Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Szentesti pásztorjáték Bükkábrányban

December 24-én, vagyis Szentestén az egész keresztény világ Jézus születését ünnepli. A legtöbb egyházközségben ilyenkor valamilyen előadás formájában emlékeznek az eseményre.
Bükkábrányban a római katolikus templomban este fél 7-kor kezdődött a sokak által csak pásztorjátékként ismert megemlékezés.
Az ünnepi díszbe öltözött templomi környezet külön fokozta a bensőséges hangulatot.
659
Karácsonyi készülődés Bükkábrányban

Az elmúlt időszak sok lehetőséget kínált a bükkábrányi és a térség településein élő gyerekeknek arra, hogy ráhangolódhassanak a közeledő ünnepre.
Néhány helyre mi is ellátogattunk kameránkkal, említsünk meg hát egy-két Bükkábrányi programot.

December 7-én, kedden délután a nagycsoportos óvodások látogattak el a Tornácos házba, amely már karácsonyi díszben pompázott. A kályha melege, a karácsonyfa és a mézeskalács finom illata igazi ünnepi hangulatot árasztott. Minden gyerek díszített mézeskalácsot, melyet végül jóízűen el is fogyasztott.
692
Testületi ülés volt Bükkábrányban

December 14-én tartotta ezévi utolsó ülését Bükkábrány község képviselő-testülete. A képviselők összesen 7 napirendi pontot vitattak meg.
A testületi ülést 2010. december 23-án,csütörtökön 17 óra 30 perctől, a közmeghallgatást 18 óra 54 perckor tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
669
Bányász családoknál is járt már a Mikulás

December 12-én érkezett meg a bányász családokhoz a mikulás. A szakszervezett által szervezett programra a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontban került sor.
Minden gyermek megkapta mikuláscsomagját majd együtt énekelt és táncolt a Lármafa együttes tagjaival akik a délután folyamán a műsorról gondoskodtak.

594
Testületi ülés volt Bükkábrányban

2010. november 25-én tartotta soron következő testületi ülését Bükkábrány község képviselő – testülete. Az ülésen összesen 6 napirendi pont került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. december 2-án,csütörtökön 17 óra 30 perctől tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
617
Fogápolási tanácsadás a bükkábrányi iskolában

Az ép és szép fogak részben öröklődnek, de a gondos és rendszeres száj- és fogápolás rengeteget javíthat a kevésbé kedvező genetikai adottságokon is.
Pár évvel ezelőtti felmérés szerint a magyar lakosság 15 %-a nem tisztítja naponta a fogait, és több mint fele egyáltalán nem használja fogkeféjét.
Ezen adatok ismeretében úgy tűnik, nem lehet eleget beszélni a megfelelő fog- és szájápolásról.
799
Adventi koszorúkat készítettek a gyerekek

Advent a keresztény kultúrkörben a karácsonyt megelőző negyedik vasárnaptól karácsonyig számított időszak.
Adventkor a 19-20. század óta szokás koszorút készíteni. Az adventi koszorú ősét 1839-ben egy német evangélikus lelkész készítette el. Egy felfüggesztett szekérkeréken 23 gyertyát helyezett el, melyek közül minden nap eggyel többet gyújtott meg karácsonyig.
Ma az adventi koszorú általában fenyőágból készített kör alakú koszorú, melyet négy gyertyával díszítenek. A gyertyák színe katolikus körökben egy rózsaszín kivételével lila. A gyertyákat vasárnaponként gyújtják meg, minden alkalommal eggyel többet.
Bükkábrányban a diákönkormányzat és a gyerekek aktív közreműködésével készültek el ezek a díszek.
701
Továbbra is Miskolcon látható az interaktív kiállítás

Továbbra is Miskolcon vendégeskedik a Tájaink és kincseink interaktív fotókiállítás, amely ezúttal a Baross Gábor Közlekedési és Postaforgalmi Szakközépiskolában tekinthető meg.
A november 18-ai megnyitón a kiállítás alkotói mutatták be a tárlatot a diákoknak, illetve beszéltek a természetvédelem fontosságáról, amihez az intézmény igazgatója is csatlakozott megnyitó beszédében. Ezt követően sor került az első rendhagyó órára is, a Kleszó András természetvédelmi őr által elmondott érdekes, értékes gondolatok láthatóan megragadták a diákokat.

748
Kisötlet Gyermekszínpad előadása Bükkábrányban

November 18-án - szerdán - az egri Kisötlet Gyermekszínpad előadásában a Hétpettyes mesét láthatták a bükkábrányi óvodások.
A kis katica történetét az első és második osztályos gyerekek is velük együtt izgulhatták végig. A színészek a kicsiket is bevonták a mese-előadásba, így mindenkinek maradandó élményt adott ez a délelőtt.

776
Internetes alapfokú képzés Bükkábrányban

Az úgynevezett Lakossági Digitális Kompetenciafejlesztő Képzés keretein belül alapfokú számítástechnikai és internetes ismeretekre tehettek szert mindazok, akik jelentkeztek a Bükkábrányban folyó tanfolyamra.
Az oktatás október 14-én indult 15 fő részvételével, akik túlnyomórészt bükkábrányiak voltak, de akadtak, akik tibolddarócról látogatták az órákat.
645
Sportbált rendezett a BSC

A Bükkábrányi Sport Klub jótékonysági bálját 2010. november 6-án rendezték meg az iskola tornatermében. Az idei évben is rengeteg vendég tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.
Az egybegyűlteket először Kovács Attila a sportklub elnöke köszöntötte, majd Tállai András államtitkár, a bál fővédnöke ünnepi beszédében kiemelte a sport fontosságát, szeretetét.
616
A diákok is segítettek az iskola szépítésében

Bükkábrányban az általános iskola néhány tanulója még az őszi szünetben is az intézményben szorgoskodott. Persze nem a padokat koptatták, hanem segítettek szebbé varázsolni az épületet.
A bejárati folyosó falára, a gyerekek által megálmodott különféle állatok és növények alkotta, a természet szépségét tükröző kép került felfestésre. A diákok ügyességét minden az iskolába belépő vendég, pedagógus és iskolatárs megcsodálhatja.

654
Alakuló testületi ülés Bükkábrányban

Október 14-én tartotta alakuló ülését Bükkábrány község frissen megválasztott képviselő testülete. Az ülést Takács Sándorné mint korelnök nyitotta meg.

1166
Jótékonysági szüreti bál Bükkábrányban

Hasonlóan az előző évekhez az idén is a hetedik osztály Szülői Munkaközössége szervezte október 16.-án azt a szüreti mulatságot az iskola ebédlőjében, melynek a bevételéből jelentős összeget fordítanak arra, hogy a tanév végén ballagó 8. osztály búcsúzását támogassák.

724
Országos Családi Könyvtári Napok rendezvényei Bükkábrányban

Október 4-10. között országszerte olyan rendezvényekre került sor, amelyek felhívják a figyelmet arra, milyen alapvetõ szerepe van a könyvtáraknak az olvasóvá nevelés folyamatában.
A könyvtárak színes programokkal készültek szolgáltatásaik népszerûsítésére a családi napok keretében.
Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõ Központ is színes programokkal várta az érdeklõdõket.
514
Szépkorúak ünnepe Bükkábrányban

Az idei évben október 1-jén köszöntötték a szépkorúakat Bükkábrányban.
A rendezvénynek helyet adó Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõ Központban több korosztály és meglepetés vendék is szórakoztatta a jelenlévõket.
1698
Testületi ülés volt Bükkábrányban

2010. szeptember 28-án tartotta ebben az összetételben a választások elõtti utolsó testületi ülését Bükkábrány község képviselõ testülete. Az ülésen összesen három napirendi pont került megvitatásra.
686
Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna Bükkábrányban

Követve a több éves hagyományt ebben az évben is megrendezésre került a Jánosházi tanár úrról elnevezett emléktorna Bükkábrányban.
Idén szeptember 25-én szombaton mérhették össze foci beli tudásukat Bükkábrány, Mezõnyárád, Mezõkeresztes, Harsány és Tibolddaróc iskolásai.
762
A BÁMK néptánc oktatást szervez a felnõtt lakosság részére

A Bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központ néptánc oktatást szervez a felnõtt lakosság részére.
Az órákat Zelei Ferenc a Mezõcsát Népi Együttes és a Matyó Néptáncegyüttes mûvészeti vezetõje tartja.
A tanfolyamra folyamatosan lehet jelentkezni személyesen a kedden 18:30-tól lévõ foglalkozáson, vagy Birinyiné Kleszó Anitánál.
791
Erdei iskolában járt a bükkábrányi iskola hatodik osztálya

A hatodik osztály a 2010/2011-es tanév második hetét erdei iskolában töltötte Tokajban.
A rendhagyó tanítási hét kellemesen és eredményesen telt.
A erdei iskola szolgáltatója által biztosított programok - kevés módosítással - a nem mindig kedvezõ idõjárás ellenére teljesültek. A hét során bejárták a várost, hajókiránduláson vettek részt a tiszalöki vízerõmûnél.
566
Kulturális Örökség Napja Bükkábrányban

1984-ben Franciaországban Történelmi Mûemlékek Nyílt Napja címmel egyedülálló kezdeményezés indult útjára, azzal a céllal, hogy azok a kiemelkedõ, várhatóan széles érdeklõdésre számot tartó mûemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség elõtt, egy hétvégén nyissák meg kapuikat, és ingyen, lehetõleg szakszerû vezetéssel fogadják a kíváncsi látogatókat.
694
Egészségnapokat szervezett a Fõnix Életmód Egyesület Bükkábrányban

Lezajlott a „FÕNIX” Életmód Egyesület által szervezett két napos Egészségnap Bükkábrányban.
A rengeteg elõadás és érdekes program, kiállító között mindenki megtalálhatta a neki tetszõt.
682
5 éves a Bükkábrányi Polgárõr Egyesület

5 éves fennállását ünnepelte a Bükkábrányi Polgárõr Egyesület a hétvégén a Bányász Emlékházban.
A rendezvény fél kettõkor koszorúzással indult a bükkábrányi temetõben. Három órára várták a meghívottakat, a képviselõ-testület tagjait, a családtagokat.
831
Ismét egészségnapok Bükkábrányban

Ismét egészségnapok Bükkábrányban. A „FÕNIX” Életmód Egyesület immár sokadik alkalommal rendezi meg két napos rendezvényét az általános iskola tornatermében és ebédlõjében szeptember 10-én és 11-én.
Pénteken 14 órától elõadásokat tekinthetnek meg az érdeklõdõk neves elõadók tolmácsolásában többek között a légzésrõl és a mozgásról vagy éppen a pszichotronika alapjairól.
605
Ismét változatos programokat kínált a 60. Bányásznap

A múlt hétvégén zajlott Bükkábrányban az 60. Bányásznap.
A kilátogató közönséget érdekes programok várták mindenki megtalálhatta a kedvére való mûsort. A gyerekek sem unatkoztak hisz egész nap ugrálóváron és szórakoztató játékokon mulathatták az idõt.
708
BÁMK - Tanévnyitó értekezlet

Augusztus 27-én tanévnyitó értekezletet tartottak a Bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központban.
Jelen volt az intézmény valamennyi dolgozója valamint Tóth-Móricz Péter polgármester és Veresné Szepesi Zita a szülõi munkaközösség vezetõje. Derekasné Orosz Andrea a központ igazgatója számolt be az elõzõ évhez képest történt törvényi változásokról.
985
Testületi ülés volt Bükkábrányban

Augusztus 26-án 14 órai kezdettel tartotta soron következõ ülését a Bükkábrányi Önkormányzat képviselõ testülete.
A gyûlés elején Tóth Móricz Péter polgármester tolmácsolta az önkormányzat által is támogatott hét felsõzsolcai család köszönetét a testület felé és a további segítség fontosságára hívta fel a figyelmet.
Az nyilvános ülés során hét napirendi pont került megtárgyalásra.
Az ülésrõl készült felvételt szeptember 2-án, csütörtökön nézhetik meg az Eleven Televízióban teljes terjedelmében, vágatlanul.

686
Új relikviákkal bõvült a Bányász Emlékház gyûjteménye Bükkábrányban

Augusztus 19-én a késõ délutáni órákban érkezett meg az a teherautó, mely a Bányász Hagyományõrzõ Egyesület által legújabban beszerzett kiállítási tárgyakat szállította házhoz.
711
Bányász történeti kiállítás nyílt Bükkábrányban

A 60. Bányásznap és a Bükkábrányi Bánya 25 éves évfordulója tiszteletére a Bükkábrányi Bányász Hagyományokért Egyesület és a Bükkábrányi Bányász Szakszervezet Bányász történeti kiállítást rendezett Bükkábrány Polgármesteri Hivatalának Házasságkötõ termében.
A Borsodi Szénbányászat Története címet viselõ vándorkiállítás a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bányásztörténeti Múzeum anyagából áll.
1185
Elektromos kotrógéppel bõvül a Bükkábrányi Bányász Emlékház
2010. augusztus 2-án útnak indult a Mátrai Erõmû Zrt. Bükkábrányi Bányaüzemébõl egy elektromos kotrógép, hogy bõvítse a Bányász Emlékház gépparkját.
Az indulás hosszas elõkészületeket igényelt, hiszen a nemcsak a szántóföldeken illetve a kertek végében haladt a gép, hanem áthaladt a 3 számú fõúton is.
772
Búcsú Bükkábrány távozó plébánosától

 

 

 

A hagyománynak megfelelõen Ternyák Csaba, az egri egyházmegye érsek fõpásztora néhány hete ismertette ez évi személyi és területi rendelkezéseit, vagyis az idei dispozíciókat. Ezek a rendelkezések Bükkábrányt is érintik. Nagy István esperes-plébánost Hevesbe kapott áthelyezést.

843
Elkezdõdött az utak kátyúzása Bükkábrányban
A téli idõjárás a bükkábrányi utakat sem kímélte. Több helyen szükséges az aszfalt javítása, hol kisebb hol nagyobb gondot okozotak a kialakult kátyúk. A folyó és jövõbeni munkálatokról kérdeztük Bodzán Antal önkormányzati képviselõt.
583
Aranykezek kézmûvestábor Bükkábrányban
Az idei évben is megrendezésre került az "Aranykezek" kézmûvestábor Bükkábrányban a Sport és Szabadidõ Központban.
A ballagást követõ héten kezdõdõ program hétfõtõl péntekig, reggeltõl délutánig kínált programokat az érdeklõdõ bükkábrányi gyermeknek.
Szerencsére minden évben egyre népszerûbbek a hasonló kezdeményezések, egyre több gyermek tölti így hasznosan el nyári szünetének kezdetét.
559
A Géczy út árkainak rendbetételét tervezi a bükkábrányi önkormányzat
Az utóbbi idõkben nagy gondot okozott a rengeteg esõ. A lesett csapadék nemcsak a környezõ településeken, de Bükkábrányban a Géczy úton is gondot okozott. Elárasztotta az utakat a kapubejárókat, beszivárgott a pincékbe.
Az önkormányzat tervei között szerepel e probléma orvoslása, ezért 2010. június 24-én csütörtökön egy megbeszélést tartott az utcákban élõ lakosokkal, hogy ötleteikkel és tanácsaikkal segítsenek a projekt megvalósításában.
690
Bérmálkozás a bükkábrányi katolikus templomban

A bérmálkozás szentsége által válnak a megkereszteltek az Egyház nagykorú tagjaivá, akiknek kötelességük, hogy Krisztus tanúi legyenek szóban és tettben. A nagykorú ember tevékeny tagja kell, hogy legyen az Egyháznak, aki önállóan, a világban is képviselni tudja közösségét és hitét a Szentlélek segítségével.
Erre az ünnepélyes alkalomra került sor 2010. június 20-án a bükkábrányi római katolikus templomban.
706
Felújítják a bükkábrányi római katolikus templom homlokzatát

 

 

 

Május közepén megkezdõdtek Bükkábrányban a római katolikus templom bejáratának, illetve a bejárat feletti szobrainak és dombormûveinek felújítási munkálatai.
A két angyalt és a galamb képében megjelenített Szentlelket ábrázoló szobor és dombormû több, mint 250 évig dacolt az idõvel. Néhány éve azonban már olyannyira leromlott az állapotuk, hogy nemcsak esztétikailag volt kifogásolható, hanem már közvetlen veszélyt is jelentettek az alattuk elhaladókra.

643
Elõadás az egészség jegyében
 
A bükkábrányi Fõnix Életmód Egyesület szervezésében az egészséges életmódról, a károsító környezeti hatásokról hallgathattak elõadást május 4-én Bükkábrányban a könyvtár olvasótermében az érdeklõdõk.
A meghívott elõadó ezúttal Dr. Hérics Margit nyugalmazott fõorvos-természetgyógyász volt.
697
Testületi ülés volt Bükkábrányban

2010. június 1-én került sor Bükkábrányban a nyár elsõ képviselõ-testületi ülésére. A 14 órakor kezdõdõ megbeszélésen az elõzetesen meghirdetett 2 napirendi pont mellett napirend elõtti felszólalásra is sor került.
612
Madarak és Fák Napjával egybekötött Gyereknap Bükkábrányban

A hétfõi napon a gyerekek kerültek elõtérbe a bükkábrányi iskolában, hiszen Madarak és Fák Napjával egybekötött Gyereknapot tartottak.
Reggel indult az akadályverseny 4 állomással külön-külön az alsós és felsõs csapatoknak. Az egyes állomásokon ügyességi és logikai feladatok vártak a résztvevõkre.
Közben a Miskolci Gombász Egyesület és a Holocén Természetvédelmi Egyesület bemutatóját láthatták az érdeklõdõk.
745
A madárvédelemmel ismerkedtek a bükkábrányi alsó tagozatosok

A Madarak és Fák Napja alkalmából külön vetélkedõt írt ki a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár alsós kisdiákok számára a madarak ismeretérõl.
A vetélkedõn legjobban szereplõ gyerekek-minden osztályból 3-3 fõ-vehetett részt május 28-án azon a külön programon, melyet szintén a könyvtár szervezett számukra a sályi halastónál a Bükki Nemzeti Park szakembereinek részvételével.
517
Ismét megrendezésre került a Kihívás Napja Bükkábrányban

Idén is megrendezték Bükkábrányban a Kihívás Napját.
A programok nulla órakor kezdõdtek a Jánosházi Sándor Szabadidõközpontban. Rengeteg fiatal gyûlt össze a korai kezdés ellenére, hogy teremfociban megmérkõzzön az elsõ helyért. A mérkõzések szüneteiben bárki kipróbálhatta magát csocsó- ban, darts- ban vagy épen asztaliteniszben.
718
Pünkösdölés a bükkábrányi iskolában
A Pünkösdölés népszokásait elevenítették föl a 3. osztályosok Bükkábrányban.
Elõször az iskola tanulói és pedagógusai láthatták a mûsort az iskola aulájában. A rengeteg ehhez az ünnephez kapcsolódó néphagyomány közül, az udvarló szokásokat és a Pünkösdi királyné járást mutatták be a szereplõk. A mûsor után a hagyományokhoz híven dallal, verssel és tánccal köszöntötték a Pünkösdöt a település több utcáján is.
731
Falunapot rendeztek Bükkábrányban
Bükkábrány Község Önkormányzata a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiójával közösen rendezte meg a Bükkábrányi Falunapot.
A hagyományos programok mellett
idén május 8-án I. Palacsintakarnevál és forró serpenyõk fesztiváljára invitálták az érdeklõdõket a sportpályára és környékére.
1054
Dudás Sándor emlékkiállítás nyílt Bükkábrányban

A bükkábrányi Falunap elõestéjén, május 7-én nyílt meg a bükkábrányi Polgármesteri Hivatal házasságkötõ-termében a Dudás Sándor tiszteletére rendezett emlékkiállítás.
A megnyitó egyben könyvbemutató is volt, hiszen utolsó kötete - amelyek verseit még õ gyûjtötte össze, de kiadását már nem érhette meg - ez alkalomból került az nagyközönség elé.

A rendezvényrõl hamarosan bõvebb összeállítást is láthatnak az Eleven Televízióban.

980
Föld Napjára emlékeztek Bükkábrányban
Bükkábrányban az iskola alsó tagozatos tanulói a Föld Napján, április 22-én egy természetfilm megtekintésével kezdték a napot.
A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Bükki helyi csoportja által készített filmmel elsõsorban a ragadozómadarak, közülük is a parlagi sasok, a réti sasok, és a kerecsenysólymok életébe pillanthatunk be szinte testközelbõl.
552
Falunapot rendeznek Bükkábrányban
Bükkábrány Község Önkormányzata a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség Észak-Bükki Régiójával közösen rendezi meg a Bükkábrányi Falunapot 2010. május 7-én pénteken és 8-án szombaton.
Május 7-én Dudás Sándor emlékkiállítás megnyitójára kerül sor 17.00 órától a polgármesteri hivatal házasságkötõ termében. Május 8-án I. Palacsintakarnevál és forró serpenyõk fesztiváljára invitálják az érdeklõdõket a hagyományos programok mellett.
845
Csapatépítõ tréninget tartottak Bükkábrányban
Konfliktuskezelés és csapatépítés témakörben 3 napos szakmai tréningen vett részt a BÁMK valamennyi dolgozója április 8-10-ig. A Didaktika Mûhely 2 trénere - Kinigopulos Márta és Valent Andrea - vezette a foglalkozásokat, ahol a kiscsoportok a gyakorlatban próbálhatták ki a közös munka építõ erejét, az együttmûködõ kommunkiáció fortélyait.
984
Felújítják a támfalat a bükkábrányi iskolában
2010. áprilisában a bükkábrányi iskola hátsó épületrészén elkezdõdött az omladozó támfal bontása és újjáépítése. A balesetveszélyessé vált lépcsõsor megerõsítésére is sor kerül majd, ezt követõen tervezik a hátsó sportpálya rendbetételét is.
A vezetõség felhívta a gyerekek figyelmét, hogy kerüljék el ezt a területet, és ügyeljenek testi épségükre iskolai idõn belül és kívül is.
600
Húsvét alkalmából kézmûveskedtek a bükkábrányi iskolások és óvodások
2010. április 1-én Bükkábrányban az Arany János Általános Iskolában húsvéti játszóházat szerveztek a gyermekeknek. Reggel az elsõ óra elõtt a második osztályosok rövid mûsort adtak elõ. Ezután délután 2 órára várták az érdeklõdõket az ebédlõbe.
654
Testületi ülés volt Bükkábrányban

Testületi ülést tartottak Bükkábrányban 2010. március 31-én a polgármesteri hivatal házasságkötõ termében. Az elõzetesen meghirdetett napirendi pontokkal ellentétben öt napirendi pont került megvitatásra.
618
A Palánta Misszió tartott elõadást Bükkábrányban
A korábbi években Sályban, majd karácsony óta Bükkábrányban tart rendszeresen elõadásokat gyerekeknek a református Palánta Misszió. Ezekre az alkalmakra Pappné Szakács Csilla sályi református lelkipásztor szervezésében kerül sor.
Az elõadásoknak minden alkalommal valamelyik közelgõ keresztény ünnep ad aktualitást.
575
Kiszehajtás Bükkábrányban

 
A kiszehajtás,villõzés: régi virágvasárnapi népszokás. A lányok egy nagy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek,és énekelve ezt végigvitték a falun, majd levetkõztették és a patakba dobták vagy elégették. A kiszehajtás után a földíszített, szerencsét hozó fûzfaággal , a villõvel járták végig a falut. A házak elõtt álló gazdaasszonyok letörtek egy-egy ágacskát, majd a lányoknak tojást adva jókívánságokat mondtak.
589
Óvodai rövidhírek Bükkábrányból
Riportunkban Kiss Sándornét intézményegység-vezetõt kérdeztük az új bölcsõde nyitásáról, az óvodai nyílt napokról, valamint az új játékokról amelyet az UNICEF Magyar Bizottságától vehettek át a gyerekek március 1-jén 61.900 forint értékben.
584
Egészség estet rendezett és további programokat tervez a Fõnix Életmód Egyesület

Bükkábrányban a könyvtár olvasótermében hallgathattak meg érdekes elõadást március 5-én mindazok, akiket érdekel az egészséges életmód és táplálkozás.
Pappné Szlatki Ágnes elõadása és termékbemutatója elõtt Kovács Angelika köszöntötte a megjelenteket és vezette be néhány szóval az elõadást.
557
Falopás és szeméthalmok a bükkábrányi Kálvária temetõben

Hogy a téli idõszakban megszaporodnak az illegális fa kivágások szerte az országban, az talán már nem hat a meglepetés erejével.
Egyeseknek azonban úgy látszik, már semmi sem szent.
A közelmúltban Bükkábrányban a polgárõrség járõrei fedezték fel, hogy a Kálvária temetõt sem kímélik a fa tolvajok. A sírkertet körülvevõ orgonasövény közvetlen közelében álló vastag akácfák közül több is lopás áldozata lett.
536
Testületi ülés volt Bükkábrányban

Testületi ülést tartottak Bükkábrányban március 8-án a polgármesteri hivatal házasságkötõ termében. Az elõzetesen meghirdetett napirendi pontokkal ellentétben öt napirendi pont került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. március 11-én,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
525
Nõnapi köszöntõ a bükkábrányi iskolában
Nõnap alkalmából versekkel, zenével és virággal kedveskedtek a bükkábrányi Arany János Általános Iskola fiú tanulói és a szülõi munkaközösség a hölgy dolgozóknak és leány tanulóknak.
607
Arany Napok - Névadójukra emlékeztek a bükkábrányi iskolások
2010. március 2-án és 3-án került megrendezésre Bükkábrányban a mára már hagyományosnak számító „Arany Napok” elnevezésû rendezvény. Ezen a két rendhagyó napon emlékeznek meg névadójukról az iskola tanárai és diákjai. Kedd reggel került sor az ünnepélyes nyakkendõkötésre és jelvénytûzésre.
422
Pályázati eredményekrõl és a jövõbeni lehetõségekrõl kérdeztük a BÁMK igazgatóját

Riportunkban Derekasné Orosz Andreát a Bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központ igazgatóját kérdeztük az ÁMK-ra vonatkozó aktuálisan futó illetve a már lezárult és eredményes pályázatokról, valamint a jövõbeni lehetõségekrõl.
466
Ökumenikus istentiszteletet tartottak a bükkábrányi református templomban
Minden év januárjában egyetemes imahetet rendeznek szerte a keresztény világban.
Azokon a településeken, ahol több felekezethez tartozó hívek élnek együtt, az imahét ökumenikus jelleget ölt. Vagyis a különbözõ felekezetekhez tartozók együtt imádkoznak a keresztény egységért, az arra az évre meghirdetett szentírási rész gondolatait követve.
448
Elhunyt Dudás Sándor, Bükkábrány korábbi polgármestere

Dudás Sándor
1941.október 30. - 2010.február 16.

2010. február 16-án,  69 éves korában elhunyt Dudás Sándor ny. polgármester, Bükkábrány közéletének meghatározó személyisége.
1941. október 30-án született Alsóábrányban. Középiskolai tanulmányai a mûszerészi pálya felé vitték, hamarosan azonban a közigazgatásban helyezkedett el.
1379
Testületi ülés volt Bükkábrányban

Rendkívüli testületi ülést tartott Bükkábrány község képviselõ – testülete 2010. február 16-án 14 órától.
Az ülés elején egy perces néma csenddel és Tóth – Móricz Péter polgármester elõadásában egy versel búcsúztak a jelenlévõk Dudás Sándor volt polgármestertõl és képviselõtõl, aki február 16-án hosszas betegség után elhunyt.
A testületi ülést 2010. február 11-én,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
500
Jótékonysági farsangi bált rendeztek Bükkábrányban
Bükkábrányban a hétvégén rendezték meg a jótékonysági farsangi bált. A szervezõk az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány, a Magyar Vöröskereszt bükkábrányi alapszervezete, valamint az iskola, és óvoda dolgozói és szülõi munkaközössége voltak.
A Valentin nap után tartott bál Hlad Lajos képviselõ – testületi tag, köszöntõjével indult, annak apropóján hogy az idei évben Bükkábrány Község Képviselõ – testülete volt a bál fõvédnöke.
607
Hóeltakarítási munkálatok a bükkábrányi iskola területén
Hóeltakarítási munkálatok folytak február 11-én a bükkábrányi általános iskola parkolójában. Cseh Zsolt helyi vállalkozó társadalmi munkában tüntette el az elmúlt idõszakban nagy mennyiségben lehullott havat, hogy az épületet gépjármûvel megközelítõk parkolása biztosítva legyen.
461
Bogácson farsangolt a Bükkábrányi Népdalkör
2010. február 13-án a Bükkábrányi Népdalkör, a Cserépváraljai Asszonykórus és a Bogácsi Pávakör szervezésében, ismét megrendezésre került a bogácsi mûvelõdési házban, a mára már hagyományosnak számító farsangi mulatság.
529
Testületi ülés volt Bükkábrányban

 
2010. február 8-án rövid testületi ülést tartott Bükkábrány község képviselõ testülete. Összesen 2 napirendi pont került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. február 11-én,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
450
Testületi ülés volt Bükkábrányban

 
2010. január 28-án került sor Bükkábrányban az év elsõ képviselõ-testületi ülésére. A 14 órakor kezdõdõ megbeszélésen az elõzetesen meghirdetett 6 helyett 8 napirend került megvitatásra.
A testületi ülést 2010.február 4-én,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
513
A BÁMK félévi szakalkalmazotti értekezletét az új óvodában tartotta
2010. január 29-én tartotta félévi szakalkalmazotti értekezletét a BÁMK az új óvoda épületében. Az ülésen jelen voltak az ÁMK bölcsõdei gondozónõi, óvónõk, tanítók és tanárok.
Elõször egy beszámolót hallhattak a Napsugár Napköziotthonos Óvoda 2009/2010-es nevelési évének 1. féléves munkájáról.
532
Táncgála és rajzkiállítás várta az érdeklõdõket Bükkábrányban január 21-én
2010. január 21-én délután 17 órára várták az érdeklõdõket Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõközpontban megrendezett táncgálára.
 

Az este folyamán felléptek a HON Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény Bükkábrányi Telephelyének Társastánc Tagozata valamint a csincsei tagozat diákja.

Nemcsak társastáncot láthattak az egybegyûltek, hanem több szóló táncot is, köztük Kiss Ádám egy országos versenyre készült produkcióját is.
544
Átadták az új óvoda épületét Bükkábrányban
2010. január 18-án adták át immár hivatalosan is Bükkábrány község elmúlt éveben elkészült egyik legnagyobb beruházását, a megújult Napköziotthonos Óvodát és Bölcsõdét.
A meghívottakat Kiss Sándorné óvodavezetõ köszöntötte, majd a gyermekek rövid mûsora után, Gergely Zsolt a B-A-Z Megyei Közgyûlés Alelnöke méltatta ezt a térségi szinten is jelentõs beruházást.
698
Vitaminnap a bükkábrányi iskolában
2010. január 15-én rendezték meg a bükkábrányi általános iskolában az immár hagyományosnak számító vitaminnapot.
A program célja, hogy felhívja a tanulók figyelmét az egészséges életmód fontosságára. Az alsó tagozatosgyerekek elõzetesen a témához kapcsolódóan „Fogyassz sok vitamint” címmel rajzokat, tablókat készítettek különbözõ technikákkal, amelyek kihelyezésre kerültek az iskola folyosóira.
571
Latin és standard táncok bûvõletében - jubileumi táncverseny Mezõkövesden
Immár 20.alkalommal rendeznek Mezõkövesden színvonalas latin és standard táncversenyt. A XX. Ker-Coop Matyóföld Kupa Tíztánc Magyar Bajnokság alkalmával világhírû táncosok, gyönyõrû hölgyek és elegáns urak mutaják meg tudásuk legjavát.
A részleteket a tovább gombra kattintva olvashaják el.
387
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Betlehemes játék Mezőnyárádon

December 25-én a mezőnyárádi katolikus templomban az ünnepi szentmise előtt a gyermek betlehemes játékát tekinthették meg a jelenlévők. A zenei betétekkel és gitárjátékkal színesített történet Jézus születését elevenítette fel.

1254
Testületi ülés volt Mezõnyárádon

Soron következő ülését december 20-án, hétfőn tartotta Mezőnyárád képviselő testülete.
Az ülésen öt napirendi pontról tárgyaltak a képviselők.
A testületi ülést 2010. december 23-án,csütörtökön 19 óra 58 perctől tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
729
Karácsonyi kirakodó vásár Mezőnyárádon

December 11-én Mezőnyárád két boltja előtt is egy-egy kis asztalkával és a mellette álló szülőkkel találkozhatott mindenki, akinek arra vezetett az útja.
A tavaly indult kezdeményezés nyomán, melyet az iskola Szülői Munkaközössége indított útjára, karácsonyfadíszeket, egyedi apró ajándékokat vásárolhattak a helyiek. Egy valamiben egyeztek meg az eladásra kínált áruk: mindegyiket az iskolás gyerekek szülei készítették.
649
Fonalfűrész versenyt rendeztek Mezőnyárádon

A Szederkényi Anna Tagiskola az előző évekhez hasonlóan Luca-napi fonálfűrész versenyt hirdetett 2010. december 13-án 14 órára az intézmény technika termébe. Mezőkövesd vonzáskörzetének minden iskolájából vártak legfeljebb 2-2 diákot a versenyre.
A verseny feladata a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódó dísz kifűrészelése volt rétegelt lemezből, sablon alapján.
980
Az időseket köszöntötték Mezőnyárádon

Ebben az évben is nagy számban vettek részt Mezőnyárádon december 13-án a szép korú lakosok, a tiszteletükre rendezett ünnepi műsoron, és vacsorán a hagyományokhoz híven az iskola kistornatermében.
Az idősek köszöntése versel kezdődött Korpás Zoltán előadásában, majd Dr. Horváth László polgármester ünnepi köszöntője hangzott el.
Külön köszöntötték a település két legidősebb emberét, illetve a jelenlévők között a legidősebb nőt és legidősebb férfit.
489
Belvíz okozott károkat Mezőnyárádon

Egyrészt az egész éves csapadékos időjárásnak, másrészt az utóbbi néhány napban lehullott sok csapadéknak köszönhetően nagy mennyiségű víz öntött el egy mezőnyárádi ingatlant november 29-én a Vasút utcában.
A lakóház ugyan nem került közvetlen veszélybe, de a melléképületek és a kert kármentesítéséhez a tűzoltóság és a helyi polgárőrség segítségét kellett kérni.
777
Ismét megrendezésre került a Szederkényi Anna Nap

Az idén november 26-án tartották a Szederkényi Anna Napot a mezőnyárádi iskolában.
A reggeli koszorúzás után, negyed kilenckor a névadó tiszteletére alapított pályázatok értékelésével kezdődött. Az idei évben változott a pályázati rendszer. Nagyobb hangsúlyt kapott a projekt munka.
Az osztályonkénti értékelés után tíz órai kezdettel kulturális műsort láthattak a gyermekek és érdeklődök. Osztályok, csoportok készültek tánccal, dallal, színdarabbal a jeles nap alkalmából.
710
Testületi ülés volt Mezõnyárádon

2010. november 29-én tartotta soron következő testületi ülését Mezőnyárád község képviselő – testülete. Az ülésen összesen 9 napirend került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. december 2-án,csütörtökön 18 óra 41 perctől tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
670
Elindult a Zöldövezet program Mezőnyárádon

Az Ökotárs Alapítvány a MOL-lal együttműködve 2 fordulós pályázatot hirdetett közösségi funkciójú zöld területek létesítésére, fejlesztésére és rehabilitációjára. A pályázaton Magyarországon bejegyzett civil szervezetek vehetnek részt, akár iskolákkal illetve iskolai csoportokkal együttműködve az ország egész területéről.
A Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány Összefogás a parkunkért címmel sikeresen vette a pályázat első fordulóját. A projekt elérkezett a megvalósítás fázisába, aminek létrejöttéhez szükség van a közösség segítségére is. Erről kérdeztük Kassainé Szilágyi Évát a projekt egyik felelős szervezőjét.

657
Ismét Erzsébet-Katalin bált rendeztek Mezőnyárádon

Nyugodtan mondhatjuk, hogy igazi hagyománya van Mezőnyárádon az Erzsébet-Katalin bálnak. Idén ugyanis már a 18. alkalommal vehettek részt a vendégek a november 20-án megrendezett mulatságon.
Mintegy 240 fő jelezte részvételét az idei rendezvényre, melyet az általános iskola hetedik osztálya szervezett.
681
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 
2010. november 8-án tartotta soron következő testületi ülését Mezőnyárád község képviselő – testülete. Az ülésen összesen 8 napirend került megvitatásra.
Az ülés kezdetén a belügyminisztérium köszöntő levelét olvasta fel Dr. Horváth László polgármester.
A testületi ülést 2010. november 11-én,csütörtökön 17 óra 30 perctől tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
620
Az óvodások is megemlékeztek a halottak napjáról

2010. október 28-án a mezőnyárádi tagóvoda gyermekei virágokat és gyertyákat helyeztek el a temetőben a halott katonák síremlékére, ezzel emlékezve rájuk illetve a halottak napjára.
A gyerekek csendesek és fegyelmezettek voltak, hallgattak az őket kísérő pedagógusokra.

659
Szüreti délután a mezőnyárádi napköziben

Jellegzetesen őszi programon vehettek rész mezőnyárádon október 19-én a napközis gyerekek.
A szüreti munkák fázisait követhette végig mindenki egy apuka segítségével, előbb elméletben, aztán gyakorlatban is. Kezdetnek a nap legkönnyebb kérdése hangzott el.
Segítségben tehát nem volt hiány, kezdődhetett a munka. A fürtök ledarálásánál már megmutatkozott a lelkesedés, de később a préselés során sem volt baj a munkakedvvel.

1758
Alakuló testületi ülés Mezőnyárádon

2010. október 18-án tartotta alakuló ülését Mezőnyárád község képviselő-testülete. A nyilvános ülésre a házasságkötő teremben került sor nagy érdeklődés mellett.

1163
Játékos szüret a mezőnyárádi óvodában

Október nem csak a levélhullás, hanem a szüret ideje is.
Térségünk legtöbb oktatási intézményében idén is megemlékeztek e jeles eseményről.

636
Rendhagyó délutáni program a mezőnyárádi napköziben

Mivel péntek délután általában kevesebb a tanulnivaló, a mezőnyárádi napközi otthonban rendszeresen szerveznek a pedagógusok ezekre a napokra hasznos szabadidős tevékenységet a gyerekeknek.
1624
FRISS! Újabb változás a mezõnyárádi képviselõ-testület összetételében
2010.október 8.
Az október 6-ai határozatokkal mandátumhoz jutott képviselõk egyike, Orosz Lajosné (FIDESZ-KDNP) is lemondott mandátumáról, helyette a sorban következõ, legtöbb szavazatot kapó Bogyó József (független) jutott mandátumhoz - ez jelent meg a mai napon Mezõnyárád község hivatalos honlapján abban a határozatban, amelyet Önök is elolvashatnak a tovább gombra kattintva.
Információnk szerint további visszalépéseket nem jelentettek be a Helyi Választási Bizottságnál a mai napig és a mai napon se, ugyanakkor erre még adott a lehetõség a következõ napokban.
Amennyiben nem változik a helyzet, Tóth Sándor helyére Vályi-Nagy Zsolt jelölt kerül, míg Harangozó Barnabás (illetve Orosz Lajosné) helyét Bogyó József foglalja el.

2010.október 6.
Mezõnyárád település honlapján már olvasható az a két határozat, amelyek értelmében a vasárnapi választás alkalmával megválasztott testület összetétele megváltozik, mivel két megválasztott képviselõ lemond mandátumáról.
A Helyi Választási Bizottság által megfogalmazott indoklásból kiderül, hogy Harangozó Barnabás (független) és Tóth Sándor (független) az a két képviselõ, akik helyén más foglal majd helyet a testületben. A választási bizottság határozata megállapítja, hogy elõbbi képviselõ helyére Orosz Lajosné (FIDESZ-KDNP) szerez mandátumot, míg Tóth Sándor helyett Vályi-Nagy Zsolt (független) kerül be a testületbe a szavazatszámok alapján.
Fontos megjegyezni, hogy a testület végleges összetétele a következõ napokban derül majd ki egyértelmûen, mivel információink szerint a Helyi Választási Bizottság csütörtökön is tárgyalni fog a mandátumok sorsával kapcsolatban.
A mezõnyárádi Helyi Választási Bizottság két határozatát a tovább gombra kattintva olvashatja el.
755
Papírgyûjtést szerveztek Mezõnyárádon

Mezõnyárádon az idén szeptember 23-án került sor arra, hogy az osztályok összemérhessék azon tudásukat, ki milyen szorgosan és ügyesen tudja összegyûjteni a mára már hasznavehetetlen papírhulladékot.
Ezen alkalomból a diákok fáradhatatlanul hordák a régi újságokat, tankönyveket, kartonpapírokat.
547
Idén Mezõnyárád is részt vett a Magyar Diáksport Napja alkalmából rendezett megmozduláson

2009-ben a Felsõ-Kiskunsági és Dunamelléki Többcélú Kistérségi Társulás és a FEDU Diáksport Egyesület felhívással fordult a magyarországi oktatási intézményekhez, civil szervezetekhez, önkormányzatokhoz, közhivatalokhoz, hogy csatlakozzanak azon kezdeményezéséhez, hogy ezentúl minden esztendõ szeptemberének harmadik péntekje hivatalosan legyen a Magyar Diáksport Napja.
557
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 
Mezõnyárád képviselõ testülete szeptember 13-án tartotta soron következõ testületi ülését, amelyen összesen 4 napirendi pont került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. szeptember 16-án,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
547
Hetedik alkalommal rendezték meg a Nyárádi Lovasnapokat

Szeptember 4-én és 5-én került megrendezésre immár 7. alkalommal a Nyárádi Lovasnapok elnevezésû két napos rendezvény Mezõnyárád községben a Forgács-ló Lovasklub szervezésében.
A szombati nap folyamán elsõsorban a gyermekek versenyeit láthatták az érdeklõdõk.
494
Ünnepélyes útátadás Mezõnyárádon

Ünnepélyes keretek között került átadásra Mezõnyárádon a község teljes hosszát átszelõ felújított útszakasz.
A beruházást célzó pályázatot még 2009. szeptemberében nyújtotta be az Önkormányzat, az eredmény mára kézzelfogható lett. A felújítási munkákhoz több, mint 70 milliós állami támogatást kapott a település.
Szeptember 3-án délután 4 órakor került sor az átadásra.
922
VII. Nyárádi Lovas Napok - szeptember 4-5.

Szeptember 4-5-én kerül megrendezésre a Nyárádi Lovas Napok immár 7. alkalommal.
A szombati nap folyamán 8 órakor díjlovaglás majd ügyességi versenyszámok délután pedig ugró és derby versenyszámok várják az érdeklõdõket. Vasárnap 9 órakor kezdõdik a B0-ás versenyszám, majd B1a, B1c a Mezõnyárádi Önkormányzat Kupájáért.
814
Megtörtént a mezõnyárádi útrekonstrukció mûszaki átadása

Megtörtén a nagyrészt EU forrásból megvalósult mezõnyárádi útrekonstrukció mûszaki átadása, az elmúlt hét kedden augusztus 17-én.
Az elõzetes egyeztetések után a kivitelezõ képviselõje valamint a mûszaki ellenõrzést folyamatosan végzõ szakemberek Sárosi Ferenccel Mezõnyárád polgármesterével járták be az érintett útszakaszt és végeztek méréseket az út hosszával szélességével kapcsolatban.
508
2 napos rendezvény Mezõnyárádon - Nyárád Napok
Nyárád Napok elnevezéssel augusztus 20-án és 21-én falunapi rendezvény keretén belül amatõr és profi elõadók szórakoztatják a Mezõnyárádi lakosokat.
20-án pénteken 9.30-kor koszorúzással indul a nap a Szent István szobornál. Ez után Juhász László mûvésztanár kiállításának megnyitójára kerül sor az iskola kistornatermében.
848
Végéhez közeledik a mezõnyárádi fõutca felújítása
A végéhez közeledik a mezõnyárádi fõutca felújítása. Az európai uniós támogatásból elnyert több mint 70 millió forint lehetõséget adott arra, hogy egy régóta fennálló problémát orvosoljanak a településen.
A Szent István király út teljes hosszában a kátyúzás után új aszfalt réteg került a község legforgalmasabb útjára.
576
Megújul a Mezõnyárádi fõutca

Riportunkban Sárosi Ferenccel Mezõnyárád község polgármesterével beszélgetünk a napokban elkezdõdött a fõutcát érintõ felújítási munkákról.
650
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 
 
Mezõnyárád képviselõ testülete július 12-én tartotta soron következõ testületi ülését, amelyen az elõzetesen meghirdetett 4 napirend helyett összesen 5 pont került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. július 15-én,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
625
Véget ért a mezõnyárádi alkotótábor
Mezõnyárádon befejetõdött az egy héten át tartó alkotótábor, amelyen a helyi általános iskolás gyermekeken kívül Nagynyárádról érkezett vendégek is részt vettek.
A délelõttök folyamán a kézmûveskedésé volt a fõszerep. Batikolás, mézeskalács készítés, gyöngyfûzés várta a gyermekeket. A délutáni nyílt programokon sok szülõ és érdeklõdõ gyerek vett részt a táborlakókon kívül.
586
Kézmûvestábor Mezõnyárádon

2010. június 21-én nyitotta meg kapuit Mezõnyárádon az alkotótábor.
A hétfõi megnyitón felléptek a mezõnyárádi ovisok és iskolások valamint a mezõkeresztesi iskolások és a meghívott vendégek. A szervezõk felkutatták és meghívták - az összesen 4 - „Nyárád” nevû települést, amelybõl Nagynyárád fogadta el a meghívást.

Riportunkban Horváthné Gomány Judit szervezõvel beszélgetünk. 
617
Madarak és Fák Napja a mezõnyárádi iskolában

2010. június 14-én délelõtt tartotta a mezõnyárádi diákönkormányzat az idei gyereknapot.
Reggel tanár diák kézilabda mérkõzéssel kezdõdött a nap, majd az idõközben megérkezett esõ a tornaterembe zavarta a résztvevõket. Itt kihirdették az új diákönkormányzati képviselõket, majd egy zenés produkció következett.
692
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 

Mezõnyárád képviselõ testülete június 18-án tartotta soron következõ testületi ülését, amelyen összesen 5 napirendi pont került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. június 24-én,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
Videó hamarosan!
613
Elballagtak a mezõnyárádi nagycsoportosok
A mezõnyárádi óvoda nagycsoportosainak is véget ért június 10-én az óvodás élet.
A délután öt órakor kezdõdõ ballagáson elõbb a legkisebbek búcsúztatták verses, dalos mûsorral az iskolába készülõket. Majd a középsõ csoportosok hasonló mûsorral köszöntek el tõlük.
752
Pedagógusnap a mezõnyárádi iskolában
 
Május 3-án délután 5 órakor kedves mûsorral köszöntötték a mezõnyárádi gyerekek a pedagógusnap alkalmából a község pedagógusait, illetve mindazokat akik az óvoda és az iskola mindennapi életében tevékenyen részt vállalnak.
A mûsor fõ szervezõje a Szülõi Munkaközösség volt. A rövid bevezetõ és köszöntõ után az óvodások adtak játékos, dalos mûsort, megköszönve ezzel az óvodai dolgozók gondoskodását.
708
Elsõ áldozás Mezõnyárádon
Tizenkét elsõáldozó öt fiú és hét lány vette magához elsõ ízben a megszentelt és átváltoztatott szent ostyát és bort június 6-án a mezõnyárádi katolikus templomban. Az ünnepi szentmise után sor került az Úrnapi körmenetre amelyen már az elsõáldozók is tevékenyen részt vettek.
554
Gyereknapot tartottak a mezõnyárádi óvodában

2010.május 25-én a mezõnyárádi óvodában is Gyermeknapi programok várták a kicsiket és szüleiket, hiszen õk is részt vehettek a programokon. A húsvéti vásár bevételébõl finanszírozott rendezvényen elsõként a "Lármafa" együttes fellépését és interaktív játékainak örülhettek a gyermekek.
737
Táncvizsga a mezõnyárádi iskolában
Május 19-én Mezõnyárádon is megtartotta évvégi táncvizsgáját és egyben gáláját a Diamond Dance Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény. A Szederkényi Anna Tagiskola diákjai több koreográfiát is bemutattak, emellett felléptek többek között a vattai iskolások, a mezõkeresztesi óvodások is.
A közönség a közel egyórás elõadás során társas-, és latin táncokat, valamint modern koreográfiákat is láthatott.
825
14 fiatal bérmálkozott Mezõnyárádon
Mezõnyárádon a Római Katolikus Templomban május 9-én ünnepi szentmise keretein belül megtörtént az erre készülõ 9 lány és 5 fiú bérmálása.
A bérmálkozás szentsége által válnak a megkereszteltek az Egyház nagykorú tagjaivá, akiknek kötelességük, hogy Krisztus tanúi legyenek szóban és tettben.
662
Majálist rendeztek Mezõnyárádon
Mezõnyárádon az idei évben is megrendezésre került a majális.
Az önkormányzat által hirdetett rendezvény hagyományosan az általános iskola területén zajlott. A délelõtt folyamán elkezdõdött a fõzés, finomabbnál- finomabb ételek készültek a bográcsokban, valamint ebben az évben süteményekkel is versenybe lehetett szállni az elsõ helyért. Közben ugrálóvár, lovaglás, kézmûveskedés, íjászat kispályás foci várta az érdeklõdõket.
654
Sikeres útfelújítási pályázatot könyvelhet el Mezõnyárád önkormányzata
Sikeres útfelújítási pályázatot könyvelhet el Mezõnyárád önkormányzata. A felújítandó utakról, a beruházás nagyságáról és az építési technikáról kérdeztük Sárosi Ferenc Mezõnyárád polgármesterét.
537
Föld Napja Mezõnyárádon
Mezõnyárádon április 22-én a Föld Napján különféle programok várták az óvodásokat és az iskolásokat. Az oviban a középsõ és nagycsoportosok, virágokat, muskátlit, kecskerágót valamint fákat citromfát és örökzöldeket ültettek a jeles nap alkalmából.
514
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 
 
Mezõnyárád képviselõ testülete április 12-én tartotta soron következõ testületi ülését, amelyen összesen 5 napirendi pont került megvitatásra.
A testületi ülést 2010. április 15-én,csütörtökön 17 óra 30 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
Videó hamarosan!
503
Húsvéti készülõdés a mezõnyárádi iskolában és óvodában

2010. március 31-én szerda délután került megrendezésre a mezõnyárádi általános iskolában a húsvétváró kézmûves foglalkozás. A szülõi munkaközösség szervezésében délután 3 órától várták az érdeklõdõket. Az iskola ebédlõjében megtartott alkalomra minden iskolást és érdeklõdõ szülõt szívesen láttak.
617
Tavaszi nagytakarítás a mezõnyárádi iskola környezetében
Mint sok más helyen is ez idõ tájt, a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában is tavaszi nagytakarítást rendeztek március 26-án a délutáni órákban.
A gyerekek és a tanárok, több éves gyakorlat szerint, közösen fogtak bele a munkába és tették tisztábbá, szebbé az iskola környékét, különös tekintettel az épületek mögötti parkra.

534
Húsvéti vásár Mezõnyárádon

2010. márciusában több alkalommal is kézmûveskedésre várták a szülõket a mezõnyárádi óvodába. A kreatív délutánokon különféle állatfigurák készültek többféle technikával.
A szülõk kezei közül kikerült dísztárgyakat a nagyközönség is megszemlélhette illetve megvásárolhatta több alkalommal is. Errõl a húsvéti vásárról kérdeztük a szülõi munkaközösség elnökét.

878
Alapítványi bált rendeztek Mezõnyárádon

 
Március 13-án este 20 órai kezdettel rendezte meg közös szervezéssel Mezõnyárádon szokásos évi alapítványi bálját a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány, a Mezõnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány, valamint az iskola és az óvoda Szülõi Munkaközössége.
A bál bevételét a helyi iskolások és óvodások támogatására fordítják a szervezõk.
600
Bemutatkoztak az elsõáldozók Mezõnyárádon

Mezõnyárádon a vasárnapi szentmise keretében mutatkoztak be azok a gyerekek, akik a tavasz folyamán elsõ áldozók illetve bérmálkozók lesznek.
Fogadalmat tettek szüleikkel, segítõikkel együtt arra, hogy hûséges szívvel készülnek a rájuk váró feladatra.
455
Angol project kiállítás Mezõnyárádon
A mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában Tóth Sándorné pedagógus vezetésével angol projekt kiállítás megnyitójára került sor március 4-én az intézmény folyosóján.
511
Kreatív munkadélután szülõkkel a mezõnyárádi óvodában
2010. március 4-én egy kis kézmûveskedésre várták a szülõket a mezõnyárádi óvodába.
A délután folyamán különféle állatfigurák - nyuszik, katicák, méhcskék - készültek kötéssel, horgolással, csibék ragasztással, festéssel, tulipán foltvarrás technikával. Kis cserepekbõl illetve fakanalakból nyuszik és csibék születtek.

621
Jótékonysági bált rendeznek Mezõnyárádon
A Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány kuratóriuma, a Mezõnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma az iskola és az óvoda Szülõi Munkaközösségeivel karöltve 2010. március 13-án 20 órától jótékonysági bált rendez, melyre tisztelettel várják vendégeiket.
A rendezvény tiszta bevétele az alapítványok támogatási keretét növeli. A rendezvény fõvédnöke Tállai András, országgyûlési képviselõ. A helyszín a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tornaterme

638
Bemutatkoztak a Diamond Dance Tánciskola mezõnyárádi növendékei is
Február 17-én táncoktatató tanár vezetésével, rövidített óra keretében adtak számot tudásukról a Diamond Dance Tánciskola mezõnyárádi növendékei az általános iskola tornatermében.
Az óra elején megtörtént a bemelegítés ezt követõen a diákok bemutatták a már meglévõ koreográfiáját. A táncbemutatón részt vehettek a szülõk és érdeklõdõk, valamint megjelentek a Szederkényi Anna tagiskola nevelõi, valamint a Diamond Dance Tánciskola igazgatója is.
640
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 
2010. február 15-én hétfõn tartotta idén a második testületi ülését Mezõnyárád község képviselõ testülete. Az ülésen összesen 6 pont került megvitatásra
A testületi ülést 2010. február 18-én,csütörtökön 17 óra 44 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.

535
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 
2010. február 8-án hétfõn tartotta idén az elsõ testületi ülését Mezõnyárád község képviselõ testülete. Az ülésen az elõzetesen meghirdetett kilenc napirend helyett összesen 11 pontot tárgyaltak.
A testületi ülést 2010. február 11-én,csütörtökön 17 óra 40 perctõl tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
485
A Magyar Kultúra Napjára emlékeztek Mezõnyárádon
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére, Mezõnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskola 6. osztályosai, Víghné Kovács Márta tanárnõ vezetésével, ünnepi mûsort adtak elõ, január 22-én pénteken háromnegyed 10-kor az intézmény kistornatermében.
A fellépõ gyermekek a magyar nyelv fontosságára, megõrzésére hívták fel társaik figyelmét verseken, dalokon keresztül.
520
Drogprevenciós elõadást tartottak Mezõnyárádon
Január 26-án a mezõnyárádi iskolában Nagy Zsolt drogmegelõzõ elõadó a Narconon Magyarország Alapítány munkatársa drogprevenciós elõadást tartott a hetedik illetve nyolcadik osztályosok számára.
A megelõzést jelentõ oktatás során bemutatásra került, hogyan hatnak a drogok az emberi szervezetre, a gondolkodásra illetve az elmére és a személyiségre.
1209
Faluõrök is vigyáznak januártól a mezõnyárádiakra
Még 2009 szeptemberében indult az a kezdeményezés, melynek keretén belül az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium pályázatot hirdetett a településeken alkalmazandó településõrök, ismertebb nevükön faluõrök alkalmazására, javítva ezzel a települések közbiztonságát.
Mezõnyárád élt a lehetõséggel és a sikeres pályázat után a közeljövõben itt is megkezdi tevékenységét a faluõri szolgálat.
A község az alkalmazottak felszerelésével és bérezésével kapcsolatos kiadásokat utófinanszírozás keretében kapja meg a minisztériumtól.
 
516
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Énekverseny a Kossuth Lajos Általános Iskolában
Mezőkeresztesen az Általános Iskolába 10 éve viseli büszkén Kossuth Lajos nevét. Ebből az alkalomból hirdetett énekversenyt a Humán munkaközösség. Jelentkezni 5 - 8. osztályig lehetett. Minden évfolyamon kötelező dal volt a „Kossuth Lajos azt üzente...” legalább egy versszaka, szabadon választott dalként pedig Kossuth Lajos életével, munkásságával, az 1848-as forradalommal kapcsolatos bármilyen mű-, vagy népdalt választhatott az aki elég tehetséget érzett magában az énekléshez. A versenyre a Kossuth Lajos Általános Iskola művészeti szaktantermében került sor egy három tagú zsűri előtt december 19-én, szerdán 14.00 órától.
869
Karácsony a mezőkeresztesi református templomban

Idén is mint már hagyományosan december 24-én 17 órától Mezőkeresztesen verssel és dalokkal köszöntötték Jézus születését a református templomban, amely az ünnep alkalmából megtelt a szép számban összegyűlt hívekkel.
A rövid igehirdetés után először az óvodások, majd az iskolások műsora következett.

707
Ülésezett a mezőkeresztesi városvezetés

December 16-án ismét ülést tartott Mezőkeresztes képviselő testülete.
Első napirendi pontként a 2010. évi pénzügyi beszámoló módosítása került megtárgyalásra. A pénzügyi bizottság már korábban tárgyalta ezt a témát. A bizottság üléséről Majoros János elnök számolt be. E- szerint a felvetődő kérdésekre a bizottság tagjai választ kaptak, a beszámolót elfogadásra javasolták. A testület egyhangú igennel szavazott.
A testületi ülést 2010. december 23-án,csütörtökön 17 óra 30 perctől, tekinthetik meg az Eleven Televízióban.
757
Ünnepi hangulat Mezőkeresztesen

2010. december 20-án a Mezőkeresztesi Városi Könyvtárban ünnepi képműves foglalkozást tartottak az érdeklődő gyerekeknek. A természetes anyagokból fenyőtobozból, mákgubóból készült angyalka mellet, betlehemi csillagot is készíthették az iskolások.
Délután négy órától pedig a
város karácsonyfája körül összegyűlt tömeg az óvodások és iskolások betlehemes műsorát tekinthette meg.

752
Lucázás a mezõkeresztesi óvodában

Az idei évben is lucázni indultak a mezőkeresztesi ovisok. Ezt a népszokást évek óta felelevenítik és nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek bevonásával is, hiszen a műsor körbejár az egész városban.

1230
Ki tud többet Mezőkeresztesről - vetélkedő az iskolában

Az osztályfőnöki munkaközösség 2003-ban indította útjára a „Ki tud többet Mezőkeresztesről?” című honismereti vetélkedőt, amit azóta minden évben megrendeznak a mezőkeresztesi iskolában.
Az idén december 9-én, 17 lelkes csapat összesen 66 tanuló mérte össze tudását.
Előzetes feladatként egy szabadon választott mezőkeresztesi épület, intézmény makettjét kellett elkészíteni.
A vetélkedő délutánján pedig TOTO, keresztrejtvény, képek felismerése, valamint hiányos szöveg kiegészítése szerepelt.
578
Ülésezett Mezőkeresztes képviselő testülete

December 2-án került sor a mezőkeresztesi városvezetés soron következő ülésére.
Ezúttal leginkább írásbeli előterjesztések kerültek a képviselők elé, melyeket előzőleg már megkaptak, illetve a különböző bizottságok már megtárgyaltak.
Adásunkban és honlapunkon hamarosan megtekinthetik a teljes ülésről készült vágatlan összeállítást is.
755
Idősek napja Mezőkeresztesen

November 22-én hétfőn délután 3 órára hívta és várta Mezőkeresztes Önkormányzata a város 70 év feletti lakosait a helyi Művelődési Házba.
A megjelent szépkorúakat az általános iskolások köszöntötték dalos, táncos előadással, majd Dózsa György polgármester mondott ünnepi beszédet, aki az idén is külön köszöntötte a település legidősebb férfi és legidősebb női lakóját.
748
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen

2010. november 11-én 15 órától tartotta soron következő ülését Mezőkeresztes város képviselő – testülete.
Első napirendi pontban a Bursa Hungarika ösztöndíj pályázatról tárgyaltak a jelenlévők. Az elmúlt időszakban összesen 19 darab ebből 16 db A típusú és 3 db B típusú pályázatot támogatott az önkormányzat.. Jelenleg összesen 12 db kérelem került beadásra. A testület a beadott pályázatokat egyhangúlag támogatta.
675
Ülésezett Mezőkeresztes képviselő testülete

Első munkaülését tartotta az újonnan megválasztott képviselő testület október 28-án, csütörtökön Mezőkeresztesen.
Ez alkalommal három napirendi pont került a testület elé.
Első napirendi pontban a Szervezeti és Működési Szabályzat módosítására került sor.
Ebben a témakörben először egy második, külsős alpolgármester megválasztásának elvi lehetőségét fogadta el a testület 4 igen és 3 nem szavazat mellett. A tisztségre javasolt személyről a későbbiekben döntenek a képviselők.
A napirendi pont második témája a különböző bizottságok voltak.
831
Galagonya Bábszínház a mezőkeresztesi óvodákban

A Galagonya Bábszínház gyakori vendég a mezőkeresztesi óvodákba. Idén már több alkalommal is találkozhattak meséikkel a gyerekek.
2010. október 27-én egy újabb „Vándormanók” című történettel kötötték le a kicsik figyelmét.

796
Lármafa együttes a mezőkeresztesi óvodákban

A Lármafa együttes tagjai visszatérő vendégnek számítanak térségünk több településén is. Október 26-án a mezőkeresztesi óvodákba látogattak el a hagyományőrző csoport tagjai.
Mostani látogatásuk során, mint más alkalmakkal is, a magyar népzenéből, a népmesék világából, a népi hagyományokból adtak ízelítőt a gyerekeknek.

 

673
Adománygyűjtés szerveztek Mezőkeresztesen

A Kossuth Lajos Általános Iskola Alapítványa az iszapömlés sújtotta település lakóinak adományokat gyűjtött október 9-én és 10-én az intézmény tornatermébe. A város lakóinak adakozása nyomán összegyűlt több kocsira való meleg ruha, alsónemű, cipő, gumicsizma, takaró, ágynemű, törülköző.

670
Egészség hét a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában

Az elmúlt héten öt napig az egészségé, az egészséges életmódra való nevelésé volt a főszerep a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában. Hétfőn az előzetes feladatként kiadott zöldség illetve gyümölcsfigurák kiállítására került sor. A csoportokban kiosztott szavazólapokon volt lehetőség a legötletesebb, legszebb munkákra voksolni.

2002
Zöld Óvoda minõsítést kapott Mezõkeresztesen a József Attila úti tagóvoda

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium valamint a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium pályázatot hirdetett az ország óvodái részére „Zöld Óvoda” cím elnyerésére, amelyre a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda József Attila úti tagóvodája sikerrel pályázott.
A címet igazoló oklevél ünnepélyes átadására 2010. október 29-én került sor Budapesten a Vajdahunyad várban.
562
"Könyvtárak az olvasásért" - Változatos programok a Mezõkeresztesi Városi Könyvtárban

„Könyvtárak az olvasásért” Országos Családi Könyvtári Napok keretén belül került megrendezésre számos program a Mezõkeresztesi Városi Könyvtárban.
Október 6-án (szerdán) Gál Halász Anna mesélt az iskolás és óvodás gyerekeknek a délelõtt folyamán a mûvelõdési házban.
431
Kossuth-napi történelmi vetélkedõt tartottak Mezõkeresztesen

2003 óta minden évben megrendezésre kerül a mezõkeresztesi Kossuth-napi történelem vetélkedõ.
Az idei évben szeptember 23-án délután 2 órától mérhették össze tudásukat a történelem iránt mélyebben érdeklõdõ tanulók, akik a térség számos településrõl érkeztek.
Mezõnagymihály, Mezõnyárád, Nyékládháza, Szentistván, Vatta és Mezõkeresztes hat iskolájának, négy fõs csapatai mérték össze erejüket tíz feladaton keresztül.
816
Kossuth Napok a mezõkeresztesi iskolában

A névadójuk tiszteletére minden évben több napos ünnepség és versengés veszi kezdetét a Kossuth Lajos Általános Iskolában.
Idén szeptember 17-én ünnepi megemlékezéssel kezdõdött a programsorozat. A két 7. osztály versel, prózával emlékezett Kossuth Lajos életére, munkásságára. A felkészítõ nevelõ Virág Gyuláné és Taizs Emese volt.
808
Épül, szépül Mezõkeresztes

Több beruházás is megvalósult az utóbbi idõben Mezõkeresztesen.
Az ovisok az idén a felújított óvodákban kezdhetik az óvodai tanévet. A püspöki óvoda új mûanyag nyílászárókat, vizesblokkot és laminált padlót kapott. A központi óvodában is elkészültek ezek a cserék a nyílászárók kivételével, mert ezeket már régebben felújították.
732
Schirilla György sportoló jótékonysági futása Mezõkeresztesen át

Szeptember 1-9-ig Schirilla György sportoló, a Miskolc-Budapest közötti távon futva "Jókedvet és egészséget visz a gyermekeknek".
Jótékonysági futásának célja az, hogy felhívja a figyelmet a kórházban ápolt beteg gyermekekre. Hat megyén át, napi 40 kilométeres teljesítéssel 43 városban és lakott területen halad végig. A sportoló szeptember 2-ai végállomása Mezõkeresztes volt, ahol egy kis mûsorral is kedveskedtek a fáradt sportolónak.
689
Az Óbudai Egyetem hallgatói jártak Cserny László mezõkeresztesi mûhelyében

A Mezõkeresztesen élõ Cserny László évek óta a magyar veterán jármû restaurálás ismert alakja. Itthoni munkái mellett többek között németországi múzeumok számára is dolgozott már a mester, akinek munkásságát televíziónk is bemutatta már 2 filmben is.
Az Óbudai Egyetem veterán gépjármû restaurátor tankörének hallgatói és kísérõik egy igazán tanulságos délutánt tölthettek el a mezõkeresztesi mûhelyben.
1009
Mezõkeresztesi Lovas és Városnapok augusztus 20-án és 21-én
Mezõkeresztesen Lovas- és Városnapi rendezvényre várják az érdeklõdõket augusztus 20-án pénteken és 21-én szombaton.
A pénteki nap alkalmával mazsorettek, fúvósok és lovasok toborzójával indul a nap. Kenyérszentelés és áldás a városháza elõtt, majd 10 órától a népkertben párhuzamosan indulnak a programok.
3141
Edda koncert Mezõkeresztesen a felsõzsolcai árvízkárosultakért
Az Edda Magyarország egyik leghíresebb rockegyüttese. Az együttes maga 1973-ban alakult Griff néven, majd 1974-tõl Edda néven folytatták. 1980-tól Edda Mûvek a nevük, és ezt tekintjük a zenekar születési évének „országosan”.
A zenekar nevében a „mûvek” szó azt szimbolizálja, hogy az együttes Miskolcon az „acélvárosban” kezdte pályafutását. A lemezeladást nézve Magyarország egyik legsikeresebb rockcsapata lett.
680
Pályázati eredmények Mezõkeresztesen

Riportunkban dr. Dózsa György Mezõkeresztes város polgármesterét kérdeztük aktuális pályázati eredményekrõl.
659
Kátyúzzák az utakat Mezõkeresztesen

Riportunkban dr. Dózsa György Mezõkeresztes város polgármesterét kérdeztük az útfelújítási munkálatokról, amelynek költsége meghaladja a 12 millió forintot. A munka már elkazdõdött, befejezését augusztus végére várják.
805
100 éves a mezõkeresztesi Juliska néni

Örömteli és ritka eseményen vehettünk részt 2010. július 10-én délelõtt, amikor köszöntötték Mezõkeresztes város legidõsebb polgárát Árvai Miklósnét aki immár betöltötte a századik születésnapját.
A két világháborút is megélt Juliska nénit elõször versekkel fogadták, majd Dózsa György Mezõkeresztes város polgármestere méltató szavakkal, ajándékkal és virágcsokorral köszöntötte az idõs asszonyt.
785
Mezõkeresztesi mûvészek kiállítása nyílt Bogácson

2010. június 23-án Suha János festõ és Faragó Zoltán népi fafaragó közös kiállításának ünnepélyes megnyitójára került sor Bogácson a Közösségi Házban.
A rendezvényen halhattuk a Hórvölgye Zeneiskola két tanárának nyitó énekét majd Cseh Károly költõ, mûfordító saját verseibõl és mûfordításaiból összeállított pár-perces kedvcsináló, hangulatébresztõ elõadását.
A megnyitó elõtt beszélgettünk az alkotókkal.
757
Pedagógusnapot tartottak Mezõkeresztesen

Mezõkeresztesen 2010. június 7-én Pedagógusnap alkalmából köszönték meg a tanároknak, tanítóknak, óvónõknek munkájukat.
A társult intézmények Mezõnyárád, Sály, Vatta, Csincse és Mezõkeresztes valamennyi dolgozóját Dr. Dózsa György Mezõkeresztes város polgármestere és Veréb József Vatta Polgármestere köszöntötte. Két mezõnyárádi tanuló versel emlékezett meg errõl a napról. Ezután vacsora, svédasztal és kötetlen beszélgetés várta a vendégeket.
651
Kulturális szemle a mezõkeresztesi iskolában
Mezõkeresztesen immár hagyománnyá vált, hogy a Kossut Lajos Általános Iskola diákjai az év végén különféle produkciókkal kápráztassák el szüleiket, diáktársaikat.
A 2010. június 14-én hétfõn megrendezett kulturális napon a 19 jelentkezõ közül akadtak akik osztályukkal, kisebb csoportokban, vagy egyénileg mutatták be tudásukat.
551
"Együtt a fákért" - papírgyûjtést szerveztek Mezõkeresztesen

"Együtt a fákért" elnevezéssel papír hulladékgyûjtést rendeztek a mezõkeresztesi általános iskolában és a csincsei tagintézményben. 2010. május 14-én, pénteken és 15-én, szombaton az iskolaudvarra kihelyezett konténerbe várták a papírt, illetve Csincsén a mûvelõdési ház udvarán lehetett leadni.
595
Gyereknap a mezõkeresztesi iskolában

Mezõkeresztesen akadályverseny várta Gyermeknapon a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóit.
Az alsósok és felsõsök külön-külön egyaránt öt-öt állomás teljesítése után fejezhették be a versenyzést. Az esõs idõ miatt ugyan kétséges volt hogy a rendezvényt meg lehet-e kint tartani de az idõjárás a kegyeibe fogadta a versenyzõket és esõvel nem csak egy kis sárral kellett megküzdeniük.
684
Rendhagyó angol órát tartottak a mezõkeresztesi iskolában

A mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a hagyományosnak számító rendhagyó angol órára invitálták a szülõket és az érdeklõdõket az intézmény ebédlõjébe. Az idei évben a gyermekek az Amerikai Egyesült Államokat mutatták be.
669
Madarak és Fák Napja a mezõkeresztesi óvodában

A Madarak és Fák Napja alkalmából a mezõkeresztesi óvodások számtalan izgalmas programon vehettek részt. Gyülekezési idõben már szólt a folyosón a madarak éneke. Kazettáról madárhangokat lehetett hallgatni. Egy közös program keretében minden csoport bemutatott egy-egy madarat verseken, dalokon keresztül.
2123
Erdei óvodában jártak a mezõkeresztesi ovisok
Május 11-én Harsányba erdei óvodába indultak a Harmatcsepp Napközi Otthonos óvoda gyermekei. Azokat akik részt szerettek volna venni a programon, autóbusz várta a József Attila úti óvoda elõtt. A többi gyermek addig a hét többi napjához hasonlóan az óvónénikkel a csoportszobában játékkal foglalkozással töltötték a napot.
576
Sportnapot rendeztek a mezõkeresztesi iskolában
2010. április 27-én a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola diákönkormányzata játékos sportdélutánt szervezett az alsó tagozatos diákok számára, amelyen futásban, fociban és különféle sportos játékban mérhették össze erejüket, ügyességüket a gyermekek.
629
Rajzverseny a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában
A társult óvodák részvételével „Felkeltek a madarak” címmel hirdetett rajzversenyt a mezõkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda középsõ és nagycsoportos gyermekek részére. Összesen 72 darab rajz érkezett be Csincse, Sály, Vatta, Mezõnyárád és természetesen Mezõkeresztes ovisaitól. Ebbõl 47 darabot nagycsoportos, 25 darabot középsõs készített.
1836
Föld Napja a mezõkeresztesi óvodában
A mezõkeresztesi óvodások a Föld Napja alkalmából egy bábelõadást tekinthettek meg a Tekergõ Bábszínház elõadásában, amely Brekegi Barnabásról és rengeteg szemétkupacról szólt. Persze a történet végén minden a helyére került és a gyermekek a történeten keresztül átélhették és megtanulhatták hogy vigyázzunk a szûkebb környezetünkre éppúgy, mint a földünkre.
962
Bemutató óra a Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában
Megbeszélést és bemutató foglalkozást tartottak a mezõkeresztesi óvodában.
A társult intézmények óvoda pedagógusai április 23-án gyûltek össze, hogy a József Attila úti Macis-csoport segítségével betekintést kapjanak a különbözõ udvari játékokról. Ezen a napon minden intézményben tanítás nélküli munkanap volt.
1747
Több helyi versenyen is összemérhették tudásukat a mezõkeresztesi gyerekek
A mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában az elmúlt idõszakban több helyi versenyre is sor került. Ezek közül az egyik április 8-án egy szavalóverseny melynek tétje, Mezõkövesden a Költészet Napja alkalmából a Városi Gyermek Könyvtárban megrendezett városi fordulóba való bejutás.
650
Térségi mesevetélkedõ Mezõkeresztesen
Március 17-én nyolcadik alkalommal rendezték meg a térségi mesevetélkedõt a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. A megmérettetésen Mezõkeresztes, Mezõnyárád, Mezõnagymihály, Vatta, Tibolddaróc, Sály, Mezõkövesd és Bükkábrány alsós diákjai vettek részt.
A rendezvényt Kirnyák András az iskola igazgatója nyitotta meg.
747
Családi tavaszköszöntõ Mezõkeresztesen

2010. március 28-án a délelõtti órákban tartottak egy családi tavaszköszöntõ összejövetelt Mezõkeresztesen a Mûvelõdési Házban. A családi délelõtt során a szép számban összegyûlt kis és nagycsaládok a Tekergõ Bábszínház elõadásában a „Répatorta” címû elõadást láthatták.
Az elõadás után a gyerekek rajzokat készítettek a történetrõl, szereplõkrõl, melyeket két kategóriában zsûriztek.
698
Öngyilkossági szándékkal robbantotta magára a házat
 
 

Március 28-án a hajnali órákban Mezõkeresztesen egy családi házban gázrobbanás történt, melynek következtében a ház teljesen összeomlott, és a házban lakó 61 éves férfi a helyszínen elhalálozott.
A helyszíni szemle és adatgyûjtések során bebizonyosodott, hogy a ház tulajdonosa, a 61 éves férfi szándékosan okozta a robbanást.
A férfi feltehetõen öngyilkossági szándékkal a konyhai gáztûzhelynél nagy mennyiségû gázt áramoltatott a levegõbe, majd gyufát gyújtott.
 
 
 
757
Történelmi vetélkedõ március 15-e tiszteletére Mezõkeresztesen
 

 

Az 1848/49-es forradalommal és szabadságharccal kapcsolatos vetélkedõ 2000 óta kerül megrendezésre minden évben Mezõkeresztesen.
Ebben az évben felsõ tagozatos tanulók számára meghirdetett megmérettetésre március 16-án, 14 órától került sor a Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlõjében.
Az idén tíz csapat mérte össze tudását, egy-egy csapatban négyen versenyeztek, minden osztályból egy tanuló. 
1341
Március 15-ei emlékünnepség Mezõkeresztesen

 
Mezõkeresztesen a Polgármesteri Hivatal elõtt tartott megemlékezés a zászlófelvonással, és a Himnusz közös éneklésével kezdõdött, majd Kirnyák András a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója emlékezett a 162 évvel ezelõtti eseményekre.
Az óvodások zenés, verses mûsora felelevenítette a magyar huszárok cselekedeteit, a Mezõkeresztesi Férfi Kórus Kossuth nótákat énekelt, majd az általános iskolások adták elõ az ez alkalomra készült ünnepi összeállításukat. A fellépõk sorát a Mezõkeresztesi Kamara Kórus zárta.

513
Szépkiejtési versenyt tartottak Mezõkeresztesen
2010. március 9-én szépkiejtési és mesemondó versenyt tartottak Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában. A megmérettetésen amely a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola versenyének selejtezõje volt 42 tanuló vett rész.
Az elsõ és második évfolyam versben és prózában, míg a harmadik és negyedik évfolyam versben, prózában és olvasásban is összemérhette tudását.

550
Kézmûves foglalkozást tartottak az alsó tagozatosoknak Mezõkeresztesen
2010. március 2-án diákönkormányzat által szervezett kézmûves foglalkozást tartottak Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános iskola ebédlõjében.
Az alsótagozatos diákoknak szervezett délutánon többféle technikát és anyagokat használtak, amelyek végeredményeként szebbnél szebb tárgyak, díszek készültek. A tanulók egy-egy asztalnál ülve nõnapra készíthettek ajándékokat, másrészt a közelgõ húsvét alkalmából különbözõ díszek is kerültek ki a gyerekek kezei közül.
489
Ismét a mezõkeresztesi óvodákban járt a Galagonya Bábszínház
Mezõkeresztesen az óvodások már jól ismerik a Galagonya Bábszínház meséit, hiszen gyakori vendégek a csoportszobákban.
2010. március 3-án elõször a Szentistván úti óvódások majd a fél 11-tõl a József Attila úti gyerekek arcára is mosolyt csaltak az erdei óvoda állatai.
666
Farsang a mezõkeresztesi iskola felsõ tagozatában
Február 26-án pénteken tartották a Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlõjében a felsõ tagozatosok farsangi mulatságát.
A 16:00 órakor kezdõdõ rendezvény a királyi pár bevonulásával és a 8. osztályosok mûsorával kezdõdött. Miután a király megadta az engedélyt a mulatság elkezdésére megkezdõdtek a jelmezese bemutatók.

628
Jótékonysági farsangi bált rendeztek Mezõkeresztesen
 
Február 20-án 19 órai kezdettel került sor Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános iskola ebédlõjében arra a jótékonysági farsangi bálra, melyet az iskola és a Harmatcsepp Óvoda szülõi munkaközösségei közösen szerveztek.
A bált Kirnyák András az iskola igazgatója nyitotta meg.
913
Február 9-én helyezték végsõ nyugalomra Fekete Gyulát
88 esztendõs korában hosszas betegség után elhunyt Fekete Gyula író, szociográfus, újságíró, Mezõkeresztes díszpolgára. Végsõ búcsúztatására február 9-én került sor Budapesten, a Farkasréti temetõben.
A gyászszertartást Dr. Hegedûs Lóránt református püspök vezette. A rokonok mellett nagy számban voltak jelen ismerõsök, egykori pályatársak, közéleti személyiségek.
A ravatalnál elhangzott búcsúztatókban, gyászbeszédekben külön hangsúlyt kaptak az elhunyt életpályájának kiemelkedõ mozzanatai.

661
Nyílt táncórákat tartottak Mezõkeresztesen

A miskolci székhelyû Diamond Dance Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény a megye tizenöt településén folytat táncoktatást a legkülönbözõbb korosztályhoz tartozó gyerekek számára. Térségünkben Vattán, Mezõnyárádon és Mezõkeresztesen vannak tanítványaik.
650
Ismét megrendezésre került a Keresztesi Kupa teremlabdarúgó torna
Mezõkeresztesen 2010-ben is megrendezték a Keresztesi Kupa elnevezésû, általános iskolásoknak meghirdetett teremlabdarúgó tornát.
Január 30-án a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermébe összesen 9 csapat mérkõzött meg egymással. A szervezõk három részre osztották a résztvevõket „A”, „B” és „C” csoportokra.
Itt körmérkõzéseket játszottak egymással, majd a legjobbak csaptak össze az elsõ helyért.
629
Bábmûsorral kedveskedtek a mezõkeresztesi óvodásoknak
2010. január 27-én ismét egy bábmûsorral kedveskedtek a mezõkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda gyermekeinek.
Kiss Mariann aki egy személyben egy utazó bábszínházat költöztetett a Szentistván úti majd a József Attila úti óvodába, teljességgel elvarázsolta a kicsiket. A Tekergõ Bábszínház egy hiszékenyen egérkérõl Cilikérõl mesélt az összegyûlt gyerekseregnek.
508
Lucázás a mezõkeresztesi óvodában
A karácsonyi ünnepkörhöz tartozik a Luca-nap, melyhez sok népszokás és babona kötõdik.
A Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában évek óta hagyomány a Luca napi alakoskodás, kotyolás népszokását föleleveníteni.
701
A Lármafa együttes tartott elõadást a mezõkeresztesi óvodákban
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, felidézzük és továbbadjuk a múltunkat idézõ értékeinket.
622
Mûveltségi vetélkedõt tartottak Mezõkeresztesen
Mûveltségi vetélkedõt tartottak Mezõkeresztesen 2010. január 19.-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából. A versenyen több mint 30 gyerek vett rész a környezõ településekrõl.
 
A tovább gombra kattintva megtekintheti a résztvevõk névsorát valamint a verseny eredményét.
 
769
Vatta top
Cikk címe Találatok
Falukarácsonyt tartottak Vattán

December 23-án Vattán a Polgármesteri Hivatal elé és a Teleházba Falukarácsonyra várták a község lakóit.
Az utcán felállított sátorba tea, forraltbor és sütemény várta a kilátogatókat. A felállított jászol mellett birkák tanyáztak. Négy órától zenés műsor kezdődött a faluházba.
Korán István Attila polgármester köszöntőjében kifejtette reméli hagyomány lesz a falukarácsonyból és az elkövetkező években is ilyen szép számmal vesznek részt érdeklődök ezen a jeles ünnepen.
2033
Karácsony a vattai óvodában

2010. december 21-én kedden kissé rendhagyó karácsonyi ünnepséget tartottak a vattai óvodában.
A megszokottól eltérően a gyermekek nem versekkel, énekekkel, körjátékkal színesített műsorral várták a szülőket. Idén közös kézműveskedésre invitálták őket, ahol a közelgő ünnep alkalmából különféle dísztárgyak, karácsonyfadíszek készültek.

A terem másik vágáben már kivilágítva állt a karácsonyfa, alatta a sok-sok új játékkal. A foglakozás végén a gyerekeknek és szülőknek hála újabb és újabb díszek kerültek a fára.
2108
A vattai karatékák az ország legeredményesebb csapata

A Bükkalja Karate Egyesület vattai karatékái 2010. december 4-én Magyar Bajnokságon vettek részt Szerencsen. A versenyen 219 versenyző indult.
A hatalmas megmérettetésen a vattai csoport karatékái kiváló eredményt érték el, így idén is a legeredményesebb csapatnak bizonyultak, emellett három kupát is begyűjtöttek.

1909
Új élelmiszerboltot avattak Vattán

Egy mezőkövesdi élelmiszerekkel foglakozó áruházlánc Vattán, a 3-as számú főközlekedési út mellett új Élelmiszer Áruházat épített.
Az üzlet 2010. december 3-án nyitotta meg a kapuit a vásárlók előtt. Az építtető tulajdonában lévő korábbi élelmiszerbolt épülete elavult, alapterülete nem felelt meg a követelményeknek és a vásárlók igényeinek, felújítása, bővítése nem lett volna gazdaságos, ezért a nyár folyamán lebontásra került.
1865
Klasszikus zenei előadás Vattán

A vattai Szemere Bertalan Általános Iskolában rendhagyó ének, irodalom, vagy ha úgy tetszik történelem órán vehettek részt az óvodások, illetve az iskola tanulói.
A Filharmónia Kelet-Magyarország Kht. szervezésében november 30-án három zenész látogatott az intézménybe.
Az igazgatói köszöntő után különös zenei élményekkel lehettek gazdagabbak kicsik és nagyok. Az olasz vagy brazil zene éppúgy szerepelt a repertoárban, mint a megzenésített versek.
1995
Állampolgársági eskü letétele Vattán

Ritka esemény egy kis falu életében, hogy valamely idegen országból érkezett lakója állampolgársági esküt tehet.
November 26-án szombaton a Vattán lakó Bukátka Okszána e szerencsés esemény részese lehetett.
Oxána 1996-ban érkezett Magyarországra édesanyával és nővérével Leszjával, ekkor még egyikőjük sem beszélt magyarul. Nővére már 2008-ban megkaphatta az állampolgárságot. A kisebbik lány pedig, mivel Magyarországon érettségizett mentesült a vizsgák alól is.
2981
Rövidhírek Vattáról

Átadás előtt az új élelmiszer áruház, karácsonyi díszkivilágítás, EU élelmiszersegély osztás, búcsú Vatta előző polgármesterétől, kitüntetés adományozása - rövidhírek Vattáról. A tovább gombra kattintva olvashat bővebben a hírekről!

2004
Halloween és ünnepi kézműveskedés Vattán

A vattai Szemere Bertalan Tagiskolában a múlthét pénteken Halloween napi ünnepséget tartottak.
A gyereke jelmezekbe öltöztek és a nagyszünetben egy kis előadást lehetett hallani az ünneppel kapcsolatban. Ezt követően egy angol mondókát tanulhattak meg közösen a gyerekek.
Ebből az alkalomból az aula is stílusos dekorációt kapott, valamint kiállították az otthon készített töklámpásokat is. Mind a jelmezeket mind pedig a töklámpásokat értékelte egy zsűri.
3204
Nyílt napot tartottak a vattai iskolában

2010. november 15-én nyílt tanítási órákkal várták a szülőket a vattai Szemere Bertalan Általános Iskolába, amelyekre sokan el is látogattak.
Ezeken a napokon a szülők betekinthetnek a tanítási órákba, megfigyelhetik gyermekeik hétköznapjait, teljesítőképességét és magatartását is.
Megismerhetik gyermekük pedagógusait, a követelményeket és tanítási módszereket. Kérdésekkel fordulhatnak a nevelőkhöz, képet kaphatnak az intézményben folyó szakmai munkáról. Elősegíti ezen kívül a szülők és nevelők kölcsönös megértését, valamit jó alkalom arra, hogy eloszlassák az esetleges nézeteltéréseket és konfliktusokat.
1833
Testületi ülést tartottak Vattán

Az újonnan megválasztott képviselő-testület az alakuló ülést követő első ülését 2010. november 2-án tartotta.
Az ülés Telekiné Bozó Szilvia eskütételével kezdődött, akit a képviselő-testület az alakuló ülésén a kulturális bizottság tagjává választott.
Ezt követően Korán István Attila polgármester az aktuális teendőket vitatta meg a képviselő-testülettel, melynek során a képviselő-testület a következő döntéseket hozta.

2086
Alakuló testületi ülést tartottak Vattán

2010.október 14-én tartotta alakuló testületi ülését Vatta község képviselő-testülete. Az október 3-án megválasztott polgármester, Korán István Attila illetve a testületbe bekerült 4 képviselő - Birinyi László, K.Tóth János, Vas Béla, Veréb József - ezen alkalommal tették le esküjüket valamint további napirendeket is megtárgyaltak.

2024
Falunapot tartottak Vattán
Az idén augusztus 7-én, szombaton került megrendezésre a vattai falunap.Mint minden évben, most is színes programokkal várta a község lakosságát a helyi önkormányzat.
A délelõtt folyamán óriáscsúzda, rodeóbika, testfestés várt leginkább a gyerekekre, de az érdeklõdõ felnõttekre is.
12 és 14 óra között az Önkörmányzat finom babgulyással várta ebédre Vatta minden állandó lakosát.
A délutáni változatos programok között mindenki megtalálhatta a maga ízlésének, mentalitásának megfelelõt.
2470
Bemutatták a Hotel Menthol címû musicalt a vattai színjátszók
2010. július 30-án került sor annak a 2 felvonásos musical elõadásnak a bemutatójára amit a vattai színjátszók állítottak színpadra.
A 13 számot tartalmazó „Hotel Menthol” címû darabban óvodásoktól kezdve egészen a középiskolásokon át a felnõttekig több korosztály táncol, énekel, szerepel.
2167
Bolondballagás a vattai iskolában
Az idei évben is június 15-én kedden, az utolsó tanítási napon jelmezekbe öltöztek a vattai iskolások. Az végzõs diákok sérült focistáknak öltözve járták be az egyes intézményeket, jókedvet és vidámságot csempészve a kedd délelõttbe.
2190
Elsõáldozás a vattai egyházközségben

 

 

Öt gyerek, négy lány és egy fiú járulhatott elsõ ízben az oltár elé Vattán május 6-án, hogy elsõ ízben vegye magához az Oltáriszentséget. Az ünnepi eseményre hosszas hitoktatói felkészítés mellett jutottak el a gyerekek.
Ócsai József Barnabás plébános szentbeszédében a kenyér szaporítás csodáján keresztül szólt a gyerekekhez a szentáldozás jelentõségérõl. A beszéd után mind az öten égõ gyertyával a kezükben erõsítették meg keresztségi fogadalmukat. A liturgia további részében pedig az áldozásra is sor került.
Mivel pedig az esemény-híven a vattai hagyományokhoz-Úrnapjára esett, a szentmisét ünnepi körmenet követte, melyen a gyerekek is tevékenyen rész vettek.

2057
Gyereknapot tartottak a vattai óvodában és iskolában

Május 28-án tartották a Gyereknapot a vatta iskolában.
Elsõként vegyes csapatok részvételével akadályverseny kezdõdött 5 állomással. Az egyes megállóhelyeken szülõk segítettek az ügyességi és logikai feladatok teljesítésében. Madárnevek megjegyzése, teszt kitöltés, kötélmászás, tojás keresés többek között ilyen és hasonló feladatok vártak a csapatokra.
2118
Anyák Napi ünnepségek Vattán
Vattán már a múlt héten köszöntötték az anyukákat az óvodában és az általános iskola 2. és 3. osztályában.
Az ovisok április 30-án rendezték meg hagyományos Anyák Napi ünnepségüket. Mindegyik csoport kis mûsorral köszöntötte az édesanyákat, önállóan és csoportosan is verset mondtak, énekeltek.
2239
Májusfát díszítettek a mezõnyárádi ovisok
Régi hagyományt elevenítettek fel a mezõnyárádi óvodában 2010. április 30-án.
A fiúk az óvónénik segítségével feldíszítették színes szalagokkal a májusfát és közben énekeltek, megismerkedhettek ezzel a népszokással. Az elkészült fa végül elfoglalhatta végleges helyét az udvaron. A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke.
2045
A Föld Napjára emlékeztek Vattán
A vattai iskolában is megtekinthették a gyerekek az "Erdõktõl mezõkig ragadozókról" címû természetfilmet a Föld Napján. A Bükkben és a Borsodi Mezõségben készült film elsõsorban a ragadozómadarakra koncentrál, de sok szép tájképet, és ritkán látható állatokat is bemutat az alkotás.
2018
Diákönkormányzati nap a vattai iskolában
Fordított napot rendeztek a vattai iskolában április 1-én. Nevéhez méltóan ezen a napon semmi sem a megszokott mederben folyt: az órákon a diákok vették át tanáraik szerepét, akik bizony így az iskolapadba kényszerültek.
2111
Versmondó verseny a vattai óvodában
Tizennégy középsõ és nagycsoportos gyerek vett részt azon a házi versmondó vetélkedõn, melyet március 1-jén rendeztek a vattai óvodában.
A résztvevõknek fejenként két verset kellett elmondaniuk. Egy kötelezõt, melyet az óvodában tanultak és egy szabadon választhatót, melyet ki-ki otthon tanulhatott meg.
2247
Nyílt tanítási órák a vattai iskolában
2010. március 30-án, kedden, nyílt tanítási órákat tartottak a Szemere Bertalan Tagiskolában Vattán az iskola elsõ osztályában, amelyre a nagycsoportos óvodásokat és szülõket várták. Az elsõs kisdiákok olvasásból és angol nyelvbõl mutathatták meg tudásukat társaiknak és az érdeklõdõ szülõknek.
2112
Március 15.-ei emlékünnepség Vattán
Vattán március 15-én este 17 óra 30 perctõl tartottak megemlékezést a március 15-ei események tiszteletére. A felsõ tagozatosok mûsorát követõen, amely forradalom elsõ napjának eseményeit idézte Veréb József polgármester ünnepi szavait hallgathatták meg az ünneplõk.
Az este fáklyás felvonulással a Szemere szobornál ért véget, ahol megkoszorúzták a település szülöttének emlékhelyét.
2031
Ökumenikus istentisztelet Vattán
Január 28-án délután öt órakor a római katolikus templomban tartották közös istentiszteletüket Vattán a katolikus és református közösségek hívei az ökumenikus imahét keretén belül.
Az Ócsai József Barnabás helyi plébános és Prókai Árpád református lelkipásztor által vezetett közös imádságon Prókai Árpád hirdetett igét.
A keresztény egységért elhangzott egyetemes könyörgések felolvasásában a helyi fiatalok vettek aktívan részt.
2144
Farsangi mulatságot tartottak a vattai iskolában
 
A vattai iskolában is farsangi mulatságra került sor az elmúlt hétvégén.A tánciskolások, és a vattai karatékák bemutatójával kezdõdött a program, majd az egyéni jelmezesek vonultak fel, több mint 40 alsós tanuló bújt különféle maskarákba.
A felsõsök mûsorral is készültek, de a jelmezek elkészítésére szemmel láthatóan õk is nagy gondot fordítottak.
2141
Számot adtak tudásukról a Diamond Dance Tánciskola vattai növendékei

 
A táncoktató, Toronya Alexandra vezetésével, rövidített óra keretében adtak számot tudásukról a Diamond Dance Tánciskola vattai növendékei.
A bemelegítés után a kicsik és nagyok csoportja is bemutatta már meglévõ koreográfiáját.
A táncbemutatón részt vehettek a szülõk és érdeklõdõk, valamint megjelentek a Szemere Bertalan tagiskola nevelõi és a Diamond Dance Tánciskola igazgatója is.
2337
Ökumenikus istentiszteletet tartottak Vattán

A vattai katolikus és református közösségek tagjai is bekapcsolódtak január 28.-án az ökumenikus imahét programjába.
A közös istentiszteletre délután öt órakor került sor a római katolikus templomban, ahol a jelenlevõk együtt imádkoztak a keresztény egységért.
2104
A Magyar Kultúra Napjára emlékeztek Vattán
A Magyar Kultúra Napja tiszteletére, Vattán a Szemere Bertalan Tagiskola diákjai ünnepi mûsort adtak elõ, január 28-én csütörtökön.
A fellépõ gyermekek a magyar nyelv fontosságára, a magyar hagyományok megõrzésére hívták fel társaik figyelmét.
1848
Szemere Nap a vattai iskolában
Január 18-a Szemere Bertalan halálának évfordulója. A 41 éves évfordulón, a nevét viselõ vattai általános iskolában megemlékezõ koszorúzást tartottak.
Délután 14 órától mûveltségi vetélkedõvel folytatódott a nap. Tibolddaróc, Mezõkeresztes, Mezõnyárád és Bükkábrány 8. osztályosokból álló csapata fogadta el a meghívást, valamint a vendéglátók csapata indult a megmérettetésen.

2176
Tard top
Cikk címe Találatok
Húsvéti készülõdés a tardi Hagyományõrzõ Központban
Tardon mély gyökerei vannak a népi hagyományoknak, de nagy hangsúlyt fektetnek a helyiek azok megõrzésére is.
Évek óta egyre több eseménynek ad otthont az igényesen kialakított Hagyományõrzõ Központ.
Március 31-én mi másról is szólhatott volna a nap a helyi Szabó Zoltán Általános Iskola alsós kisdiákjainak, mint a húsvéti készülõdésrõl.
2130
Húsvéti kézmûveskedésre várták a gyerekeket Tardon
 
 

Tardon mély gyökerei vannak a népi hagyományoknak, de nagy hangsúlyt fektetnek a helyiek azok megõrzésére is.
Évek óta egyre több eseménynek ad otthont az igényesen kialakított Hagyományõrzõ Központ.
Március 31-én  mi másról is szólhatott volna a nap a helyi Szabó Zoltán Általános Iskola alsós kisdiákjainak, mint a húsvéti készülõdésrõl.
2002
Világrekord és finom ételek az 5.Tardi Hurka- és Szalonnafesztiválon
Február 13-án, szombaton - aki nem féltette a koleszterinszintjét és szereti is a hagyományos disznótoros ízeket - annak érdemes volt ellátogatni Tardra az ötödik alkalommal megrendezett Hurka- és Szalonnafesztiválra.
A mára hagyománnyá vált kezdeményezés az ország minden részébõl, sõt a határokon túlról is vonzotta a résztvevõket. Nemcsak enni és inni lehetet, de versenyezni is.
A különbözõ kategóriákban 42 csapat mérhette össze tudását, melyet gasztronómiai szakemberekbõl álló zsûri bírált el.
A nap során világrekord is született. Virág Dénes szihalmi vállalkozó elkészítette a világ legnagyobb kabátszalonnáját.
2009
Bemutatkozik a tardi Fundamentum Általános Iskola
A filmben Tardra, a Fundamentum Általános Iskolába látogatunk el.
Az intézmény megpróbál alternatívát nyújtani a térségben élõ azon szülõknek, akik gyermekeiket a kor elvárásainak megfelelõ tudással szeretnék felvértezni, ugyanakkor kívánják, hogy plusz erkölcsi, emberi többlettel induljanak az életnek.
A film hitelesen beszél arról, hogy a korszellemmel nem azonosuló pedagógusok megpróbálnak több szeretettel, odafigyeléssel és gondoskodással értékes és értékkel bíró kisembereket nevelni a jövõ társadalma számára.
4313
Noszvaj top
Cikk címe Találatok
Noszvajon látható a "Tájaink és kincseink" interaktív kiállítás
Noszvajon, a Magtár Fogadóban nyílt meg a kiállítás július 17-én délután. Maga a helyszín is kuriózumnak tekinthetõ, hiszen egy 18.század végén épült grófi pince és magtár ad otthont a hónap végéig a tárlatnak.
A megnyitón Bóta Géza polgármester köszöntötte a vendégeket, majd szokás szerint a kiállítás alkotói, szervezõi mondták el gondolataikat fõként a természetvédelemmel összefüggésben.
1870
Bogács top
Cikk címe Találatok
Iszaptalanítják a bogácsi víztározót

Novemberben elkezdõdtek a bogácsi víztározó iszaptalanítási munkálatai, amelyre a mezõkövesdi Bükkalja -Dél-borsodi Vízgazdálkodási Társulat pályázat útján nyert támogatást.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében mintegy 24,5 millió forintot nyert a társulat, amelyhez 30%-os önerõt kellett biztosítaniuk, mivel a beruházás összköltsége eléri a 34 millió forintot.

2234
Tibolddaróc top
Cikk címe Találatok
Lovas hagyományõrzõk találkoztak Tibolddarócon

Mint arról már korábban is hírt adtunk, Tibolddarócon egyre több olyan kezdeményezés lát napvilágot, amely a hagyományok és a nemzeti összetartozás megõrzését tûzi ki célul.
Október 8-a és 10-e között a Tibold Darócai Alapítvány és a Tibold Darócai Lovas Hagyományõrzõk szervezésében egy nagyszabású lovas találkozóra került sor a községben, melyre az ország több pontjáról is érkeztek lovasok, köztük Vizsolyról, Napkorról, Kiskunhalasról, Petõfibányáról, Sárospatakról.
2357
Borversenyt rendeztek Tibolddarócon
A Bükki borvidék Hegyközségi Tanácsa, Tibolddaróc Önkormányzata, valamint a Tibolddaróc-Kács-i Hegyközség szervezésében 2010. április 24-én Tibolddarócon megrendezésre került a XIV. Bükki borverseny. A rendezvény fõvédnökségét Tállai András önkormányzati képviselõ, Mezõkövesd polgármestere vállalta.
2549
Filmbemutatóval egybekötött rendezvénysorozat Tibolddarócon
Mintegy két évvel ezelõtt indult útjára az a kezdeményezés, melynek során egy lelkes tibolddaróci csapat elindult, hogy felkutassa a Kárpát-medence összes Daróc nevû települését.
A tavalyi év nyarán a meglátogatott települések képviselõi Tibolddarócon találkozhattak is egymással a Fõzõfesztivál keretén belül.
2203
Kisgyőr top
Cikk címe Találatok
25 órás felolvasás Wass Albert és más íróink mûveibõl Kisgyõrben
 
25 órás folyamatos felolvasás Wass Albert mûveibõl címmel indult útnak az a kezdeményezés, melynek egyik célja, hogy erre a néhány órára mozgósítsa azokat az embereket, akiknek fontos a "valahova-tartozás" érzése.
2039
A Magyar Kultúra Napja és kiállítás-megnyitó Kisgyõrben - hosszabb összeállítás
 
Január 24-én, a Magyar Kultúra Napjához kötõdõen, a helyi hagyományõrzõ csoportok közremûködésével nyílt meg a "Tájaink és kincseink" interaktív természetfotó-kiállítás a településen.
A Kisgyõri Népdalkör és az Énekmondók népzenei kísérettel elõadott dalai után Eperjesi Gergely szavalta el a Himnuszt.
Ezt követõen Grúz Attila, a rendezvénynek helyet adó Faluház vezetõje beszélt a neves évfordulóról, illetve köszöntötte a kiállítás alkotóit, szervezõit, üdvözölve azt a szellemiséget, amivel a térség értékeit megõrzik, és igyekeznek maguk is gyarapítani azt.
2207
Kisgyõrben látható a "Tájaink és kincseink" címû kiállítás
A vasárnap délutáni megnyitón a Magyar Kultúra Napjához kötõdõen, a helyi hagyományõrzõ csoportok közremûködésével nyílt meg a tárlat. A Kisgyõri Népdalkör és az Énekmondók népzenei kísérettel elõadott dalai után Eperjesi Gergely szavalta el a Himnuszt.
2100
Mezőkövesd top
Cikk címe Találatok
Térségi szavalóversenyt rendeztek Mezõkövesden
2010. április 14-én az iskolásoknak, 15-én pedig az óvodásoknak rendeztek térségi szavalóversenyt a költészet napja alkalmából a mezõkövesdi gyermek könyvtárba. A résztvevõk a környékbeli településekrõl érkeztek, hogy összemérjék tudásukat.
Képviseltette magát ezen alkalomból többek között Mezõnyárád, Tibolddaróc, Bükkábrány, Mezõkeresztes, Tard, Vatta és természetesen Mezõkövesd több iskolája és óvodája is.

2063
Térségi top
Cikk címe Találatok
Karácsonyváró kézműves foglalkozások térségünkben

Vattán 2010. december 18-án szombaton reggel 9 órától délután 3 óráig a Faluházba várták az érdeklődő gyermekeket karácsonyváró kézműves foglalkozásra. A karácsony közeledtével egyre több intézmény kínál ilyen és ehhez hasonló foglalkozásokat. Ilyenkor a szép számmal összegyűlt ügyeskezű nebulók különféle a közelgő ünnephez kapcsolódó dísztárgyakat, díszeket, képes és üdvözlőlapokat, girlandokat készítenek.

1707
Újabb belvíz Mezőnyárádon és Bükkábrányban

A 3-as főút túloldalán lévő szántóföldről érkezett az a nagy mennyiségű belvíz Mezőnyárádra december 7-én, amely két utcát is elöntéssel fenyegetett. A hirtelen jött hóolvadásból keletkező vizet az amúgy is telített talaj már nem bírta elnyelni.
Az Akácfa és a Toldi út mélyebben fekvő részén az iszapos lé átcsapott a hidakon és félő volt, hogy több portát is elönt. Egy helyen a kerten keresztül egészen az udvar széléig húzódott.
1705
Mikulás ünnepségek térségünkben

A térség összes iskolájában és óvodájában járt már a Télapó. Vattán már az elmúlt hét péntekén meglátogatta a gyerekeket.
Bükkábrányban a hétfői napon kedveskedtek neki a gyerekek rövid kis műsorokkal. A mikuláscsomagok kiosztása természetesen itt sem maradhatott el, még a bölcsődés gyerekeknek is rengeteg ajándékkal kedveskedtek.
1684
A Lármafa Együttes a térség több óvodájába is ellátogatott

A Lármafa Együttes gyakori vengég a térség intézményeiben. A héten a mezőnyárádi és bükkábrányi óvodások együtt énekelhettek és táncolhattak a zenekar tagjaival. De kik is ők valójában? Erről kérdeztük Boncsér Gábort az együttes férfi tagját.

2344
Halloween napi mulatságok térségünkben

2010. október 28-án délután, mint már több éve megrendezésre került a Halloween napi mulatság Mezőnyárádon, Bükkábrányban és Mezőkeresztesen is.
Bükkábrányban a szülők és pedagógusok segítségével az este töklámpások kifaragásával kezdődött.
A gyerekek különféle rémisztő jelmezekbe bújtak, és táncolhattak a nagyoknak és kicsiknek külön külön kialakított disco-teremben. A mulatság ideje alatt büfé vártak az éhezőket és szomjazókat.

2003
Projekt nyitó konferencia
2010. október 29-én TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-2010 "eNTER 2009/2010": iskolai könyvtárak fejlesztése a mezőkövesdi kistérségben cimű pályázat projekt nyitó értekezlete került megrendezésre a Mezőkövesdi Városi Könyvtár olvasó termében.
A résztvevőket Derekasné orosz Andrea köszöntötte, majd Szalai Szabolcs Bükkábrány község polgármestere, mint a konzorcium elnöke tartotta meg nyitó beszédét. A megnyitóban kifejtette, hogy reméli a könyvtárak megerősítik régi szerepüket, a fiatalok többet olvasnak és rajtuk keresztül nagyszüleik, szüleik is szívesebben járnak könyvtárba.
1736
Tájaink és kincseink-Diósgyőrben vendégeskedik a kiállítás

Miskolcon, a diósgyőri városrészben, a 21.számú Általános Iskolában nyílt meg a Dél-Bükköt és a Borsodi Mezőséget bemutató különleges kiállítás. Immár a 20.helyszínen tekinthető meg a tárlat, és közel 13.000 ember láthatta már a bükki és mezőségi kincseinket.
Diósgyőrben a Terra Altrix Alapítvány segítségével mutatkozhat be a tárlat, akik a többi környékbeli általános iskola és középiskola figyelmét is felhívták a kiállításra, így november 12-éig folyamatosan érkeznek majd az osztályok megtekinteni a tárlatot, és a filmeket.

1695
A bükkábrányi és vattai iskolában is jártak az ÉRÁK munkatársai

Az Észak-magyarországi Regionális Képzõ Központ szerepe közel 20 év óta meghatározó a régió felnõttképzésében, valamint a munkaerõ-piaci szolgáltatások területén.
Az intézmény lehetõséget biztosít szakmai képzettségek megszerzésére, széleskörû felnõttképzési szolgáltatásokat kínál.
2010. szeptember 30-án Bükkábrányba október 7-én pedig Vattára érkezett a központ által kirendelt pályaválasztási busz.
1806
Önkormányzati Választások 2010 - eredmények a dél-borsodi térségbõl
2010. évi Önkormányzati Képviselõ Választás eredményei honlapunkon folyamatosan frissítve. A tovább gombra kattintva nézheti meg az eddigi eredményeket!
3646
Az állatok világnapjára emlékeztek több intézményben is

Idén is mint már több éve megrendezik az állatok napját térségünk több intézményében is. Október 4-én a vatta iskolába több kisállat is érkezett a diákoknak köszönhetõen.
Az õket körülvevõ gyerek nemcsak megsimogathatták de meg is etethették kedvencüket. A tanulók különféle állatfigurákat utánzó jelmezekbe bújtak, vagy festettek arcukra. Feladatként pedig azt kapták, hogy verset kell írnia minden osztálynak e jeles alkalomból.
1905
Újabb veterán-túra térségünkben

A Régi Jármûvek Egri Egyesülete ebben az évben tizedik alkalommal rendezte meg a veteránosok találkozóját és túráját.
A szép kort megért járgányok térségünk több települését érintve 11-én délelõtt érkeztek meg Bükkábrányba a Bányász Emlékház elõtti térre. Még a szakadó esõ sem tudta elrontani a túrázók és az érdeklõdõk kedvét.
1914
Önkormányzati Választások 2010 - képviselõ- és polgármester-jelöltek Dél-Borsodban
Szeptember 3-án lezárult a jelöltállítási idõszak az önkormányzati képviselõ-jelölteket és polgármester-jelölteket érintõen.
A választási törvény változása kapcsán egyébként csökken az önkormányzati képviselõk száma: Bükkábrányban, Mezõnyárádon és Mezõkeresztesen 6 képviselõt, míg Vattán 4 képviselõt választanak majd meg a szavazók.
Bükkábrányban 14 képviselõ- és 3 polgármester-jelölt közül, Mezõnyárádon 18 képviselõ- és 2 polgármester-jelölt közül választhatnak az október 3-ai választások alkalmával.
Mezõkeresztesen 31 képviselõ- és 3 polgármester-jelölt indul, míg Vattán 12 képviselõ- és 4 polgármester-jelölt adott le megfelelõ számú ajánlószelvényt.
A jelöltek névsorát az említett 4 települést illetve a többi dél-borsodi települést illetõen a tovább gomba kattintva tudhatják meg.
Mint arról korábban beszámoltunk, az Eleven Televízió a négy évvel korábbiakhoz hasonlósan most is választási mûsort készít. Errõl
ide kattintva olvashat részletesebben.
2244
Pálykarbantartási munkálatok miatt módosított menetrend szerint közlekednek a vonatok térségünkben
2010. augusztus 13. és augusztus 15. között Füzesabony és Mezõkövesd állomások között, valamint augusztus 15. és 17. között pedig Mezõkeresztes-Mezõnyárád és Emõd állomások között pályakrbantartási munkálatokat végeznek. A vonatok a fent említett napokon módosított menetrend szerint közlekednek.
 
1786
Tájékoztató a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról
Név szerinti szavazással az Országgyûlés elfogadta a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek választásáról szóló törvényjavaslatot, amely alapján õsztõl kisebb létszámúak lesznek az önkormányzati képviselõ-testületek. 
1823
Országos Polgárõr Nap Poroszlón

 
2010. július 03-án rendezték meg Poroszlón a Tisza tó partján az Országos Polgárõr Napot, amin több, mint hét ezer polgárõr vett részt az ország minden megyéjébõl.
A bükkábrányi polgárõröket egy kilenc fõs csapat képviselte.
2183
Aktuális vidékfejlesztési hírek térségünkbõl:pályázati sikerek,új kiírások
Elkezdõdött a térségbõl benyújtott falumegújítási pályázatok bírálata. A térségbõl Vatta, Mezõnagymihály, Négyes és Borsodivánka Községek várhatják a döntést a pályázatuk hiánypótlásának történõ megfelelést követõen. Mezõkeresztes település már eleget tett a Nemzeti Diverzifikációs Program falumegújítási pályázat hiánypótlásának, így ez esetben már ténylegesen a döntésre várnak. Mezõkeresztesen elindították a Mûvelõdési Ház bõvítését is jelentõ Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) létrehozására és mûködtetésére vonatkozó pályázat közbeszerzési eljárását.
1648
Lezajlottak az iskolás ballagások
Június 19-én lezajlottak az általános iskolás ballagások szerte az országban. Vattán, Bükkábrányban és Mezõnyárádon ezzel együtt a tanévzáró ünnepségekre is sor került.
Kiosztották a tanulmányi, a kulturális, sport, a közösségi területen kiemelkedõ munkát végzõ tanulóknak járó könyvjutalmakat.
1941
Üzemcsarnok felújítás és munkahely teremtés a Barben Kft.-nél

A cipõgyártással foglalkozó Barben Kft. nagyszabású beruházást hajtott végre Tiszakeszin a volt Tisza cipõgyár ingatlan részének és a rajta található épületeknek a megvásárlásával és felújításával.
Ezzel egyrészt saját versenyképességét növeli a cég, másrészt jelentõsen csökkenti a kistérség munkanélküliségbõl eredõ gondjait.

A beruházás során megvalósult több más jelentõs munkálat mellett a tetõszerkezet teljes cseréje, csatornázás, épületszigetelés és színezés.
2479
Tájékoztató a 30 éves és ennél idõsebb lakosok kötelezõ tüdõszûrésérõl

2009. évben a megyében a 30 évesnél idõsebb lakosság körében, 100 ezer lakosra 32 új gümõkóros (tuberculosisos) beteg jutott, amely meghaladta a fertõzõ betegségek és a járványok megelõzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekrõl szóló rendelkezés erre vonatkozó bekezdésében foglaltak határértékét.
Ezért az ÁNTSZ Észak-magyarországi Regionális Intézete a 30 éves és ennél idõsebb lakos részére kötelezõ ingyenes évenként egyszeri tüdõszûrõ vizsgálatot rendel el!

1882
Aktuális vidékfejlesztési hírek térségünkbõl:pályázati sikerek,új kiírások

Majoros Jánossal a helyi vidékfejlesztési iroda vezetõjével beszélgettünk az elmúlt idõszak lezárult pályázatainak eredményeirõl és szó esett még az aktuálisan beadható, jelenleg futó pályázatokról is.

1789
Velo Túra - beszámoló egy nemes kezdeményezésrõl

Térségünket érintette május közepén a Velo Túra. Egy maroknyi csapat indult útnak 2010. május 10-én Sárospatakról, hogy nyeregben átszeljék Észak-Magyarországot.
Az embert próbáló idõjárás mellett nehezítette a terv teljesítését, hogy mozgásukban korlátozott emberek célja volt mindez.
A „Velünk lovagol ép és sérült” szlogen népszerûsítését tûzték ki célul, összefonva azzal, hogy az egészséges emberek is tudomást szerezhessenek mindarról, amire egy mozgásában korlátozott is képes, ha megadjuk neki a segítséget.
A tibolddaróci  Varga Lovasiskola tagjai két  napon át kísérték a kitartó lovasokat.

1659
Konfirmálás Mezõkeresztesen és Vattán

A református vallásban a konfirmáció nyilvános bizonyságtétel a hitrõl, miáltal a fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak.
A konfirmáció értelme az, hogy a megkeresztelt személy, mint aki elnyerte a hit ajándékát, a gyülekezet nyilvánossága elõtt tesz bizonyságot Krisztus mellett hozott személyes döntésérõl. A döntés magába foglalja a bûnbánat, a megtérés Lélek által munkált eseményét és a bûnbocsánat evangéliumának meghallását.
1992
FRISSÍTVE,VIDEÓVAL! Térségünkben is egyre nagyobb problémát okoz a rengeteg csapadék
Információk a térségi árvízhelyzetrõl - 2010.05.17. (Hétfõ) 20:00
Mezõkeresztesen az esti órákra jelentõsen csökkent a vízszint. Jelenleg még mindig a kertek aljában van az ár.
Mezõnagymihályon kilépett medrébõl a patak. Jelenleg is a tûzoltók segítségével szivattyúzzák a vizet az udvarokból és az árokokból. Több helyen homokzsákokkal védekeznek a megemelkedett vízszint ellen.
Információink szerint Gelejen is hasonló helyzet alakult ki, valamint az úton is több vízátfolyás található.


2010.05.17. (Hétfõ) 9:30
Mezõkeresztesen az este ismét emelkedett a vízszint, egy mellékutcában lévõ híd alatt folyt át a víz korábban, míg a reggeli órákban már a korlát is alig látszik.
A József Attila úton már több fóliasátrat elöntött az ár, a medrébõl kilépett patak már a házakat fenyegeti. Több utcában is szivattyúzzák a pincébõl a vizet, a lakosok maguk szivattyúznak. Már az este folyamán megkezdõdött a homokzsákok töltése és a elhelyezése. A patak meder mellé kihelyezett homokzsákokon már átcsapott a víz, a lakosok már a házakat védik. A Balaton utca egy része víz alatt van, az átcsapó víz sodrása is nehezíti mentés.
Mezõkeresztes Város Önkormányzata kéri a lakosság segítségét a homokzsákok töltésében valamint a mentési munkálatokban. Valamint felhívja a lakosság figyelmét, hogy lehetõség szerint vezetékes vizet ne igyanak, helyette ha tehetik ásványvizet használjanak.
Bükkábrányban már apad a vízszint, itt jelenleg nem okoz nagyobb gondot a lehullott csapadék.
Információink szerint Tardon is javult a helyzet. A patak vízszintje folyamatosan apad. Az elõzõ napihoz képest mostanra mintegy 40-50 cm-es csökkenés tapasztalható. Czufor József polgármester szerint a település túl van a veszélyen. Egyelõre sikerült nagyobb károk nélkül átvészelni a veszélyhelyzetet.
A fenyegetés elmúltával még most kezdõdik a pincék vízmentesítése, illetve a szennyvízhálózat megtisztítása.
A 3.számú fõúton - Vatta és Bükkábrány között - is javult a helyzet, de még mindig nagy vízátfolyás tapasztalható egy szakaszon.


A tegnapi eseményekrõl a tovább gombra kattintva olvashat!
Cikkünket folyamatosan frissítjük, illetve az árvízi helyzetrõl készült felvételeket is megnézhetik majd!

3462
A május 7-ei mandátumátadó ünnepségen vette át megbízólevelét Tállai András országgyûlési képviselõ

Ünnepélyes keretek között vette át képviselõi mandátumát Tállai András, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye 13-as számú választókerületének országgyûlési képviselõje május 7-én.
Az ünnepségen elsõként Lanczki Péter, az OEVB B-A-Z. Megye 13-as számú választókerületének elnökhelyettese ismertette az országgyûlési választások elsõ fordulójának eredményét, mely alapján a FIDESZ-KDNP színeiben induló Tállai András a szavazatok 53,8%-át kapta, így már az elsõ fordulóban mandátumot szerzett.
2100
16.állomásán nyílt meg a "Tájaink és kincseink" interaktív természetfotó-kiállítás

Május 3-án a 16.állomásán nyílt meg a "Tájaink és kincseink" interaktív természetfotó-kiállítás. A tárlat, amelynek látogatottsága immáron meghaladta a 10.000 fõt, továbbra is Miskolcon, ezúttal a Vörösmarty Mihály Mûvelõdési Házban kerül bemutatásra, a Holocén Természetvédelmi Egyesülettel együttmûködve.
1639
Aktuális vidékfejlesztési hírek térségünkbõl:pályázati sikerek,új kiírások

Lezárult az Integrált Közösségi Szolgáltató Terek létrehozására és mûködtetésére kiírt pályázat, közzétették a sikeres pályázók névsorát.
A Mezõkövesdi Kistérségben beadott 8 pályázatból 7 településen kaptak támogatást a fejlesztéseik és szolgáltatásaik megvalósításához.
A kistérségben megvalósításra kerülõ IKSZT helyszínek települései a következõk: Borsodivánka, Bükkábrány, Cserépváralja, Mezõkeresztes, Mezõnagymihály, Sály, Szomolya.

1769
Bemutatkozik a Borsodért Ifjúsági Kulturális Egyesület
A Borsodért Ifjúsági Kulturális Egyesület 2002-ben alakult, eredetileg mezõnyárádi székhellyel.
A valamikori BIKE újraélesztése 2009-ben történt meg, amikor is lelkes, aktív, területfejlesztésben jártas személyek közremûködésével, mezõkeresztesi székhellyel (3441, Mezõkeresztes Dózsa Gy. 57. Polgármesteri Hivatal „B”épület), új arculatot felvéve, tevékenységi körét bõvítve a jelenlegi társadalmi elvárásoknak megfelelõen, újjáéledt a szervezet.
1763
Szépül a szentistváni szabadidõpark
Az SCA Hygiene Products Kft. és partnerei, valamint a Balneo Hotel Zsóri jóvoltából 25 facsemetével lett gazdagabb a szentistváni szabadidõpark.
A világon a legzöldebb papírgyártóként nyilvántartott vállalat magyarországi fennállásának 25. évfordulóját ünnepli akciójával.
1728
Ismét Miskolcon látható a "Tájaink és kincseink" interaktív kiállítás
Április 15-én egy újabb helyszínen, Miskolc központjában, a Városház téren található Fráter György Katolikus Gimnáziumban nyílt meg a "Tájaink és kincseink" interaktív természetfotó-kiállítás.
A megnyitón Mariscsák István igazgató mondott köszöntõt, majd az alkotók bemutatták a kiállítást, beszéltek a természetvédelemrõl, természetjárásról.
1907
FRISSÍTVE! - Választás 2010 - országos és helyi eredmények és a 13.vk.településenkénti eredményei
Mezõkövesd vonzáskörzetében, a 13.számú egyéni választókerületben a szavazóköri adatok 99,99%-os összesítése alapján Tállai András (FIDESZ-KDNP) a szavazatok 53,8%-át szerezte meg, így az 1.fordulóban mandátumhoz jutott.
Csikai Balázs (Jobbik) 28,91%-os eredményt ért el, míg Kormos Dénes (MSZP) a szavazatok 15,64%-át kapta meg.Vass József (MIÉP) 1,65%-os eredményt ért el.

A mezõkövesdi, 13.számú választókerület településenkénti eredményeit a címre kattintva olvashatja el.

A megyei területi választókerületi mandátumok megoszlása 99,99%-os feldolgozottságnál:a FIDESZ-KDNP 5, a Jobbik 3, míg az MSZP 2 területi mandátumot szerzett.

Országos szinten a 386 képviselõi helybõl 265 sorsa dõlt el (ebbõl 119 egyéni választókerületben az elsõ fordulóban mandátumhoz jutott a gyõztes jelölt), a FIDESZ a szavazatok 53,37%-át (206 mandátum), az MSZP 7,25%-át (28 mandátum), a Jobbik 6,74%-át (26 mandátum), az LMP 1,3%-át (5 mandátum) kapta. Ezt mutatja a fenti ábra is, amelyet a tovább gombra kattintva a részvételi arányokkal együtt megtekinthet.
2404
A 2009/2010-es tanév Kézilabda Diákolimpia városi döntõjének bajnoki helyezései

 
A 2009/2010-es tanév Mezõkövesd város és vonzáskörzetének Diákolimpia Kézilabda városi döntõjének bajnoki helyezései.
2144
Nyílt napokat rendeztek térségünk több oktatási intézményében

Mind a pedagógusok, mind pedig a szülõk szemszögébõl nézve nagy jelentõsége az iskolákban és óvodákban évente rendezett nyílt napoknak.
Március 24-én és 25-én és 30-án Mezõnyárádon és Bükkábrányban került sor a nyilvános órákra, illetve az óvodai foglalkozásokra.
1742
Hétvégén tartották a Borsod Takarék évi küldöttgyûlését

A hétvégén, március 27-én tartották a Borsod Takarék évi rendes küldöttgyûlését. A szentistváni Mûvelõdési Házba várták a környékbeli településeken lévõ kirendeltségek dolgozóit,a közgyûlés tagjait, a környezõ települések polgármestereit. A tanácskozás végén 28 évi szolgálat után kitüntetést vehetett át a szentistváni fiók vezetõje. A gyûlést követõen Kuzmi Istvánnal, a takarékszövetkezet elnökével beszélgettünk a 2009. évi eredményekrõl és a 2010. évi tervekrõl.
1927
25 éves a Pedagógiai Szakszolgálat

A Mezõkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény Egységes Pedagógiai Szakszolgálat szakmai napot rendezett az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat megalakulásának 25. évfordulója alkalmából, március 24-én a mezõkövesdi Közösségi Házban.
2130
Tájaink és kincseink - közel 200 diák vett részt a rendhagyó természetismeret órán Mályiban
A Dél-Bükk és a Borsodi Mezõség élõvilágát, tájait bemutató kiállítás alkotói nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a kiállítás mondanivalója minél szélesebb réteghez eljusson.
Elsõdleges célközönségként mégis a gyerekeket határozták meg, hiszen a természet védelmét, az ember és a természet kiegyensúlyozott kapcsolatát, a felelõsségteljes gondolkodást ugyanúgy meg kell tanulniuk, mint az írást, olvasást.
Éppen ezért minden helyszínen rendhagyó természetismeret órát tartanak az alkotók, amelynek során egyrészt elõadást tartanak a természetvédelemrõl, a kiállítás által bemutatott tájról, élõvilágról, vagy éppen a természetjárásról, és a természetfotózásról.
Másrészt minden alkalommal aktív párbeszéd alakul ki az elõadók és a gyerekek között, bizonyítva, hogy egyrészt kifejezetten érdekli õket a téma, és felelõsségteljesen gondolkodnak róla.

1739
Választás 2010 - Az Eleven Televízió felhívása
Az Eleven Televízió választási mûsor készítését tervezi március 19-ét követõen.
A részletekrõl a +36-30-296-8854-es telefonszámon, illetve a bvmedia@freemail.hu e-mail címen adunk felvilágosítást a képviselõ-jelöltek, és a pártok számára.

1657
Mályiban látható a "Tájaink és kincseink" interaktív kiállítás

 
Nemzeti ünnepünkön, március 15-én egy újabb helyszínen, Mályiban, a Közösségi Házban nyílt meg az Eleven Televízió és a bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár által létrehozott különleges természetfotó-kiállítás.
A megnyitón az alkotók bemutatták a kiállítást, illetve beszéltek a természetvédelemrõl,a fiatal generáció nevelésének fontosságáról, és arról, hogy sokan nem is tudják, hogy a Dél-Bükk és a Borsodi Mezõség Európa-szerte egyedülálló élõvilágot, változatosságot tár a látogató elé.
Ezt követõen dr. Zelei Zoltán polgármester nyitotta meg hivatalosan is a kiállítást, amelyet március 28-ig a Közösségi Ház nyitvatartás idejében tekinthetnek meg az érdeklõdõk.
1700
Március 15-ére emlékeztek a mezõkeresztesi és a vattai óvodások

Március 15-ére emlékeztek a mezõkeresztesi óvodások az elmúlt héten. A gyerekek saját készítésû zászlókkal, kokárdákkal vonultak a polgármesteri hivatal elé. A városháza elõtti téren az ünnepségen elõadott mûsor fõpróbájára is sort került.
A vattai óvodások is készültek az ünnepre. Március 12-én sétáltak el az óvodától a Szemere Bertalan emlékmûhöz, hogy elhelyezzék az általuk készített zászlókat.
1556
Kistérségi vidékfejlesztési pályázati hírek

Az aktuális vidékfejlesztési pályázatokról kérdeztük Majoros Jánost a helyi vidékfejlesztési iroda vezetõjét.
A riportban szóba kerül a monitoring adatszolgáltatás, amely a 2008-2009 évben a nyertes pályázókra vonatkozik - akik támogatási határozattal rendelkeznek - még akkor is ha nem kezdték meg a beruházást.
A leadási határidõ 2010. március 16.
1691
Fokozott közúti ellenõrzés a gyalogosok és kerékpárosok közlekedés-biztonságának javítása érdekében

Napjainkban a gyalogos és kerékpáros közlekedés Európában és Magyarországon egyaránt a figyelem középpontjába került. Ennek oka, hogy a gyalogosok és kerékpárosok – mint a közúti közlekedés legvédtelenebb résztvevõi – aránya az összes közlekedési baleseten belül magas.
Ezen balesetekre jellemzõ, hogy szinte minden esetben személyi sérüléssel járnak, s igen gyakran súlyos, illetve tragikus kimenetellel végzõdnek.
Az elsõdleges statisztikai adatok szerint országosan 2010. január 1-tõl február 14-ig 82 személy vesztette életét a közutakon, akik közül 20 fõ gyalogos, 7 fõ kerékpáros volt. Megyénk közútjain az említett idõszakban 2 gyalogos szenvedett halálos sérüléseket.

1544
Kistérségi vidékfejlesztési pályázati hírek

Megkezdõdtek a Fiatal agrárvállalkozók támogatására a LEADER támogatásokra és a Nemzeti Diverzifikációs Programra benyújtott pályázatok hiánypótlásai és helyszíni ellenõrzései.
1647
"Tájaink és kincseink" - az Ózdi Városi Könyvtár ad helyet a tárlatnak
A kiállítás az Ózdi Városi Könyvtár meghívására látogatott el az észak-borsodi térség központjába, ahol egészen március 11-ig tekinthetik meg az érdeklõdõk.
A megnyitó alkalmával Tokaji Magdolna szakmai csoportvezetõ köszöntötte a vendégeket, és a kiállítás alkotóit, szervezõit.
Ezt követõen Kovács Gyula, majd Kleszó András beszélt a kiállítás megszületésének okáról, a természetvédelemrõl,és a természetjárásról, végül Vukovich Ákos bemutatta a kiállítás egyes részeit, valamint az Eleven Televíziót.
1799
Tizedik alkalommal került megrendezésre Miskolcon a Kocsonyafesztivál
 
Stábunk kint járt az immár 10. alkalommal megrendezésre került Miskolci Kocsonyafesztiválon a szombati nap folyamán.
Egész hétvégén rengetegen, több mint százezren lepték el a sétálóutcát és környékét, hogy a színes program közül válogassanak. A színpadokon folyamatosan folytak a koncertek, elõadások, bemutatók.
1892
Farsangi ünnepségek térségünkben

2010. február 10-én szerdán rendezték meg a hagyományos farsangi mulatságot a mezõnyárádi óvodában. Mind a három csoport külön kis mûsorral készült az alkalomra, majd bemutatták a szebbnél szebb jelmezeket. A felvonulások után közös tánc várta a kicsiket az óvoda aulájában.
1928
Nem okozott különösebb fennakadást térségünkben a hirtelen havazás
A január 30.-án és 31.-én hirtelen lehullott nagy mennyiségû hó, bár sok munkát adott az önkormányzatoknak és a lakosságnak egyaránt és váratlanul érte az autósokat is, nem okozott számottevõ fennakadásokat térségünkben, bár akadtak problémák.
A hóréteg vastagsága a legcsekélyebb rétegnél is meghaladja a húsz centimétert, de egyes helyeken ennél lényegesen több.

1673
Rendhagyó órával egybekötött hangverseny a térség iskoláiban
A múlthéten egy rendhagyó órával egybekötött hangversenyt hallhattak a környezõ települések iskolás korú gyerekei. Az elõadó ellátogatott Vatta, Bükkábrány, Mezõnyárád és Mezõkeresztes iskoláiba is.
1709
Aktuális vidékfejlesztési hírek, pályázati lehetõségek
Majoros Jánost a  Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetõjét kérdeztük a már lezárult és beérkezett pályázatokról illetve az új páylázati lehetõségekrõl.
1647
Nemzetközi imahetet rendeztek a keresztények egységéért
Az idei évben január 18.-a és 25.-e között tarják világszerte a nemzetközi imahetet a keresztények egységéért.
Térségünk több településén is együtt imádkoznak ebben az idõszakban a katolikus és református felekezethez tartozó hívek.
Mezõkeresztesen január 19-én kedden és 21-én csütörtökön, Bükkábrányban pedig 20-án szerdán és 22-én pénteken gyûlt össze a két felekezet közös imádságra.
1671
Újra frissítve! MáriaPark - nyílt levélváltás a beruházó és a Takarékszövetkezet között
Az elmúlt napok fejleményei:
-Kuzmi István, a Borsod Takarék Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetõje reagált Sashalmi László újabb nyílt levelére.
-Tegnap (január 18.) Sashalmi László válaszlevele is megérkezett Kuzmi István közleményére.
Január 19.
-Kuzmi István újabb közleményt adott ki a MáriaPark Kft. ügyvezetõjének tegnapi levelére.
-Megérkezett Sashalmi László reagálása a Takarékszövetkezet elnökétõl kapott reggeli levélre.


Az elõzményekrõl a címre gombra kattintva olvashatnak, majd - idõrendi sorrendben - a nyílt leveleket, és a Borsod Takarék Takarékszövetkezet közleményeit is teljes egészében, változatlan formában elolvashatják.
2491
Változatos programokkal ünneplik térségünkban a Magyar Kultúra Napját
A Magyar Kultúra Napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.
Az évfordulóval kapcsolatos megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek, nemzeti tudatunk erõsítésének.
Az emléknapon országszerte számos kulturális és mûvészeti rendezvényt tartanak.Térségünkben is több programot szerveznek ennek kapcsán.

1797
Megszûnik a zöldkártya, és változnak a quadokra vonatkozó szabályok
A 2010. január 1-étõl hatályba lépõ jogszabályok értelmében mintegy hatvan pontban módosultak a KRESZ szabályai.
A módosítások között könnyítések és szigorítások egyaránt vannak. Az autósok mindennapjait leginkább érintõ kérdésekrõl, új szabályokról kérdeztük a Mezõkövesdi Rendõrkapitányság illetékesét.
A következõben a mopedautókkal és quadokkal kapcsolatos módosításokról, illetve a zöldkártya megszûntetésérõl lesz szó.
1964
A Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálatnál jártunk
A Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat 2005. augusztus 1-e óta mûködik Mezõkövesden, illetve a kistérség több településén is. A bükkábrányi kirendeltséghez hat település tartozik.
Munkájukról sokan alig tudnak valamit, holott sokaknak érdemes felkeresni irodájukat, amely Bükkábrányban a Polgármesteri Hivatal földszintjén kapott helyet.
Képviselõjük a múlt év végének jelentõsebb tevékenységeirõl, illetve egy év eleji pályázatról is tájékoztatja nézõinket.
1674
Több pontban is változtak a KRESZ szabályai január 1-tõl

A 2010. január 1-étõl hatályba lépõ jogszabályok értelmében mintegy hatvan pontban módosultak a KRESZ szabályai. A módosítások között könnyítések és szigorítások egyaránt vannak.
Az autósok mindennapjait leginkább érintõ kérdésekrõl, új szabályokról kérdeztük a Mezõkövesdi Rendõrkapitányság illetékesét, Varga János rendõr alezredest, a közlekedési osztály osztályvezetõjét.
2039