Egészségcentrum és útátadás Harsányban
Írta: Eleven Televízió   
2014. augusztus 08. péntek, 15:59
 

Befejeződtek Harsány új egészségügyi centrumának felújítási és bővítési munkálatai, illtetve elkészült a 2515. Számú út harsányon áthaladó út 3,9 kilométeres szakaszának teljes  felújítása. A két beruházás összértéke több mint 320 millió forint. A megvalósult beruházásokat augusztus 8-án adta át ünnepélyes kertek között Tállai András nemzetgazdasági miniszter-helyettes, országgyűlési képviselő, Szabó Gergely Harsány község polgármestere, Szilvai József Attila, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója és dr. Csete László, a község háziorvosa.
Tállai András beszédében kiemelte, hogy példaértékű, ahogyan Harsány fejlődött az elmúlt négy évben, hiszen a településen megújult egyebek mellett az óvoda, az iskola, a Polgármesteri Hivatal. Új Közösségi Ház, főtér, piactér, sópince, létesült és a sport területén is történt fejlesztés, miután villanyvilágítással ellátott műfüves pálya épült. Mindez azt bizonyítja, hogy Harsány vezetése élni tudott a kormányzati és az európai uniós támogatások lehetőségével. Hozzátette a kultúra és a közösségszervezés területén szintén nagyot lépett előre a község, hiszen, például helyreállították a Turul szobrot, a Harsányi Szürkemarha Fesztivál pedig országos hírnévre tett szert. Az államtitkár az útfelújításokkal kapcsolatban elmondta, hogy a kormány és az EU támogatásának köszönhetően a térségben összesen tíz rossz állapotú útszakasz épült, vagy épül meg a közeljövőben.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

 A mintegy 60 millió forintból újult meg a harsányi orvosi rendelő. A beruházás eredményeként teljesen átalakult az épület. Az alapterülete 30 m2-rel nőtt, emellett változott a belső szerkezete is. A mai kor igényeinek megfelelő orvosi, fogorvosi, védőnői rendelőket alakítottak ki, tágas váróteremmel. A fejlesztés során nyílászárócsere, tetőcsere, külső szigetelés, valamint eszközbeszerzés is megvalósult.
Harsány község régi orvosi rendelője mintegy 70 évvel ezelőtt épült, ami már a  mai modern világban korszerűtlenné és energiapazarlóvá vált. Az önkormányzat sürgető feladatának tartotta, hogy egy olyan új, komplex egészségügyi centrumot hozzon létre a régi orvosi rendelő helyén, ami a 21. századi ember elvárásainak és a mai kor egészségügyi követelményi rendszerének, is megfelel. A fejlesztés során az volt a legfőbb cél, hogy a lakosság számára hozzáférhetővé váljon egy megfelelő infrastrukturális ellátottsággal rendelkező egészségügyi intézmény, mely háziorvosi, gyermek-háziorvosi, fogorvosi és védőnői, valamint iskola-egészségügyi feladatokat korszerű módon képes ellátni.  Az új egészségügyi centrum felszereltségében is teljesen modern, európai szintű, mert a pályázat lehetőséget teremtett a régi, korszerűtlen eszközök teljes körű lecserélésére, és elegendő anyagi forrást biztosított az új eszközök vásárlására. A projekt keretében a munkahelyi körülményeket javító legmodernebb készülékeket, a sürgősségi ellátás hatékonyságát fokozó multifunkcionális orvosi eszközöket szereztek be. Az alapfelszereltségen kívül olyan eszközökkel bővült a rendelő, mint a magzati szívhanghallgató, nőgyógyászati vizsgálóasztal, belgyógyászati vizsgálóasztal, a szívproblémák megelőzésére, kimutatására új EKG gép.  A projekt kiterjedt a tágas, új bútorzattal felszerelt, a lakosság kényelmét és komfort érzetét javító váróterem kialakítására is, ezzel is csökkentve a zsúfoltság érzését, és a várakozási idő kényelmetlenségét. Az új egészségügyi centrum nemcsak az alapvető lakossági orvosi feladatok ellátására hivatott, hanem a szűrővizsgálatok elvégzésére, táplálkozási tanácsadásra, nagy hangsúlyt fektetve a prevencióra.  Az épület energetikai korszerűsítése is megtörtént, emellett megújuló energiát is alkalmaztak. A pályázatnak köszönhetően az orvosi rendelő kívülről és belülről is megújult, az új épület pedig mindenféle szempontból alkalmas lesz a korszerű orvosi ellátás feladatainak a legmagasabb színvonalú elvégzésére. A régi orvosi rendelő helyén ezen túl egy új, 21. századi, európai szintű egészségügyi centrum várja a harsányiakat.
Az útfelújítási beruházás keretében közel 4 kilométernyi szakasz kapott több rétegű új aszfaltburkolatot, padkát és burkolati jelfestést a Kisgyőri elágazástól Harsány végéig. A projekt értéke 261 millió 600 ezer forint, melynek részeként az útszakasz mellett lévő csapadékvíz-elvezető rendszer karbantartása, az árkok tisztítása, profilozása is megvalósult.

 

 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com