Válasszon szekciót 
Címszűrő 
Tartalomszűrő 
  Az összes leírás kapcsolása Az összes leírás összecsukása
Bükkábrány top
Cikk címe Találatok
A II. világháborús emlékmû helyreállítását tervezik Mezõkeresztesen

Mezõkeresztes Város Önkormányzata felhívással fordul a lakossághoz:az önkormányzat több éve célul tûzte ki a Posta elõtti téren felállított - ismeretlen vandál személyek által megrongált - II. világháborús emlékmû helyreállítását.
Az összetört márványtáblákon szereplõ nevek felkutatása többszöri erõfeszítés ellenére sajnos a mai napig nem sikerült.

678
Zenevizsga a bükkábrányi iskolában

2009. december 18-án a bükkábrányi Arany János Általános Iskola néhány tanulója számot adott zenei tudásáról a Hórvölgye Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény által tartott zenevizsga keretein belül.
Péntek délután elõször a gitárosokat hallgathatták meg a szülõk és érdeklõdõk.
594
Karácsonyi ünnepségek Bükkábrányban

A bükkábrányi óvodában a három csoport közösen ünnepli minden évben a karácsonyt. Idén december 21-én a gyerekek műsora mellett az óvónénik. mint minden évben bábjátékkal lepték meg az ovisokat, amelyet saját maguk adtak elõ a szintén saját kézzel készített díszletben.
Ezt követõen került sor a csoportok elõadásaira.
749
Karácsonyi készülõdés a bükkábrányi óvodában

2009. decemberében több alkalommal is ellátogattak a szülõk a bükkábrányi óvodába.
December 16-án a kiscsoportba várták a felnõtteket egy közös kézmûveskedésre. Az elkészült ajándéktárgyak a karácsonyt idézték.
Többféle tárgyat lehetett készíteni a megfelelõ technika kiválasztásával. A gyerekek kedvence a mézeskalács díszítés volt, de készítettek angyaldíszt és szalvétatartót is.
743
Palánta Együttes tartott gyermekelõadást Bükkábrányban

A református egyház szervezésében 2009. december 15-én óvodások és kisiskolások számára bábelõadást mutatott be karácsonyi köszöntésként a Palánta Együttes Bükkábrányban.
A Pappné Szakállas Csilla református lelkész szervezésében létrejött elõadáson egy kedves mesét hallhattak az iskola tornatermében összegyûlt érdeklõdõk egy öreg suszterról, aki karácsony közeledtével szintén várja Jézus eljövetelét.
754
Közmeghallgatást tartottak Bükkábrányban

December 11.-én pénteken került sor az Önkormányzat által szervezett évente egyszer megtartott közmeghallgatásra Bükkábrányban a Polgármesteri Hivatalban, melyen a polgármester és jegyzõ mellett a képviselõ-testület tagjai és az intézmények vezetõi várták a lakosság felvetéseit, kérdéseit.

517
Ünnepi koncertet adott a Bükkábrányi Népdalkör

Advent harmadik vasárnapján, vagyis december 13.-án a közelgõ karácsonyi ünnepkörre is tekintettel a Bükkábrányi Népdalkör adott rövid ünnepi koncertet a helyi római katolikus templomban. Az elõadásra a vasárnapi szentmise elején került sor.

615
Luca napi mulatság Bükkábrányban
A bükkábrányi Községi Könyvtár ismét megrendezi a Luca napi mulatságot december 12-én, szombaton, amelyen reggeltõl estig számos program várja az érdeklõdõket.
Lesz teaház, játékkuckó, kártyás jóslás, a lányoknak Luca Kupa futball-torna,  és természetesen este tûzgyújtás alakoskodással.Ezután pedig Kiss Kata és zenekara koncertezik a tornateremben.
A bükkábrányi Luca nap részletes programját a tovább gombra kattintva tekintheti meg.
1023
Fogadóórát tartott Tállai András országgyûlési képviselõ Bükkábrányban

2009. december. 4-én fogadóórát tartott Bükkábrányban Tállai András, a térség egyik országgyûlési képviselõje.
A bükkábrányi fogadóóra befejeztével arról érdeklõdtünk, hogy milyen kérdésekkel, észrevételekkel keresték meg a lakosok.
745
Felállították Bükkábrányban a község karácsonyfáját

Az idén is felállításra került a község karácsonyfája Bükkábrányban a polgármesteri hivatal elé. Óvoda építése során az udvarról kivágásra került fenyõ díszíti ebben az évben a községet. A díszítést a hivatal dolgozói és az iskolások vállalták magukra.
557
Borbála Nap a bükkábrányi bányában

2009. december 4-én ünnepelték a bányászok védõszentjét Szent Borbálát a Mátrai Erõmû Zrt. Bükkábrányi Bányaüzemében.
A programok 14:20-kor ünnepi köszöntõvel kezdõdtek amelyet Thomas Körber az igazgatóság elnökhelyettese mondott.
Ezután megkoszorúzták a Bányász Hõsök Emléktábláját.
647
Ismét Mikulás-vonattal utaztak a bükkábrányi gyerekek

A bükkábrányi óvodások és iskolások ismét Mikulás-vonatra szálltak 2009. december 3-án és 4-én. A "Diósgyõrért" Közhasznú Alapítvány az idei évben immár 7. alkalommal indítja útjára az Északerdõ Zrt-vel együttmûködésben ezt a programot.
A jó hangulatról és a felejthetetlen élményrõl a Lillafüredi Állami Erdei Vasút dolgozói, miskolci középiskolák, illetve több, mint 80 intézmény és gazdálkodó szervezet valamint számos önkéntes gondoskodik.

616
Mikulás Kupát rendeztek a bányászok Bükkábrányban
A Mátrai Erõmû szakszervezeti bizottsága december 5-én rendezte meg Bükkábrányban, a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõ Központban a mára már hagyományosnak számító Mikulás Kupát.
Az eseményre nem csak a környéken élõ bányász dolgozók, és azok családtagjai látogattak ki, hanem szervezett, külön buszjárat érkezett Visontáról is.
760
Debreceni és egri kórusok Bükkábrányban

Igazi adventi hangulat részesei lehettek mindazok, akik november 28-án ellátogattak a bükkábrányi római katolikus templomba.
19 órai kezdettel a Debreceni Egyetem Monteverdi kórusa illetve az egri Cantus Agriensis kórus adventi elõadását hallgathatták meg az érdeklõdõk.

572
"Bakancsos túrán" a bükkábrányi iskola tanulói

"Nézz a képernyõ mögé és láss, állj fel a székrõl és barangolj!" Ezzel a mottóval hirdettek országjáró és honismereti kört az idei tanévben 7-8. osztályos diákoknak Bükkábrányban. A szakkör benevezett a Bükki Nemzeti Park "Rejtõzködõ értékeink" címû három fordulós vetélkedõ sorozatba is.
542
A bükkábrányi óvoda vendége volt a Lármafa együttes

November 18-án a Márton – napi jeles napok alkalmából meglátogatta a bükkábrányi ovisokat a Lármafa együttes.
A szülõi munkaközösség által finanszírozott és az óvoda által szervezett programon valamennyi csoport részt vett a Szabadság úti óvoda középsõ csoportjában. Hagyományosan minden évben az évszakokhoz kötõdõen 3-4 ilyen mûsort láthatnak a kicsik.
A zenés mûsor után táncházzal zárult idén a program.
537
Testületi ülés volt Bükkábrányban

2009. november 23-án hétfõn tartotta soron következõ testületi ülését Bükkábrány község képviselõ- testülete. Az ülésen összesen 8 napirendi pont került megtárgyalásra.
Elsõ napirendi pontban a civil szervezetek egy része és a védõnõi szolgálat számolt be a 2009. évben végzett munkáról és a felhasznált pénzeszközökrõl.

487
Kiss Kata koncert lesz Bükkábrányban

2009. december 12.-én a Luca-nap keretén belül megrendezésre kerülõ Kiss Kata koncertre várnak minden könnyûzene iránt érdeklõdõt a Bükkábrányba a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõközpontba.
Riportunkban az énekesnõt kérdeztük a hamarosan lezáródó koncertsorozatról valamint arról hogy mire is számíthatnak a rajongók a mostani fellépésen.
569
Katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Bükkábrányban

2009. november 18.-án szerdán a bükkábrányi iskolában katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak, amelyrõl az intézmény dolgozói is csak az utolsó pillanatban kaptak értesítést.
A gyakorlat egy éles helyzetet szimulált, és a helyszínre kiérkezõ tûzoltók a valóságnak megfelelõen jártak el. A szimulált helyzetrõl valamint a tûzoltók állátott feladatokról kérdeztük Koroknai Péter tûzoltó alezredest a Mezõkövesdi tûzoltóság paracsnokát.
487
A tervek szerint egy hónap múlva elkészül az új bükkábrányi óvoda

Rohamosan közeledik december 15.-e a bükkábrányi új óvoda mûszaki átadásának határideje.
November 11.-én szerdán, mint eddig minden héten, bejárást tartottak az építési területen az önkormányzat és az építõ illetve a kivitelezõ illetékesei.
569
Sportbált rendezett a Bükkábrány Sport Club

A bajnokság õszi fordulójának végeztével november 14.-én ötödik alkalommal rendezte meg a Bükkábrányi Sport Club évadzáró sport bálját.
A szép számmal megjelenõ résztvevõket Kovács Attila a klub elnöke köszöntötte. Majd Tállai András a rendezvény fõvédnöke mondott rövid beszédet, illetve adott át némi anyagi támogatást a csapat részére.
847
Előadás a Füstmentes Világnap alkalmából Bükkábrányban

Az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére november 17-ét Füstmentes Nappá nyilvánították. Ezen a napon azt hangsúlyozzák, hogy a dohányosoknak nincs joguk ártani nemdohányzó embertársaiknak.
866
Testületi ülés volt Bükkábrányban

November 3-án kedden 14:00 órakor tartották Bükkábrányban a soron következõ testületi ülést. Összesen öt napirendi pontot vitattak meg a jelenlévõk.
Elsõként a közfoglalkoztatási terv módosítására került sor. Az út a munkához program keretein belül az eddig alkalmazott 2 fõ karbantartó mellé lehetõség volt még további három fõ alkalmazására. A testület egyhangúlag támogatta a módosítást.
758
Halloween a bükkábrányi iskolában

 
Halloween az egyik legrégibb ünnep, eredete évszázadokra vezethetõ vissza. Mai formája több kultúra hagyományainak keveredésével alakult ki.
A töklámpás lett az idõk folyamán eme ünnep legfontosabb jelképe. Európában sokáig feledésbe merült. Néhány helyen elvétve jelmezbe öltöztek és tökdíszeket helyeztek el a lakásban, de ez a szokás is hanyatlóban volt. Az utóbbi években azonban a halloween ünneplése ismét visszatért.
839
A bükkábrányi iskola 6. osztálya is erdei iskolában járt Parádfürdõn

Kicsit másként tanultak a bükkábrányi Arany János Általános Iskola hatodik osztályosai. 2009. szeptember 7-tõl 14-ig erdei iskolában vettek részt Parádfürdõn.
A szép idõ és a gyerekek lelkesedése lehetõvé tette, hogy minden tervezett program maradéktalanul megvalósuljon.
591
Pályázati forrásból rekultiválhatják a bükkábrányi szeméttelepet

Az idei év nyarán komolyan felborzolta a közhangulatot Bükkábrányban az évtizedek óta mûködõ hulladék lerakó telep bezárásának híre. Erre azonban nemcsak itt, hanem a térség szinte összes településén sor került.
A szeméttelepek ugyanis nem feleltek meg sem a magyar jogszabályokban elõírtaknak, sem az Uniós elvárásoknak. Ezért megszüntetésüket is jogszabályok követelték meg.

544
Gyertyát gyújtottak a II. világháború áldozatainak emlékére

A második világháború az emberiség történetének legnagyobb fegyveres konfliktusa volt. A legelterjedtebb álláspont szerint kezdetének az 1939. szeptember 1-i Lengyelország elleni német támadás tekinthetõ, és Japán kapitulációjával, 1945. szeptember 2-án ért véget.
A háború Európában Németország feltétel nélküli megadásával, 1945. május 8-án fejezõdött be.
544
Osztályok közötti focibajnokságot rendeztek Bükkábrányban

A bükkábrányi Arany János Általános Iskola hagyományaként már nyolcadik éve rendezték meg az osztályok közötti focibajnokságot a felsõ tagozatos tanulóknak.
Az osztályok csapatai körmérkõzésekkel döntötték el a kupa sorsát. A küzdelmek során a papírforma érvényesült, amelynek értelmében a helyezések a következõképpen alakultak.

505
Szüreti bál Bükkábrányban

A több éves hagyományt követve az idén is a hetedik osztály szülõi munkaközössége szervezte Bükkábrányban a szüreti batyus bált október 17.-én szombaton. A mulatságra az iskola ebédlõjében került sor. A rövid megnyitó után az alsó tagozatosok szórakoztatták táncmûsorukkal a megjelenteket.
Majd a hetedik és nyolcadik osztályosok elõadása következett, mely a szõlõ és borkultúra történetébõl és a több száz éves szüreti hagyományokból adott szemléletes ízelítõt. A megnyitót a kisebbek újabb táncos mûsora zárta.
Igazi batyus bálhoz illõen az asztalokat megtöltötték a vendégek által hozott ízletes sütemények, legkülönbözõbb italok, melyekbõl mindenki válogatás nélkül fogyaszthatott.
624
Csodálatos Európa fotókiállítás - Az alkotót kérdeztük
Október 8-án nyitotta meg kapuit  "Csodálatos Európa" címmel Korpás Károly mezõkövesdi mûvelõdésszervezõ fotóiból összeállított kiállítás. Az alkotót kérdeztük élményeirõl, fotózásról kedvenc fotóiról, témáiról.
489
A BSC ifjú focistái ismét Tiszaújvárosban rúgták a labdát

2009. október 11-én vasárnap került lebonyolításra a Sport XXI. Egyesületi Labdarúgó Program NUPI utánpótlás torna 2. fordulója Tiszaújvárosban.
A szûnni nem akaró esõ miatt az U7-es és U9-es korosztály mérkõzései teljes egészében elmaradtak, csupán az ott maradt U11 korosztályos csapatai játszottak egymással.
A Bükkábrányi Sport Club U11-es csapata mellett Tiszaújváros 1. és 2. számú csapata, valamint Mezõkövesd, és Mezõcsát együttesei szerepeltek a tornán.
A BSC U11-es csapatának 5 mérkõzésérõl összefoglalót a jövõ héten láthatnak.
513
Filmbemutató és musical elõadás a névadó alkalmából Bükkábrányban

Október 10-én ünnepélyes keretek között, filmbemutatóval egybe kötve rendezték meg a bükkábrányi Községi Könyvtár, és a Sport és Szabadidõközpont névadó ünnepségét. Az intézmény ezen a napon vette fel a település - mai napig köztiszteletnek örvendõ - pedagógusának, Jánosházi Sándornak nevét, ebbõl az alkalomból családját is meghívták a bensõséges ünnepségre.
Derekasné Orosz Andrea, az Általános Mûvelõdési Központ igazgatója köszöntõjében felidézte az intézmény történetét, és beszélt arról a példáról, amelyet a tanár úr állított a település lakói, pedagógusai elé.

Ezt követõen tekinthették meg a jelenlévõk azt a filmet, amelyet az Eleven Televízió készített Jánosházi Sándorról. Ebben özvegyével, Gizike nénivel beszélgetünk életérõl, munkásságáról, miközben korabeli fotókon elevenedik meg az az 50 év, amelyet a katedrán töltött.
496
Országos Könyvtári Napok - Összefoglaló

A múlthétén a könyvtáraké volt a fõszerep hiszen október 5. és 11. között zajlottak az Országos Könyvtári Napok. Ennek keretén belül színes programokkal várta a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõközpont az érdeklõdõket. Október 5.-én Babanapot tartottak ahol több anyuka is megjelent gyermekével. 6.-án délelõtt az óvodásokat délután pedig az iskolásokat várták játékos vetélkedõvel amelyek nagy sikert arattak a gyerekek körében. 7.-én 8 órától az Eleven Televízió Borsodi Mezõségrõl szóló film bemutatóját láthatták az egyik osztályteremben. A gyerekek türelmesen végignézték a filmet majd kérdéseikkel a film alkotóihoz és a megjelent természetvédelmi õrhöz fordultak.
430
A BÁMK elsõ igazgatói tanácsülése

2009. október 12.-én elõször tartott igazgatói tanácsülést a Bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központ. A megjelenteket Derekané Orosz Andrea a BÁMK igazgatója köszöntötte a Jánosházi Sándor Könyvtár olvasótermében. Az ülésen 6 napirendi pont szerepelt. Az elsõ napirendi pont az igazgató tanács feladatai és hatásköreinek ismertetése, második napirendi pont az igazgató tanács éves ügyrendjének elfogadása. Harmadik napirendi pontban beszámolót hallhattak az ÁMK beindulásáról, az év eleji feladatok megvalósulásáról.
706
Országos Könyvtári Napok - Bükkábrányi könyvtár színes programokkal várja az érdeklõdõket
Hagyománya van annak, hogy október hónapban a könyvtárak különbözõ rendezvényeken, programokon hívják fel a figyelmet e kultúraközvetítõ intézmények fontosságára. Idén október 5-11. között elsõsorban az 50 év felettiek figyelmét szeretnék ráirányítani arra, hogy a könyvtárak milyen lehetõségeket kínálnak az olvasásra, újfajta ismeretek szerzésére, tájékozódásra, bemutatkozásra, közös együttlétre. A bükkábrányi Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõközpont színes programokkal várja az érdeklõdõket.
470
Ábrányi Õsz - A szépkorúak bükkábrányi ünnepe
2009. október 2.-án Bükkábrányban a Jánosházi Sándor Könyvtár és Szabadidõ Központban került megrendezésre az „Ábrányi Õsz” elnevezésû szépkorúak ünnepe. A rendezvényen többen köszöntötték az idõsebb korosztályt.
Elõször az óvodások zenés táncos mûsorát láthatták a jelenlévõk, majd az általános iskola énekkara Bródy számokat énekeltek. Ezt követte a nyolcadik osztályos tanulók humoros mûsora.
2363
Október 2-án ismét köszöntik Bükkábrány szépkorú lakóit
2009. október 2-án 16:00 órától kerül megrendezésre Bükkábrányban az Ábrányi Õsz elnevezésû rendezvény a Szabadidõközpontban. Minden októberben a hagyományokhoz híven egy kis mûsorral és vendéglátással kedveskednek a szervezõk a település szépkorú lakosainak. Fellépnek az óvodások, iskolások és a Bükkábrányi Népdalkör tagjai az ünnepi mûsorban, ezután a talpalávalót Vitéz Bacsi József szolgáltatja majd. Aki szeretné, hogy a hivatal gépjármûve a rendezvény helyszínére szállítsa, jelezze azt 2009. október 2. - 13:00 óráig a hivatalban személyesen, vagy a 49/535-022 telefonszámon! A szervezõk mindenkit szeretettel várnak!
2121
Jánosházi kupa Bükkábrányban

Szeptember 19-én szombaton került megrendezésre a Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna Bükkábrányban. A csapatok az általános iskolánál gyülekeztek, ahol Mezõ Gábor testnevelõ a napra vonatkozó eligazítása után, a képviselõ-testület részérõl Hlad Lajos nyitotta meg a rendezvényt és köszöntötte Jánosházi Sándornét Gizike nénit a jelenlévõk között. A megnyitó után a résztvevõ 6 csapat átvonult a sporttelepre, hogy két csoportban mérkõzzön meg az elsõségért.
868
Testületi ülést rendeztek Bükkábrányban
A hétfõi, 14 órától tartott testületi ülésen 2 napirendet vitattak meg a képviselõk a nyílt ülésen.
Elsõként a bükkábrányi Polgármesteri Hivatal és a bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központ (BÁMK) között kötendõ megállapodás tervezetét véleményezték, majd fogadták el a képviselõk.
A kormányrendelet által elõírt okirat arról rendelkezik, hogy milyen feladatokat lát el a Polgármesteri Hivatal, és mi az ÁMK feladata.Formai változás, hogy a bükkábrányi ÁMK önállóan mûködõ költségvetési intézményként lett besorolva.

A testületi ülést teljes egészében megnézhetik az Eleven Televízióban 2009.szeptember 24-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl.
729
Labdarúgó emléktorna és a Kulturális Örökség Napjai Bükkábrányban
 
A Jánosházi Sándor Labdarúgó Emléktorna kerül megrendezésre szeptember 19-én (szombaton) 9 órától Bükkábrányban, általános iskolás csapatok részvételével.
Kisgyõr, Mezõnyárád, Mezõkeresztes, Tibolddaróc, Vatta ifjú labdarúgói mérkõznek meg egymással a vándorserlegért és az egyéb díjakért.

A rendezvény helyszíne, a bükkábrányi Sporttelep, esõ esetén pedig a Sport- és Szabadidõközpont lesz.
467
Egészségnapokat rendeztek Bükkábrányban

 
 
 
 
 
 

Újabb öt éves születésnapot ünnepelhetett egy bükkábrányi civil szervezet.Ezúttal a Fõnix Életmód Egyesület tartott Egészségnappal egybekötött születésnapi ünnepséget szeptember 11-én és 12-én.
Pénteken este az iskola ebédlõjébe vártak minden érdeklõdõt az ünnepi gálaestre. A megnyitón a község polgármestere köszöntötte az ünneplõket, majd az elmúlt évekre való visszaemlékezés következett.
A meghívott elõadók között volt Pappné Szakács Csilla lelkipásztor, aki az „Út a gyermekneveléshez” címmel tartott elõadást.

519
Hatodik alkalommal rendezték meg Mezõnyárádon a Lovasnapokat

Hatodik alkalommal rendezték meg Mezõnyárádon a Lovasnapokat, az idén hamarabb, szeptember elsõ hétvégéjén.Az idõjárás eléggé megtépázta a pályát, ennek ellenére színvonalas versenyt láthattak az érdeklõdõk.
Szombaton fél 9-kor a C0 versenyszámmal kezdõdtek a programok, ezután a B1, B2 versenyszámmal, majd az ebédszünet után a B3 és C2 derbyvel folytatódott a délutáni program.
Szeptember 6-án, vasárnap fél 9-tõl az Országos Gyermek Ügyességi Lovasverseny mezõnyárádi fordulóját rendezték meg, könnyû és nehéz kategóriában.

443
A múlt hétvégén zajlott az 59. Bányásznap Bükkábrányban

A múlt hétvégén zajlott Bükkábrányban az 59. Bányásznap. A kilátogató közönséget érdekes programok várták mindenki megtalálhatta a kedvére való mûsort. A gyerekek sem unatkoztak hisz egész nap ugrálóváron és szórakoztató játékokon mulathatták az idõt. A programsorozatot a Babszem Jankó Bábszínház zenés gyermekmûsora nyitotta meg, ezt követõen a Geri Betli Duó mulatós nótákat énekelt. Ezután Oszvald Marika mûsora következett majd a Crazy Dance táncosait láthatták a színpadon. Cozombolis valamint Josh és Jutta mûsora jó hangulatot teremtett a közönség sorai között. A Las Blues Band valamint a Korál együttesek élõ koncertjére sokan kíváncsiak voltak, a színpad elõtti füves tér megtelt érdeklõdõkkel.
673
Fennállásának 5.évfordulóját ünnepelte a Bükkábrányi Népdalkör

Megalakulásának ötödik évfordulóját ünnepelte augusztus 29.-én szombaton a Bükkábrányi Népdalkör. Az ünnepi eseményre minden érdeklõdõt szeretettel hívtak és vártak az ünnepeltek. Több, az ábrányiakkal jó kapcsolatot ápoló népdalkör és kórus is részt vett az eseményen. Így érkeztek énekesek Bogácsról, Felsõzsolcáról, a szomszédos Harsányból sõt a pest megyei Kartalról is.
394
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban
Testületi ülést tartottak 2009. augusztus 28-án Bükkábrányban. Összesen 9 napirendi pont került megvitatásra.
Elsõként Bükkábrány Község Önkormányzat 2009. évi költségvetésének I. félévi végrehajtásáról készített beszámolót hallgatták meg és fogadták el a tagok egyhangúan.
Második napirendben a Bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központ 2009. évi költségvetését tárgyalták a képviselõk. A személyi kiadások változni fognak, illetve a társulási normatíva elvesztése is növeli a költségeket. A képviselõk 7 igennel egy tartózkodás mellett támogatták a költségvetést.
594
Mátrai Erõmû Zrt: lignit adomány a rászorulóknak

A Mátrai Erõmû Zrt. Igazgatósági döntésének értelmében a társaság nagy mennyiségben biztosít díjmentesen saját termelésû lignitet a bükkábrányi és visontai bánya vonzáskörzetéhez tartozó települések arra rászoruló családjainak, enyhítendõ ezzel a téli tüzelõanyag ellátási gondokat.
A bükkábrányi bánya vonzáskörzetében Bükkábrány, Mezõnyárád, Mezõkeresztes, Vatta és Csincse lakosai jogosultak a kedvezményre. A rászorultságot az önkormányzatok állapítják meg, szintén az õ feladatuk a kiutalt mennyiség elszállításáról gondoskodni.
643
5 évesek- kórustalálkozót szervez a Bükkábrányi Népdalkör
A Bükkábrányi Népdalkör öt éves születésnapja alkalmából ünnepi délutánt rendez 2009. augusztus 29-én , amelynek helyszíne a BÁMK ebédlõje és udvara.
A programok: 14 órakor polgármesteri köszöntõvel kezdõdnek, negyed háromkor dalosmenet a község fõutcáján, fél háromtól közös ének a polgármesteri hivatal elõtti téren, majd innen indulnak vissza az iskolába. Három órától népdalcsoportok mutatkoznak be, 4 órakor ünnepi köszöntõt hallhatnak a jelenlévõk. Ezután 9 óráig táncos vigasság, baráti beszélgetés. A zenét Vanczák Árpád szolgáltatja.
338
Bükkábrányi énekesek sikere
Augusztus 9-én Szomolyán a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetsége (KÓTA) a 15.Országos Népzenei Minõsítõ keretében térségi szintû minõsítõt tartottak.
Ezen két bükkábrányi énekes, a Bükkábrányi Népdalkör oszlopos tagjai is részt vettek, ráadásul sikerrel, hiszen Jaksi Jánosné és Hegedûs József is dicséretes fokozatot szerzett ének kategóriában.
Ennek következtében 2 év múlva már az országos minõsítõn is indulhatnak.Gratulálunk!
A Bükkábrányi Népdalkör egyébként augusztus 29-én ünnepli fennállásának 5.évfordulóját, a délután programját a tovább gombra kattintva olvashatják el.

384
Augusztus 20-ai megemlékezés Bükkábrányban

Augusztus 20. Magyarország nemzeti és állami ünnepe, I. István király szentté avatásának évfordulója, Szent István király és az Új Kenyér ünnepe. 2009. augusztus 19-én 17:00 órára az államalapításra, Szent István királyra történõ emlékezésre várják Bükkábrány lakosait a bükkábrányi református templomba ahol ökumenikus istentisztelet illetve kenyérszentelést és áldást tartanak. Közremûködik a Bükkábrányi Népdalkör.
363
Riport Derekasné Orosz Andreával, a bükkábrányi ÁMK vezetõjével
Riportunkban Derekasné Orosz Andreát a bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központ vezetõjét kérdeztük a vezetõi pályázat feltételeirõl és a jövõbeni tervekrõl.
497
50 éves osztálytalálkozó

Az alábbiakban egy nemrég Bükkábrányban tartott 50 éves osztálytalálkozóról készített írást adunk közre, egy résztvevõ tollából.

580
Elkezdõdött az új bükkábrányi óvoda építése
A héten megkezdõdött Bükkábrányban az új óvoda építésének munkálatai. Riportunkban Tóth-Móricz Pétert Bükkábrány polgármesterét kérdeztük az építkezés állásáról.
647
Megválasztották a bükkábrányi ált.mûvelõdési központ igazgatóját
A múlthét csütörtökön zárt ülés keretén belül Bükkábrány képviselõ testülete megválasztotta a Bükkábrányi Általános Mûvelõdési Központ igazgatóját. Riportunkban errõl kérdeztük Tóth-Móricz Pétert Bükkábrány polgármesterét.
719
Befejezõdött a X. Bükkábrányi Alkotónapok
Idén 10. alkalommal került megrendezésre Bükkábrányban az Alkotónap július 7. és 12. között. A hagyományokhoz híven a délelõtt folyamán kézmûvesprogramok várták a gyermekeket. A kosárfonás, batikolás, bõrözés, tûzzománcolás, fafaragás, gyertyamártás technikáival ismerkedhettek meg a résztvevõk a délelõtt folyamán. A délután a délelõtti megkezdett munkák folytatása zajlott valamint kulturális programok várták az érdeklõdõket amelyet szabadon látogathattak a település lakói is.
420
Úszótáborban voltak a bükkábrányi gyerekek
Úszótáborban voltak a bükkábrányi iskola tanulói Bogácson június 29 és július 3-a között. A 26 gyermek és 4 kísérõje napi 2x2 óra intenzív úszásoktatáson vett részt. A foglalkozásokat Mezõ Gábor testnevelõ és Hegedûsné Kovács Anita irányította két csoportban egyet délelõtt, egyet délután. A köztes idõt aktívan kirándulással, túrázással töltötték el. Megnézték a kaptárköveket, ellátogattak a Subalyukba, barangolásaik során több településen is jártak Cserépváraljától Bükkzsércig.
400
Testületi ülés Bükkábrányban
Ismét ülésezett Bükkábrány község képviselõ-testülete július 2-án. Az eredetileg tervezett két napirendi pont mellé már az ülés kezdetén újabb három került be. Elsõként Mátyus László közbeszerzési szakértõ olvasta fel az óvodai pályázatra beérkezett árajánlatok szakértõi véleményezését. A sorrend felállításánál legfontosabb szempont a vállalt ár volt. Ennek alapján a miskolci székhelyû SPIDI-THERM Kft. végzi a kivitelezést, 89.674.054 Ft értékben. A beruházás július 15-én kezdõdik, és a tervek szerint ez év december 15-én fejezõdik be.
434
A magyarországi bányásztelepülések képviselõi találkoztak Bükkábrányban
Július 2-án szakmai napot tartottak Bükkábrányban, amelynek keretében a Magyarországi Bányásztelepülések Országos Szövetségének tagjai látogattak el a településre.
A délelõtt során elõadásokat hallgathattak meg a résztvevõk többek között a vidékfejlesztésrõl és az alternatív energiákról, továbbá betekintést nyerhettek a bükkábrányi bánya mindennapjaiba.
Elõször Halmai György termelési osztályvezetõ tartott szemléletes elõadást a bányáról, és a rekorder bányagéprõl, majd a vendégek a bányába is kimentek.
Nagy Tibort, a szervezet alelnökét kérdeztük meg mindezekrõl.
490
Novák József kiállításával nyílt meg a X. Bükkábrányi Alkotónapok

A X. Bükkábrányi Alkotónapok elsõ programja volt Novák József bükkábrányi festõ kiállításának megnyitója. A rendezvény minden évben valami különlegességgel is várja az érdeklõdõket. Ezekrõl Derekasné Orosz Andrea, az Alkotónapok fõszervezõje beszélt.
608
Június 24-én felavatták a rekorder bányagépet
Mint arról az elmúlt héten beszámoltunk, a maga nemében egyedülálló gépóriás június 22-én reggel hagyta el az építési területet és három kilométer menetelés után érkezett meg a munkaterületre, ahol a június 24-ei sajtótájékoztató keretében adták át az erõmû vezetése, a gépet építõ cégek vezetõi, és a sajtó jelenlétében.
Német szokás szerint egy üveg pezsgõ széttörésével avatták fel a gépet. Mintegy 8 milliárd forint értékû beruházás keretében a világ legnagyobb méretû és teljesítményû kompakt kotrógépe állt munkába a Mátrai Erõmû Zrt. bükkábrányi lignitbányájában, mely a térség legnagyobb munkáltatója.
A kotrógép üzembe állításával 35 új munkahelyet teremt a cég, ugyanakkor a külsõ cégek által végzett munka aránya jelentõsen visszaesik.
516
Alkotónapok Bükkábrányban
Idén 10. alkalommal kerül megrendezésre Bükkábrányban az Alkotónap július 7. és 12. között. A hagyományokhoz híven a délelõtt folyamán kézmûvesprogramok várják a gyermekeket. A kosárfonás, batikolás, bõrözés, tûzzománcolás, fafaragás, gyertyamártás technikáival ismerkedhetnek meg a résztvevõk. A délután a kulturális programoké amelyet szabadon látogathatnak a település lakói is. Csütörtökön kiállítás tekinthetõ meg az elkészült munkákból.
663
Aranykezek kézmûvestábor Bükkábrányban
Az idei évben is megrendezésre került az "Aranykezek" kézmûvestábor Bükkábrányban a Sport és Szabadidõ Központban. A ballagást követõ héten kezdõdõ program hétfõtõl szombatig, reggeltõl délutánig kínált programokat a közel harminc érdeklõdõ bükkábrányi gyermeknek.
Ebben az évben is pedagógusok segítségével több kézmûves technikát sikerült a gyermeknek elsajátítani. A keddi szünnapot követõen péntekig négy csoportban különbözõ dísz és egyéb kézmûves tárgyakat készíthettek papír-, és textiltechnikával a gyermekek délelõttönként.
495
Megkezdi a próbaüzemet a világ legnagyobb kompakt kotrógépe Bükkábrányban
A mintegy 8 milliárd forint értékû beruházás keretében a világ legnagyobb méretû és teljesítményû kompakt, marótárcsás kotrógépe áll szolgálatba, pontosan megkezdi 3 hónapos próbaüzemét a napokban a bükkábrányi külszíni fejtésen. A beruházás célja volt többek között, hogy a bányában mûködõ idegen kapacitás kiváltásra kerüljön, azaz csökkentsék a külsõ cégek által végzett tevékenységet.
A hatalmas méretû kotrógép építése során Európa több országából érkeztek az óriási méretû alkatrészek a maga nemében egyedülálló géphez, amely nagy logisztikai szervezést és lebonyolítást igényelt, és maga az gép is az átlagosnál szigorúbb követelményeknek kell, hogy megfeleljen.
A gép méreteire jellemzõ, hogy csak a marótárcsás egység tömege kb.1650 tonna, 130 méter hosszú a két egymás mögé állított egység, a kotrógép és a szalagkocsi.
812
Ballagás és tanévzáró a bükkábrányi iskolában
2009. június 20.-án 13 órától tartották a ballagást és a tanévzáró ünnepséget a bükkábrányi Arany János Székhelyiskolában. Elõször a ballagó 8. osztályosok búcsúztak az iskolától, tanáraiktól és az itt maradt iskolatársaktól. Ezt követõen a 7. osztály búcsúzott el a végzõs diákoktól, majd Tóth Sándor a Körzeti Általános Iskola igazgatója ünnepi beszédében köszönt el a tanulóktól, majd külön kiemelte milyen szép eredményeket is értek el az iskola egyes tanulói.
595
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban
Június 18-án 14:00 órától ülésezett Bükkábrány község képviselõ - testülete. A rövid nyílt ülésen összesen két napirendi pont került megvitatásra.
Elsõként a képviselõk egyhangú igennel támogatták a létrehozásra kerülõ Általános Mûvelõdési Központ alapító okiratát.
A második napirendben indítványok, javaslatok hangoztak el.

Az ülésrõl készült felvételt teljes egészében megnézhetik az Eleven Televízióban június 25-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl.
397
5,3 millió forint értékû építõanyagot nyert Bükkábrány

A Wienerberger 2009-ben tizedik alkalommal hirdette meg  gyermekintézményeknek és mûemlékeknek szóló Jövõvár Pályázatát, melynek keretében idén több mint 62 millió Ft értékû építõanyag és készpénz talált gazdára.
A két kategóriában összesen 247 darab érvényes pályázat érkezett be, ebbõl gyermekintézmény kategóriában 38, mûemlék kategóriában pedig 10 pályázatot díjazott a zsûri.
Bükkábrány is a díjazottak között van, a 2. legmagasabb összeggel, pontosabban építõanyaggal támogatják az új óvoda építését.A részletekrõl kérdeztük Tóth-Móricz Péter polgármestert.

441
Bolondballagás a bükkábrányi iskolában
Idén június 15.-én hétfõn az utolsó tanítási napon különféle jelmezekbe öltöztek a bükkábrányi Arany János Székhelyiskola 8. osztályos diákjai. A már hagyományosnak számító bolondballagás alkalmával a diákok a falut körbejárva vidámságot és jókedved csempésznek a mindennapi életbe. Útjuk során több intézményt is útba ejtettek és a felcsendült dalaikat hallgatva az ott dolgozók is jót derültek.
630
Pedagógusnap Bükkábrányban
2009. június 11.-én csütörtökön tartották az idei Pedagógusnapot a bükkábrányi Arany János Székhelyiskolában. A gyerekek egy rövid kis mûsorral készültek amelyet az iskola ebédlõjében adtak elõ. A megjelent tanítókat, tanárokat, és óvónõket, valamint az intézmények dolgozóinak munkáját elõször Tóth-Móricz Péter Bükkábrány polgármestere méltatta, majd az óvodások, és az iskolások is versekkel, tánccal, zenével köszöntötték a megjelenteket.
640
A Bükk Kupa házigazdája volt Bükkábrány
Június 5-én a Bükki Településszövetség hagyományos sportrendezvényének adott helyet a bükkábrányi Arany János Székhelyiskola.
A Bükk kupa keretében atlétikában, lány kézilabdában és fiú labdarúgásban mérkõznek meg a résztvevõ települések általános iskolásai. A résztvevõk Bükkábrányból, Bükkszentkeresztrõl, Répáshutáról, Bükkaranyosról és Kisgyõrbõl érkeztek.

567
Befejezõdnek az útfelújítások Bükkábrányban

Már elõzõekben beszámoltunk arról hogy 2009 áprilisától elkezdõdtek az útfelújítási munkálatok Bükkábrányban. A kivitelezõ cégnek június 15.-éig be kell fejezni a felújítást. Elsõ menetben megtörtént az utak kátyúzása, az utóbbi idõben pedig egyes utak, útszakaszok teljes aszfaltozását végzik a cég alkalmazottai.
457
Ezúttal a domboldalban rongáltak Bükkábrányban
A bükkábrányi Kápás-domb szõlõit sajnos egyre kevesebben mûvelik. Évrõl-évre több az elhagyatott földterület.
Az utóbbi idõben azonban úgy látszik, az a néhány gazda sem tudja igazán élvezni munkája gyümölcsét, aki még kitart ezen a területen a gazdálkodás mellett.Kora tavasszal éri az elsõ pofon a szõlõbe látogató tulajdonost: az idei tél sem múlt el a fatolvajok garázdálkodása nélkül.
A közelmúltban az egyik szõlõsgazda földjét látogatták meg a garázdák.
445
Pünkösdölés a bükkábrányi iskolában

A Pünkösdölés népszokásait elevenítették föl a 3. osztályosok Bükkábrányban Hegedûsné Kovács Anita tanárnõ vezetésével. Elõször az iskola tanulói és pedagógusai valamint az óvodás gyermekek és kísérõik láthatták a mûsort a Sport- és Szabadidõközpontban. A rengeteg ehhez az ünnephez kapcsolódó néphagyomány közül, az udvarló szokásokat és a Pünkösdi királyné járást mutatták be a szereplõk. A mûsor után tovább indultak más helyszínekre is, hogy a településen, minél többen megismerjék és felidézzék múltunk eme szép hagyományait.
620
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban

2009. május 26-án az összevont testületi ülés után Bükkábrány község képviselõ – testülete is ülésezett.
Az elsõ három napirendben a Községi Könyvtár, a Sport- és Szabadidõközpont valamint a polgármesteri hivatal alapító okiratának technikai módosításaira került sor.
474
Összevont testületi ülést tartottak Bükkábrányban
2009. május 26-án tartotta összevont testületi ülését Bükkábrány, Mezõnyárád, Sály iskolafenntartó társulása.
Az elsõ két napirendi pontban az óvoda és iskola alapító okiratát kellett módosítani jogszabályi változások miatt. A jelenlévõk egyhangú igennel támogatták.
Megváltozott az intézmények minõségirányítási programja a közalkalmazotti törvény módosítása miatt. A változások technikai jellegûek. A testület egyhangúlag támogatta a napirendeket.
444
Gyerekhét a bükkábrányi óvodában
Az elmúlt héten még inkább a gyerekeké volt a fõszerep a bükkábrányi óvodában, hiszen a gyerekhét keretein belül még változatosabb programokkal színesítették az óvodások mindennapjait. Hétfõ délelõtt a nagycsoportosok az iskolába látogattak az elsõ osztályosokhoz, ahol részt vettek egy tanórán. A kicsik fegyelmezetten ültek a helyükön és érdeklõdve figyelték az óra mentét.
517
Kihívás Napja Bükkábrányban
A Kihívás Napja 1982-ben indult Kanadából, ahol két szomszédos város vezetõi elhatározták, hogy egy egész napos verseny keretében döntik el, melyikük városa a sportosabb. Május utolsó szerdáján ezért 0 órától este 9-ig folyamatosan számolták, hányan végeznek aktív testmozgást legalább 15 percen keresztül.
548
Gyereknap és Madarak és Fák Napja a bükkábrányi iskolában
A bükkábrányi Arany János Székhelyiskolában május 25-én hétfõn a játéké és a szórakozásé volt a fõszerep, hiszen ezen a napon tartották a Madarak és Fák Napját valamint a Gyermeknapot. A délelõtt DÖK - közgyûléssel és új tisztségviselõk választásával kezdõdött. Ezután megemlékezés és felkészülés az akadályversenyre. A versenyen külön indultak az alsós és felsõs csapatok.
599
Ismertetõ a Pilates tornáról
Az interjúban Lerch Zsuzsanna pilates - kismama pilates oktatóval beszélgetünk a hamarosan induló pilates tornáról. Megfelelõ számú érdeklõdõ esetén Bükkábrányban is indul hasonló torna.
515
Nõk számára szervezett tréninget a Fõnix Életmód Egyesület
Riportunkban Fekete Évával a Fõnix Életmód Egyesület elnökével illetve Szikszay Klára pszichológussal beszélgetünk a nõk számára Bükkábrányban tartott tréningrõl.
427
Falunap Bükkábrányban
Május 9-én rendezték meg Bükkábrányban a Falunapot. A délelõtti programok a Tornácosháznál kezdõdtek. Íjászkodás, kézmûveskedés várta a kilátogatókat. Délben ebédre várták a lakosokat a Sporttelepen, ahol a többi program zajlott egészen estig.
914
Nevelési értekezlet a bükkábrányi körzeti iskolában
2009. május 4-én délután 14 órától nevelési értekezletet tartottak Bükkábrányban az Arany János Székhelyiskola ebédlõjében. A megbeszélésen jelen voltak a Körzeti Általános Iskola pedagógusai, tanárai. A meghívott vendégelõadó Dr. Knausz Imre sajnos nem tudott eljönni egészségügyi okokból kifolyólag, így Tóth Sándor a Körzeti Általános Iskola igazgatója tartotta meg az elõadást. Az értekezlet témája a pedagógiai értékelés illetve mérés volt.
637
Elkezdõdött az utak kátyúzása Bükkábrányban
A múlthéten megkezdõdött Bükkábrányban is az utak rendbetétele. Elsõ menetben a Vöröshadsereg utat kátyúzzák teljes hosszában amely a vállalkozó ígérete szerint elkészül május 9-ig a falunap kezdetéig. Ez annak a nagy beruházásnak az elsõ fázisa amely az egész községet érinti, ugyanis a település egész területén kátyúzások várhatók a következõ hetekben.
375
Iskolai beiratkozás Bükkábrányban
Április 27-én és 28-án megtörtént az elsõ osztályosok beíratása Bükkábrányban. Jövõre az új intézményi rendszerben az ÁMK-n belül 25 elsõ osztályos kezdi meg tanulmányait. A szülõket és gyermekeket abban a teremben várta Hegedûsné Kovács Anita tanítónõ, lehendõ osztályfõnök, ahol szeptembertõl iskolapadba ülnek. A 11 fiú és 14 lány megismerkedhetett az iskolával, a tanteremmel, valamint beszélgettek és játszottak, amíg szüleik a hivatalos iratokat intézték.
380
Testületi ülés volt Bükkábrányban
2009. április 28-án ismét összeült Bükkábrány község képviselõ testülete. A nyílt ülésen összesen 7 napirendi pont került megvitatásra.
370
Az iskolások is megnézték a "Tájaink és kincseink" címû fotókiállítást
Egy rendhagyó természetismeret óra alkalmából látogattak el a "Tájaink és kincseink" címû különleges természetfotó-kiállításra a bükkábrányi iskola tanulói az elmúlt csütörtökön.
Az intézmény összes évfolyama ellátogatott a tárlatra a délelõtt folyamán.
A gyerekeket láthatóan magával ragadta a tárlat, az ott látható ismert és kevésbé ismert élõvilág, és a minket körülvevõ táj állóképeken megörökített szépsége.
361
Tájaink és kincseink"-természetfotó-kiállítás május 10-ig
2009. április 25-én nyílt meg a bükkábrányi Polgármesteri Hivatal házasságkötõ termében az Eleven Televízió és a bükkábrányi községi könyvtár által szervezett természetfotó kiállítás. A tárlaton Kleszó András természetvédelmi õr munkáit tekinthetik meg az érdeklõdõk.
479
Új padok készülnek a bükkábrányi játszótérre
Új eszközökkel bõvül a bükkábrányi általános iskola udvara. A játszótér mellé 8 db, beton elemekbõl és fa ülõrészbõl álló padokat helyeztek el a hivatal dolgozói, a közmunkások segítségével. A beton alapok egy része a régi Öregek Napközi Otthonából lett áttelepítve, a fa elemeket pedig az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány finanszírozta meg. A tisztítás és festés után birtokba vehetik a pihenni vágyó gyermekek felnõttek egyaránt.
528
Karatevizsga Bükkábrányban
Ismét vizsgára készültek a legkisebb karatékák Bükkábrányban 2009. április 9-én. A Molnár Viven 2. danos edzõ által vezetett csoportba bükkábrányi, vattai, mezõkövesdi gyermekek járnak. A gyermekek mindegyike még óvodás korú, de így is rendkívüli fegyelemmel végezték a gyakorlatokat. A vizsgát Szajlai Oszkár sensei vezette.
650
Falunapot rendeznek május 9-én Bükkábrányban

Május második hétvégéjén rendezik Bükkábrányban a Falunapot. A rendezvényen már reggeltõl várják a vendégeket.A fõ helyszín, a sportpálya és a 3-as út közötti füves terület mellett az iskolaudvaron is lesznek programok ezen a szombat délelõttön.
Délben jó ebédhez szól majd a nóta, a LazaC együttes elõadásában.
Az ünnepélyes megnyitó után pedig az óvodások, iskolások lépnek színpadra,majd gyermekmûsorok és szórakoztatómûsorok következnek egészen estig.
A napot a Sugarloaf koncertje, és tûzijáték.

459
Föld Napi filmvetítés,virágültetés,udvartakarítás Bükkábrányban
A bükkábrányi iskolában április 22-én, a Föld Napján a nap nyitányaként filmvetítéssel készültek a szervezõk.
Az Eleven Televízió természetfilm-sorozatának elsõ két részét tekinhették meg a gyerekek az ebédlõben, amely a Dél-Bükkrõl szól, annak értékeit, tájait, állatait, növényeit mutatja be.
Emellett a térség természetvédelmi õrét, Kleszó Andrást is megismerhetik a nézõk a filmben.
A vetítés elõtt a film készítõi, Kovács Gyula és Vukovich Ákos beszéltek környezetünkrõl, a filmekrõl, illetve a környezetvédelem fontosságára is felhívták a gyerekek figyelmét.
778
Testületi ülés volt Bükkábrányban
2009. április 14-én tartotta soron következõ testületi ülését Bükkábrány község képviselõ testülete. Az ülésen összesen 3 napirendi pont került megvitatásra.
603
Körbejárta a községet a képviselõtestület Bükkábrányban
2009. április 16-án Bükkábrány Önkormányzat képviselõ testületének néhány tagja Tóth-Móricz Péter polgármester vezetésével bejárta a falut és környékét, hogy felmérjék a jövõbeni feladatokat, karbantartási munkálatokat.
386
Nyílt nap a bükkábrányi óvoda középsõ csoportjában
Nyílt nap volt a bükkábrányi óvoda középsõ csoportjában április 15-én és 16-án délelõtt. A szülõk, érdeklõdõk, ezeken a napokon ülhettek be a csoportszobába. Képet kaphattak az intézmény mûködésérõl, a gyerekek fejlettségi szintjérõl, bepillanthattak a mindennapi történésekbe.
387
Tájékoztató a bükkábrányi oktatási intézményekbe való beiratkozásról
Mostani összeállításunkban tájékozódhatnak a bükkábrányi intézményekbe való beiratkozásról, valamint arról, hogy milyen lehetõségeket kínálnak az egyes intézmények.
432
Húsvéti készülõdés a bükkábrányi iskolában
Húsvét alkalmából a bükkábrányi iskola gyermekei is díszeket készíthettek, tojást díszíthettek az ünnepre.Utóbbit például szalaggal kötötték át, vagy flitterrel vonták be.Az ablakdíszek is a hagyományos húsvéti motívumokat tükrözték, csakúgy, mint a hûtõmágnesek.
Az iskolában a tavaszi szünet elõtti napon rendezték meg a kiszehajtást is, ezt a következõ adásunkban mutatjuk be.
429
Közösségi térre vonatkozó pályázatokon indulhat a bükkábrányi könyvtár
Elnyerte az "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér" címet a bükkábrányi Községi Könyvtár a Tornácos Házra vonatkozóan.
Ezzel lehetõség nyílik arra, hogy a pályázatokat nyújtsanak be a ház további felújítására, mûködtetésére, programok szervezésére, a civil szervezetek céljainak megvalósítására.
A részletekrõl Derekasné Orosz Andrea könyvtáros tanár számol be.
449
Húsvéti készülõdés a bükkábrányi óvodában
A bükkábrányi óvodában a szülõket is várták azokra a kézmûves délutánokra, amelyek keretében mindhárom csoport gyermekei a húsvéthoz kötõdõ tárgyakat készíthettek el. A középsösöknél az elmúlt héten volt ez a foglalkozás, a kiscsoportba hétfõn várták a szülõket.
A nagycsoportban kedden délután folyt a húsvéti készülõdés, a gyerekek a délelõtt folyamán már foglalatoskodtak a tojás elõkészítésével.
Mindhárom csoportban többfajta alkotás készült, többek között tojást festhettek,vagy díszíthettek, ablakdíszt készíthettek, vagy éppen az alkalomhoz illõ kosárkát formázhattak.
645
Testületi ülést tartottak Bükkábrányban
2009. március 25-én 14 órakor ülésezett Bükkábrány község képviselõ-testülete. A nyílt ülés keretében összesen öt napirendi pont került megvitatásra. Elsõként Szilágyiné Lassú Mária adott tájékoztatást a Családsegítõ és Gyermekjóléti Szolgálat 2008. évi munkájáról.
480
5 éves a Bükkábrányi Népdalkör
 
2003. õszén az akkori kulturális referens a település kulturális életének felpezsdítése érdekében gyûlést hív össze. Ennek eredménye képen születik meg az ötlet egy kórus alapításáról. Az elhatározást hamarosan tettek követik: Chrudinák Zsoltné vezetésével létrejön egy tizenkét lelkes tagot számláló kórus.
460
Nyílt tanítási nap a bükkábrányi iskolában
2009. március 24-én és 25-én nyílt tanítási órákkal várták a szülõket a bükkábrányi általános iskolába, amelyekre sokan el is látogattak. Ezeken a napokon a szülõk betekinthetnek a tanítási órákba, megfigyelhetik gyermekeik hétköznapjait, teljesítõképességét és magatartását is.
500
Általános mûvelõdési központ alakul Bükkábrányban

Szalai Szabolccsal, a bükkábrányi oktatási ad-hoc bizottság elnökével beszélgettünk Bükkábrány oktatatási, nevelési intézményeinek életében bekövetkezõ változásról.
A tervek szerint a következõ tanévtõl egy közös intézmény, az Általános Mûvelõdési Központ keretein belül, önállóságukat megtartva mûködnek majd az oktatási-nevelési feladattal, illetve közmûvelõdéssel foglalkozó intézmények.
A helyben mûködõ társulást az
általános iskola, a napköziotthonos óvoda, a Községi Könyvtár, a Sport- és Szabadidõközpont, valamint a Tornácos Ház alkotná.

362
Beszakadt egy régi kripta feletti földterület Bükkábrányban
Bükkábrányban a 3-as út melletti közös temetõben a közelmúltban kishíjján súlyos balesetet okozott egy régi kripta beszakadása.
Az úgynevezett "Nagy-kereszt" elõtti területrõl eddig is tudott volt, hogy valamit rejt a föld mélye. Az is sejthetõ volt, hogy egy minden valószínûség szerint több száz éves családi  sírhely rejtõzik itt.
Ennek azonban kívülrõl semmi nyomát nem lehetett felfedezni. Ha valaha volt is körülötte esetleg kerítés, vagy fejfa, azok az idõk folyamán az enyészeté lettek. Mára mindössze egy üres, fûvel borított terület maradt a felszínen.
732
Lármafa Hagyományõrzõ Csoport a bükkábrányi óvodában
Március 20-án a délelõtti órákban érkezett meg a bükkábrányi óvodába a Lármafa Hagyományõrzõ Csoport. A gyerekek együtt énekeltek és táncoltak a csoport tagjaival, valamint megismerkedtek több hangszerrel is. A felcsendült dalok, mondókák sõt még a közös táncok is mind mind a tavaszt idézték. Ezt követõen madárdalokat, énekeket próbáltak utánozni. A kicsik hallhattak egy rövid mesét, egy jól ismert közmondásról miszerint Sándor, József Benedek zsákban hozzák a meleget.
378
Ülésezett a bükkábrányi testület
 

Március 3-án tartotta soron következõ testületi ülését Bükkábrány község képviselõ-testülete. A nyílt ülésen összesen 7 napirendi pont került megvitatásra.

463
Összevont testületi ülést rendeztek Bükkábrányban
 
Március 3-án ülésezett a körzeti általános iskola és óvoda intézményfenntartó társulását mûködtetõ három település képviselõ testülete. Elsõként a körzeti általános iskola 2009. évi költségvetésének véleményezésére került sor.

406
Nõnapi köszöntõ a bükkábrányi iskolában
 

Nõnap alkalmából verssel, virággal és egy kis csokoládéval kedveskedtek az Arany János Tagiskola fiú tanulói és a szülõi munkaközösség a hölgydolgozóknak és leány tanulóknak.

936
Március 15.-emlékünnepségek térségünkben

A kistérség településein is megemlékeznek az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eszméjérõl, eseményeirõl, és hõseirõl a 161.évforduló alkalmából.
A koszorúzásokat, megemlékezéseket március 13-án, 14-én illetve március 15-én tartják az egyes településeken. A részleteket a tovább gombra kattintva olvashatják el.

692
Farsang a bükkábrányi óvodában
Február 27-én 17:00 órától rendezték a bükkábrányi Sport- és Szabadidõközpontban az óvodások farsangi mulatságát. A gyermekek csoportonként mutatták be jelmezeiket egy kis mûsor kíséretében. A nagycsoportosok fellépése után uzsonnát kaptak a gyermekek. A tombola sorsoláson értékes nyeremények találtak gazdára, majd érkezett Sanyi Bohóc, hogy partnerével együtt szórakoztassa a kicsiket.
636
Arany Nap a bükkábrányi iskolában
2009-ben is megemlékeztek iskolájuk névadójáról az Arany János Székhelyiskola tanárai, diákjai az „Arany Napok” elnevezésû rendezvényen. Március 2-án és 3-án két rendhagyó napon át versenyezhettek egymással az osztályok, csoportok az„Aranytallérokért”. A programok nagy részének szervezésében, és lebonyolításában a diákok is részt vettek.
600
Farsangi mulatság a bükkábrányi iskolában
Február 21-én rendezte meg a Diákönkormányzat Bükkábrányban az általános iskolások farsangi bálját a Sport- és Szabadidõközpontban. Az est bevételébõl gyermekprogramok és nyári táborok kerülnek támogatásra. A rendezvény a 8. osztályosok nyitótáncával kezdõdött Az elmúlt évekhez hasonlóan most is a csoportos jelmezek domináltak az estén. Az egyetlen egyéni jelmezes egy szamuráj volt.
684
Testületi ülés volt Bükkábrányban
2009. február 12-én tartotta soron következõ testületi ülését Bükkábrány község képviselõ-testülete, amely alkalommal 8 napirendet vitattak meg. Az elsõ napirendben a 2009. évi költségvetést tárgyalta a testület. Elõször Tóth Sándor iskolaigazgató tájékoztatta a képviselõket, miszerint módosítás nem történt a költségvetésben az iskolával kapcsolatban. Ezt követõen a Körzeti Napköziotthonos Óvoda vezetõje mondta el, hogy módosultak a normatív támogatások, más változás itt sem történt. Ezt követõen az önkormányzat költségvetési tervezete került megvitatásra.
447
Jótékonysági bált rendeztek Bükkábrányban
Bükkábrányban a hétvégén rendezték meg a jótékonysági farsangi bált.A szervezõk az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány, a Magyar Vöröskereszt bükkábrányi alapszervezete, valamint az iskola, és óvoda dolgozói és szülõi munkaközössége voltak.
A Valentin napján tartott bál a tánciskolások mûsorával indult, majd Tállai András országgyûlési képviselõ, az est fõvédnöke mondott köszöntõt.
A bált az iskola végzõs diájkai nyitották meg. Az este folyamán a Randevú együttes szolgáltatta a zenét, továbbá mûsort adott Franczúcz Erika és táncosai, éjfélkor pedig tombolasorsolással folytatódott a program.
A bálról hamarosan bõvebb összefoglalót is láthatnak az Eleven Televízióban.
895
Környezetkárosítások, rongálások Bükkábrányban
Az Ábrányi Krónika olvasói már találkozhattak a témával, most azonban képanyaggal illusztrálva is közreadjuk,amit érdemes tudni a község határában, illetve a határokon belül uralkodó rongálással, szemeteléssel kapcsolatos állapotokról.
A szõlõhegy alatt elterülõ régi patakmeder mentén álló évszázados fûzfák még tavaly nyáron is impozáns látványt nyújtottak.
Mostanra azonban eltûntek, mert muszáj volt õket eltüntetni. Barbár módon ugyanis a sokkal inkább védelmet,mint pusztulást érdemlõ matuzsálemeket valaki, vagy valakik egyszerûen felgyújtották.A törzsük alá tüzet rakva a pusztulásig égették õket.
521
Bemutató foglalkozást tartottak a bükkábrányi óvodában
Ismét bemutató foglalkozást tartottak a bükkábrányi óvodában az intézményfenntartó társulás pedagógusai számára. A nagycsoportosok közremûködésével természet, társadalom, ember témakörben dolgoztak a gyermekek.
894
Jótékonysági bált rendeznek Bükkábrányban
Az Ábrányi Ifjúságért Közalapítvány kuratóriuma, a bükkábrányi székhelyiskolával és székhelyóvodával, valamint a Vöröskereszt helyi alapszervezetével közösen 2009. február 14-én 19 órától jótékonysági bált rendez a település gyermekei javára. A rendezvény tiszta bevétele az alapítvány támogatási keretét növeli. A rendezvény idei fõvédnöke Tállai András országgyûlési képviselõ.
479
Új burkolatokat kaptak a bükkábrányi buszmegállók
Megújultak a buszmegállók Bükkábrányban. Sajnos az eddigi átlátszó mûanyag elemek nem bírták a vandálok támadásait ezért az önkormányzat jóval tartósabb lindab lemezekre cserélte azokat. Eddig két helyszínen történt meg a csere az iskola elõtti és a római katolikus templommal szembeni megállók lettek felújítva. A remények szerint ezek tartósabbak lesznek ez eredeti burkolatnál. Eredetileg azért lett átlátszó felülettel megoldva a várók oldala hogy az utazók jól lássák az érkezõ járatokat, akár ülve is. Ez a lehetõség az új elemek felszerelésével megszûnik. A hivatal kéri a lakosságot hogy jobban ügyeljen a közterületek megóvására, amennyiben rongálást tapasztal jelezze azt az illetékesek felé.
712
Mesemondó versenyt rendeztek a bükkábrányi könyvtárban

A bükkábrányi Körzeti Napköziotthonos Óvoda harmadik alkalommal rendezte meg mesemondó versenyét. A bükkábrányi, mezõnyárádi és sályi tagóvoda képviseltette magát a községi könyvtárban megrendezett eseményen. A nagycsoportosok kedvenc meséjüket mondták el a háromtagú zsûrinek. A gyerekek szereplésükért oklevélben és ajándékban részesültek.

609
Emlékkiállítás nyílt dr.Demjén István festményeibõl
Bükkábrányban a Magyar Kultúra Napját dr.Demjén István, a településrõl elszármazó, nemrég elhunyt költõ, festõ emlékének felelevenítésével, és képeibõl rendezett kiállítás megnyitásával ünnepelték.
Pista bácsi a festészetben, költészetben, neveléstudományban való jártassága csak néhány azok közül a területek közül, amelyekbe sok munkát, energiát fektetett és eredményesen mûvelt.

574
Jótékonysági bált rendeztek Mezõkeresztesen
A pótszilveszter jegyében telt az iskola és óvoda szülõi munkaközössége által szervezett bál Mezõkeresztesen 2009. január 17-én a Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlõjében. A jótékonysági est bevétele a két intézmény számláját gyarapítja majd. Az elsõ vendégek 19 óra körül érkeztek és a legkitartóbbak nem is távoztak hajnali 4 óra elõtt. Közben tombolasorsolás volt a felajánlott tárgyakból 23 órakor és hajnali 1 órakor. A fõdíj egy nõi bicikli volt.
551
Karatevizsgát tartottak Bükkábrányban
Vizsgára készültek a legkisebb karatékák Bükkábrányban. A Molnár Viven 2. danos sensei által vezetett csoport elsõ megmérettetésére 2009. január 14-én került sor. A gyermekek mindegyike még óvodás korú, de így is rendkívüli fegyelemmel végezték a gyakorlatokat. A vizsgát Szajlai Oszkár sensei vezette.
570
Zenevizsga és vitaminnap a bükkábrányi iskolában
 
2009. január 15-én rendezték meg a bükkábrányi általános iskolába a hagyományosnak számító vitaminnapot. A program célja, hogy felhívja a tanulók figyelmét az egészséges életmód fontosságára. A gyerekek elõzetesen a témához kapcsolódóan díszítették fel az ebédlõt. A folyosókra kihelyezett táblákról, plakátokról informálódhattak a tanulók a vitaminok jótékony hatásairól.
Az ismeretszerzés után minden osztály az osztályfõnök vezetésével a témához kapcsolódó feladatlapot töltött ki.
Ugyanezen a héten az iskola néhány tanulója számot adott zenei tudásáról a Hórvölgye Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény által tartott vizsga keretein belül.
 
 
497
Táncoktatás a bükkábrányi óvodában

2008. decemberében indult a bükkábrányi óvodában a gyerekek táncoktatása. Az óvodások minden hétfõn fél 4-tõl gyakorolhatják a tánclépéseket egy oktató segítségével.

446
Mezőnyárád top
Cikk címe Találatok
Idõsek Napja Mezõnyárádon

Ebben az évben is nagy számban vettek részt Mezõnyárádon december 18-án pénteken a szép korú lakosok, a tiszteletükre rendezett ünnepi műsoron, és vacsorán a hagyományoktól eltérõen nem a kis tornateremben, hanem az iskola nagy tornatermében.
869
Zenevizsga a mezõnyárádi iskolában

2009. december 17-én a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola néhány tanulója számot adott zenei tudásáról a Hórvölgye Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény által tartott zenevizsgán.
A szülõk, érdeklõdõk elõször a furulyásokat hallgathatták meg akik technikai tudásuknak megfelelõen könnyebb és nehezebb darabokat adtak elõ.
606
Karácsony a mezõnyárádi református közösségben
A mezõnyárádi református gyülekezetben a  karácsony alkalmából ünnepi istentiszteletet tartottak, ahol a mezõnagymihályi lelkészasszony, Komróczki Sándorné hirdetett igét.
Advent negyedik vasárnapjának alkalmából a gyerekek is műsorral készültek, majd végezetül a szeretetvendégséget tartották meg.
395
Karácsonyi kézmûves foglalkozást tartottak a mezõnyárádi iskolában

2009. december 15-én a szülõi munkaközösség szervezésében karácsonyi kézmûves foglalkozást tartottak a mezõnyárádi általános iskola kistornatermében. Az alsó és felsõ tagozatos tanulók Különbözõ díszeket, üdvözlõlapokat, ajándékokat készítettek a közelgõ ünnep alkalmából.
605
Körzeti fonálfûrész verseny Mezõnyárádon

2009. december 14-én 14 órától került megrendezésre a Luca-napi fonálfûrész verseny a mezõnyárádi általános iskola technikatermében.
Elõzetes jelentkezések alapján 5 iskola 14 tanulója mérte össze ügyességét.
592
Mezõnyárádon is tervben van a hulladéklerakó rekultivációja

Mint arról már korábban beszámoltunk, térségünk több településén is kötelezõvé tették a kommunális hulladéklerakók bezárását és a természetes állapotok visszaállítását.
Bükkábrány és Vatta után az elmúlt héten Mezõnyárádon érdeklõdtünk a projekt jelenlegi állásáról, a további tervekrõl
404
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
 
2009. december 14-én hétfõn tartotta idén az utolsó testületi ülését Mezõnyárád község képviselõ testülete. Az ülésen az elõzetesen meghirdetett nyolc napirend helyett összesen 10 pontot tárgyaltak.
586
Diákolimpiai teremlabdarúgás Mezõnyárádon

2009. december 3-án rendezték meg Mezõnyárádon az általános iskolában a 2009/2010-es tanév diákolimpiai teremlabdarúgás körzeti döntõjét. Mezõnagymihály, Mezõkeresztes-Mezõnyárád és a mezõkövesdi Szent István Katolikus Általános Iskola mérhette össze tudását ezen a napon.
413
Advent elsõ vasárnapján mutatkoztak be az elsõ áldozók és bérmálkozók

Mezõnyárádon a vasárnapi szentmise keretében mutatkoztak be azok a gyerekek, akik a tavasz folyamán elsõ áldozók illetve bérmálkozók lesznek.
Kezüket a Szentirásra téve, és keresztet vetve tettek ígéretet arra, hogy hûséges szívvel készülnek a rájuk váró feladatra.

471
Testületi ülés volt Mezõnyárádon

2009. november 25-én szerdán tartotta soron következõ testületi ülését Mezõnyárád község képviselõ testülete. Az ülésen az elõzetesen meghirdetett tíz napirend közül mindössze hetet tárgyaltak.
645
Erzsébet-Katalin bált rendeztek Mezõnyárádon

Az elmúlt hét szombatján Mezõnyárádon az általános iskolában immár 17. alkalommal került megrendezésre a mindenkori 7. osztály által szervezett Erzsébet-Katalin bál.
A rendezvény több mint 200 fõ részvételével zajlott. A bált Harangozó Barnabás szülõ nyitotta meg, majd Sárosi Ferenc polgármester minden résztvevõ Erzsébetnek és Katalinnak egy doboz bonbont ajándékozott.
815
Véradás volt Mezõnyárádon

A Magyar Vöröskereszt szervezésében véradást tartottak Mezõnyárádon november 16-én hétfõn. Délután 2 órától 5 óráig várták a lakosokat, akik ezzel a cselekedetükkel sokat segíthetnek embertársaikon.
A véradást megelõzõen a vérrel átvihetõ betegségeket szûrõvizsgálattal zárták ki a szakemberek, ezt követõen egy orvos beszélgetett el a véradóval esetleges további kizáró okokról,betegségekrõl.

464
A többszörös véradókat köszöntötték Mezõnyárádon

A mezõnyárádi Vöröskereszt Alapszervezet minden évben kétszer várja azokat a segítõ szándékú embereket a tanácsadó épületébe, akik véradásukkal hozzájárulnak bajba jutott embertársaik megmentéséhez.
2009. november 15.-én egy véradó ünnepség keretén belül mondtak köszönetet az önkéntes többszörös véradóknak áldozatos munkájukért Mezõnyárádon a házasságkötõ teremben.
676
Halloween napi mulatság a mezõnyárádi iskolában

2009. november 06-án délután 16 órakor, mint minden évben, az idén is megrendezésre került a Halloween napi mulatság Mezõnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában.
A kistornateremben gyülekeztek az érdeklõdõ gyerekek, ahol már várták õket a szervezõk a különbözõ kézmûves foglalkozásokkal. Lehetett töklámpást faragni, könyvjelzõt színezni, tök díszeket készíteni és papír töklámpást ragasztani.
656
Erdei iskolában jártak a mezõnyárádi iskola 6. osztályos tanulói

A mezõnyárádi általános iskola 6. osztálya 2009. szeptember 21-25.-e között erdei iskolában vett részt Jósvafõn. Ezalatt az öt nap alatt szinte repült az idõ a résztvevõk számára. Még a természet is kegyes volt, hiszen egész idõ alatt ragyogóan sütött a nap.
Szinte minden nap volt túra vagy kirándulás.

510
Fogadóórát tartott Tállai András országgyûlési képviselõ

2009. október 30.-án fogadóórát tartott több bükkaljai településen Tállai András, a térség egyik országgyûlési képviselõje.
A mezõnyárádi fogadóóra befejeztével arról érdeklõdtünk, hogy milyen kérdésekkel, észrevételekkel keresték meg a lakosok, illetve szóba kerültek a gazdasági válság térségünkre gyakorolt hatása és a repülõtérrel kapcsolatos beruházások állása is.
884
Testületi ülés volt Mezõnyárádon


Mezõnyárád község képviselõ-testülete 2009. október 26-án tartotta soron következõ ülését. Összesen 8 napirendi pont került megvitatásra.
Elsõként egyhangúan elfogadták a mozgókönyvtári feladatok ellátásáról készült beszámolót.

Az ülésrõl készült felvételt teljes egészében megnézhetik az Eleven Televízióban  október  29-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl.
413
Budapestre kirándultak a mezõnyárádi 7. és 8. osztályosok

2009. október 14.-én a mezõnyárádi 7. és 8. osztályos tanulók Budapestre kirándultak. Reggel mindenki álmosan szállt fel a buszra. Miután beértek a fõvárosba elsõ útjuk a Parlamentbe vezetett. Itt megcsodálták a koronázási ékszereket, valamint az üléstermet. Tágra nyílt szemekkel nézték a hatalmas és gyönyörû épületet. Ezután egy interaktív kiállításra látogattak el Vajdahunyad várába. Itt játékos feladatokat várták a diákokat. Innen útjuk a Mezõgazdasági Múzeumba vezetett, ahol megcsodálhatták a régi korok érdekes szerszámait, eszközeit.
393
Szüreti mulatság a mezõnyárádi óvodában

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a mezõnyárádi óvodában a szüreti napot. A gyerekek már hetekkel korábban elkezdték a lázas készülõdést. A középsõsök és a nagycsoportosok vidám mûsorral készültek. A jeles nap elõtti héten a nagyok elmentek megvenni a pogácsa sütéshez szükséges anyagokat, amibõl finom sajtos pogácsát sütöttek a szüreti munkában megfáradt óvodásoknak. A kosarakba szedett szõlõt kipréselték, s míg a must csurgott, megnézték a szüreti mûsorokat. Ezután elfogyasztották a finom pogácsát és a jó meleg teát. A délelõtt folyamán különféle tevékenységek közül választhattak a gyerekek. Az udvaron verseny -, és ügyességi játékokban próbálhatták ki magukat. A teraszon pedig festhettek, barkácsolhattak, az õsz által felkínált termések felhasználásával.
A szüreti mûsort teljes terjedelmében egy késõbbi adásban láthatják.
440
Új könyvek érkeztek a mezõnyárádi könyvtárba

A mezõnyárádi könyvtárba új könyvek, filmek érkeztek a közelmúltban. A kötelezõ olvasmányoktól a nyelvi segédanyagokon át, a szórakoztató irodalomtól az ismeretterjesztõ dokumentumokig sokminden megtalálható a könyvtár állományában. Érdekességek is felfedezhetõk, így pl. több 3 dimenziós könyvvel is rendelkeznek már.
Ezen kívül a heti és havilapok közül is többet frissen elolvashatnak majd az érdeklõdõk. A könyvtárnak évente két-három alkalommal nyílik lehetõsége a bõvítésre a kistérségi, mozgókönyvtári normatívából. Most is kb. 500-600 ezer forintnyi új állományt sikerült beszerezni.

589
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
2009. szeptember 7-én ülésezett ismét - a nyári szünet után elõször - a mezõnyárádi képviselõ-testület. Összesen 7 napirendi pontot vitattak meg az ülésen.
Napirend elõtti felszólalásban Tóth Sándor képviselõ visszautasította az elõzõ ülésen Kolyvek István képviselõ által megfogalmazott véleményt, miszerint õ a felelõs az elõzõ intézményfenntartó-társulás felbomlásáért.
Nehezményezte, hogy távollétében mondta el ezeket, és felhívta képviselõtársa figyelmét, hogy a belsõ ellenõrzés nem mutatott hiányosságot, szabálytalanságot.

Kolyvek István válaszában elmondta, hogy Sály, Bükkábrány teljes testülete, és több mezõnyárádi képviselõ is úgy gondolta, hogy Tóth Sándorral nem tudnak együttmûködni a társult intézmények vezetõjeként.


415
Tenisztornát rendeztek Mezõnyárádon
Tenisztornát rendeztek a mezõnyárádi fiataloknak 2009. augusztus 25.-én. A torna részleteirõl a fõszervezõt Dr. Horváth Lászlót kérdeztük.
611
Hucul lovakkal versenyeztek a mezõnyárádi gyerekek
Augusztus 14-16-áig rendezték meg Jósvafõn a Huculösvény utolsó magyarországi fordulóját, amelyen a mezõnyárádi lovasklub tagjai is rajthoz álltak.
A huculösvény egy újkori versenytípus. A versenyt kifejezetten ezekre az évszázadokig hegyi körülmények között edzõdött fajtára szabva írják ki a szervezõk.
Az akadályverseny néhány év alatt nagy népszerûségre tett szert szülõhazájában és a környezõ, hucultartással foglalkozó oszágokban egyaránt, mint Ausztria, Csehország és Szlovákia.
A huculösvény egy 2-15 km hosszú pálya. Ezen a pályán kell a lónak és lovasnak végigmennie, minél pontosabban és minél gyorsabban.
471
Falunapot rendeznek Mezõnyárádon

2009. augusztus 20.-án 11:00 órára az államalapításra, Szent István királyra történõ emlékezésre és az azt követõ koszorúzásra várják Mezõnyárád lakosait a Szent István szoborhoz. Augusztus 22.-én pedig az önkormányzat által szervezett falunapra invitálják az érdeklõdõket reggel 9 órától az iskola udvarára. A délelõtt folyamán játszóbusz várja a gyerekeket, valamint fõzõversenyre is sor kerül ahol nem csak a szabadtûzön fõtt ételek de a házi sütemények is megküzdenek a dobogós helyért.
772
Felújítási munkálatok folynak a mezõnyárádi templomon
Aki betekintett az iskolaudvarra az elmúlt hetekben, láthatta, hogy egy kerítés elkészítése folyik, amelyet az indokolt, hogy a templom és környezetének állagát, épségét megóvják.
Továbbá a gyerekeket se szerették volna kitenni veszélynek, hiszen a másik oldalon lévõ 1900-as évek elején készült kerítés baleset forrása is lehetett volna.
418
Újabb versenyen szerepeltek eredményesen a mezõnyárádi lovasok
Nádudvarra látogatott a Forgács Ló Lovasklub csapata július 25-én szombaton egy egynapos az országos versenysorozat részeként megrendezésre kerülõ megmérettetésre. A nyárádi lovasklub színeiben négy versenyzõ indult a gyermek ügyességi versenyekben. Takács Rita a stílus bírálata szerint 2. helyezett lett, nyílt kategóriában pedig a 6. helyet szerezte meg. Horváth Edina korosztályos 7. lett a nyílt versenyen pedig a 4. helyezést szerezte meg. Az õ eredményei lehettek volna jobbak is, de egy 3 éves csikót lovagolt aminek ez volt az elsõ versenye, így ez jelentõsen befolyásolta az elért eredményt.
473
Lovastábor Mezõnyárádon
A már hagyományosnak számító lovastábor idén is megrendezésre került Mezõnyárádon a Forgács Ló Lovasklub szervezésében. Riportunkban Hajnalné Sára Orsolyát kérdeztük a tábor részleteirõl. A késõbbiekben bõvebben beszámolunk az elért eredményekrõl illetve a további tervekrõl is.
510
Újabb sikereket értek el a mezõnyárádi lovasok
Június 27-én a Forgács Ló Lovasklub lovastorna csapata Hajdúnánáson tartott bemutatót, amellyel nagy sikert arattak a nézõk körében, ám az idõjárás igencsak megnehezítette a gyerekek és a ló dolgát, hiszen felázott pálya, és zivataros idõjárás fogadta õket.
Másnap a Jászberényben megrendezett országos gyermek ügyességi lovasverseny következõ fordulójában állt rajthoz a klub 5 versenyzõje.
445
Ballagás és tanévzáró a mezõnyárádi iskolában
A mezõnyárádi tagiskolában az idei tanév végét is a közösen megrendezett ballagás és tanévzáró jelezte.
Az intézménytõl elköszönõ 8.osztályosok még utoljára bejárták az iskola területét, az osztálytermeket, majd a sportpályán búcsúztak diáktársaiktól, tanáraiktól.
A megható mûsor során megköszönték szüleik, tanáraik, és osztályfõnökeik támogatását, segítségét az elmúlt 8 évben.
Végezetül átadták az iskola zászlaját a 7.osztálynak.
889
Eredményesen versenyeztek a mezõnyárádi lovasok
A mezõnyárádi lovasklub versenyzõi az elmúlt hétvégén a Folyáson rendezett országos gyermek ügyességi lovasverseny következõ fordulóján vettek részt. Sallai Rebeka, Hajnal Eszter Virág, Komjáti Krisztina, és Petõ Brigitta több versenyszámban is eredményesen szerepeltek.
Petõ Brigitta, aki tavaly országos bajnoki címet szerzett a versenysorozatban, Bref nyergében állt rajthoz a a kispóni kategóriában.
625
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
Június 11-én testületi ülést rendeztek Mezõnyárádon, melyen összesen 9 napirendi pontot vitattak meg a képviselõk.Elsõként a fõút felújításával kapcsolatos pályázat ismételt beadásáról döntöttek, ugyanis újra lehetõség van a támogatás elnyerésére.
Az elõzõ kiíráson forráshiány miatt nem sikerült pénzhez jutni.A mostani anyag elkészítését az elõzõekben közremûködõ pályázatíró cég nem vállalja, így más megoldást keres az önkormányzat.A képviselõk egyhangúlag támogatták a pályázat beadását.

Az ülésrõl készült felvételt teljes egészében megnézhetik az Eleven Televízióban június 18-án, csütörtökön 17 óra 30 perctõl.
463
8.osztályosok búcsúztatója Mezõnyárádon
Idén is mint minden évben a 7. osztály külön búcsúztatja a 8. osztályt egy vidám kis összejövetel keretén belül. Június 11.-én fél 5-tõl várták a nyolcadikosokat az iskola kis tornatermébe, ahol egy kis süteménnyel, üdítõvel és vacsorával kedveskedtek a végzõs diákoknak. A vacsorára várva pedig különféle vicces ügyességi játékokkal és sorversenyekkel ütötték el az idõt az egybegyûltek.
485
Diákönkormányzati Nap a mezõnyárádi iskolában
Az év végét, a vakáció kezdetét jelentették az utolsó tanítási hét programjai a mezõnyárádi iskolában. Pénteken a diákönkormányzati napon számtalan sportolási lehetõséggel élhettek a gyerekek. Elõször a tanár-diák kézilabda mérkõzés zajlott a sportpályán, amely megalapozta a további programok jó hangulatát is. A továbbiakban számtalan ügyességi játékokat lehetett kipróbálni, valamint kézmûves foglalkozás is várta a kicsiket és nagyokat egyaránt.
462
Kulturális Nap a mezõnyárádi iskolában
Mezõnyárádon a Szederkényi Anna Tagiskolában hagyomány, hogy az utolsó tanítási napon a diákönkormányzat verses, zenés, táncos kultúrnapot rendezett az intézmény kis tornatermében. Idén június 15.-én hétfõn reggel 9 órakor vette kezdetét a rendezvény. Ezen alkalmon mindenki felléphet aki be tud mutatni valamilyen színvonalas produkciót. Voltak akik tánccal és zenés produkcióval készültek, hallhattunk verseket, meséket sõt még a Mother's Milk nevû zenekar is szórakoztatta a megjelenteket. A mûsorszámok közben pedig a diákönkormányzat éves beszámolóját hallgathatták meg a jelenlévõk, valamint az új tagok és titkárok nevére is fény derült ezen napon.
474
Budapestre kirándult a mezõnyárádi 3.osztály
2009. május 30-án a mezõnyárádi általános iskola 3. osztálya kirándulni volt Budapesten. Vonattal utaztak, ami nagy élmény volt, nem csak a vonat szépsége és tisztasága miatt, hanem azért, mert sokan most utaztak elõször vonaton. Az elsõ állomás a Közlekedési Múzeum volt, ahol rengeteg régi és új közlekedési eszközt láthattak. Gyönyörû terepasztalok, mozdonyok, autók, motorok, hajók voltak a kiállított tárgyak között.
646
Pedagógus Nap Mezõnyárádon
2009. június 3-án tartották az idei Pedagógus napot a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában. A gyerekek egy kis mûsorral készültek amelyet az iskola kistornatermében adtak elõ. A megjelent tanítókat, tanárokat, és óvónõket, valamint az intézmények dolgozóinak munkáját elõször Sárosi Ferenc polgármester méltatta, majd az óvodások, és az iskolások is versekkel, tánccal, zenével köszöntötték a megjelenteket. Ezt követõen a gyerekek egy szál virággal köszönték meg a jelenlévõknek az eddigi munkájukat.
494
Mezõnyárádi siker a Nemzeti Vágtán
Május utolsó hétvégéjén és június 1-én rendezték meg a Nemzeti Vágtát, amelynek a budapesti Hõsök tere adott otthont.
A második alkalommal megrendezett eseménynek része volt a Kishuszárvágta elnevezésû futam,amellyel a 1848/49-es forradalom és szabadságharcban résztvevõ kishuszárokra emlékeztek.
A gyerekek számára megtartott versenyszám 3 elõfutamára 18 gyereklovas kapott meghívást az országból, köztük két mezõnyárádi lovas is indulhatott, akik a Forgács Ló Lovasklubot képviselték.
544
Nagy István mûvésztanár kiállítása nyílt meg Mezõnyárádon
Május 29-én nyílt meg Nagy István mûvésztanár festménykiállítása a mezõnyárádi Polgármesteri Hivatalban. A természet iránt elkötelezett festõ civilben a sályi iskola rajz-földrajz szakos tanára, és immár 3 éve a mezõnyárádi iskolában is szakkört vezet.
A megnyitó során Sárosi Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket, majd Tóth Sándor, a Körzeti Általános Iskola igazgatója mutatta be Nagy Istvánt, és mûvészetét a megjelenteknek.
747
Pünkösdölés a mezõnyárádi óvodában
A magyar kultúrában több szokás kötõdik a pünkösdhöz. Pünkösdölés alkalmával a pünkösdi király és királyné párost a kíséretével jelenítettek meg, de volt ahol lakodalmi menetet menyasszonnyal és võlegénnyel. Ez a szokás elsõsorban adománygyûjtésre szolgált. A gyerekek, vagy fiatalok csapata énekelve, táncolva végigjárta a falut, s adományt gyûjtött. Ezt a néphagyományt elevenítették fel a mezõnyárádi óvodások 2009. május 29-én.
457
Nyíregyházi Állatkertbe látogattak a mezõnyárádi óvodások
2009. május 27-én a mezõnyárádi óvoda középsõ- és nagycsoportosai kirándulni voltak a Nyíregyházi Állatkertben. A kicsik nagy izgalommal várták már ezt a napot.  Szerencsére az idõjárás is kedvezett és egy élménydús programon vehettek részt a gyerekek. Megnézhettek egy fóka showt, ami nagy öröm volt számukra, majd hazaérkezéskor élménybeszámolót tartottak az itthon maradtaknak.
A kiscsoportosok ezen a napon szüleikkel együtt tölthettek el egy vidám, játékos délelõttöt.
438
Mezõnyárádon látható a természetfotó-kiállítás június 4-ig
Mezõnyárádon május 22-én nyílt meg a természetfotó-kiállítás, amely immár a harmadik településen kerül bemutatásra. Bükkábrányban és Vattán több mint 500-an látták már a kiállítást, és a tárlat idõközben meghívást kapott a Megyei Könyvtárba is.
A megnyitó alkalmával elsõként a Szederkényi Anna Tagiskola két tanulója szavalt el a természetrõl, a Madarak és Fák Napjáról szóló költeményt, majd a kiállítás szervezõi mutatták be a tárlatot.
Kleszó András, a Bükki Nemzeti Park természetvédelmi õre röviden bemutatta az õrszolgálat munkáját, valamint szót ejtett azokról a területekrõl, amelyeken a képek készültek.
391
Madarak és Fák Napja a mezõnyárádi iskolában
Mezõnyárádon május 22-én került megrendezésre a Madarak és Fák Napja a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában. Reggel rendhagyó természetvédelmi órával kezdõdött a nap, amelyet Kleszó András természetvédelmi õr tartott. A sorakozó és eligazítás után a csapatok elmondták csatakiáltásukat, nevüket.
413
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
Mezõnyárádon május 18-án tartotta soron következõ ülését a képviselõ-testület, amely alkalommal 10 napirendet tárgyaltak meg a képviselõk.
 
Elsõként  a Többcélú Kistérségi Társulásban folyó munkáról adott tájékoztatót a polgármester. A társulás célja többek között, hogy az egyes települések válláról levegyen bizonyos feladatokat, illetve munkaszervezetével segítse a hatékony együttmûködést, az információáramlást.
Aktuális hír a társulással kapcsolatban, hogy a bükkábrányi ügyelet megszûnésével már csak Mezõkövesden van a térséget ellátó orvosi ügyelet 2 orvossal.
 
786
Játékos délután a mezõnyárádi óvodában

A Kölyökidõ Alapítvány segítségével tartottak játékos délutánt május 13-án a mezõnyárádi óvodában. A gyerekeket ugrálóvár valamint arcfestés várta az udvaron, amelyben az alapítvány munkatársai mûködtek közre.A gyerekek fél 3-tól fél 5-ig vehettek részt a programokon.
662
Osztálykiránduláson a mezõnyárádi tagiskola 1. osztálya
A mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola 1. osztályosai hagyományosan tavasszal mennek kirándulni. Idén május 14-én csütörtökön egy napsütéses napon indultak útnak. Cserépfaluban felmentek a Milleniumi Kilátóhoz, ahonnan gyönyörû kilátás nyílt a tájra.
461
Rendhagyó angolóra a mezõnyárádi iskolában
A mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában az emelt óraszámban angol nyelvet tanuló 7. és 8. osztályos tanulókhoz amerikai vendégtanár érkezett. A tanulók izgatottan készülõdtek, hisz nem könnyû feladat társalogni általános iskolás korúnak egy angol anyanyelvûvel.
636
Májusfát állítottak a mezõnyárádi ovisok
A májusfa a természet újjászületésének szimbóluma, az ifjúság tavaszi szokásainak Európa-szerte ismert szimbolikus kelléke. A májusfát csoportba szervezõdve állították a legények a lányoknak, akiknek ez nagy megtiszteltetés volt. Magas, sudár fák voltak erre alkalmasak, melyeket a kerítésoszlophoz rögzítettek éjjel vagy kora hajnalban. Általában színes szalagokkal díszítették.
365
Eszközök és játékok érkeztek a mezõnyárádi óvodába
Új játékok és eszközök érkeztek a mezõnyárádi óvodába. Riportunkban errõl kérdeztük Tóth Sándornét a tagóvoda vezetõjét.
454
Iskolai beiratkozás Mezõnyárádon
Mezõnyárádon Harangozó Andrásné, a szeptemberben induló 1. osztály osztályfõnöke és Farkas Jánosné tagintézmény-vezetõ várta a gyermekeket és szüleiket április 27-én és 28-án, hogy beiratkozzanak a jövõre már mint a mezõkeresztesi általános iskola tagintézményeként mûködõ iskolába.
621
Majális Mezõnyárádon
Két majális is volt Mezõnyárádon az idei évben. Az önkormányzat által hirdetett rendezvény hagyományosan az általános iskola területén zajlott. Idén is reggeli ébresztõvel kezdõdött a nap. A község utcáin, szekéren felvonuló fúvószenekar próbálta a majálisra csábítani a lakosokat.
612
Föld Napja a mezõnyárádi iskolában
Mint minden évben idén is április 22-én ünnepelték a Föld Napját a mezõnyárádi Szederkény Anna Tagiskolában. A bolygó folyamatosan romló állapota miatt erre egyre nagyobb szükség van, de ennél is fontosabb, hogy cselekedjünk, és a gyermekeket a Föld fokozott védelmére neveljük. E nap célja, hogy különféle akciókkal hívják fel a figyelmet a környezetvédelem fontosságára.
402
Új padok a mezõnyárádi iskolaudvaron
Mezõnyárádon tavaly óta várnak a kihelyezésre azok a padok és asztalok amelyeket még a karbantartást végzõ cég emberei készítettek, abban az idõszakban amikor a rossz idõ miatt kevesebb munkájuk volt a külterületeken.
386
35.Szolnoky Jenõ Váltófutóverseny Mezõnyárádon
2009. április 23-án rendezte meg a Szederkényi Anna Tagiskola a hagyományos Szolnoky Jenõ Váltófutóversenyt.
A 35. éve tartó versenysorozat  már 10.éve viseli az iskola egykori igazgatójának, Szolnoky Jenõnek a nevét, ebbõl az alkalomból az özvegye és több családtagja is az esemény díszvendége volt.
Idén is szép számmal versenyeztek a gyerekek, 7 iskola 380 tanulója indult a megmérettetésen.
756
Testületi ülés volt Mezõnyárádon
2009. április 15-én szerdán 16 órától tartotta Mezõnyárád község képviselõ testülete soron következõ ülését amelyen összesen 9 napirendi pont került megvitatásra.
451
Kiszézés és húsvétolás a mezõnyárádi óvodában
Rendhagyó módon ebben az évben is a télûzõ, tavaszt váró-hívó kiszehajtás szokását elevenítették fel a mezõnyárádi óvodában. A gyerekek az idén is "kiénekelték" a hideget, és a betegséget. Ezt követõen az óvónénik segítségével átdobták az elõre elkészített kiszebábokat a kerítésen, így ûzték el a hideget és hívták elõ a meleget.
411
Kátyúzzák a mezõnyárádi fõutcát
A múlt héten megkezdõdött Mezõnyárádon a fõutca kátyúzása. A felújítást egy szikszói székhelyû vállalkozás emberei végzik a fõút teljes hosszában, közel 2,5 km hosszan. Elõreláthatólag 230 négyzetméter kátyú lesz újra aszfaltozva 4500 Ft/m2 egységáron, így a beruházás várható költsége körülbelül 1.100.000 Ft.
427
Új cégnek kell fizetni, de a régi szállítja a szemetet Mezõnyárádon

Az elsõ negyedévre szóló szemétszállítási díjat az elmúlt héten számlázták a mezõnyárádi lakosoknak.
Az AVE Miskolc Kft. helyett viszont a Remondis Tisza Kft.-tõl jött az értesítés, a szállítást ugyanakkor továbbra is elõbbi cég végzi.
Mivel errõl eddig hivatalosan nem értesítették a lakosságot, a helyzet
félreértésekre adhatott okot.

402
Húsvéti kézmûveskedés a mezõnyárádi iskolában
 
Hétfõ délután került megrendezésre a mezõnyárádi általános iskolában a húsvétváró kézmûves foglalkozás. A szülõi munkaközösség szervezésében délután 3 órától várták az érdeklõdõket 5 óráig. Az iskola ebédlõjében megtartott alkalomra minden iskolást és érdeklõdõ szülõt szívesen láttak.
405
Közmunkások dolgoznak Mezõnyárádon
A mezõnyárádi önkormányzat jelenleg 5 közmunkást foglalkoztat, akik a település több területén is végeztek munkálatokat. Az õ munkájuk révén nyerte el a romtemplom jelenlegi állapotát.
668
Rendbeteszik a padkát Mezõnyárád fõutcáján
A múlt héten kezdõdött meg Mezõnyárádon a a fõút felújítása. Elsõ menetben egy helyi vállalkozó egyengette el az útpadkát, majd az önkormányzat által foglalkoztatott közmunkások segítségével megtisztították a fõút burkolatát. Így teljes egészében megszûntek az útszéli kátyúk.
406
Testületi ülés volt Mezõnyárádon március 30-án
Március 30-án, 16 órától tartották a testületi ülést Mezõnyárádon, amelyen végül 7 napirend került megvitatásra, ugyanis az intézményfenntartó-társulás költségvetésének zárszámadását, illetve a szociális rendelet módosítását is megtárgyalták ezen az ülésen a képviselõk.
A képviselõk közül egy fõ volt távol, betegség miatt.
Elsõként a 2008.évi költségvetés módosítását, illetve az azon belüli átcsoportosításokat fogadták el egyhangú igennel a képviselõk, kérdés, és felvetések nélkül.

A testületi ülésrõl készült felvételt 2009.április 2-án, 17 óra 30 perctõl nézhetik meg az Eleven Televízióban.
533
Útszéli szeméttakaró Mezõnyárád külterületén
Az emberek nagy része a téli hónapokban leginkább a meleg szobákban tölti az idejét olvasgatással, vagy televíziónézéssel. Ez idõ alatt "elõrelátó felebarátaink" - mindenkit megelõzve - elkezdik a tavaszi nagytakarítást.
No, nem éppen azért, hogy õk legyenek az elsõk, hanem azért, mert ilyen korán rajtuk kívül senki sem vág bele a takarításba.
Így gondtalanul kidobhatják kacataikat, szemeteiket a falu környékére, ahol ezidõtájt még a madár sem jár.Jelszavunk lehetne: "Akinek nem inge, ne vegye magára, de ne is dobja ki az árokpartra!"
435
Papírgyûjtés és parktakarítás a mezõnyárádi iskolában
 

2009. március 27-én délután papírgyûjtés, március 28-án pedig parktakarítás volt a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskolában.

556
Jótékonysági bál Mezõnyárádon
Március 7-én rendezték Mezõnyárádon a hagyományos farsangi jótékonysági bált az iskola tornatermében 20 órai kezdettel. Az estét a nyolcadikosok keringõje nyitotta meg, majd felléptek a vattai iskolások egy táncprodukcióval Oláh Tímea vezetésével, illetve a mezõnyárádi iskolások is megmutatták tánctudásukat. Kiss Ádám, a Szederkényi Anna Tagiskola volt tanulója Michael Jackson imitációt adott elõ. A zenét a Randevú zenekar szolgáltatta, éjfélkor pedig tombolahúzásra került sor, ahol rengeteg felajánlott nyeremény talált gazdára.
1171
Nyílt nap a mezõnyárádi óvoda középsõ csoportjában
2009. március 19-én csütörtökön nyílt napot tartottak a mezõnyárádi tagóvoda középsõ csoportjában. A foglalkozás a gyümölcs-, és zöldségfélék köré csoportosult, ahol a felhasznált anyagokat egy közös bevásárlás alkalmával vásárolták.
604
Nyílt tanítási nap a mezõnyárádi iskolában
2009. március 17-én és 18-án nyílt tanítási napokat tartottak a mezõnyárádi Szederkényi Anna Általános Iskolában. Ezeken a napokon, órákon a szülõk munka közben ismerhetik meg gyermekük pedagógusait, a követelményeket és módszereiket, sõt gyermekük teljesítõképességét, magatartását is.
600
Nyílt nap a mezõnyárádi óvodában
Nyílt nap volt a mezõnyárádi óvoda nagycsoportjában március 12-én. A szülõk, érdeklõdõk, tanítók ezen a napon fél tíztõl ülhettek be a csoportszobába. Képet kaphattak az intézmény mûködésérõl, a gyerekek fejlettségi szintjérõl, bepillanthattak a mindennapi történésekbe.
567
Jótékonysági bált rendeztek Mezõnyárádon
Március 7-én rendezték Mezõnyárádon a hagyományos farsangi jótékonysági bált az iskola tornatermében 20 órai kezdettel. Az estét a nyolcadikosok keringõje nyitotta meg, majd felléptek a vattai iskolások egy táncprodukcióval Oláh Tímea vezetésével, illetve a mezõnyárádi iskolások is megmutatták tánctudásukat. Kiss Ádám, a Szederkényi Anna Tagiskola volt tanulója Michael Jackson imitációt adott elõ. A zenét a Randevú zenekar szolgáltatta, éjfélkor pedig tombolahúzásra került sor, ahol rengeteg felajánlott nyeremény talált gazdára.
752
Galagonya Bábszínház a mezõnyárádi óvodában
 

2009. február 9-én ismét térségünkbe látogatott a Galagonya Bábszínház. Ezúttal a mezõnyárádi tagóvoda gyermekeit szórakoztatták a színház mûvészei. Az óvodások a Jancsi és Juliska mesét láthatták, amelyet szemmel láthatóan nagyon élveztek.

433
Testületi ülést rendeztek március 2-án Mezõnyárádon
Március 2-án ülésezett ismét Mezõnyárád Önkormányzatának képviselõ-testülete, mely alkalommal 4 napirend került megtárgyalásra. Két képviselõ nem vett részt az ülésen, távollétüket elõre jelezték.
Elsõként a 2009.évi költségvetés elfogadása volt a téma. Elhangzott, hogy az elõzõ üléseken tárgyalt költségcsökkentõ intézkedések már be lettek építve a jelenlegi költségvetésbe, ám idõközben további lépéseket tettek a hiány további csökkentésére.
A település gondozását ellátó vállalkozással ugyanis megállapodott az önkormányzat, hogy április 1-tõl megszûnik a szolgáltatás, a vállalkozás vezetõjét ugyanakkor közalkalmazotti munkaviszonyban tovább foglalkoztatják.

A testületi ülést teljes egészében megtekinthetik március 5-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl az Eleven Televízióban.
605
Jótékonysági bált rendeznek Mezõnyárádon
A Nyárádi Ifjúságért Közalapítvány kuratóriuma, és az iskola Szülõi Munkaközössége 2009. március 7-én 20 órától jótékonysági bált rendez, melyre tisztelettel várják vendégeiket.
A rendezvény tiszta bevétele az alapítvány támogatási keretét növeli.A rendezvény fõvédnöke Tállai András,országgyûlési képviselõ. A helyszín a mezõnyárádi Szederkényi Anna Tagiskola tornaterme.
Az este programja: zenés-táncos összeállítás, és nyitótánc, éjfélkor tombolasorsolás, az este többi részében pedig tánc.
702
Testületi ülés volt Mezõnyárádon is

Február 16-án tartotta soron következõ testületi ülését Mezõnyárád község képviselõ-testülete a polgármesteri hivatalban. Összesen 9 napirendi pontot tárgyaltak meg a több mint három órás ülésen.
Elsõként a szennyvízüzemeltetõ költségvetési intézmény 2008. évi költségvetési elõirányzatának módosítását beszélték meg a jelenlevõk.

635
Testületi ülés tartanak Mezõnyárádon február 16-án

Ez évben másodszor ülésezik február 16-án, hétfõn a mezõnyárádi képviselõ-testület. A 16 órakor kezdõdõ ülésen - többek között - 2009.évi költségvetéssel és a szennyvíz-üzemeltetõ intézménnyel kapcsolatos döntések lesznek napirenden.Szintén szó lesz az étkezési térítési díjakról is.
Az ülés részletes meghívóját a tovább gombra kattintva tekinthetik meg. A tárgyalt témákról beszámolunk majd az Eleven Televízióban, és itt az Interneten is.

389
Közmeghallgatás volt Mezõnyárádon
 
2009. január 26.-án került sor a mezõnyárádi önkormányzat képviselõ-testületének idei közmeghallgatására. A fórumra idén többen voltak kíváncsiak, mint az elõzõ években. Összesen 4 napirendi pontot tárgyaltak meg. Minden napirendi pontot Sárosi Ferenc, Mezõnyárád polgármestere ismertetett. A közmeghallgatást teljes egészében megtekinthetik január 29-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl az Eleven Televízióban.
744
Közmeghallgatás volt Mezõnyárádon
A mezõnyárádi önkormányzat képviselõ-testületének közmeghallgatására január 26-án került sor a házasságkötõ teremben. A fórumra az elmúlt évi alkalmakhoz képest több lakos jött el, akik számára beszámolók elhangzása után lehetõség volt a kérdések feltevésére, észrevételek, kritikák megfogalmazására.
Ebben a mostani összeállításban a közmeghallgatás beszámoló részét láthatják elsõsorban, de a közel 2 órás fórumot természetesen teljes egészében is megtekinthetik január 29-én, csütörtökön 17 óra 30 perctõl.
778
Zenevizsga a mezõnyárádi iskolában
 
Mezõnyárádon a Hórvölgye Alapfokú Mûvészetoktatási Intézmény tanulói a félévi vizsgájukra készültek 2009. január 16-án pénteken. A szülõket és az érdeklõdõket délután két órára várták a hatodik osztály termébe.

 

693
Közmeghallgatás lesz Mezõnyárádon
A fórumon-amelyet január 26-án 17 órától tartanak a házasságkötõ teremben- elõször Sárosi Ferenc polgármester számol be az önkormányzat elmúlt egy évi munkájáról, és szó lesz a közeljövõre vonatkozó elképzelésekrõl.
A legutóbbi testületi ülésen napirendi pontként szerepelt az a fürdõ-szálloda-rekreációs központ komplexum, amelyet egy vállalkozó a település központjában, az iskola és az óvoda mögött lévõ területen kíván megépíteni. A lakosság tájékoztatása érdekében ez a téma is napirenden lesz a közmeghallgatáson.
Természetesen a jelen lévõk is feltehetik kérdéseiket, elmondhatják véleményüket a fórumon, amelyre minden érdeklõdõt szeretettel vár a képviselõ-testület.
684
Mezőkeresztes top
Cikk címe Találatok
Palatics-kupát rendeztek a mezõkeresztesi iskolában

Hatodszor rendezték meg 2009. decemberében Mezõkeresztesen a Palatics-kispályás labdarúgó kupát, amelyen a vendéglátók mellett a vattai, a tibolddaróci általános iskola, illetve a mezõnagymihályi iskola fiú futballistái vettek részt.
605
Karácsonyi ünnepségek Mezõkeresztesen

Mezõkeresztesen is karácsonyi mûsort rendeztek december 17-én csütörtökön a József Attila úti óvodában december 18-án pénteken a Szentistván úti intézménybe járó gyermekek számára.
A hagyományokhoz híven a csoportok együtt ünnepelték Jézus születését, és megható mûsorral, meghitt környezetben töltötték el a délelõttöt.
879
Lucázás a mezõkeresztesi óvodákban

A karácsonyi ünnepkörhöz tartozik a Luca-nap, melyhez sok népszokás és babona kötõdik. A Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában évek óta hagyomány a Luca napi alakoskodás, kotyolás népszokását föleleveníteni.
A gyerekek humoros mondókákat, jókívánságokat tanulnak, melyet elõadnak a település intézményeiben. Elõzõ napon ültetett Luca-búzát ajándékoznak ebbõl az alkalomból, hogy ebbõl meg tudja mindenki állapítani milyen lesz a jövõ év, és a várható termés.
1338
Közmeghallgatást tartottak Mezõkeresztesen

December 11-én pénteken került sor Mezõkeresztesen az Önkormányzat által szervezett lakossági fórumra a Mûvelõdési Házban, melyen a városvezetés és a helyi rendõrõrs parancsnoka várta a lakosság felvetéseit, kérdéseit.
Bevezetéskén Dr. Dózsa György, a város polgármestere köszöntötte az érdeklõdõket, majd kiértékelte az elmúlt évet.
Pénzügyi beszámolóra is sor került, részletezve a közmunka programra, támogatásokra és egyéb kiadásokra fordított összeget.


574
"Gyûjts, hogy nyerhess!" címmel papírgyûjtési akciót rendeztek Mezõkeresztesen és Csincsén

A mezõkeresztesi iskola alapítványa az "Alapítvány Mezõkeresztes Iskolájáért" "Gyûjts, hogy nyerhess!" címmel papírgyûjtési akciót szervezett 2009. október 26-án és 27-én az õszi szünet hétfõi és keddi napján Mezõkeresztesen az iskola udvarán, Csincsén pedig a Mûvelõdési Ház udvarán 9 órától 16 óráig.
726
Táncoktatás a mezõkeresztesi óvodákban

2009. szeptemberében indult a gyerekek ingyenes táncoktatása a mezõkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában. Hétfõn délelõtt fél tizenegytõl a Szentistván úti óvoda nagycsoportos gyermekei, péntek délelõtt pedig a József Attila úti nagycsoportos óvodások tanulnak tánclépéseket közel egy órában. Az oktató nem csak az ovisoknak hanem az iskola tanulói számára is tart hasonló foglalkozásokat.
636
Az idõseket köszöntötték Mezõkeresztesen

Ebben az évben is nagy számban vettek részt Mezõkeresztesen november 6.-án pénteken a hetven év felettiek, a tiszteletükre rendezett ünnepi mûsoron, és vacsorán a helyi mûvelõdési házban illetve az iskola ebédlõjében.
Az idõsek köszöntése a Harmatcsepp Óvoda nagycsoportosainak játékos elõadásával kezdõdött, majd két vers hangzott el az iskolások elõadásában.

731
Tréfás vetélkedõt tartottak a mezõkeresztesi iskolában

 


 
Játékos vetélkedõt rendeztek Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában 2009. november 3.-án a délutáni órákban.
Az alsó tagozatosoknak meghirdetett versenyre rengeteg érdeklõdõ érkezett. A jelenlévõket 9 csapatra osztották fel a szervezõk, melyeknek 7 feladattal kellett megküzdeni.
471
A mezõkeresztesi csatára emlékeztek az iskola tanulói

Az 1596. október 26-án lezajlott csata kétségtelenül a török elleni 15 éves háború (1591-1606) egyik legnagyobb összecsapása volt.
Fontosságát azonban nem elsõsorban méretének, hanem az utókor által ráaggatott szimbolikus jelentések egész sorának köszönheti.

Mostani mûsorunkban az iskola tanulóinak mûsorát tekinthetik meg.
661
Mezõkeresztes - Tard bajnoki labdarúgó mérkõzés

2009. október 31-én szombaton a megyei III. osztályú labdarúgó bajnokság õszi szezonjának utolsó, 11. fordulójában Mezõkeresztes csapata Tard együttesét fogadta hazai pályán. A bajnoki labdarúgó mérkõzés 13 óra 30 perckor kezdõdött el.
781
A mezõkeresztesi csatára emlékeztek az általános iskolások

A mezõkeresztesi csatát Borsodi Mohácsnak is nevezik. Az 1596. október 26-án befejezõdött küzdelemben több tízezer ember vesztette életét, ám jelentõsége abban rejlik, hogy elvesztése ellenére bizonyította, hogy a török sereg nem legyõzhetetlen.
A csata elsõ két fázisában a keresztény seregek a létszámfölényben lévõ törökök felett már részleges gyõzelmet arattak, ám sajnálatos módon végül mégis gyõzött az ellenség.

466
Ismét ellátogatott a Galagonya Bábszínház a mezõkeresztesi óvodákba
Ismét ellátogatott a mezõkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodákba a Galagonya Bábszínház 2009 október 22.-én csütörtökön.
Elõször a Szentistván úti óvoda gyermekei láthatták a mesét, amely egy ritkán látogatott helyre az Északi sarkra repítette el nézõit.
Ezután a történetben szereplõ jegesmedve bocs a József Attila úti óvoda gyermekei arcárai is mosolyt csalt.
688
Koncz Gábor elõadói estje Mezõkeresztesen

Nagy érdeklõdés mellett került sor október 7.-én a mezõkeresztesi Mûvelõdési Házban Koncz Gábor színmûvész elõadói estjére. A helyi születésû és 18 éves koráig itt nevelkedõ mûvész saját bevallása szerint is mindig szívesen tér haza szülõvárosába.
A mûvészt Dózsa György polgármester köszöntötte és köszönte meg az elfogadott meghívást.
A közelmúltban felújított és zsúfolásig megtelt Mûvelõdési Ház színpadán a több, mint egy órás mûsor keretében nemcsak saját élményeirõl, életérõl vallott az elõadó, de többek között az Arany János, Moldova György és Dino Buzzati mûveibõl összeállított, nagy élményt jelentõ elõadás részesei is lehettek az érdeklõdõk.
A színmûvésszel készült beszélgetésünket gyermekkoráról, mezõkeresztesi gyökereirõl egy késõbbi idõpontban láthatják nézõink.
532
Állatok Napja a mezõkeresztesi óvodában

Térségünkben több oktatási intézményben is kiemelt szerep jutott az elmúlt hét folyamán az Állatok Világnapjával kapcsolatos programoknak. Mezõkeresztesen a József Attila úti óvodában október 8.-án csütörtökön a gyerekek ás pedagógusok napjának nagy része az ehhez kapcsolódó események jegyében telt.
10 órakor rövid játékos vetélkedõ kapcsán ismerkedhettek a legkisebbek a különbözõ, köztük veszélyeztetett állatfajokkal, majd egy orosz népmesébõl készült mesejátékot adtak elõ.
A program, köszönhetõen a kellemes idõjárásnak, az udvaron játékkal folytatódott. Négy különbözõ helyszínen váltották egymást a csoportok. Természetesen az itteni programok mindegyikének is volt köze az állatvilág valamely képviselõjéhez.
505
Kossuth Nap Mezõkeresztesen

Mezõkeresztesen névadójukra emlékeztek az általános iskolások. A programok szeptember 18-án pénteken kezdõdtek ünnepi megemlékezéssel. Szeptember 21-én hétfõn pedig a játéké, szórakozásé volt a fõszerep. Külön programok várták a délelõtt folyamán a kicsiket és nagyokat az iskola épületén belül és kívül egyaránt. Játék fajátékok, akadályverseny, rajzverseny, sport, ügyességi játékok, történeti kézmûves foglalkozás várta a gyermekeket. A délután folyamán pedig meghívott csapatokkal kézilabda és labdarúgó mérkõzések zajlottak.
665
Város Napja Mezõkeresztesen - ünnepelt az ifjú város
A hétvégén zajlott Mezõkeresztesen a várossá nyilvánítás alkalmából rendezett kétnapos ünnepség. 2009. augusztus 29-én szombaton 11 órától várták a látogatókat a Népkertben ahol már több csapat is készülõdött a fõzõversenyre. A délután folyamán kispályás labdarúgó torna, karate-, rendõrségi kutyás-, tûzoltó bemutató várta az érdeklõdõket.
Ezt követõen a színpadon felléptek a Realdance táncstúdió növendékei, majd a Funky Monks 19 óra 30 perckor pedig a Palmetta zenekar szórakoztatta a közönséget.
655
Városavató ünnepséget tartanak Mezõkeresztesen
Augusztus 29-én és 30-án ünnepli Mezõkeresztes várossá nyilvánítását. Ebbõl az alkalomból 29-én szombaton 11 órától kezdõdnek a programok. Fõzés, kispályás labdarúgó torna, karatebemutató, kutyás és tűzoltó bemutatók, valamit tánc, ügyességi vetélkedõk és játékok várják egész nap a kilátogató lakosokat. Fél 8-tól pedig a Palmetta zenekar élõ koncertje zárja a napot.
 
650
Lezárult az elsõ eMagyarország-tréning Mezõkeresztesen
A Mezõkeresztesi Városi Könyvtár sikeresen pályázott az e-Magyarország szolgáltatásinak bõvítésére. Ennek keretén belül lehetõség nyílik 3 hónap leforgása alatt 100 fõ érdeklõdõ számára, hogy elsajátítsa az internethasználatot, megismerhesse az e-szolgáltatásokat. Az internetes tanfolyam Fûrész Istvánné képzett eTanácsadó vezetésével július 20.-án kezdõdött és az elsõ 6 fõs csoport már meg is kapta a képzést igazoló tanúsítványát.
531
Internetes tanfolyam indult a Mezõkeresztesi Városi Könyvtárban
Már korábban beszámoltunk arról hogy a Mezõkeresztesi Városi Könyvtár sikeresen pályázott az e-Magyarország szolgáltatásinak bõvítésére. Ennek keretén belül lehetõség nyílt 3 hónap leforgása alatt 100 fõ érdeklõdõ számára, hogy elsajátítsa az internethasználatot, megismerhesse az e-szolgáltatásokat. Az internetes tanfolyam Fûrész Istvánné képzett eTanácsadó vezetésével július 20.-án kezdõdött, a Mezõkeresztesi Városi Könyvtárban.
619
Átadták az új ravatalozót Mezõkeresztesen
Már korábban beszámoltunk arról, hogy megkezdõdött a 2008-as évben elnyert pályázati pénzek felhasználása, a tervek megvalósítása Mezõkeresztesen. A Polgármesteri Hivatal átadása után a Kolozsvári úti ravatalozó mûszaki átadása is megtörtént a tervezett határidõre. A június 19.-én átadott kegyeleti helyet már használatba is vehette a lakosság. A közbeszerzési pályázat által felkért kivitelezõ az eredeti 21 milliós összegbõl a megadott határidõre teljesítette a pályázati feltételeket.
677
Megkapta a városi címet igazoló okiratot Mezõkeresztes
Az Önkormányzati Minisztérium épületében 2009. július 8-án rendezett ünnepségen mutatkoztak be Magyarország új városai. Az eseményen Varga Zoltán önkormányzati miniszter köszöntötte a 2009-ben városi címet nyert települések polgármestereit.
A miniszter beszédében kiemelte, hogy az elismerés korszerû szemléletmódot követel a városok vezetõitõl és polgáraitól, amelybõl az tükrözõdik, hogy felelõsséget vállalnak a vonzáskörzetükben élõkért is.

561
Mezõkeresztes július 1-ével megkapta a városi rangot
2009. július 1-én városi rangot kapott Mezõkeresztes Nagyközség. A városi ranggal járó kötelezettségekrõl és elõnyökrõl kérdeztük Dr. Dózsa Györgyöt Mezõkeresztes polgármesterét.
621
Városi rangot kapott július 1-tõl Mezõkeresztes
Sólyom László államfõ július elsejével huszonkét nagyközségnek adományozott városi címet.
A címet elnyerõ települések között van Mezõkeresztes is - írja a
Népszabadság Online.
A Magyar Közlönyben megjelent elnöki határozat szerint a megyébõl Mezõkeresztes és Sajóbábony kapott városi címet. A részletekrõl hamarosan beszámolunk.
439
Sikeresen pályázott a Mezõkeresztesi Nagyközségi Könyvtár
A mezõkeresztesi könyvtár ez év februárjában pályázatot nyújtott be az e-Magyarország szolgáltatásainak bõvítésére. A pályázat sikeres elbírálása során a könyvtár egy új gép beszerzésére kapott pénzügyi fedezetet, valamint 3 hónap leforgása alatt 100 fõ érdeklõdõ számára nyílik lehetõség az internet használatának elsajátítására, továbbfejlesztésére az e-szolgálatatások megismertetésére. Az internetes tanfolyamok a Mezõkeresztesi Nagyközségi Könyvtárban, képzett e-Tanácsadó közremûködésével lesznek megtartva, heti 3 alkalommal. Minden érdeklõdõt szeretettel várnak.
576
Ballagás és tanévzáró a mezõkeresztesi iskolában
2009. június 13.-án 10 órától tartották a ballagási ünnepséget a mezõkeresztesi általános iskolában. Kirnyák András az iskola igazgatója elbúcsúzott a végzõs diákoktól, majd a ballagó tanulók ünnepi mûsorát láthatták a jelenlévõk, amiben elbúcsúztak az iskolától, tanáraiktól illetve az itt marad iskolatársaktól is. Június 18.-án a tanévzáró ünnepségen az alsós tanulók rövid mûsorral idézték fel a vakáció kezdetét, majd az iskola igazgatója ünnepi beszédében elmondta, hogy szép sikereket értek el a tanulók az idei évben is.
604
Tájaink és kincseink - rendhagyó természetismeret óra Mezõkeresztesen
Mezõkeresztesen június 5-én nyílt meg a természetfotó-kiállítás, amely immár a negyedik településen került bemutatásra.Bükkábrányban, Vattán, és Mezõnyárádon több mint 700-an látták már a kiállítást, és a tárlat idõközben meghívást kapott a Megyei Könyvtárba, és az egri fõiskolára is.
Ezen kívül mintegy mintaprojektként, a kiállítás alapötletét a Bükki Nemzeti Park igazgatósága is elismerte, olyannyira, hogy a Dél-Bükkrõl és Borsodi Mezõségrõl készült tárlat alapján a nemzeti park teljes területén (az ország három megyéjét is érintve) az egyes tájegységekrõl hasonló kiállítás készül majd a tervek szerint.
568
Kulturális szemle a mezõkeresztesi iskolában
Hagyomány a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában hogy az alsósoknak és a felsõsöknek az év vége felé, lehetõséget adnak, hogy különféle produkcióval kápráztassák el szüleiket, diák társaikat. Ebben az évben is voltak akik az osztályukkal, vagy kisebb csoportokban készültek, de akadtak egyéni jelentkezõk is. A mûsorszámok is igen változatosak voltak, hiszen voltak akik táncoltak, énekeltek, verset, mesét mondtak, vagy éppen egy kis jelenetet adtak elõ. A zsúfolásig megtelt tornateremben program után, tizenöt perc gondolkodási idõt kérve a zsûri értékelte is a látott elõadásokat.
438
Tájaink és kincseink - Mezõkeresztesen nézhetõ meg a kiállítás
Mezõkeresztesen június 5-én nyílt meg a természetfotó-kiállítás a Mûvelõdési Házban, amely immár a negyedik településen kerül bemutatásra.Bükkábrányban, Vattán, és Mezõnyárádon több mint 700-an látták már a tárlatot.
A péntek délutáni megnyitón dr.Dózsa György polgármester köszöntötte a vendégeket, köztük a Bükki Nemzeti Park igazgatóját, Duska Józsefet, és munkatársait, Dr. Molnár Tibor igazgatóhelyettest, és Becsei Ferenc õrszolgálati osztályvezetõt.
639
Pedagógus Nap Mezõkeresztesen
Minden év májusában a pedagógusokat köszöntik országszerte. Így volt ez Mezõkeresztesen is, ahol a négy társult intézmény mellett idén Mezõnyárád óvónõit, dajkáit, tanítóit, tanárait, adminisztratív dolgozóit is várták a mezõkeresztesi mûvelõdési házban. A Mezõkeresztesrõl, Csincsérõl, Vattáról, Borsodgesztrõl és Mezõnyárádról érkezõ vendégeket kis mûsor várta, amelyet az intézmény diákjai adtak elõ.
549
Gyermeknap a mezõkeresztesi iskolában
2009. május 29-én Diákönkormányzati-, és Gyermeknapot tartottak a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. A délelõtt folyamán az alsó tagozatos tanulók egy része a sportpályán próbálhatták ki ügyességüket különféle sorversenyekben és ügyességi játékokban. A diákok másik része addig az akadályversenyen vett részt a Népkertben. Itt 5 állomáson kellett pontokat gyûjteni a gyerekeknek.
718
Szépírási, helyesírási verseny a mezõkeresztesi iskolában

2009. április 28-án rendezték meg mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában a helyi szépírási, helyesírási versenyt az alsó tagozatos diákok részére. A mezõkeresztesi gyerekeken kívül jelen voltak a vattai Szemere Bertalan Tagiskola tanulói is.
A címre kattintva megtekinthetõk az eredmények.
755
Térségi mesevetélkedõ a mezõkeresztesi iskolában
Idén 7. alkalommal rendeztek térségi mesevetélkedõt Mezõkeresztesen, a Kossuth Lajos Általános Iskolában, 2009. május 16-án. A rendezvényre alsó tagozatos diákok nevezhettek, három fõs csapatokkal. Minden évfolyam külön teremben, külön zsûri elõtt mutatta be, az elõzetesen betanult rövid mesejelenetet, majd különbözõ szóbeli és írásbeli feladatokat oldottak meg. Az idei versenyre 7 település 25 csapata nevezett.
794
Lármafa Hagyományõrzõ Csoport a mezõkeresztesi óvodában
Több éve hagyomány a mezõkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában, hogy minden hónapban hagyományõrzõ programot szerveznek a gyermekeknek. 2009. május 22.-én 9 órától a Szentistván úti 10 órától pedig a József Attila úti óvodába látogatott a Lármafa Hagyományõrzõ Csoport.
430
Térségi atlétikai versenyek a mezõkeresztesi iskolában
2009-ben a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskola adott otthont az atlétika többpróba csapatversenyek II., III. és IV. korcsoportos városi döntõinek, valamint a IV. korcsoportos egyéni versenyzõk városi döntõjének is.
A II. korcsoport április 28-án, a III. korcsoport április 30-án mérhette össze tudását. A IV. korcsoportos csapat versenyek május 6-án míg a IV. korcsoportos egyéni versenyek május 5-én lettek megtartva.
624
Átadták a felújított hivatal épületét Mezõkeresztesen
Mezõkeresztesen ünnepélyes keretek között adták át a most már belsõleg is megújult hivatal épületét. Fûtés, világítás, informatikai korszerûsítés mellett, a padlóburkolatok cseréje, festés is megtörtént. Új méretre gyártott bútorokkal is gazdagodtak az irodák, amelyek közül néhány új helyre költözik az épületen belül.
525
Szaktanácsadó tartott elõadást a mezõkeresztesi iskolában
2009. május 13.-án vendégelõadó érkezett a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolába. Az elõadáson részt vettek a mezõkeresztesi és vattai alsós munkaközösség pedagógusai illetve a helyi felsõs nevelõk is. A konzultációt Béresné Majoros Ildikó szaktanácsadó a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai Szakmai Szakszolgálati és Közmûvelõdési Intézet munkatársa tartotta. Az elõadás témája: Tanulási nehézségek, zavarok felismerése, fejlesztõ gyakorlatok összeállítása.
410
Harmatcsepp napok a mezõkeresztesi óvodában
Idén is mint minden évben megrendezésre került 2009. május 14-én és 15-én a már hagyományosnak számító Harmatcsepp Napok a mezõkeresztesi Harmatcsepp Óvodában. 14-én a délelõtti órákban gyûltek össze a gyerekek és a nevelõk a József Attila úti óvoda udvarán, hogy közösen hallgassák meg az ünnepi köszöntõt, majd a gyermekek rövid mûsorát.
758
Megérkezett Mezõkeresztesre a pályázaton elnyert kisbusz
2009. március 27.-én Dr. Dózsa György Mezõkeresztes Nagyközség polgármestere Egerben átvette a település önkormányzata által pályázati támogatás segítségével beszerzett falu- és tanyagondnoki buszt.
 
 
670
Térségi atlétikaverseny Mezõkeresztesen
2009. április 28-án rendezték meg a II. korcsoportos diákolimpiai atlétika versenyt Mezõkövesd és vonzáskörzetének csapatainak Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában. A megmérettetésen figyelembe vették külön nemenként az egyéni és a csapatok teljesítményét. A versenyzõk több versenyszámban is összemérték tudásukat, mint a síkfutás, kézilabda dobás, távolugrás, 400 méteres váltófutás. Érkeztek résztvevõk Mezõkövesdrõl, Tibolddarócról, Mezõkeresztesrõl, Mezõnagymihályról, Mezõnyárádról és Szentistvánról is.
604
Sportdélután a mezõkeresztesi iskolában
2009. április 21-én az alsós diákönkormányzat szervezésében játék-, illetve sport délutánt szerveztek a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Ez annak a programsorozatnak a része ahol az alsó tagozatos gyermekek pontokért harcolnak és a legtöbb pontot gyûjtõk egy kiránduláson vesznek részt.
443
Megkezdõdtek a tavaszi karbantartási munkálatok a mezõkeresztesi iskolában
Megkezdõdtek Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában a tavaszi karbantartási munkálatok. Nem csak az iskola épületét érintik a felújítások, hanem a környezõ területeket is. E feladatok keretén belül újítják fel a szilárd burkolatú kézilabdapályát is.
496
Rajzversenyt hirdetett a mezõkeresztesi óvoda
A mezõkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvoda rajzpályázatot hirdetett a térség középsõ-, és nagycsoportos korú óvodásai számára. A rajzpályázat témája: Élet a Földön. A gyerekek készíthettek filctoll -, színesceruza-, zsírkréta rajzokat A4-es méretben. A beérkezési határidõ április 10.-e volt, a rajzokat egy független 3 tagú zsûri bírálta el. Rengeteg szép pályamunka érkezett be így a zsûrinek nem volt egyszerû dolga. A 3-3 díjazott rajz mellé még egy egy különdíj is kiosztásra került mindkét korcsoportban.
491
Hogyan állnak a beruházások Mezõkeresztesen?-utánajártunk
 
Mezõkeresztes nagyközségben is megkezdõdtek a tavaszi munkák, a parkok közterek rendbetétele. Május végéig saját erõbõl a felmérések után végeznek kátyúzást a településen. Rendes ütemben halad a jelenleg futó két nagy projekt is a ravatalozó átépítése és a hivatal belsõ felújítása.
642
Rendhagyó angol óra a mezõkeresztesi iskolában
Április 2-án, 14.30-tól rendhagyó angolórát tartottak Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskola ebédlõjében. 60 tanuló 60 percben mutatta be a meghívott vendégeknek, szülõknek és az iskola tanárainak az Egyesült Királyság országait angolul és magyarul egyaránt. Néhány tanuló skót táncot mutatott be, az óra végén pedig együtt énekelhetett el a közönség a szereplõkkel egy Beatles-slágert. Angol teával kínálták meg a vendégeket, és szinte mindenki kipróbálta a tejes változatot is. 
486
Bemutató foglalkozás a mezõkeresztesi óvodában
Hagyomány a mezõkeresztesi óvodában, hogy minden évben valamilyen témában egy csoport bemutató foglalkozást tart. Így szakmai betekintést nyerhetnek az ott dolgozó pedagógusok egymás munkájába. Idén március 28-án szombaton a Nyuszis csoportban a gyermekek kommunikációs készségének fejlesztésérõl láthattak foglalkozást tavasz témakörben a pedagógusok. Játékos feladatok keretében sor került a beszédmegértés fejlesztésére, szókincsbõvítésre, valamint a gyerekeknek hangokat kellett társítani egyes élményekhez.
710
Víz napja a mezõkeresztesi óvodában
Világszerte a tavaszi napéjegyenlõség napján március 22-én van a vizek világnapja. Erre a napra több programmal is készültek a mezõkeresztesi óvodában. Mind a négy csoportban más-más a vízhez kapcsolódó játékos feladatokat kellett a gyermekeknek megoldani.
592
Március 15.-emlékünnepség Mezõkeresztesen
A Polgármesteri Hivatal elõtt tartott megemlékezés a zászlófelvonással, és a Himnusz közös éneklésével kezdõdött, majd dr.Dózsa György, Mezõkeresztes Nagyközség polgármestere emlékezett a 161 évvel ezelõtti eseményekre.
Beszédében kiemelte, hogy az akkori hõsök örökségének máig tartó hatása van.A '48-as eseményeket ezt követõen a Kossuth Lajos nevét viselõ általános iskola tanulóinak elõadása idézte meg.
Az ünnepség a Petõfi- és Kossuth-szobor koszorúzásával zárult, ahová az önkormányzat és intézményei, a civil szervezetek, a helyi kisebbségi önkormányzat, a helyi cégek, valamint a pártok képviselõi helyeztek el koszorúikat.
A megemlékezésrõl a késõbbiekben bõvebb összeállítást is láthatnak majd.
644
Kézmûves foglalkozás a mezõkeresztesi iskolában
Minden hónap elsõ keddjén foglalkozást szervez a Diákönkormányzat a mezõkeresztesi iskolában. A gyerekeket az elmúlt héten kézmûves foglalkozásra várták az iskola ebédlõjébe, ahol a nõnapra készíthettek ajándékokat a tanulók, másrészt húsvéti díszek is kikerültek a gyerekek kezei közül.
A tanulók egy-egy asztalnál ülve papírból készíthettek virágot, ablakdíszt, vagy éppen gyöngyöt fûzhettek.
648
Mesevetélkedõ a mezõkeresztesi iskolában
2009. február 24-én tartották Mezõkeresztesen az alsó tagozatosok mesevetélkedõjét. A mezõkeresztesi gyerekeken kívül jelen voltak a vattai tagiskola gyermekei is. Össesen 27 csapat vett részt a játékban. Az 1. és 2. osztály 3-3, míg a 3. és 4. osztály 4-4 mesét olvasott el elõzetesen. A versenyen többféle feladatot kellett végrehajtaniuk a résztvevõknek.
505
Több pályázaton is nyert Mezõkeresztes önkormányzata
Már a korábbiakban beszámoltunk a több mint 50 millió forintot meghaladó felújításokról Mezõkeresztesen. A tervek szerint és ütemesen halad a hivatal belsõ felújítása valamint a ravatalozó helyreállítása. Mindezek mellett újabb pályázatot nyert Mezõkeresztes önkormányzata településfejlesztési pályázaton. A pályázat teljes költségvetése eléri a 120 millió forintot.
802
Farsang a mezõkeresztesi óvodákban
2009. február 21-én szombaton tartották az óvodások Mezõkeresztesen a hagyományos farsangi mulatságot, amelyen a gyerekek különbözõ érdekes, humoros jelmezekben vonultak szüleik elé. Délelõtt a József Attila úti, délután pedig a Szent István úti óvoda gyermekeit láthatták az érdeklõdõk.
Az óvodások egyéni ötletek alapján készült jelmezekkel és csoportos produkcióval is készültek erre az alkalomra. A mûsor és a gyermekek bemutatkozása után birtokba vehették a táncparkettet az egybegyûltek, majd késõbb játékos versenyeken mérhették össze tudásukat a résztvevõk. A vetélkedõk után tombolahúzásra került sor , ahol rengeteg ajándék talált gazdára.
512
Környezetrongálók nyomait kutattuk Mezõkeresztesen
A Bükkábrányban és Mezõnyárádon komoly gondokat okozó lopásokkal, rongálásokkal már foglalkoztunk a korábbiakban. Nem rózsásabb a helyzet Mezõkeresztesen sem.
Az egyik fõ probléma itt is a szemetelés. A Szentistváni út elején levõ szeméttelep jelenleg zárva tart, amire tábla is figyelmezteti a lakosságot. Egyeseket azonban úgy látszik, ez egyáltalán nem zavar. A kerítés mellett megállva azon keresztül dobálják be a hulladékot a területre. Meglehetõsen visszataszító látványt nyújt az úttól alig néhány méterre lévõ szeméthalom. Annál is inkább, mert nemcsak a kerítésen belül, de azon kívül is landol a hulladék egy része.
730
Hagyományõrzõk a mezõkeresztesi óvodákban
 
Több éve hagyomány a mezõkeresztesi Harmatcsepp Napköziotthonos Óvodában, hogy minden hónapban hagyományõrzõ programot szerveznek a gyermekeknek. Február 13-án elõször a püspöki tagóvodába érkezett Boncsér Gábor és zenekara, akik már régóta visszajáró vendégek.

692
Farsang a mezõkeresztesi iskolában
2009. február 13-án pénteken tartották a mezõkeresztesi Kossuth Lajos Általános Iskolában az alsó tagozatosok farsangi mulatságát. A délutáni órákban tartandó rendezvény sok érdekességet és látnivalót kínált az érdeklõdõknek. Elõször a jelmezesek felvonulását tekinthették meg, amely igen látványos volt. Közel 70 jelmez közül kellett kiválasztani a zsûrinek a három legötletesebbet. A döntés nehéz volt, így több második illetve harmadik hely is született.
756
A Galagonya Bábszínház látogatott el a mezõkeresztesi óvodákba
A mezõkeresztesi Harmatcsepp Óvodákba érkezett 2009. február 5-én a Galagonya Bábszínház. Elõször a Szentistván úti óvoda gyermekei láthatták a történetet, amelynek címe a Három kismalac és a farkas volt. Ezután átköltözött a színház a központi óvodába, hogy ott is mosolyt varázsoljon az apróságok arcára.
786
Keresztesi Kupa a Kossuth Lajos Általános Iskolában
Mezõkeresztesen 2009-ben is megrendezték a Keresztesi Kupa elnevezésû, általános iskolásoknak meghirdetett teremlabdarúgó tornát. Január 24-én a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermébe érkezett meg a hat csapat. A szervezõk kétfelé osztották a résztvevõket „A” és „B” csoportra. Itt körmérkõzéseket játszottak egymással, majd a legjobbak csaptak össze az elsõ helyért.
679
Megújul a hivatal belsõ tere, és a ravatalozó Mezõkeresztesen
Elkezdõdött a Polgármesteri Hivatal belsõ felújítása Mezõkeresztesen. Ennek végeztéig a hivatali ügyintézés más helyen folyik.
A  polgármester, a helyi vidékfejlesztési iroda, és az építésügyi hatóság a Polgármesteri Hivatallal szemben található, volt gyermekorvosi rendelõbe költözött a felújítás idejére, míg a hivatal többi egysége a Mûvelõdési Házban berendezett ideiglenes irodában található meg.
 
 
590
Mûveltségi vetélkedõt rendeztek Mezõkeresztesen
A Magyar Kultúra Napját országszerte megünnepeljük 1989 óta január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Mezõkeresztesen a Kossuth Lajos Általános Iskolában mûveltségi vetélkedõvel készültek erre a napra, a felsõ tagozatosok részvételével. A magyar munkaközösség szervezésében az ebédlõben megtartott programon 4 fõs vegyes csapatok vehettek részt. A 10 feladat a gyermekek alapmûveltségét mérte fel különbözõ tantárgyakban. A legjobban teljesítõk díjazásban részesültek.
708
Fejlesztések a mezõkeresztesi könyvtárban
Riportunkban Fûrész Istvánnét, Mezõkeresztes Nagyközségi Könyvtár vezetõjét kérdeztük a tavalyi év fejlesztéseirõl és a könyvtár szolgáltatásairól, látogatottságáról.
429
Vatta top
Cikk címe Találatok
Adventi ünnepség a vattai iskolában

2009. december 22-én az év utolsó tanítási napján rendezték meg Vattán a Szemere Bertalan Tagiskolában az Adventi műsort.
Minden osztály rövid műsort adott elõ énekeltek, verseltek, táncoltak. Ezután Tóth András tagintézmény-vezetõ zárta be az évet és osztott ki okleveleket és könyvjutalmakat, megragadva az alkalmat, hogy 2009-ben utoljára gyűlt össze az iskola apraja és nagyja.
2392
Karácsony a vattai óvodában
A vattai óvodában elõször a kicsik adták elõ versekbõl és énekekbõl álló mûűorukat társaiknak és a meghívott vendégeknek.
Ezt követõen a nagyok jelmezbe öltözve, játékos formában idézték fel a Betlehemben történteket, Jézus születésének idejét, illetve õk is verseltek, énekeltek.
Az ünnepség végén az óvónéniktõl minden gyermek átvehette azt a könyvet, amelyet az óvodától kaptak karácsonyi ajándékként.
Természetesen az óvoda játékállománya is gyarapodott: többek között új társasjátékokkal, babákkal is játszhatnak majd a téli szünetrõl visszatérõ kicsik.
2160
Karácsony a vattai Faluházban
A színjátszókörbe járó gyerekek is ünnepi mûűorral készültek a karácsonyra, amelyet december 19-én adtak elõ a vattai Faluházban.
Történetekkel, verssel, énekekkel idézték meg néhány nappal karácsony elõtt az ünnep hangulatát szüleiknek, és a jelenlévõknek.
A műsor végén mindannyian egy apró ajándékkal köszöntötték szüleiket, rokonaikat.
2210
Karácsonyi készülõdés a vattai óvodában

A vattai óvodások számára is megkezdõdött a felkészülés a mikulás ünnepre, és a karácsonyra.
A gyerekek izgatottan várták az elsõ foglalkozást, amely alkalmommal a Télapóhoz kötõdõ díszeket, rajzokat készíthettek.
Advent idõszakába lépve a kicsik továbbra is készítenek majd díszeket, rajzokat, illetve az adventi naptár adja számukra az egyes napok feladatait.

1935
Halloween napi mulatság a vattai iskolában
A vattai Szemere Bertalan Tagiskolában 2009. november 27-én Halloween napi ünnepséget tartottak. A diákönkormányzat szervezésében minden szünetben programok várták a gyermekeket. Az elsõ szünetben a jelmezbe öltözött tanulók vonultak fel, valamint egy kis elõadást lehetett hallani magyarul és angolul az ünneppel kapcsolatban.
2496
Az idõseket köszöntötték Vattán

November 28-án szombaton 11 órai kezdéssel tartották az idõsek napját Vatta községben.
A zsúfolásig megtelt ebédlõben elõször Veréb József polgármester köszöntötte az egybegyûlteket. Beszédében kiemelte hogy mennyire fontos odafigyelni a szépkorú emberekre, elismerni azt a hosszú utat amit életük során bejártak, de mégis mindig megmaradtak a községben.
2042
A vattai hulladéklerakó rekultivációjáról kérdeztük a falu elsõ emberét

Mint ahogy azzal korábban már foglalkoztunk, térségünk több településén is rekultiváció elõtt állnak a korábbi hulladéklerakó telepek.
Vattán azonban mintegy négy éve már elvégezték ezeket a munkálatokat. A régi szeméttelep helyét mindössze egy tábla jelzi a Csincsei út mellett. Nem is gondolná az arra járó, mi volt itt néhány esztendeje.
Bár a területen ma már állatok legeltetése folyik, a vízminõség ellenõrzése a mai napig szükséges.
2242
Sportbált rendeztek Vattán

A Vattai Futball Club jótékonysági bálját az 2009. november 14.-én rendezték meg az iskola tornatermében. Mintegy 170 vendég tisztelte meg jelenlétével a rendezvényt.
A vendégeket Tállai András, a bál fõvédnöke, a térség országgyûlési képviselõje is köszöntötte, majd Plaszkó Georgina egy helyi fiatal énekes tehetség szórakoztatta a jelenlévõket.
2332
Állatok Napja a vattai óvodában
Az Állatok Világnapját 1931 óta tartják világszerte. Alapelve, hogy az állatok boldogabbá teszik életünket, segítõtársként és barátként gazdagítják mindennapjainkat. Az ünnep célja, hogy az ember és állat közötti barátságot erõsítse, valamint felhívja a figyelmet az együttélés fontosságára.
Ennek jegyében került megrendezésre október 2-án a vattai óvodában e jeles világnap. Az óvodába több házi kedvenc is érkezett amelyeknek a gyerekek nagyon örültek. Azonkívül, hogy közelebbrõl is megismerhették az állatokat, meg is lehetett etetni õket.
2014
Harmadik alkalommal rendezték meg a Szemere Kupát Vattán
Nemzeti ünnepünkön, 2009. augusztus 20-án csütörtökön Vatta község önkormányzata és a Vattai Futball Club vezetõsége hagyományteremtõ szándékkal, immár 3. alkalommal rendezte meg a vattai sportpályán a Vatta szülöttjérõl, Szemere Bertalanról elnevezett kistérségi kispályás labdarúgó tornát.
A torna nyitányaként az önkormányzatot képviselve Veréb József, míg a sport klubot képviselve, K. Tóth János köszöntötte a csapatokat és a megjelenteket, majd ezt követõen kezdetét vette az 5 csapat részvételével zajló torna.
2120
Falunapot rendeztek Vattán
A hétvégén rendezték meg Vattán a Falunapot.A gyerekeket már délelõtt 10 órától várta az iskola udvarán felállított rodeóbika, óriáscsúszda, és ugrálóvár.
Déltõl kettõig finom ebéddel kedveskedtek a helyi lakosoknak, közben pedig szólt a zene a színpadról egy harsányi rockzenekar elõadásában.
2050
Falunapot rendeznek Vattán augusztus 8.-án
2009. augusztus 8.-án rendezi meg a vattai önkormányzat a Falunapot reggel 10 órától. A programok között szerepel: rodeóbika, óriáscsúszda, ugrálóvár gyermekek részére egészen estig, déltõl pedig az önkormányzat látja vendégül Vatta község állandó lakosait egy ebédre.
Lesz gyermekmûsor, mulatós zene, fellépnek a Vattai Ifjúsági Színjátszók és az Exotic együttes. .Este utcabál zárja a napot.
2116
Sportfelszerelést kapott ajándékba a Vattai FC
A hazai amatõr futball csapatok közül mintegy 1000-et támogat az egyik hazai sörgyár azzal, hogy a sportoláshoz szükséges felszerelést, mezeket, nadrágot, lábszárvédõt, labdát ajándékoz számukra.
A Vattai Futball Club is megkapta mindezeket egy tetszõlegesen kiválasztott színben, így a bajnoki rajtot követõen már ebben is láthatják majd a csapatot.
A cég képviselõi az elmúlt pénteken adták át a vezetõségnek, és a játékosoknak a felszerelést.
2239
Nyári táborban voltak a vattai iskolások
Az idei évben is a hagyományokhoz hûen ismét megszervezésre került a tiszabábolnai tábor a vattai általános iskolás gyermekek részére. Július 12-én vasárnap 4 órakor 23 gyermek és 6 kísérõ indult el és vette birtokba a tiszabábolnai iskolában kialakított szálláshelyet. Minden nap reggel 7-kor kezdõdött, majd reggeli után a szabad strandon folytatódtak a programok.
2006
Élelmiszersegélyt osztottak Vattán a rászorulóknak

Az EU Élelmiszersegély programjának keretében nyílik lehetõsége - ebben az évben két alkalommal - a vattai önkormányzatnak arra, hogy a rászorultaknak élelmiszersegélyt adjon a településen.
Elsõ körben július 17-én hozták el a több mint 5 tonnányi lisztet,cukrot,porcukrot, száraztésztát, és müzlit,amelyet ezen a héten osztanak szét a kiválasztott 159 háztartásban. Így a a vattai háztartások közel felébe jut most a segítségbõl.

2112
Charley nénje - színházi elõadás Vattán

Július 11-én mutatta be a helyi fiatalokból szervezõdött társulat a "Charley nénje" címû zenés darabot a vattai Teleházban.
A 3 felvonásos, humoros jelentekkel tûzdelt darabra megtelt a színházterem, így az ifjú színészpalánták elõadását közel 150-en látták.
A történet szerint Charley és barátja, Jack beleszerettek Kitty-be ás Annie-ba, akiket apjuk féltékenyen õriz.
Ráadásul a fiatalembereket nem veti fel a pénz, ezért esélyük sincs a zord apa jóindulatát elnyerni. Charley nénjének, a dúsgazdag milliomosnak a látogatása azonban reményt kelt a fiatalokba.
2228
Tanévzáró ünnepség a vattai iskolában
Június 18-án 17:00 órakor került megrendezésre a vattai Szemere Bertalan Tagiskolában a tanévzáró ünnepség. A gyermekek vakációt idézõ mûsora után, amely Székelyné Pusztai Krisztina tanítónõ irányításával készült el, Tóth Andás a tagintézmény vezetõje beszélt a 2008/2009-es tanévrõl. A létszám év közben 1 fõvel bõvült így a tanév végén 116 gyermek indulhatott nyári szünetre.
2362
Bolondballagás a vattai iskolában
Az idei évben is június 12.-én pénteken, az utolsó tanítási napon jelmezekbe öltöztek a vattai iskolások. Az végzõs diákok katonának öltözve járták be az egyes intézményeket, jókedvet és vidámságot csempészve a péntek délelõttbe.
2097
Madarak és Fák Napja a vattai iskolában
2009. május 29-én rendezték meg a vattai Szemere Bertalan Tagiskolában a Madarak és Fák napját valamint a Gyermeknapot. A reggel kis mûsorral, tánccal indult, majd eligazítás következett a vegyes csapatok számára, az akadályverseny részleteirõl. Az iskola udvarán felállított öt állomáson szülõk várták, játékos ügyességi és logikai feladatokkal a versenyzõket.
1925
Tájaink és kincseink természetfotó-kiállítás Vattán
2009.május 11-én következõ állomásához érkezett a Tájaink és kincseink címû természetfotó-kiállítás. A tárlatot az érdeklõdõk május 21-ig 8-19 óráig tekinthetik meg Vattán a Teleházban, kivéve május 16-án szombaton, amikor 13-17 óráig, illetve május 17-én, vasárnap 9-13 óráig. 

 

2099
Musicalt állítanak színpadra a vattai színjátszók
A tervek szerint 2010 januárjában a 19 táncos számot tartalmazó "Hotel Menthol" címû, 2 felvonásos musicalt állítják színpadra a vattai színjátszók. Óvodásoktól kezdve egészen a középiskolásokon át a felnõttekig több korosztály táncol, énekel, szerepel majd, összesen 36 tagja van a csapatnak.
Jelenleg a táncos próbáknál tartanak, minden héten pénteken gyûlnek össze az iskola tornatermében a szereplõk, ahol Telekiné Bozó Szilvia vezetésével zajlik a felkészülés, aki rendezõje és koreográfusa is a darabnak.
1887
Majális Vattán
A vattai sportegyesület labdarúgó tornát hirdettet május 1-ére összesen 6 csapat részvételével. Érkeztek versenyzõk Mezõkeresztesrõl, Csincsérõl is, de természetesen a legtöbb együttest Vatta község állította ki. A végjátékban a hazaiak domináltak, hiszen az elsõ két helyen Vattai csapatok végeztek míg a képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Csincse csapata állhatott fel. Közben a mérkõzések alatt folyamatosan készültek az ételek bográcsban és tárcsán egyaránt. A jó hangulatú rendezvénynek délután öt órakor lett vége.
2354
Új játékok a vattai óvoda udvarán
Újabb három játékkal gyarapodott a vattai óvoda udvari eszköztára. Az uniós szabványnak is megfelelõ kis házikót illetve a hintát, és a harmadik, kombinált játékot a napokban vehették birtokba a gyerekek.
A mezõkeresztesi székhelyû óvodatársulás pályázati úton tudta fejleszteni a vattai intézmény eszközparkját, a megvásárolt játékok több mint, 600 ezer forintba kerületek, amelyben benne foglaltatott az eszközök elhelyezése is a kiválasztott területen.
2166
Beiratták az elsõsöket Vattán
A vattai iskolában az elmúlt héten irathatták be az iskolaérett gyerekeket a szülõk.
A gyerekek láthatóan megilletõdtek az iskola ajtaján belül, amit szeptembertõl már minden nap át kell lépniük.
Az iskolatitkárnál 6 gyermeket írattak be a szülõk, õk lesznek tehát a legifjabb tagjai a kis közösségnek mintegy 4 hónap múlva.
2280
Jótékonysági bál Vattán
Valentin napon rendezte meg hagyományos jótékonysági bálját a Szemere Bertalan Tagiskola nevelõtestülete és szülõi munkaközössége.
107 vendég gyûlt össze az iskola tornatermében, hogy együtt töltsön egy jó hangulatú estét, éjszakát, és belépõjegyével, tombola felajánlásával támogassa a Vattai Gyermekekért, Ifjúságért Alapítványt.
Akik nem tudtak eljönni, de hozzá kívántak járulni az est sikeréhez, támogatójegyet vásároltak és tombola felajánlást is tettek.
2108
Fordított nap a vattai iskolában
A vattai Szemere Bertalan Tagiskolában az idei tanévben nem a hagyományoknak megfelelõen zajlott a fordított nap 2009. április elsején. A diákigazgató választás, illetve a tanulók által tervezett programok sajnálatos módon a jelöltek és a diákok jelentõs részének betegsége miatt elmaradtak.
2666
Pályaválasztási busz a vattai iskolában
Az Észak-Magyarországi Regionális Képzõ Központ által kirendelt pályaválasztási busz 2009. március. 18-án a délelõtti órákban érkezett a vattai általános iskolához. Fõleg a 8. osztályos tanulókat várták a buszhoz, de betegség miatt alacsony volt az osztálylétszám, így már a 6. osztálytól várták a tanulókat.
2018
Beszámoló a vattai jótékonysági bál eredményérõl

Valentin napon rendezte meg hagyományos jótékonysági bálját a Szemere Bertalan Tagiskola nevelõtestülete és szülõi munkaközössége.
107 vendég gyûlt össze az iskola tornatermében, hogy együtt töltsön egy jó hangulatú estét, éjszakát, és belépõjegyével, tombola felajánlásával támogassa a Vattai Gyermekekért, Ifjúságért Alapítványt.
Akik nem tudtak eljönni, de hozzá kívántak járulni az est sikeréhez, támogatójegyet vásároltak és tombola felajánlást is tettek. A szervezõk az estérõl küldtek részletes beszámolót.
2291
Március 15.-emlékünnepség Vattán
Vattán március 13-án este 6 órától tartottak megemlékezést a Március 15-ei események tiszteletére. Veréb József polgármester ünnepi szavai után a a felsõ tagozatosok mûsorát tekinthették meg az ünneplõk Farkas Lászlóné vezetésével. Az este fáklyás felvonulással a Szemere szobornál ért véget, ahol megkoszorúzták a település szülöttének emlékhelyét.
2168
Szépen szerepelnek tanulmányi versenyeken a vattai gyerekek
A vattai iskola tanulói többek között matematika, technika, helyesírási versenyen illetve labdarúgó kupán szerepeltek eredményesen az elmúlt idõszakban. A házi matematikaversenyt az alsó és felsõtagozatosok számára is megrendezték, az alsósoknál Mikola Csenge, és Sánta Liliána ért el elsõ helyezést.
A felsõsöknél az ötödikes Tóth Tamara, és a hetedikes Groff Tamás voltak 1.helyen díjazva. Az alsósok és a felsõsök is részt vettek a Zrínyi Matematikaversenyen, míg a Varga Tamás Matematikaversenyen a hetedikesek és a nyolcadikosok indultak, ennek eredményérõl késõbb ad tájékoztatást az iskola.
2960
Testületi ülést rendeztek március elején Vattán
Március 3-án ismét ülésezett a vattai képviselõ-testület. A legfontosabb napirendi pont a 2009. évi költségvetés elfogadása volt.
Forráshiány nélkül, 153 millió 753 ezer forintos bevételi és kiadási fõösszeggel fogadták el egyhangúlag a beterjesztett büdzsét a képviselõk.
Mintegy 17 millió forintot költ beruházásokra, felújításokra az önkormányzat, ebbõl 15 millió forint a Polgármesteri Hivatal felújítására beadott pályázat önereje, míg 2 millió 120 ezer forintot egyrészt új irodabútorok vásárlására irányoztak elõ, amelyek a majdani hivatalfelújítás után kerülnek beszerzésre, másrészt a községi konyhára új eszközöket vásárolnak.
2036
Farsangi mulatság volt a vattai óvodában
A vattai óvodában február 19-én tartották a farsangi mulatságot. A kiscsoportosok és a nagyobbak külön-külön vonultak a szülõk elé, jelmezükhöz kapcsolódóan verset is mondtak a gyerekek.
A jó hangulatú délután ezután folytatódott még az óvodában, az ovisok táncolhattak, a szülõk pedig a vendéglátásról gondoskodtak.
2350
Ökumenikus istentisztelet Vattán
Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelõen ebben az évben is megrendezésre került az ökumenikus imahét Vattán. A felekezetek papjai, lelkészei és a hívek, gyülekezeti tagok a hét minden napján más-más helyszínen vesznek részt ökumenikus istentiszteleten.
Vattán január 22-én tartották a közös szentmisét, ahová szeretettel várták a híveket-reformátusokat, katolikusokat egyaránt.
847
Farsangi mulatság a vattai iskolában
2009. február 21-én szombaton rendezték meg a vattai általános iskolában a farsangi mulatságot. A rendezvény bevétele a diákönkormányzat számláját gyarapítja. A mûsorok kezdetét a nyolcadik osztályosok nyitótánca jelezte, majd az alsó tagozatosok jelmezes felvonulása következett. Ezt követték a felsõsök zenés, táncos produkciói, amelyek nagy sikert arattak a közönség soraiban.
588
Valentin napján Vattán is báloztak
Február 14-én rendezték meg Vattán a hagyományos Jótékonysági Báljt a Szemere Bertalan Tagiskola tornatermében. Az érkezésnél Valentin-nap alkalmából kis feltûzhetõ szívecskéket kaptak a vendégek, amelyeknek késõbb fontos szerepük is volt, mivel ezekkel értékes ajándékokat lehetett megnyerni. A bál fõvédnöke Veréb József a község polgármestere volt. A megnyitó beszédet Tóth András tagintézmény-vezetõ mondta, aki kiemelte, hogy immár nem csak egy település gyermekei érdekében rendezik ezt az estét, hanem a Borsodgeszti fiatalokat érdekében is, a két település Mezõkeresztes központtal közösen biztosítja az oktatási feladatok zavartalanságát.
552
AZ UNICEF-tõl kapott játékokat a vattai óvoda
Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF a világ 157 országában mûködik, így õket tekinthetjük a legnagyobb gyermekvédelmi szervezetnek. Több százezer önkéntessel segítik elsõsorban azokat a gyerekeket, akik olyan országban élnek, ahol az alacsony nemzeti jövedelemmel szemben nagy a gyermeknépesség, és a csecsemõhalandóság.
A szervezet Magyarországon is jelen van 1975 óta, és hazánkban is áldozatos, önzetlen munkát végeznek az országban és a világ többi pontján élõ, nehéz sorsú gyerekek megsegítésére.
Az UNICEF ezen kívül nagy figyelmet fordít arra is, hogy olyan játékokkal segítsen akár a jobb környezetben élõ gyerekeken is, amelyek készségeiket, képességeiket fejlesztik.
670
Karate bemutatót tartottak a vattai tornateremben
2009. február 4-én a délutáni órákban tartottak bemutatót a karatékák a vattai tornateremben. Az érdeklõdõk láthattak különféle nehézségû alap -, és formagyakorlatokat és megismerhették ezen technikák a gyakorlatban való alkalmazását. A jelenlévõk tájékozódhattak az edzések menetérõl és az új tagokkal szemben támasztott feltételekrõl is.
448
Valentin napi bál Vattán
A vattai Szemere Bertalan Tagiskola nevelõtestülete és szülõi munkaközössége tisztelettel meghívja Önt, kedves családját és baráti társaságát 2009. február 14-én 19 órától az iskola tornatermében tartandó Valentin napi jótékonysági báljára.
A bál tiszta bevétele a Vattai Gyermekekért, Ifjúságért Alapítvány számlájára kerül befizetésre. A bál fõvédnöke Veréb József polgármester úr, a házigazda Tóth András tagintézmény-vezetõ.
733
Szemere Napot rendeztek a vattai iskolában
Január 18-a Szemere Bertalan halálának évfordulója. A 40 éves évfordulón,  a nevét viselõ vattai általános iskolában megemlékezõ koszorúzást tartottak, melyen részt vett az iskola apraja-nagyja.
A tanulók a kastély aulájában gyülekeztek, ahol részesei lehettek a vattai születésû, majd késõbb miniszterelnökké lett Szemere Bertalan emlékére rendezett ünnepségnek.
A felsõs diákok néhány Szemere Bertalan-gondolattal idézték fel emlékét, majd énekszóval fejezték ki tiszteletüket. Ezt követõen koszorúkat helyeztek el az iskola emlékfalán.
926
Tard top
Cikk címe Találatok
Akadálymentesítettek két tardi intézményt
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv által, az Észak-Magyarországi Operatív Program keretében kiírt pályázat sikeres pályázóiként Tard községben megvalósult az Orvosi Rendelõ és a Községháza komplex akadálymentesítése.
Tard Község Önkormányzata törvényi kötelezettségének teljesítése érdekében 2007. szeptemberében sikeres pályázatokat nyújtott be az Orvosi Rendelõ és a Községháza akadálymentesítésére.
Az állami és az Európai Unió által nyújtott támogatásnak, és az Önkormányzat által biztosított forrásnak köszönhetõen 10.398.030 Ft értékû beruházás valósulhatott meg az Orvosi Rendelõben.
A Községháza komplex akadálymentesítése során az elõzõvel azonos forrásokból 10.621.585 Ft értékû beruházás valósult meg.
1864
Tájaink és kincseink - a kiállítás következõ állomása Tard
A tardi Teleház ad otthont a Dél-Bükkrõl és a Borsodi Mezõségrõl szóló, egyedülálló kiállításnak július 6-áig. A tárlat június 19-én nyílt meg az érdeklõdõk elõtt, immár az ötödik településen kerül bemutatásra a tárlat.
Bükkábrányban, Vattán,Mezõnyárádon, és Mezõkeresztesen közel 1300-an látták már a tárlatot.
2100
Hurkafesztivál és világrekord méretû szalonna Tardon
Immár negyedik alkalommal rendezték meg  Hurkatöltõ Fesztivált Tardon. Az elõzõ években népszerûvé vált versenyre ez alkalommal még többen érkeztek látogatók határon innen és túlról egyaránt. A hurkatöltés mellett savanyúság-, a szalonna- és a forralt bor kategóriában is versenyeztek a csapatok.
 
 
 
A hurkakészítõk több kategóriában is versenyeztek: véres hurka is került a zsûri asztalára, a különleges hurkák között pedig találhattunk mazsolával ízesített, illetve dederkával készült ételt, de volt itt erdélyi hurka is, amely a hagyományos alapanyagok mellett csomborral, és reszelt almával volt ízesítve.
A rendezvényrõl hamarosan mozgóképes beszámolót is láthatnak.

(fotó: www.boon.hu)

3029
Ismét a hurkaimádók paradicsoma lesz Tard!
Ha szereti a hurkát, akkor Tardon a helye február 14-én, amikor ismét megrendezik a hurkatöltõ fesztivált, immár harmadik alkalommal. Évrõl évre egyre népesebb tömeg látogat el a mesterszakácsok által ellenõrzött, és zsûrizett hurkasütésre.
Ennyi hurkát, és ilyen sokféle variációban elkészítve még biztosan soha nem látott.A rendezvény meghívóját, és a részleteket a tovább gombra kattintva tekintheti meg.
1964
Cserépfalu top
Cikk címe Találatok
Cserépfaluban bizakodnak, és fejlesztenek
A Bükki Kõkultúra, Bükk Déli Kapuja projekttel kapcsolatban - amelyrõl már korábban beszámoltunk - a különbözõ szintû tervek elkészültek, a közbeszerzési eljárás megkezdõdött a Látogatópark építésére, eszközök beszerzésére - olvasható Cserépfalu internetes blogján a polgármester tollából.
Három kivitelezõ cég váltotta ki a terveket, és ebbõl kettõ be is adta pályázatát a kivitelezésre.
Hamarosan a közbeszerzési szakértõ javaslatot tesz a kivitelezõre, amelyet a képviselõ-testület erõsíthet meg.

1934
Borverseny volt Cserépfaluban
2009. április 18-án ismét borversenyt rendeztek Cserépfaluban. Már 2001 óta tartanak térségünkben ilyen rendezvényt ebbõl idén másodszorra rendezik ezt meg ebben a községben. A versenyt hivatalosan Tállai András országgyûlési képviselõ nyitotta meg, majd megkezdõdött a bírálat.
2068
Bükki Borvidéki Borverseny
XIII. alkalommal rendezik meg a Bükki Borvidéki Borversenyt az idén Cserépfaluban. A rendezvényrõl Kósik István polgármestert kérdeztük.
2295
Március 15.-emlékünnepség Cserépfaluban
Cserépfaluban március 15-én lovasok vezették a református templomtól a közösségi házig vonuló, az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezett ünnepség résztvevõit, ahol egy rövid mûsor után Kósik István a község polgármestere mondott ünnepi beszédet.
1893
Cserépfalu az Utazás Kiállításon

 

Kósik Istvánnal, Cserépfalu elsõ emberével beszélgettünk idegenforgalomról, gazdasági válságról, összefogásról és az Utazás Kiállításról.

2101
Fejlesztések Cserépfaluban
Kósik Istvánnal Cserépfalu polgármesterével beszélgetünk a településen 2009-ben megvalósuló fejlesztésekrõl, valamint a tervezett rendezvényekrõl.
2108
Cserépváralja top
Cikk címe Találatok
Lakodalmas hétvége Cserépváralján
A lakodalmas hagyományok bemutatásából Cserépváralja is kiveszi részét.
Október 23-án és 24-én reggeltõl estig (vagy másnap reggelig?) ismét felpezsdül ez a kis település, és bemutatja, hogyan zajlott itt egy lagzi a régmúltban.
A mulatozás mellett az ételek is nagy hangsúlyt kapnak, a jelszó itt is a hagyományok õrzése, bemutatása.
A kalácssütés mellett legény- és leánybúcsú részesei lehetünk, sátrat díszíthetünk - és ez még csak az elsõ napja!
Aki kíváncsi, a tovább gombra kattintva elolvashatja a részletes programot!

2334
Mûvészeti Napok Cserépváralján

 

Az elmúlt hétvégén bonyolították le a szervezõk Cserépváralján a Mûvészeti Napok elnevezésû rendezvénysorozatot, ebben az évben immáron hetedszer.
Július 17-én, pénteken 17 órakor került sor a megnyitóra, melyet Dávid Zoltán, Cserépváralja polgármestere és Pataki Katalin, a rendezvény fõszervezõje tartott a volt iskolaépület udvarán.
Ezt követõen három kiállítás is nyílt a községben. Elõbb a „Tájaink és kincseink” címû interaktív természetfotó kiállítás megnyitója zajlott, majd Nahalka Miklós pirográfia kiállítására térhettek be az érdeklõdõk.
A katolikus templomban pedig Papp György Zoltán grafikus képeibõl nyílt tárlat. A kiállítások a rendezvény egész ideje alatt díjmentesen látogathatók voltak.

2215
Bogács top
Cikk címe Találatok
Egészségnapok a bogácsi fürdõben

 
 

A bogácsi strand vendégei június 18-án és 19-én nemcsak a fürdõzés örömeinek hódolhattak a fürdõ területén. Ki-ki az egészségére is odafigyelhetett az 5. Bogácsi Egészségnapok rendezvényeinek során.
A medencék mögötti színpadon különbözõ elõadásokat hallgathattak meg a strandolók. Többek között Dr. Képes Ildikó a rendezvények fõszervezõje tartott elõadást a gyógyvizek jótékony hatásairól. Balog Béla orvos-író pedig "A tudat alatti tízparancsolata" címû könyvét mutatta be és dedikálta.

2232
Tibolddaróc top
Cikk címe Találatok
Kazinczy kupát rendeztek Tibolddarócon

A tibolddaróci II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola évek óta rendezi a Kazinczy kupát, amelyen lehetõség van a sportolóknak hódolni az egyik legkedveltebb sportnak, a focinak.
2009. október 16-án, Bükkábrány, Mezõnyárád, Mezõkeresztes és Tibolddaróc kispályás labdarúgó csapata részt vett egy 4 csapatos labdarúgó tornán. A csapatok körmérkõzéses rendszerben döntötték el a kupa sorsát. 
2528
Víg Daróci Pincék Fõzõfesztiválja Tibolddarócon
Immár hatodik alkalommal került sor Tibolddarócon a „Víg Daróci Pincék Fõzõfesztiválja” elnevezésû rendezvénysorozatra.
A szervezõk minden évben valamilyen különös színfolttal igyekszenek gazdagítani a programokat. Az idei rendezvény egy több hónapos, úgynevezett misszió végsõ, de remélhetõleg nem utolsó állomása volt.
Még a tavalyi év folyamán indult az a kezdeményezés, melynek során egy lelkes csapat felkereste a történelmi Magyarország összes Daróc nevû települését, majd a felkutatott települések meghívást kaptak a rendezvényre.
3013
Nyílt nap a tibolddaróci Lovasiskolában
A Magyar Lovas Turisztikai Szövetség támogatásával kerül sor a már hagyománnyá vált lovas nyílt napra Tibolddarócon a Varga Lovasiskolában. A rendezvényre május 16-án, szombaton kerül sor Tibolddarócon a Sályi úton lévõ lovaspályán.
A nyílt nap alkalmával lehetõségük nyílik a látogatóknak a lovaglás kipróbálására, a lovassport megismerésére. A Varga Lovasiskola növendékei több versenyen szerepeltek már eredményesen, a látogatóknak ízelítõt adnak abból, milyen feladatokat kell teljesíteni egy ilyen erõpróbán.
2050
Kisgyőr top
Cikk címe Találatok
1956 emlékére avattak emlékmûvet Kisgyõrben
Június 28-án 56-os emlékmûvet avattak Kisgyõrben. A Kékedi László helyi fafaragó mester által megálmodott, és a családi kézmûves szaktábor résztvevõi segítségével elkészített mûalkotást a falu központjában helyezték el. Az alkotás egyik elemét képezõ angyal Mónus Béla fafaragó munkája. Az ünnepséget megnyitotta a Kisgyõri Népdalkör és Kisgyõri Énekmondók.
2277
Emőd top
Cikk címe Találatok
Két napos off road fesztivál volt Emõdön
 
2009. május 1.-én és 2.-án rendezték meg a már hagyományosnak számító VIII. Off-Road Fesztivált Emõdön. A versenyzõk között találhattunk olyan sofõröket is akik határon túlról érkeztek. Május 1-én a déli órákban nyíltak meg a fesztivál kapui, majd délután 5 órától terepjárós felvonulásban gyönyörködhettek a szemlélõdõk. Az este sem telt unalmasan hiszen 7 órától indult az az éjszakai verseny.
2294
Mezőkövesd top
Cikk címe Találatok
Mezõkövesden látható a "Tájaink és kincseink" címû kiállítás
A kistérség központjában, Mezõkövesden, a Városi Könyvtár felnõtt részlegében nyílt meg a Dél-Bükköt és a Borsodi Mezõséget bemutató interaktív természetfotó-kiállítás.
Ez elõtt Miskolcon, a II.Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban láthatták az érdeklõdõk a kiállítást, ahol több mint 600 látogatója volt a tárlatnak, amit így már összesen több mint 5.500 ember látott.
2066
Wahorn András mûveibõl nyílt kiállítás Mezõkövesden

A neves festõ, Wahorn András mûveibõl nyílt kiállítás Mezõkövesden november 27-én a Rózsa Galériában, a Zsóry Fürdõ szomszédságában.
A autodidakta módon tanuló avantgárd festõmûvész, grafikus, webdizájner aktív közéleti szerepet is vállal,az alternatív zene iránt érdeklõdõk pedig a '80-as éveben mûködõ Bizottság együttes tagjaként is emlékezhetnek rá.

2305
Wahorn András mûveibõl nyílik kiállítás Mezõkövesden
Zenél, filmez, fest, már évtizedek óta meghatározó alakja a magyar mûvészetnek.Mégis, akkor ismerte meg az ország, amikor Fábry Sándorral együtt hazahozta kabrióját Amerikából.
Aztán nem sokkal késõbb Mezõszemerére költözött, azóta itt éli mindennapjait.
Wahorn Adrás, az avantgárd festõmûvész, grafikus, webdizájner kiállítása november 27-étõl látható Mezõkövesden, a Rózsa Étterem-Panzióban, a Zsóry Fürdõ fõbejáratával szemben.
Önök is közelebbrõl megismerhetik mûveit, gondolatait, hiszen a megnyitó alkalmával - amelyet november 27-én 19 órától tartanak az étterem galériájában - Murányi Norbert beszélget Wahorn Andrással.
1794
Új lehetõség, új helyszín az ifjúság számára
Megnyitotta kapuit Mezõkövesden az új Ifjúsági Információs Pont és Ifjúsági Klub a közelmúltban elköltözött Gyermekkönyvtár épületében. Az ünnepélyes megnyitót július 31-én tartották meg.
Az Ifjúsági Információs Pont több éven keresztül a Közösségi Ház földszinti aulájában várta a fiatalokat.
Régi álom vált valóra azzal, hogy sikerült a Gyermekkönyvtár helyén otthont találni a fiatalok számára hasznos szolgáltatásokat és szórakozási lehetõségeket nyújtó irodának.

1814
Reneszánsz Hétvége Mezõkövesden
Június 27-én és 28-án rendezték meg  Mezõkövesden a már hagyománynak számító reneszánsz hétvégét. A két nap alatt a XV. századot idézõ  programok sokaságából válogathattak az érdeklódõk.
Volt itt minden, ami felidézhette Mátyás király korát. A Kisújszállási Szabad Lovagok Rendje a középkori harci eszközök, fegyverek hû másolatait hozta el a rendezvényre. Korhû kellékekkel rendeztek harci bemutatót,de mindenki kipróbálhatta magát például patkódobálásban is.
2142
A Város Napja és Reneszánsz Hétvége Mezõkövesden
Változatos, és izgalmas programok várnak mindenkit június utolsó hétvégéjén Mezõkövesden. Egyrészt Mezõkövesd Város Napját, másrészt a Mátyás Király Reneszánsz Hétvégét is megrendezik ebben a három napban (június 26-27-28.) a matyó fõvárosban.
Pénteken a Mezõgazdasági Gépmúzeum bõvítésének elsõ fázisát adják, továbbá kiállítás is nyílik a múzeumban.
Szombaton zenés ébresztõvel kezdõdik a nap, majd ünnepi mûsor és a reneszánsz hétvége programjai várják az érdeklõdõket.
Utóbbi rendezvény vasárnap is várja a látogatókat, aki kíváncsi, a részletes programot is elolvashatja a tovább gombra kattintva.

2559
Mûfüvespálya-avató Mezõkövesden
 
A végéhez közelednek a Mezõkövesdi Sportegyesület területén zajló infrastrukturális fejlesztés munkálatai. A jelentõs komfortot biztosító fedett lelátó, valamint a felkészülésben nagy segítséget nyújtó nagyméretû mûfüves játéktér ünnepélyes átadásra május 17-én került sor.
2334
Beindult a szezon a Zsóryban

Május 1-jével elkezdõdött a strandszezon a mezõkövesdi Zsóry Gyógy- és Strandfürdõben. 2009-ben is kedvezõ árakon látogathatják a fürdõzõk a kövesdi strandot.
Az elmúlt évek gyakorlatát folytatva a 2009 elsõ három hónapjában is az elõzõ évi árakon válthattak belépõt a látogatók.
Április 4-étõl árkorrekciót hajtottak végre, ami azt jelenti, hogy az infláció mértékével emelkedtek meg a jegyárak.

1906
Körzeti Szavalóverseny Mezõkövesden
2009. április 7-én az óvodásoknak április 8-án pedig az iskolásoknak rendeztek térségi szavaló versenyt a költészet napja alkalmából a mezõkövesdi gyermek könyvtárba. A résztvevõk a környékbeli településekrõl érkeztek, hogy összemérjék tudásukat. A mostani mûsorban az óvodások verseit hallgathatják meg.
2177
Katasztrófavédelmi gyakorlat Mezõkövesden
A Mezõkövesdi székhelyû Helyi Védelmi Bizottság 2009. április 23-án Védelmi Felkészítés címen egy délelõtti elméleti felkészítést és egy délutáni viharkár – vízkár elhárítási gyakorlatot rendezett.
A gyakorlat egyik kiemelt célja volt, hogy a felkészítendõ állománynak a kistérség településeinek polgármestereinek, jegyzõinek be tudják mutatni egy esetleges katasztrófahelyzetben közremûködõ szervezetek közötti összehangolt munka hatékonyságát.

2378
Matyó Húsvét Mezõkövesden
Mezõkövesden is szép és látványos hagyománya van a húsvéti népszokásoknak. Már 8 éve rendezik meg ennek kapcsán Matyó Húsvét néven azt a háromnapos rendezvény, amelynek hétfõi napjára mi is ellátogattunk kameránkkal.
A színes forgatag a Hadas városrész utcáiban talált otthonra, a szervezõk változatos programot  állítottak össze a szépen gyarapodó
kíváncsi sokaság számára.
Volt itt vedérrel locsolás matyó népviseletben, néptáncosok és hagyományõrzõ csoportok bemutatója, húsvéti tojásosztás, kiállítás, ünnepi ínyencségek kóstolója.Nézzék meg kisfilmünket!
2048
Térségi szavalóverseny Mezõkövesden
2009. április 7-én az óvodásoknak április 8-án pedig az iskolásoknak rendeztek térségi szavaló versenyt a költészet napja alkalmából a mezõkövesdi gyermek könyvtárba. A résztvevõk a környékbeli településekrõl érkeztek, hogy összemérjék tudásukat.
2578
Térségi top
Cikk címe Találatok
Meghosszabított vidékfejlesztési pályázat
Január 15-ig meghosszabbították a Nemzeti Diverzifikációs Program pályázatainak beadási határidejét - küldte tájékoztatását Majoros János, a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetõje.
Felhívta a figyelmet arra is, hogy a kistérségbõl e lehetõséggel kizárólag a Mezõkeresztesen és Egerlövõn élõk tudnak élni.
A pályázható célok között van a mezõgazdasági üzemek összteljesítményének növelése és tevékenységi körük bõvítése, a mezõgazdasági termékek értéknövelése, a mikrovállalkozások támogatása, a turizmus fejlesztése, a vidéki települések fejlesztése,a vidéki örökség védelme.
A pályázati tájékoztatót a tovább gombra kattintva olvashatják el illetve tölthetik le.

1577
Karácsony alkalmából tartottak ünnepi szentmiséket a térségben

Idén is hagyományosan december 24-én délután fél 3-tól tartotta karácsonyi istentiszteletét a vattai református közösség. Ennek részeként a gyerekek is mûsorral készültek, melyben Jézus születésének idejét idézték fel énekkel, verssel, prózai elemekkel.
1856
Ismét elindult a Télapó expressz Harsányban

Óvodások és alsó tagozatos iskolások látogattak el Harsányba a Télapó expresszre összesen 36-an december 3-án. A csapatot 2 pedagógus és 5 szülõ kísérte el.
Traktoros és lovaskocsis utazás után Sanyi bohóc várta a völgyben a gyermekeket, majd megérkezett a Mikulás is hogy kiossza az ajándékokat. Akik bátrak volta bemehettek az elkerített állatok közé is egy kis állatsimogatásra.
1681
Idén is minden intézménybe ellátogatott a Mikulás

Idén a Mikulás elõször a mezõnyárádi iskola 1. osztályába érkezett, ahol a gyerekek versekkel és énekszóval köszöntötték, cserébe pedig ajándékot kaptak. Ezt követõen ellátogatott a Télapó a mezõnyárádi óvodásokhoz is.
1831
Télapó Expessz Harsányban

A harsányi erdõbe beköltözött a Télapó. A gyermekeket színes programok várták a település határában lévõ erdõs, dombos területen.

1952
A terv:90 hektáron 4 millió köbméter hulladék rekultiválása
 
 
 
 

Elkészült az a részletes megvalósíthatósági tanulmány, mely tartalmazza a 44 reklutiválásra váró hulladéklerakó jelenlegi mûszaki és környezeti állapotát és rendbetételének lehetõségeit. A beruházás költségvetése közel 5,7 milliárd forint.
Az érintett települések között van Bükkábrány és Tibolddaróc is.
Az egyes lerakók esetében lerakónként egyesével vizsgálták meg a környezetvédelmi szakemberek a legelõnyösebb alternatívákat gazdasági, környezetvédelmi, társadalmi szempontok figyelembevételével.

1641
Tájaink és kincseink - a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtár ad helyet a tárlatnak

November 19-én nyílt meg a II.Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban a "Tájaink és kincseink" címû interaktív természetfotó-kiállítás.
A dél-borsodi térség települései, valamint a Bükki Nemzeti Park és az egri Eszterházy Károly Fõiskola után újabb, immár a 10.helyszínen látható a tárlat.

1752
Aktuális vidékfejlesztési hírek, pályázati lehetõségek
Majoros Jánost a  Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetõjét kérdeztük az aktuális pályázatok módosításáról illetve az új páylázati lehetõségekrõl.
1670
Szakmai nap a Harmatcsepp Óvodában

Korszerû ábrázolási technikákkal ismerkedhettek meg a pedagógusok november 14-én egy szakmai nap keretén belül a Mezõkeresztesi Harmatcsepp Napközi Otthonos Óvodában.
Az óvodai társulás tagtelepüléseirõl Mezõnyárádról, Sályból, Vattáról, Csincsérõl és Mezõkeresztesrõl érkezett óvónõket Szélné Molnár Ágnes ismertette meg 7-8 különbözõ modern technikával, amelyek jól hasznosíthatóak a hétköznapokban.
A szakmai nap reggel fél kilenctõl egészen délig tartott ezért az intézményekben nem volt oktatás.
1817
Megkezdõdtek a H1N1 elleni védõoltások térségünkben

Már Magyarországon is terjedõben van az új influenza vírus. A megelõzés érdekében november 16-áig kellett felmérni az oltóanyagigényt az általános iskolában illetve az óvodában.
A bükkábrányi iskola összlétszáma 167 fõ míg az óvodáé 67 fõ. Közülük 2 felnõtt, valamint 27 gyermek tartott igényt az ingyenes oltóanyagra.
1691
Novemberben három bálon is ropják a táncot
November 14-én sportbálra várják a bükkábrányi és vattai sportrajongókat is.Mindkét helyen mûsor, és élõzene gondoskodik a jó hangulatról, és persze lesz gólszépségverseny is.
November 21-én pedig a hagyományos Erzsébet-Katalin napi bált rendezik meg Mezõnyárádon.
A tovább gombra kattintva mindhárom rendezvény programját elolvashatják.
1733
Aktuális vidékfejlesztési hírek, pályázati lehetõségek
Majoros Jánost a  Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetõjét kérdeztük az aktuálisan futó illetve a lezárt pályázatokról.
Az "Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér" pályázatok lezárultak amelyre Bükkábrány és Mezõkeresztes pályázott.
Az Új-Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER pályázati kiírások újból kiírásra kerülnek november 16.-ától. Ennek keretében belül többek között programok-, rendezvények-,helyi termékek piacra juttatásának, közbiztonság javításának támogatására lehet pályázatokat benyújtani. Errõl bõvebb tájékoztatást adunk a késõbbiek folyamán.
1879
Tájaink és kincseink - az Eszterházy Károly Fõiskolán látható a kiállítás

Az Eszterházy Károly Fõiskola Médiatudományi Intézet meghívásának eleget téve, október 19-én, délután 14 órakor nyílt meg a Tájaink és kincseink címû kiállítás a fõiskola Líceum Galériájában.
A vendégeket Tóth Tibor mestertanár, a Médiatudományi Intézet munkatársa köszöntötte, röviden bemutatta az alkotókat, illetve elmondta gondolatait annak apropóján is, hogy a kiállítás a környezet természeti értékeinek komplex bemutatásával fontos, értékes gondolatokat képvisel, és mint koncepció is példaértékû lehet a hallgatók számára.
1856
Svájci segítség magyar kistérségeknek
A Svájci Hozzájárulás Program Hivatala tájékoztatót tartott a Kazincbarcikai és Mezõkövesdi kistérség lehetséges pályázóinak, projektgazdáinak és partnereiknek 2009. október 19-én 13:00 órától Mezõkeresztesen, a Polgármesteri Hivatalban.
"Regionális fejlesztés Észak-Magyarországon és Észak-Alföldön" címmel az NFÜ-vel közösen meghirdetett pályázati felhívás 8 hátrányos helyzetû kistérséget érint.
2512
Állatok Világnapja alkalmából tartott természetfilm bemutatók és természetismereti órák

Az Állatok Világnapja alkalmából, ahhoz kötõdve mutatta be televíziónk a természetfilm-sorozat legújabb epizódját október 7-én. A televíziós premier elõtt - ahogy eddig is, most is - személyesen vittük el a fiatal korosztály számára a filmeket, egy rendhagyó természetismeret óra keretében szerdán reggel Bükkábrányban, majd Vattán láthatták a gyerekek a Borsodi Mezõségrõl szóló filmet.
Csütörtök reggel pedig a mezõnyárádi iskola diákjai és tanárai is megismerhették a tõlünk karnyújtásnyira található pusztai táj kincseit, élõvilágát.
1802
Aktuális vidékfejlesztési hírek, pályázati lehetõségek
Az Új-Magyarország Vidékfejlesztési Program LEADER pályázati kiírások október elejétõl november másodikáig elérhetõk, melynek keretében többek között programok-, rendezvények-,helyi termékek piacra juttatásának, közbiztonság javításának támogatására lehet pályázatokat benyújtani. Errõl ad bõvebb felvilágosítást riportunkban Murányi Norbert  területi referens. A pályázatok benyújtási határideje: november 2.
1604
Amit az influenzáról tudni érdemes
A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenzavírusok A és B típusai maradtak azok, amelyek változatlanul évrõl-évre a legnagyobb számú megbetegedést okozzák. Riportunkban Dr. Siska Judit háziorvost kérdeztük mit is kell tudnunk az influenzáról, honnan származik a H1N1 vírus, milyen tünetei vannak, hogyan tudunk ellene védekezni.
1688
A Bükki Nemzeti Park vendége a "Tájaink és kincseink" címû kiállítás
A kiállítás a kistérség 7 települése után-ahol több mint 3500-an látták már - ellátogatott Felsõtárkányba, ahol a Bükki Nemzeti Park látogatóközpontjában nyílt meg hétfõ délután a tárlat.
A kiállítást a Bükki Nemzeti Park igazgatója, Duska József nyitotta meg, aki beszédében kitért arra, hogy fontos a természet megismerése, és annak a helyes megítélése, hogy a természettõl mit vehetünk el, és hogyan tudjuk mi segíteni azt, hogy helyreálljon az egyensúlya.
1643
Tudnivalók az influenza elleni védõoltásról
A klasszikus világjárványok kórokozói közül az influenzavírusok A és B típusai maradtak azok, amelyek változatlanul évrõl-évre a legnagyobb számú megbetegedést okozzák. Riportunkban Dr. Siska Judit háziorvost kérdeztük mit is kell tudnunk az influenza ellenni védõoltásról. Van-e elég oltóanyag, kik és hogyan kaphatják, hogyan juthatunk a vakcinához.
1564
Megemlékezés az aradi vértanukról
A nemzeti emlékezet az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom honvédtisztet nevezi aradi vértanúknak,akikre minden évben halálunk napján emlékezünk.
Mindig, minden korban üzenete van annak, ami velük történt, és mindig példaként említhetjük õket, ha a hazáért való õszinte, önfeláldozó magatartásról beszélünk.

Az ünnepségeket jövõ heti adásunkban tekinthetik meg.
1713
Aktuális vidékfejlesztési hírek, pályázati lehetõségek
2009 szeptemberétõl újabb agrár- és vidékfejlesztési pályázati lehetõségek nyíltak meg a vállalkozni, fejleszteni kívánók számára.
Riportunkban Majoros János a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetõjét kérdeztük a falumegújítás, vidéki örökség megõrzése és a mikrovállalkozások fejlesztések támogatására benyújtott pályázatok eredményeirõl, valamint a pályázati feltételek módosulásáról.
A LEADER pályázati kiírások októbertõl elérhetõk, melynek keretében többek között programok-, rendezvények-,helyi termékek piacra juttatásának, közbiztonság javításának támogatására lehet pályázatokat benyújtani. A páylyzat benyújtásának határideje 2009. október 30.

1546
Filmbemutató,vándorló kiállítás,fesztiválszereplés
Az Eleven Televízió természetfilm-sorozata október 7-én új résszel folytatódik: a sorozat 3.epizódja immár a Borsodi Mezõséget mutatja be a nézõknek, az ott élõ növény- és állatvilágot ismerhetik meg ezúttal. Tartsanak velünk most is, hiszen érdekes és hasznos információkat tudhatnak meg errõl a tájegységrõl is.
Az Állatok Világnapjához kapcsolódva, valamint az "Összefogás a könyvtárakért" rendezvény-sorozat részeként október 7-én, szerdán reggel 8 órától a bükkábrányi iskolások már megtekinthetik az Országos Természetfilm Fesztiválon az Életmód és környezetvédelem kategória fõdíjával is elismert sorozat újabb epizódját.

1740
Az Országos Természetfilm Fesztivál díjazottjai között az Eleven Televízió Dél-Bükkrõl szóló filmje

Augusztus 7-9-ig zajlott Pusztaszeren az Országos Természetfilm Fesztivál, amelyre az országból összesen 107 alkotást küldtek be a természetfilm készítéssel hivatásszerûen illetve résztevékenységként foglalkozó alkotók, stábok.
Az Eleven Televízió a Dél-Bükkrõl készült filmmel indult a megmérettetésen, az Életmód és környezetvédelem kategóriában.
A fesztivált követõ napon kaptuk a hírt, hogy alkotásunk kapta a díjat, és az azzal járó pénzjutalmat.
A film nem jöhetett volna létre csapatmunka nélkül, ha nincsenek a kitûnõ alkotótársak, és segítõk: köszönjük a segítséget elsõsorban Kleszó Andrásnak, valamint Bodzán Gábornak, és a Bükki Nemzeti Park munkatársainak.
A film szerkesztõje és riportere Kovács Gyula, a rendezõ-operatõr-vágó Vukovich Ákos volt.
A filme(ke)t megtekinthetik a Magazinok/Köztünk élnek menüpontban.
A fesztiválról többet is megtudhat a
www.pusztaszer.hu honlapon.

1653
Budapestre kirándultak a mezõkeresztesi és vattai gyerekek

Szeptember 19-én, szombaton a mezõkeresztesi Kosstuh Lajos Általános Iskola szervezésében vattai gyerekek is részt vehettek egy tartalmas és szórakoztató kiránduláson Budapestre. Az úticél a Sándor-palota és a Fõvárosi Állatkert volt. Ezen a napon a Sándor-palota történetét bemutató kiállításon kívül megtekinthették az érdeklõdõk a palota történelmi termeit is, a délutánt pedig az Állatkert látványosságai között töltötték. A résztvevõk köszönik a lehetõséget a szervezõknek, és remélik, hogy máskor is lesz lehetõségük hasonló közös kikapcsolódásra.
1613
Erdei iskolában voltak a vattai és mezõkeresztesi gyerekek

Cserépváralján egy hetes erdei iskolai táborozáson vettek részt a mezõkeresztesi és vattai 4. osztályos tanulók. A tábor ideje alatt közvetlen megfigyeléssel tanulmányozhatták az erdõ, a mezõ, a víz élõvilágát.
Gyakorolták a tájékozódást, a helyes viselkedési módot a természeti környezetben, úgy, hogy közben érintetlenül hagyják annak növény- és állatvilágát.

1938
Újabb üzemcsarnok felújítását kezdi el a Barben Kft.

 

 

Tiszakeszin 2003-ban teljesen felszámolták azt a nagy múltú,minõségi cipõket gyártó cipõüzemet, melya külföldön is jól ismert Tisza cipõket gyártotta korábban. A gyár területe a rajtalevõ épületekkel együtt olasz tulajdonba, majd önkormányzati tulajdonba került és amortizálódni kezdett.
2009 májusában a szintén cipõgyártásra szakosodott, Mezõcsáton már mûködõ Barben Kft. egy ilyen, helyenként romos, több épületbõl álló ingatlanrészt vásárolt meg, melynek felújítását tervezi, hogy ezzel újabb üzemcsarnokot létesíthessen és bõvíteni tudjon mind a termelésen, mind pedig a dolgozói létszámon.

1648
Aktuális vidékfejlesztési hírek, pályázati lehetõségek
2009 szeptemberétõl újabb agrár- és vidékfejlesztési pályázati lehetõségek nyílnak meg a vállalkozni, fejleszteni kívánók számára.
Vidékfejlesztés - Az önkormányzatok és civilszervezetek Integrált Közösségi Szolgáltató Teret alakíthatnak ki.
Az elsõ körös pályázati forduló eredménye alapján kistérségünkben ez Bükkábrányban, Borsodivánkán, Cserépváralján, Mezõkeresztesen, Mezõnagymihályon, Mezõnyárádon, Négyesen, Sályban, Szentistvánon, Szomolyán valósulhat meg uniós támogatással, ha a szeptemberben megnyíló 2. fordulós pályázaton is sikeresen szerepelnek.
1467
Aktuális vidékfejlesztési hírek

Riportunkban Majoros Jánost a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetõjét kérdeztük a fiatal agrár vállalkozók és a megújuló energiaforrás támogatására benyújtható pályázatokról.
1764
Tájaink és kincseink - Kácson látható a kiállítás
Kácson, a Kultúrházban látható a Dél-Bükkrõl és a Borsodi Mezõségrõl szóló, egyedülálló kiállítás.A tárlat immár a 7 .állomásához érkezett, és közel 2000-en látták már.
A július 24-én, péntek délután tartott megnyitón Ostorházi István polgármester köszöntötte a vendégeket,majd a kiállítás szervezõi mondták el gondolataikat.A tárlat leleplezését követõen a látogatók az Eleven Televízió természetfilmjeit és a mezõkeresztesi Szervita Nõvérek Gyermekotthonáról készült, Helyi Érték Díjas-filmet is megtekintették.
1642
Aratási körkép térségünkbõl
Az ország déli részén már korábban befejezõdött, térségünkben viszont még csak a napokban ért véget a búza aratása. A termény legnagyobb része mára a magtárakba került.
A betakarítás idejére beköszöntõ esõs idõjárás nagyban hátráltatta a munkálatokat. Nemcsak a talaj felázása okozott gondot, hanem a termény nedvességtartalmát is megnövelte a csapadék.
Így elõfordult, hogy napokig is álltak a kombájnok. Letárolni ugyanis csak bizonyos nedvességtartalom alatt lehet a learatott magot, a szárítás költségei pedig meglehetõsen magasak.
1486
A Nemzeti Zarándoklat térségünket is érintette
Köteles László Komlóska és Lesovics Miklós Pálháza polgármestere felhívására született meg a Nemzeti zarándoklat. A Nemzeti Zarándoklat országunkért, településeinkért, közösségeinkért az egyetértés és a szeretet reményében június 10-én indult Pálházáról.
A zarándokok 11-én Komlóskáról, 12-én Ópusztaszerrõl, 13-án Pannonhalmáról, 15-én Somoskõújfaluból gyalog indultak Budapestre. Június 20-án, szombaton a fõvárosában Budapesten találkoznak a 4 égtáj felõl érkezõ résztvevõk. A Nemzeti Zarándoklat lelki, társadalmi és politikai célokat szolgál.
A közöny és a beletörõdés ellen mozgósít, jó- és balsorsunkért viselt személyes felelõsségünkre emlékeztet.
1695
Az Európai Parlament képviselõ-választásának helyi eredményei

2009. június 7-én, illetve az ezt megelõzõ napokon tartották meg az Európai Unió tagállamaiban az unió parlamenti képviselõi helyeit eldöntõ választásokat.
Magyarországon a választópolgárok 36,28%-a járult az urnákhoz, a nem hivatalos végeredmény szerint a Fidesz a voksok 56,37%-át, az MSZP 17,37%-át, a Jobbik 14,77%-át, az MDF 5,3%-át szerezte meg, míg a többi párt a delegáláshoz szükséges öt százalékos küszöb alatt maradt.
Ennek eredményeként Magyarország 22 európai parlamenti képviselõi helyébõl a FIDESZ 14, az MSZP 4, a Jobbik 3, az MDF pedig 1 helyet szerzett meg.
A tovább gombra kattintva elolvashatja a térségünk településeinek szavazási eredményeit is.

1845
Hazajáró Hétvége-kedvezményes kikapcsolódás országszerte
Hagyományteremtõ szándékkal rendezik meg országszerte a "Hazajáró Hétvégét" 2009. június 12-14. között.
A programhoz csatlakozhatnak a települések szálláshelyadói, turisztikai szolgáltatói, vendéglátói és programszervezõk.
A Hazajáró Hétvége lényege, hogy a szervezõk összegyûjtik, és a
www.hazajaro.hu honlapon komplex ajánlatként kínálják az olyan falusi szálláshelyek, boros-, bio- és kézmûves porták, pálinkafõzdék, tájházak és a legváltozatosabb vidéki szolgáltatók (pl. lovaglás, stb.) ajánlatait, akik vállalják, hogy ebben a három napban legalább 20 százalékos engedményt nyújtanak vendégeik részére.
A lakosság ugyanezen a honlapon tájékozódhat arról, hogy milyen programok, kedvezmények várják ezen a hétvégén.
1715
31. Dél-borsodi Madarak és Fák Napja

Az idén is megrendezésre került a 31. Dél-borsodi Madarak és Fák Napja melyre 10 csapat nevezett. A versenyt a mezõcsáti Egressy Béni Általános és Alapfokú Mûvészeti Iskola rendezte. A rendezvény fõ szponzora a Holocén Természetvédelmi Egyesület volt. A versenyen térségünkbõl a bükkábrányi Arany János Székhelyiskola, a mezõnyárádi Szederkényi Anna és a sályi Gárdonyi Géza tagiskola, valamint a II. helyezést elért vattai Szemere Bertalan Tagiskola csapata vett részt.
(A rendezvényen készült képek a galériában megtekinthetõk.)

1912
Nem mozdul a holtpontról a repülõtér ügye
Mint ahogy arról két hete hírt adtunk, a repülõtér ügyében nem igazán történik elõrelépés, nem kezdõdtek meg az ígért iramban a munkálatok.
A legutóbbi tárgyalások azt a megállapodást kötött a két fél, hogy a bérlõ április 24-éig rendezi tartozását, pontosabban közli szándékát, hogy mikor fogja ezt megtenni.
A határidõ lejárt, mi pedig utánanéztünk, felszállóágba került-e legalább a bérleti díj ügye.
1750
FRISS! Nehezen megy a felszállás-gondok a repülõtér-beruházás körül
Közel 1 év telt el azóta, hogy aláírták a szerzõdést az érintett felek, egyrészt Mezõkeresztes, Mezõkövesd, és Miskolc polgármestere, mint bérbeadók, és a Fieldstone Kft., mint bérbevevõ.
Az ír-magyar tulajdonban lévõ társaság azonban nem végzett eddig érdemi munkát a közel 600 hektáros területen.Egy évvel ezelõtt több milliárdos beruházásról, a repülõtér fejlesztésérõl, logisztikai központ építésérõl, munkahelyteremtésrõl beszéltek a befektetõk...
Azonban az önkormányzatok által benyújtott, a 2008.évi bérleti díjról szóló számlát a cég visszaadta, mondván, olyan tények, problémák merültek fel, amelyrõl a szerzõdés aláírása elõtt nem tájékoztatták õket.Tárgyalások kezdõdtek a helyzet rendezésére, a legutóbbi egyeztetésre április 9-én került sor.
2050
Aktuális vidékfejlesztési hírek

Az aktuális pályázatokról kérdeztük Majoros Jánost a helyi vidékfejlesztési iroda vezetõjét. A mostani riportból az eddig benyújtott pályázatok állásáról valamint az új pályázati lehetõségekrõl  értesülhetnek az érintettek. 
1609
Megszûnik az Orvosi Ügyelet Bükkábrányban
2009. május 1-tõl megszûnik Bükkábrányban az Orvosi Ügyelet.
Így a kistérséget illetõen Mezõkövesden lesz központi ügyelet, errõl döntöttek az elmúlt heti egyeztetésen az érintett települések polgármesterei, a szolgáltató, és a kistérség képviselõi.
Ezen kívûl további változások lesznek az sürgõsségi ellátás rendszerében, amelytõl a szolgáltatás minõségének javulását remélik.
Ezekrõl a videóban illetve az ügyeleti szolgálat közleményében tájékozódhatnak.
2055
Megjelent Zámborszky László elsõ verses kötete Búvópatak címmel
2009. április 17-én jelent meg Zámborszky László mezõkövesdi költõ elsõ verseskötete Búvópatak címmel. A borkóstolóval egybekötött könyv bemutató a Közösségi Ház emeletei termében volt megtartva délután 17 órai kezdettel a Matyóföldi Alkotók és Mûvészetpártolók Egyesülete szervezésében. A Mezõkövesdi Amatõr Színjátszó Kör tagjai adtak elõ közel félórás ízelítõt a több, mint negyven évet felölelõ alkotásokból.
1711
Konferencia a válságkezelés helyi módszereirõl
A Dél-borsodi Leader Egyesület „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történõ kommunikációja” címmel konferenciát rendezett április 8-án Mezõkeresztesen, a Kossuth Lajos Körzeti Általános Iskolában.
A rendezvény alkalmával elõadásokat hallhattak többek között munkahelymegtartó-támogatásokról, hitelprogramokról, pályázati lehetõségekrõl, a megújuló energiák hasznosításáról, és a turizmus fejlesztésérõl is.
1659
Térségi konferencia a gazdasági válságról
A Dél-borsodi Leader Egyesület „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történõ kommunikációja” címmel konferenciát rendez április 8-án Mezõkeresztesen, a Kossuth Lajos Körzeti Általános Iskolában.
A rendezvény alkalmával elõadásokat hallhatnak többek között munkahelymegtartó-támogatásokról, hitelprogramokról, pályázati lehetõségekrõl.

Szó lesz a megújuló energiák hasznosításáról, és a turizmus fejlesztésérõl is.
A szervezõk minden érdeklõdõt - a kistérség lakosait, vállalkozókat, civil szervezeteket, és az önkormányzatok képviselõit is - szeretettel várnák a rendezvényre.
A konferencia részletes programját a tovább gombra kattintva olvashatják el.
(A kép illusztráció - forrás:
http://maps.google.com)
1865
Nõtt a munkanélküliség a térségben
Több, mint 150-nel nõtt az álláskeresõk száma a mezõkövesdi kistérségben 2008-ban, az új esztendõ elsõ két hónapjában tovább romlott a helyzet: február végére 2815 munkanélkülit tartottak nyilván a munkaügyi központban.
Tavaly minden hónapban magasabb volt az állásnélküliek aránya, mint 2007 azonos idõszakaiban. Ez a tendencia Mezõkövesd vonzáskörzetében, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén megyén túl az északkelet-magyarországi régióban általánosan tapasztalható.
A tavalyi esztendõ utolsó hónapjaiban a gazdasági válság Dél-Borsodban is éreztette hatását.
1544
Aktuális vidékfejlesztési hírek
A nemrég zajlott Leader Expo-ról,  a pályázaton nyert falubuszokról, valamint az egyéb aktualitásokról kérdeztük Majoros Jánost a helyi vidékfejlesztési iroda vezetõjét.
1699
Aktuális vidékfejlesztési hírek

Az aktuális pályázatokról kérdeztük Majoros Jánost a helyi vidékfejlesztési iroda vezetõjét. A mostani riportunkban a "falunapok és vidéki rendezvények támogatása" és a "mikrovállalkozások támogatása" pályázatokról, valamint a közeljövõben rendezendõ Európai Leader Exporól kérdeztük. 
1597
Fogadóórát tartott Tállai András országgyûlési képviselõ
Február 12-én és 13-án is fogadóórát tartott több bükkaljai településen Tállai András, a térség egyik országgyûlési képviselõje.
A mezõnyárádi fogadóóra befejeztével arról érdeklõdtünk, hogy milyen kérdésekkel, észrevételekkel keresték meg a lakosok, illetve szóba kerülte a gazdasági válság térségünkre gyakorolt hatása.

A képviselõ úr további fogadóórákat is tart február 19-én és 20-án, amelyek helyét és idejét honlapunk jobb szélén, a felhívások között olvashatják el.
1978
Konferencia az önkormányzatok finanszírozásáról
Hatalmas érdeklõdés kíséretében, közel ötszáz településvezetõ jelenlétében rendezte meg a Magyar Önkormányzatok Szövetsége az “önkormányzatok finanszírozásáról, valamint a 2009. évi költségvetés önkormányzatokat érintõ kérdéseirõl” címû konferenciát Gödöllõn.
1560
Változások a rendõrségnél

Több változás is történt a hetekben a Bükkábrányi Rendõrõrssel kapcsolatban. Egyrészt befejezte a szolgálatot Bajnóczky Mátyás õrsparancsnok,aki az elmúlt idõszakban a bükkábrányi és a korábbi mezõkeresztesi rendõrõrs illetékességi területét érintõ rendõri munkát is irányította, másrészt ennek következtében a bükkábrányi rendõrõrsöt és a mezõkeresztesi rendõrõrsöt ismét szétválasztották, mindkettõ élére új parancsnok került. (Terveink szerint hamarosan beszélgetünk a nyugdíjba vonuló és az újonnan kinevezett parancsnok(ok)kal.)
Az elmúlt napok azonban más jelentõs változást is hoztak: a miskolci rendõrkapitány leváltása, majd visszahelyezése által kiváltott, az egész megyét érintõ rendõrségi átszervezés a mi területünket is érinti.Részletek a tovább gombra kattintva!
1664
Több a beteg,de még nincs influenzajárvány
Egyenlõre még nem érte el az influenzajárvány térségünket. A környezõ települések háziorvosai televíziónknak elmondták, hogy csekély létszámban nõtt a betegek száma. Elsõsorban a gyerekek körében van több légúti megbetegedés, negyedével több páciens keresi fel a rendelõket.
A felnõttek körében nincs jelentõsebb megbetegedés, igaz, a jelenlegi idõjárás nem kedvezõ az emberi szervezet ellenálló-képességét nézve - a szárazabb, hidegebb idõ megnehezítené a vírusok dolgát. Érdemes tehát jobban odafigyelni az egészségünkre.
Továbbá fontos tudni a két évnél fiatalabb gyerekek szüleinek, hogy továbbra is ingyenes a pneumokoccus elleni védõoltás. Bár továbbra sem kötelezõ, érdemes élni a lehetõséggel. Érdeklõdni lehet minden településen a védõnõnél. (a kép illusztráció)
1532
Borsodban van az év kórháza
Összesítésben 2008-ban elsõ lett az "Év Kórháza" internetes szavazás alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház.
Az öt egyéb kategória közül háromban szintén elsõk lettek. Az ország legnagyobb szeletszámú, legkorszerûbb CT berendezése is itt található, amelyet nemrég helyeztek üzembe az intézményben.
Európában is mindössze négy van belõle, és amellett, hogy korszerû, kíméletes is.

1683
Közmunkaprogram Mezõkövesden és kistérségében
 
60 fõt foglalkoztatnak Mezõkövesden és kistérségében közmunkaprogram keretében.
A Mezõkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás a Szociális és Munkaügyi Minisztériumhoz benyújtott pályázatán mintegy 15 millió forintot nyert a program megvalósítására. A Társulásnak önerõként csak a megnyert összeg ÁFA-ját kellett biztosítania.(forrás: Mezõkövesdi Média Kht.-a fotó illusztráció)
1357
Taneszköz-kiállítás, a tankönyv választás segítésére
Egy 3 napos rendezvénysorozat indult útjára január 28-án, melynek fõ célja a taneszközök, elsõsorban tankönyvek bemutatása, megismertetése. A neves elõadók, elõadásaikkal segítették a taneszközök rengetegébõl kiválasztani a gyerekek és pedagógusok számára a leghatékonyabbat.
Mindemellett egy kiállítást nyitottak meg, "MÛVÉSZ-TANÁR-DIÁK-MÛVÉSZ” címmel, amelyen többek között megtekinthették a bükkábrányi Körzeti Általános Iskola mûvész-diákjainak, és -tanárainak mûhelymunkáit.
1563
Hátrányos települések új közlekedési eszköze: a falubusz
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) ketetein belül pályázot nyújtahattak be a települések egy új, korszerû közelekedési eszközre, amit a XXI. századi lakosság (a mobilitás tekintetében) életkörülményeinek javítására helyezhet üzembe. A pályázat célja a kistérségi közlekedési szolgáltatások fejlesztése.
A jármûvet az önkormányzatok és civil szervezetek fõként gyermekek és nyugdíjasok szállítására, közösségi, szociális és egészségügyi célokra, illetve a falu-és tanyagondnoki szolgáltatás fejlesztésére használhatják.
Térségünkbõl többek között Mezõkeresztes, Tard, Borsodgeszt, és Bükkaranyos is sikeresen pályázott.

(A kép illusztráció.)
1823
Aktuális vidékfejlesztési hírek

Az aktuális pályázatokról kérdeztük Majoros Jánost a helyi vidékfejlesztési iroda vezetõjét. A mostani riportból az eddig benyújtott pályázatokról az új benyújtási határidõrõl valamint az új pályázati lehetõségekrõl  értesülhetnek az érintettek. 
1528
Díjváltozások a térség településein
Sajnos minden évben a januári hónap együtt jár az áremelkedésekkel. Drágul a közlekedés, drágulnak a közüzemi díjak, csökken a bérek reálértéke. Az önkormányzatok a saját hatáskörükben nagyon keveset tehetnek ezeknek a drágulásoknak a megakadályozására, mérséklésére.
1293
Áremelkedések,szabályváltozások az év elején
Kevesebb és kisebb mértékû áremeléssel indult a 2009-es esztendõ, és az adóváltozások száma is elmaradt a megszokottól. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a módosított adószabályok egy része februárban lép hatályba, és az árak is emelkednek majd az év folyamán.
Emelkedett ugyanakkor az áram ára közel 3%-al, a vízdíj átlagosan 6-7 %-al, a postai díjak pedig átlagosan 5 forinttal drágábbak.
Nem emelték január 1-tõl a gáz árát, várhatóan erre nem is kerül sor a közeljövõben, bár a jelenlegi hideg idõben havonta több ezer forinttal többet kell fizetni a megemelkedett fogyasztás miatt.
1481
Sály top
Cikk címe Találatok
Március 15.-emlékünnepség Sályban
A térség minden településén megemlékezéseket tartottak a 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére. Televíziónk ellátogatott a sályi Mozgásjavító Általános Iskola, Elõkészítõ Szakiskola és Diákotthon ünnepi megemlékezésére 2009. március 13-án.
369
Kács top
Cikk címe Találatok
Erdõmentési akció Kácson
Északerdõ Zrt. munkatársai jelentõs fakitermelést kívánnak végrehajtani Kács község közelében lévõ erdõben a helyi önkormányzat és a lakosság komoly tiltakozása ellenére. Az elõzetes tervek szerint 2008. január 14-én indult a kitermelés, ezt szerette volna megakadályozni szervezett demonstráció keretében a lakosság egy része az önkormányzat segítségével. Reggel a helyszínen jártunk.
Az Északerdõ Zrt. munkatársait mindezideáig nem sikerült elérnünk, de amennyiben sikerül a cég álláspontját is közzétesszük az ügyrõl.
542