Foglalkoztatási fórum
Írta: Eleven Televízió   
2011. április 19. kedd, 13:08
Bemutatták az Új Széchenyi Terv és a Széchenyi Kártya Program által kínált lehetőségeket az április 7-ei Foglakoztatási Fórumon Mezőkövesden „Minden amit a vállalkozónak tudnia kell” címmel.
A Fórum védnökeként dr. Fekete Zoltán Mezőkövesd polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében kiemelte az régi-új program óriási jelentőségét..
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Egy nemzet erejét az ország szellemi és a gazdasági erejének összessége jelenti. Ahhoz, hogy hazánk ismét a régió vezető, erős állama legyen, mindenekelőtt a munkahelyek megőrzésére, és új munkahelyek létrehozására van szükségünk. Tartós gazdasági növekedésünk azonban csak a hazai kis- és középvállalkozások érdekeinek tartós védelmével és gyarapodásának elősegítésével biztosítható.” olvasható az Új Széchenyi Terv pályázati kézikönyvében.
Mitől Új Széchényi Terv? Attól, hogy ésszerű változtatásokkal megkönnyítették a pályázók dolgát. Ezek a következők: az elektronikus pályáztatás, rövidebb adatlapok, egyszerűbb nyilatkozattétel, gyorsabb eljárások és gyorsabb kifizetések, rövidebb bírálati idő és automatikus értékelés, illetve átgondolt, fejlesztési célokra koncentráló pályázatok – emelte ki beszédében Barta Ervin a MAPI Magyar Fejlesztési Iroda Zrt. régióvezetője, a fórum egyik előadója.
Az Új Széchenyi Terv pályázati közé tartozik a Gyógyító Magyarország-Egészségipari Program, a Foglalkoztatási Program, a Közlekedésfejlesztési Program, a Tudomány-Innováció Program, a Zöldgazdaság-fejlesztési Program, illetve a fórumon elhangzott Vállalkozásfejlesztési Program.
A Széchenyi Terv és a Széchenyi Kártya közti különbségről, illetve azok tartalmáról Sebéné Tóth Erzsébetet, a B-A-Z megyei Kereskedelmi és Iparkamara kirendeltségvezetője adott bővebb információt.
„A két fogalom sokszor összekeveredik a köztudatban. Az Új Széchenyi Terv tulajdonképpen egy pályázati program, a Széchenyi Kártya Program pedig hitellehetőséget nyújt.
A Széchenyi Terv igazából az egész társadalomnak, a magyar gazdaságnak, civil szervezeteknek, önkormányzatoknak, vállalkozásoknak és egyházaknak is alternatívát adhat. A terv egy komplex programban foglalja össze a nemzetgazdasági fejlesztésekre fordítható forrásokat. A Foglalkoztatási Fórumon ezek közül csak a vállalkozások részére igénybe vehető Gazdasági Operatív Program (GOP) pályázati lehetőségeiről adtak információt. Ezek tulajdonképpen a mikro-, a kis-, közép-,és a nagyvállalkozások számára egyaránt jók lehetnek. Az újszerű ebben a tervben, hogy kezdő vállalkozások is pályázhatnak, az úgynevezett mikrohitellel kombinált pályázati forrásra. Az Új Széchenyi Terv nagyon népszerű, de amit minden pályázatnál közös jellemzőként érdemes megemlíteni, hogy kötelező vállalni a létszámtartást vagy a személyi jellegű kifizetések emelését a következő két üzleti évben, illetve fenn kell tartani a projekt megvalósulást még 3 évig.

A Széchenyi Kártya egy nyolc éve működő hitelforma. Most azért kapta a Széchenyi Kártya Program nevet, mert 2010-ben három új elemmel bővült. Az eddigi szabad-felhasználású folyószámla hitel mellé, érkezett forgóeszköz hitel, melyekkel maximum 25-25 millió forintot igényelhet a vállalkozó, a beruházási hitel, melyben 50 millió forint az igénylés felső határa és az önerő hitel. Ez utóbbi kimondottan a Széchenyi Tervben elvárt önerő biztosítására ad alternatívát, de ezek a hitelfélék nem zárják ki egymást.” – fejtette ki Sebéné Tóth Erzsébet.
Mérlegelni kell tehát, hogy a vállalkozás szempontjából melyik pályázati vagy hitelforma a megfelelő, hiszen a sok lehetőség mellett, sok rizikót is rejt az Új Széchenyi Terv és a Széchenyi Kártya Program.
.

(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!