Sópince nyílt Harsányban
Írta: Eleven Televízió   
2013. december 02. hétfő, 11:01
Megható, a magyarságot, a nemzeti összetartozást jelképező ünnepség keretében adták át a Harsányi Sópincét november 29-én.
A rendezvény elején Szabó Gergely, a település polgármestere elmondta, hogy új éltre kelt a hatalmas, összesen 250 méter hosszú, 4 ágú pince, mely egykor az Egri Érsekség dézsmabegyűjtő helye volt. Ma bor helyet valódi, gyógyító erejű, parajdi só van a kivételes látványt nyújtó pincében. Miután szépen felújították a leromlott állapotban lévő épületet, 20 tonna só került a falakra, hogy ezentúl a gyógyászaté, a pihenésé, a kikapcsolódásé legyen a főszerep. A parajdi só jótékony tulajdonságai évszázadok óta vonzzák a gyógyulni vágyókat.
A Harsányi Sópince fertőtlenítő hatású levegője tisztítja a tüdőt, kiválóan alkalmas az asztma és más légúti betegségek gyógyítására, megelőzésére. A tágas pinceágban lévő játszótér teszi a gyerekek számára vonzóvá, különlegessé ezt a varázslatos, földalatti világot. A pince fölött középkori jellegű, terméskőből kirakott borház található.
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Harsányi Sópince – az egészségmegőrzés színtere az összetartozás jelképe
 
Bokor Sándor, a sóvidék fellegvára, Parajd polgármestere a megnyitón hangsúlyozta, hogy a két település összefogása nemcsak szavakban, hanem tettekben is megmutatkozik. Nagy örömét fejezte ki, hogy a sóbánya előszobájaként Parajd egy kis darabja Harsányba költözött, hogy szolgálja a térség, az ország lakóit. Tállai András önkormányzati államtitkár, országgyűlési képviselő így fogalmazott: „Harsány újra példát mutat, hiszen az, hogy az önkormányzatok utakat, járdákat újítanak fel, óvodákat, iskolákat építenek, természetes dolog, de az, hogy arra vállalkozik egy település, hogy az egészséget ilyen módon óvja meg, ez ritkaság. A megvalósult ötlet azonban még ennél is több, hiszen a barátságról, az összetartozásról szól. Arra kérek mindenkit, aki eljön majd ebbe az egészség-oázisba, hogy az is jusson eszébe: van még mulasztásunk, s teendők a magyarság tekintetében.”
A jelenlévő egyházak áldása után a nemzetiszínű szalag átvágásával adta át Tállai András államtitkár, Bokor Sándor Parajd, dr. Kriza Ákos Miskolc és Szabó Gergely Harsány polgármestere a nagyközönségnek a sópincét. A rendezvényt a Kiss Kata megható, szívbemarkoló produkciója zárta.
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com