Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Térségi top
Cikk címe Találatok
Csemetenap Nyékládházán: faültetéssel köszöntik a kicsiket
alt
A jövőben faültetéssel üdvözli a város az előző év újszülötteit Nyékládházán. A 2015-ben született 41 gyermek tiszteletére korábban elültetett fákat anyák napjához közelítve, április 23-án avatták fel a szülők, családok.
A hagyományteremtő szándékkal elültetett fák a ládházi pihenőparkban kaptak helyet, a későbbiekben pedig a város más-más területén nevelhetők majd egy-egy újabb év újszülötteinek facsemetéi.
 
793
Baleset Bükkábrány és Vatta között: két súlyos sérültje volt a karambolnak
alt
Pénteken este, 16 óra 15 perc körül súlyos baleset történt a 3-as főúton, Bükkábrány és Vatta között. Egy Miskolc irányából Mezőkövesd felé haladó Mercedes eddig ismeretlen okok miatt, hirtelen, előjel nélkül áttért a szembe jövők sávjába, ahol egy szabályosan közlekedő Suzukival ütközött frontálisan. Az ütközés erejére jellemző, és a videófelvételen is látható, hogy a vétlen autós járművének eleje és motortere teljesen összeroncsolódott, az utastérig összepréselődött. A Suzuki utastere, kormánya is erősen deformálódott, a sofőr csodával határos módon élte túl az ütközést.
A Mercedes jobb első része szintén nagy erejű ütközésről tanuskodott.
Úgy tudjuk, egyáltalán nem találtak féknyomot a helyszínen, így valószínű, hogy rendkívűl nagy sebességgel ütköztek a járművek.
 
1457
Tanulók és pedagógusok képzése, táborok az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskolában és Óvodában
alt

Befejeződött a 39.966.030 Ft-os uniós támogatással az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda "Út és esély" elnevezésű projektje, melynek keretében a programban résztvevő tanulók és pedagógusok képzésére, valamint taneszközök, sportszerek, oktatási eszközök, digitális tananyagok beszerzésére nyílt lehetőség.

A projekt 2015. április 1. és 2015.október 31. között valósult meg. A pályázó iskola székhelye Sárospatak, emellett az 5 telephely - Bodroghalom, Edelény, Pácin, Sajóbábony, Sajószentpéter - volt a megvalósítás helyszíne. A szorgalmi időszak alatti programelemek a tanulók számára havi rendszerességgel zajlottak. Hangsúlyos része volt még a projektnek a digitális tartalmak és taneszközök használatának elmélyítése a résztvevők számára. Ez a program elem segített tájékozódni az internet legális és illegális oldalai között történő különbségtevésre és felkészített az alkalmazások jogszerű használatára.

A tanulók számára a 2015 április, május, június, valamint a szeptember, októberi időszakban vállalkozói és életpálya tanácsadás, mentori, családi életre nevelést elősegítő programok valósultak meg. Az egészségnapok keretében a különböző szerek okozta függőségek megelőzésével kapcsolatos előadások, tréningek mellett gasztronómia bemutatókra is sor került.

 
791
Ollóval támadt a mentősöknek segítő rendőrökre
alt
A Miskolci Nyomozó Ügyészség felfegyverkezve elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatt folytat nyomozást azzal az 52 éves nővel szemben, aki 2015. szeptember 29-én kora este, jogszerűen intézkedő rendőrökre támadt mezőkövesdi lakásán. A nőt az Országos Mentőszolgálat munkatársai orvosi beutaló alapján akarták a lakásáról kórházi pszichiátriai osztályra szállítani, azonban ő megtagadta az együttműködést, az erre vonatkozó kérés ellenére nem volt hajlandó a lakásból kimenni.
 
715
Kocsmában nőtt a „fű”
alt
A megalapozott gyanú szerint Sályon, egy volt kocsmában termesztette a cannabis növényeket az a helyi fiatalember, akit elfogtak a mezőkövesdi rendőrök, majd a járásbíróság előzetes letartóztatásba helyezett. Kábítószer-kereskedelem és kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság L. R. 33 éves sályi lakossal szemben.
 
786
Négy település szennyvizét tisztító rendszert korszerűsítettek

 

Mintegy 626 millió forint értékben valósult meg technológiai fejlesztés az emődi szennyvíztisztító telepen, valamint Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben. Az elkészült beruházást 2015. szeptember 18-án adták át hivatalosan.

A beruházásra Európai Uniós pályázaton nyert forrást az Emőd, Kisgyőr, Harsány, Bükkaranyos által alkotott Emődi Agglomeráció Szennyvíztisztító Fejlesztési Önkormányzati Társulás a KEOP-1.2.0/B/2010-0078 azonosító számú, „Emődi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése” című pályázatán. A Társulás a nettó 626.086.650 forint összértékű fejlesztéshez nettó 521.007.942 forint európai uniós forrást nyert el. Az nettó 105.078.708 Ft biztosítása érdekében az önkormányzatok közösen pályáztak a BM önerő támogatásra, amely keretében az önerő 55%-át, azaz nettó 57.793.289 Ft-ot nyertek el. Emellett NFM  újabb  nettó 53.701.312 forint támogatást ítélt a Társulatnak a beruházás megvalósításához.

631
Ültetvényt találtak a házban
alt
A borsodi rendőrök elfogták azt a két férfit, akiknél kábítószert találtak, majd egyiküknél egy kisebb kenderültetvényt is. Kábítószer birtoklása bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytat büntetőeljárást a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Sz. József 35 éves forrói és D. Miklós 34 éves mezőkövesdi lakosokkal szemben.
 
725
Nem túl drága – mégis szinte megfizethetetlen fejlesztés Egerlövőn
alt
(képek és cikk forrása: www.mezokovesd.hu)
 
A közmunkaprogram keretében újította fel Egerlövő önkormányzata Művelődési Házát, és benne a könyvtár helyiségeit. A megyei könyvtár pedig a belsőt modernizálta mintegy 1,5 millió forint értékben. A megújult intézményt szeptember 4-én, pénteken Tállai András államtitkár adta át.
 
898
"Út és esély" - újabb uniós projekt az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskolában és Óvodában
alt

Mintegy 39.966.030 Ft-os uniós támogatással valósul meg az a projekt, melynek keretében köznevelési intézmények igényelhettek 100 %-os vissza  nem térítendő  támogatást a projektben résztvevő tanulók  és pedagógusok képzésére, valamint taneszközök, sportszerek, oktatási eszközök, digitális tananyagok beszerzésére.

A projekt 2015.április 1. és október 31. között valósul meg az ART ÉRT Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda keretein belül. A szorgalmi időszak alatti programelemek a tanulók számára 6 telephelyen zajlanak havi rendszerességgel. Kiemelt célja a projektnek, hogy minél jobban segítse a digitális tartalmak és taneszközök használatának elmélyítését a résztvevők számára. Ez a programelem segít tájékozódni az internet legális és illegális oldali között történő különbségtevésre, felkészít az alkalmazások jogszerű használatára. A program keretén belül lehetőség van a szakmai munkát segítő taneszközök, sportszerek, oktatási eszközök, digitális tananyagok beszerzésére is.

 
718
Hamarosan élesben működik a korszerűsített emődi szennyvíztelep

A befejezéshez közelednek a szennyvíz-rendszer fejlesztését célzó munkálatok Emődön és térségben. Az "Emődi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése" című Európai Unió Kohéziós Alapja és Magyar Kormány által támogatott pályázat segítségével, mintegy 626 millió forint értékben valósul meg technológiai fejlesztés az emődi szennyvíztisztító telepen, valamint Bükkaranyoson, Harsányban és Kisgyőrben.

831
Napsugaras Napok az ábrányi óvodában
Június 1-jén hétfőn kezdődött meg a bükkábrányi Napsugár Napköziotthonos Óvodában a Napsugaras Napok elnevezésű rendezvény.
Ezen a héten a gyerekeket minden nap valamilyen meglepetés-program várta. Az első napon az óvónénik készültek egy bábelőadással, melynek címe: Nagytakarítás a Napnál. A mesét a bölcsődei és mindhárom óvodai csoport közösen nézte meg a tornaszobában. Kedden kirándulni indult az ovi. Az úticél a poroszlói Ökocentrum volt. Jó nagy túrát tehetett mindenki a sétányon, ahol alaposan megfigyelhették a vízi élővilágot. A nap végén pedig kellemesen elfáradva térhetett haza mindenki.
904
Bükk Kupa Tibolddarócon: ismét Bükkábrány lett a bajnok!

2015. június 5-én Tibolddarócon került megrendezésre a BÜKK KUPA, a Bükk-Mak Leader közösség hagyományos sportrendezvénye. Hat település felsős tanulói (Bükkábrány, Bükkaranyos, Bükkszentkereszt, Harsány, Kisgyőr, Tibolddaróc) mérhették össze ügyességüket atlétikában, ezen belül rövid és hosszútávú futásban, távolugrásban. Utóbbi versenyszámokat a községi sportpályán rendezték meg, majd a lány- és fiú labdarúgás küzdelmei az iskola tornatermében és a salakos pályán zajlottak.

1149
Lerakták Magyarország legnagyobb naperőművének alapkövét Visontán

A 15 megawattos (MW) teljesítményű fotovoltaikus, mintegy 6,5 milliárd forintba kerülő erőmű a Mátrai Erőmű Zrt. beruházásában épül meg.
Az ünnepségen Marie-Theres Thiell, a társaság felügyelőbizottságának elnöke azt mondta, ezzel a beruházással Magyarországon egyedülálló módon összeér a hagyományos energiatermelés a jövő energiatermelésével.
Hozzátette: a fejlesztés megvalósulását nagyban segítette, hogy a bekerülési költség felét fejlesztési adókedvezményből tudják biztosítani.
Valaska József, a zrt. korábbi elnöke köszöntőjében azt emelte ki, hogy a társaság megértette az idők változását. A lignitalapú energiatermelés a megújuló energiatermeléssel és az erőműhöz tartozó ipari park fejlődésével együtt biztosíthatja a társaság jövőjét.

4514
Peace Run (Békefutás) Mezőnyárádon és Bükkábrányban
Magyarország az idén tizennyolcadik alkalommal kapcsolódik be az európai országokat összekötő Békefutásba. A Peace Run a világ legnagyobb váltófutása, amelynek célja, hogy a sport összekovácsoló ereje által fejlessze az egyének, közösségek és nemzetek közötti békét és barátságot. A több mint két évtizedes múltra tekintő rendezvény egy olimpiai stílusú váltófutás, amelyhez bárki csatlakozhat.
A korábbi évek rendezvényeihez hasonlóan az idén is világszerte több tízezer ember kapcsolódik be az 5 kontinens 100 országában az év során párhuzamosan zajló eseményekbe. A nemzetközi váltóhoz lakóhelyéhez közel bárki csatlakozhat egy pár lépésre, néhány utcahosszra vagy akár kilométerekre is. A Békefutás ugyanakkor jóval több, mint egy sportrendezvény. A futókat minden településen ünnepséggel köszöntik, így tulajdonképpen egy ünnepsorozat, amely végigvonul a településeken, országokon és földrészeken, az egész világon.
969
Tállai:a jövő évi költségvetés egy biztos lépés lesz előre
A 2016-os költségvetés mindenkinek, a családoknak, a vállalkozásoknak, az önkormányzatoknak és így az egész országnak egy lépés lesz előre - nyilatkozta Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára szombaton Mezőkövesden tartott sajtótájékoztatóján. Elmondta, a gazdasági növekedés és a foglalkoztatottság olyan pozitív tendenciákat mutat, hogy ezen az úton kell tovább haladni.
Ismertetése szerint a 2016-os büdzsé az európai uniós források felhasználásából mintegy 1400 milliárd forintot tartalmaz, a tervek szerint ennyit lehet a fejlesztésekre fordítani.
977
A Föld Napja az óvodákban
A mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában nagy hangsúlyt fektetnek a környezettudatos nevelésre. Ennek példája az is, hogy a szülőkkel közösen a Föld Napja alkalmából április 22-én szebbé varázsolták az óvodaudvart a József Attila úti oviban.
A sziklakertek mellett a beton virágtartók is új évelő és sziklakerti növényeket kaptak. A balkonládákban ültetett muskátlik a gondos ápolás után még szebbé varázsolták a területet. De megújításra, frissítésre került a homokozókban télen megülepedett homok is.
A püspöki óvodában ezzel egy időben játékos programokat szerveztek a nebulóknak, itt is több helyszínen folytak a környezettudatos foglalkozások. Volt ahol különleges technikával plakát méretű fákat színezhettek a gyerekek. A másik csoport pedig játékos formában ismerkedhetett meg a szelektív hulladék gyűjtéssel, a hulladékok különböző típusaival. A játék után pedig úgyszólván élesben is gyakorolhatták a tanultakat az óvoda bejáratánál elhelyezett konténereknél.
1012
Húsvéti kézműveskedés az iskolákban
A közelgő húsvéti ünnepkör várásaként április 1-jén délután 14 órától került megrendezésre az a mára már hagyományosnak számító tavaszi játszóház ami Somogyi Dóra tanítónő szervezésében valósult meg a bükkábrányi iskolában.
A kreatív délutánon az ünnepkörhöz kapcsolódó dísztárgyakat készíthettek a tanulók. Különféle technikák alkalmazását használva születtek meg a rendkívül dekoratív munkadarabok, melyek között természetesen a húsvéti tojás, a nyuszi figurák kapták a főszerepet, de a nagyobbak a tavaszt idéző papír virágokat is készíthettek. A mintegy 60, elsősorban alsó tagozatos tanulónak a nevelők többsége is segítségére volt a foglalkozás ideje alatt.
918
Őrizetben a rablók, akik elvették egy sályi férfi pénzét
alt
(a kép illusztráció)
 
A rendőrök elfogták azt a két fiatalkorút, akik egy sályi férfitől erőszakkal elvették a pénzét. Rablás bűntett elkövetésének gyanúja miatt indított eljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság ismeretlen tettesek ellen.
1393
Tóba rejtették a lopott autót (videóval frissítve)
alt
A rendőrök hat órán belül azonosították és elfogták azokat az autótolvajokat, akik Sályról loptak el egy személygépkocsit.
Lopás vétség elkövetése miatt indított büntetőeljárást a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bükkábrányi Rendőrőrse ismeretlen tettesek ellen. A nyomozás adatai szerint az elkövetők 2015. március 30-án 5 óra 30 perc előtti időben egy
sályi körbekerített portáról eltulajdonítottak egy személygépkocsit.
 
1138
Csütörtöktől élesben mérnek a "szupertraffipaxok"

2015. március 26-tól a rendőrség megkezdi az eszközök éles üzemeltetését, így a közúti közlekedés résztvevői immáron joghatással járó mérésekre számíthatnak az ország teljes területén. A 160 darab változtatható helyű KKEP a már rendszerben lévő 80 darab mobil sebességmérő berendezést váltja ki, azokat legfeljebb a használatból átmenetileg kivont KKEP-k pótlására használja a továbbiakban a rendőrség.
Az objektív felelősség 2008. évi bevezetése óta egészen 2013-ig a sebességtúllépések miatt kiszabott bírságok átlaga folyamatosan és jelentős mértékben csökkent, 39 266 forintról 33 925 forintra, azonban tavaly emelkedés volt tapasztalható. Ebből következik, hogy a megbírságoltak nagytöbbsége a megengedett sebességhatárt olyan mértékben lépte túl, hogy a közigazgatási eljárás során a legalacsonyabb, 30 000 forintos bírságot kapta kézhez. Ugyanakkor tavaly megtört ez a kedvező – a haladási sebesség csökkenésére utaló – tendencia, és a bírságok átlaga 33 925 Ft-ról 34 031-re emelkedett. Sajnálatos módon a kedvezőtlen változás 2014-ben a közlekedési balesetek során elhunytak számában is megmutatkozott. Magyarország közútjain, a halálos kimenetelű baleseteket következtében 2013-ban 591-en, míg 2014-ben 626-an vesztették életüket.

981
Innovatív, súlycsökkentett autó- és gépipari alkatrészek kifejlesztésén dolgozik az Aluinvent Zrt.

Az izraeli OMEN vállalattal közösen kidolgozott, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap finanszírozásával megvalósuló projekt célja egy újrahasznosítható, megnövelt fajlagos szilárdságú autóalkatrész és gépipari alkatrész kifejlesztése súlycsökkentett autóipari, illetve LED lámpa hűtőborda alkalmazások számára.
Az Aluinvent Zrt. (Magyarország) és az Omen High Pressure Die Casting nyomásos öntöde (Izrael) súlycsökkentett alumíniumhab alapú öntvények fejlesztést tűzte ki célul. A fejlesztés innovatív megoldású, növelt fajlagos szilárdságú, súlycsökkentett és újrahasznosítható könnyűfém öntvények gyártását teszi lehetővé elsősorban az autóipar számára, de eredményeként más gépipari öntvények, pl. LED lámpa hűtőborda is előállítható.

974
Átadták a felújított egészségházakat Mezőnagymihályon és Gelejen
alt

Mintegy 58,88 millió forintos uniós támogatással valósult meg a beruházás a két szomszédos dél-borsodi településen, ezáltal mintegy 1680 ember számára vált biztosítottá, hogy megfelelő körülmények között kapjanak egészségügyi ellátást és az egészségügyi személyzet munkakörülményei is javultak.

A beruházás keretében Mezőnagymihályon a jelenlegi rendelő területét és a váróterem méretét is megnövelték, a korábbi, használaton kívűli szolgálati lakás területének felhasználásával. Emellett az adminisztrációs helyiségek, az öltözők is megfelelő elhelyezést kaptak.

Gelejen szintén eddig nem használt helyiségek bevonásával bővítették ki az orvosi és védőnői szolgálatnak helyet adó teret: a korábbi irodahelyiségek felhasználásával egy nagyobb váróterem és egy adminisztrációs helyiség számára is lett hely.

911
Felsőzsolca – 150 milliós támogatás egy új felzárkóztatási programra
alt
Közel 150 millió forint európai uniós támogatást nyert Felsőzsolca város önkormányzata a „Komplex telep-program” című pályázati kiíráson, az Új Széchenyi Terv keretében. Felsőzsolca városvezetése 2012-ben nyújtotta be pályázatát a Társadalmi Megújulás Operatív Program „Komplex telep-program” című  pályázati felhívásra, konzorciumi partnerségben a Türr István Képző és Kutató Intézettel, valamint az Együtt Felsőzsolcáért Egyesülettel. A pályázat (TÁMOP-5.3.6-11/1-2012-0049) sikeres elbírálását követően, idén augusztusban megtörtént a támogatási szerződés megkötése is. A 2014. október 14-én lebonyolításra került nyitó rendezvénnyel kezdetét vette a „Komplex telep-program Felsőzsolca városában” elnevezésű projekt.
1080
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
Megújult a kerékpárút első szakasza Bükkábrányban
alt
A bükkábrányi kerékpárút első szakaszának rendbetétele a végéhez közeledik, hamarosan használatba vehetik a közlekedők az elmúlt időszakban a felújítás kapcsán lezárt teljes útpályát a templom melletti buszmegálló és a temető között.
Az út mellett a híd korszerűsítése is megtörtént, az elhasználódott fa pallók helyett egy csúszásmentesített fém lemez teszi biztonságosabbá az átkelést. 
A részletekről Bodzán Antal alpolgármestert kérdeztük.

 
1029
Szenteste - pásztorjáték Bükkábrányban
Ünnepi díszbe öltözött katolikus templom várta a híveket december 24-én este fél 8-kor Bükkábrányban.
Az ünnepi szentmise előtt kezdődött a Jézus születéséről megemlékező, több száz éves hagyományokat felelevenítő misztériumjáték, közismertebb nevén a pásztorjáték, melyhez több helyütt énekes betétek társultak. Ennek során a jelmezbe öltözött gyerekek újra játszották a Megváltó születésének eseményeit egészen az angyali üdvözlettől a pásztorok hódolatáig. A hittanosokat Nagyné Krokos Rita hitoktató készítette fel a szerepre.
909
Ünnepi istentisztelet a bükkábrányi református templomban

December 24-én, vagyis Szentestén a bükkábrányi református templomban is megemlékeztek Krisztus születésének misztériumáról.
A bükkábrányi református gyülekezet ünnepi istentisztelete délután három órakor kezdődött. A hittanos gyerekek egy csoportja külön énekes és verses műsorral is készült az ünnepre, ezzel is emelve és kiemelve a karácsonyi ünnep jelentőségét, bensőségességét. A műsor végén minden szereplő kis ajándékban is részesült.

513
Adventi est a bükkábrányi iskolában
December 17-én délután 4 órakor került megrendezésre az Arany János Általános Iskola adventi műsoros estje, ahol gyermekek, szülők és pedagógusok együtt ünnepelhettek.
A műsort az intézmény tanulóiból álló énekkar éneke nyitotta meg. A tanulók előadásában felcsendült színes versek, dalok, jelenetek még közelebb hozták a decemberi ünnepsorozat hangulatát.
A műsorszámok között szerepelt betlehemes, különleges fényeffektusokra építő jelenet épp úgy, mint tánc és sok-sok zene. Az est bevételét az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány javára ajánlották fel, amit természetesen az ifjúság javára fordítanak majd.
Zárásként az intézményi dolgozók és a gyerekek közös énekkel kívántak mindenkinek békés, boldog karácsonyt.
700
Karácsonyi ünnepség a bükkábrányi oviban
alt
A bükkábrányi óvodában december 14-én tartották meg a karácsonyi ünnepséget. A nagycsoportosok egy zenés, verses ünnepi műsorral készültek erre az alkalomra, amelyet előadtak a két kisebb csoportnak, és a bölcsiseknek.
A középsősök finom mézest készítettek erre az alkalomra, amelyet a gyerekek nagy örömmel fogyasztottak el. Ezután még a kis és középső csoportosok egy-egy ünnepi verset mondtak el, majd közösen elénekelték a Kiskarácsony, nagykarácsony kezdetű dalt.
Az ovisokat nagy meglepetés érte a csoportszobákban: mindhárom fenyő alá sok-sok ajándék került, míg ők ünnepeltek, így rengeteg szép játékkal, színezővel, kifestővel gyarapodtak.

 
476
Falukarácsony Bükkábrányban
Bükkábrányban az idén sem maradt el a már hagyományosnak számító falukarácsonyi rendezvény.
Ebben az évben a római katolikus templom adott otthont az ünnepi eseménynek december 18-án este, melynek kezdeteként Szalai Szabolcs polgármester mondott ünnepi beszédet és fejezte ki jó kívánságait a község minden lakója számára.
Idén volt harminc éve, hogy 1985-ben megindult a bányászati tevékenység a település határában. Ebből az alkalomból az önkormányzat egy Szt. Borbálát, a bányászok védőszentjét ábrázoló szobrot ajándékozott a bányaüzem részére. Az alkotást a leleplezés után a Mátrai Erőmű Zrt. képviseletében Derekas Barnabás stratégiai igazgató vette át és köszönte meg. Ezt követő beszédében pedig a köszönet mellett kitért többek között a község és az üzem kölcsönös jó viszonyára, az együttműködés fontosságra. Az új szobrot Pálfi János plébános áldotta és szentelte meg.
545
Közmeghallgatás Bükkábrányban
alt
Bükkábrány Község Önkormányzatának Képviselő-testülete 2015. december 7-én, hétfőn 16:30-kor közmeghallgatást tartott a hivatal házasságkötő termében. Először Szalai Szabolcs polgármester megtartotta évértékelő beszédét, melyben tájékoztatta a megjelenteket a 2015-ös év beruházásairól, eseményeiről.
844
Luca-Nap a bükkábrányi iskolában
alt
2015. december 12-én szombaton, a hagyományokhoz híven Luca-napot tartottak a Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. A programok reggel 8 órától kezdődtek először egy Luca napi népszokásokról szóló filmet nézhettek meg a gyerekek az iskola aulájában.  Ezt követően a napi program az alsó és felső tagozatos tanulóknak külön folytatódott. A felsősök Luca futáson vehettek rész, amely a Baboskertből indult és a falu főterén ért véget. Útjuk során játékos feladatokat oldhattak meg a gyerekek. A távot és a feladványokat mindenki ügyesen teljesítette, illetve elvégezte.
 
602
Az év utolsó testületi ülését tartották december 15-én Bükkábrányban
Idei utolsó testületi ülését rendezte meg Bükkábrány község képviselő testülete december 15-én. A képviselők összesen 3 napirendi pontot vitattak meg.
Elsőként a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás, társulási megállapodás módosításának elfogadásáról döntöttek a jelenlévők. A szerződés két ponttal bővül a plusz ellátandó feladatok körében. A testület egyhangúlag elfogadta a módisítást.
Második pontban a hulladékgazdálkodási közszolgáltatási szerződés meghosszabbításáról döntöttek egyhangúlag a jelenlévők. A szerződésben változás nincs, a díjak is maradnak változatlanok.
Utolsó harmadik napirendben Szalai Szabolcs polgármester áldott, békés karácsonyt és sikerekben gazdag boldog újévet kívánt mind a jelenlévőknek mind pedig a település lakosságának.
A továbbiakban zárt ülésen folytatta a képviselő testület a tanácskozást.
579
Leader fórum Bükkábrányban az újabb uniós pályázati ciklusról
alt

A Bükk–Térségi LEADER Egyesület vezetője, Nagy József tartott tájékoztatót december 9-én Bükkábrányban, a Tornácos Házban a következő évek uniós támogatási lehetőségei közé illeszkedő Vidékfejlesztési Programról, továbbá vázolta azokat az elképzeléseket, amelyek a LEADER Helyi Akciócsoport Helyi Fejlesztési Stratégiájának előkészítése során fogalmaztak meg.
Elmondta, hogy a következő években is fontos szempont lesz a kis- és középvállalkozások fejlesztése, az önkormányzatok, civil szervezetek, gazdálkodók támogatása.
A következő években jelentős összegű uniós támogatás áll rendelkezésre a 10 ezer fő alatti településeket érintően. A mezőgazdasági területen működú kis és középvállalkozások fejlesztése ezen belül is hangsúlyos szerepet kap, őket is érinti majd az a könnyítés, hogy előleget kaphatnak az elnyert pályázati forrásból, továbbá használt gépek beszerzésére is lehetőség lesz ezentúl.

 
728
Borbála-nap a a bükkábrányi bányában
alt
Borbála ünnepe a bányásznak a múltban az év zárását, a számvetést jelentette, hiszen a kor környezeti, a közlekedési és a technikai feltételei között a leghidegebb hónapokban a bányászat szünetelt. A bányász ilyenkor számvetést készített arról, hogy mi maradt a téli hónapokra, és hálát adott Szent Borbálának, a bányászok védőszentjének hogy segítette a munkáját és elkerülte a veszély.
 
607
Szent Erzsébet-díjatt kapott Szilágyiné Lassú Mária
Szilágyiné Lassú Mária, a Kistérségi Szociális és Gyermekjóléti Szolgálat Családsegítő Szolgálatának munkatársa kapta meg idén a Szent Erzsébet-díjat. Ennek apropójából kérdeztük.
Az esemény elején Szarka Melinda intézményvezető köszöntötte a vendégeket, aki kiemelte és megköszönte a szociális területen dolgozók mindennapi lelkes, odaadó munkáját.
670
Mikulás ünnepség a bükkábrányi iskolában
alt

A bükkábrányi iskolába is megérkezett a Mikulás december 4-én. Az első osztályos gyerekek műsorral készültek, amelyet a többi alsós osztály is megtekintett, persze a Télapóval együtt.
Ezt követően elérkezett a várva várt pillanat, minden kisdiák megkapta Mikulás csomagját. A Télapónak segítői is akadtak, ám ezúttal nem a krapmpuszok, hanem a szülői munkaközösség tagjai segédkeztek a csomagok kiosztásában mind a négy osztálynál.

 
510
"Látogatás a Mikulásnál" - mesejáték a bükkábrányi iskolásoknak
alt
 
Ismét mesejátékkal örvendeztették meg a bükkábrányi iskola alsó tagozatosait az iskola pedagógusai, diákjai illetve három szülő. A "Látogatás a Mikulásnál" című darabba a gyerekek is bekapcsolódtak, hiszen a dalokat együtt énekelték, az 1.osztályosok pedig egy verset szavaltak el.
A mese végén pedig a gyerekek ajándékot is kaptak a Mikulástól és manóitól.
 
530
Ülésezett a képviselő testület Bükkábrányban
Havi rendes ülésre gyűlt össze Bükkábrány vezetése november 18-án 14 órai kezdettel. A nyílt ülés keretében hat napirendi pontot kellett megvitatniuk a képviselőknek.
Elsőként Szalai Szabolcs polgármester tett javaslatot a közmeghallgatás időpontjának kitűzésére. Régi gyakorlat a községben, hogy a közmeghallgatásra év végéhez közeli időpontban kerül sor. A polgármester a december hetedikei időpontot javasolta, amit a testület egyhangú igennel el is fogadott. Ezen a napon várják tehát a község minden lakóját a házasságkötő terembe 16 óra 30 percre a közügyek megvitatása céljából.
Másodikként a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz összegyűjtése közszolgálati szerződés elfogadását kellett jóváhagynia a tagoknak. Itt egyszerűbben fogalmazva a szennyvíz szippantásról volt szó. A 2016-os évben továbbra is Szilágyi Györgyhöz fordulhatnak majd a lakók ebben az ügyben. Lesz azonban egy jelentős változás. Az eddigi köbméterenkénti kiszállítási díj 1270 forintról 3000 forintra emelkedik. Ennek oka, hogy a jelenleg használt, a község határában lévő leürítő hely hatóságilag bezárásra kerül, ugyanis a figyelő kutak vízminőségét az illetékes hatóság nem tartotta megfelelőnek. Az önkormányzat próbált tenni a megszüntetés ellen, sajnos sikertelenül. Ennek okán a szennyvizet 2016. január 1-től Mezőkövesdre kell szállítani, ennek díjai pedig jelentősen növelik a költségeket. A testületi tagok egyhangúlag mondtak igent a 2016-os szerződés megkötésére.
Harmadik napirendben az önkormányzat következő évi éves ellenőrzési tervének megállapítását hagyták jóvá egyhangúlag a résztvevők.
557
Kilencedik alkalommal került megrendezésre a sportbál Bükkábrányban
Immár kilencedik alkalommal rendezte meg a Bükkábrányi Sport Club vezetősége jótékonysági sportbálját. Ebben az évben november 14-én 19 órakor vette kezdetét a rendezvény, amelyre minden kedves sportszerető, táncolni és szórakozni vágyót szeretettel vártak.
Elsőként Kovács Attila a klub elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, és ismertette az elmúlt egy év legfontosabb eseményeit. Kiemelte, hogy a sport klub főleg az utánpótlás nevelésre helyezte a hangsúlyt, 97 játékos edzését és felkészítését kell megszervezni hétről-hétre.
731
A szülőkkel együtt búcsúztatták az őszt a bükkábrányi ovisok
alt
Az őszi évszak szépségeivel az elmúlt hetekben ismerkedhettek meg a bükkábrányi ovisok. Jártak az ezer színben pompázó erdőben, sőt, az óvoda élősarkába is elhoztak néhányat az erdőbe talált kincsekből. A legkisebbek pedig őszi gyümölcsöket is kóstoltak, valamint cseresznye és diófát is ültettek.
A őszi tevékenységek zárásaként az elmúlt héten munkadélutánnal zárultak a keddi, szerdai, csütörtöki napok, amelyeken a gyerekek mellett szüleik is részt vettek. A nagycsoportban szalvétatechnika alkalmazásával készültek el a lampionok, illetve termésekből bagolyképet ragasztottak.
 
555
Megújult a harangláb a bükkábrányi Kálvárián
A bükkábrányi Kálvária temetőben mintegy száz évvel ezelőtt, 1918-ban állíttatta Németh Mihály saját költségén azt a haranglábat és a hozzá tartozó harangot, amelynek hangja azóta nagyon sokak kísért utolsó útjukra a település lakói közül.
A szerkezet téglából készült tartó pillérei és a Szent Mihály tiszteletére szentelt harang, melyet egyébként az egykori diósgyőri vasgyárban öntöttek, derekasan állta az elmúlt évszázad viharait, mostanra azonban ráfért egy alapos felújítás. A község önkormányzata és a helyi katolikus egyházközség összefogva, közös erővel végeztette el a felújítási munkálatokat az év nyarán. A régi tégla pillérek patinás fa borítást kaptak, és egy bitumenes zsindellyel borított tető is védi ez után a küzépütt elhelyezett harangot.
586
Halloween a bükkábrányi iskolában
Halloween az egyik legrégibb ünnep, eredete évszázadokra vezethető vissza. Mai formája több kultúra hagyományainak keveredésével alakult ki. A töklámpás lett az idők folyamán eme ünnep legfontosabb jelképe. Európában sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért.
532
Október 23-ai megemlékezés Bükkábrányban
alt
Bükkábrányban október 23-án délután 17 órától a polgármesteri hivatal előtti téren tartottak megemlékezést az 1956-os forradalom és szabadságharc 59. évfordulója alkalmából. A Himnusz eléneklését követően először Fehér Sándor és Tímár Krisztián előadóművészek zenés műsorával indult a megemlékezés, majd Szalai Szabolcs polgármester ünnepi beszédét hallgathatták meg a jelenlévők.
 
572
A bükkábrányi iskolában is megemlékeztek a forradalomról

Október 22-én, az első órában a bükkábrányi iskola diákjai az '56-os forradalomra emlékeztek. A 6. és 8.osztályosok műsorukban végigvezették diáktársaikat a forradalom legfontosabb eseményein, előadásukat az énekkar, és a hetedikes lányok néptánc produkciója egészítette ki. A felkészítő tanárok Tóth Erika és Kubiczkiné Hok Andrea voltak. 

587
Testületi ülést rendeztek Bükkábrányban október 21-én

Testületi ülést rendeztek Bükkábrányban október 21-én. A képviselők összesen 6 napirendi pontot vitattak meg.
Elsőként az önkormányzat 2015.évi költségvetésének módosítását fogadták el a képviselők egyhangúlag, majd a 2.napirendben - szintén - egyhangúlag megszavazták az önkormányzat Településrendezési Tervének módosítását. Mindkét módosítás technikai jellegű volt, előbbit az évközbeni bevételi és kiadási összegek tényleges megvalósulása indokolta, a településrendezési terv esetében a - nem művelt - bányaterületen biztosítják a területhasználatot a már meglévő telephelyek esetleges fejlesztése, és újonnan betelepülő vállalkozások részére.
567
Új terepjárót kapott a Bükkábrányi Polgárőr Egyesület
alt
2 héttel ezelőtt vehette birtokba a Bükkábrányi Polgárőr Egyesület azt a terepjárót, amelynek a beszerzésére 100%-os, 6,3 milliós támogatást nyert Bükkábrány Község Önkormányzata a Miniszterelnökség Vidékfejlesztési Államtitkársága által kiírt pályázatán. Szalai Szabolcs, Bükkábrány polgármestere elmondta, hogy azért volt szükség a jármű beszerzésére, hogy ez által a polgárőrök könnyebben tudjanak közlekedni a településen, illetve így most már el tudnak jutni olyan területekre is, amelyeket eddig személyautóval nem tudtak megközelíteni.
558
Új napelem rendszer a bükkábrányi iskolán és óvodán
alt
Sikeres beruházás zárult az elmúlt hetekben Bükkábrányban. Az iskola, központi konyha, illetve az óvoda épületére szereltek fel napelemes paneleket. Bükkábrány Község Önkormányzata 45,66 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán, amely 100%-os európai uniós támogatást jelentett a projekthez.
498
Szakmai nap, bemutató órák a bükkábrányi iskolában

Közös szakmai napot tartottak három másik iskola részvételével a bükkábrányi iskolában október 16-án. A Kistokaji Általános Iskolából, a Mezőnagymihályi Arany János Általános Iskolából és a Tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskolából érkezett pedagógusok számára az első 3 órában minden évfolyamon óralátogatásra volt lehetőség, ahol betekinthettek a kollégák az iskola tanítási gyakorlatába.

966
Tizedik alkalommal - szüreti bál Bükkábrányban
A hagyományokhoz híven az idén is a hetedik osztály Szülői Munkaközössége szervezte Bükkábrányban október 10-én azt a szüreti mulatságot, melynek a bevételéből jelentős összeget fordítanak majd arra, hogy a tanév végén ballagó 8. osztály búcsúztatását támogassák. A bevétel a belépőjegyek, a tombolaszelvények, illetve a támogatói jegyek árából állt össze.
Az immár 10. alkalommal megrendezésre kerülő mulatság bevezetőjeként Reviczkiné Máté Györgyi köszöntötte a megjelent szülőket, pedagógusokat és a vendégeket. A nyitó műsor első részében a hetedik osztály tanulóinak zenés, vidám jelenetekkel átszőtt előadását láthatták a résztvevők, melyben a tánc és a régi szüretek hangulata mellett arra is rávilágítottak, milyen hatással van a jó bor a fogyasztójára.
Idén meglepetés vendégekről is gondoskodtak a szervezők. Zelei Ákos és Simon Lilla a Mezőcsáti Népi Együttes néptáncosai adtak fergeteges műsort mezőségi és kalotaszegi táncokból összeállított előadásukban.
747
Országos Könyvtári Napok Bükkábrányban
alt
Az Országos Könyvtári Napok programsorozat mára az októberi napok mindennapjaihoz kapcsolódik. 2015-ben október 5. és 11. között országszerte vártak mindenkit a könyvtárak, minden nap elhangzott a hívogatás: Találkozzunk a könyvtárban! Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpont is minden nap új és érdekes témával várta a gyerekeket, óvodásokat és felnőtteket egyaránt.
 
461
Az aradi vértanúkra emlékeztek a bükkábrányi iskolában

Nemzeti gyásznappal emlékezik minden évben az ország az 1848/49-es magyar szabadságharc leverését követő megtorlásra, 1849. október 6-ára.
166 éve e napon végeztek ki Aradon azokat a magyar honvédtiszteket, akiknek jelentős szerepük volt az 1848-49-es szabadságharcban.
Erre a napra emlékeztek október 6-án reggel 8 órától a bükkábrányi iskolában. Tóth Erika tanárnő egy verssel kezdte műsorát. Beszédében méltatta az aradi vértanúkat, és minden névtelen hőst, akik előtt főhajtással és gyertyagyújtással rótta le az iskola nevében kegyeletét.
A megemlékezés végén az 5. és 8.osztály tagjai megkapták a Nemzeti Hitvallás és az Alaptörvény egy-egy példányát.

459
A szépkorúakat köszöntötték Bükkábrányban
alt
A korábbi hagyományokhoz híven idén is, az ősz beköszöntével a Bükkábrányi Önkormányzat vendégül látta a falu szépkorú lakosságát. 2015. október 2-án pénteken, délután 16 órára várták a 60. életévüket betöltő lakosokat a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontban.
2890
17. Jánosházi Sándor Labdarúgó Torna Bükkábrányban
alt
Szeptember 25-én pénteken délután 14 órai kezdettel került megrendezésre a 17. Jánosházi Sándor Labdarúgó Torna Bükkábrányban. Ezalkalommal az esős időjárás miatt az Arany János Általános Iskola tornaterme szolgált a rendezvény helyszínéül. Elsőként Derekasné Orosz Andrea az iskola igazgatónője köszöntötte a megjelenteket, majd Szalai Szabolcs polgármester úr nyitotta meg a sport rendezvényt.
 
615
Máté nap - középkori hangulat Bükkábrányban
Az idei évben immár ötödik alkalommal került megrendezésre a hagyományosnak számító Máté-nap Bükkábrányban szeptember 19-én, emlékezve arra, hogy 1461-ben Mátyás király ezen a napon engedélyezte országos vásár megtartását az akkori Alsóábrányban. Nem csak maga a rendezvény vált mára már hagyománnyá de az is, hogy ilyenkor adják át az elmúlt egy évben végzett, a település épülését-szépülését szolgáló fejlesztéseket is. Nem volt ez máshogy az idén sem. A Napsugár Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde bejárata előtt vártak minden érdeklődőt. Elsőként Szalai Szabolcs a település polgármestere ismertette az elkészült vagy éppen készülő félben lévő beruházásokat. Új napelem parkkal bővült az óvoda, az iskola és a központi konyha, megújult a bölcsődéhez vezető útszakasz és járda is. A fejlesztések ismertetését követően Tállai András a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára tartotta meg ünnepi beszédét, melyben kiemelte Bükkábrány község központi szerepét a térségben.
Legvégül az óvoda nagycsoportosai adtak egy rövid kis műsort az egybegyűlt érdeklődőknek.
Délután fél háromtól már a kötetlenebb szórakozásé volt a főszerep: a vásári sokadalom az iskola udvaráról gyalog vonult a község központjában lévő rendezvény térre a Pavane zászlóforgató és dobos csoport vezetésével. Innéttől egészen késő estig a könnyed, főleg a régi időket idéző színpadi programok szórakoztatták a közönséget. A rendezvény díszvendégei a kisgyőriek voltak, kiknek képviseletében Kékedi László polgármester mondott köszöntőt és mutatta be a települést, a plébánia udvarán felállított jurtában pedig közelebbről is megismerkedhettek az érdeklődők a kis bükki községgel.
2969
V. Máté-napi Sokadalom Bükkábrányban - programmal!
Az idei évben már ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Máté-napi Sokadalom Bükkábrányban. A tavalyi évhez hasonlóan rengeteg érdekes látnivaló várja a kilátogató vendégeket. Idén immár másodszor a pálinkák és sütemények is megmérettetik magukat, melyre már pénteken 7:30 órától 13:30-ig illetve a sokadalom napján reggel 7:30 órától 12 óráig lehet nevezni az önkormányzat épületében.
A program szeptember 19-én 12 órakor veszi kezdetét települési fejlesztések átadásával.
Délután 2 órától gyülekező az iskola udvarán, és innen fél háromtól indul a sokadalom felvonulása.
1072
Óriási tömegett vonzott a 65. Bányásznap Bükkábrányban
Az idei évben is megrendezésre került a Bányásznap a Mátrai Erőmű Bükkábrányi Bányaüzemének szervezésében. Immár 65. alkalommal vártak minden érdeklődőt, ezúttal szeptember 5-én a Szép Pál Sporttelepre.
Először is a legkisebbek megtudhatták mi minden fér bele egy Helikofferbe, legalábbis egy zenés gyermekműsor keretein belül.
Háromnegyed óra múlva a Matyó Néptáncegyüttes lépett a színpadra őket az miskolci Avas Egyesület Kulturális Csoportja követte tánccal és ismert operett slágerekkel.4 órától Novák László tibolddaróci mulatós szaxofonnal és énekkel idézte fel a régi közismert slágereket.
Fél 5-től az operett kedvelőket várta a színpadhoz Mezőkövesdi Hangstúdió csapata, akik az operett mellett ismert musical slágereket is előadtak.
686
Rovásírásos táblát kapott Bükkábrány
Új, rovásírásos helyiségnév táblával gazdagodott Bükkábrány augusztus 29-én szombaton. A tábla avatásának és felállításának alkalmából egy két napos rendezvény sorozatot hirdetett meg a Jobbik Magyarországért Mozgalom helyi szervezete.
Az esemény sorozat pénteken délután indult egy érdekes előadással a Tornácos Házban. Sólyom Ferenc kutató évtizedek munkáját szentelte ősi írásunk kutatásának, elemzésének. A 3 órakor kezdődő előadáson felelevenítette a rovás történetét, múltját, a nyelv és az írásjelek közötti különleges kapcsolatot. A kötetlen beszélgetéssel kiegészülő mintegy két óra végén minden résztvevő megtanulhatta leírni saját nevét is a régi írásjelekkel.
2266
Új út, járda és játékok az óvodának
Újabb beruházás vette kezdetét a Bükkábrányban. Megújul a Napsugár Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde környezete.
Az intézményhez vezető út, új vízelvezetést és aszfaltréteget kap, valamint megújul és bővül a parkoló és a járda is. A kivitelezést már elkezdték és hamarosan be is fejezik. A beruházás összköltsége 5.600.000 Ft, aminek a fele azaz 2.800.000 Ft kormányzati támogatás. Ezenkívül ismét gyarapodik a napelempark, hiszen újabb rendszer kerül fel az óvodára, az iskolára valamint a közkonyhára is.
583
6. Simson találkozó Bükkábrányban
alt
Idén 6. alkalommal rendeztek simson találkozót Bükkábrányban augusztus 15-én. A nyárzáró program fő helyszíne az Arany János Általános Iskola udvara és a Tornácosház volt. Közel 120 fő érkezett az ország különböző pontjairól de még Szlovákiából is érkeztek motorbarátok. A reggel 9 órai regisztrációt egy közös ebéd követte a Bányász emlékháznál, majd a motorosok átvonultak az első versenyszám a gyorsulási verseny helyszínére. Itt 50, 60 és 70 ccm-es kategóriában dönthették el a résztvevők, kié a gyorsabb motor.
 
911
Aranykezek tábor Bükkábrányban

Öt napon keresztül tartott az idei Aranykezek tábor a bükkábrányi iskolában. Az első négy napon négy csoportban négyféle kézművestechnikát ismerhettek meg és sajátíthattak el a gyerekek: az első foglalkoztató helyen agyagból készíthettek egy fazekas segítségével olyan tárgyakat, amelyek elkészítéséhez a fazekaskorongot is használták. Mivel egyszerre egy gyerek foglalkozhatott ezzel, a többiek közben gyurmafigurákat készítettek.
A második asztalnál szalmafonatok születtek, míg a harmadiknál egy különleges technikával, tűnemezeléssel készítettek dísztárgyakat.
Az utolsó állomáson pedig textiltechnikával foglalkoztak, maguk szabhattak, varrhattak egy pénztárcát.

 

801
Ballagás a bükkábrányi iskolában
2015. június 19-én délután 15 órától tartották a ballagási, illetve a tanévzáró ünnepséget a Bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. A 7.osztályos tanulók és szüleik által szépen feldíszített iskolában saját termükből indultak el csengőszóra a ballagó diákok, majd az iskolát bejárva a tornaterembe vezetett útjuk.
A 8. osztályosok versekkel, idézetekkel búcsúztak az iskolától, tanáraiktól és az itt maradó iskolatársaktól és szüleiknek is köszönetet mondtak egy-egy szál virággal. Műsorukat az énekkar dalai színesítették.
A hagyományok szerint a végzős diákok leendő iskolájuk szalagjait helyezték el az élet fájára. A ballagóktól az intézmény nevében Derekasné Orosz Andrea intézményvezető is elbúcsúzott, majd felsorolta az év kiemelkedő versenyeredményeit. A ballagó diákok közül többen a zeneiskolai teljesítményükért is elismerésben részesültek. Végül osztályonként kiosztásra kerületek a kiemelkedő tanulmányi eredményekért járó jutalomkönyvek, majd elsős diákok és az énekkar műsora után minden osztály a termébe ment, hogy a tanulók átvegyék bizonyítványukat.
700
DÖK-nap a tanév utolsó óráiban a bükkábrányi iskolában

Június 15-én, az utolsó tanítási napon a bükkábrányi iskola diákönkormányzata DÖK-napot rendezett. Óránkénti váltásban változatos programok várták a gyerekeket: az alsó tagozatosok rajzolhattak meseillusztrációt vagy éppen szabadidős, szabadtéri játékokat játszhattak, akadálypályán teljesíthettek, illetve rajzfilmvetítésen vehettek részt.
A felsősök graffitit készítettek, biciklis ügyességi versenyen vehettek részt, valamint labdajátékok és számháború is várta őket.
A diákönkormányzat megtartotta tanév végi közgyűlését is, amelynek keretén belül Visnyei Vanda Titanilla DÖK elnök beszámolt a 2014/2015-ös tanév munkájáról, majd sor került a következő évi DÖK vezetők választására.
Hat tanuló alkotja a vezetőséget az osztálytitkárokon kívül: De Jong Zsuzsanna 78, Kálmán Kornél 73, Gyöngy Gréta 71, Kaló Vanda 70, Bódi Lilla 65 és Szvercsok Réka 58 szavazatot kapott.

735
Pedagógus nap a bükkábrányi iskolában

A Pedagógusnap alkalmából tartott köszöntőre nagyon szép zenei és énekes műsorral és egy humoros, az alkalomhoz illő novella előadásával készültek a bükkábrányi iskola tanulói.
A Szülői Munkaközösség tagjai szervezték ezt a délutánt, a zeneiskolások ünnepi összeállításában pedig Barta Anna tanárnő működött közre, aki maga is megajándékozta az ünnepelteket a hangjával és egy gyönyörű áriával.
A gyerekek virággal köszöntötték tanítóikat, tanáraikat, a szülők pedig süteménnyel és üdítővel is készültek. 

748
Ovi Olimpia a mozgás jegyében a bükkábrányi óvodában

Június 10-én ovi olimpiát rendeztek Bükkábrányban. Négy helyszínen 5 feladat várta a gyerekeket: az óvoda tornatermében célbadobás, az udvaron pedig kapura rúgás volt a feladat, ezt követően egy kis sétával a régi óvoda udvarára mentek a gyerekek, ahol zsákban ugrálás és kötélhúzás várta őket.
A sportpálya mellett futóversenyen, labdás ügyességi játékban vehették részt. Aki teljesítette a próbákat, matricákat kapott jutalmul a kis menetlevelére, így egy kis emléket is megőrizhetnek erről a vidám, sok-sok mozgással tarkított délelőttről.
Az állomásokon egyébként szülők várták és segítették mindhárom csoportot, és ők alakították ki az óvónők segítségével a gyerekekre váró feladatokat, pályákat.
739
Búcsú az iskolától: tanáraiktól köszöntek el a bükkábrányi nyolcadikosok

A bükkábrányi Arany János Általános Iskola végzős diákjai június 12-én, pénteken az iskola ebédlőjébe hívták tanáraikat, hogy köszönetet mondjanak az elmúlt nyolc évért. Elsőként egy dalt adtak elő közösen, majd egy diavetítésben az iskola 8 osztályában töltött időszakra tekintettek vissza.
Végül a filagória alatt egy-egy szál virággal és ajándéktárggyal köszönték meg tanáraiknak a több éves munkát és türelmet, majd közösen elfogyasztották a
szülők által készített gulyást és süteményeket. 
713
Testületi ülést rendeztek Bükkábrányban június 9-én

Bükkábrány Község képviselő-testülete június 9-én tartotta soron következő ülését a hivatal házasságkötő termében. A nyílt ülésen 2 napirendi pontot vitattak meg, majd a zárt ülésen a segélykérelmek elbírálása volt a képviselők feladata.
Elsőként a helyi kitüntetések alapításáról és adományozásáról szóló rendeletet vitatták meg és fogadták el a képviselők.
Bükkábrány Község Önkormányzata a település közéletében, közigazgatásában, gazdasági, műszaki, tudományos, művészeti, közoktatási és közművelődési életében, testnevelési és sport területen, valamint egészségügyi és szociális ellátásában szerzett kimagasló érdemek elismerésére az alábbi kitüntető címeket és kitüntetéseket alapítja: "Bükkábrány Község Díszpolgára" és "Bükkábrányért Érdemérem" kitüntető címeket, "Bükkábrány Közszolgálatért" elismerő oklevelet, valamint az "Év tanulója" és "Év ifjú sportolója" kitüntető címeket. A kitüntetések odaítéléséről a képviselő-testület dönt, a díjakat minden évben augusztus 20-ai községi ünnepségen adják át.
A képviselők néhány pontosítást javasoltak, majd ezekkel együtt egyhangú igennel elfogadták a rendeletet.
802
Bolondballagás Bükkábrányban
Több éve hagyomány már a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában, hogy a ballagó 8. osztályosok az utolsó tanítási nap közeledtével a legkülönbözőbb jelmezeket öltenek magukra, így búcsúztatva el az eltöltött éveket.
Június 12-én elsőként az iskola udvarán slágereket énekelve búcsúztak az intézménytől és az alsóbb évfolyamoktól, majd tovább indultak a település több pontjára, hogy vidámságot és jókedvet csempésszenek a mindennapi életbe. Útjuk során több intézményt is útba ejtettek és a felcsendült dalaikat hallgatva az ott dolgozók is jót derültek.
873
Összetartozás Napja Bükkábrányban
Idén 95 éve, 1920. június 4-én írták alá azt a diktatórikus békeszerződést, amelynek következtében Magyarország elvesztette területének és gazdasági erőforrásainak mintegy kétharmadát. Erre a nemzeti tragédiára emlékeztek a közelmúltban az ország számos településén a Nemzeti Összetartozás Napján.
Bükkábrány Önkormányzata délután fél 5-re szervezett színvonalas emlékműsort a polgármesteri hivatal melletti Trianon emlékműnél. A Himnusz eléneklése után Szalai Szabolcs polgármester olvasta fel Dimény Zoltán Bereck község polgármesterének ünnepi köszöntőjét.
850
Elektronikai fejlesztés Bükkábrányban
Új energia forrással gyarapodhatott a közelmúltban a bükkábrányi Szép Pál Sporttelep a Bükk-Térségi LEADER Egyesület nyertes pályázatának köszönhetően.
Az előkészítő munkálatok már korábban elkezdődtek, de a a sport öltöző tetőszerkezetére június elsején került fel az a húsz napelem, amely az épület energiaellátásának jelentős részét fedezi a jövőben 5 kW/h-ás teljesítményének köszönhetően. A beltéri egységek az inverterrel együtt az öltöző klubhelységében kaptak helyet, míg a bejárat mellett elhelyezésre került egy elektromos töltő állomás, amely gyorstöltő funkcióval is rendelkezik. 22 kW-os teljesítményével egyszerre akár két fogyasztó egyszerre történő kiszolgálására is alkalmas lesz majd.
910
Szép siker a közlekedési versenyeken egyéniben és a családdal

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Békés Megyei Balesetmegelőzési Bizottság 2015. május 19-e és 21-e között tartotta a XXIII. Kerékpáros Iskola Kupa országos döntőjét Gyulán. A megmérettetésre az ország valamennyi megyéjéből és Budapestről érkeztek diákok. Összesen 40 általános iskolás tanuló vesz részt az országos döntőn.
A versenyen megyénket képviselve a bükkábrányi iskola 7. osztályos tanulója, Birinyi Gábor vett részt, a megmérettetésen a 11. helyen végzett.
Gábor a családdal együtt egy másik versenyen is részt vett, ahol szintén kitűnő eredménnyel szerepeltek, olyannyira, hogy ők képviselhetik megyénket az országos megmérettetésen.
Az elmúlt évek kedvező tapasztalatai alapján az ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottsága az idén is meghirdette a „Közlekedik a család” közlekedésbiztonsági vetélkedősorozatot, melynek a borsodi területi selejtezőjét 2015. május 16-án Miskolcon rendezték meg.

734
Tartalmas kikapcsolódás az V. Ősfa Fesztiválon
Az V. Ősfa Fesztivál május 30-án került ugyan megrendezésre Bükkábrányban, a hagyományokhoz híven azonban a programsorozat nyitányaként már előző este hat órakor várták az érdeklődőket a házasságkötő terembe egy érdekes előadásra.
A Máhr család mintegy száz esztendőn át meghatározó szerepet játszott a község életében. Még két élő leszármazottjuk, Máhr Géza és Máhr Dezső Szalai Szabolcs polgármester meghívására érkezett vissza szülőfalujába több családtagjával együtt és tartott érdekes, képekkel illusztrált előadást egyrészt a család történetéről, másrészt az itt töltött évekről. Az előadás végén a polgármester egy-egy ajándékcsomaggal mondott köszönetet az előadóknak és hozzátartozóiknak, a résztvevők pedig a terem végében elhelyezett tablókon közelebbről is megszemlélhették mindazt, amiről a megelőző mintegy másfél órában hallottak.
1218
Felvidéken kirándultak az ábrányi 7. osztályos tanulók
2015. május 4-7-ig a Bükkábrányi Arany János Általános Iskola (Pályázati szám: HAT-14-01-0402; 21 tanuló, 2 kísérő pedagógus) és a Karácsondi Gönczi Pál Általános Iskola (HAT- 14-01-0351; 21 tanuló, 3 kísérő) 7.osztályos tanulói a Határtalanul program keretén belül négynapos utazáson vehettek részt.
A pályázat iskolánként 674.700 Ft-tal támogatta a kirándulókat, akik főként a Felvidék híres városainak nevezetességeit, történelmi emlékhelyeit látogatták meg.
A pályázat során a tervezett programokat sikerült megvalósítani. A tanulók rendkívül érdeklődőnek, nyitottnak bizonyultak az új ismeretek befogadására - a rájuk bízott feladatokat maradéktalanul megoldották. A kirándulás során szerzett élmények örök érvényűek maradnak minden résztvevő emlékezetében.
A részletekről Mező Gábort a bükkábrányi általános iskola testnevelőjét kérdeztük.
926
Konfirmálás Bükkábrányban
Bükkábrányban május 17-én tartották a konfirmálást, 4 fiú és 3 lány lett a református gyülekezet felnőtt tagja. Maga az esemény két részből állt: vizsgából és istentiszteletből. A vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását.  Az istentiszteleten megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival ezután megáldották őket egy bibliai idézettel, utána pedig a gyülekezettel együtt úrvacsorát tettek.
A református vallásban a konfirmáció nyilvános bizonyságtétel a hitről, miáltal a fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak.
698
Évzáró és búcsú az ovitól Bükkábrányban
Május 22-én délután meglehetősen sűrű program várt minden érintettre a bükkábrányi óvoda aulájában.
Négy órai kezdettel a középső csoportosok évzáró ünnepségére került sor. Ennek kezdeteként Galambos Lajosné az intézmény vezetője köszöntötte a vendégeket, majd a gyerekek versekkel, körjátékokkal, énekekkel színesített műsorral kedveskedtek a szülőknek. Öt órakor már a nagycsoportosokra irányult a figyelem. Ők búcsúztak az óvodától, hogy szeptembertől már az iskola padjaiban ismerkedhessenek a betűvetés és a számolás tudományával. Még mielőtt a ballagás elkezdődött volna, a szülők és a gyerekek külön is köszönetet mondtak az óvoda dolgozóinak az elmúlt évek áldozatos munkájáért.
1026
Kihívás Napja és Gyermeknap Bükkábrányban
alt
Bükkábrány idén is bekapcsolódott a Kihívás Napja országos rendezvényébe május 20-án. A hagyományokhoz híven idén is az éjszakai focival indultak a programok. 19 csapat nevezett erre a megmérettetésre, akik 10 perces mérkőzéseket játszottak egymással. A további programok különlegessége volt, hogy idén egybeolvad a Kihívás Napja és a Gyermeknap a bükkábrányi iskolában.
899
Rendkívűli testületi ülést rendeztek Bükkábrányban május 19-én

Rendkívűli testületi ülést tartottak Bükkábrányban 2015. május 19-én. A képviselők 3 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Elsőként az önkormányzat 2015. évi közbeszerzési tervét vitatták meg. Elhangzott, hogy minden évben kötelező elfogadni a testületnek az adott évre tervbe vett közbeszerzéseket, erre az évre két közbeszerzési eljárás lefolytatását irányozták elő: az egyik a már elnyert "Fotovoltaikus rendszerek kialakítása" című pályázathoz kapcsolódik, a míg a másik "Bükkábrány egyes intézményeinek energetikai korszerűsítése" című kiírásához.
A képviselők egyhangú igennel elfogadták az előterjesztést.
A második napirendben egy ajánlatételi felhívásról döntöttek, amely alapján közzététel nélküli eljárás lefolytatását határozták el a "Fotovoltaikus rendszerek kialakítása" című projekt kapcsán, melynek becsült összköltsége mintegy 46 millió forint. A projekt keretében az iskola és konyha tetején 50 kWh teljesítményű napelem rendszer kerülne kialakításra, míg az óvodában - a meglévő rendszer továbbfejleszésével - 10 kWh teljesítményű elemekkel növelnék a kapacitá st.
Ebben már lefolytattak egy eljárást, viszont a pályázati kiíráshoz kapcsolódó, az egy kilowattórányi teljesítményre jutó támogatást menetközben csökkentette a pályázat kiírója, így az országban minden pályázónak újra eljárást kell lefolytatnia. Bükkábrány esetében a támogatás mintegy 2,5 millió forinttal csökkent.
Az önkormányzat 3 kivitelezőt hív meg a pályázati eljárásra, mindhárom hosszú ideje foglalkozik napelemekkel, megfelelő referenciákkal, és szakmai háttérrel rendelkeznek - hangzott el az ülésen.
Az ajánlattételi felhívásban egy szempont szerepel, ez alapján a legalacsonyabb összegű ajánlatot fogadják majd el.
A testület egyhangú igennel elfogadta az eljárás megindításáról szóló határozatot.
920
Pünkösdölés a bükkábrányi iskolában
Május 22-én reggel a becsengetés előtt az iskola aulájában gyülekeztek a bükkábrányi iskolások, hogy egy régi néphagyományt, a pünkösdölést elevenítsék fel. A pünkösdölés az Alföldön és Északkelet-Magyarországon a leányok pünkösdi énekes, gyakran táncos, házról házra járó szokása volt. Egyes változatokban a legények, fiúgyermekek is részt vehettek.
Az ötödikes tanulók ebből a régi, több évszázadra visszanyúló hagyományból adtak ízelítőt Székely Ottóné vezetésével. A műsor elején a Pünkösdről, mint keresztény ünnepről hangzott el ismertető, majd pedig a pünkösdölés, mint népszokás került ismertetésre.
687
Hatan voltak elsőáldozók Bükkábrányban
Hat gyermek, három fiú és három lány részesülhetett első ízben a szentáldozás kegyelmében május 10-én vasárnap a bükkábrányi római katolikus templomban a reggel 8 órakor kezdődő ünnepi szentmise alkalmával.
A keresztény élet fontos állomása előtti időszakban Nagyné Krokos Rita hitoktató volt az elsőáldozók segítségére a hitbeni alapismeretek elsajátításában. A gyerekeknek és a szentmisén résztvevő híveknek Pálfi János plébános beszélt az ünnepi alkalom jelentőségéről, valamint hangsúlyozta: mind az elsőáldozás, mind a bérmálkozás szentségének felvétele további felelősséggel is jár, ezzel nem szabad véget érnie a hit gyakorlásának.
822
Ismét várják a sportolni szeretőket a Kihívás Napján
Bükkábrány település 2015. május 20-án ismét bekapcsolódik a Kihívás Napja országos rendezvénybe. A programok éjféltől kezdődnek a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidőközpontban éjféli foci, darts, csocsó, pingpong bajnokságokkal.
Aki nem bírja az éjszakázást, azt egy frissítő reggeli tornára várják a főtéren. A torna után több programba is bekapcsolódhatnak a lakosok. Lesz
babakocsis kocogás, falutúra kerékpárral, a fitneszteremben erőemelő és fekvenyomó verseny.
728
Ötödik alkalommal kerül megrendezésre az Ősfa Fesztivál Bükkábrányban
2015. május 29-én és 30-án kerül megrendezésre az V. Ősfa Fesztivál Bükkábrányban.
Pénteken 18 órától a Házasságkötő teremben megnyílik a "Máhr család eredete és élete Bükkábrányban" című kiállítás, amelyre minden érdeklődőt szeretettel várnak.
Szombaton 13 órától a hagyományokhoz híven az önkormányzat vendégül látja a falut egy ebédre, majd 14 órától elkezdődnek a kulturális programok. A polgármesteri köszöntő után helyi fellépők követik egymást a színpadon. A Bükkábrányi Népdalkör műsora után az óvodások és iskolások műsora következik.
15 órától a Kisötlet Gyermekszínpad: "A kobold cipője" című előadását tekinthetik meg, majd az idősebb korosztályt a Mezőkövesdi Hangstúdió Művészeti Csoport
operett, musical műsora fogja szórakoztatni.
849
A leendő ovisok és szüleik vendégeskedtek a bükkábrányi oviban

A bükkábrányi óvodába és bölcsődébe hívogatták, csalogatták azokat a szülőket egy kellemes délelőttre, akiknek gyermekeik az intézménybe iratkoznak be hamarosan, illetve a környező településekről érdeklődnek az itteni lehetőségek iránt. A szülők természetesen gyermekeikkel együtt érkeztek, így április 20-án délelőtt az egyik csoportszobában először közös játék várta a kicsiket, majd a tornaszobában mozgolódhattak a különféle játékokon.
Az óvoda és a bölcsőde helyiségeit is bejárták, megnézték a hátsó udvart, amely éppen átalakítás alatt van, de érkezésükre már készen várja majd őket. A szülők tájékoztatást kaptak az
óvoda és bölcsőde Pedagógiai Programjáról, a rendezvényeikről, a hétköznapi tevékenységekről, foglalkozásokról. 

767
Tavasz - szavalóverseny a bükkábrányi oviban
Április 9-én az előző évekhez hasonlóan idén is versmondó versenyre várták a térség óvodásait, a Napsugár Napközi Otthonos Óvodába Bükkábrányba.
A nagycsoportosok részére hirdetett eseményre összesen 23 gyermek érkezett. Mezőkeresztesről 5, Bükkábrányból 6, Vattáról 2, Tibolddarócról 2, Sályból 4, Mezőnyárádról pedig szintén 4 nebuló készült tavaszi témájú verssel a megmérettetésre.
Galambos Lajosné óvodavezető köszöntő szavai után kezdhette meg munkáját a zsűri, Ungerné Lévai Mária, Kiss Sándorné nyugalmazott óvodapedagógusok, valamint Birinyiné Kleszó Anita könyvtáros személyében. A kicsik egyenként, településenként az óvónénik irányítása mellett mondták el a verseket. Miután mindenki túl volt a nehezén a zsűri tagjai visszavonultak, hogy döntést hozzanak. Végeredményként három helyezést és két különdíjat osztottak ki a résztvevőknek figyelembe véve az előadás módot, a tiszta, szép beszédet is. De az sem távozott üres kézzel, aki nem nyert, hisz' minden résztvevő egy bábfigurával és emléklappal térhetett haza.
1003
Télűzés, kiszehajtás az ábrányi iskolában
Régi magyar népszokás a kisze hajtás és a villőzés, melynek során, főleg faluhelyen, a lányok egy nagy szalmabábut menyecskeruhába öltöztettek és énekelve végigvitték a falun, majd levetkőztették és a patakba dobták vagy elégették. A kiszehajtás után a földíszített, szerencsét hozó fűzfaággal, a villővel járták végig a falut. Mindennek a célja a tél végleges elűzése, a tavasz, a jó idő csalogatása volt.
Ezt a hagyományt már évek óta felelevenítik a bükkábrányi iskola tanulói. Idén a tornateremben gyűltek össze a diákok március 27-én, ahol az első osztályosok népi játékokkal, dalokkal színesített műsorát nézhették meg. Ennek végeztével természetesen nem maradt a kisze bábu az iskola falain belül. Ha az egész falut nem is járták be vele, de ellátogattak az óvodába, ahol a legkisebbek között nagy sikert aratott a régi időket idéző előadás.
895
2015: A Fény Éve - projektmunka az iskolában
A bükkábrányi Arany János Általános Iskolában immár ötödik éve egyénileg, vagy csoportosan projektmunkák készülnek.
A tanulóknak kötelező jellegűen választani kellett az aktuális témához kapcsolódó projekt feladatot, és az életkoruknak megfelelően elkészíteni azokat. A munka célja, hogy a tanórán kívüli szabadidős tevékenységben a tanulók az önálló tanulási technikájukat valamint a csoportban való együttműködési készségüket fejlesszék. Az elkészült remekművek a készítőik kreativitását tükrözi a megfelelő téma kiválasztásával összhangban.
965
Húsvétolás a bükkábrányi iskolában
Húsvét alkalmából a bükkábrányi iskolában hagyományokhoz híven felelevenítették a régi népszokásokat.
Április elsején a tavaszi szünet előtti utolsó tanítási nap reggelén a második osztályosok Szabóné Hajdú Katalin tanárnő vezetésével tavaszköszöntő dalokat énekeltek és körjátékokat mutattak be. Természetesen a legismertebbet, a locsolást is felelevenítették, így az előadásban szereplő lányoknak is jutott az illatos kölniből. A fiúk jutalma sem maradt el, hiszen a Szülői Munkaközösség jóvoltából minden fiú a locsolkodást követően egy csokinyuszit kapott a lányoktól.
669
Nyílt nap a bükkábrányi iskolában
alt
Idén március 24-én tartottak nyílt napot a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában. Ezen a napon az érdeklődők megismerkedhettek az intézmény programjával, tanáraival, a környezettel és beülhettek a tanítási órákra is.
 
638
Víz Világnapja a bükkábrányi óvodában
Március 23-án a Víz Világnapja alkalmából különféle foglalkozásokon vehettek részt a bükkábrányi óvoda gyermekei.
A középső csoportosokat sablonok, színes ceruzák és ollók várták már a reggeltől, egész délelőtt. Az eszközök segítségével vízben élő állatokat készítettek, majd a gyönyörű állatkákkal egy mesebeli tavat népesítettek be. Sokat beszélgettek a víz fontosságáról, képeskönyveket nézegettek, melyekben vízi állatokat, növényeket kerestek.
A kiscsoportos gyerekek hajót készítettek papírból, majd mindenki kifesthette saját kedve szerint. A délelőtt folyamán készültek még színes halacskák is, amik felkerültek egy kékre festett lapra, amely így egy tavacska életét elevenítette fel.
719
Szavaló- és meseolvasó verseny a bükkábrányi iskolában

Az Arany Naphoz kapcsolódva minden évben szavaló- és meseolvasó versenyt rendeznek a bükkábrányi iskolában. Az idén a nagyszámú influenzás megbetegedés miatt a megszokottnál két héttel később, március 17-én került sor a Jánosházi Sándor Könyvtárral közösen megtartott rendezvényre.

817
Nyílt nap a bükkábrányi óvoda középső és nagycsoportjában
Nyílt napot tartottak március 17-én és 18-án a bükkábrányi Napsugár Napközi Otthonos Óvoda középső és nagycsoportjában.
Kedden a középső csoportban a szülők nagy érdeklődéssel vettek részt a délelőtti tevékenységekben. Tízórai előtt a tornaszobában mindennapi testnevelés keretében versengtek a gyerekek. A jó étvággyal elfogyasztott tízórai után a tavasz jegyében énekeltek, verseltek, közben játékos feladatokat oldottak meg, hangszerekkel ismerkedhettek.
720
Március 15-ei megemlékezés a bükkábrányi iskolában
A bükkábrányi Arany János Általános Iskola tanulói és tanárai március 13-án reggel 8 órától tartottak megemlékezést az iskola tornatermében.
A Himnusz közös éneklésével kezdődött az ünnepség, majd az iskola tanulói felidézték a 167. évvel ezelőtti forradalom és szabadságharc eseményeit. Az előadást az iskola énekkarának dalai színesítették.
711
Testületi ülést rendeztek Bükkábrányban március 11-én
A soron következő testületi ülést március 11-én tartották meg Bükkábrányban. A képviselők két napirendi pontot vitattak meg az ülésen. Elsőként az önkormányzat 2015.évi költségvetését tárgyalták meg, amely immár a végleges, a közös önkormányzat és az óvoda költségvetésével kiegészített változat volt.
Bükkábrány önkormányzatára vonatkozóan a bevételek összegét mintegy 365.119.000 forintban, a kiadásokat szintén 365.119.000 forintban állapították meg, a közös önkormányzat és az óvoda költségvetésével együtt pedig 471.200.000 forint szerepel a bevételi és kiadási oldalon.
A kiadási oldalon 5 millió forintos általános tartalékot építettek be. A helyi intézmények tekintetében továbbra is takarékos gazdálkodásra törekednek, ennek szellemében állították össze például az óvoda költségvetését is.
Ugyanakkor vannak olyan nem várt kiadások, amelyek például több intézményben is jelentkeztek nemrég, mivel a mindennapi működéshez szükséges eszközök hibásodtak meg. Ezeket természetesen azonnal javítattják, és a biztosítóval is egyeztetnek annak érdekében, hogy a kiadások egy részét megtérítse.

736
Március 15-i megemlékezés Bükkábrányban
Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján az iskola tornatermébe várták a helyi lakosokat Bükkábrányban március 12-én a kora esti órákban, hogy az Önkormányzat és az iskola közös rendezvényén méltóképpen emlékezhessenek a forradalom hőseire.
A Himnusz eléneklése után Szalai Szabolcs polgármester tartott ünnepi beszédet megemlékezve az akkori eseményekről. Az iskola diákjai zenés műsorral készültek az ünnepi eseményre. A műsort az énekkar színesítette dalos betétekkel, valamint rövid filmbejátszások tették szemléletesebbé az előadást.
647
Arany Nap a bükkábrányi iskolában
alt
2015. március 2-án hétfőn tartották a bükkábrányi Arany János Általános Iskolában az Arany-napot, az iskola névadójának születési évfordulója alkalmából. Ezen a rendhagyó napon 40 perces tanítási órák és 20 perces szünetek voltak.
 
682
Testületi ülést rendeztek Bükkábrányban február 26-án

Testületi ülést tartottak Bükkábrányban 2015.február 26-án délután 16 órától. Az ülésen két napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként a helyi szociális rendelet elfogadására került sor. Március 1-étől ugyanis a segélyek nagy része önkormányzati hatáskörbe kerül és az önkormányzatnak kell forrást találnia rá saját költségvetéséből. A polgármester szóbeli kiegészítésként elmondta, hogy felelősen kell döntést hozni, a rendelet megalkotásánál, majd a későbbiekben a jogosultságok vizsgálatánál, a segélyekkel kapcsolatos döntéseknél. Képviselői javaslatra néhány ponton technikai jellegű módosítások, pontosítások kerülnek be a végleges rendeletbe.
A testület egyhangú igennel fogadta el az előterjesztést.

724
Farsangoltak az ábrányi iskolások
Idén is telt ház volt február 20-án a bükkábrányi iskola tornatermében, ahol 16 órakor kezdődött az idei farsangi mulatság, amit a hagyományokhoz híven az iskola diákönkormányzata szervezett.
Ez alkalommal is a 8. osztályosok tánca nyitotta meg a kellemes kikapcsolódást nyújtó rendezvényt. Nem egyéni jelmezbemutatóra került sor, hanem minden osztály egy-egy külön vidám műsorszámmal készült az eseményre, természetesen a műsor jellegének megfelelően beöltözve.
984
Szülős munkadélután a bükkábrányi óvodában
A bükkábrányi Napsugár Óvodában a farsangot megelőző munkadélutánokra csoportonként várták a szülőket, melyeken változatos tevékenységekkel készültek a közelgő ünnephez kapcsolódva A kicsik felnőtt segítőikkel készítettek bohócot, álarcot, szemüveget, bohócsapkát.
Nagyon örültek - gyermekek és felnőttek egyaránt -, hogy a közös „munkába” ennyien bekapcsolódtak és így önfeledt, játékos, aktív néhány órát tölthettek együtt. Ezzel a közös programmal vették birtokba az újonnan felépült csoportszobát az óvodások.
639
Jótékonysági bál Bükkábrányban
Február 14-én az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány a helyi óvodával, általános iskolával és a szülői munkaközösséggel karöltve ismét jótékony célú farsangi bált rendezett. A mintegy 220 vendéget este hét órára várták az igényesen feldíszített tornaterembe, melynek külön hangulatot adott a Valentin-napi dekoráció.
A belépőjegyek, a támogatói jegyek és a tombola szelvények árából befolyt összeget idén is a gyermekek nyári színvonalas programjainak támogatására fordítják majd a szervezők. A vendégeket a nyitó műsor előtt Molnár Gyöngyi és Korpás Kristóf az iskola egykori tanulói, majd pedig Derekasné Orosz Andrea az intézmény igazgatója köszöntötte.
959
Farsangi hangulat a bükkábrányi óvodában
Farsangi mulatságon vehettek részt a bükkábrányi óvodások február 11-én. Délelőtt 10 órától az óvoda tornatermében gyűltek össze a jelmezbe öltözött gyerekek. A bemutatkozást elsőként a nagycsoportosok kezdték meg, mindenki elmondhatta milyen jelmezt öltött magára. Végül egy közös énekléssel adták át helyüket a következő csoportnak. A bemutatkozások végén közös tánc, igazi farsangi mulatság vette kezdetét az óvónénik és dajkák bevonásával.
Délután 3 órakor megérkezett Sanyi Bohóc és Cini, akik zenés, interaktív bohócműsorukkal még több vidámságot csempésztek a farsangi hangulatba. Az előadást nemcsak az ovisok és bölcsisek, de még az intézmény dolgozói is nagyon élvezték.
660
Földön fekvő férfit gázoltak el Bükkábrányban


A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint 2015. február 5-én 18 óra 50 perc körüli időben Bükkábrány belterületén haladt egy személygépkocsi, amely – egy ezidáig tisztázatlan okból - úttesten fekvő, 46 éves férfit elgázolt.
A szerencsétlenül járt férfi olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen elhalálozott.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Osztálya szakértők bevonásával vizsgálja a halálos közúti közlekedési baleset körülményeit.

(Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság közleménye)

4151
Ökumenikus istentisztelet Bükkábrányban
Az ökumenikus nemzetközi imahét a keresztény egyházak világszerte közös imahete, amely évről évre január 18. és 25. között megtartott állandó ünnep. 1968 óta évente megtartják az Ökumenikus Imahetet a Krisztus-hívők egységéért.
Évről-évre más ország egyházai határozzák meg az Imahét témáját és állítják össze az istentisztelet liturgiáját. A 2015-ös liturgiát brazil egyházak készítették elő, „Adj innom!“ János evangéliuma 4,7 alapján.  Bükkábrányban január 23-án a katolikus templomban 24-én pedig a református templomban gyűltek össze a hívek közös imádságra.
618
Ülésezett Bükkábrány képviselő testülete
Soron következő rendes ülését január 26-án tartotta Bükkábrány község vezetése. Ezúttal a nyílt ülésen összesen öt napirendi pont került a képviselők elé.
Elsőként a település 2015. évi költségvetésének első körös tárgyalása történt meg. Szalai Szabolcs polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: a tervezet előkészítésénél különös figyelmet fordítottak a takarékosságra, valamint arra, hogy a már megkezdett beruházásokhoz szükséges anyagi fedezet rendelkezésre álljon. Az eddigiek alapján mintegy 14 milliós hiánnyal számol az önkormányzat, éppen ezért újabb önerős beruházások indítása egyelőre nincs tervben. Továbbá 40 millió forintnál is több önerőt kell idén biztosítani a különböző kiadásokra, amely önmagában is jelentősen megterheli a kasszát. Általánosságban mindenképp elmondható, hogy különböző állami intézkedések nyomán komoly bevételektől esik el a község. Képviselői felvetésként elhangzott továbbá, hogy idén is különös figyelmet kell szentelni a civil szervezetek támogatásának, illetve a pályázati források megszerzésének. A költségvetés további tárgyalására és véglegesítésére egy későbbi ülésen kerül majd sor.
811
Csodálatos Európa – fotókiállítás és könyvbemutató
Január 22-én van a Magyar Kultúra Napja, ebből az alkalomból az ország számos pontján rendeznek ünnepi programokat, koncerteket. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik e napon, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
Csütörtök délután 5 órától szeretettel vártak minden kedves érdeklődőt a bükkábrányi polgármesteri hivatal házasságkötő termébe, Korpás Károly „Csodálatos Európa” című fotókiállításának megnyitójára és könyvbemutatójára. A Himnusz eléneklése után a település első embere Szalai Szabolcs köszöntötte az egybegyűlteket és tartotta meg ünnepi beszédét. A felemelő szavak után furulyaszó csendült fel, Szaszák Luca 7. osztályos tanuló előadásában Vivaldi Négy évszakából a tél tétel hallgathatták meg a jelenlévők.
727
Újév köszöntő bál Bükkábrányban
Újév köszöntő jótékonysági bálon mulathattak a résztvevők január 17-én szombaton este a bükkábrányi iskola ebédlőjében. A bált az intézmény Szülői Munkaközössége szervezte, bevétele pedig a belépőjegyek, a támogatói jegyek, valamint a tombola szelvények árából állt össze. Az így befolyt összegből a gyerekek idei húsvéti és gyermeknapi programjait támogatják majd a szervezők.
A vendégeket este 7 órakor Garad Annamária köszöntötte, majd az iskolások és a Sályi Kamarakórus nyitó műsora következett, amelyben a népdalok mellett fontos szerep jutott egy ősi magyar hagyomány a regölés felelevenítésének is.
752
Magyar Kultúra Napja - fotókiállítás és könyvbemutató Bükkábrányban
Január 22-én van a Magyar Kultúra Napja, ebből az alkalomból az ország számos pontján rendeznek ünnepi programokat, koncerteket. A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik e napon, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.
Bükkábrány község önkormányzata szeretettel vár minden kedves érdeklődőt a polgármesteri hivatal házasságkötő termében Korpás Károly „Csodálatos Európa” című fotókiállításának megnyitójára és könyvbemutatójára január 22-én délután 5 órára.
Az ünnepségen köszöntőt mond Szalai Szabolcs Bükkábrány község polgármestere.
A kiállítás február 27-ig látogatható az önkormányzat nyitvatartási idejében.
734
72 éve történt a Doni katasztrófa - megemlékezés Bükkábrányban
Hetvenkét éve, 1943. január 12-én kezdődött az a szovjet támadás, amely végzetes csapást mért a 2. magyar hadseregre a Don folyónál. A mintegy -40 fokos hidegben folyó ütközetek halálos áldozataira máig is csupán becslések vannak, melyek kb. 120 ezerre teszik az elesettek és hadifogoly táborokban elhunytak számát. Sokukkal az ellenséges lövegek, sokukkal pedig a kegyetlen szibériai fagy végzett.
A nemzeti tragédia elesettjei között Alsó- és Felsőábrányból bevonult katonák is többen voltak, kiknek neve természetesen szerepel a Bükkábrány központjában álló hősi emlékmű márvány tábláin.
Vasárnap este 6 órakor a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom valamint a Jobbik Bükkábrányi Alapszervezetének szervezésében megemlékezést tartottak a Bükkábrányban a hősi emlékműnél. A Himnusz eléneklése után Fügedi Richár Mezőkövesd Város önkormányzati képviselőjének ünnepi beszéde hangzott el, majd Fügedi Beatrixtól Somogyvári Gyula A boldog szunnyadókhoz című versét hallgathatták meg a jelenlévők.
Az ünnepség végén fellobbantak a megemlékezés gyertyái az emlékműnél.
926
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Közmeghallgatás Mezőnyárádon
alt
Közmeghallgatást tartottak Mezőnyárádon december 17-én délután 17 órától. Mezőnyárád Község Önkormányzatának képviselő-testülete a házasságkötő teremben várt minden érdeklődőt, akik itt feltehették a képviselőknek címzett kérdéseiket, illetve tájékoztatást kaptak az eltelt 2015-ös évről. Elsőként Bárdos József Szabolcs polgármester ismertette a három napirendi pontot, amely az önkormányzat 2015-ös évi gazdálkodásáról szóló tájékoztató volt, a 2016-ös év terveiről szólt, illetve harmadikként a lakosok tehették fel kérdéseiket. A testület megjelent tagjai egyhangúan elfogadták a napirendi pontokat.
813
Pásztorjáték a mezőnyárádi római katolikus templomban

December 24-én, vagyis Szentestén az egész keresztény világ Jézus születését ünnepli. A legtöbb egyházközségben ilyenkor valamilyen előadás formájában emlékeznek az eseményre.
Mezőnyárádon a római katolikus templomban este fél 10-től kezdődött a a pásztorjáték bemutatása. Az ünnepi díszbe öltözött templomi környezet külön fokozta a bensőséges hangulatot, Jézus születésének ünnepét.

520
Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon
Ülésezett Mezőnyárád Község képviselő testülete 2015. december 18-án, pénteken, délután 16 órától. Ez alkalommal összesen 5 napirendi pontot vitattak meg egymással a képviselők.
Az 1. napirendi pontban a 2016. évi belső ellenőrzési tervet fogadták el a képviselők egyhangúan. Az ellenőrzést külső vállalkozó végzi majd az elfogadott tervek alapján.
A 2. napirendi pontban a képviselő testület 2016. évi munkatervről szóló előterjesztés megvitatása szerepelt. Az egyhangúan elfogadott éves programban természetesen, ahol szükséges folyamatosan módosít majd a testület, igazodva az új feladatokhoz.
532
Adventi ünnepség a mezőnyárádi iskolában

Karácsonyi ünnepséget tartottak a mezőnyárádi iskolában december 18-án. A kistornateremben tartott ünnepi műsor keretében az osztályok az ünnephez méltó, a szeretetről, a családról szóló versekkel, dalokkal, jelenetekkel idézték meg a fenyőünnep hangulatát. A műsor elején a Hórvölgye Alapfokú Művészeti Iskola fúvósai és zenetanárai léptek fel, valamint a zeneiskola növendékei is több hangszeren játszottak el karácsonyi dallamokat. Az  iskola pedagógusai a már hagyományos karácsonyi énekkel ajándékozták meg tanítványaikat.
Ezután egy hatalmas, titkos meglepetéssel készült az iskola apraja-nagyja: Kassainé Szilágyi Éva tanárnőt búcsúztatták el, aki mit sem sejtve egy virágot átvenni lépett a színpadra, ám Farkas Jánosné a köszöntő szavak után még marasztalta: tanítványai, az osztálya és az egész iskola közössége is köszöntötték őt nyugdíjba vonulása alkalmából.
Az ünnepséget a Szülői Munkaközösség jóvoltából – az osztályok karácsonyi ajándékának átadása zárta.

511
A negyedik gyertya is ég a mezőnyárádiak adventi koszorúján
Advent negyedik vasárnapján, december 20-án a szentmise után ismét a templom udvarán gyűltek össze a mezőnyárádi hívek, hogy fellobbanhasson az adventi koszorú negyedik gyertyájának a lángja is, jelezve: lassan véget ér a várakozás időszaka, közelít a Megváltó születésének ünnepe.
Ezen a vasárnapon az önkormányzat dolgozói, a képviselő testület tagjai álltak a koszorú mellé, köszöntötték az összegyűlteket és adtak rövid, közös énekes műsort. Ezt megelőzően Bárdos Szabolcs polgármester mondott beszédet, kifejezve ünnepi jó kívánságait a település minden lakójának. Végül pedig meggyújtotta a negyedik, egyben utolsó gyertya lángját is.
596
Fellobbant a harmadik adventi gyertya lángja Mezőnyárádon
alt
December 13-án fellobbant a harmadik adventi gyertya is Mezőnyárádon, a templom előtt felállított adventi koszorún. A reggeli szentmise után, az óvodát és az iskolát követően, ezúttal az egyházi képviselő-testület mutatta be rövid zenés, verses műsorát.
A 3.gyertyát Lincezbold Levente plébános gyújtotta meg. A gyertyagyújtást követően, a szokásokhoz híven meleg teával és süteménnyel kedveskedtek a szervezők az összegyűlt híveknek.
A negyedik adventi gyertya meggyújtására is szeretettel várnak mindenkit, december 20-án a szentmisét követően az önkormányzati dolgozók kedveskednek egy rövid műsorral.
 
524
Ülésezett Mezőnyárád képviselő-testülete
alt
Ülésezett Mezőnyárád Község képviselő testülete 2015. november 30-án, hétfőn, délután 17 órától. Ez alkalommal összesen 11 napirendi pontot vitattak meg egymással a képviselők, illetve hoztak döntést ezekkel kapcsolatban. Az 1. napirendi pont Mezőnyárád Község Településrendezési Terv módosításának elfogadása volt. Bárdos József Szabolcs polgármester úr tájékoztatta a testület tagjait arról, hogy a rendezési terv módosításához szükséges ellenőrzések lezajlottak, és mindent rendben találtak. A testület tagjai ezt egyhangúan elfogadták.
 
711
Fellobant a 2. adventi gyertya lánga Mezőnyárádon
Folytatódott Mezőnyárádon a reggeli szentmisét követően az a 3 éve útjára indított hagyomány, hogy a templom előtt felállított adventi koszorút a település egy-egy intézményének dolgozói gyújtják meg, valamint ebből az alkalomból rövid műsorral is készülnek.
A második gyertya meggyújtására a reggeli szentmisét követően került sor. Ellátogatott a templomba a Mikulás is, akik kicsiknek-nagyoknak egyaránt hozott ajándékot. Az iskola pedagógusai és a gyerekek kedveskedtek egy rövid kis műsorral a jelenlévőknek.
A templom kertjében felállított koszorú második gyertyájának meggyújtását követően, meleg teával és egy kis süteménnyel kedveskedtek az összegyűlt híveknek.
533
Mikulás ünnepség a mezőnyárádi oviban
alt
 
Mikulás ünnepséget tartottak a mezőnyárádi óvodában december 4-én délelőtt. A gyerekek izgatottan, énekszóval várták az ovi társalgójában a nagyszakállút, aki hamarosan meg is érkezett közéjük. Puttonyát természtesen telepakolta csomagokkal.
A gyerekek ezt követően énekeltek, verseltek a Mikulásnak, majd ezt követően minden óvodás bemutatkozott a Télapónak, aki egy-egy csomaggal ajándékozta meg őket.
Végül a gyerekek, az óvónénik és a Mikulás együtt táncoltak, mulattak, majd továbbindult, hogy a többi gyerekhez is elvigye ajándékait.
 
588
Szederkényi Anna Nap a mezőnyárádi iskolában
alt
Idén is a hagyományokhoz híven, november 26-án, csütörtökön reggel 8 órától kezdődött el a mezőnyárádi iskolában a Szederkényi Anna Nap programja. Elsőként a névadó emléktábláját koszorúzták meg, majd az iskola tornatermében a gyerekek pályázatainak értékelésével folytatódott a nap.
 
643
A hétvégén fellobbant az első adventi gyertya lángja
Folytatódott Mezőnyárádon a reggeli szentmisét követően az a 3 éve útjára indított hagyomány, hogy a templom előtt felállított adventi koszorút a település egy-egy intézményének dolgozói gyújtják meg, valamint ebből az alkalomból rövid műsorral is készülnek.
Advent az eljövetel, a várakozás és reménykedés ideje, a Karácsonyra való előkészület időszaka. A Karácsony előtti negyedik vasárnapon kezdődik és december 24-ig tart, így november utolsó hétvégéje már Advent első ünnepe. Erre az időszakra egyre többen készítenek adventi koszorút otthonukba. Kellékei egy fenyőkoszorú és négy darab gyertya.
663
23. Erzsébet-Katalin bál Mezőnyárádon
alt
23. alkalommal rendezték meg Mezőnyárádon az Erzsébet-Katalin bált november 14-én este 8 órától. A hagyományokhoz híven idén is a Szederkényi Anna Tagiskola 7. osztályos diákjai szervezték meg ezt a rendezvényt, ezzel is támogatva a 8. osztályosok ballagását. Idén a Bakelit Zenekar gondoskodott a zenéről és a kellemes hangulatról a bálon, amelyen több száz helybéli és a térségből érkezett vendég vett részt, akik egész éjszaka jókedvűen mulathattak az iskola tornatermében.
 
733
A szépkorúakat köszöntötték Mezőnyárádon
alt
Idén november 11-én köszöntötték a szépkorúakat Mezőnyárádon, az Idősek Napja alkalmából, a délután 15 órától kezdődő rendezvényen. Az ünnepség nyitányaként a megjelent vendégek Korpás Zoltán előadásában hallgathatták meg Keresztury Dezső: Nézz vissza című versét.
 
2943
Megérkeztek az új kisbuszok Mezőnyárádra
alt
Mezőnyárád Község Önkormányzata, valamint a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület egy-egy 8+1 fős új kisbuszt vehetett birtokba, az elmúlt hetekben. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal által kiírt pályázaton 8 millió forintot nyert az önkormányzat, amelyhez még 2 millió 100 ezer forint önrészt kellett hozzátenni a kisbusz beszerzéséhez.
 
666
Testületi ülés Mezőnyárádon
alt
Ülésezett Mezőnyárád Község képviselő testülete 2015. október 26-án hétfőn, délután 16 órától, hogy összesen 5 napirendi pontot vitassanak meg, illetve hozzanak ezekkel kapcsolatosan döntést. Az 1. napirendi pont Mezőnyárád Község Települési Rendezési Terv módosítás véleményezési eljárásának lezárása és a környezeti értékelés elfogadása volt. Bárdos József Szabolcs polgármester úr ismertette a napirendi pont tartalmát, amelyet a testület tagjai egyhangúan elfogadtak.
696
Október 23-ai megemlékezés Mezőnyárádon
Október 22-én emlékeztek meg az 1956-os eseményekről a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában. Az intézmény kistornatermében tartott megemlékezésen a gyermekek előadásában megelevenedtek a forradalom legjelentősebb mozzanatai, miközben filmbejátszások hozták még közelebb az akkori időket.
Ezt követően a résztvevők átvonultak a település könyvtárához. A Himnusz eléneklése és Korpás Zoltán ünnepi verse után, Bárdos Szabolcs Mezőnyárád község polgármestere mondta el ünnepi beszédét, majd az önkormányzat, az intézmények, a pártok és civil szervezetek képviselői helyezték el az emlékezés koszorúit a könyvtár falán elhelyezett emléktáblához. Az ünnepség a Szózattal zárult.
640
Halloween a mezőnyárádi iskolában
A halloween bár nem magyar ünnep, mégis évről – évre teret hódít magának az iskolák rendezvényei között. Mezőnyárádon október 22-én 16 órára várták a kicsiket és nagyokat az intézmény kistornatermébe. A Szederkényi Anna Tagiskola Diákönkormányzata és Szülői Munkaközössége szervezésében létrejött rémséges mulatságon több program is várta az érdeklődőket.
A feldíszített teremben, a székekre elhelyezve várták az értékelést az előzőleg otthon elkészített töklámpások. Aki otthon nem végzett, annak természetesen lehetőséget adtak a szervezők, hogy a helyszínen fejezze be a művét. Közben érkeztek az ijesztőbbnél-ijesztőbb jelmezekbe öltözött vendégek, hogy megmérettessék magukat a jelmezversenyen. Nem volt könnyű dolga a háromtagú zsűrinek. A végén mégis ki kellett választani a három legjobb jelmezt és töklámpást.
A verseny izgalmait különböző játékokon, kézműves foglakozásokon vezethették le a nebulók.
Amint pedig sötétedni kezdett a jelmezes, töklámpás csapat egy hosszú körútra indult a község utcáin, hogy a régi szokásnak megfelelően édességet kéregessenek az adakozó kedvűektől. Visszatérve pedig zene és tánc várta őket.
519
Az aradi 13-ra emlékeztek Mezőnyárádon
Október 6-án, reggel, az aradi vértanúkra, az 1848-49-es szabadságharc leverését követő megtorlás áldozataira emlékeztek a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában.
A negyedik osztályosok által előadott rövid műsorban prózai és zenés elemek váltották egymást. Megelevenedtek a szabadságharc végső napjai, a Haynau által vezetett véres megtorlás időszaka. A műsor végén külön hangsúlyt kaptak a 13 honvédtábornok vesztőhelyen elhangzott, azóta híressé vált utolsó mondatai.
612
Új játszótér a mezőnyárádi iskolában
alt
Aszfaltra festett játékokkal és új homokozókkal várták a 2015/2016-os tanév elején a a gyerekeket a Mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában. 3 társasjáték és 3 ugróiskola került felfestésre a gyerekek számára, illetve 3 homokozó is kialakításra került. Az iskola diákjai az évkezdés óta teljesen bírtokba vették az új játékokat és nap mint nap nagy örömmel játszanak velük. Különösképpen az alsó tagozatos gyerekek szerették meg az új játékokat.
 
472
Hivatalosan is átadták a kívűl megújult ovit Mezőnyárádon

Mint arról augusztus elején beszámoltunk, a mezőnyárádi óvoda teljes külső falfelületére, azaz mintegy 300 m2-nyi homlokzat illetve a lábazat szigetelésére került sor július második felében. Az önkormányzat egy festékgyártó cég által kínált pályázati lehetőséggel élt még 2014 folyamán: a cég vállalta, hogy 10 kiválasztott óvoda hőszigeteléséhez a szükséges nyersanyagot és a kivitelező munkadíját is átvállalja 300 m2-ig. A cég profiljába illeszkedően persze a homlokzati festéshez szükséges anyagot is biztosították.
A mezőnyárádi intézmény kiválasztásra került, megkapták a támogatást, majd a kivitelezővel is szerződést kötött a cég. Mindezek után az óvodai szünet idejére időzítve elvégezték a munkálatokat. A felújítás költsége összességében mintegy 4-5 millió forint közötti összegre volt tehető, ám ennek szinte a teljes egészét a támogatást nyújtó cég fizette.

825
Nyolc év, egy hagyomány: szüreti mulatság az óvodában
A mezőnyárádi óvodában már 8. alkalommal került megrendezésre a szüreti mulatság.
A szüret kezdetét kidoboltak a kisbíró. Ezt követően a kis csapat kivonult az udvarra és a szülők, óvónénik segítségével mindenki kosarába került a leszüretelt szőlőből. A csoportszobában megkezdődött a bogyózás, majd a teraszon a zúzás és préselés következett: a kis présgépből lassan, de biztosan csurogni kezdett a finom szőlőlé.
A teljes préselés befejezéséig a csoportszobában kézműveskedtek a gyerekek. Lehetett színezni, festeni, gesztenyeállatkákat készíteni. Természetesen a jó hangulathoz híven nem maradhatott el a verselés és a nótázás sem. Mire mindennel végeztek elkészült a gyerekek által készített finom pogácsa, amit frissen készített teával fogyasztottak el.
743
Testületi ülés volt Mezőnyárádon
alt
Szeptember 28-án délután 16 órától ült össze Mezőnyárád Község önkormányzati képviselő testülete, hogy összesen 6 napirendi pontot vitasson meg, illetve hozzon döntést ezekkel kapcsolatosan. Elsőként Bárdos József Szabolcs polgármester úr megállapította, hogy a testület határozatképes, majd ismertette a napirendi pontokat, amelyeket a testület tagjai egyhangúan elfogadtak.
 
613
"Veni Sancte!"-tanévnyitó szentmise Mezőnyárádon
Mezőnyárádon nem csak az iskolában, világi keretek között nyithatták meg az idei tanévet az iskolások szeptember elején, hanem Isten segítségét is kérhették az új évre.
Szeptember 27-én a római katolikus templomban a megszokottól kissé eltőrő ünnepi szentmisére került sor délelőtt 10 órakor, amelyen a számos tanuló mellett a szülők nagy része és a tanári kar több tagja is részt vett. Az oltár előtt már jóval a szertartás előtt gyűltek a táskák, bennük a tanszerekkel. A templomot pedig ezúttal nem az orgona és a kántor megszokott hangja, hanem a gyerekek éneke és Fügedi Gábor hitoktató szintetizátor játéka és a furulya kíséret töltötte be.
A prédikáció előtt Dr. Linczenbold Levente plébános megáldotta az összegyűlt tanszereket. Maga az igehirdetés is rendhagyó volt ezen a napon: nem csak a plébános beszélt, de bevonta a nebulókat is, külön hangsúlyt fektetve a szorgalmas tanulás fontosságára és a Krisztushoz való közeledésre a tanév folyamán.
955
Nyárádi Lovasnapok immár 12 éve
Mezőnyárádon immár 12. éve rendezik meg a Lovasnapokat. Az idei évben a rendezvény egy napos volt, szeptember 6-án reggel 9 órától kezdődtek a programok.
Ezúttal 7 versenyszámot láthattunk. Elsőként a B/0 nyitott versenyszámban álltak rajthoz a versenyzők, összesen 24-en. Végül Oravecz Anna végzett az első helyen Tusi nyergében.
A 80-90 cm-es akadályok a B/1A stílusversenyben már 100 cm-re emelkedtek, itt összesen 16 nevezés érkezett, a győztes Grenda Zsófia lett Rokszett nyergében.
A legnépesebb a B1C nyitott versenyszám mezőnye volt, itt összesen 38 rajtot láthattunk. Végül Orosz Daniella Szahara nyergében lett a szám első helyezettje.
A következő kategóriában, a B/2 ifjúsági versenyszámban 9 nevezés érkezett itt Kiss Nikoletta lett holtversenyben két lovával Ráróval és Carlanddal első.
698
Testületi ülés Mezőnyárádon
alt
2015. szeptember 2-án, 16 órától ült össze Mezőnyárád Község Önkormányzatának képviselő testülete, hogy összesen 9 napirendi pontot tárgyaljon meg, illetve hozzon döntést ezekkel kapcsolatban. Miután Bárdos József Szabolcs polgármester úr megállapította, hogy a testület határozatképes, ismertette a napirendi pontokat, amelyeket a testület tagjai egyhangúan elfogadtak.
 
761
Augusztus 20. - megemlékezés Mezőnyárádon
Követve az elmúlt évek hagyományait Mezőnyárádon ebben az évben is a római katolikus templomban kezdődött augusztus 20-án az ünnepi megemlékezés, melynek során államalapító szent királyunkra emlékeztek a résztvevők.
A délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepi istentiszteleten az Önkormányzat részéről is többen részt vettek. A szentmisét celebráló Dr. Linczenbold Levente plébános prédikációjában külön kiemelte: ahogy Szent István megtalálta korának nagy problémáira a megoldást úgy nekünk is megadatik a lehetőség a ma gondjainak megoldására.
Szintén a hagyományokhoz igazodva a szentmise végén került sor az új lisztből készült kenyér megszentelésére, melyből minden résztvevő magával vihetett egy-egy szeletet a szertartás végén.
709
Zsaruk várták a zsaroló diákot
alt
(cikk és képek forrása: police.hu, Zsaru Magazin)
 
Az interneten fenyegette 17 éves iskolatársát a sályi S. Richárd (21), majd a gyanú szerint pénzt követelt tőle azért, hogy leszálljon róla. Mezőnyárádon, a vasútállomás parkolójában a pénz átvétele után csaptak le rá a zsaruk.
 
4915
Pályázati támogatásból hőszigetelték a mezőnyárádi óvodát

A mezőnyárádi óvoda teljes külső falfelületére, azaz mintegy 300 m2-nyi homlokzat illetve a lábazat szigetelésére került sor az elmúlt két hétben. Az önkormányzat egy festékgyártó cég által kínált pályázati lehetőséggel élt még 2014 folyamán: a cég vállalta, hogy 10 kiválasztott óvoda hőszigeteléséhez a szükséges nyersanyagot és a kivitelező munkadíját is átvállalja 300 m2-ig. A cég profiljába illeszkedően persze a homlokzati festéshez szükséges anyagot is biztosították.
A mezőnyárádi intézmény kiválasztásra került, megkapták a támogatást, majd a kivitelezővel is szerződést kötött a cég. Mindezek után az óvodai szünet idejére időzítve elvégezték a munkálatokat: 10 cm-nyi homlokzati szigeteléssel és 5 cm-nyi lábazati szigeteléssel látták el az épületet, majd elvégezték az épület színezését. Várhatóan jelentős,
akár 15-20%-os is lehet majd a fűtési költségen keletkező megtakarítás.

725
Parlagfűmentesítésre nyert támogatás a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület
A parlagfű elleni védekezést végző civil szervezetek parlagfű irtására alkalmas eszközbeszerzésre 2015. január 1-jétől 2015. január 31-ig nyújthatták be pályázataikat a Földművelésügyi Minisztériumhoz. A rendelkezésre álló pályázati forrás összege 642 millió forint volt, az egy pályázattal elnyerhető vissza nem térítendő támogatás összege 1 millió forinttól 5 millió forintig terjedt, azaz mintegy 130 egyesület pályázhatott erre a forrásra. A cél az volt, hogy olyan eszközök kerüljenek a civil szervezetek birtokába, amellyel a sok ember életét megkeserítő parlagfűtől megtisztíthatják a települések bel- és külterületét.
A Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület, mint civil szervezet is úgy döntött, hogy beadja a pályázatot, ehhez viszont még az elmúlt év végén bővíteni kellett az egyesület alapszabályában lévő tevékenységi köröket, be kellett emelni a parlagfűmentesítést. Ezt időben sikerült megtenniük, így január 31-ig sikerült beadni a pályázatot.
762
Ismét nagy sikert aratott a Békafesztivál Mezőnyárádon
Mezőnyárád Község Önkormányzata és a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület a hagyományokhoz híven ismét megszervezte nyári rendezvényét. Az V. Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő-főző Fesztivál résztvevői közül többen már igen korán megérkeztek és sátrat vertek az iskola mögötti parkban, megalapozva a vasárnap estig tartó remek hangulatot. Minden évben egyre több látogató választja ezt a fesztivált.
Július 3-án pénteken este, Blues Company koncerttel indult a három napig tartó mulatság.
1190
Alkotótábor a mezőnyárádi iskolában
alt
Alkotótábort rendeztek a Szederkényi Anna Tagiskolában 2015. június 22-e és 25-e között Mezőnyárádon. A tábort a úgy ahogyan az utóbbi években, idén is a Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány szervezte, amelyen ez alkalommal 40 gyerek vett részt. Hétfőn a Hejőmenti Hagyományőrző Közhasznú Alapítvány szervezésében próbálhattak ki különböző alkotási technikát kicsik és nagyok egyaránt.
 
867
Tanáraiktól is elbúcsúztak a mezőnyárádi nyolcadikosok

A tanév utolsó napján, egy közös estén búcsúztak el tanáraiktól a mezőnyárádi iskola nyolcadikosai. A ballagók először dalokkal és verssel kedveskedtek azoknak, akik nyolc éven keresztül tanították, nevelték őket és mindent megtettek azért, hogy olyan tudással és emberséggel vértezzék fel őket, amely kitűnő alapot jelent a további tanulmányaikhoz és életükhöz.
A gyerekek számára nagyon meghatározó volt ez a nyolc év, ám tanáraik is nosztalgiával gondoltak vissza a mostani nyolcadikosokkal töltött időszakra, hiszen alsó és felső tagozatban is sok-sok maradandó élményt szereztek egymásnak. Mindezeket felidézték az őket tanítók, az
alsó és felső tagozat idejéből is sok-sok humoros, megható történet került elő.

841
Ballagás és tanévzáró Mezőnyárádon
Június 20-án 17 órától a Mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tanulói, tanárai a ballagó nyolcadik osztályosokat búcsúztatták, illetve a 2014/15-ös tanévet záró ünnepséget is ez alkalommal tartották.
A ballagás a hagyományokhoz híven csengőszóra vette kezdetét, a nyolcadikosok - ballagási dalokat énekelve - végigjárták az iskola épületét, termeit. A Himnusz eléneklése után elsőként az iskola tanulói nevében a hetedik osztályosok búcsúztak el a ballagóktól. A ballagó nyolcadikos búcsúbeszédükben felidézték az elmúlt 8 évet, megköszönték a tanítók, tanárok és az iskolai dolgozóinak munkáját, illetve szüleiket is köszöntötték egy szál virággal. Ezek után a ballagók és az iskola dolgozói körbe állva, egymás kezét fogva engedték útjára azokat a lufikat, melyek a most kirepülő diákok távozását is jelképezték a szeretett intézményből.
Farkas Jánosné tagintézmény-vezető külön is elköszönt a nyolcadikosoktól, sikereket, boldog életet kívánva mindannyiuknak. A búcsúzó szavak után kiosztásra kerültek azok a DVD lemezek is, melyeket a még rövid ideig itt maradó hetedikesek készíttettek a legnagyobbaknak és melyek az elmúlt nyolc év eseményeit foglalják össze videó felvételek formájában.
985
Ötödször is Békafesztivál Mezőnyárádon
Ez év nyarán ötödik alkalommal kerül megrendezésre a Mezőnyárádi Béka és Hal Sütő-főző Fesztivál. A tavalyi évhez hasonlóan a fesztivál keretein belül ismét megrendezésre kerül a III. Mezőnyárádi Pálinkamustra.
A versenyek időpontja július 4. (szombat), ám további szórakoztató programokkal július 3-án este és július 5-én is várják az érdeklődőket. A fesztivált az elmúlt évekhez hasonlóan a Mezőnyárádi Faluszépítő Egyesület közösen szervezi Mezőnyárád Község Önkormányzatával. A rendezvény idén három napos, a helyszín változatlanul az árnyékos iskolapark.
1443
Pedagógusnap Mezőnyárádon
Egy 1951-es minisztertanácsi határozat a pedagógusok munkájának társadalmi elismeréseként június első vasárnapját Pedagógusnapnak nyilvánította. Megünneplésére először 1952-ben került sor: ekkor átadták a kiváló tanítói és tanári okleveleket az ország legjobb oktatóinak.
Intézményi szinten is minden évben ünneplik ezt a jeles napot, ahol a gyermekek köszöntik tanáraikat, tanítóikat az óvónőket.
Mezőnyárádon a kistornateremben várták egy
 megható műsorral és ajándékkal a pedagógusokat a gyermekek, majd a szülői munkaközösség szervezésében vacsora várta az ünnepelteket.
760
Ballagás a mezőnyárádi óvodában
Május 29-én a mezőnyárádi óvodában elballagtak azok a nagycsoportos gyerekek, akik szeptembertől már az iskolapadban tanulják a betűvetést. Esőként ünnepi műsort adott a két Pillangó és Katica csoport, majd a búcsúzú nagycsoportosok műsora következett.
16-an búcsúztak az ovitól és készültek-egyelőre még csak varsekkel, dalokkal-az iskolai életre. Műsoruk után az intézmény vezetője kívánt mindannyiuknak élményekben gazdag szünidőt és szeptembertől sikeres tanulást. A ballagók végül egyenként is megismerkedhettek leendő osztályfőnökükkel. Befejezésként pedig még egy utolsó uzsonnára lehettek az ovi vendégei.
845
Elsőáldozás Mezőnyárádon
Május 17-én délelőtt 10 órától Mezőnyárádon 3 kisfiú és 6 kislány újította meg keresztségi fogadalmát – amelyet egykor szüleik, keresztszüleik tettek helyettük – és lett elsőáldozó a katolikus egyházközségben.
Első szentgyónásukat követően izgalommal várták a Jézussal való találkozást. Az ünnepi eseményre hosszas hitoktatói felkészítés mellett jutottak el a gyerekek. Az elsőáldozás Istennel való találkozás, az utolsó vacsora emlékezete, s egy lépés előbbre. Ha Jézussal élünk, Jézussal halunk, és Jézussal fogunk feltámadni.
925
Templombúcsú - ünnepi szentmise Mezőnyárádon
Mezőnyárád római katolikus temploma a Segítő Szűz tiszteletére van felszentelve, így május 24-én volt a templom búcsúja, melyet ünnepi szentmisével és körmenettel ünnepelhettek a hívek.
Az alkalom igazi különlegességét az adta, hogy a szentmisét celebráló vendég lelkipásztor Havasi József szalézi szerzetes volt, aki a szerzetesrendek feloszlatása előtt hosszú éveket töltött el a településen fiatal papként, részt vett az ifjúság nevelésében, a lelki vezetésben. Az ünnepi szentmisét a Majthényi családért ajánlották fel, akiknek Mezőnyárád a szaléziak letelepedését, a mai iskola épületét és a templomot is köszönheti.
935
37. Dél-Borsodi Madarak és fák napja Mezőnyárádon
alt
2015. május 8-án délután 13 órától került megrendezésre a 37. Dél-Borsodi Madarak és Fák Napja alkalmából tartott vetélkedő, a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában. Farkas Jánosné intézményvezető elmondta, hogy utoljára 17 évvel ezelőtt volt ilyen rendezvény az iskolában, és örömét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy idén a mezőnyárádi iskola adhatott otthont ennek a rangos eseménynek. A megnyitót követően faültetésre is sor került a templom melletti téren.
 
848
Ülésezett Mezőnyárád Község képviselő-testülete
alt
Április 29-én délután 16 órakor ült össze Mezőnyárád község képviselő-testülete, hogy összesen 7 napirendi pontot vitassanak meg. Bárdos József Szabolcs polgármester az ülés elején megállapította, hogy a testület határozat képes, majd röviden ismertette a napirendi pontokat. Ezt követően kezdték tárgyalni az egyes témákat.
Az első napirendi pont az önkormányzat 2014. évi költségvetésének módosítása - átcsoportosítása volt. Az ezzel kapcsolatos tájékoztatóból kiderült, hogy a fogorvosi szolgálati lakás a 2014-es évben értékesítésre került, amelyből 3,5 millió forintos összeg folyt be az önkormányzat részére.
 
917
41. alkalommal került megrendezésre a váltófutóveseny Mezőnyárádon
Immár 41. alkalommal került megrendezésre Mezőnyárádon a Szolnoky Jenő Váltófutóverseny. Elsőként 1974.április 4-én rendezték meg a versengést a település hosszú főutcáján, Szolnoky Jenő, a mezőnyárádi iskola akkori igazgatójának és testnevelő tanárának kezdeményezésére.
Az általános iskolás gyerekek százai jöttek el a versenyre, a tartalék versenyzőkkel együtt 6 iskola közel 300 diákja gyülekezett a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola sportpályáján. Az eseményre a névadó felesége Mária néni is ellátogatott, valamint a verseny korábbi szervezői, alapítói közül is többen jelen voltak.
945
Témanap a mezőnyárádi iskolában
alt
Nemzeti összetartozás - Határtalanul címmel témanapot tartottak a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában április 24-én pénteken.
Az iskola 7. osztályos diákjai a Határtalanul pályázat keretében négy napra Felvidékre látogathattak április 16 és 19-e között. Ez idő alatt Kassa, Késmárk, Rozsnyó, Betlér, Pelsőc, Hreminok, Lőcse és Torna településeket ismerhették meg, illetve járhatták be a gyerekek. A 4 nap élémenyiből és az ekkor készült képekből tartottak előadást április 24-én pénteken reggel. A színes és érdekes beszámolót követően rövid tízórai szünet után indult az igazi Témanap az osztályoknak.
716
Angol mini nyelvvizsga Mezőnyárádon
Idén is megrendezésre került a mezőnyárádi Szederkényi Anna tagiskolában április 9-én 14 órai kezdettel az egyre nagyobb részvételnek örvendő angol mini nyelvvizsga verseny, melyet ebben a tanévben hatodik alkalommal szerveztek meg a körzet 7. és 8. évfolyamos diákjainak. Az első nyelvvizsgára még 2010-ben került sor.
Ebben az évben 21 jelentkezőből végül 20-an vettek részt a versenyen, 10 fő 7. évfolyamos és 10 fő 8 osztályos diák. Idén is elfogadta a meghívást a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola két kiváló pedagógusa, Reményi Gyuláné Erika és Tóthné Bárczi Gabriella, akik már a mini nyelvvizsga állandó zsűritagjainak számítanak.
1183
Happy hét a mezőnyárádi iskolában
Az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet idén hatodik alkalommal hirdette meg a vízfogyasztást népszerűsítő HAPPY-hét programját az általános iskolák számára. A február 27-i határidőig összesen 440 iskola jelentkezett a programra, idén több mint 120 ezer tanuló ismerkedhet meg az egészséges folyadékfogyasztással.
A program aktualitását idén a Milánói Világkiállítás egészséges táplálkozáshoz kapcsolódó filozófiája is erősíti: A 2015. május 1.–október 31. között megrendezésre kerülő nemzetközi eseményen a víz kiemelt helyen szerepel a tematikában. A Világkiállítás magyar pavilonjában élő közvetítésen keresztül lehet majd figyelemmel kísérni a nyertes tanulók főzőtanfolyamát, és a HAPPY-hét résztvevői között egy milánói EXPO látogatás is kisorsolásra kerül.
801
Nyílt tanítási napok Mezőnyárádon
A szülők, a pedagógusok de még a tanulók szempontjából is nagy jelentőséggel bír az oktató, nevelő intézményekben megrendezett nyílt nap. Ezek alkalmával a szülők betekintést nyerhetnek az iskola mindennapi életébe, különös tekintettel a tanítási órákra. Megismerkedhetnek a tanmenettel, tanítási módszerekkel, de figyelemmel kísérhetik a nebulók órákon tanúsított aktivitását is.
Április 24-én és 25-én Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában került sor a nyilvános órákra. A legnagyobb érdeklődés a szülők részéről az alsó tagozat osztályaiban volt, szinte minden órán zsúfolásig telt a részükre fenntartott hely.
851
23. Szépkiejtési Verseny a mezőnyárádi iskolában
alt
Az idei évben március 26-án került sor a 23. alkalommal megredeztett szépkiejtési versenyre a mezőnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában. A verseny célja, hogy az alsó tagozatosok négy kategóriában, versmondó, prózamondó, mesemondó valamint hangos olvasás kategóriában mérhessék össze tudásukat.
 
805
Húsvéti karakodó vásár Mezőnyárádon
Már évek óta hagyomány, hogy a szülők segítségével készülnek el azok a tárgyak a mezőnyárádi óvodában, amelynek az eladásából származó összeg hozzájárul az óvodai eszközök gyarapodásához, kirándulások megszervezéséhez. Természetesen idén sem volt ez másképp. Két helyszínen március 21 -én, szombaton, a boltok előtt mesés húsvéthoz kapcsolódó ajándéktárgyak sorakoztak az asztalokon. Mindenki megtalálhatta az ízlésének megfelelőt. Nagy sikere volt az árusításnak, hiszen pár óra alatt jelentősen fogyatkozott az eladásra szánt készlet.
649
Zászlót vittek a forradalom hőseinek emlékművéhez a mezőnyárádi ovisok

Március 13-án délelőtt - a hagyományokhoz híven - a mezőnyárádi óvodások ismét elindultak, hogy az oviban általuk készített nemzeti színű zászlóikat kitűzzék a Polgármesteri Hivatal mellett található emlékműhöz.
A gyerekek az idén egy kis szavalattal és énekkel is tisztelegtek a forradalom és szabadságharc hősei előtt.

831
Március 15. – megemlékezés Mezőnyárádon
Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 167. évfordulójának alkalmából Mezőnyárádon is megemlékezést tartottak az általános iskola kistornatermében, majd a községi könyvtár előtt.
A Himnusz eléneklését követően az 5. és 6. osztályos tanulók idézték fel a forradalom és szabadságharc minden jelentősebb eseményét. A megemlékezést követően a könyvtárhoz vonultak át a résztvevők, ahol elsőként Petőfi Sándor: Föltámadott a tenger című versét hallgathatták meg Korpás Zoltán előadásában, majd Bárdos József Szabolcs a község polgármestere mondta el ünnepi beszédét.
Végül az önkormányzat, az intézmények valamint a civil szervezetek és pártok is elhelyezték a megemlékezés koszorúit a forradalom és szabadságharc emléktáblájánál.
763
Jótékonysági bál Mezőnyárádon
Március 7-én rendezte hagyományos jótékonysági bálját a Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány és a Mezőnyárádi Gyermekekért Közhasznú Alapítvány kuratóriuma. A rendezésben mind az óvoda, mind pedig az iskola Szülői Munkaközössége részt vállalt.
A rendezvény este 8 órakor nagy résztvevői létszámmal vette kezdetét az iskola tornatermében. Híven az eddigi évek hagyományához a bált színvonalas nyitó műsor előzte meg. Elsőként Korpás Zoltán köszöntötte a megjelent vendégeket, majd a nemzetközi nőnap alkalmából külön köszöntötte a hölgy bálozókat William Shakespeare 75. szonettjével.
1191
A 3-as főúton ütközött össze két autó - videóval

A 3-as számú főút 148-149. számú kilométerszelvényében – a mezőnyárádi elágazásnál – két személygépkocsi 2015. március 4-én 8 óra 30 perc körüli időben összeütközött.
Helyszíni, elsődleges információnk szerint a 3-as úton közlekedő Suzuki elé hajtott ki egy külföldi rendszámú Seat Mezőnyárád felől a kereszteződésbe, ekkor ütköztek össze. A nem várt találkozás után a Suzuki az úton maradt, viszont a másik autó "lefutott" a szántóföldre, előbbinek az eleje, utóbbinak a hátsó része tört össze.
Az ütközés során két személy sérült, egyikőjük szorult kórházi ellátásra, úgy tudjuk, mindketten könnyebb sérüléseket szenvedtek.
A baleset helyszínelésének idejére az út Budapest felé haladó sávját lezárták, a forgalom váltakozó irányban, rendőri irányítás mellett halad.
A felelősség kérdését a rendőrségi vizsgálat tisztázza majd.

1507
Testületi ülést rendeztek Mezőnyárádon

Testületi ülést tartottak Mezőnyárádon február 27-én 16 órától, a Polgármesteri Hivatal tanácskozótermében.
Összesen 6 napirendi pontot vitattak meg a képviselők.
Elsőként az adósságot keletkeztető ügyletek saját bevételeiből való fedezésével kapcsolatos határozatot fogadta el a testület egyhangú igennel. Ennek lényege, hogy a törvény szerint a képviselő-testületek a saját adóbevételek erejéig vállalhatnak olyan ügyleteket, amelyek esetlegesen adósságot keletkezethetnek az önkormányzat gazdálkodásában. Az erről szóló határozatot a szabályozás értelmében az éves költségvetés elfogadása előtt el kell fogadnia a testületnek.
Ebben az évben körülbelül 28,5 millió forint lesz az előzetes számítások alapján a helyi adóbevétel, így a határozatba ez a szám került be. 

949
Farsangi bál a mezőnyárádi iskolában
alt
Február 21-én délután 16 órai kezdettel került megrendezésre Mezőnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskola farsangi bálja. Elsőként Farkas Jánosné tagintézmény-vezető köszöntötte a jelenlévő vendégeket és a zsűri tagjait, majd megnyitotta az ünnepséget.
 
1524
Farsangi mulatság a mezőnyárádi óvodában
alt
Február 17.-én délelőtt 10 órakor kezdődött a mezőnyárádi óvodában a farsangi mulatság. A kicsik a legkülönfélébb jelmezekbe öltöztek fel, hogy elűzhessék a telet. Voltak itt hercegnők, tündérek és szuperhősök is, de volt aki legó figurának öltözött be.
 
1143
Testületi ülés Mezőnyárádon
Február 6-án ült össze Mezőnyárád Képviselő Testülete, hogy összesen 6 napirendi pontot tárgyaljon meg és hozzon döntést azokkal kapcsolatban.
Elsőként a Helyi Választási Bizottság beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévők az időközi választás eredményéről. Bajnóczki Mátyás a bizottság elnöke ismertette, hogy a lezajlott választás törvényes és eredményes volt. A választásra jogosultak több mint 60%-a járult az urnákhoz. A megmérettetést Bárdos József Szabolcs jelölt nyerte 418 szavazattal, míg Sümegi Péter 399 szavazatot kapott.
Második napirendben a frissen megválasztott polgármester eskütétele következett, majd átvette megbízó levelét is.
915
Súlyos tenisz - Mazsi-kupa Mezőnyárdon
Az idei évben is megrendezésre került január utolsó hétvégéjén a meglehetősen hosszú múltra visszatekintő Mazsi-kupa elnevezésű tenisz bajnokság Mezőnyárádon.
Határon innen és túl már számos versenyen vannak túl a szervezők, Mezőnyárád pedig jubilált az idén: ez volt a 25. itt megrendezett verseny. A 18 versenyző által alkotott 9 páros az ország számos pontjáról érkezett, sőt voltak akik az országhatáron túlról jöttek, hogy összemérhessék tudásukat a pályán. Ráadásul a verseny lényegéből adódóan részint nem is fiatalok, részint pedig nem is kimondottan pehelysúlyúak a résztvevők.
1151
Előzetes eredmény a megismételt mezőnyárádi polgármester választásról

A mezőnyárádi időközi polgármester választás előzetes, nem hivatalos eredménye a Helyi Választási Iroda tájékoztatása alapján a következőképpen alakult:
a névjegyzékben 1351 választásra jogosult szerepelt. A részvételi arány: 60,76 %-os volt.
Összesen 817 db érvényes szavazatot számoltak össze a két szavazókörben.

A polgármester választás előzetes eredménye:

Bárdos József Szabolcs (független): 418
Sümegi Péter (FIDESZ-KDNP): 399

801
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Ukrajnában jártak a mezőkeresztesi táncosok

A Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában társastáncot tanuló felső tagozatos diákok és néhány szülő május 30-án Ukrajnába utaztak. A hosszú út célállomása Lemberg volt, ahol egy művészeti fesztiválon táncoltak a növendékek. Hatalmas szeretettel fogadták őket: fellépésük nagy sikert aratott, sokakkal megtanították a számukra nem túl könnyen kiejthető Mezőkeresztes városnév kimondását.
Kiváló volt a szállás, az ellátás; megkóstolhattak néhány gasztronómiai különlegességet is.
A lembergi városnézés mindannyiunkat lenyűgözte, megcsodálhatták a hatalmas várost a Városháza tornyából és a kilátóból, gyönyörködhettek az Operaház álomszép épületében. Útjuk során megtekintették a munkácsi várat, a beregszászi református templomot, a főiskolát és a színházat.
Hálásak támogatóiknak, akik anyagi segítségükkel lehetővé tették, hogy az utazás megvalósulhasson.

 

919
Közmeghallgatás Mezőkeresztesen
alt
2015. december 18-án délután 17 órától közmeghallgatást tartott Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete az IKSZT épületében. A polgármester tájékoztatói után a megjelent lakosok tehették fel kérdéseiket. Elsőként Majoros János polgármester köszöntötte a megjelenteket majd ismertette a 3 napirendi pontot, amelyet a testület tagjai egyhangú igennel fogadtak el.
692
Testületi ülést tartottak Mezőkeresztesen
alt
Ülésezett Mezőkeresztes Város Önkormányzatának képviselő-testülete december 18-án délután 13 órától, a hivatal házasságkötő termében. Ez alkalommal 9 napirendi pont került megtárgyalásra, illetve döntést is hoztak ezekkel kapcsolatosan. Elsőként Majoros János polgármester ismertette a napirendi pontokat, illetve az ezeket érintő változásokat.
607
Fenyőünnep a mezőkeresztesi Szentistváni úti óvodában
alt
December 15-én délelőtt fél 11-től került sor a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Óvoda püspöki tagóvodájában a karácsonyi ünnepségre. A szépen feldíszített karácsonyfa alatt már sok-sok csomag várakozott, de mielőtt az ajándékok kibontására került volna sor a gyerekek előadták azt a kis műsort amivel készültek az óvónénikkel erre a napra.
500
Ünnepi Istentisztelet a mezőkeresztesi református templomban
alt
Ünnepi Istentiszteletet tartottak Mezőkeresztesen a református templomban december 24-én Szenteste. 17 órától a templom padsorai megteltek hívekkel. Elsőként Hajdú Ferenc tiszteletes úr köszöntötte a megjelenteket, majd Csősz Áron ötödéves teológia hallgató igehirdetését hallgathatták meg a hívek. Ezt követően pedig a gyerekek verssel és dalokkal köszöntötték Jézus születését. Az óvodások és iskolások ünnepi műsora után az egyházközség apró ajándékkal is kedveskedett a gyerekeknek.
515
Fellobbant a negyedik adventi gyertya lángja Mezőkeresztesen
alt
Mezőkeresztesen is fellobbant a negyedik adventi gyertya december 20-án. A Szervita Nővérek Gyermekotthonának kertjébe ismét sokan látogattak el, hogy részesei legyenek a gyertyagyújtásnak és megtekintsék az ünnepi műsort.
Az estét a Szervita Gyermekotthon lakóinak Adventi gyertyák című műsora foglalta keretbe, akik szép előadásukkal még meghitebbé tették ezt az estét. Majoros János polgármester ünnepi köszöntőjét követően a Harmatcsepp Óvoda gyermekeinek Karácsonyra várva című műsora következett, majd a Szent Erzsébet Nyugdíjasklub karácsonyi dalcsokrát énekelte el.
 
625
Karácsony a József Attila úti óvodában
December 17-én tartották karácsonyi műsorukat a mezőkeresztesi József Attila úti Harmatcsepp Óvoda gyermekei. Minden csoport egy közös teremben gyűlt össze a feldíszített és ajándékokkal körülvett karácsonyfa mellett. Az ünnepség elején Czirják Károlyné az intézmény vezetője köszöntötte a nebulókat, majd minden csoport az óvónénik vezetése mellett külön-külön egy kedves műsorral lepte meg a többieket, melyekben nagy hangsúlyt kaptak a versek, történetek és természetesen az ünnephez kapcsolódó énekek is.
660
2. adventi gyertyagyújtás Mezőkeresztesen
Advent második vasárnapján egészen délelőttől programok várták a kilátogatókat Mezőkeresztesen. Kirakodóvásár, tea, forralt bor várt mindenkit.
Motoros Mikulások, foltvarró kiállítás, rajzverseny és Kiss Kata koncert növelte egyre jobban a tömeget a délután folyamán. A Mikulás vonat sétakocsikázásra vitte az érdeklődőket a városban.
Este öt órakor pedig az üzletsor előtt került sor a második adventi gyertyagyújtásra. A rövid ünnepség elején a Szervita Gyermekotthon Növendékei adtak műsort, majd Majoros János polgármester ünnepi köszöntője hangzott el. Hajdu Ferenc református lelkész áldotta meg a koszorút, majd felgyulladt a második fény.
Végül Lengyel Letícia olvasott fel a jelenlévőknek. Aki pedig fázott volna az ünnepi alkalom végére, azt zárásként forró teával és forralt borral várták a szervezők.
501
Meggyújtották a 3., örömet jelképező adventi gyertyát Mezőkeresztesen
alt
A Magyarok Nagyasszonya Plébánia Karitasz csoportja sok szeretettel várt minden kedves érdeklődőt a "Harang zendül, ének csendül" című adventi koncertjére. Mezőkeresztesen délután 16 órakor kezdődött a rendezvény a Katolikus templomban. Elsőként Dr. Linczenbold Levente plébános köszöntötte a megjelenteket, majd az egri cserkész csapat meghozta a templomba a Betlehemi lángot, amellyel meggyújtották az oltárnál a 3. adventi gyertyát.
 
792
Mamák-Papák adventi sertepertéje Mezőkeresztesen
alt
Mamák-Papák adventi serte-pertéje címmel szervezett programot az időseknek a Mezőkeresztesi Művelődési Ház és a Mezőkeresztesi Egyesített Szociális Intézmény közösen. December 10-én délután 2 és 5 óra között vártak minden nyugdíjas és szép korú érdeklődőt a szervezők a Művelődési Házba.
 
650
Mikulás-nap a mezőkeresztesi Népkertben
alt
Mikulás Napot tartottak Mezőkeresztesen a Népkertben 2015. december 7-én, déltől, délután fél 3-ig. A rendezvényen a környező iskolák és óvodák gyermekei többek között természetesen a Mikulással és manóival találkozhattak, akiktől ajándékot is kaptak. De találkozhattak még a Hupikék törpikékkel, a Minyonokkal, és a Doktor Bubó című mese szereplőivel is. Elsőként a United együttes koncertjére került sor, amit a gyerekek nagyon élveztek és együtt énekeltek, táncoltak az együttessel.
 
622
Lucázás Mezőkeresztes intézményeiben
Az idei évben is lucázni indultak a mezőkeresztesi ovisok. Ezt a népszokást évek óta felelevenítik és nem csak a gyermekek, hanem a felnőttek bevonásával is, hiszen a műsor körbejár az egész városban.
A gyerekek humoros mondókákat, jókívánságokat tanulnak, melyet előadnak a település intézményeiben. Luca-búzát ajándékoznak ebből az alkalomból, hogy meg tudja mindenki állapítani milyen lesz a jövő év, és a várható termés.
625
A Mezőkeresztesi Kamarakórus ünnepi szolgálata Mezőkeresztesen
alt
Advent harmadik vasárnapján, december 13-án a Mezőkeresztesi Kamarakórus az idén is karácsonyi koncerttel ajándékozta meg a mezőkeresztesi hívőket és a komolyzene kedvelőit.
Elsőként a mezőkeresztesi római katolikus templomban, majd Püspökin, szintén a római katolikus templomban énekeltek, végül a református templomban csendültek fel a kórusművek.
A szentmise illetve az istentiszteletek keretében bemutatott előadást a karácsonyi ünnepkör jegyében állították össze, koncertjüket mindhárom helyen nagy szeretettel fogadták a gyülekezetek tagjai.


 
655
Színes programok Mezőkeresztesen advent második vasárnapján
Advent második vasárnapján egészen délelőttől programok várták a kilátogatókat Mezőkeresztesen. Kirakodóvásár, tea, forralt bor várt mindenkit.
Motoros Mikulások, foltvarró kiállítás, rajzverseny és Kiss Kata koncert növelte egyre jobban a tömeget a délután folyamán. A Mikulás vonat sétakocsikázásra vitte az érdeklődőket a városban.
Este öt órakor pedig az üzletsor előtt került sor a második adventi gyertyagyújtásra. A rövid ünnepség elején a Szervita Gyermekotthon Növendékei adtak műsort, majd Majoros János polgármester ünnepi köszöntője hangzott el. Hajdu Ferenc református lelkész áldotta meg a koszorút, majd felgyulladt a második fény.
Végül Lengyel Letícia olvasott fel a jelenlévőknek. Aki pedig fázott volna az ünnepi alkalom végére, azt zárásként forró teával és forralt borral várták a szervezők.
531
Megérkezett a Mikulás a mezőkeresztesi iskolába is
Megérkezett a Mikulás a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolába december 4-én. 14:30-kor az alsó tagozatos gyermekek várták osztályonként zenés, táncos műsorral a nagyszakállút, akitől természetesen ajándékkal teli csomagot kaptak a jó gyerekek és pedagógusok.
A felső tagozatosok közösen ünnepeltek az osztálytermeikben, 16 órától pedig disco várta őket az ebédlőben.
460
30 éves a Mezőkeresztesi Jóbarátság Nyugdíjas Klub
alt
Idén ünnepelhette fennállásának 30. évfordulóját a Mezőkeresztesi Jóbarátság Nyugdíjas Klub. Az ünnepségre november 23-án, délután 15 órától került sor Mezőkeresztesen az IKSZT épületében. Az ünnepség elején Kovács Károlyné, az egyesület jelenlegi vezetője köszöntötte a meghívott vendégeket, majd beszámolt a klub működéséről, végül átadta a szót Majoros János polgármester úrnak.
 
696
Mezőkeresztesen is fellobbant „A hit lángja”
Mezőkeresztesen is fellobbant az első gyertya „A hit lángja” advent első vasárnapján. A Szervita Nővérek Gyermekotthonának kertjébe sokan látogattak el, hogy részesei legyenek a gyertyagyújtásnak és megtekintsék az ünnepi műsort.
Elsőként egy dalt követően a Szervita Gyermekotthon lakói adták elő műsorukat, majd Majoros János polgármester mondta el gondolatait. Póta Ferenc atya megáldotta az ünnepi koszorút, majd meggyújtották az első adventi gyertyát. Végül egy verset követően, melyet Nagy Józsefné adott elő, Zsolnai Dorka - aki az egész műsor alatt közreműködött – énekével és gitárjátékával zárta az adventi készülődést.
618
I. Mezőségi Gyümölcsfesztivál Mezőkeresztesen
alt
2015. november 7-én szombaton reggel 9 órai kezdettel került sor a Bese Természetvédelmi Egyesület és Mezőkeresztes Város Önkormányzatának közös szervezésében az I. Mezőségi Gyümölcsfesztiválra Mezőkeresztesen az IKSZT épületében. A kissé ködös időjárás ellenére a Művelődési ház udvarán felállított standokon sorba rendezett lekvárok és különböző dísztárgyak, fűszerek várták az érdeklődőket. A rendezvényt Majoros János, Mezőkeresztes polgármestere nyitotta meg.
 
727
"A jövő bennük él" - uniós projekt a mezőkeresztesi és sályi iskolában
alt

Mintegy 19,99 millió forintos uniós támogatással valósult meg a két intézményt érintő projekt a mezőkeresztesi székhelyiskolában és a sályi tagiskolában. Az április 20-ától október 31-ig terjedő időszakban mindkét intézményt érintő számos programelemet valósítottak meg: fejlesztették a pedagógiai módszereket, kultúrát, továbbá a tehetséggondozásra, felzárkóztatásra, egészségvédelemre is hangsúlyt helyeztek.

Az intézmény vezetése cselekvési ütemtervet dolgozott ki, amelyben meghatározták a feladatok megvalósításának idejét, kijelölték a résztvevő pedagógusokat, kijelölték az elérendő célokat.

 
516
Város Napja Mezőkeresztesen
alt
Október 25-én vasárnap a mezőkeresztesi csatára emlékeztek Mezőkeresztesen a Város Napján. A rendezvény délután 13 órától vette kezdetét egy zenés felvonulással a város főutcáján. A megjelentek, a Dózsa György utca - Kossuth utca kereszteződésétől indulva az Emőd-Brass Fúvószenekar felvezetésével először a Lakatos József fafaragó mester által készített, a mezőkeresztesi csata emlékére állított szobornál helyezték el az emlékezés koszorúit.
 
689
Megemlékezés és koszorúzás '56 tiszteletére Mezőkeresztesen

Az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének 59. évfordulóján Mezőkeresztesen is ünnepi műsorral tisztelegtek a forradalom hősei előtt. A Himnuszt követően a Kossuth Lajos Általános Iskola tanulóinak műsora következett, amelyben zenés és táncos betétekkel színesített előadásukkal bemutatták a forradalom legfontosabb eseményeit.
Majoros János polgármester október 23-ról, mint a szabadság napjáról beszélt és megemlékezett azokról, akik életüket áldozták a hazáért, illetve a megtorlás elől menekülve Magyarország elhagyására kényszerültek.

493
II. Országfutás - Mezőkeresztes is megmuzdult
A II. Országfutás elnevezésű rendezvényre október 24-én került sor, amelyen országos viszonylatban 5303 résztvevő összesen 52304 km-t teljesített. A szervezők célja a testmozgás, elsősorban pedig a futás népszerűsítése és minél nagyobb tömegek megmozgatása volt.
A programba Mezőkeresztes is bekapcsolódott, ahol már reggeltől gyülekeztek az IKSZT udvarán a mozogni vágyók. A kor szerinti eloszlás meglehetősen tág volt a legkisebbektől kezdve a fiatalokon át az idősebb korosztályig terjedt. A különböző távok lefutására előzetes regisztráció után került sor.
764
LEADER fórum Mezőkeresztesen
A Dél-borsodi LEADER Egyesület elkezdte a Helyi Fejlesztési Stratégia tervezését, a térségben működő civil, vállalkozói és közszféra fejlesztési ötleteinek összegyűjtését.
Ennek keretein belül került megrendezésre október 22-én a mezőkeresztesi IKSZT-ben a Dél-borsodi LEADER Egyesület fóruma, amely több témát is érintett. Elsőként Majoros János a város polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket, majd Balázs János munkaszervezet vezető elsőként értékelte a 2007-2013-as időszakot, valamint beszámolt a ciklus folyamán megvalósult fejlesztésekről.
A következőkben a 2014-2020-as fejlesztési irányok bemutatásáról, LEADER Helyi Fejlesztési Stratégia tervezéséről esett szó. Az egyesülethez összesen 37 település tartozik, amelyekben összesen 691 millió forint pályázati forrás felhasználására lesz lehetőség. Fő fejlesztési irányok a gazdaság fejlesztésben a mikrovállalkozások fejlesztése, turisztikai szolgáltatások fejlesztése, bővítése, szolgáltatás fejlesztési intézkedések, civil szervezetek támogatása, hagyományőrzés, kézműves tevékenységek, népművészeti értékek ápolása, tájházak kialakítása.
 
Az előadás prezentációja ide kattintva letölthető, megtekinthető.
 
A fórumról készült teljes felvételt itt érhetik el.
 
 
633
Országos Könyvtári Napok Mezőkeresztesen
alt
Idén Mezőkeresztes is csatlkaozott az október 5-e és 11-e között megrendezésre került Országos Könyvtári Napok programsorozatához. A mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárban egész héten helyi lakosok által készített alkotásokból nyílt kiállítás várta az érdeklődőket. A programok kedden kezdődtek, az állatok világnapja alkalmából tartottak mese délutánt gyerekeknek.
 
632
Szüreti bál Mezőkeresztesen
A Kossuth Lajos Általános Iskola Szülői Közössége és a Mezőkeresztes Iskolájáért Alapítvány szervezte azt a jótékonysági szüreti bált, amelyre október 11-én szombaton került sor az iskola ebédlőjében.
A bál bevételét, hasonlóan az előző évek gyakorlatához, ismét az iskolára és a tanulókra fordítja az alapítvány. Az estét Sárospataki Alapfokú Művészeti iskola növendékeinek filmzenékre koreografált tánca nyitotta meg. Az utolsó tánc a hagyományokhoz híven a nagyobbak által táncolt bécsi keringő volt, amely egyben a bál kezdetét is jelentette.
A bőséges vacsora után a Bakelit zenekar gondoskodott róla, hogy mindenki kedvére táncolhasson és mulathasson az este folyamán. Természetesen idén sem maradhatott el a tombolasorsolás amin rengeteg értékes nyeremény várt mindazokra akikre rámosolygott a szerencse.
771
Szépkorúak köszöntése, kézműves délután és humoros est Mezőkeresztesen

A mezőkeresztesi IKSZT és önkormányzat idén szeptember 26-án újra változatos programokkal várt minden 70 év feletti lakost a Művelődési Házba.
Pontosan délben kezdődött a köszöntő műsor a Szépkorúak Napja alkalmából. Az ünnepség kezdeteként a Jóbarátság Nyugdíjas Klub kedveskedett az időseknek egy dalos műsorral, majd a "Jótanács" című vers hangzott el a helyi általános iskola két tanulójának tolmácsolásában.
Ezt követően köszöntőt mondott az ünnepi alkalomból Majoros János polgármester, aki nem csak az összes megjelentet köszöntötte, de külön üdvözölte a város legidősebb lakóit is, aki meg tudtak jelenni ezen a délutánon. A vendégek között a legidősebb hölgy Póta Istvánné volt, aki idén tölti 96. életévét, a város legidősebb férfi lakója pedig Gomba Barna bácsi, aki novemberben tölti be a 95-öt. Mindkét vendégnek egy-egy csokor virággal és ajándékcsomaggal kedveskedett az önkormányzat.

4044
Kossuth Nap a mezőkeresztesi iskolában
A névadójuk tiszteletére minden évben több napos ünnepség és versengés veszi kezdetét a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. 2015-ben szeptember 18-án ünnepi megemlékezéssel kezdődött a programsorozat.
Délben a felső tagozatosok elevenítettek fel részleteket Kossuth életéből. Délután futball- és kézilabda tornára várták a környék iskoláit, valamint a tagintézmények csapatait. Érkeztek sportolók Mezőnyárádról, Mezőnagymihályról, Sályból és Vattáról. Közben az épületben történelmi vetélkedőn mérkőzhettek meg a négy fős csapatok.
601
II. Országos Állat- és Kirakodóvásár Mezőkeresztesen
alt
A vásárlók és vásározók pozitív visszajelzései alapján, a rendezők által sikeresként értékelt első vásárt, 2015. szeptember 14-én hétfőn egy újabb követte Mezőkeresztesen. A II. Országos Állat és Kirakodó Vásáron is sok érdeklődő és árus jelen meg már korán reggel. A kínálatban ezúttal is a legkülönbözőbb használati és háztartási cikkek, valamint haszon és díszállatok szerepeltek.
793
Testületi ülés Mezőkeresztesen
alt
2015. augusztus 8-án reggel 8 órától tartotta a Mezőkeresztes Város képviselő testülete soron következő ülését. Az ülésen összesen három napirend került megtárgyalásra.
Napirend előtt Tar Károly a Mezőkeresztesi Férfikórus Citerazenekar és Kamarakórus Egyesület elnöke tartott tájékoztatót az augusztus 22-23 -án megrendezésre kerülő kórustalálkozóról.
Az első napirendben a rendőrőrs felújítására kiírt második közbeszerzési pályázat elbírálására került sor. A pályázaton elnyert összeg és a beadott árajánlatok közötti nagy összegkülönbség miatt már volt egy sikertelen közbeszerzés.
A második körben sem közeledtek jelentősen az összegek egymáshoz. A három beadott ajánlat közül a testület az ajánlások alapján és az összeget figyelembe véve a TETŐMESTER BAU 2012 Kft. ajánlatát fogadta el hat igen szavazattal. Ez az ajánlat is több mint nyolc millió forinttal haladja meg a felújításra elnyert támogatást. A különbözetet az önkormányzat teremti elő önállóan, vagy a rendőrőrs illetőségi területéhez tartozó önkormányzatok segítségével. Erre az előzetes tárgyalások szerint akkor lesz lehetőség, amennyiben az érintett települések ÖNHIKI pályázatai pozitív elbírálásban részesülnek.
620
Napelemes rendszert telepítettek négy mezőkeresztesi intézményre

Mezőkeresztes Város Önkormányzata egy sikeres pályázat segítségével mintegy 49,68 millió forintos uniós támogatást nyert el a település négy intézményének energiaellátás-korszerűsítésére.
A kivitelező a két óvodaépület, az iskola és a Polgármesteri Hivatal tetőszerkezetére helyezte el a napelemeket, amelyek összességében 78,5 kW teljesítményűek.

A fejlesztés célja volt az érintett intézmények elektromos energiaigényének részbeni kiváltása napelemes rendszerekkel, amelyek lényeges költségmegtakarítást eredményeznek a korszerű, környezetkímélő működés mellett.

572
3. Motoros Találkozó Mezőkeresztesen
alt
A motoroké és a motorosoké volt a főszerep augusztus 28-án és 29-én Mezőkeresztesen, ugyanis idén került sor a 3. Motoros találkozóra, a Mezőkeresztesi Motoros Egyesület szervezésében. A programok már pénteken elkezdődtek délután fél négykor egy körmotorozással a városban, amelynek során a motorosok megmutathatták magukat, illetve invitálták a lakosokat is a Népkertbe, amely a további programok helyszínéül szolgált.
 
1377
Kórustalálkozó Mezőkeresztesen
alt
"Kórusok középpontban Keresztesen" címmel szerveztek két napos kórustalálkozót Mezőkeresztesen augusztus 22-én és 23-án. A házigazdán, a jövőre megalakulások 160. évfordulóját ünneplő Mezőkeresztesi Férfikóruson, valamint a Mezőkeresztesi Citera Zenekaron és a Mezőkeresztesi Kamaraegyüttesen kívül még 5 kórus, együttes vett részt ezen a zenei eseményen. A Bükkábrányi Népdalkör, a Cantus Firmus Vegyeskar Sepsiszentgyörgyről, Erdélyből, az Intermezzo Kórus szintén Erdélyből, Szovátáról, a Szerencsi Férfikórus valamint a Tiszaújvárosi Református Kórus.
972
Szent István király és új kenyér ünnepe Mezőkeresztesen
alt
Augusztus 20-án délelőtt fél tíztől tartottak Szent István Király ünnepe alkalmából az államalapítás évfordulójáról megemlékező ünnepséget, illetve sor került az új lisztből készült kenyér megszentelésére is, Mezőkeresztesen a Városháza előtti téren. A rendezvényt Szabó Vivien szavalata nyitotta meg, aki Mentovics Éva: Aranybúza - mezők éke című versét adta elő.
643
Kórustalálkozó lesz Mezőkeresztesen
alt
Mezőkeresztes Város Önkormányzata, valamint a Mezőkeresztesi Férfikórus, Kamaraegyüttes és Citerazenekar Együttes sok szeretettel invitál minden kedves érdklődőt, az autugusztus 22-e és 23-a között megrendezésre kerülő Kórustalálkozóra a mezőkeresztesi Művelődési Házba.
831
Harmadik alkalommal kerül megrendezésre a motoros találkozó Mezőkeresztesen
Idén harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Mezőkeresztesi Motorostalálkozó augusztus 28-án és 29-én a Népkertben. Ez alkalommal is motoros bemutatókkal, ügyességi versenyekkel, streetfighter showal, kismotoros ügyességi játékokkal és motoros túrával várnak minden motorrajongót és érdeklődőt a szervezők.
Pénteken többek között fellép, az Illés Emlékzenekar, a Takszihárom, a Horizontrock, Jump Rock Band, Feelgood és a Miskolci Művek.
Szombaton pedig a Kerozin, a Living Steel és a Silex koncertek biztosítják a jó hangulatot.
Mindenkit szertettel várnak augusztus 28-én és 29-én a Mezőkeresztesi Népkertbe.
1175
Kárpátaljai gyermekek táboroztak Mezőkeresztesen

13 kárpátaljai magyar gyermek, három kísérővel együtt táborozott egy hétig Mezőkeresztesen július utolsó és augusztus első napjaiban. A mezőkeresztesi Karitasz vezetőjének, Vargáné Tóth Erikának ötlete alapján, néhány hetes intenzív szervezés után érkeztek meg a gyerekek.
Vitéz Bacsi József segítségével vették fel a kapcsolatot a kárpátaljai Visk városában működő Karitasszal, akik örömmel vették, hogy őket találták meg éppen. Az Ukrajnában kialakult helyzetet az egyéb híradásokból ismerhetjük, így az ide érkező gyermekek számára nagy örömet szereztek a szervezők, hiszen egy hétig számos érdekes programon vehettek részt Mezőkeresztesen és környékén: megismerhették a város nevezetességeit, ellátogattak Gelejre és Mezőnagymihályra, előbbi településen megnézték például a sajtüzemet is.

1078
Élmény és hagyományőrző tábor a mezőkeresztesi IKSZT-ben
Mezőkeresztes Város Önkormányzata idén is lehetőséget biztosít kétszer egy hétig a gyermekek részére, Élmény és hagyományőrző táborban való részvételre. A tábor elsődleges célja a közösségépítés, a mezőkeresztesi gyerekek egymással való megismerkedésének lehetősége. A gyermekek játékosan napról-napra ismerkednek meg a környezettudatosság alapelveivel illetve a hagyományőrzéssel.
A délelőttök folyamán az iskola tánctermében táncolhattak a táborozók, majd minden nap vetélkedő és csapatjáték várt rájuk az IKSZT udvarán. Természetesen a hagyományos kézműves foglalkozás sem maradhatott ki a délutáni programok közül.
616
Testületi ülés Mezőkeresztesen
alt
2015. július 2-án reggel 9 órától ülésezett Mezőkeresztes Város képviselő testülete. Ez alkalommal 17 napirendi pontot tárgyaltak meg, illetve hoztak döntést ezekkel kapcsolatban. Miután Majoros János polgármester úr ismertette a napirendi pontokat, a testület tagjai egyhangúan elfogadták azokat.
1161
Ismét tartalmasan telt a Mezőkeresztesi Vígasságok
Július 12-én reggel 8 órakor vette kezdetét az idei Mezőkeresztesi Vigasságok.
Reggel a Dávid János Főzőversennyel kezdődött a nap. Idén több mint 20 csapat nevezett be a versengésbe. A reggeli tűzgyújtást követően a jókedvű csapatok különféle ételeket készítettek a versenyre, egyben azonban minden társaság megegyezett: minden társaságnál jó hangulatban telt a délelőtt.
A kilátogató vendégeket elsőként karate bemutató, majd a Diamond Dance Tánciskola növendékeinek táncbemutatója szórakoztatta.
Ezután elsősegély bemutató következett, ahol minden érdeklődő kipróbálhatta mennyire jártas az újraélesztésben.
920
Ballagás a mezőkeresztesi iskolában
Június 20-án ballagtak el a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola tanulói. A gyermekek a kezdetet jelző csengőszó után, énekelve indultak és az iskolát egy rövid időre elhagyva, majd ismét visszatérve jutottak be a tornaterembe.
A ballagók műsorában, amelyben mindannyian szerephez jutottak, elbúcsúztatták a hetedikesek a nagyokat, majd a 8. osztályosok búcsúztak szeretett iskolájuktól. A ballagók megköszönték szüleiknek is az a sok törődést, amellyel vigyáztak rájuk és vezették őket az évek során.
Tóthné Sándor Edit intézményvezető ünnepi beszédét követően került sor a jól sportoló és tanuló, valamint az aktív közösségi életet élő tanulók jutalmazására. Oklevelet kaptak a szülői munkaközösség legaktívabb tagjai is. A műsor zárásaként énekelve, virágokkal a kézben vonultak vissza az osztálytermekbe.
902
I. Országos Állat- és Kirakodóvásár Mezőkeresztesen
alt
Több mint 25 év után először rendeztek vásárt Mezőkeresztesen, a május 1-én újonnan átadott Vásártéren 2015. június 22-én. Majoros János polgármester úr elmondta, hogy a '70-es években tartottak utoljára vásárt keresztesen. Azonban az utóbbi évek során az önkormányzati testületi ülések alkalmával, folyamatosan visszatérő témává vált a vásár, a vásártér kérdése. Végül 2013-ban Mezőkeresztes Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, aminek a sikeres elbírálása után 2014-ben elkezdődhettek a Csincse felé vezető út jobb oldalán található régi vásártér felújítási munkálatai.
 
1350
Búcsú az óvodától Mezőkeresztesen
A mezőkeresztesi József Attila úti óvodában június 6-án, szombaton 1/2 10-kor gyülekeztek a gyerekek és a szülők, hogy részt vegyenek az intézmény tanévzáró ünnepélyén és elbúcsúztassák azt a 24 gyereket, akik szeptembertől már nem itt, hanem az iskola első osztályában kezdik a tanévet.
Az ünnepi műsor előtt Czirják Károlyné az intézmény vezetője köszöntötte a gyerekeket és a szülőket. Az ünnepség első részében előbb a kicsik búcsúztak a most ballagóktól. Egy-egy vidám, zenés műsorral, illetve versekkel engedték útjukra a nyagycsoportosokat. A kicsik műsora után az intézmény vezetője is elköszönt a maga és a többi pedagógus nevében a legnagyobbaktól.
Nem csak a gyerekek búcsúztak azonban ebben az évben az óvodától, hanem Orosz Ernőné, Erzsike óvónéni is nyugdíjas éveinek örülhet a jövőben az intézményben eltöltött 40 év munkaviszony után. Az intézmény vezető neki is és Németh Tibornénak, a Szülői Közösség tagjának is egy-egy csokor virággal köszönte meg az elmúlt évek áldozatos munkáját.
928
Ballagás a Mezőkeresztes-Püspöki óvodában

Eljött a búcsú ideje a legnagyobbak számára a mezőkeresztesi Szentistváni úti óvodában június 6-án. Az ünnepség elején Czirják Károlyné óvodavezető köszöntötte a gyerekeket és a vendégeket. Ezután a legkisebbek, a középsősök és a ballagók közös műsora következett "Kincskereső kalózok" címmel: az ötletes és látványos műsorban minden ovis aktívan részt vett, táncolt, énekelt, meséjükben a kalózok eljutottak Afrikába, Ázsiába és Amerikába is, ám a legnagyobb kincseket Magyarországon találták meg, így itt telepedtek le.
Műsorukat követően a kiscsoportosok és a középső csoportosok is elbúcsúztak ballagó társaiktól, illetve a ballagók édesanyjukkal együtt könnyes búcsút vettek az óvonéniktől, dajkanéniktől.
Czirják Károlyné vezető óvónő is elbúcsúzott a ballagóktól, akik szeptembertől már az iskolapadba ülnek. A Szülői Munkaközösség egy tagja is elbúcsúzik a gyermekével együtt, így őt is külön köszöntötték egy virágcsokorral, csakúgy mint  Andi óvónénit, aki már nem fog az óvodában dolgozni a következő nevelési évben.
Végül eljött a búcsú ideje, a nagycsoportosok először átbújtak a 6-oson, majd körbejárták az óvodát, énekelve, könnyes szemmel. A délután zárásaként az
óvodába maradó társaikkal együtt elfogyasztották ünnepi uzsonnájukat.

872
Madarak és fák napja a mezőkeresztesi óvodában
Május 28-án a Madarak és fák napja alkalmából változatos programokon bővíthették tudásukat a mezőkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvoda nebulói a délelőtt folyamán.
Tíz órakor négy óvónéni előadásában Az öreg körtefa című bábjátékot nézhették meg a gyerekek a Süni csoport csoporttermében, ahol figyelemben és sikerben nem is igen volt hiány. Az előadás után a szabadban folytatódtak a játékos, ám annál több új ismeretet adó programok. Összesen négy helyszín közül lehetett választani. Ezek közül az egyiken különböző madárfajokkal, sőt madárfészekkel is ismerkedhettek az érdeklődők játékos formában.
729
Rendkívüli testületi ülést tartottak Mezőkeresztesen
alt
2015. május 27-én délután 17 órától tartott rendkívüli ülést Mezőkeresztes Város képviselő testülete, hogy 2 napirendi pontot tárgyaljon meg, illetve hozzon döntést ezekkel kapcsolatban. Az ülés elején Majoros János polgármester úr köszöntötte Tóth Ábel jegyzőt, aki április 27-től dolgozik Mezőkeresztes Város jegyzőjeként. Az ülés elején Tóth Ábel is szólt néhány szót, illetve köszöntötte a képviselő testület tagjait, majd rátértek a napirendi pontok tárgyalására.
1056
Harmatcsepp Nap a mezőkeresztesi óvodában
alt
Május 21-én csütörtökön tartott Harmatcsepp Napot a mezőkeresztesi óvoda, a rendezvény színhelyéül a városi művelődési ház szolgált. A műsor elején Czirják Károlyné óvodavezető köszöntötte a meghívott vendégeket és természetesen a gyerekeket is. Továbbá elmondta, hogy idén 9. éve, hogy az óvoda megkapta a Harmatcsepp nevet, és ezt szeretnék megünnepelni ezzel a kis rendezvénnyel.
815
Mozduljunk együtt!
A Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában megtartott pályázati forrásból finanszírozott programok célja az volt,hogy közelebb hozza az iskolát a lehetséges partnereihez, szülőkhöz, civil szervezetekhez, tagintézményeihez.
907
Tízen konfirmáltak Mezőkeresztesen
A református egyházban a konfirmáció nyilvános bizonyságtétel a hitről és egyben bizonyság is a hitbeni alapismeretek elsajátításáról, miáltal a konfirmáló fiatalok a gyülekezet teljes jogú tagjaivá válnak.
Május 17-én vasárnap a mezőkeresztesi református templomban 10 fiatal konfirmált. Az ünnepi istentiszteleten Hajdú Ferencné lelkipásztor hirdetett igét, majd az ezt követő vizsgán a konfirmandusok számot adtak arról, hogy az oktatás során megismerték az egyház alapvető tanítását, illetve megvallották hitüket az Apostoli Hitvallás és a konfirmációi vallástétel szavaival.
994
Majális és átadó ünnepségek Mezőkeresztesen
alt
Mezőkeresztesen az idén is majálisra várták a város lakosságát, reggeltől koraestig több helyszínen többfajta szórakozási és sportolási lehetőség várta az érdeklődőket.
A reggeli ébresztő és hívogató ismét a motoros klubhoz kötödik: a város központjából, a katolikus templommal szemben lévő parkólóból a gyülekezőt és az eligazítást követően mintegy 80 motoros vonult végig majdnem minden utcán, végül a programok fő helyszínére, a sportpálya melletti területen kialakított vásártérre érkeztek meg.
Ez nem volt véletlen, hiszen nemsokkal később tartották meg a Leader-pályázat segítségével kialakított vásártér átadó ünnepségét, 10 órától.
 
1327
A többszörös véradókat köszöntötték Mezőkeresztesen
A többszörös véradókat ünnepelték Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlőjében április 17-én pénteken.
Okosné Kemény Henriett verse után Majoros János polgármester nyitotta meg az ünnepséget, köszöntötte a megjelenteket és pár szót szólt a véradás fontosságáról. Ezután Grúbert Roland a Magyar Vöröskereszt Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szervezetének igazgatója köszönte meg nem csak a véradók, hanem a véradást szervezők munkáját. Önzetlen felajánlásukkal hozzájárulnak számtalan beteg embertársuk gyógyulásához.
Ezután kerültek kiosztásra az elismerések a tízszeres, hússzoros, huszonötszörös, harmincszoros véradóknak, amelyet Mezőkeresztes város polgármestere, valamint Grúbert Roland és Mártonné Tóth Anita a Magyar Vöröskereszt Mezőkövesdi Szervezetétől adták át. Az idén ötvenszeres véradók voltak Balázs Imre és Domonkos József, hatvanszoros véradó volt Boros Sándor és százszoros véradó volt Molnár László. Az ajándékok kiosztása után jó hangulatú beszélgetés vette kezdetét, majd vacsora várta a megjelenteket.
798
Térségi Mesevetélkedő immár 13. alkalommal
13. alkalommal került megrendezésre Mezőkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában a Térségi Mesevetélkedő.
Hét iskolából 19 csapat mérte össze tudását 1.-től 4. évfolyamig. A 3-3 fős csapatok Vattáról, Tibolddarócról, Mezőnyárádról, Bükkábrányból, Mezőnagymihályról, Sályból és természetesen Mezőkeresztesről érkeztek. A ráhangolódást segítette a helyi néptáncosok előadása, amelyet Bakai Béláné tanított be, majd Sárosi Mihály 1. osztályos tanuló mesemondása.
A versengés, hasonlóan az előző évekhez, idén is két részből tevődött össze: egyrészt egy-egy mese részletet kellett színpadra vinniük a versenyzőknek az intézmény ebédlőjében, amit minden évfolyamnál külön zsűri értékelt, figyelve a beszédre, előadásmódra és díszletre. A feladat második része már az osztálytermekben zajlott. A játékos írásbeli feladatok között volt totó, villámkérdés, igaz–hamis játék.
633
Testületi ülés Mezőkeresztesen
alt
2015. április 22-én reggel fél 9-től ülésezett Mezőkeresztes Város képviselő testülete. Ez alkalommal 4 napirendi pontot tágyaltak meg, illetve hoztak döntést ezekkel kapcsolatban.
Az első napirendi pont Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2014. évi költségvetéséről szóló 1/2014. önkormányzati rendelet végrehajtása volt. Erről a testületi tagok korábban már megkapták az írásos beszámolót. A Pénzügyi Bizottság külön is tárgyalta ezt a témát, elemezték a a költésgvetést a 2014. évi kiadásokat és végül elfogadásra javasolták. Majoros János polgármester úr elmondta, hogy a 2014-es évben egyszerű és racionális gazdálkodást sikerült folytatni az önkormányzatnak, és bízik benne, hogy ez az idei 2015-ös évben sem lesz másképp. A rendelet végrehajtását a testület tagjai egyhangúan elfogadták.
844
Költészet Napja a mezőkeresztesi városi könyvtárban
A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünneplik. Ebből az alkalomból minden évben irodalmi előadóestekkel, könyvbemutatókkal, költőtalálkozókkal és versenyekkel tisztelegnek a magyar líra előtt.
Április 10-én ezen alkalomból a Mezőkeresztesi IKSZT szervezésében különleges irodalmi programra invitálták a gyerekeket, tanárokat valamint az irodalmat kedvelő érdeklődőket a mezőkeresztesi Tahy Olga Városi Könyvtárba.
A megjelenteket Bódizs Nóra a könyvtár vezetője köszöntötte, majd a Harmatcsepp Napköziotthonos Óvoda gyermekei erre az alkalomra tanult verseit hallgathatták meg az egybegyűltek. Őket egy igen érdekes siroki-egri trió a JaJa zenekar követte. A Kormos Katalin Kitti, Suha Tamás és Várhelyi Zalán alkotta formáció József Attila verseit zenésíti meg, így hozva közelebb a költészetet az emberekhez. A közel egy órás minikoncert után Nagy Józsefné négy verse zárta a programot.
759
Húsvéti kézműveskedés a mezőkeresztesi Művelődési Házban

Húsvét alkalmából a mezőkeresztesi Művelődési Házban szórakoztató délutáni programot kínáltak a gyerekeknek április 4-én. A program a Vidám Vándorok interaktív előadásával indult, a közönség "A varázslatos játékbolt" című előadást nézhette meg.
A délután további részében számos kézműves technikát próbálhattak ki a jelenlévők, az elkészült műveket, azaz a különböző technikával készített húsvéti tojást haza is vihették dísz illetve ajándék gyanánt.

637
A Víz Világnapja a mezőkeresztesi ovikban
alt
A mezőkeresztesi óvodásokat izgalmas délelőtt várta március 23-án. Mindkét óvodában a Víz Világnapjával kapcsolatos tevékenységek foglalkoztatták a gyerekeket.
A Szentistváni úti óvodában például megismerkedhettek a víz tulajdonságaival, hogy mi és miért marad fent a víz felszínén. Átkelhettek a patak felett, és közös játék során jutottak el a vízcsepphez.
 
697
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
Mezőkeresztes Város képviselő testülete 2015. március 25-én délután 1 órától tartotta soron következő nyílt ülését. A testületi ülésen összesen 3 napirendi pontot vitattak meg a jelenlévők.
Első pontban Mezőkeresztes Város Önkormányzatának 2015-2019. évekre szóló gazdaságfejlesztési programjának elfogadására került sor. Ezt a testület megalakulását követő 6 hónapon belül tárgyalnia kell a képviselőknek. Két észrevétel érkezett, miszerint külön kiemelendő a járdák és vízelvezető árok rendbetétele, valamint az hogy legyen saját koncepciója az önkormányzatnak az ipari parkkal kapcsolatban.
665
Tagokat vár a Férfikórus
A fennállásának 159. éveben működő Mezőkeresztesi Férfikórus felvételt hirdet!
Várjuk azokat a 15 évnél idősebb (felső korhatár nincs megszabva) fiatalembereket, férfiakat, akik kedvet éreznek a kórusban való énekléshez, szeretnének a dalostársaink lenni. Kérjük, jöjjenek el próbánkra, nézzék meg, hallgassák meg, hogyan dolgozunk és ha van kedvük maradjanak közöttünk!
Kottaismeret nem feltétel, de ha van, annál jobban örülünk neki! Amit kérünk, csupán annyi,hogy szeressen a jelentkező énekelni, örömét lelje a stílusban, alázattal szolgálja a zenét és érezze jól magát közöttünk.
 
Bővebb információ az alábbi elérhetőségeken:
 
Telefon: +36/30-649-14-76
E-mail: zollerjancsi@gmail.com
 
Zoller János karnagy
626
Mezőkeresztesen is bekapcsolódtak az I.Országfutásba

Közel 4000 társukkal együtt Mezőkeresztesen is körülbelül 40 futó vágott neki rövidebb vagy hosszabb távnak az I.Országfutás keretében, amelyet 2015. március 14-ére, szombatra hirdettek meg. A cél az volt, hogy jelképesen végigfussanak az országon egyetlen nap alatt, a szervezők kérése az volt, hogy vállaljon mindenki egy szakaszt, az ország bármely területén, amit bármikor a nap folyamán lefut vagy legyalogol.
A rajt és a cél az iskolában volt, ahonnan egy kis bemelegítés után indultak neki a mintegy 5 km-es távnak, majd a település központját érintve a hosszabb távot vállalók egészen az sportpályáig futottak, ahol a futópályán is megtettek egy kört, majd visszaindultak a Polgármesteri Hivatal felé, ahonnan egy kis izomlazítás után a többiekkel együtt
futottak vissza az iskolába.

672
A forradalomra emlékeztek Mezőkeresztesen is
Mezőkeresztesen a hagyományokhoz híven a Városháza előtti téren rendezték meg a március 15-ei ünnepséget a forradalom és szabadságharc 167. évfordulóján.
A megemlékezés kezdetén az általános iskolások közreműködésével a Nemzeti dalt szavalták el a résztvevők, csatlakozva ezzel az ország számos más településéhez. A közös vers és a Himnusz elhangzása után a Mezőkeresztesi Férfikórus Zoller János karnagy úr vezényletével három, az ünnephez kapcsolódó katona dallal rótta le eleink iránti tiszteletét.
Majoros János polgármester ünnepi beszédében nem csak az akkori eseményeket idézte fel, de felelevenítette azt is, hogyan látták a kortársak a korabeli történéseket. Az ünnepi beszédet követően előbb a helyi óvodások, majd az iskolások adtak színes műsort, melyben versek, zenés betétek is helyt kaptak.
1009
Március 15-ei megemlékezés a mezőkeresztesi iskolában
Március 13 -án a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában a 1848-49 -es forradalomra és szabadságharcra emlékeztek. A műsorban felléptek a helyi óvodások és az iskola 5. osztályosai. Az ünnepség után Tóthné Sándor Edit az intézmény igazgatója mondott beszédet és köszönte meg a fellépők munkáját.
511
Könyvtárosok találkoztak Mezőkeresztesen
A Nemzeti Művelődési Intézet, a mezőkeresztesi IKSZT valamint a városi Tahy Olga Könyvtár közös szervezésében február 26-án számos településről érkeztek érdeklődők és előadók a mezőkeresztesi művelődési házba, ahol délelőtt 10 órakor kezdődött a TÁMOP-3.2.3. projekt keretében az az előadás sorozat és továbbképzés, amely a közösségi szolgáltató terek és a könyvtárak közös munkáját mutatta be, illetve bővítette a szakemberek ezzel kapcsolatos tudását.
A rendezvényt Majoros János polgármester nyitotta meg, aki a vendégek köszöntése mellett röviden ismertette Mezőkeresztes, ezen belül pedig a helyi művelődés történetét is. Brézai Zoltán kulturális koordinátor program ismertetője után számos előadáson bővíthették szakmai ismereteiket a résztvevők.
742
Ülésezett Mezőkeresztes város képviselő testülete
alt
Február 26-án délután 1 órakor ült össze Mezőkeresztes Város képviselő testülete, hogy összesen 6 napirendi pontot vitasson meg.
880
Felsős farsang a mezőkeresztesi iskolában
Február 27-én tartották a felsősök farsangi mulatságát a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Az alsósok után egy héttel szintén az intézmény tornaterme adott otthont a rendezvénynek.
A műsor hagyományosan nyitótánccal kezdődött, majd az osztályok közösen, vagy külön-külön egyéni jelmezesként vonultak fel a zsűri előtt. A bírák idén is legeket és tortákat osztottak a versenyzőknek.
Amíg a gyerekek az eredményhirdetésre vártak két meglepetésprodukció szórakoztatta őket. Először néptáncosok vették birtokba a táncteret – Majoros János polgármester felvezető köszöntője után - ,majd a pedagógusok és segítők táncoltak a Grease zenéjére. Beindult a tánc is, majd az eredményhirdetés után, a hagyományos tombolasorsoláson mindenki kipróbálhatta szerencséjét. A rendezvény hét órakor ért véget.
587
Farsang a mezőkeresztesi iskola alsó tagozatában
Február 20-án tartották az alsósok farsangi mulatságát a Mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Első alkalommal foglalták el a jelmezesek az intézmény tornatermét, hogy bemutassák szebbnél-szebb fellépőruháikat.
A műsor hagyományosan a 3. osztályosok bevonulásával és táncával kezdődött. Az osztályok közösen léptek fel egy-egy produkcióval, néhol tanári segédlettel, majd jöttek az egyéni jelmezesek.
A zsűri idén is legeket és tortákat osztott a versenyzőknek. Amíg a gyerekek az eredményhirdetésre vártak kipróbálhatták magukat, egy perc és nyersz játékokban is. Rengeteg tombolafelajánlás érkezett az idei évben is, így a program végén ezek kerültek kisorsolásra. A jövő héten folytatódik a farsangolás a felsősök műsoraival.
756
Jótékonysági bál Mezőkeresztesen
Beindult a báli szezon. Február közepén több településen is farsangi, vagy Valentin napi bálra várták a vendégeket. Február 14-én a mezőkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlőjében gyülekeztek a vendégek a Harmatcsepp Óvoda jótékonysági báljára. Az óvoda által szervezet alkalom bevétele segíti az intézmény gazdálkodását.
931
Testületi ülés volt Mezőkeresztesen
alt
2015. február 11.-én reggel fél 9-kor ült össze Mezőkeresztes Város képviselő testülete, hogy összesen 3 napirendi pontot tárgyaljon meg.
Az első napirendi pont, a saját bevételek és az adósságot keletkeztető ügyletekből eredő fizetési kötelezettségek megállapítása volt. Majoros János polgármester úr itt ismertette azt a határozat tervezetet, amely magába foglalta, hogy az önkormányzat a saját bevételeiből továbbra is hosszú távú hitel felvétele nélkül kíván gazdálkodni, illetve fedezni a működéséhez szükséges költségeit. Ezt a határozatot a képviselőtestület egyhangúan elfogadta.
827
Farsangoltak a mezőkeresztesi óvodások
Február 6-án a délelőtti órákban a Mezőkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvoda püspöki óvodásai farsangi mulatságon vehettek részt. Ezúttal a Virág csoport készült műsorral: egy kis télűző főzőcskével elkergették a telet, nagyon várva már a tavaszt. Az előadást követően a gyerekek mindkét csoportból egyenként is bemutatkoztak és bemutatták jelmezeiket.
A jelmezesek felvonulása után meglepetés várt a kicsikre. Bohócok érkeztek a csoportszobába, vidámságot csempészve a farsangi hangulatba.
799
Dél-borsodi LEADER Egyesület könyvbemutatója Mezőkeresztesen
alt
Január 22.-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából délután 17 órától került sor a „Közös értékeink útjain Dél-Borsodban, Zselicségben, Homoród-Rika-Küküllő térségében” címmel megjelent háromnyelvű 200 oldalas kiadvány bemutatására a Mezőkeresztesi Művelődési Házban.
1086
Cserépfalu top
Cikk címe Találatok
Megújult a Művelődési Ház és utakat korszerűsítettek Cserépfaluban

A fejlesztés két lépésben valósult meg a bükkaljai településen: első lépésben két útszakasz újult meg, illetve az utak mentén vízelvezető rendszert is építettek. Ezt követően kezdődött el a Művelődési Ház felújítása: az épület alapterülete közel 100 m2-rel nőtt, és mind kívűl, mind belül megújult.

Elsőként az utak felújítása történt meg még 2013 őszén: az utak alapjának megerősítését követően, mészkő illetve nemesített útpadkát  épített a kivitelező, végül új aszfaltréteget kaptak az érintett útszakaszok, azaz a Kossuth út, a Temető köz és Szépkilátás út.

766
Tibolddaróc top
Cikk címe Találatok
Dalostalálkozót rendeztek Tibolddarócon
alt
A korábbi évekhez hasonlóan idén is Dalostalálkozót rendeztek július 11-én Tibolddarócon. A vendéglátó Tibolddaróci Népdalkör meghívását ezúttal 6 csoport fogadta el. A Szivárvány Népdalkör Alberttelepről, az Andornaktályai Asszonykórus, a Kácsi Hársfavirág Népdalkör, az Ostorosi Asszonykórus, a Szirmai Széprózsák Hagyományőrző Népdalkör valamint a Szomolyai Rece Hagyományőrző Egyesület.
851
Mezőnagymihály top
Cikk címe Találatok
Idén Mezőnagymihályon farsangoltak a népdalkörök
Hagyományos farsangi mulatságra várták a Bükkábrányi Népdalkört február 21-én Mezőnagymihályon.
Együtt ünnepeltek Bogács, Bükkábrány és Mezőnagymihály hagyományőrzői. A megjelentek köszöntése után a három társulat közösen énekelt, majd Magyar Gyula tárogatójátékát csodálhatták meg a vendégek. Vicc és vicces vers is elhangzott fokozva a hangulatot és kitöltve az időt az átöltözések közben. Ugyanis mindhárom népdalkör készült valamilyen produkcióval.
Először a Bogácsiak adták elő a „Hófehérke és a hét törpe” című mese sajátos feldolgozását, majd a Bükkábrányiak táncoltak egyet a „Micsoda nő ez a férfi” zenéjére. Végül Kéri Ferenc, „A beteg disznó” című színdarabját adták elő a helyiek. Az est végén természetesen nem maradhatott el az önfeledt tánc, beszélgetés és tombola sem.
938
Harsány top
Cikk címe Találatok
Sikeres a harsányi otthonteremtési program
Egyre többen veszik igénybe a Harsány Község Önkormányzata által biztosított otthonteremtési támogatásokat. A népszerű, családokat támogató program részeként kedvezményes árú építési telkeket, valamint lakásvásárláshoz és építkezéshez anyagi támogatást kínál az önkormányzat.
„Folyamatosan bírálja el a képviselő-testület az otthonteremtési támogatás iránti kérelmeket. Nagy öröm számunkra, hogy egyre többen érdeklődnek a község iránt és a fiatalok számos esetben már meg kapták a lakásvásárlási támogatást, valamint újabb kedvezményes árú önkormányzati építési telek is gazdára talált. Önkormányzatunk célja, hogy egyre több fiatal pár telepedjen le nálunk, és gyarapítsa, gazdagítsa Harsány közösségét. Az önkormányzat látványos fejlesztésekkel és egyedi támogatási formákkal igyekszik olyan települést létrehozni, ahol jó élni, otthont teremteni, családot alapítani, gyermeket nevelni. A vadonatúj óvodában például magas színvonalú, családbarát nevelést kapnak a csöppségek. Az intézményben számtalan ingyenes foglakozás közül lehet választani. Ilyen a néptánc, a balett, a hittan, az angol nyelvoktatás, a foci, a judo vagy a majorette és tervezzük a lovasoktatás bevezetését is. Az önkormányzat ingyenes buszjárattal és bérletkedvezménnyel segíti a más településekről átjáró óvodásokat és iskolásokat.- hangsúlyozta Szabó Gergely polgármester.
917
Harsányba látogatott Dr. Ternyák Csaba egri érsek
Harsányba látogatott Dr. Ternyák Csaba egri érsek május 9-én. A főpapi szentmisén mindannyiunk számára iránymutató, bíztató gondolatok hangoztak el. A szertartás keretében 7 fiatal vette fel a bérmálás szentségét. A látogatás végén Érsek Atya megtekintette az egykori érseki uradalmi pincéből kialakított Harsányi Sópincét és az ott található föld alatti kápolnát.
917
Mentős focitorna Harsányban
Harsányban bármi is történhetett volna a április 11-én, szombaton biztos, hogy egy-két percen belül ott lett volna a mentő. Hogy miért is? Mert a Borsod-Abaúj-Zemlén megyei mentőállomások labdarúgó-csapatai településünk műfüves focipályáján mérték össze tudásukat egy jó hangulatú, látványos torna keretében.
834
Családbarát település Harsány
Harsány Község Önkormányzata a közelmúltban több, előremutató, családokat támogató döntést hozott. A térség egyik legdinamikusabban fejlődő települése, az elmúlt években közel 1,4 milliárd forintot fordított községfejlesztésre. A község ezért modern, 21 századi infrastruktúrával és intézményrendszerrel rendelkezik. Az önkormányzat látványos fejlesztésekkel és egyedi támogatási formákkal igyekszik olyan települést létrehozni, ahol jó élni, otthont teremteni, családot alapítani, gyermeket nevelni.

A népszerű, családokat támogató rendszer első lépéseként kedvezményes árú építési telkeket, valamint lakásvásárláshoz és építkezéshez anyagi támogatást kínál az önkormányzat. Ha megvan az otthon és megszületett a család szeme fénye, várja a babák és a mamák kedvelt elfoglaltsága a zenebölcsi, vagy a babamasszázs foglalkozás.

1073
Mezőkövesd top
Cikk címe Találatok
Átadták a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum új épületet
alt
Ünnepélyes keretek között átadták a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum új, több mint 300 négyzetméteres épületét. A fejlesztésnek köszönhetően egy különleges, interaktív szolgáltatással is találkozhatnak majd a látogatók. Az épület fejlesztésére a gépmúzeum 20 millió Ft-ot nyert el a Nemzetgazdasági Minisztériumtól támogatásként.
 
690
Korszerűbb és modernebb egészségügy
alt
(kép és cikk forrása: www.mezokovesd.hu)
 
Több mint 700 millió forintból újult meg A Városi Rendelőintézet Mezőkövesden. A beruházás révén nemcsak az épület bővült ki és újult meg teljes mértékig, hanem új eszközöket is kapott az intézmény. Az elkészült beruházást szeptember 4-én adták át hivatalosan. A „Városi Rendelőintézet Mezőkövesden” című ÉMOP-4.1.1/B-12-2013-0001 azonosító számú pályázaton 600 millió forint támogatást nyert el Mezőkövesd Város Önkormányzata az egészségügyi intézmény korszerűsítésére, a fennmaradó összeget az Önkormányzat saját forrásként biztosította.
 
843
Indul a közvilágítás korszerűsítése Mezőkövesden
alt
(cikk forrása: www.mezokovesd.hu)
 
250 millió forintból újul meg Mezőkövesd közvilágítási hálózata. A korszerűsítésre vonatkozó kivitelezői szerződést július 21-én írták alá. A beruházás megvalósításával majdnem felére csökkennek a városi közvilágítás üzemeltetésének költségei. Mezőkövesd Város Önkormányzata még 2014-ben nyújtott be pályázatot a város közvilágítási hálózatának korszerűsítésére. A KEOP- 5.5.0/K/14-2014-0014 azonosító számú „Közvilágítás fejlesztése Mezőkövesden” című nyertes projektről tavaly decemberben kapott értesítést a városvezetés. Ezt követően lefolytatták a szükséges jogi, közbeszerzési eljárásokat, és kiválasztották a kivitelező céget is.
 
928