Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Helyi Hírek (2013.) - Mezőkeresztes
Írta: Eleven Televízió   
2013. július 02. kedd, 07:09
Rendkívüli testületi ülést tartottak Mezőkeresztesen június 24-én. Az ülésen három napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Az első napirendben a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás létrehozásáról és működtetéséről szóló megállapodás módosítására került sor. Erre törvényi változások miatt volt szükség. A társulás megmarad, hiszen több olyan feladat van, amit célszerű több településnek közösen ellátnia, ám a megállapodást több ponton átdolgozták a tagok igényei és a törvények változása kapcsán.  A települések ezentúl csak olyan feladatokat finanszíroznak, amelyben részt vesznek. A hozzájárulásokat az adott település lakosságszáma alapján állapítják meg.
Október-november környékén tisztázzák véglegesen, hogy milyen feladatokat lát majd el a jövőben a társulat, és ehhez milyen finanszírozás társul.A határozati javaslatot egyhangú igennel elfogadták a képviselők.
A 2.napirendben a Szentistván és Térsége Beruházó és Kommunális Szennyvízüzemeltető Társulás társulási megállapodásának módosítására került sor, amelyet az új vízügyi törvény illetve a tagok igévnyei indokoltak. A képviselők egyhangú igennel fogadták el az előterjesztést.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 

A 3.napirendben, az egyebek között a polgármester beszámolt arról, hogy belső ellenőrzés folyik a Polgármesteri Hivatalban. A kistérségi Start munkaprogram keretében folyamatosan zajlanak majd az út és járda helyrállítások, kátyúzások és a vízelvezető árkok gondozása is megtörténik majd. A szükséges anyagköltségre szintén támogatást kap az önkormányzat.
Június közepén három pályázatot adott be az önkormányzat: egy vásártér kialakítására, egy óvodai tábor lebonyolítására és egy rendezvényre pályáztak. A város szeretne rendszeresen vásárokat rendezni, így amennyiben pályázati támogatást kapnak, meg tudnak felelni a hatósági előírásoknak az előírt infrastruktúra kiépítésével.
Mintegy 29 millió forintot nyert el az önkormányzat három egészségfejlesztési célú pályázaton, így a következő hónapokban szűrővizsgálatokat szerveznek, eszközöket szereznek be, illetve a városi intézményekben is programokat bonyolítanak le a támogatás segítségével.
A tornaterem felújításával, energetikai korszerűsítésével kapcsolatos szerződés aláírása hamarosan megtörténik.
A városrehabilitációs pályázatot viszont nem támogatták, az önkormányzat megfellebezte a döntést.
A kiültetett virágok, virágágyások rongálása nagy, több százezer forintos károkat okoz - hangzott el az ülésen. A vandálok felborítják a virágtartókat, kitépik a virágokat.
A Mezőkeresztesi SE működésével kapcsolatban nemrég közgyűlést tartottak, egyenlőre az eddigi vezetőség viszi tovább az ügyeket. A polgármester szerint ugyanakkor elvárható tőlük a törvényszerű működés, a tagsági viszonyok rendezése, ezért az egyesületen belüli problémákat mindenképpen meg kell oldani.
Szó esett a Szent Iván éjről illetve a Közút kezelésében lévő városi utakon lévő rengeteg kátyúról is. Utóbbival kapcsolatban a polgármester elmondta, hogy újra levelet írnak a Közút felé, ugyanakkor több lehetőségük nincsen a probléma megoldására.
Képviselői kérdés érkezett a korábbi szennyvíz beruházással összefüggő ügy kapcsán. Az ún. ÖKOTÁM rendszerben ugyanis alapítványi támogatásra igényeltek volna állami közműfejlesztési támogatást, viszont az Államkincstár szerint ez így nem vehető igénybe. A polgármester válaszában elmondta, hogy beszéltek velük a probléma rendezéséről. A szennyvíz beruházásban érintett környékbeli önkormányzatokkal együtt ügyvédet fogadtak, és a kincstár döntésétől függően bírósági úton rendeződhet a kérdés. Egyébként országosan mintegy 120 önkormányzat hasonló cipőben jár, a vonatkozó jogszabályok módosítása megoldhatná a helyzetet.
A Szentistváni úti buszmegálló területének egy részével kapcsolatban tovább folyik a pereskedés, a felek álláspontja nem közeledik - hangzott el az ülésen.

 
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com