Mezőkövesdi hírek - 2011. május 4.
Írta: Eleven Televízió   
2011. május 04. szerda, 10:57
10. Jubileumi Matyó Húsvét
Mezőkövesden nagy múltra tekint vissza a húsvét ünneplésének hagyománya. Minden lakos, civil szervezet és egyesület, illetve az önkormányzat is igyekszik méltó módon megemlékezni Krisztus feltámadásáról.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Példaértékű összefogással és rengeteg munkával szervezték meg idén is a Mezőkövesdi Húsvétot. Bár húsvét az egyik legnagyobb vallásos ünnep, sokaknál nem csak Jézus feltámadását, hanem a tavasz várásának rituáléját is jelenti.
Az ünnepi programsorozat Nagyszombaton vette kezdetét a Szent László templomban. Ezen a napon napközben nincs szertartás, hiszen a katolikus időszámításban a szombat esti sötétedést követően már a vasárnap kezdődik. Így a szombat esti misét vasárnap vigíliájának nevezik, mely az év legszebb, de legbonyolultabb szertartása. Az idei liturgián Dr. Csizmadia István pápai prelátus a hagyományhoz hűen gyönyörű fehér öltözékben végezte. A szertartás öt részből állt. Az első a Fényliturgia, melyben a pap megáldotta a tüzet és meggyújtotta a húsvéti gyertyát, Jézus feltámadásának jelképére. Ezt követte az Igeliturgia, melyben kilenc olvasmányt hallottak a hívők. Dr. Csizmadia István tanulságos gondolatai után a Keresztségi liturgia, majd az Eukarisztia liturgiája következett. A mise után pedig kezdetét vette a feltámadási körmenet, mellyel a keresztények Jézus feltámadását hirdették.
Húsvétvasárnap kora reggel elkezdődtek a színesebbnél színesebb programok városunkban. 7 órakor már a Húsvéti Gyermek, Ifjúsági és Felnőtt Horgászversenyen gyülekeztek a pecakedvelők a Hór-völgyi víztározónál. Mialatt a horgászat kedvelői kapásra vártak, a Hadas városrészben a Galagonya Bábszínház szórakoztatta a gyermekeket a Táncpajta színpadán. Napközben „Fürjtől a struccig” elnevezéssel tojásdíszítő bemutatón vehettek részt a húsvétolók, miközben kistérségi hagyományőrzők, népdalkörök, zenészek, színészek gondoskodtak műsoraikkal a felhőtlen hangulatról, szerencsére felhőtlen égbolt alatt. A gyönyörű napsütésben fa az előadásokon kívül fa körhinta és népi játékok várták a családokat, hogy a gyerekek kipróbálhassák, hogyan és mivel játszottak annak idején a matyó csemeték. Ezeken kívül kicsik és nagyok egyaránt gazdagodhattak a tojásfestés, a pipícskóstolás, a lovas kocsizás, vagy a mesterségbemutatók élményével. Utóbbiak még másnap is elérhetők voltak a Hadasban. Húsvéthétfő a legtöbb embernek a locsolkodásról és a hímes tojás ajándékozásáról szól. A vízzel locsolás a megtisztulást jelképezi a keresztény kultúrkörben. Mezőkövesden tettek róla, hogy egy lány se maradjon víz nélkül. A reggeli órákban traktorról öntözték a kovácsok edzővizét a gyanútlan járókelőkre, hogy frissen induljon a nap. 10 órától ismét a hívők gyűltek össze, hiszen az elmúlt 9 év hagyományához hűen idén is megszentelték majd megkóstolták a húsvéti ételeket.
Nem csak a Hadasban várták az ünneplőket a szervezők. A Mezőgazdasági Gépmúzeumban megnézhették a vendégek a húsvéti állatudvart, a díszbaromfi bemutatót, illetve megsimogathatták a nyuszikat, a kiscsibéket, a kisborjút, és a kecskegidákat is. Igazi élmény volt ez sok nagyvárosi apróságnak. Szintén a Gépmúzeum adott helyet a II. Országos Mezőkövesdi Kovácstalálkozónak, melyre valóban az ország több szeletéből érkeztek. A vasmegmunkálás mesterei többféle dísz-, és használati tárgyat készítettek a kíváncsiskodó tömeg nagy örömére, melyeket aztán egy árverésen megvásárolhatott a közönség.
Idén különleges, új programmal is kedveskedtek a szervezők a húsvétolók számára. Első ízben rendezték meg az országos Matyó Sonkamustrát, melyen a zsűri kiválasztotta hosszas kóstolás után az Év húsvéti sonkáját.
A programsorozatot az említetteken kívül pipícs sütés, csokitojás készítés, tojásfestés, borkóstolás és népviseletbe öltöztetés is gazdagította.
A napsütéses hosszú hétvégére szinte teljesen megtelt városunk turistákkal és érdeklődőkkel, mely a szervezők várokozásait is felülmúlta.


Látványos lépések a napköziotthon felújításában

Az elmúlt hetekben sok külső és belső munkálat végére értek a kivitelezők az mezőkövesdi Add a Kezed Lakóotthon melletti épületben.
A Lakóotthon leendő napközijében az elmúlt hetekben elkészült a teljes padlóburkolat, illetve felépültek a gipszkarton válaszfalak is, melyekben már elhelyezték az elektromos és a gépész vezetékeket. A fal felhúzása után a festők vették birtokba a területet, akik kijavították, kiglettelték a felületet. Ezekkel a munkálatokkal párhuzamosan a homlokzatot 8cm-es szigetelőtáblák beágyazásával tették ellenállóvá az időjárással szemben. Jelenleg asztalosok dolgoznak az épület három oromfalán, amelyekre igyekeznek az eredetivel azonos stílusú fa elemeket készíteni.
A következő hetekben a külső homlokzat színezése lesz a legfontosabb és egyben a leglátványosabb feladata a kivitelező cégnek.
„A színezés után felkerülnek majd az ablakkeretek, amelyek szintén az eredetivel megegyező stílusban jelennek majd meg. Ezeken kívül elsődleges feladatunk lesz a víz, a gáz és a szennyvíz vezetékek kiépítése is.”mondta el Bán Tibor, a Wiktori Kft. építésvezetője.
A felújítási munkálatokról legközelebb három hét múlva tudósítunk.


„Lakóhelyem védett értékei”

A Föld Napja alkalmából „Lakóhelyem védett értékei” címmel fotó és versíróversenyét írt ki a Holocén Egyesület. Az immár 20. alkalommal meghirdetett pályázatra beérkezett alkotásokból április 20-án nyílt kiállítás Mezőkövesden, a Városi Galériában.

A Holocén Természetvédelmi Egyesület helyi szervezete minden évben pályázatot hirdet ki a Föld Napja alkalmából általános iskolások számára. Az egyik esztendőben képzőművészeti, a másik évben pedig versíró és fotópályázatot ír ki a civil szervezet. Ebben az évben fotó- és versíróversenyen vehettek részt a gyerekek, amelynek a témája a lakóhelyünk, Mezőkövesd védett, természeti és építészeti értékei voltak. A pályázatra igényes és kreatív alkotások érkeztek. Idén a korábbi évekhez képest sajnos kevesebb diák vett részt a megmérettetésen. Ez alkalommal a mezőkövesdi tagiskolákból, valamint a Fundamentum Általános Iskolából érkeztek be pályamunkák.
A kiállításmegnyitón Korpás Károly köszöntötte a résztvevőket, majd Szilvási Barnabásné osztotta meg a Föld Napjával kapcsolatos gondolatait. Ezt követően a versíró pályázat résztvevői szavalták el írásaikat. A rendezvény a pályázat első három helyezettjének díjazásaival ért véget. A versíró verseny első helyezettje Bodnár Balázs, a második helyezettje pedig Bak Pál lett. A fotópályázaton harmadik lett a Mező Ferenc Tagiskola két diákja, Székely Eszter és Székely Katalin. A második helyet érte el alkotásával Juhász Dániel, a Fundamentum Iskola növendéke. Megosztott első helyezett lett a Bárdos Lajos Tagiskola két tanulója, Szolnoki Boglárka és Kratochvil Szabina.


Megújult a közművelődési koncepció

A helyi identitástudat erősítése és a városi rendezvények átszervezése a célja annak a közművelődési koncepciónak, amelyet a márciusi képviselő-testületi ülésen fogadott el Mezőkövesd városvezetése.

A koncepció intézményenként, szervezetenként mutatja be a jelenlegi állapotot és a megvalósításra váró feladatokat. A városvezetés új, a közművelődési és kulturális feladatellátásról szóló stratégiájában a fő irányvonalakat és célokat is meghatározta. Az egyik alapelv, a helyi identitástudat erősítése és az ezt elősegítő tantárgyak beépítése az iskolai tanrendbe. Ennek az előkészületi munkálatai már folyamatban vannak.
A koncepció másik kiemelkedő alapelve a társadalmi részvétel erősítése a különböző programokon. Emellett az Önkormányzat igyekszik súlyozni a település rendezvényeit úgy, hogy egy hétvégén többféle programmal várják majd az itt élőket, a turistákat.
A közművelődési feladatokat egyrészt az iskolák, a könyvtár, a civil szervezetek, valamint a Közösségi Ház, másrészt pedig az egyházak, az egyesületek és az alapítványok végzik. Ezeket a szervezeteket a korábbi években is támogatta az Önkormányzat, azonban a most elfogadott koncepció alapján a finanszírozás módja is megváltozik. A módosítás értelmében az Önkormányzat ezentúl elsősorban nem a működést, hanem a programok megszervezését finanszírozza majd.
Ezen a területen fontos szerepe van még azoknak a vállalkozóknak és cégeknek is, amelyek az elmúlt esztendőkben is nagy mértékben támogattak egy-egy rendezvényt. A városvezetés reméli, hogy a gazdasági szereplőknek ez a segítsége és hozzáállása a jövőben is megmarad, esetleg tovább bővül.


Kavicsos -tó szabadidőpark kialakítása

A parkolók burkolásán, a stégek cölöpölési munkálatain és a templom melletti játszótér kialakításán dolgoznak jelenleg a mezőkövesdi Kavicsos-tó partján.

Az elmúlt hetek kedvező időjárásának köszönhetően a kivitelező cég gyorsan haladt a munkálatokkal, így napról napra többet láthatunk a Kavicsos-tó partján épülő szabadidőparkból.
A templom melletti parkoló teljes burkolása megtörtént, jelenleg a parkoló környékének rendezése zajlik. Emellett folyik a Mentőállomás melletti másik parkoló kiépítése is, amelynek a körvonalai már jól látszanak. Elkezdték a templom másik oldalán a játszótér kialakítását. A stég cölöpölési munkálatait is végzik a szakemberek, amelyet előreláthatólag jövő hét közepéig befejeznek, akkor a fémszerkezet építésével folytatódik a fejlesztés, valamint elkezdik a Sportcsarnokkal szemben lévő parkolók kialakítását is.


Faültetés a Föld Napján

Április 22-e a Föld Napja. Ennek alkalmából Mezőkövesd különböző pontjain faültetést és szemétszedést szerveztek a IV. Civilek Hete programsorozat keretében.

A Civilek Hete nyitórendezvényén a Kertbarát Klub Egyesület, a Közösségi Ház és a Kabócák és Manócskák Klub az Iskolatörténeti Gyűjtemény udvarán egy-egy juharfát, illetve árvácskákat ültettek. Emellett a kertbarátok révén valódi mezőkövesdi mák is helyet kapott a Gyűjtemény udvarán kialakított veteményesben. Kiegészítő programként a gyerekeknek bábszínházat, kézműves-foglalkozást szerveztek, ahol virágkaspókat díszíthettek fel az apróságok, amelyekbe különböző virágmagvakat ültettek.
A Wass Albert szobor környékén pedig a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület, az Egészség Klub Egyesület tagjai ültettek el négy fát a Városgazdálkodási Zrt. munkatársai segítségével.
A civilek mindezek mellett a település több pontján, játszótereken szemétszedéssel járultak hozzá a környezetünk, a természet megóvásához. 


Kórustalálkozó

Immár nyolcadik alkalommal rendezte meg a Mezőkövesd Esperesi Kerület a „Dicsérjétek az Urat” című Kórustalálkozót április 30-án Mezőkövesden.
A Szent László templomban megtartott hangversenyen a mezőkövesdi Szent László Ifjúsági Kamarakórus, a Szent István Katolikus Általános Iskola gyermekkara, a Jézus Szíve Templom vegyes és férfikara, a Gaál István Énekkar, valamint a Mezőszemerei Sarlós Boldogasszony Nőikar lépett fel.
A kórustalálkozó idei meghívott vendége a Pusker János karnagy által vezetett Hevesi Keresztelő Szent János Kórus volt.
Az eseményen Istent dicsőítő kórusművek csendültek fel. A rendezvény fővédnöke Ternyák Csaba egri érsek volt.
Az összejövetel zárásaként emléklapokat és emlékplaketteket vehettek át a kórus vezetői.


(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!