Összetartozás - Darócok újabb találkozója Erdélyben
Írta: Eleven Televízió   
2013. július 30. kedd, 20:12
2009. júniusában három napos rendezvény sorozat keretében került sor arra, a maga nemében egyedülálló találkozóra, amelynek akkor Tibolddaróc volt a házigazdája és mi is hírt adtunk róla nézőinknek.
Egy korábbi kezdeményezés eredményeként akkor a Kárpát-medence 13 Daróc nevű települése kapott meghívást a rendezvényre. Az akkori közös együttlétnek elmúlt évben folytatása is volt: a horvátországi Várdarócon gyűltek össze ismét a darócok, hogy erősítsék a határon inneni és túli testvér települések összetartozását.
Július 19-én ismét nagy útra indult Tibolddaróc 5 fős képviselete. Az erdélyi, közelebbről kalotaszegi, Nádasdaróc adott ugyanis otthont a harmadik találkozónak, amely a teljes hétvégét felölelő időszakban számtalan kulturális programmal és természetesen a felhőtlen szórakozásnak, a régi kapcsolatok ápolásának, új ismeretségek kötésének lehetőségével várta a meghívottakat. Ezúttal nyolc település képviselete tudta elfogadni a szíves invitálást.
Pénteken a kora esti órákban az alig száz lelket számláló kis református falu Gyülekezeti Házában Juhász Klára helyi lelkipásztor köszöntötte a helyieket és a vendégeket, majd Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató tartott előadást Kalotaszeg népművészetéről, hagyományairól.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az est további része a finom vacsora és tájjellegű borok, pálinkák kortyolgatása mellett a vidám kikapcsolódás jegyében telt. A népdalok, magyar nóták énekléséből rendezett "Ki mit tud?"-ból a Tibolddaróciak is alaposan kivették a részüket.
Az együttlét másnap egy kolozsvári kirándulással folytatódott, ahol a kincses város számtalan nevezetességével ismerkedhetett meg mindenki, köztük Mátyás király szülőházával, a Szent Mihály székesegyházzal, a Farkas utcai református templommal. A városnézés végső állomása a Házsongárdi temető volt, ahol a híres építész, Kós Károly mellett a magyar történelem számtalan kiemelkedő alakja alussza örök álmát. Mindezek megismerésében Gergelyné Tőkés Erzsébet a Házsongárd Alapítvány elnöke volt a vendégsereg segítségére.
A szombat délután további része már ismét Nádasdarócon telt. A helyi fiatalság magára öltötte a méltán megcsodált, színes népviseletet, amelynek viselése ünnepnapokon még mindig megszokott dolog a faluban, majd kezdetét vette a helyiek és vendégek közös felvonulása, amely a Gyülekezeti Házban ért véget, ahol kopjafa avatására került sor. A helyi motívumokkal díszített alkotás maradandó emléket állít a találkozónak, ugyanakkor kifejezi a határ minkét oldalán élő Darócok, rajtuk keresztül pedig a teljes magyarság összetartozását is. Erre Juhász Klára lelkipásztor ünnepi beszédében külön is kitért.
A kopjafát annak adományozói, Varga János és neje leplezték le.
Az est további részében fergeteges sikert aratott a szucsági Randevú Színjátszó Kör kabaré előadása, valamint a Budapestről érkező Törekvés Táncegyüttes néptánc bemutatója.
A vasárnapi közös istentiszteletre a falu Árpád-kori műemlék templomában került sor, ahol Tőkés László püspök, EP képviselő hirdetett igét, külön kiemelve a hit megtartó ereje mellett a Kárpát-medencei magyarság egymásra utaltságát, összefogásának fontosságát.
Az igehirdetést követően a tibolddaróci Ifj. Szabó Zsolt Szép Ernő "Fohász" című versét szavalta el, László György író pedig egy Ady verssel tette még emelkedettebbé az ünnepi alkalmat.
Az istentisztelet záró akkordjaként a két jelenlévő lelkipásztor megáldotta Nádasdaróc ez alkalomra elkészült címeres zászlóját, amely a magyarországi Pécsi L. Dániel tervei alapján készült.
A Himnusz eléneklése után mind a tibolddaróciak, mind pedig a találkozó többi résztvevője abban a reményben búcsúzott el egymástól, hogy jövőre lesz folytatása a követendő hagyománynak. A tervek szerint szintén Erdélyben, a mindössze tizenöt lelket számláló Bálvanyosdarócon kerül majd sor a következő találkozóra.
 
 

Szerkesztő


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Operatőr


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

Vágó


Kovács Gyula
szerkesztő, operatőr

Telefon: +36 (30) 395 4289

 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com