Mezőkövesdi hírek - 2011. augusztus 24.
Írta: Eleven Televízió   
2011. augusztus 23. kedd, 11:19
Képzőművészeti kiállítás

Kiállítás nyílt az idei Képzőművészeti táborban készült alkotásokból augusztus 5-én Mezőkövesden a Városi Galériában.
Az elmúlt évekhez hasonlóan idén nyáron is megszervezték Tóthné Gáspár Mária tanárnő vezetésével a képzőművészeti tábort, amelyen mintegy 19, különböző korú diák vett részt. A tábor során többféle módszerrel, technikával dolgozhattak a résztvevő fiatalok, akik a megújult Kavicsos-tó szabadidőparkot, a Hadas városrészben található tájházakat ábrázoló képek mellett még számos témát feldolgoztak. A tárlatot dr. Hajdú András alpolgármester nyitotta meg, aki beszédében kiemelte a rajzolás, festés, a szabadtéri foglalkozások előnyét, későbbi hatásait, valamint megosztotta saját, a képzőművészettel kapcsolatos élményeit. A tárlat ünnepélyes megnyitóját verses- és zenés előadással színesítették. A gyerekek színes, változatos témájú alkotásait bemutató kiállítás szeptember 14-ig tekinthető meg a Városi Galériában, Mezőkövesden.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 
35X Platinalemez

Harmincötszörös platinalemez lett Csézy új, Ez az otthonunk című dala. A Menyhárt János és Miklós Tibor szerzeménye egyben a hazai nyaralást, utazást népszerűsítő, Itthon a legjobb című kisfilm betétdala is.
Csézy a Magyar Tudományos Akadémián vehette át új dalának ( "Ez az otthonunk" ) 35x platinalemezét, melynek zenéjét Menyhárt János, szövegét Miklós Tibor írta. Ezen a sajtótájékoztatón mutatták be az énekesnő új videoklipjét és azt a Magyarország szépségeiről szóló kisfilmet is, melynek a betétdalává választották az " Ez az otthonunk " című dalát.
A dal és a film elkészítésének célja, hogy ismerjük meg, fedezzük fel Magyarország rejtett kincseit és legyen újra divat ebben az országban nyaralni.
Ezt a programot a Magyar Termék Nonprofit Kft. és a Magyarok a Piacon Klub megbízásából, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Kormányzati Kommunikacióért Felelős Államtitkárság és a Magyar Turizmus Zrt. szakmai támogatásával készítették el.



Látványos építkezés

Gyorsan halad a bölcsőde felújítási és bővítési munkálatai, melynek köszönhetően már állnak az intézmény új szárnyának főfalai.

Mezőkövesd Város Önkormányzata által benyújtott és megnyert”Mezőkövesd Városi Bölcsőde kapacitásbővítő fejlesztése” című ÉMOP-4.2.1-es számú pályázata révén mintegy 40%-kal megnő a bölcsőde befogadóképessége.
A Magyar Állam és az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával mintegy 122 millió forint összköltségű projekt valósulhat meg a közeljövőben városunkban.
A felújítás keretében a Bölcsőde épülete impozáns új szárnnyal egészül ki, valamint a korszerűsítés révén 4 új, modern csoportszobával bővül az intézmény. Emellett fontos, hogy a pályázat révén 5 új gondozói álláshely létesül. A beruházás kivitelezését, a közbeszerzési eljárás nyertese, a Wiktori Kft. végzi, aki július 26-a, a munkaterület átvétele után gyors ütemben kezdte el a munkát.
„A meglévő épületben gőzerővel elkezdtük a válaszfalak, az aljzatbeton, a burkolat bontását, illetve a gépész- és elektromos alapvezetékek cseréjét. Emellett a homlokzat hőszigetelését is elkezdtük. Az új, épülő szárny esetében elvégeztük az alapozási munkákat, s jelenleg a főfalazás munkálatai folynak. A héten kialakítjuk a zárókoszorút, illetve elkezdjük a tetőszerkezet építését. A meglévő épületben a gépészeti, vezetékezési munkálatok után elkezdjük a hideg-burkolást, a betonozást és szigetelést.”– vázolta fel az érintett területen zajló építkezés menetét Fekete Attila építésvezető.
A bölcsőde régi épületének felújítási munkálatait szeptember 17-ig kell befejeznie a kivitelező cégnek.



Államalapító királyunk ünnepe

Államalapító Szent István királyunk tiszteletére rendezett ünnepség reggel a Pro Urbe díjas Mezőkövesd Város Fúvószenekarának zenés ébresztőjével kezdődött. A program 9 órától a Szent László téren folytatódott, ahol az Önkormányzat, a pártok, az intézmények, a civil szervezetek képviselői koszorút helyeztek el a Szentek szobránál. Az ünnepi szentmisét az elmúlt évek hagyományaihoz híven a Jézus Szíve templomban tartották meg.
Az augusztus 20-ai rendezvény központi programja a szentmise után kezdődött el a Jézus Szíve templom előtti téren. A Himnusz közös eléneklése után a Mezőkövesdi Hang Stúdió Egyesület és a MASZK Egyesület tagjainak énekes előadását, illetve szavalatát hallgathatta meg az ünneplő közönség.
A megemlékezésen Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára mondott köszöntőt, aki beszédében párhuzamot vont az ezer évvel ezelőtti Magyarország és a mai Magyarország között.
Tállai András felemelő gondolatai után adták át „Mezőkövesd Város Díszpolgára”, valamint a „Mezőkövesd Városért” önkormányzati elismeréseket.
A képviselő-testület 2011-ben Posztumusz Díszpolgári kitüntetést adományozott a közelmúltban elhunyt Farkas Istvánnak, a Wiktori Kft. egykori igazgatójának. A díjat fia, Farkas Zoltán vette át. A jelenlévők egy perces néma felállással tisztelegtek Farkas István, Mezőkövesd díszpolgára előtt.
„Mezőkövesd Város Díszpolgára” díjat adományozott az Önkormányzat Nagy Istvánnak, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott igazgatójának. Az elismerő címet a Gimnázium szeptember 16-ai centenáriumi ünnepségén adják majd át Nagy Istvánnak.
Pro Urbe díjat vehetett át Mezőkövesd Zsóry NB II-es felnőtt labdarúgócsapata, miután a 2010/2011. bajnoki évben Mezőkövesd történetének eddigi legnagyobb sikereként ezüstérmet szerzett a bajnokságban. A Pro Urbe díjat Tállai András államtitkár és dr. Fekete Zoltán polgármester adta át a labdarúgóknak.
Szintén Pro Urbe kitüntetést adományozott városunk képviselő-testülete Kocsis Bélának, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola nyugalmazott igazgatójának. Az elismerő címet a Gimnázium szeptember 16-ai centenáriumi ünnepségén adják majd át Kocsis Bélának.
A díjak, elismerések átadása után Gordos Attila református lelkész és dr. Berkes László apát megáldotta és megszentelte az Új kenyeret. A szentelt kenyeret dr. Fekete Zoltán polgármester szelte fel, amelyet szétosztottak a jelenlévők között. A hivatalos ceremónia a Szózat eléneklésével zárult.
Az augusztus 20-i program 19 órától a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban folytatódott, ahol Zséda adott fergeteges hangulatú élő koncertet. Az estét látványos tűzzsonglőr bemutató és a közel negyedórás „égi színjáték”, azaz tűzijáték zárta.



Állami kitüntetések

Augusztus 20-a alkalmából a Magyar Köztársaság elnöke - a belügyminiszter előterjesztésére - eredményes szakmai tevékenysége elismeréséül a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt polgári tagozatát adományozta Herkely Györgynek, Mezőkövesd nyugalmazott polgármesterének, valamint Szlovák Sándor nyugalmazott tanárnak.
Herkely György és Szlovák Sándor Pintér Sándor belügyminisztertől vehette át a rangos állami kitüntetést Budapesten augusztus 19-én.



Beszédes ecsetvonások

„...műveiben jelen vannak Vasarely op artja, Modigliani finom vonaljátékának reminiszcenciája, Picasso váltakozó drámai hangvétele, Csontváry szimbólumteremtő szuverén látása, de egyik sem plágium, mindegyik pálfyjuliannaian egyedi.” - írja Szőlőssy Tibor újságíró Pálfy Julianna festőművész, író alkotásairól.
A művésznőnek, a neves nívódíjas festőművész Pálfy István (Putyu) feleségének nyílt kiállítása augusztus 17-én a Rózsa Étteremben. A tárlaton Murányi Norbert kurátor mondott köszöntőt, majd pedig Szabó Lili művészettörténész nyitotta meg a kiállítást.
Pálfy Juliannát már gyermekkora óta foglalkoztatta a képzőművészet. A pályaválasztáskor két irány érdekelte. A művésznő akkor a magyar szak helyett a képzőművészeti főiskolát választotta. „Pályám során sokfelé vitt a sorsom, így festettem templomokat, rajzoltam plakátokat, majd tervező-szerkesztőként dolgoztam évekig. Ez utóbbinál az írás és a képzőművészet összekapcsolódott. A gyermekeim otthonról való kirepülése után több időm volt a festésre, az írásra. Két gyermekeknek szóló könyvem jelent meg a Móra Ferenc kiadónál. Jelenleg a következő könyvemen dolgozom. A festés pedig maradt, mint örök valami. Ezt a szakmát igazán megtanultam és szeretem.” – mondta el előmeneteléről Pálfy Julianna.
A bemutatott alkotások között többféle stílusú és témájú képet láthatunk, amelyeknél a művésznő gazdag, változatos, a szemet gyönyörködtető, a lelket pihentető színeket használt.
„Vannak itt kubista, expresszionista képek, és természetesen nőket ábrázoló festmények, mert azt mondom, hogy az adott világ aktuális nőalakjait, mint a finomság, szépség szimbólumait is meg kell festeni. A témát úgy választja az ember, hogy mihez van kedve, vagy mit szeretne elmondani. Én az alkotásaimmal nem mesélek el semmit, hanem én inkább a bennem lévő szépséget, érzéseket, színes világot szeretném kivetíteni a vászonra.” – vallja Pálfy Julianna.
Látogassunk el szeptember 6-ig a Rózsa Étterembe, hogy élvezhessük és átéljük Pálfy Julianna művésznő lelki nyugalmat és feltöltődést árasztó festményeinek szívmelengető hatását.

 
(forrás: Mezőkövesdi Média KHT.)
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com
 

A hozzászólás az Ön számára nem engedélyezett.
Kérjük regisztráljon vagy lépjen be az oldalra!