzata a TÁMOP-6.1.2-11/1-2012-0866 jelű „ Egészségre nevelő és szemléletformáló programok megvalósítása Mezőkeresztes város lakosai számára „ pályázati program keretében ismeretterjesztő előadásra és konzultációra került sor 2014. február 5-én az IKSZT -ben a városi művelődési házában 15 órai kezdettel. A meghívottakat és jelenlévőket Dr. Dózsa György polgármester köszöntötte. Kiemelte, hogy rendkívüli öröm, hogy létrejöhetett ez a program és reményét fejezte ki, hogy a lakosok is magukénak érzik majd és sokan részt vesznek benne a továbbiakban is. Összesen kilenc szűrőnapon tízféle szűrést végeznek majd a szakemberek. A pályázat összetettségét jelzi, hogy a szűrések mellett egészségügyi céleszközök, tárgyi eszközök beszerzésekre is lehetőség van.
1340
Farsang a mezőkeresztesi József Attila úti óvodában
Február 8-án a József Attila úti óvoda gyermekei is farsangi mulatságon vehettek részt a Művelődési Házban. Ezúttal a Pillangó-csoport készült műsorral: a cirkusz világát megidéző humoros és látványos produkciók elnyerték a nézők tetszését.
Előadásukat követően a gyerekek egyenként is bemutatták jelmezeiket. Ezt követően a másik két csoport jelmezesei is felvonultak és bemutatkoztak. Végül kötetlen formában folytatódott a program: volt, aki táncolt, volt, aki játékos vetélkedőkön vett részt - egy azonban biztos: az összes gyerek önfeledten, boldogan szórakozott ezen a délelőttön, amely a tombolahúzással ért véget 12 óra körül.
1235
Sulinet - sajtótájékoztató Mezőkeresztesen
Január 30-án a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola adott helyet annak a sajtótájékoztatónak, melyet Vályi Nagy Vilmos infokommunikációért felelős államtitkár, Tállai András önkormányzatokért felelős államtitkár és Nagy Miklós a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Program igazgatója tartott.
A sajtó nagy érdeklődése mellett több környező település polgármestere és iskola igazgatója is részt vett a rendezvényen.  
A vendégeket Tóthné Sándor Edit intézményvezető köszöntötte, majd Vályi Nagy Vilmos tájékoztatta a résztvevőket az iskolák informatikai fejlesztésének eddigi eredményeiről, illetve a jelenlegi kormány ez év második felére vonatkozó terveiről.
A tervek és ígéretek szerint azonban a fejlesztés túlmutat az iskolák falain, több réteget is érint majd.
1243
Többször is sikeresen pályáztak a keresztesi óvodások
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda pedagógusai és gyermekei a tavalyi évben is számos pályázatra nyújtották be munkáikat. A közös erővel elkészített rajzoknak, meséknek meg is lett az eredménye, hiszen több megmérettetést is sikeresen vettek az óvodások. A pályázatokról Czirják Károlyné óvodavezetőt kérdeztük.
1211
Zöld Óvoda - immár másodszor
Immár második alkalommal nyerte el a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda a megtisztelő „Zöld Óvoda” címet. Már csak egyetlen alkalom választja el az „Örökös Zöld Óvoda” címtől a keresztesieket. Czirják Károlyné vezető óvónővel beszélgettünk arról, hogy hogyan lehet kiérdemelni ezt a kitüntetést.
1142
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete január 30-án, csütörtökön, 15 órai kezdettel a városháza tanácskozó termében tartotta soron következő képviselő-testületi ülését. Az ülésen összesen három napirendet tárgyaltak meg a tagok.
Az első napirendben a saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek megállapítására került sor. Ezt mindenképpen meg kellett tárgyalni és el kellett fogadni, mert csak ennek alapján lehet a költségvetésről dönteni. Tartalma szerint az önkormányzat az elkövetkező három évben nem kíván hitelt felvenni, kötvényt kibocsátani. Ennek elfogadása törvényi kötelezettség. A tagok egyhangúan támogatták a határozatot.
1149
Félévi táncbemutató a mezőkeresztesi iskolában
A Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény mezőkeresztesi növendékei félévi bemutatójukat tartották január 28 -án a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. A hét csoport egyenként negyedórás időközökben váltotta egymást a legkisebbektől a legnagyobbakig.
Ebben a rövid időben kellett bemutatni a szülőknek, érdeklődőknek mindazt, amit az elmúlt félév során elsajátítottak a gyermekek. A közös bemelegítés után ízelítőt láthattak különböző koreográfiákból és tánclépésekből. Az órák végeztével pedig mindenki megkapta az értesítőjét, benne a félévi osztályzatával.
1304
Küzdelem a Keresztesi Kupáért
Január 18-án 27. alkalommal került megrendezésre a Mezőkeresztesi iskola tornatermében a Keresztesi Kupa elnevezésű gyermek labdarúgó torna.
Idén ismét a harmadik korcsoportos ifjú labdarúgók feszülhettek egymásnak, hogy a torna végén magukkal vihessék és egy évig őrizhessék a vándorserleget. A tornát reggel 9 órakor Tiszóczki László testnevelő tanár nyitotta meg, köszöntötte a résztvevőket és mindenkinek eredményes versenyzést kívánt. Idén 7 csapat: Mezőnyárád, Bükkábrány, Mezőnagymihály, Szentistván, Tibolddaróc, Vatta és a házigazda Mezőkeresztes ifjú focistái mérhették össze tudásukat körmérkőzéseken kétszer hét perces félidőket játszva.
1250
Egyre több a kóborkutya
Mezőkeresztesen lakossági bejelentések érkeztek arról, hogy megszaporodtak a kóbor kutyák a városban. A lakók féltek egy esetleges támadástól is ezért az önkormányzat megtette a szükséges lépéseket. A kutyák befogását január 8 -án megkezdték. Az első alkalommal 17 kutyát sikerült a szakembereknek eltávolítani az utcáról. Ezután rendszeresen történik majd befogás a kóbor állatok elszaporodásának megelőzésére.
1278
Ismét különleges táncbemutató Mezőkeresztesen
Az idei évben is hasonlóan a tavalyihoz szertettel vártak mindenkit a Diamond Dance Alapfokú Művészetoktatási Intézmény mezőkeresztesi növendékei szombat este az iskola ebédlőjébe, ahol egy nem mindennapi táncbemutatót láthatott a közönség.
Az érkező vendégek házilag készült süteményekkel, ételekkel és üdítővel érkeztek, sőt többen még tombolanyereményt is hoztak magukkal.
Az estet a művészeti iskolába járó szakközépiskolások nyitótánca nyitotta meg. A közelgő farsang alkalmából a jelmezbe öltözött táncosok elsőként eltáncolták a csapattáncukat, majd a kicsik és nagyok közösen több betanult koreográfiát is előadtak. Meglepetésként pedig minden szülőt szívesen láttak, hogy egy közös táncot táncolhasson a szülő csemetéjével együtt. A bemutatót és a közös táncot követően mindenki kötetlen beszélgetésbe és táncba kezdett. Az est további részében pedig tombolasorsolásra is sor került. Természetesen nem maradhatott el a jelmezesekbe öltözött gyerekek és felnőttek díjazása sem, ahol nem volt könnyű dolga a zsűrinek hiszen szebbnél szebb jelmezek készültek erre az alkalomra.
1432
Harsány top
Cikk címe Találatok
Megnyílt a kibővített Harsányi Sópince
December 10-étől bővített alapterülettel és szolgáltatásokkal várja a gyógyulni vágyókat a Harsányi Sópince.

Az immár 40 tonna parajdi sóból kialakított sópince fertőtlenítő hatású levegője tisztítja a tüdőt, kiválóan alkalmas az asztma és más légúti betegségek gyógyítására, megelőzésére! A tágas pinceágban FÖLDALATTI JÁTSZÓTÉR teszi a gyerekek számára vonzóvá, különlegessé ezt a varázslatos, földalatti világot.

Új szolgáltatásként SEJTFREKVENCIÁS, PULZÁLÓ MÁGNESTERÁPIÁS KEZELÉSEKET vehetnek igénybe a légzőszervi, a mozgásszervi, a szív- és érrendszeri betegségben szenvedők. A Harsányi Sópince fölött középkori jellegű, terméskőből kirakott borházban található, a HARSÁNYI EGÉSZSÉG SHOP, melyben a gyógyhatású só-termékek, fürdősók, harsányi termelői méz és minőségi bükkaljai borok széles választéka kapható.

A lélek lélegzetvétele, az imádság számára a sópince egyik ágában SZENT II. JÁNOS PÁL PÁPÁRÓL ELNEVEZETT PIÉTÁVAL ÉKESÍTETT KÁPOLNA található.

1154
Megújult a konyha Harsányban
Ünnepélyes keretek között átadták át a felújított községi konyhát Harsányban. Az önkormányzat pályázatának, valamint a Belügyminisztérium és a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásának köszönhetően közel 23 millió forintból újulhatott meg a 28 éves, erősen leromlott állapotú épület.
A beruházás keretében megvalósult a villamossági – és a vízhálózat teljes cseréje, új burkolatot és festést kaptak a helyiségek, valamint konyhai eszközök beszerzésre is lehetőség nyílt. Szabó Gergely polgármester köszöntőjében külön köszönetét fejezte ki Tállai András nemzetgazdasági miniszterhelyettesnek a térség országgyűlési képviselőjének a konyhafelújításban nyújtott támogatásáért.
Ezt követően Tállai András átadóbeszédében kiemelte, hogy az elmúlt évek felelős gondolkodása teljesen beértett Harsányban. A településen szinte minden megújult. A külső változás mellett komoly közösségi és kulturális hagyományokat is teremtett a község, mely jelzi mindenki számára, hogy kis településen is lehet tartalmas életet élni. Az összefogás, az együttgondolkodás, pedig eredményeket hoz, valamint komoly értékeket teremt. „Nagyon fontos egy település életében, hogy az élelmiszert milyen körülmények között állítják, elő. Ez függ a konyha felszereltségétől, eszközeitől. A másik fontos tényező, hogy a község hogyan szervezi meg az élelmiszerellátását, milyen alapanyagokat használnak fel a főzéshez. Harsányban a közfoglalkoztatás keretein belül 2011. óta folyik konyhakerti- és szántóföldi növénytermesztést, illetve állattenyésztés. Az önkormányzat a zöldségfélék és a sertéshús előállítása terén önellátónak tekinthető Ez a jól működő közfoglalkoztatási rendszer példaértékű lehet mások számára is.” –hangsúlyozta az államtitkár. A rendezvény zárásaként Tállai András és Szabó Gergely a nemzeti színű szalag átvágásával adta át a község életben jelentős szerepet játszó beruházást.
774
A harsányi ízeknek nincs párja
Első helyen végzett Harsány csapata Budapesten a Vajdahunyad várában megrendezett III. Szürkemarha Vigadalom főzőversenyén.
A két napos, meghívásos gasztronómiai viadalon először a szürkemarha elkészítésének innovatív, majd hagyományos módját kellett ízletes étkekkel bemutatni. A zsűri természetesen értékelte a terítést és a főzősátor feldíszítését is. „Nagy öröm és büszkeség számomra, hogy az ország szívében, egy ilyen nívós helyszínen és fesztiválon népszerűsíthettük településünket, mutathattuk be a harsányi gasztronómiát és a látnivalókat. A főzőversenyen igyekezetünk mindenben a maximumot nyújtani, mert nagyon komoly ellenfelek vettek körül minket, de sikerült bebizonyítanunk, hogy a harsányi ízeknek nincs párja.” – mondta Szabó Gergely polgármester.
1150
20 évet vártak a sportöltözőre
Jó ütemben halad a Harsányi SE sportöltözőjének építése. A kivitelezést végző cég az alapozást követő falazási munkálatokat végzi.
Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően közel húszéves álma válik valóra Harsány sportszerető lakóinak. Az új sportlétesítmény komfortos körülményeket fog biztosítani a Harsányi SE felnőtt- és 5 db utánpótlás-együttesének és a műfüves labdarúgó-pályát, valamint a községi sporttelepet igénybe vevő együtteseknek, baráti társaságoknak is. A mai kor színvonalának megfelelő, tágas épületben, kényelmes öltözési lehetősége lesz a csapatoknak és a játékvezetőknek egyaránt.
„Még a harsányi ifiben fociztam, amikor már komoly igény volt egy sportöltöző megépítésére. Emlékszem az akkor bemutatott tervekre és elképzelésekre. Ez közel húsz évvel ezelőtt volt. Nagy öröm számomra, hogy ennyi idő után végre elkészülhet az öltözőnk. Az új épülettel és a 2011-ben átadott, világítással ellátott műfüves pályával egy korszerű, a mai kor elvárásainak megfelelő sporttelep alapjait fektetjük le községünkben.” –hangsúlyozta Szabó Gergely a Harsányi SE elnöke, a település polgármestere.
1089
Jó ütemben folyik a termelés a harsányi helyhatóság biomassza-előállító üzemében
Jó ütemben folyik a termelés a harsányi helyhatóság biomassza-előállító üzemében.
Egy 460 m2 alapterületű üzemcsarnokot került a közelmúltban a községi helyhatóság tulajdonába. Azóta a termelő egységben állítják elő és tárolják az intézmények fűtéséhez szükséges biomasszát, faaprítékot. A tervek szerint az önkormányzat saját fűtőanyag igényén túl értékesíteni is szeretné az előalított aprítékot, a későbbiek folyamán biobrikettet.
Egy település vezetésének áldoznia kell a tudatos jövőépítésre, melynek záloga, hogy megfelelő gazdasági hátteret biztosítsunk, és minden lehetőséget megteremtsünk ahhoz, hogy újabb termelő üzemek és munkahelyek létesüljenek a településen, mert ez a jövő kulcsa. Egy közösség ereje, gyarapodása gazdasági és szellemi javaitól függ, melyek megteremtésében számos látványos, eredményes intézkedéssel kell részt vállalnunk!
1223
Egészségcentrum és útátadás Harsányban
 

Befejeződtek Harsány új egészségügyi centrumának felújítási és bővítési munkálatai, illtetve elkészült a 2515. Számú út harsányon áthaladó út 3,9 kilométeres szakaszának teljes  felújítása. A két beruházás összértéke több mint 320 millió forint. A megvalósult beruházásokat augusztus 8-án adta át ünnepélyes kertek között Tállai András nemzetgazdasági miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő, Szabó Gergely Harsány község polgármestere, Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója és dr. Csete László, a község háziorvosa.
Tállai András beszédében kiemelte, hogy példaértékű, ahogyan Harsány fejlődött az elmúlt négy évben, hiszen a településen megújult egyebek mellett az óvoda, az iskola, a Polgármesteri Hivatal. Új Közösségi Ház, főtér, piactér, sópince, létesült és a sport területén is történt fejlesztés, miután villanyvilágítással ellátott műfüves pálya épült. Mindez azt bizonyítja, hogy Harsány vezetése élni tudott a kormányzati és az európai uniós támogatások lehetőségével. Hozzátette a kultúra és a közösségszervezés területén szintén nagyot lépett előre a község, hiszen, például helyreállították a Turul szobrot, a Harsányi Szürkemarha Fesztivál pedig országos hírnévre tett szert. Az államtitkár az útfelújításokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kormány és az EU támogatásának köszönhetően a térségben összesen tíz rossz állapotú útszakasz épült, vagy épül meg a közeljövőben.

1190
Készül a földalatti kápolna Harsányban
Tovább épül, bővül, új tetőt kap a komoly népszerűségnek örvendő, országosan egyedülálló Harsányi Sópince. Az új sópince-ágban mágnes terápiás gyógyításra alkalmas relaxációs kamrát és egy földalatti kápolnát alakít ki az önkormányzat.

A kápolnában elhelyezendő, a keresztről levett Krisztust ölében tartó és fiát sirató Mária szobrot a napokban szállították el Nagy Róbert szobrászművész, restaurátor műhelyébe. „Önkormányzatunk ajándékba kapta a felettébb értékes pietát, melyet ezúton is szeretnék megköszönni a nagylelkű felajánlóknak.
"A test egészségének megőrzése mellett, melyet a sópince fertőtlenítő hatású levegőjének belégzése biztosít, szeretnénk egy méltó helyet kialakítani a lélek lélegzetvétele, az imádság számára is.”- mondta Szabó Gergely polgármester.
A parajdi sóból kialakított sópince fölött középkori jellegű, terméskőből kirakott borház található, ahol a közelmúltban nyitott meg az önkormányzat egy egészségshoppot, melyben különböző gyógyhatású só-termékek, fürdősók, harsányi termelői méz és minőségi bükkaljai borok széles választéka kapható.

1122
Óvodafejlesztés Harsány községben

17.106.820 Ft értékű pályázat valósult meg a harsányi óvodában 2014-ben. Az Európai Uniós támogatás révén eszközbeszerzésre, továbbképzésekre, családi napok szervezésére került sor.
Harsány Község Önkormányzatának TÁMOP-3.1.11-12/2-2012-0040 számú „Óvodafejlesztés Harsány községben című sikeres pályázata révén 17 106 820 forint támogatás nyertek az óvodai projekt megvalósítására. 

582
Elkezdődött a 2515 számú, Harsányon áthaladó út felújítása
Elkezdődött a 2515 számú, Harsányon áthaladó út felújítása. A projekt keretében közel 4 kilométernyi szakasz kap új aszfaltburkolatot a Kisgyőri elágazástól Harsány végéig. A beruházás értéke 261 millió 600 ezer forint.
„Ez egy olyan fejlesztés melyre régóta vágytunk, hiszen nap, mint nap találkozhatunk a kiemelten balesetveszélyes szakaszokkal, a rengeteg kátyúval, a vízátfolyásokkal, a széttöredezett, tönkrement burkolattal. Nagyon örülünk az útfelújításnak, mert ezzel egy komoly, sokakat érintő, több éve fennálló probléma hosszútávú, megnyugtató megoldására kerül sor.” – mondta Szabó Gergely polgármester. A munkálatok a tervek szerint július közepére fejeződnek be.
1320
Megkezdődött a komposztáló-ládák kiosztása Harsányban
Az önkormányzat sikeres pályázatának köszönhetően házi komposztási technológia bevezetésére nyílik lehetőség a településen. A szelektív szemétgyűjtés mellett, a pályázatnak köszönhetően megvalósulhat a községben a kerti- és konyhai zöld hulladék környezetbarát hasznosítása is.
1323
Állampolgári eskütétellel ünnepelték a Nemzeti Összetartozás Napját Harsányban
Állampolgári eskütétellel ünnepelték a Nemzeti Összetartozás Napját Harsányban.
Megható és felemelő pillanata volt a színvonalas ünnepségnek, amikor az Erdélyből származó Kelemen család Szabó Gergely polgármester előtt letette az állampolgársági esküt, és így huszonöt év után nemcsak harsányi lakosnak, hanem magyar állampolgárnak is mondhatják magukat. A községben a kettős állampolgárságról szóló törvény hatályába lépése óta ez volt az első állampolgársági eskütétel.
1199
Utazás Kiállítás - bemutatkozott Harsány
Harsány önkormányzata első alkalommal vett részt az Utazás Kiállításon Budapesten, mely az ország egyik legszínvonalasabb és legnépszerűbb idegenforgalmi seregszemléje. A harsányi standon Nagyné Sir Ildikó és Szilvási Mária népszerűsítette a település turisztikai kínálatát.
A rendezvényen nagy érdeklődés övezte a Harsányi Sópince, a Szürkemarha Fesztivál, a horgásztavak, a kalandpark a szürkemarha-gulya, a galéria valamint a harsányi éttermek és szálláshelyek szolgáltatásainak kínálatát. A turisztikai stáb tagjait elkísérték a jászberényi csikósok is, akik látványos műsorral szórakoztatták az érdeklődőket. A település standja komoly népszerűségnek örvendett az idegenforgalmi kiállításon, melyben a színvonalas kiadványok és a csikósok produkciója mellett, komoly szerepe volt a szürkemarha szalámi kóstoltatásának is.
1398
KREAPONT létesült Harsányban
KREAPONT közösségfejlesztő és információs pont létesült Harsányban. A Közösségi Házban megvalósult fejlesztést Szabó Gergely polgármester adta át február 6-án.
A nyertes pályázat eredményeként létrehozott közösségi fórum célja az hogy a helyi közösség számára lényeges információk egy helyen, helyi mentor segítségével elérhetőek legyenek. Az ifjúsági és közösségi információs pont szolgáltatás lényege, hogy rendszerezetten teszi elérhetővé a fiatalok és helyi közösségek, polgárok számára a releváns információkat.
Alaptevékenysége keretében szolgáltatásait ingyenesen biztosítja, melyek mindenki számára, mindennemű megkülönböztetés nélkül hozzáférhetőek. A KREAPONT célcsoportja az ifjúsági információs pont esetében a 14-29 éves korcsoport, a közösségi információs központ szolgáltatásai terén pedig a település teljes lakossága.
1396
Mezőkövesd top
Cikk címe Találatok
Befejeződött a szennyvíz-csatornahálózat kiépítése Mezőkövesden
Uniós forrásból valósult meg Mezőkövesden a szennyvíz-csatornahálózat kiépítése. A beruházás révén a településen már 100%-os a csatornázottság. A projekt záró rendezvényét március 13-án rendezték meg.
Mezőkövesd korábban, néhány évvel ezelőtt már sikeresen megvalósította a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási beruházás két ütemét a keleti és a nyugati városrészen, kimaradt azonban a belvárosi régió. Ezen területet érintő szennyvíz programjának megvalósítása érdekében Mezőkövesd Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, amely kedvező, pozitív elbírálásban részesült. A kétfordulós pályázat általános célja a szennyvízcsatorna-hálózat harmadik, befejező ütemének kiépítése volt a településen.
A beruházás összköltsége 1 982 592 733 forint, amelyre az Európai Uniótól 685 203 823 forintot nyert a város.
1556