Innovatív, súlycsökkentett autó- és gépipari alkatrészek kifejlesztésén dolgozik az Aluinvent Zrt.
Írta: Eleven Televízió   
2015. február 24. kedd, 17:59

Az izraeli OMEN vállalattal közösen kidolgozott, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló projekt célja egy újrahasznosítható, megnövelt fajlagos szilárdságú autóalkatrész és gépipari alkatrész kifejlesztése súlycsökkentett autóipari, illetve LED lámpa hűtőborda alkalmazások számára.
Az Aluinvent Zrt. (Magyarország) és az Omen High Pressure Die Casting nyomásos öntöde (Izrael) súlycsökkentett alumíniumhab alapú öntvények fejlesztést tűzte ki célul. A fejlesztés innovatív megoldású, növelt fajlagos szilárdságú, súlycsökkentett és újrahasznosítható könnyűfém öntvények gyártását teszi lehetővé elsősorban az autóipar számára, de eredményeként más gépipari öntvények, pl. LED lámpa hűtőborda is előállítható.

Hirdetés_______________________________________________________________________
 

Innovatív vállalkozásként az Aluinvent Zrt. felsőzsolcai kísérleti üzemében az alumíniumhabok fejlesztése és gyártása mellett nagy hangsúlyt fektet azok alkalmazás technológiájának kidolgozására, prototípus termékek fejlesztésére is. A projekt során az előzetes technológiai eredményeikre alapozva vizsgálják az alumíniumhab önthetőségi paramétereit és a formahabok öntésének és megmunkálásának lehetséges módjait. A nyomásos öntészeti folyamatok szimulációjának segítségével kidolgoznak egy eljárást alumíniumhab betét anyagok nyomásos öntészeti eljárással történő körbeöntésére, és vizsgálják a kialakuló öntvény szerkezeti és funkcionális tulajdonságait. A fejlesztés eredményeként meghatározott prototípus termék egy összetett szerkezetű, alumíniumhab bennmaradó maggal rendelkező, könnyített alumínium öntvény alkatrész lesz az autóipar számára. A projekt újdonságtartalmát mutatja, hogy eddig még nem sikerült a piacra juttatni alumíniumhab öntvényeket, viszont az Aluinvent Zrt. által fejlesztett, az adott alkalmazási területek sajátos igényeinek megfelelően tervezhető, homogén tulajdonságokkal rendelkező és sorozatgyártható alumíniumhabok egyedülálló jellemzőinek köszönhetően a projekt keretein belül ez a cél megvalósítható. A kifejlesztett alkatrészek iránt már most számos multinacionális cég részéről jelentős érdeklődés mutatkozik.

A projekt társadalmi hasznosulását jól mutatja, hogy a feltárt piaci lehetőség nagyságrendileg összemérhető Magyarország teljes alumínium öntvény gyártásának méretével. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében a Magyar Állam 53 144 362 Ft támogatásával valósul meg.

 
 

 

Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com