Testületi ülés Mezőkeresztesen – 2019.02.15. (teljes felvétel)
Írta: Eleven Televízió   
2019. február 15. péntek, 15:33
alt
Testületi ülést tartott a mezőkeresztesi városvezetés február 15-én, ahol 11 napirendi pontot tárgyaltak meg. Először Majoros János polgármester két napirendi pont következő ülésre való elnapolását, valamint egy pont felvételét kezdeményezte. Az egyik a Bursa Hungarica ösztöndíjpályázat feltételeinek meghatározása, míg a másik a fiatalok lakáshoz jutásának helyi támogatásának felülvizsgálata. Az egyéb napirendi pontok közé való felvétel Az indítványt a testület egyhangúan támogatta.
Az első napirendi pont a személyes gondoskodást nyújtó ellátások térítési díjáról szóló 10/2009.(VIII.06.) rendelet módosítása volt, amit a Szociális Bizottság kezdeményezett. Eszerint az idősek klubja szolgáltatást igénybe vevőknek 50%-os térítési kedvezmény visszavonására kerülhet sor. A Pénzügyi Bizottság is tárgyalta ezt az ügyet, akik nem támogatják ezt a rendeletmódosítást, mivel márciustól új vezető lesz. Szerintük segíteni kell az ő munkáját is azzal, hogy fél év múlva visszatérnek a kérdésre. Fekete Zoltán, a Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke elmondta, az új információk birtokában oly módon változtatták meg álláspontjukat, hogy 6 hónap múlva tárgyalják újra ezt a rendeletet, valamint 3 hónap múlva beszámolót kérjenek az új vezetőtől, hogy a jelenlegi hiányosságokat sikerült-e kiküszöbölni. A képviselő-testület 6 igen szavazattal ezek szerint határozott.
A gyermekintézményekben fizetendő térítési díjak megállapításáról szólt a második napirendi pont, ahol Majoros János ismertette, hogy utoljára 2015-ben került sor a díjak módosítására, az azóta bekövetkezett nyersanyagár emelkedés miatt szükséges emelni az áron. Eszerint 8-10% nyersanyagnorma emelésre van szükség. Palatics Attila, a Pénzügyi és Gazdasági Bizottság elnöke is indokoltnak tartja az előterjesztést, hiszen a piaci árak megnövekedése mellett is szükség van arra, hogy megfelelő minőségben és pénzügyi alapokkal működjön a gyermekétkeztetés. Kovács Károlyné alpolgármester javasolta, hogy a 70 év feletti egyedülálló személyek kedvezményben részesüljenek az étkezést illetően. Dr. Szombati Csaba Gábor jegyző a rendeletet elfogadásra javasolta, valamint hozzátette, a kedvezményt a szociális rendeletben kellene szabályozni. A rendeletet és a határozatot a képviselők egyhangúan megszavazták.
A 3. napirendi pontban a jegyző beszámolóját hallgatták meg a képviselők az egyházak, civil szervezetek részére 2018-ban nyújtott támogatások elszámolásáról. Minden érintett határidőre, pontosan elszámolt a támogatásával. A beszámolót minden képviselő elfogadta.
Február 15-ig kell beterjeszteni az önkormányzat 2019. évi költségvetését a képviselők elé, azonban Majoros János polgármester nem javasolja elfogadásra még ezt, hisz az elhangzó kérelmek beépítésével kell majd a végleges költségvetést elkészíteni. Ez nagy dilemmát fog okozni, hisz az előttünk zajló gazdasági folyamatok, a kormány által szabott feladatok ellátása és az ahhoz nyújtott normatíva nagy kihívás elé állítja a városvezetést. A 2016-ban megnyert pályázatok kivitelezése 2019-ben kezdődik meg, ez pedig azt jelenti, hogy az akkor elkészült költségbecslések ma már nem helytállóak, hisz az építőiparban jelentős áremelkedések voltak. Ezeket a különbözeteket pedig az önkormányzatnak önerőből szükséges pótolnia. A másik külső nehézségi tényező pedig az, hogy a korábbi évek iparűzési adó befizetései magasak voltak, túlszárnyalták az előirányzatokat, azonban már tavaly is és idén is arra lehet számítani, hogy az előirányzatokkal megegyező lesz az iparűzési adó mértéke. Így minden pénzügyi döntést kellő előkészítettséggel kell megtennie a képviselő-testületnek. Palatics Attila felhozta még, hogy a sport egyesületnek 2,4 millió forint támogatásra lenne szüksége, hogy kisbuszt tudjanak vásárolni júniusig, különben vissza kell fizetni a támogatást. A polgármester a tavalyihoz hasonlóan idén is a többletbevételek terhére róná ezt a projektet. A képviselők egyöntetűen fogadták el a határozatot. Továbbá még felmerült Kovács Károlyné részéről, hogy a 65 éve felettiek is részt vehessenek az idősek napi rendezvényen (eddig a minimum életkor 70 év volt), ez a jegyző szerint 246 főre 940.000 Ft többletköltséget jelentene, ezt a bizottsági ülésen fogják tárgyalni.
 
Hirdetés_______________________________________________________________________
 
Az 5. napirendi pontban az önkormányzat tulajdonában álló lakások és nem lakás célú helyiségek bérbeadásának és elidegenítésének feltételeiről szóló rendelet módosítása volt. A jelen rendeletben 5 éves határozott idejű szerződéseket lehetett kötni, ezt változtatnák meg határozatlan idejű szerződésekké, 60 napos felmondási idővel. Az Ügyrendi Bizottság támogatta a változtatások elfogadását. Továbbá még a szolgálati lakások kialakítása is felmerült, hisz később a Modern Falvak Program keretében pályázati lehetőségekre is lehetőség nyílna. A rendeletet a képviselők egyhangúan elfogadták.
A Mezőkeresztes Város Önkormányzatának Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló rendelet módosítása volt a 6. téma az ülésen. A nemzetiségi önkormányzattal való együttműködés vonatkozásában kellett a működési feltételekre vonatkozó szabályokat beépíteni az SZMSZ-be. A testület itt is egyhangúan igennel szavazott a határozatra.
A 7. napirendi pont tájékozódó jellegű volt. A Munkaügyi Központ és Belügyminisztérium meghatározta, milyen közmunka programok indíthatók a 2019. évben. A szabály szerint annyi embert lehet foglalkoztatni, ahányan fő dolgozott a tavalyi program keretében. A képviselők részéről felmerült az a kérés, hogy foglalkozzanak a parkok rendszeres rendben tartásával, erre reálisan heti egyszer lenne alkalom a kevés számú szakmailag kompetens munkaerő miatt. Továbbá fűmag vetésre is sor fog kerülni áprilisban, a közút által kivitelezett munkák után. A képviselő-testület a tájékoztatást elfogadta.
Tóthné Sándor Edit, az Ügyrendi, Oktatási és Kulturális Bizottság elnöke beszámolt, hogy a törvényi előírásoknak megfelelően, határidőre minden képviselő a saját és hozzátartozója vagyonnyilatkozatát leadta. A képviselők egyhangúan elfogadták a beszámolót. A 9. napirendi pontban a képviselők a polgármester szabadságolásának ütemtervét hagyták jóvá.
Ez után a Harmatcsepp Óvoda és Bölcsőde nyári zárva tartásáról tárgyaltak a képviselők. Az intézményvezető által benyújtott előterjesztést egyhangúan elfogadta testület, azt a rugalmasságot meghagyva, hogy a nyáron történő felújítások kivitelezése még változást hozhat a határozatban. Ezek szerint a Szent István úti Óvoda június 17-től augusztus 1-ig, a bölcsőde július 1-től augusztus 4-ig, a József Attila úti óvoda július 22-től augusztus 4-ig, a bölcsőde pedig július 22-től augusztus 20-ig tart zárva.
Utolsó napirendi pontként a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás Megállapodásának módosításáról határozott a képviselő-testület. Mivel Tibolddarócon új polgármester lett, a társulási megállapodásban át kell vezetni ezt a változást, amelyet a testületnek el kell fogadnia.

 

 

 
 
 
Joomla Templates and Joomla Extensions by ZooTemplate.Com